ΑΚΤΑΙΑ: Εσύ γνώριζες τι είναι η Σύμβαση του Aarhus;

 


Εσύ γνώριζες τι είναι η Σύμβαση του Aarhus;

Συχνά, τα σχέδια για βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες καταρτίζονται μακριά από τις κοινότητες που επηρεάζουν. Αυτό όμως δημιουργεί προβλήματα στην εφαρμογή τους.
🌊Ένας αποτελεσματικός σχεδιασμός δεν ξεκινά μόνο από χάρτες ή παραγωγικούς στόχους, αλλά από τους ανθρώπους που ζουν στην ακτή, τους ψαράδες που εξαρτώνται από τη θάλασσα και τα οικοσυστήματα που ήδη βρίσκονται υπό πίεση.
Η Σύμβαση του Aarhus, που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου, προβλέπει τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που αφορούν το περιβάλλον.
Όταν τα σχέδια προχωρούν χωρίς ουσιαστική δημόσια συμμετοχή, συχνά προκύπτουν καθυστερήσεις, ενστάσεις και δυσκολίες στην υλοποίηση.
Η ενεργή εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών δεν ενισχύει μόνο τη βιωσιμότητα των έργων, αλλά και την αποδοχή και τη μακροχρόνια λειτουργικότητά τους.

https://aktaia.org/el/

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Freel%2F1614403243240388%2F&show_text=false&width=267&t=0

Προγραμματισμένοι καθαρισμοί και χλωρίωση δεξαμενών σε Παπαδάτου. Αρχική / Νέα - Ανακοινώσεις / Προγραμματισμένοι καθαρισμοί και χλωρίωση

  


Ημερομηνία 9/2/2026

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στη Κοινότητα Παπαδάτου, θα πραγματοποιηθεί διακοπή νερού το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου από τις 08:00 π.μ., προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού και υπερχλωρίωσης για απολύμανση των δεξαμενών και του δικτύου ύδρευσης.

Το νερό απαγορεύεται να καταναλωθεί τόσο ως πόσιμο όσο και για μαγείρεμα. Μετά από 4 ημέρες το νερό θα είναι κατάλληλο για πόση και μαγείρεμα.

Η υδροφόρα του Δήμου θα είναι διαθέσιμη για να παρέχει νερό στους κατοίκους του χωριού.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

Η ομιλία του απερχόμενου προέδρου του Συλλόγου Μαχαιριωτών Γρηγόρη Τσίντζο στην εκδήλωση κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας .Βίντεο

 

Η ομιλία του απερχόμενου προέδρου του Συλλόγου Μαχαιριωτών Γρηγόρη Τσίντζο στην εκδήλωση κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου.







Η Εταιρεία Βυζαντινών και Ιστορικών Μελετών Νομού Πρέβεζας στην Ετήσια Εκδήλωση Μνήμης για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη

 


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ

Η Εταιρεία Βυζαντινών και Ιστορικών Μελετών Νομού Πρέβεζας στην Ετήσια Εκδήλωση Μνήμης για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη

Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2026 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με ιδιαίτερη επισημότητα και μεγάλη συμμετοχή, η ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Εθνεγέρτη Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, η οποία διοργανώθηκε από την Παγγορτυνιακή Ένωση.

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Βλαχάκης

 Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Βλαχάκης σε ηλικία 96 ετών .Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 09 /02/26 και ώρα 10.00 π.μ στο κοιμητήριο Αγίου  Δημητρίου Αττικής

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΡΡΟΣ- Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις στην κοινότητα Μύτικα.

 

Πηγή . Σελίδα Προέδρου τ/κ Μύτικα  ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΡΡΟ

Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις στην κοινότητα Μύτικα. Κλαδεψαμε τα δέντρα στην είσοδο του χωριού αλλά και την παραλία μετά το λιμάνι, κόψαμε χόρτα στο Πνευματικό κέντρο, επουλωσαμε λακούβες στους δρόμους και αντικαταστήσαμε καμένους λαμπτήρες.

Σε καθημερινή συνεργασία με τους αρμόδιους αντιδημάρχους παρεμβαίνουμε όπου χρειαστεί και βελτιώνουμε την εικόνα μας.

Παρουσίαση του ΕΟΣ Ακαρνανίας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση».

 

mytikaspress


Ο Θωμάς Νταβαρίνος, ιδρυτής και πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων, είναι ένας καταξιωμένος Έλληνας ορειβάτης με πολυετή δράση. Έχει δημιουργήσει δεκάδες αναρριχητικά πεδία σε όλη τη χώρα και έχει ανέβει ακόμη και στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, σε ορισμένες από τις υψηλότερες κορυφές του πλανήτη.
Στην πρόσφατη εμφάνισή του στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση», ο Θωμάς θα μπορούσε εύκολα να επιλέξει να παρουσιάσει τη δική του περιοχή, τα Άγραφα, και να αναδείξει το σπουδαίο έργο που ο ίδιος και ο Σύλλογός του έχουν επιτελέσει εκεί. Αντ’ αυτού, επέλεξε συνειδητά να στηρίξει έναν νέο σύλλογο όπως είναι ο δικός μας.
Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία. Τον συνδέει διαχρονική προσωπική φιλία με ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου μας, αλλά και ουσιαστική αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλεται τους τελευταίους μήνες για την υλοποίηση ενός ξεκάθαρου οράματος για τα Ακαρνανικά Όρη:
- τη χάραξη και δημιουργία μονοπατιών πεζοπορίας,
- τη δημιουργία αναρριχητικών πεδίων σε όλη την οροσειρά,
- και την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς από έργα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Ακαρνανικά.
Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή τον Σύλλογο και τις δράσεις του. Μαζί με την κοινωνία, αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια και ο Θωμάς. Μας ενώνουν οι ίδιοι αξιακοί κώδικες, το ίδιο όραμα για τα βουνά του τόπου μας και οι ίδιες ανησυχίες για το μέλλον τους.
Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το Κίνημα των Αγράφων #save_agrafa στάθηκε από την πρώτη στιγμή έμπρακτα δίπλα σε όσους αντιδρούσαν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Ακαρνανικά. Και με κατάθεση Δ11 στις διαβουλεύσεις του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου, και με συμμετοχή και στήριξη στην ηλεκτρονική ημερίδα της 9ης Μαΐου 2021 ενάντια στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Βελουτσά και στον Καλλίδρομο, η οποία αποτέλεσε και την πρώτη φορά που το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου συζήτησε το ζήτημα των ανεμογεννητριών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήταν μια περίοδος όπου (αποδεδειγμένα) οι ανεμογεννήτριες παρουσιάζονταν σε πολλούς ως «θείο δώρο» για τις τοπικές κοινωνίες.
Ευχαριστούμε λοιπόν θερμά, προσωπικά τον Θωμά Νταβαρίνο, το σύνολο του κόσμου του κινήματος των Αγράφων και τους συντελεστές της εκπομπής του κ. Μάνεση, που συνέβαλαν ουσιαστικά στο να αναδειχθεί ο Σύλλογός μας και οι δράσεις του. Τέλος, αν μιλάμε σοβαρά για πρόοδο του τόπου μας, τότε ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: να αναγνωρίζουμε τα γεγονότα και να αποδίδουμε τα του Καίσαρος στον Καίσαρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ,15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2026 6μηνο μνημόσυνο για τη ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΘ.ΜΗΤΣΟΣΤΕΡΓΙΟΥ

 


ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ συγγενείς και  φίλους να συμπροσευχηθούμε, κατά τη Θ.Λειτουργία και Επιμνημόσυνη δέηση που θα τελεσθεί στον Ι.Ν.ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ  

Μπαμπινης-ΚΥΡΙΑΚΗ,15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2026-προς ανάπαυση ψυχής ,της πολυαγαπημένης μας μητέρας,γιαγιάς,αδελφης-ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΑΘ.ΜΗΤΣΟΣΤΕΡΓΙΟΥ-με την συμπλήρωση 6μηνων απο την"αποδημίαν της εις ΚΥΡΙΟΝ"

                Εκ της     

              οικογενειας

Το γλέντησαν με την ψυχή τους οι Μαχαιριώτες (φωτο, βίντεο)

 





Σε ένα όμορφο περιβάλλον πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2026  το μεσημέρι με μεγάλη επιτυχία και με πολύ  κόσμο  η κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και ο ετήσιος χορός του Συλλόγου  Μαχαιριωτών ,  στο κέντρο διασκέδασης '' ROX MUSIC HALL'' 

.....................................................................................................................