ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ - ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ , ζητούν οι ψηφοφόροι ! Γράφει-Σχολιάζει ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

 


Αντιδράσεις και σχόλια, πέραν του αναμενομένου, προκάλεσαν οι πληροφορίες και οι απόψεις  που δημοσιοποίησα την περασμένη Κυριακή  (19 Ιουνίου)  στο άρθρο μου υπό τον τίτλο ‘’Γυναίκα, δήμαρχος Ξηρομέρου ;’’ 

ΝΙΚΟΣ ΜΗΤΣΗΣ: Ο Καραϊσκάκης στο Δραγαμέστο Ξηρομέρου το 1825



Το καλοκαίρι του 1825 που η δυτική Ελλάδα φλέγονταν και επικρατούσε ολοσχερής έρεβος στις περιοχές  της και , το Μεσολόγγι πολιορκούνταν από τον Κιουταχή και τον Ομέρ Βρυώνη , ο Καρπενησιώτης οπλαρχηγός  Γιαννάκης Γιολδάσης*, έγραφε προς τον Καραϊσκάκη αλλεπάλληλες γραφές περί τα τέλη του Ιουνίου του 1825 για τον γρήγορο και αναγκαίο ερχομό του στη Δυτική Ελλάδα. 


« ...Η γενναιότης σου, αδελφέ  μη λείψης εις τούτην την ώραν να μας προφθάσης όσον το συντομότερον. Ότι τούτη είναι η περίστασις να δείξεις την προς ημάς αδελφικήν φιλίαν και την προς την πατρίδα βοήθειάν σου.   Ο ερχομός σου θέλει γίνει εξ άπαντος πολλών ψυχών σωτηρία οπού ευρίσκονται εις τον έσχατον κίνδυνον ...Ενθυμήσου, Στρατηγέ, ότι και εδώ  Χριστιανοί Αδελφοί μας είναι και εάν εις μιαν τοιαύτην κινδυνώδη περίστασιν  υστερηθούν την δυνατήν βοήθειάν σου, βέβαια θέλουν απελπιστούν και η απελπισία είναι ο έσχατος αφανισμός των. Έδειξες πολλάκις προς την Πατρίδα ζήλον σου, ενεργών προθύμως  τα προς σωτηρίαν της.Μη λείψης και ήδη να φανής βοηθός της, ότι παρατηρεί ανυπομόνως, πότε να ιδή τον ερχομόν σου...όσον ενδέχεται να ταχύνεις τον εδώ ερχομόν σου τόσον θέλει ωφεληθώμεν, διότι προλαμβάνουμε καιρόν και δουλείαν, κατορθώνομεν κατά τον σκοπόν μας. Μένω με την ειλικρίνειαν της αδελφικής αγάπης .


Τη 27 Ιουνίου 1825                                                                                                     ο αδελφός σου 

Αποκλείστρα                                                                                                               Γιαννάκης Γιολδάσης ».


                                                   { Βλαχ. Πολέμ.φάκ.29 (λ.426) & Απομνημ. Νικ. Σπηλιάδη , τ. 2ος, σελ.427}.


Αφουγκραζόμενος  λοιπόν ο Καραϊσκάκης την κατάσταση που του περιέγραφε ο στρατηγός Γιαννάκης Γιολδάσης και παλιός γνώριμος και καλός του φίλος, καταφθάνει αστραπιαία ως αρχηγός των έξω του Μεσολογγίου ενόπλων δυνάμεων και ξαναζωντανεύει τις επαρχίες στη Δυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι έξω του Μεσολογγίου οπλαρχηγοί να πάρουν θάρρος , οι κρυμμένοι στις αποκλείστρες ξαναβγαίνουν, οι καταπιεσμένοι ξανασηκώνουν κεφάλι, πάλι αντηχούν τα καριοφίλια και τα γιαταγάνια και οι εχθροί μουδιάζουν στο άκουσμα του ερχομού στη Δυτική Ελλάδα του στρατηγού  Γεωργίου Καραΐσκάκη. 


Στις 18 Ιουλίου 1825 οι οπλαρχηγοί Καραϊσκάκης , Γιαννάκης Γιολδάσης , Γεώργιος  Βαλτινός  και Βαγγέλης  Κοντογιάννης, από το Κρίκελο της Ευρυτανίας που βρίσκονταν, πληροφορούν την Επιτροπή της Διοίκησης στο Μεσολόγγι και μεταξύ των άλλων, τους γράφουν και τα παρακάτω : 


« ...Άμα οπού επέρασεν ο Στρατηγός Καραϊσκάκης εις τα εδώ μέρη , συνενοηθέντες και ενωθέντες όλοι μας , εσκέφθημεν αρκούντως περί την του Μεσολογγίου σωτηρίας και ετοιμαζόμεθα να κινηθώμεν δι΄ εκεί. Αλλά δια να γένει το κίνημα υγιές επωφελές, ανάγκη πάσα ήτον να συναχθούν όλοι οι Αρχηγοί των επαρχιών και αξιωματικοί και κάθε ένοπλος πατριώτης, εν ταυτώ δε να γένει και η ανήκουσα φροντίς και πρόβλεψις των ζωοτροφών ....         Ο λαός της Δυτικής Ελλάδος ήταν νεκρός, τρυπωμένος και εις αθλίαν κατάστασιν, μάλιστα εις τα πέριξ του Καρπενησίου, χωριά ολόκληρα επροσκύνησαν και άλλοι ήσαν  αμφιρρεπείς , από τα οποία ωφελούμενοι οι εν Καρπενησίω εχθροί ήρχισαν να σκλαβώνουν φαμελιές πολλές και χωριά ολόκληρα , οδηγούμενοι από τουρκολάτρας και προσκυνημένους χριστιανούς...». 

.....................................................................................................................