Παιχνίδι-Εργοθεραπεία


Πολλές φορές παιδιά παραπέμπονται για εργοθεραπεία από άλλες ειδικότητες και όταν έρχονται οι γονείς για την αξιολόγηση, η πρώτη ερώτηση που τους κάνω πάντα είναι η εξής. Γνωρίζετε τι είναι εργοθεραπεία;  Επτά στις δέκα φορές η απάντηση είναι όχι.
Εργοθεραπεία λοιπόν είναι ένα επάγγελμα υγείας, που μέσω στοχευμένων δραστηριοτήτων (έργο), συμβάλει στη λειτουργικότητα και στην ποιότητα ζωής των ατόμων. Η παιδιατρική Εργοθεραπεία συγκεκριμένα δραστηριοποιείται, στοχεύει και δίνει λύσεις σε προβλήματα που αφορούν στους βασικούς άξονες της φυσιολογικής ανάπτυξης.
Ασχολείται με τη λειτουργικότητα του παιδιού και με την ικανότητά του να αλληλεπιδρά στο καθημερινό περιβάλλον, είτε στο σπίτι,  είτε στο σχολείο, είτε στην κοινότητα.
Οι δραστηριότητες που χρησιμοποιούνται από τους εργοθεραπευτές βασίζονται στην αξιολόγηση, στην παρατήρηση και φυσικά στα αιτήματα των γονιών και συνήθως στοχεύουν  στην ανάπτυξη δεξιοτήτων (όπως η κίνηση και ο συντονισμός), στη σκέψη και κρίση, στη φαντασία, στη μνήμη και στην παρατηρητικότητα, στην προφορική και γραπτή έκφραση, στη συγκέντρωση προσοχής και αφού μιλάμε για παιδιά, φυσικά στο παιχνίδι.
Το παιχνίδι είναι μία πολύ σημαντική αναπτυξιακή δραστηριότητα. Υπάρχουν πολλές μορφές παιγνιδιού: μοναχικό, κοινωνικό, κινητικό, εξερευνητικό, με κανόνες, φανταστικό ή συμβολικό.
Το παιχνίδι αποτελεί τη «φυσική» γλώσσα των παιδιών, το πιο ισχυρό μέσο έκφρασής τους και αναπόσπαστη δραστηριότητα της καθημερινότητάς τους. Μέσω του παιχνιδιού, το παιδί εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, μαθαίνει, πειραματίζεται, ευχαριστιέται, απογοητεύεται και ανακαλύπτει σιγά-σιγά τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει. Το παιχνίδι πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό καθώς το ίδιο το παιδί το θεωρεί πολύ σημαντικό, κάτι που φαίνεται και από το πόσο πολύ απορροφάται από αυτό που κάνει.
Παπίρη Γεωργία
Εργοθεραπεύτρια, συνεργάτιδα του κέντρου Ειδικών Θεραπειών Καλειδοσκόπιο
210-5015299, 6977911637, 6942212622 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

.....................................................................................................................