Διακοπή νερού στον Αστακό, λόγω προγραμματισμένων εργασιών στην κεντρική δεξαμενή μετά τη σύνδεση της με το νέο δίκτυο

 

diakopi nerou astakos 382021
Αστακός 21.9.2025
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Ενημερώνουμε τους κατοίκους και επισκέπτες της Κοινότητας Αστακού ότι η υλοποίηση του μεγάλου έργου υδροδότησης του Ασστακού προχωρά κανονικά. Έτσι την Δευτέρα 22/09/2025 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης από τις 9 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι, λόγω προγραμματισμένων και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ εργασιών στην κεντρική δεξαμενή, μετά τη σύνδεση της με το νέο δίκτυο.
Παρακαλούμε για την κατανόησή σας.
 
ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 

Με μεγάλη επιτυχία και με πολλές συμμετοχές σήμερα η επίδειξη αλόγων και στην συνέχεια αγώνες στον Αστακό




 

Για ακόμα μια χρονιά, η καρδιά των φίλων του αλόγου χτύπησε δυνατά στον  πανέμορφο Αστακό   . Σήμερα 21 Σεπτεμβρίου ο Ιππικός σύλλογος Ξηρομεριτων "Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ"  διοργάνωσε επίδειξη  αλόγων όλων τον κατηγοριών  και στην συνέχεια Αγώνες πλαγιοτροχασμου Ελληνικών και Εισαγόμενων αλόγων......  

Η καλύβα του Βουκόλου Φώτη Μπενέκο

 

Η καλύβα του μπαρμπα Φώτη όπως είναι σήμερα

Σε μια ήσυχη πλαγιά,  μέσα στα δέντρα , στεκόταν η καλύβα ενός βουκόλου φτιαγμένη κυρίως από πέτρα,. 

Εκεί ζούσε ο βουκόλος Φώτιος Μπενέκος (μπαρμπα Φώτης)ς, με τα ζώα του ( Γελάδια- Βόδια δικά του και του χωριού)και συντροφιά του κυρίως το γιό του Δήμο(παππού του σημερινού προέδρου Μπαμπίνης Δημήτρη Μπενέκο).

Στην καλύβα αυτή, τίποτα δεν ήταν περιττό. Κι όμως, όποιος την επισκεπτόταν, έφευγε νιώθοντας πως είχε βρει κάτι πολύτιμο: έναν τρόπο ζωής απλό, μα αληθινό.

Στην περιοχή υπήρχαν και βαλμάδες που φύλαγαν τα άλογα του χωριού  καθώς και άλλοι κτηνοτρόφοι περνούσαν από την καλύβα για ξεκούραση και έβρισκαν φρέσκο γάλα και γιαούρτι που έφτιαχνε ο μπαρμπα Φώτης και που το πρόσφερε αππλόχερα

Όπως μας είπε ο γιός του Δήμος εκεί ζούσανε από αρχές του Χειμώνα μέχρι τους πρώτους μήνες του  καλοκαιριού , όπου  κατεβαίνανε στον κάμπο όταν είχαν μαζευτεί τα σπαρτά και τα γελαδια τα  ποτίζανε στο πηγάδι με τον καρκαδόρο που δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα .


Δείτε ΕΔΩ για τη ζωή του Βουκόλου Φώτη Μπενέκο σε κείμενο του Αλέξανδρου Κυριαζή (Το μεγάλο παράδειγμα )που δημοσιεύθηκε στο Μπαμπίνη ΙΝ 29-10-22

Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμο του Αστακού.


https://www.dimosxiromerou.gr/nea-

Ημερομηνία 21/9/2025

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 
Ενημερώνουμε ότι στον παραλιακό δρόμο Αστακού (μετά το Ξενοδοχείο Στράτος προς το Εσχατολάγκαδο), πραγματοποιούνται σήμερα εργασίες κοπής δέντρων σε ιδιωτικό οικόπεδο, κατόπιν των σχετικών αδειών του ιδιώτη. Στο δρόμο έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία και σε λίγες ώρες θα επανέλθει η λειτουργία του δρόμου.
 
ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟ

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον Αστακό

 


Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών την Παρασκευή 19  Σεπτεμβρίου 2025  στον Αστακό,  που διοργάνωσαν ο Δήμος Ξηρομέρου, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Αστακού και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην 23η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδος. 

Ο σύλλογός μας φέτος κλείνει 21 χρόνια προσφοράς στην εθελοντική αιμοδοσία.

.....................................................................................................................