Εικόνα, ανώνυμου ζωγράφου, της Ναυμαχίας του Δραγαμέστου, γνωστή και ως Ναυμαχία των Πυρπολικών, η οποία έγινε ανοιχτά του κόλπου του Aστακού στις 21 Νοεμβρίου 1825. Η έξοχη αυτή σύνθεση αποδίδει τη διάσπαση του τουρκικού αποκλεισμού ανοικτά του κόλπου του Δραγαμέστου κοντά στις νησίδες του Πεταλά , από τον ελληνικό στόλο, με τους: Ανδρέα Μιαούλη, Γεώργιο Σαχτούρη, Λάζαρο Πινότση και άλλους πλοιάρχους, κατά τον ανεφοδιασμό του Μεσολογγίου, στη Β΄ πολιορκία του.
Πολλές φορές, οι πράξεις, τα κατορθώματα και οι θυσίες ορισμένων ατόμων βάζουν ανεξίτηλα τη σφραγίδα τους στη ζωή μιας πόλης. Μετά τον θάνατό τους , οι μεταγενέστεροι συντοπίτες τους για να διατηρήσουν αδρή τη μνήμη τους και να διαιωνίσουν τις ξεχωριστές τους πράξεις, αποδίδουν το όνομά τους στους όρους λειτουργίας και συνοχής της πόλης τους (ονοματοδοσίες) ή τους τιμούν κάθε χρόνο με επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τα κατορθώματά τους.
Μία παρόμοια επετειακή εκδήλωση είναι και αυτή που τελευταία, πραγματοποιεί κάθε χρόνο ο Δήμος Ξηρομέρου, σε ανάμνηση της ιστορικής Ναυμαχίας παρά το Δραγαμέστο (Αστακός) ή και των Πυρπολικών, η οποία ως γνωστόν διεξήχθη στις 21 Νοεμβρίου 1825 ανοιχτά του Αστακού και συγκεκριμένα πέριξ των Εχινάδων νήσων (Πεταλάς, Προβάτι, Διώνι κλπ) πλησίον των Ακαρνανικών ακτών.
Ως γνωστόν, τότε , ως οικισμός, η κωμόπολη του Αστακού δεν υπήρξε. Διοικητικά , πολιτικά και οικονομικά στην περιοχή και στην επαρχία της Ακαρνανίας, κυριαρχούσε μόνον το χωριό Δραγαμέστος και ως εκ τούτου έτσι καταγράφηκε η Ναυμαχία και από τους ιστορικούς της εποχής (Τρικούπης , Σπηλιάδης , Μίχος , Κρέμος, Οικονόμου, Ημερολόγιο του Αγώνος), ως Ναυμαχία παρά το Δραγαμέστο.
Related Posts :