Αναγκαία η επιτάχυνση και ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας – Ικανοποίηση Μ. Σαλμά και Θ. Μαυρομμάτη για την επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών

 



Την ικανοποίησή τους για την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και του Υφυπουργού Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς και για την εξέλιξη των εργασιών στον αυτοκινητόδρομο Άκτιο – Αμβρακία, εξέφρασαν, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά και ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων, Θανάσης Μαυρομμάτης, που παραβρέθηκαν στην σημερινή επίσκεψη και είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν τη συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρεια, με στόχο τη δρομολόγηση και υλοποίηση και άλλων έργων που έχει ανάγκη η περιοχή.

«Ένα πολύπαθο έργο που εκκρεμεί για πολλά χρόνια, έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία και μόνο χαρά δημιουργεί το γεγονός ότι το Άκτιο – Αμβρακία τρέχει πιο γρήγορα από τα συμβατικά χρονοδιαγράμματα» τόνισε η κ. Σαλμά, προσθέτοντας τα εξής: «Ωστόσο, η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας μεγάλος νομός, με σημαντικές ακόμα ανάγκες και ελλείψεις. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τον κ. Υπουργό ότι μέσα στο καλοκαίρι θα δημοπρατηθεί και το πολύ σημαντικό έργο άρδευσης και αποστράγγισης ολόκληρης της περιοχής του Βάλτου και της Αμφιλοχίας, ενώ πρέπει να επιταχύνουμε και μία σειρά ακόμα έργων προκειμένου οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας να απολαμβάνουν σύγχρονες υποδομές και ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση προς κάθε περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, ο οδικός άξονας από τον Αστακό μέχρι το Αγρίνιο και από το Αγρίνιο μέχρι το Καρπενήσι, αποτελεί ένα έργο εξαιρετικής αναπτυξιακής σημασίας, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά για το σύνολο του δυτικού άξονα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το υπουργείο για να δίνουμε λύσεις που εκκρεμούν επί πολλά χρόνια…».

Από την πλευρά του, ο κ. Μαυρομμάτης, ανέφερε: «Κάθε φορά που η κεντρική εξουσία συνεργάζεται με την αυτοδιοίκηση, με κοινό στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη, μόνο θετικά αποτελέσματα παράγονται προς όφελος της κοινωνίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μας ως περιφερειακή Αρχή έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά και να διεκδικούμε με σχέδιο και επιχειρήματα, προκειμένου ο τόπος μας να γίνεται καλύτερος. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών είχε την ευκαιρία σήμερα να δει από κοντά την εξέλιξη των εργασιών σε ένα πολύ σημαντικό οδικό έργο, αλλά και να ακούσει την τοπική κοινωνία και τους φορείς της. Χωρίς μεγάλα λόγια, προχωράμε με γοργά βήματα για να επουλώσουμε τις πληγές του παρελθόντος και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας. Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας παραγωγικός και συγκοινωνιακός κόμβος μεταξύ κεντρικής και νότιας Ελλάδας, όπως και μεταξύ της ανατολικής Ελλάδας και των νησιών του νοτίου Ιονίου. Και πρέπει να αναδείξει αυτή τη σημαντική γεωγραφική θέση της…»

Σημειώνεται ότι εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παραβρέθηκαν επίσης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος/Βοηθός Περιφερειάρχη, Μιχαήλ Γούδας, ο προϊστάμενος Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΔΕ, Χρήστος Καραγιάννης, κ.ά.

ΚΚΕ_ΕΡΩΤΗΣΗ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΔ ΚΕΧΡΙΝΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

 






  1. Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, 

τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097

e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr

Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

Θέμα: Για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου κτηνοτρόφων ΤΔ Κεχρινίας Δήμου Αμφιλοχίας

Το τελευταίο διάστημα στην Αιτωλοακαρνανία, στο τοπικό διαμέρισμα Κεχρινίας του Δήμου Αμφιλοχίας, υπάρχει έντονο το φαινόμενο κατασπαράξεων κοπαδιών ζώων από λύκους.

Οι κτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι και με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που αποζημιώνει ζημιές από κατασπαράξεις μεγαλύτερες της μισής ασφαλιστικής μονάδας (1/2 Α.Μ.), δηλαδή από 4 ενήλικα (άνω του έτους) αιγοπρόβατα ή από 17 αμνοερίφια (κάτω του έτους) και πάνω, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου υπάρχει αδυναμία ανεύρεσης των απολεσθέντων ζώων και προσκόμισής τους κατά τον έλεγχο. Το ύψος δε της αποζημίωσης δεν επαρκεί για την αναπλήρωση του χαμένου ζωικού κεφαλαίου. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που τα προβλήματα των κτηνοτρόφων οξύνονται, με το κόστος παραγωγής (π.χ. ζωοτροφές, πετρέλαιο και ρεύμα) να έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή εκτρέφονται κοπάδια αυτόχθονων φυλών, τα οποία είναι ελευθέρας βοσκής και για αυτόν τον λόγο αποδεκατίζονται.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- να καταγραφεί - εκτιμηθεί το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και να ληφθούν με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών (π.χ. δασαρχεία, διευθύνσεις κτηνιατρικής) και με αποκλειστικά κρατική δαπάνη τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα περιορισμού των απωλειών σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

- Για να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε η προβλεπόμενη αποζημίωση να επιτρέπει την πλήρη αναπλήρωση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, χωρίς κανένα κατώτερο όριο ζημιάς – πλαφόν.


                                                                                             Οι Βουλευτές

                                                                      Παπαναστάσης Νίκος

                                                                              Καραθανασόπουλος Νίκος

                                                                        


ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ :Το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στη Μεγάλη Χώρα Αγρινίου(βιντεο Δρόμοι ζωής )

 Σε κεντρικό σημείο του κάμπου της Μεγάλης χώρας, προπολεμικά υπήρχε το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου ,το οποίο από τίς πλημμύρες καί τό χρόνο ερειπώθηκε....Το 1970 ανοικοδομήθηκε εκ νέου από τούς κατοίκους της περιοχής ...Πρό διετίας (Αύγουστος 2019), υπέστη σοβαρές ζημιές, τίς όποιες η αγάπη του κόσμου και με την βοήθεια τού Αγίου, αποκατέστησε σε σύντομο χρονικό διάστημα....

ΒΙΝΤΕΟ

Δρόμοι ζωής

Ν. Κοροβέσης: «Ξεχωριστή μέρα για τον πολιτισμό η 18Η Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων»

 





Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2022 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα  «Η Δύναμη των Μουσείων».

Ο πολιτισμός ως πόρος χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την προβολή της ταυτότητας πόλεων και τόπων και την προσέλκυση επισκεπτών σε αυτούς. Ειδικότερα, τα μουσεία αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς πόρους, οι οποίοι μπορούν να ενισχύσουν την ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας των πόλεων και την αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας σε αυτές. 

Το μουσείο του σήμερα έχει άμεση σχέση με τη δομή και την εξέλιξη της κοινωνίας την οποία επηρεάζει με τρόπο άμεσο και καθοριστικό κάτι που γίνετε άμεσα κατανοητό στον ορισμό που δίνει το Διεθνές Συμβούλιο για τα Μουσεία (ICOM: International Council of Museums) ως ένα «μη κερδοσκοπικό, μόνιμο ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας και της εξέλιξής της, ανοιχτό στο κοινό, το οποίο αποκτά, διατηρεί, ερευνά, επικοινωνεί και εκθέτει την απτή και άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντός της για λόγους εκπαίδευσης, μελέτης και διασκέδασης».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας, Νικόλαος Κοροβέσης , δήλωσε: «Η ιστορία μας, αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας αντικατοπτρίζεται και διαδίδεται από γενιά σε γενιά μέσα από τα εκθέματα των μουσείων. Μουσεία κλασσικών αρχαιοτήτων, φυσικής ιστορίας, ιστορίας της τέχνης, με το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό τους διδάσκουν και δίνουν εφόδια για κάθε γενιά. Η ΠΔΕ με τις πολιτιστικές της δράσεις προβάλει τους μουσειακούς χώρους και αξιοποιεί στο έπακρο το αστείρευτης ποιότητας περιεχόμενό τους».


Η Δήλωση που κατέθεσαν οι 13 Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε την Δευτέρα 16 Μαΐου και αφορά την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2022 …

 


ΔΗΛΩΣΗ

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία , το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο
Προϋπολογισμός συντάσσονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι
κατόπιν παρεμβάσεων  στην και  από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Θα  πρέπει να γίνει σαφές ότι  στα πλαίσια του νόμου  ο Δήμαρχος  είναι
υποχρεωμένος  να  εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου  .
Η  Δημοτική Αρχή  και ο  Δήμαρχος ,  αντί να εναρμονιστεί  με την
απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λήφθηκε  κατά πλειοψηφία  άρα
αντιπροσωπεύει και  την πλειοψηφία των δημοτών ,  εμμένει
αδικαιολόγητα  στην απόφαση του  να προχωρήσει  με διαδικασίες
απευθείας αναθέσεων  και διαπραγμάτευσης  σε έργα βιτρίνας και μάλιστα
με  εργολάβους  της αρεσκείας του.
Θεωρούμε  ότι οι συγκεκριμένη πολιτική  δεν συνάδει με το νόμο και την
ηθική τάξη και τούτο διότι , σύμφωνα  με την μελέτη που έχει συνταχθεί ,
    θα  εκτελεστούν έργα  βιτρίνας και  όχι  τέτοια που      θα
συμβάλλουν    ουσιαστικά στην  αντιπλημμυρική  προστασία και θωράκιση
των δημοτικών κοινοτήτων    σε θέσεις και σημεία που συνεχώς πλήττονται
από  θεομηνίες.
Η πρόταση μας είναι ότι θα πρέπει τα χρήματα να  διατεθούν σε πραγματικά
έργα  αντιπλημμυρικής προστασίας  για  τοποθεσίες που πράγματι το έχουν
ανάγκη  και κυρίως  αυτές  που  πλήττονται επανειλημμένα  από  έντονα
καιρικά φαινόμενα.
Για την αλλοπρόσαλλη αυτή πολιτική και  την άνευ λόγου  εμμονή  στο
συγκεκριμένο θέμα      ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ  τον Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή
στους πολίτες    και  δηλώνουμε ότι αποχωρούμε  από την συνεδρίαση σε
ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ερωτόκριτος Γαλούνης (Επικεφαλής Παράταξης Δυνατό Ξηρόμερο Πρώτα ο

Πολίτης)
Γαζέτας Παναγιώτης
Κακούρης Ηλίας
Καρφής Θωμάς
Ρετούλης Θωμάς
Σταικος Παναγιώτης  ( Επικεφαλής Παράταξης Αναζωογόνηση Ξηρομέρου)
Ζορμπάς Ιωάννης
Κολοβός Χρήστος
Γεωργούλας Κωνσταντίνος (Ανεξάρτητος)
Γκόλιας Παναγιώτης  (Ανεξάρτητος)
Ζώγας Νικόλαος        (Ανεξάρτητος)
Λαινάς Κωνσταντίνος  (Ανεξάρτητος)
Λιβάνης Θεόδωρος    (Ανεξάρτητος)

  

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ, ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2.500.000 €.

 

https://www.dimosxiromerou.gr/nea

Ημερομηνία 18-05-2022

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής καθορίστηκαν οι όροι συμμετοχής του Δήμου Ξηρομέρου στη πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του δημοσίου χώρου», που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, με την υποβολή πρότασης για την πράξη με τίτλο: «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΣΤΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΩΝ ΟΔΩΝ ΤΗΣ», συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000 €.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου είναι η ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων με σκοπό τη δημιουργία λειτουργικών και αισθητικών δικτύων χώρων, μέσω ολοκληρωμένων παρεμβάσεων.
Η αναλυτική καταγραφή των προτάσεων για τον σχεδιασμό των χώρων παρέμβασης του Δήμου Ξηρόμερου, έχει ως στόχο τη δημιουργία σύγχρονων αστικών χώρων, που θα ανταποκρίνονται στις αρχές τις αστικής βιώσιμης ανάπτυξης.
 
Μέσω της υλοποίησης της προτεινόμενης ανάπλασης αναμένεται να:
  • αναβαθμιστούν οι χώροι παρέμβασης
  • βελτιωθεί αισθητά το μικροκλίμα της περιοχής παρέμβασης
Στο πλαίσιο της ανάπλασης, οι παρεμβάσεις σχεδιάζονται να υλοποιηθούν στην Πλατεία Αστακού και σε επιλεγμένες παρακείμενες επ ́ αυτής οδών.
Συνεχίζουμε μέσα από καθημερινή δουλειά να ακουμπάμε, να ανοίγουμε και να λύνουμε θέματα δημιουργίας νέων υποδομών που έχουν ανάγκη οι δημότες μας για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.
Στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής είναι παρόμοιες παρεμβάσεις, που βελτιώνουν την αισθητική και την λειτουργικότητα του αστικού χώρου, να υλοποιηθούν τόσο στην Δ.Ε Φυτειών όσο και στην Δ.Ε Αλυζίας.
Συνεχίζουμε.
 
Εκ του Δήμου Ξηρομέρου

Το ΚΚΕ συζητά τις θέσεις του, για το μέλλον του αγρότη και της αγροτικής παραγωγής

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Το ΚΚΕ συζητά τις θέσεις του, για το μέλλον του αγρότη και της αγροτικής παραγωγής» και ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οργανώνει την Παρασκευή 20 Μάη, η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία του Καινούργιου Τριχωνίδας στις 8.30 μ.μ., με την Οργάνωση να απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμμετοχής.

Ο ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΠΑΡΟΝ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ – ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΡΓΟ POWERPOOR».

 

dimosxiromerou.gr 

Ημερομηνία 18-05-2022

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ο Δήμος Ξηρομέρου ως μέλος του δικτύου «Βιώσιμη Πόλη» συμμετείχε στην ενημερωτική ημερίδα «Καταπολεμώντας την ενεργειακή φτώχεια – Το Ευρωπαϊκό Έργο POWERPOOR», που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Σουλίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων "Καρκαμίσι" στην Παραμυθιά, την Τρίτη 17 Μαΐου 2022.
Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Empowering Energy Poor Citizens through Joint Energy Initiatives - POWERPOOR», το οποίο χρηματοδοτείται από το Horizon 2020. Βασικός στόχος του POWERPOOR είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων υποστήριξης των ενεργειακά φτωχών πολιτών και η ενθάρρυνση της αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης (π.χ. ίδρυση και συμμετοχή σε ενεργειακές κοινότητες, ανάπτυξη συνεργασιών, συλλογική χρηματοδότηση, κ.ά.).
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαζί με τη ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ άλλοι 12 εταίροι από το Βέλγιο (HOUSING EUROPE και ECN), τη Γερμανία (ICLEI EURO), το Λουξεμβούργο (INTRASOFT), την Ουγγαρία (ENERGIAKLUB), την Κροατία (DOOR), την Εσθονία (EKYL), τη Λετονία (ZREA), την Ελλάδα (ΙΝΖΕΒ), τη Βουλγαρία (SOFENA), την Πορτογαλία (COOPERNICO) και την Ισπανία (GOIENER). Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).
Ως ενεργειακά φτωχοί πολίτες θεωρούνται όσοι δεν μπορούν να ζουν σε συνθήκες θερμικής άνεσης, δηλαδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν επαρκώς τις κατοικίες τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή/και να διατηρήσουν μια ανεκτή θερμοκρασία το καλοκαίρι, ενδέχεται να ζουν σε κατοικίες χαμηλής ποιότητας (π.χ. κατοικίες με σπασμένα παράθυρα, προβλήματα υγρασίας, μούχλας ή/και διαρροών) και ίσως καθυστερούν ή αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο πλαίσιο του POWERPOOR θα αναπτυχθεί μια καινοτόμα πλατφόρμα που θα είναι προσβάσιμη από τους πολίτες και θα ενισχύσει την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων, θα διευκολύνει την πραγματοποίηση επεμβάσεων ενεργειακής απόδοσης μικρής εμβέλειας και την εγκατάσταση πηγών ανανεώσιμης ενέργειας, ενισχύοντας παράλληλα την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Παράλληλα, θα παρέχει στους πολίτες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις Ενεργειακές Κοινότητες/ Συνεταιρισμούς και τις διαθέσιμες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης (π.χ. συλλογική χρηματοδότηση).
Η πραγμάτωση του φιλόδοξου και πρωτοποριακού οράματος του POWERPOOR θα επιτευχθεί μέσα από τους ακόλουθους επιμέρους στόχους:
Την ενεργό συμμετοχή των ενεργειακά φτωχών πολιτών και ομάδων.
Την ενίσχυση υιοθέτησης μέτρων αύξησης της ενεργειακής απόδοσης και της συμμετοχής των πολιτών σε ομαδικές πρωτοβουλίες (π.χ. ίδρυση / συμμετοχή σε Ενεργειακές Κοινότητες, πρόσβαση σε συμμετοχικά/συνεταιριστικά σχήματα χρηματοδότησης, κ.α.), με στόχο τη μείωση της Ενεργειακής Φτώχειας χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνολογίας και πληροφορικής.
Στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθεί μια καινοτόμα πλατφόρμα (Energy Poverty Mitigation Toolkit) που θα απευθύνεται στους ενεργειακά φτωχούς πολίτες, στις τοπικές αρχές, στις Ενεργειακές Κοινότητες/ Συνεταιρισμούς και σε άλλους ενδιαφερόμενους, με στόχο τον περιορισμό της ενεργειακής φτώχειας. Η πλατφόρμα θα αποτελείται από τα ακόλουθα διαδικτυακά εργαλεία - εφαρμογές:
(α) Το POWER-TARGET το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις Τοπικές Αρχές, τις Ενεργειακές Κοινότητες/Συνεταιρισμούς και άλλους οργανισμούς για τον εντοπισμό των ευάλωτων - ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών και ομάδων,
(β) Το POWER-ACT που θα παρακινήσει τους
ενεργειακά φτωχούς πολίτες να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας και να τους εμπνεύσει να εφαρμόσουν μέτρα αύξησης της ενεργειακής απόδοσης,
(γ) Το POWER-FUND που θα παρέχει στους πολίτες πληροφορίες σχετικά με τις Ενεργειακές Κοινότητες και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης για έργα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ενεργειακής φτώχειας, συμπεριλαμβανομένης μιας διαδικτυακής αγοράς για να γίνει κάποιος μέλος μιας Ενεργειακής Κοινότητας / Συνεταιρισμού, της δημιουργίας και της λειτουργίας μιας Ενεργειακής Κοινότητας / Συνεταιρισμού και της ανάπτυξης εκστρατειών συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding).
Τέλος, θα αναπτυχθεί ένα εγχειρίδιο ενεργειακού σχεδιασμού για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας που θα απευθύνεται στις Τοπικές Αρχές που ενδιαφέρονται να ενσωματώσουν δράσεις για τον μετριασμό της ενεργειακής φτώχειας στα Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ) και στον Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό.
Τη δημιουργία ενός δικτύου ειδικών συμβούλων που θα υποστηρίζουν και θα καθοδηγούν τους ενεργειακά φτωχούς πολίτες σε θέματα Ενέργειας (Energy Supporters and Mentors).
Το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων υποστήριξης των ενεργειακά φτωχών πολιτών για την ουσιαστική μείωση της ενεργειακής φτώχειας.
Την προώθηση της αναπαραγωγής των προγραμμάτων υποστήριξης των ενεργειακά φτωχών πολιτών μέσω συνεργιών με άλλα Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Τη διατύπωση και ανάπτυξη προτάσεων/ πολιτικών και κατευθυντήριων γραμμών για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας που θα συμβαδίζουν και με τα ΣΔΑΕΚ.
Τα πιλοτικά προγράμματα υποστήριξης των ενεργειακά φτωχών θα σχεδιαστούν, αναπτυχθούν και πραγματοποιηθούν σε οκτώ χώρες της Ευρώπης (Βουλγαρία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Κροατία, Λετονία, Ουγγαρία και Πορτογαλία), οι οποίες θα καθοδηγούνται από το δίκτυο των πιστοποιημένων ειδικών συμβούλων και καθοδηγητών ενέργειας (Energy Poverty Supporters and Energy Cooperatives/ Communities Mentors).
Το POWERPOOR φιλοδοξεί μέσω της ανάπτυξης του δικτύου συμβούλων ενέργειας (Energy Supporters / Mentors) να υποστηρίξει περισσότερα από 22.000 ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά στην Ευρώπη να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν επεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης, καθώς και να συμμετάσχουν σε ομαδικές πρωτοβουλίες για την ενέργεια. Οι ενεργειακά φτωχοί πολίτες θα εμπλακούν μέσω ενός ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων που θα λάβουν μέρος στο πλαίσιο του έργου (π.χ. Ημερίδες Πληροφόρησης, Τοπικά Γραφεία Ενεργειακής Φτώχειας, διαδικτυακές εφαρμογές - Energy Poverty Mitigation Toolkit κ.ά.). Επίσης, θα δημιουργηθεί μια ομάδα ειδικών επιστημόνων (Stakeholders Liaison Groups) που θα διευκολύνει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και θα ενισχύσει την παροχή υποστήριξης στα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά.
Με βάση την εμπειρία και τα διδάγματα που θα αποκομιστούν από την υλοποίηση του POWERPOOR, θα αναπτυχθούν προτάσεις σε σχέση με τη χάραξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής σε αυτό τον τομέα και θα διαμορφωθούν 8 Εθνικά Σχέδια Δράσης, έτσι ώστε οι αρχές και τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα του προγράμματος. Τα αποτελέσματα αυτά θα διαδοθούν ευρέως, και θα επιδιωχθούν συνεργίες με παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Ενεργειακή Φτώχεια (EU Energy Poverty Observatory – EPOV) και το (Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο) Σύμφωνο των Δημάρχων για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Η συμμετοχή της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος, καθώς έχοντας πλέον πάνω από 60 Μέλη – Δήμους σε όλη την Ελλάδα και συμμετέχοντας παράλληλα σε διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα αποτελεί έναν κόμβοδικτύωσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ θα συνεισφέρει στη μείωση της ενεργειακής φτώχειας στους Δήμους και στην προώθηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων.
 
Εκ του Δήμου Ξηρομέρου
.....................................................................................................................