ΗΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ-Γράφει: Ο Αλέξανδρος Κυριαζής

  foto.wikipedia


 Ας  αποτίσουμε  και  σήμερα  αγαπητοί  φίλοι   τον  οφειλόμενο φόρο  τιμής    κλείνοντας  το  γόνυ  μας  στη  μνήμη του  ενός  εκατομμυρίου  νεκρών μας   Ελλαδιτών  και  Μικρασιατών   και  ενάμισι  εκατομμύριο  πρόσφυγες  που  έφερε  ο ξεριζωμός  μας  από  τη  γη  της  Ιωνίας. 

 Ανάμεσα  στα  θύματα ας  μνημονεύσουμε   και  τους   Μπαμπινιώτες νεκρούς μας  Λοχαγό  Ιωάννη  Χρυσικό(φωτο από Ευφροσύνη Βλ.Χρυσικού)  ,  Λοχία   Σπύρο  Κυριαζή, Στρατιώτη Τσώλη Χρήστο του Σπύρου

Μνεία θα κάνουμε ακόμη και δια τον στρατιώτη Κατσιφό Κων/νο (φωτο από Σπύρο Γεροχρήστο) ο οποίος αιχμαλωτίστηκε στα βάθη της ανατολής και επέστρεψε στη Μπαμπίνη με επισφάλεια της υγείας του και η οποία του στοίχησε τρία χρόνια ακόμη προσαρμογής.
Ακόμη τις  χιλιάδες  εκ  των στρατιωτών  μας αιχμαλώτων  που πέθαναν   από  αργό  θάνατον  εις  τα  βάθη  της  Ανατολίας. 

Φωκίων Ζαΐμης: Η διαπολιτισμική εκπαίδευση είναι επιβοηθητική για την ανάπτυξη και ευημερία των λαών

 


Στην ημερίδα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης που διεξήχθη στο πλαίσιο του νέου κοινού Μεταπτυχιακού Προγράμματος, που γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρημτικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 δίνοντας έμφαση στη έννοια της διαπολιτισμικότητας που χρησιμοποιείται διεθνώς και ευρέως στην εκπαίδευση στις μέρες μας. 

Όπως τόνισε ο κ. Ζαΐμης κατά την ομιλία μου το αντικείμενο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και συνεισφέρει πέραν του να γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ήθη και έθιμα άλλων πολιτισμών, πέραν του δικού μας , στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην ειρήνη των λαών. «Οφείλουμε να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες τα ήθη και έθιμα και τα χαρακτηριστικά όλων των πολιτισμών, εάν θέλουμε να αναπτυχθούμε και να αμβλύνουμε τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές διαφορές ώστε να σταματήσουν οι κρίσεις και να περάσουμε στην εποχή της ευημερίας», ανέφερε ο  Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας προσθέτοντας ότι το εμπόριο από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν ο πρώτος διπλωμάτης και η επιχειρηματικότητα είναι υποχρεωμένη για να μπορέσει να ανταλλάξει αγαθά και υπηρεσίες να ταξιδέψει, να συνομιλήσει, να διαπραγματευθεί και να βρει έναν ελάχιστο κοινό τόπο και τρόπο συνεννόησης. Ο κ. Ζαΐμης συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι  με θέμα " Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση/Διαμεσολάβηση ως πυλώνας περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικο-εκπαιδευτικής συμπερίληψης" με συντονιστή τον  καθηγητή Γιώργο Νικολάου. Συμμετείχαν επίσης, ο  Δρ Αθανάσιος Μπαλέρμπας, Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας, ο Θόδωρος Μπαρής, Δήμαρχος Ερυμάνθου και ο  Ανδρέας Ζέρβας, Διευθυντής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το σεμινάριο μεταδόθηκε και ζωντανά:

 https://www.youtube.com/watch?v=ovNKAETAXaw .


Παρουσίαση βιβλίου της Μαρίας Γκασούκα

 


Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νικόλαος Κοροβέσης σας προσκαλούν στην παρουσίαση βιβλίου της Μαρίας Γκασούκα και του Αλέξανδρου Γ. Καπανιάρη  με τίτλο «Πράσινοι/ες άνθρωποι και θεοί/ ες, πράσινες γιορτές, έθιμα και τελετουργίες» από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής», την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου του 2022 και ώρα 18:30 στο Κτίριο Χρυσόγελου, στην Ι.Π. Μεσολογγίου.

Η Μαρία Γκασούκα , με καταγωγή από την Κατοχή Ι.Π Μεσολογγίου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, πρώην Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης-Διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης, συγγραφέας είκοσι  βιβλίων στο πεδίο του Φύλου και του Πολιτισμού, της Λαογραφίας, της Εκπαίδευσης και ο Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης, Διδάκτορας Ψηφιακής Λαογραφίας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με δύο Μεταδιδακτορικές έρευνες σε ζητήματα αρχειακής εθνογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης  μας  παρουσιάζουν το έργο τους «Πράσινοι/ες άνθρωποι και θεοί/ ες, πράσινες γιορτές, έθιμα και τελετουργίες », μια αναφορά στην αρχέγονη, κοινή ρίζα των ανθρώπων, στη βίωση του αέναου κύκλου της φύσης, όπως αυτή αποτυπώνεται σε μυθικά πρόσωπα και τελετουργικά γεγονότα.

Για το έργο τους θα μιλήσουν η Ελένη Κότσιρα, διδακτόρισσα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου St. Andrews, Scotland, UK., η Μιμήνα Πατεράκη, διδακτόρισσα Λαογραφίας- Ανθρωπολογίας Χορού, ΕΚΠΑ, διδάσκουσα  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Μαρία Καρατζογιάννη φιλόλογος-Μsc Δημιουργικής Γραφής. Θα συντονίσει η Σόφη Λαναρά, εκπαιδευτικός φιλόλογος, Msc Δημιουργικής Γραφής. Παρεμβαίνει η   Ομότιμη Καθηγήτρια Μαρία Γκασούκα, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και χαιρετίζει ο Νίκος Τσαρούχης του βιβλιοπωλείου «Πολύπλευρο».

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου-Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γυναικών Αστακού-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



 Αστακός 12/9/2022



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Γενική Συνέλευση


Το Δ.Σ. του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αστακού, καλεί τα μέλη του σε Ετήσια Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00 το απόγευμα στο Στέκι το συλλόγου με θέματα:

1. Απολογισμός πεπραγμένων

2. Οικονομικός απολογισμός

3. Προγραμματισμός δραστηριοτήτων επόμενου έτους


Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί στο στέκι του

Συλλόγου μας την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στις 6:00 το απόγευμα.


Η Πρόεδρος                                       Η Γραμματέας

Ιωάννα Ρεπάνη Ζούλα                 Παρθενία Ταπραντζή

.....................................................................................................................