ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΣΠΟΛΑΪΤΑ ΚΑΙ ΜΠΑΜΠΙΝΗ της Β΄τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΣΠΟΛΑΪΤΑ ΚΑΙ ΜΠΑΜΠΙΝΗ

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, οι μαθητές/τριες της Β΄τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου. Αρχικά ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Α. στη Σπολάιτα. Ενημερώθηκαν για τη μέθοδο επεξεργασίας και εξυγίανσης του πόσιμου νερού με το οποίο υδροδοτείται η ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου καθώς για τη νέα μονάδα διύλισης που είναι μία από τις πλέον σύγχρονες παγκοσμίως. Ακολούθως επισκέφτηκαν τη Μπαμπίνη, γραφικό ημιορεινό χωριό της επαρχίας Ξηρομέρου, χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του λόφου Παναγούλα. Στο χωριό λειτουργεί ιδιαίτερα αξιόλογο Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο και οι μαθητές περιηγήθηκαν στις πλούσιες συλλογές της νεότερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την αρωγή του καθηγητή ΕΚΠΑ κ.Γεωργίου Μπαρμπαρούση. Ζεστή υπήρξε η φιλοξενία των κατοίκων καθώς και το κέρασμα του συνόλου των μαθητών στην τοπική ταβέρνα, ευγενική προσφορά του προέδρου της Μπαμπίνης κ.Δημητρίου Μπενέκου. Οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό τον ευχαριστούν θερμά.

Συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Γαρουφαλή Αλίκη, Παπαθανασίου Ευτυχία, Παπανικολάου Ανδριάνα

φωτο από Μπαμπίνη

Εσπερινό μετ' αρτοκλασίας και κοπή πίτας-Από το Σύλλογο Αμφιλοχιωτών.Αθηνών ,Πειραιώς & Αττικής -

 




Εσπερινό μετ' αρτοκλασίας .πραγματοποίησε σήμερα  Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 6:00μ.μ παραμονή της εορτής του πολιούχου της πόλης της Αμφιλοχίας  ,Αγίου Αθανασίου, στον Ι.Ν Αγίας Ειρήνης  Αιόλου 36 Αθήνα Ο Σύλλογος   Αμφιλοχιωτών.Αθηνών ,Πειραιώς & Αττικής  

Μετά τη θεία λειτουργία πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο καφέ -μεζεδοπωλείο '' ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ''   όπου ο σύλλογος πρόσφερε  ροφήματα ,γλυκά  και αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος. 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ.

Ζώντας στα Κακοτράχαλα Βουνά | Ο Τελευταίος των Ακριτών Διηγείται(βιντεο)

 

ΜΠΑΜΠΙΝΗ: Αναδρομή στο παρελθόν από ασχολίες κατοίκων (διασίδι)

 Ασχολίες των κατοίκων της Μπαμπίνης Ξηρομέρου μιας άλλης εποχής .Προετοιμάζοντας το νήμα για τον αργαλειό (διασίδι) στη φωτογραφία απεικονίζονται οι αείμνηστες Σοφία Παλιούρα &Βασιλική Γρίνου.

«HELIOS+» στη Δυτική Ελλάδα, με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021-2027




Με ποσό συγχρηματοδοτούμενης δαπάνης ύψους 5.120.000 ευρώ, που προέρχεται από το Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», χρηματοδοτείται το πρόγραμμα «HELIOS+» για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που στοχεύει την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υποστήριξης για την κοινωνική και εργασιακή ένταξη δικαιούχων διεθνούς και προσωρινής προστασίας.

Μίλτος Ζαμπάρας: “STOP” (πρός το παρόν) στα σχέδια εγκατάστασης του πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στον Αμβρακικό Κόλπο

 


Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μίλτου Ζαμπάρα, και μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση της πληροφορίας για τη δημιουργία πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στον Αμβρακικό Κόλπο. Ο Μίλτος Ζαμπάρας, μαζί με τους Βουλευτες Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, και Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα, υπέβαλαν κοινοβουλευτική Ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας διευκρινίσεις για την κατάσταση του έργου.

Νέος στόλος και εξοπλισμός για το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας με χρηματοδότηση 2,2 εκ. ευρώ από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2021-2027»

 


Νέος στόλος και εξοπλισμός για το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας με χρηματοδότηση 2,2 εκ. ευρώ από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2021-2027»


Το «πράσινο φως» για την χρηματοδότηση του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας με σύγχρονο στόλο και εξοπλισμό, άναψε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες προσληφθέντων της ΣΟΧ3/2024 για ένα (1) άτομο βρεφονηπιοκόμο. Ενστάσεις εντός προθεσμίας 10 εργάσιμων ημερών.

 

https://www.dimosxiromerou.gr/nea

Ημερομηνία 17.1.2025

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.
 
Ανακοινώνεται ότι αναρτήθηκαν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ οι προσωρινοί πίνακες προσληφθέντων της ΣΟΧ3/2024, η προκήρυξη της οποίας δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Ξηρομέρου στις 20 Δεκεμβρίου 2024, για την πρόσληψη ενός (1) ατόμου βρεφονηπιοκόμου, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Ενστάσεις μπορούν να κατατεθούν εντός προθεσμίας 10 εργάσιμων ημερών.
 
 
Εκ του Δήμου Ξηρομέρου
 

ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΩΜΑ . Γράφει ο Άρης Μπιτσώρης

 https://arisbitsoris.blog

ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΩΜΑ

 Ο Χρήστος στα γεράματα έγινε μισακάρης

αλλιώς με τέτοια ακρίβεια το λάδι πως να πάρεις;

 

Στο δρόμο της επιστροφής την Κυριακή το βράδυ

στο πορτμπαγκάζ  το ξάι του τρεις τενεκέδες λάδι.

 

Μεσοστρατίς σαν πέρασε μια διοδίων μπάρα

είδε  ρακέτα μ’ ένα στοπ και έπαθε λαχτάρα.

 

Η εξουσία ήταν εκεί του είπε να ανοίξει

και το περιεχόμενο του πορτμπαγκάζ να δείξει.

 

Βλέπουνε το ¨εμπόρευμα¨,  του λεν ¨φοροδιαφεύγεις

έχουμε νόμους ισχυρούς, λαμόγιο, δεν ξεφεύγεις¨.

 

Μες στα χαρτιά που έδωσε στοιχεία να ελέγξουν

τους άφησε τριάντα ευρώ∙ τα βλέφαρα θα παίξουν.

 

Όταν τσεπώσαν το όβολα του λένε ¨άντε γειά σου

να είναι καλοφάγωτη, φίλε μου, η σοδειά σου¨.

 

Σκέφτηκε ο Χρήστος, ο παππούς μέσα σε λίγα χρόνια

δεν θα μπορεί να στέλνει πια λαδάκι στα εγγόνια.

 

Σε λίγο της δικής του ελιάς το λάδι θα πληρώνει

γι’ αυτό θα πάρει τον κασμά ελιές να ξεριζώνει.

 

Κι όσο το λάδι στο φαΐ μέσα θα λιγοστεύει

το λάδωμα όχι απλώς θα ζει μα κι θα βασιλεύει.

Με αφορμή την ανάρτηση του Χρήστου Τούμπουρου στο facebook 15-01-2025

Το λάδι, ο τενεκές και τα «τενεκέδια» Γράφει ο Χρήστος Τούμπουρος

 


ΠΗΓΗ: facebook 

Χρήστος Τούμπουρος

Το λάδι, ο τενεκές και τα «τενεκέδια»

Εκεί στα «άπιαστα και απάτητα γρεμοτόπια», τα Τζουμέρκα, το λάδι ήταν κάτι σαν είδος πολυτελείας. Χλίδα μεγάλη! Και δεν μιλάμε για λάδι εξαιρετικό, παρθένο, με σωστή οξύτητα, «με φρουτώδη γεύση και με άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς». Γι’ αυτό είχαμε το λαδιρό ή λαδ’κό ή και λαθ’κό. Το λαδωτήρι, το ροΐ, το μικρό δοχείο λαδιού, σαν μικρό ποτιστήρι, με πολύ λεπτό σωλήνα απορροής του λαδιού, ώστε από αυτόν να βαίνει «ένα ράμμα λάδι». Συμπέρασμα. Το λάδι ήταν σπάνιο και οπωσδήποτε πανάκριβο. Για το λόγο αυτό, αν από απροσεξία χυνόταν, ήταν κακό σημάδι. «Γρουσουζιά» που προμήνυε κακό στο σπιτικό. «Έσταξε τσιότσιο λάδ’ στα σκαλιά. Φέρε αλ’σίβα να το καθαρίσουμε. Παπάς να μας βλογήσ’».
.....................................................................................................................