Ουζερί -Τσιπουράδικο ''ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΙΚΟ'' Θεόδωρος Χ.Ζαρκαδούλας . Αγρίνιο Ηρώων Πολυτεχνείου 62 .
Συνεχίζεται η διεκδίκηση των 13 Περιφερειών για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο – Εστάλη κοινή επιστολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Ενωτική επιστολή συνυπέγραψαν και οι δεκατρείς ελληνικές Περιφέρειες για τη συμμετοχή τους στη διαβούλευση για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο θεωρώντας επιβεβλημένη τη συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε συνάντηση και συζήτηση εργασίας. Η πρωτοβουλία της κοινής επιστολής ξεκίνησε από τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδος, Φωκίωνα Ζαΐμη, ο οποίος επισημαίνει πόσο σημαντικό είναι οι Περιφέρειες να είναι ενωμένες και να συνεργάζονται μεταξύ τους, ώστε δυναμικά να διεκδικούν τα από κοινού συμφέροντά τους. «Θα συνεχιστεί η διεκδίκηση μας σε μια σειρά θεμάτων, ξεκινώντας από την αύξηση του ορίου υπαγωγής αιτήσεων προς τις Περιφέρειες σε 3 εκ ευρώ έναντι του υφισταμένου ορίου του 1 εκ.», τονίζει ο κ. Ζαΐμης.
Αναλυτικά στο σχετικό υπόμνημα που εστάλη στον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νικολα Παπαθανάση προτείνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Να συμπεριληφθούν Επενδυτικά σχέδια που αφορούν αμιγώς στην Τυποποίηση Προϊόντων του πρωτογενή τομέα και όχι μόνο στην Επεξεργασία και Τυποποίηση Αγροτικών Προϊόντων.
«Ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων.
Να αυξηθεί το όριο του 45% στο 60% σε δαπάνες για την κατηγορία Κτιριακά και Περιβάλλων Χώρος, δεδομένου ότι υπάρχει ανατίμηση στα προϊόντα οικοδομικών εργασιών.
Να αυξηθεί το όριο στα επενδυτικά σχέδια του τουρισμού να γίνει το όριο από 60% σε 70%.
Στην κατηγορία των ενισχυόμενων δαπανών για τα μεταφορικά μέσα να είναι επιλέξιμες δαπάνες ειδικών οχημάτων μεταφοράς της α’ ύλης στη μονάδα παραγωγής. Για παράδειγμα σε μονάδα τυροκομείου να είναι επιλέξιμη η δαπάνη του φορτηγού (ή τουλάχιστον το βυτίο μεταφοράς) με το βυτίο μεταφοράς του γάλακτος από τον παραγωγό στη μονάδα παραγωγής.
Θεωρώντας πως η εισαγωγή της χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου για το καθεστώς «Νέο επιχειρείν» αποτελεί μια πολύ σημαντική καινοτομία, προτείνουμε συμπληρωματικά, να υπάρξει σχετική δυνατότητα πχ λήψης άτοκων δανείων (στην ουσία επιδότησης επιτοκίου δανεισμού) και παροχής σχετικών εγγυήσεων για λήψη προκαταβολής όχι μόνο για τις νέες επιχειρήσεις όσο και για το σύνολο των ΜΜΕ.
Να εξακολουθούν να θεωρούνται δικαιούχοι για όλα τα επενδυτικά σχέδια καθεστώτα και οι ατομικές επιχειρήσεις (θεσπίζοντας όρια στη νομική τους μορφή ανάλογα με το ύψος προϋπολογισμού των επενδυτικών σχεδίων) δεδομένου πως σήμερα αποτελούν την πλειοψηφία των Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων της χώρας.
Να επανέλθουν τα ελάχιστα ύψη του επιλέξιμου προϋπολογισμού στα όρια του Ν.4399/2016 δεδομένων των οικονομικών συνθηκών της τρέχουσας συγκυρίας.
Να διερευνηθεί η δυνατότητα για επαναφορά της δυνατότητας λήψης προκαταβολής με εγγυητική επιστολή στο 50% τουλάχιστον.
Να συμπεριληφθούν ως επιλέξιμες δαπάνες οι επισκέψιμοι χώροι, γευσιγνωσίας, οινογνωσίας κλπ στις εγκαταστάσεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού
Να συμπεριληφθεί και η διοικητική πράξη της Ολοκλήρωσης δεδομένου πως αποτελεί ανακεφαλαιωτικό στάδιο της υπηρεσίας επί του επενδυτικού σχεδίου.
Να αποκτήσει υποχρεωτικότητα εφαρμογής για τα επενδυτικά σχέδια αυξημένης παραγωγής αποβλήτων, όπως τα ελαιουργεία. Με έκδοση σχετικής Υπουργικής απόφασης να διευκρινίζεται ο αποδεκτός τρόπος λειτουργίας τους.
Να συμπεριληφθεί και η διοικητική πράξη της Ολοκλήρωσης δεδομένου πως αποτελεί ανακεφαλαιωτικό στάδιο της υπηρεσίας επί του επενδυτικού σχεδίου.
Προσθήκη εδαφίου ως εξής:
Ως ουσιώδης διαφοροποίηση νοείται η μεταβολή του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου άνω του 15% του εγκεκριμένου κόστους της κατηγορίας, σταθμισμένο στο σύνολο του ενισχυόμενου κόστους και μέχρι το διπλασιασμό του εγκεκριμένου κόστους της κατηγορίας.
Να διερευνηθεί η δυνατότητα για επαναφορά της δυνατότητας λήψης προκαταβολής με εγγυητική επιστολή στο 50% τουλάχιστον.
Την τροποποίηση του τελευταίου εδαφίου της παρ. 1 ως εξής:
«Για τις μεγάλες επιχειρήσεις η ένταση περιλαμβάνει όλα τα ανωτέρω κίνητρα πλην της επιχορήγησης».
Να υπάρχει δυνατότητα υποβολής προτάσεων και στις Περιφέρειες, δεδομένης της υλοποίησης δράσεων Καινοτομίας από τις Περιφέρειες.
Να συμπεριληφθεί και η διοικητική πράξη της Ολοκλήρωσης δεδομένου πως αποτελεί ανακεφαλαιωτικό στάδιο της υπηρεσίας επί του επενδυτικού σχεδίου.
Να δοθεί η δυνατότητα εκ των υστέρων υποβολής και εξέτασης αιτημάτων τροποποίησης στις περιπτώσεις επενδυτικών σχεδίων με ήδη υποβεβλημένα αιτήματα ελέγχου.
Να αποκτήσει υποχρεωτικότητα εφαρμογής για τα επενδυτικά σχέδια αυξημένης παραγωγής αποβλήτων, όπως τα ελαιουργεία. Με έκδοση σχετικής Υπουργικής απόφασης να διευκρινίζεται ο αποδεκτός τρόπος λειτουργίας τους.
Related Posts :
Εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του νέου ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027»)
Τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας, έλαβε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά το νέο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας 2021-2027, ύστερα από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Λάμπρου Δημητρογιάννη.
Με τον τρόπο αυτό επιταχύνονται οι διαδικασίες προκειμένου το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα να λάβει έγκαιρα την έγκριση από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα, και να εξειδικευθούν οι νέες δράσεις.
Σημειώνεται πως οι κεντρικοί άξονες του νέου ΕΣΠΑ διαρθρώνεται σε πέντε βασικούς στόχους που είναι οι εξής:
«Πιο Έξυπνη Ευρώπη»
«Πιο Πράσινη Ευρώπη»
«Συνδεδεμένη Ευρώπη»
«Κοινωνική Ευρώπη»
«Ευρώπη κοντά στους πολίτες»
Παράλληλα, ο κ. Δημητρογιάννης περιέγραψε και τους στρατηγικούς στόχους του Προγράμματος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που είναι οι εξής:
Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην παραγωγή, ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας με όρους καινοτομίας, εξωστρέφειας και ψηφιακής ενίσχυσης.
Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας και της κυκλικής οικονομίας.
Ενίσχυση της κινητικότητας στην Περιφέρεια.
Ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής στην Περιφέρεια.
Ενίσχυση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης μέσα από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις.
Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, ένα μεγάλο μέρος των πόρων θα κατευθυνθεί σε συγκεκριμένες δράσεις και τομείς, όπως η προώθηση της μετάβασης σε μια κυκλική και αποδοτική οικονομία, η ενίσχυση της προστασίας και διατήρησης της φύσης, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή απόδοση, η ολοκλήρωση των απαιτούμενων υποδομών διαχείρισης και επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και η προστασία απέναντι σε φυσικές καταστροφές.
Οι βασικοί περιβαλλοντικοί στόχοι που έλαβε υπόψη κατά την προετοιμασία του το νέο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας 2012-2027 είναι:
Περιβάλλον (γενικά - στρατηγικά)
Βιοποικιλότητα - Χλωρίδα - Πανίδα
Υδατικοί πόροι - Υγρά απόβλητα
Έδαφος - Στερεά απόβλητα
Κλιματικοί παράγοντες - Ενέργεια - Ατμοσφαιρική ρύπανση
Πληθυσμός - Ανθρώπινη Υγεία
Πολιτιστική Κληρονομιά – Τοπίο
Επιπλέον, το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να μην επηρεάζει αρνητικά τομείς που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και περαιτέρω επιδείνωση των κλιματολογικών συνθηκών, ενώ εστιάζει σε δράσεις και πρακτικές που αποσκοπούν στην βελτίωση της ποιότητας των υδάτων και σε μείωση της ρύπανσης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δημητρογιάννης πρότεινε και συγκεκριμένες δράσεις που θα πρέπει να ενσωματωθούν στο νέο ΕΣΠΑ όπως είναι, έργα συγκράτησης υδάτων, καταγραφή και ψηφιακή αποτύπωση όλων των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, μέτρα για τη βελτίωση των υπόγειων υδάτινων συστημάτων, σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας και διαμόρφωση νέων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, με στόχο την υποστήριξη των Δήμων.
«Οδεύουμε προς ένα νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που πρέπει να λειτουργήσει συνδυαστικά προς όφελος των συμπολιτών μας, της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος. Ο συνδυαστικός αυτός στόχος δεν αποτελεί ένα όραμα, αλλά την πρακτική που πρέπει να βάλουμε στην καθημερινότητά μας» υπογράμμισε ο κ. Δημητρογιάννης.Related Posts :
Εντατικοί έλεγχοι στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας εν όψει της εορταστικής περιόδου
Μετά από πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρίας Σαλμά, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αγρίνιο σύσκεψη μεταξύ Υπηρεσιακών και παραγωγικών εκπροσώπων, που είχε ως αντικείμενο συζήτησης τον καλύτερο συντονισμό και τις δράσεις για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά εν όψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.
Όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, στόχος των μικτών κλιμακίων ελέγχων που έχει συστήσει η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλ/νίας και αποτελούνται από στελέχη του Τμήματος Εμπορίου Διεύθυνσης Ανάπτυξης, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, είναι η προστασία της υγείας των καταναλωτών, η αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας όπως και φαινομένων παραπλάνησης στην πώληση προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης.
Σε δήλωσή της, η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Σαλμά ανέφερε: «Οι περιστάσεις απαιτούν την ιδιαίτερη προσοχή και την συνέπεια όλων των συναρμοδίωνφορέων. Οι Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιούν στοχευμένους, πλήρεις και συνεχείς ελέγχους, κυρίως σε καταστήματα ειδών διατροφής. Διατηρούμε καλή συνεργασία με τους επιχειρηματικούς κλάδους στον τομέα των τροφίμων και έχουμε θετικά αποτελέσματα προς όφελος των καταναλωτών».
Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Δ/ντής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κ. Κόλλαρης, οι Διευθύντριες Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Α. Σταμούλη και Ανάπτυξης ΠΕ Αιτωλ/νίας Ε. Καραθανάση, ο Δ/ντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σ. Βλάχος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εμπορίου Αγρινίου Ν. Πανταζόπουλος καθώς και οι Πρόεδροι Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Σ. Κωστίκογλου και Κρεοπωλών Αγρινίου Β. Παπαθανάσης.Related Posts :
ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ 1-5-2022 ΕΩΣ 31-10-2022.
DIMOSXIROMEROU.GR
Αστακός 19.4.2022
- Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς.
- Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
- Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος, εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ.) και το 50% της κόμης τους.
- Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.
- Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
- την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
- την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
- το είδος της βλάστησης που καίγεται.