Πραγματοποιήθηκε στην Παπαδάτου και Ρίβιο με λαμπρότητα ο εορτασμός της Επετείου 25η Μαρτίου 1821.
Γεώργιος Καραϊσκάκης: ο αρχιστράτηγος της Στερεάς Ελλάδας
https://akarnanika.blogspot.com
Με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη πολέμησαν κατά καιρούς σχεδόν όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες οπλαρχηγοί και πάνω από χίλιοι αγωνιστές...
Ο Καραϊσκάκης γεννήθηκε το 1782 σε μια σπηλιά κοντά στο Μαυρομάτι Καρδίτσας. Σύμφωνα με άλλες πηγές η γέννηση του έγινε σε ένα μοναστήρι στη Σκουληκαριά Άρτας. Πατέρας του μάλλον ήταν ο Δημήτριος Ίσκος ή Καραΐσκος και μητέρα του η Ζωή Ντιμισκή ή Διμισκή από τη Σκουληκαριά, που ήταν εξαδέλφη του αρματολού των Ραδοβυζίων Γώγου Μπακόλα. Η μητέρα του, μετά τον θάνατο του Ιωάννη Μαυρομματιώτη, του πρώτου της σύζυγου, έγινε καλόγρια και γι' αυτό και έμεινε στον Καραϊσκάκη η προσωνυμία «ο γιος της καλογριάς». Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, αφού η μητέρα του πέθανε όταν ήταν 8 ετών. Όταν ήταν ακόμα μικρός αιχμαλωτίστηκε, για κάποιες άνομες πράξεις του, βρέθηκε στα Ιωάννινα όπου φυλακίσθηκε για παράνομες πράξεις, εκεί όμως έμαθε και κάποια γράμματα.
Related Posts :
Με λαμπρότητα και περηφάνια εορτάστηκε η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου στον Αστακό
https://xiromeronews.blogspot.com
Παρουσία επισήμων και πλήθος κόσμου από τον Αστακό και των χωριών του Δήμου πραγματοποιήθηκε η Δοξολογία από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Δαβίδ Μπαζουλα και τον Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Τέγα......
Μετά το τέλος της Δοξολογίας ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων στην Πλατεία και ο Εορτασμός συνεχίστηκε με την παρέλαση της μαθητιώσσας νεολαίας και τού Συλλόγου Χοβολιωτών με Παραδοσιακές στολές στο κεντρικό δρόμο του Αστακού όπου εισέπραξαν πολλά χειροκροτήματα από τους επισήμους αλλά και όλους τους δημότες του Δήμου μας.
Related Posts :
Οι περί φύσης και Θεού απόψεις του Χριστόδουλου Παμπλέκη- του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Σ. ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗ
Ο Χριστόδουλος Παμπλέκης (1733, Μπαμπίνη Αιτωλοακαρνανίας – 1793, Λειψία Σαξωνίας) εντάσσεται στη δεύτερη γενιά των φιλοσόφων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και θεωρείται από τους πιο νεωτεριστές και ριζοσπάστες φιλοσόφους της Ελληνικής Διασποράς. Ο Παμπλέκης, μετά τη μαθητεία του σε διάφορα σχολεία της Θεσσαλίας, μετέβη το 1753 για ανώτερες σπουδές στην Αθωνιάδα Ακαδημία του Αγίου Όρους,[1] στην οποία σχολάρχης τότε ήταν ο ξακουστός λόγιος της εποχής Ευγένιος Βούλγαρης. Ο Παμπλέκης έμεινε στο Άγιον Όρος μέχρι το 1759 και εκάρη μοναχός. Από το Όρος εκδιώχθηκε, γιατί ασπαζόταν νεωτερικές φιλοσοφικές απόψεις. Για τον ίδιο λόγο άλλωστε εκδιώχθηκε και ο σχολάρχης Βούλγαρης αλλά και άλλοι μαθητές της σχολής. Στα επόμενα χρόνια, ο Παμπλέκης δίδασκε σε σχολεία της περιοχής του Ολύμπου και γύρω στο 1760 έφυγε για την Ευρώπη· αρχικά εγκαταστάθηκε στη Βενετία.
Related Posts :
ΦΥΤΕΙΕΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ: Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε, ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. (φωτο-βιντεο)
ΦΥΤΕΙΕΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ: Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε, στη ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου πραγματοποιήθηκε δοξολογία χοροστατούντος του π.Γεωργίου Φλώρου .Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός κα.Κων/να Κυριάκου
Related Posts :
Μπαμπίνη: Εορτασμός επετείου 25ης Μαρτίου 1821(φωτο-βιντεο)
Με λαμπρότητα, και σεβασμό εορτάστηκε στη Μπαμπίνη Ξηρομέρου η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου & η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 .
Το πρωί τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Μπαμπίνης κα Παναγιώτα Πολύζου στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, από το Αρχιμανδρίτη . Νικόδημο στο μνημείο των πεσόντων. Παρουσία των κατοίκων και των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου.
Κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο της Τ/Κ. Δημήτρη Μπενέκο , & τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μπαμπίνης.