ΧΟΡΟΣ ΑΛΟΓΩΝ (Pferdetanz)


Θεατρική παράσταση (Χορός των αλόγων)


Τετάρτη 20 Ιουλίου υπό το φως της Πανσελήνου, στις 20:00, στην οικία Σικελιανού στον αρχαιολογικό χώρο Δελφών.
Είσοδος Δωρεάν

Κύκλος Αρχαιόθεμη Δραματουργία

ΧΟΡΟΣ ΑΛΟΓΩΝ / Pferdetanz
Κείμενο: Μάνος Λαμπράκης
Σκηνοθεσία: Σίσσυ Παπαθανασίου
Ερμηνεία: Χρύσα Καψούλη
Κοστούμι: Άση Δημητρολοπούλου
Video: Αγγελική - Χάιδω Τσόλη
Μουσική: Jean Sibelius "Valse Triste"



Ο Χορός Αλόγων –ένα σύγχρονο αφηγηματικό ποίημα, που θυμίζει τις ομηρικές ραψωδίες και ιδιαίτερα τις τελετές για την ταφή του Πάτροκλου, στην Ιλιάδα– είναι μια ελεγεία για τα αθώα θύματα, που σκοτώνονται αθρόα και εκτός πεδίου μαχών, από τρομοκρατικές ενέργειες, θεοκρατικά καθεστώτα, τις βάρβαρες συμπεριφορές, τη μετανάστευση ή την προσήλωση στο κέρδος με κάθε τίμημα.

Το έργο γράφτηκε κατά παραγγελία του Analogio Theater Festival και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Λέσβο στο πλαίσιο της διοργάνωσης Ταξίδι Τεχνών - Τόπος Ι Ερεσός.
Στην τωρινή του μορφή και με τους ίδιους συντελεστές παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο 2015 στο Αναλόγιο 2015 στο Θέατρο Τέχνης.


ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ

Ο Μάνος Λαμπράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1978. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο στη Σημειολογία του Θεάτρου, στην Αθήνα στην Πολιτιστική Πολιτική και Διαχείριση και στη Ρόδο στην Αρχαιολογία της Ανατολικής Μεσογείου.
Από το 2000 μέχρι το 2013 υπήρξε συνεργάτης του Λευτέρη Βογιατζή στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων όπου συνεργάστηκε κι ως στιχουργός και βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση «Καθαροί πια» της Sarah Kane και στη συνέχεια στις παραστάσεις «Σχέσεις του Κυρίου Πήτερς», «Σε εσάς που με ακούτε», «Λαχταρώ» και «Οιδίπους Τύραννος».
Το 2003 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 11η Biennale Νέων Δημιουργών της Μεσογείου με το πρώτο του θεατρικό έργο «Happy Birthday» σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου. Την ίδια χρονιά πάνω σε πρωτότυπη μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα γράφει και σκηνοθετεί τον μονόλογο «Maimed» για την ηθοποιό Θεοδώρα Τζήμου.
Συνεργάστηκε από την αρχή μέχρι το Νοέμβριο του 2003 με τη δημιουργική ομάδα του Δημήτρη Παπαϊωάννου στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, ως υπεύθυνος τεκμηρίωσης Ιστορίας της Τέχνης της «Κλεψύδρας».
Μετέφρασε για το Θέατρο Δωματίου τις «Νέες Μορφές» και για την ομάδα Kursk τον «Βόυτσεκ» του Γκεόργκ Μπύχνερ.
Το 2005 γράφει το τρίτο του θεατρικό έργο «Puerto Grande» μια σύγχρονη μεταγραφή του «Βόυτσεκ» του Γκεόργκ Μπύχνερ, έργο για το οποίο ήταν ο νεότερος υποψήφιος συγγραφέας για το βραβείο δραματουργίας «Κάρολος Κουν» 2009, το οποίο παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο «Αναλόγιο 2005», από τη Ρούλα Πατεράκη, στο θέατρο Άλεκτον.
Από το 2006 εργάζεται πάνω σε ένα μυθιστόρημα με θέμα τη ζωή του αναγεννησιακού μουσικού του Χάνδακα, του 16ου αιώνα, Φραγκίσκου Λεονταρίτη.
To καλοκαίρι του 2006 συνεργάστηκε ως σύμβουλος δραματουργίας με τη Ρούλα Πατεράκη και το Φεστιβάλ Αθηνών για την παράσταση «Ο Φιλόσοφος» του Γιάννη Πάνου.
Τον Μάιο του 2008 σκηνοθέτησε για το Θεατρικό Αναλόγιο «Αναγνώσεις» του Εθνικού Θεάτρου, το έργο των αδερφών Πρεσνυακόφ «Terrorism», σε μετάφραση Σίσσυς Παπαθανασίου και Γκέοργκ Νικολόπουλος.
Το 2009 παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη, στα πρώην κρατητήρια της Kommandantur στην πλατεία Κοραή, το έργο του «Puerto Grande», που τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας ελληνικού έργου «Κάρολος Κουν» 2009.
Το 2010 γράφει –κατά παραγγελία της Σίσσυς Παπαθανασίου– το κείμενο «Pferdetanz» (Χορός των Αλόγων) που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία της ιδίας, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς στη Μυτιλήνη, με την Εύα Κοταμανίδου, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Ταξίδι Τεχνών: Τόπος Ι Ερεσός.
Τον Οκτώβριο του 2014 σκηνοθέτησε σε συνεργασία με τη Ζωή Χατζηαντωνίου για τα «Αναλόγια 2014» στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» το έργο «Σκηνές» του Ευθύμη Φιλίππου.

Χρύσα Καψούλη

Σκηνοθέτης-Ηθοποιός

Είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη και της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε σπουδές θεάτρου, φωνής και κίνησης στην Freie Universitát του Βερολίνου. Εργάζεται ως ηθοποιός από το 1982. Μετά από πρόσκληση του Μ. Βολανάκη (1987) ξεκινάει συνεργασία με το ΚΘΒΕ. Συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως Μιχαήλ Μαρμαρινό, Ανδρέα Βουτσινά, Γιάννη Ρήγα, Βασίλη Παπαβασιλείου, Εύρη Γαβριηλίδη, Νίκο Χουρμουζιάδη, Σωτήρη Χατζάκη κ.α. Έπαιξε ρόλους όπως Λούλου (Βέντεκιντ), Οφηλία-Ηλέκτρα (Χάινερ Μύλλερ), Ίριδα (Αριστοφάνη), Ανίνα (Γκολντόνι), Ορλάντο (Σαίξπηρ), Ξενοδόχα (Κούντερα), Κόμισσα Ελένα (Φον Κλάιστ). Ήταν η χορογράφος στις «Τρωάδες» του Ανδρέα Βουτσινά. Το 1998 δημιουργεί την εταιρεία θεάτρου – χορού DameBlanche. Σκηνοθετεί και παίζει: Υλικό Μήδεια (Χάινερ Μύλλερ), η Γυναίκα της Ζάκυθος (Διονύσιου Σολωμού), Λόλα Βάλλερυ Στάιν (Μαργκερίτ Ντυράς), Ονείρου Οδύσσεια (Άκη Δήμου, Έλενας Πέγκα, κ.ά.), Οι Γάτες έχουν Επτά Ζωές (Τζένυ Έρπενμπεκ), Οδυσσέας – Ιθάκη – Όμηρος (Δημήτρη Δημητριάδη), Ιουδίθ (Χάουαρντ Μπάρκερ) και Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας (Δ. Δημητριάδη) με το οποίο συμμετείχε στην ΧIV Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος Δελφών, (Ιούλιος 2009) και στα 44α Δημήτρια (Θεσσαλονίκη 2009). Τον Νοέμβριο του 2010 παρουσίασε την Ιουδίθ στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο του τριπτύχου Παράσταση-Συζήτηση-Έκθεση: Συνομιλώντας με τον Barker. Την περίοδο 2011- 2012 παρουσιάζει την παράσταση Lulu Α’ και Β’ Σχεδίασμα (Φρανκ Βεντεκιντ) στο Booze Cooperativa και Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Τη θεατρική περίοδο 2012-2013 παρουσίασε τον Επισκέπτη (Τ. Ουίλλιαμς), την Αφροδίτη στον Άδη (Θέατρο στο Λουτρό των Αέρηδων) και Το Δέντρο της Μαρίας Λαϊνά στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου (‘Αναγνώσεις’ της Σίσσυ Παπαθανασίου). Την Θεατρική περίοδο 2013-2014 παρουσίασε Το Δέντρο στο Θέατρο Σημείο, Τον Ευαγγελισμό της Κασσάνδρας – Spoken Word Performance του Δημήτρη Δημητριάδη στην Βιβλιοθήκη Μίνου Βολανάκη, το έργο της Νίνας Ράπη Αγάπη ρε στα πλαίσια του Queer Festival του θεάτρου Εμπρός, τους Μικρούς Μάρτυρες (αποτέλεσμα 3μηνου θεατρικού σεμιναρίου) στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Μια χειρονομία και το φίλημά της της Άννας Καραμπά στην πλατφόρμα αναγνώσεων σύγχρονων έργων στο Βυρσοδεψείο. Το φθινόπωρο του 2104 και 2015 παρουσίασε τις Άγριες Νότες στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Έργου στο Αγγέλων Βήμα, Τον Ευαγγελισμό της Κασσάνδρας - Γ’ Σχεδίασμα (Φεβρουάριος 2015) στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, και το Κ - Μια αλληγορία για τον Κ.όσμο του Τσιμάρα Τζανάτου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (12 Ιουνίου 2015).
Η εταιρεία DameBlanche επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 2006. Συνεργάστηκε με τους: Μ. Lohman (Βιέννη), Tilo Crigar (Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 97), Αττίλα Ρέτλυ, Δημήτρη Καμαρωτό και Μιχάλη Δέλτα. Εκτός Dameblanche, έχει πρωταγωνιστήσει σε παραγωγές όπως Δεύτερη Λύση (σκην. Αλεξάνδρας Παπαγεωργίου, Θέατρο του Νέου Κόσμου) και είχε τον ομώνυμο ρόλο στη Γυναίκα του Γκόρκι σε κείμενο και σκηνοθεσία της Έλενας Πέγκα (Κινητήρας Studio, 2011). Δίδαξε υποκριτική (1987-1994) στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, στο μεταπτυχιακό του Αγγλικού Τμήματος του ΑΠΘ, στο Δημοτικό Θέατρο Καβάλας καθώς και σε σεμινάρια που διοργανώνει η DameBlanche σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, την Ανώτερη Σχολή Χορού Αμαλίας Στρινοπούλου και το Study Space (Θεσσαλονίκη). Συνεργάζεται με το θέατρο Χώρα και το Κέντρο Ψυχοθεραπείας μέσω Δράματος και διδάσκει στο Θέατρο των Αλλαγών.
 Επίσημος Διαδικτυακός τόπος


ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Η Σίσσυ Παπαθανασίου γεννήθηκε στο Αγρίνιο.
Σπούδασε νομικά, θέατρο και κινηματογράφο στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές της στην κοινωνική ανθρωπολογία, την ιστορία πολιτισμών και το θέατρο στο Παρίσι στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales και στο Institut d' Etudes Theatrales της Σορβόννης, με επιβλέποντες καθηγητές τους Pierre Vidal–Naquet, Monique Borie-Banu και, στο διδακτορικό, τον Robert Abirached.
Καλλιτεχνική Διευθύντρια του θεσμού: Αναλόγιο Φεστιβάλ Θεάτρου από το 2005 έως και σήμερα –πρώτη παρουσίαση θεατρικών έργων Ελλήνων και ξένων θεατρικών συγγραφέων στην Ελλάδα και μετάφραση και παρουσίαση ελληνικών θεατρικών έργων στο εξωτερικό.
Καλλιτεχνική Υπεύθυνη του ετήσιου προγράμματος Αναγνώσεις του Εθνικού Θεάτρου από το 2007 έως και σήμερα.
Καλλιτεχνική Διευθύντρια του πολυθεματικού Φεστιβάλ Ταξίδι Τεχνών-Πολιτιστικές Διαδρομές στο Αιγαίο, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καλοκαίρι 2010.
Επιμελήτρια της διεθνούς διοργάνωσης Greek Theatre on Tour: Displaying new visions, Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων, Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού 2012.
Συμμετέχει με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δημοσιεύει άρθρα και μελέτες, σκηνοθετεί και μεταφράζει θεατρικά έργα, εισηγείται, παρουσιάζει και επιμελείται την έκδοση λογοτεχνικών κειμένων και εκδόσεων τέχνης.

ΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αθήνα στο Ε.Μ.Π. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και έκανε μεταπτυχιακά στο Παρίσι στη σκηνογραφία, στις πλαστικές τέχνες και στην αρχιτεκτονική θεωρία και αισθητική με υποτροφίες του Ιδρύματος Γουλανδρή και του Μεγάρου Μουσικής. Συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης - Université PARIS III, Sorbonne Nouvelle (D.E.A. Arts du spectacle), Université PARIS I, Panthéon Sorbonne (D.E.A. Arts Plastiques et sciences de l’art) επίσης και στην αρχιτεκτονική σχολή Ecole d’architecture Paris Villemin (C.E.A.A.Théories et esthétique de l’architecture). Εργάζεται ως σκηνογράφος και αρχιτέκτονας. Έχει σκηνογραφήσει πάνω από 80 παραγωγές, θεατρικές παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Αμόρε και σε άλλα θέατρα στην Αθήνα, σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και σε κινηματογραφικές ταινίες. Επίσης, έχει εργαστεί στην όπερα του Παρισιού και των Βρυξελλών και σε άλλα μεγάλα θέατρα στο Παρίσι ( Chaillot και Théâtre de la Colline) και στην Ορλεάνη. Ειδικότερα, ως σκηνογράφος- ενδυματολόγος στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους Ρ. Πατεράκη, Π. Μιχαηλίδη, Θ. Εσπίριτου, Μ. Λ. Παπαδοπούλου, Μ. Μαρμαρινό, Β. Μυριανθόπουλο, Σ. Παπαθανασίου, Α. Αβρανά, Κ. Αρβανιτάκη, Ε. Σωφρονιάδου, Χ. Καψούλη Ε. Φεζολλάρι, Λ. Ζαρκαδούλα, , Λ. Γιώτη, M. Γεμετζάκη, Κ. Φλωκατούλα, Τ. Τζαμαργιά, Ν. Νικολάου, Στ. Παυλίδη, Στ. Τσακίρη, L. Bruer, Η. Φραγκάκη, Ε. Δεμερτζή, Δ. Παπασταμάτη, Π. Παπαιωάννου, κ.ά. Τέλος έχει συνεργαστεί με τους Δ. Αθανίτη, Α. Αβρανά, Σ. Αθανασίου, Μ. Γαρέφο ως σκηνογράφος - ενδυματολόγος σε 8 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους και ως συνεργάτης σε σκηνικά και κοστούμια με τους J. Savary, J. MacFarlane, G. Aillaud, S. Hasenclever στο Παρίσι.
Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη σχολή Καλών Τεχνών, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πάτρας στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών, στη σχολή ΑΚΤΟ και στη δραματική σχολή Πράξη 7.
Άση Δημητρολοπούλου (πλήρες βιογραφικό)

ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΧΑΙΔΩ ΤΣΟΛΗ

Η Αγγελική-Χάιδω Τσόλη είναι διεπιστημονική καλλιτέχνης με κύρια έμφαση στην performance art. Πρόσφατα επιλέχτηκε για να φοιτήσει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του School of the Art Institute of Chicago (MFA performance candidate at SAIC 2018) και είναι υπότροφη Fulbright. Αποφοίτησε με άριστα το 2013 από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών -Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης . Με το πρόγραμμα Εράσμους φοίτησε ένα ακαδημαϊκό έτος (2011-2012) στο Universitat Politecnica de Valencia- Facultad de Bellas Artes στην Ισπανία. Eίναι συνιδρυτής της καλλιτεχνικής πλατφόρμας [mind the] G.A.P. - Gathering Around Performance.
http://www.angelikichaidotsoli.com/

  PFERDETANZ της Μαρίνας Γκοτζαμάνη 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................