Ο εγγονός επίσης Κωνσταντίνος, υπουργός οικονιμικών
Γεννήθηκε στη Ζάβιτσα Ξηρομέρου ήταν μαθητής του Π. Παλαμά στη Σχολή του στο Μεσολόγγι και κατά τον Σερ. Ξενόπουλο (Δοκίμιον ιστορικής τινός περιλήψεως) ήταν «Ευλαβής και ελλογιμμώτατος». Σπούδασε Στο Μεσολόγγι, στην Πόλη και στη Άρτα...
Κατόπιν δίδαξε στην Κατούνα και στο χωριό του. Ως προεστός του Ξηρομέρου υπογράφει την ανάθεση της αρχιστρατηγίας στο Βαρνακιώτη την 28η Σεπτεμβρίου του 1821. Στη συνέχεια έγινε μέλος της Γερουσίας της Δ. Ελλάδος και ήταν στην Κωνωπίνα στη συνάντηση του Μαυροκορδάτου με το Βαρνακιώτη και ως αντιπρόσωπος του Ξηρομέρου και υπέγραψε το έγγραφο που έδινε την άδεια στον αρχιστράτηγο να κάνει ο ψεύτικο προσκύνημα.
Αργότερα συνελήφθη αιχμάλωτος και στάλθηκε στα Γιάννενα και ύστερα στην Άρτα. Μετά την απελευθέρωσή του εγκαταστάθηκε στην Άρτα, λόγω της άσχημης υγείας του και στη θέση του στην Ακαρνανία άφησε τον αδερφό του Φώτη και τους τρεις γιούς του: Γεώργιο, Γεράσιμο και Γρηγόριο. Μετά την αποκατάσταση της υγείας του γύρισε στη Ζάβιτσα και το 1825 προήχθη σε ταξίαρχο.
Μετά την Απελευθέρωση της Ακαρνανίας ο Κωνσταντίνος μετοίκησε στην Άρτα (1830), μαζί με τη γυναίκα του Μαρία, τους γιους και τις κόρες του Άννα και Ευφροσύνη. Εκεί δίδαξε στην Ελληνική Σχολή Άρτας και πέθανε το 1840. Οι γιοι του απέκτησαν μεγάλη περιουσία, αφού ασκούσαν το επάγγελμα του φοροεισπράκτορα και την οποία πούλησαν σε Έλληνες πριν από την απελευθέρωση της Άρτας το 1881. Ένα χωριό που έχει αγοράσει την περιοχή του είναι η Μεσούντα Άρτας.
Ο γιος του Γεράσιμου Κωνσταντίνος (1840-1914) ήταν αρχαιολόγος και πολιτικός με μεγάλη επιρροή στην Άρτα. Διετέλεσε υπουργός στις κυβερνήσεις του Δεληγιάννη και ήταν προστάτης των χριστιανών και έχτισε μια γέφυρα το 1872 που απείχε από τη μεγάλη δέκα λεπτά. Ο Γεράσιμος πέθανε το 1881 στη Αθήνα. Απόγονοί του είναι ο Κωνσταντίνος και ο Ιωάννης.
ΠΗΓΗ: https://akarnanika.blogspot.com