Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Θ. Βασιλόπουλου με το νέο Διευθυντή ΕΛΓΑ Πατρών Γ. Τσιλιγιάννη

 

Οι προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν για το εκτιμητικό έργο των γεωπόνων του ασφαλιστικού οργανισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρου Βασιλόπουλου, με το νέο Διευθυντή του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Πατρών Γιώργο Τσιλιγιάννη. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκτιμήσεις για τις ζημιές από τις πυρκαγιές του Αυγούστου στο φυτικό κεφάλαιο, ενώ παράλληλα οι γεωπόνοι εξετάζουν και αιτήσεις για διάφορα αίτια (χαλάζι, ανεμοθύελλα κ.α) σε καλλιέργειες στην Δυτική Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης υπάρχει δέσμευση του αντιπροέδρου του ασφαλιστικού οργανισμού, Νίκου Δούκα,  για  πρόσληψη 35 γεωπόνων- εκτιμητών  το επόμενο διάστημα προκειμένου  να καλύψουν τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, ωστόσο σημείωσε ότι η διαδικασία θα πρέπει να επισπευσθεί.

«Συνάντησα το νέο Διευθυντή του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Πατρών για να του ευχηθώ για τα νέα του καθήκοντα και παράλληλα συζητήσαμε για το πλαίσιο συνεργασίας που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ Περιφέρειας και ασφαλιστικού οργανισμού. Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να δούμε, τόσο με τις εκκρεμότητες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού όσο και για τις ζημιές  που έχουν υποστεί καλλιέργειες  από διάφορα αίτια σε  σημεία της Περιφέρειάς μας» τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βασιλόπουλος.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ 1,1 ΕΚΑΤ ΕΥΤΩ ΣΕ 1.165 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΣΕ ΑΧΑΪΑ -ΗΛΕΙΑ

Εξάλλου έπειτα από ενημέρωση που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες που επλήγησαν από τον παγετό της άνοιξης του 2021, συνολικού ύψους 44.823.307,35 ευρώ σε 14.527 δικαιούχους παραγωγούς στην χώρα.  Σε ό,τι αφορά την Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας θα αποζημιωθούν 1.165 πληγέντες, με ποσό που φτάνει το 1,1 εκατ. ευρώ.    


Ο Χ. Μπονάνος για την Παγκόσμια Μέρα Νεφρού

 


Η δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού  με στόχο να αυξηθεί η ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των νεφρικών νοσημάτων.

Το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από χρόνια Νεφρική Νόσο, ενώ πάνω από 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας ή έχουν λάβει νεφρικό μόσχευμα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας  Χαράλαμπος Μπονάνος με αφορμή την ημέρα αυτή σημειώνει: «Η χρόνια νεφρική νόσος συχνά αποτελεί μία «σιωπηλή» νόσο , χωρίς φανερά συμπτώματα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εύκολη διάγνωση και για το λόγο αυτό η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, οι προληπτικές εξετάσεις με σκοπό την  πρώιμη διάγνωση, η προώθηση της δωρεάς των οργάνων  και η εξασφάλιση της άριστης περίθαλψης για όλους αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την  πρόληψη κάποιου νεφρικού νοσήματος, και την προαγωγή της υγείας των νεφρών.»



Να αποφευχθεί η περιβαλλοντική ρύπανση στο θαλάσσιο μέτωπο του Αστακού

ΠΗΓΗ: facebook

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ


Στις 18 Φεβρουαρίου στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Euroferry Olympia» εκδηλώθηκε φωτιά ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ερεικούσας, εκτελώντας το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Μπρίντιζι. Ήδη 8 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 3 ακόμη φέρονται ως αγνοούμενοι.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που σε πλοίο της ίδιας εταιρείας εκδηλώνεται πυρκαγιά την τελευταία δεκαετία και τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:
Στο φάκελο επιθεώρησης του «Euroferry Olympia» είναι καταγεγραμμένοι όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. (κοινοτική οδηγία 2017/2110ΕΚ: Δύο αρχεία επιθεωρήσεων ετησίως κα);
Ήταν το πλοίο υπέρβαρο; Αν όχι τότε πως βρέθηκαν διασωθέντες, οι οποίοι δεν υπήρχαν στη λίστα του πλοίου;
Τηρήθηκαν όλα τα εκ του νόμου πρωτόκολλα ασφάλειας; Τα οποία, μεταξύ άλλων, απαγορεύουν να βρίσκονται άτομα στο γκαράζ κατά τον απόπλου του πλοίου;
Λειτούργησαν τα ενδεδειγμένα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης στο χώρο των οχημάτων;
Το καμένο πλοίο ρυμουλκήθηκε μετά από περίπου 15 ώρες στο ιδιωτικό λιμάνι στο Πλατυγιάλι Αστακού, όπου και παραμένει ακόμη. Το ζήτημα παρακολουθούσε στενά το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιταλίας, όσο το πλοίο ήταν ανοιχτά της Κέρκυρας. Για να αντιμετωπισθεί δε πιθανή διαρροή καυσίμων, είχε καταπλεύσει το πλοίο Diciotti της ιταλικής ακτοφυλακής, το οποίο διαθέτει ειδικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων και μετέφερε ομάδα επιστημόνων για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.
Για το όλο θέμα τοποθετήθηκε τότε δημόσια ο υπουργός Περιβαλλοντικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τηρήθηκε και τηρείται σιγήν ιχθύος έως σήμερα…
Παρ’ όλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, η κατάσβεση στο εσωτερικό του πλοίου δεν έχει ολοκληρωθεί, υφίστανται ακόμη εστίες φωτιάς και εκρήξεων, ενώ αυτό έχει ήδη πάρει μια ορισμένη κλίση. Δυστυχώς η κρατική υποχρηματοδότηση στερεί σημαντικά εργαλεία, τόσο από το Λιμενικό Σώμα όσο και από την Πυροσβεστική. Σημαντικά επιχειρησιακά σκάφη είναι ανενεργά ή ακινητοποιημένα. Όπως το πυροσβεστικό πλοίο που εδρεύει στην Ηγουμενίτσα, το οποίο θα είχε καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη αντιμετώπιση του συμβάντος αλλά βρίσκεται υπό συντήρηση εδώ και ένα χρόνο, καθώς και το πυροσβεστικό πλοίο της Πάτρας το οποίο τελικά προσέτρεξε, ήταν και αυτό υπό συντήρηση για μια ολόκληρη χρονιά!
Είναι ολοφάνερο πως το «Euroferry Olympia» αποτελεί ήδη μια βραδυφλεγή τοξική βόμβα και οι ανησυχίες κατοίκων και επιστημόνων για ενδεχόμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας είναι εύλογες.
Για αυτές τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τοποθετήθηκε δημόσια και ο Περιβαλλοντολόγος, M.Sc Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης, Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, Γιάννης Σελιμάς, αναφέροντας:
«Η ρυμούλκηση του Euroferry Olympia στο Πλατυγιάλι ενέχει κινδύνους, τόσο για την αέρια ρύπανση της περιοχής, όσο και από την πιθανή διαρροή πετρελαιοκηλίδας στο θαλάσσιο χώρο. Η διαρροή αυτή θα πλήξει, τόσο το θαλάσσιο περιβάλλον, όσο και την παράκτια ζώνη, οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για λόγους βιοποικιλότητας, καθώς ο θαλάσσιος χώρος μπροστά από το Πλατυγιάλι έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή Natura από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ονομάζεται εσωτερικό αρχιπέλαγος του Ιονίου, ενώ νοτιότερα βρίσκονται οι Εχινάδες νήσοι που αποτελούν μέρος του Εθνικού Πάρκου της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου… Οι οικολογικοί κίνδυνοι είναι σημαντικοί καθώς στο πλοίο έχουν αναπτυχτεί υψηλές θερμοκρασίες που φτάνουν τους 600 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις αποθήκες καυσίμων του πλοίου έχουν εντοπιστεί γύρω στους 700 τόνους καυσίμων… Να μην γίνει η Αιτωλοακαρνανία νεκροταφείο πλοίων».
Ενώνουμε τη φωνή μας με τις ήδη εκφρασμένες ανησυχίες και ρωτάμε τα αρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος:
Έχει εκπονηθεί και τεθεί σε εφαρμογή τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε τήρηση των Ευρωπαϊκών και Διεθνών συμβάσεων της χώρας όπως η MARPOL»;
Ποια μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να αποφευχθεί η θαλάσσια ρύπανση της περιοχής; Έχουν μεταφερθεί επί τόπου χημικές διασκορπιστικές ουσίες σε περίπτωση διαρροής και ύπαρξης πετρελαιοκηλίδας, καθώς και φράγματα για την αποφυγή επέκτασης του πετρελαίου, αντλίες, απορροφητικά και προσροφητικά υλικά;
Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την αποφυγή της αέριας ρύπανσης;
Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος βύθισης του πλοίου;
Μετά από 20 μέρες παραμονής του πλοίου στο Πλατυγιάλι, υφίσταται χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών κατάσβεσης/απεγκλωβισμού;
Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, το πλοίο θα παραμείνει στον Αστακό ή θα μεταφερθεί κάπου άλλου και που;
Παναγιώτης Κατσούλης
Μαρία Τριανταφύλλου

Παρεμβάσεις στην Κοινότητα Αστακού Δήμου Ξηρομέρου

 Πηγή: Σελίδα Facebook της Προέδρου

της Κοινότητας Αστακού.

Αρετης Γριτσιπη

Οι εργασίες συνεχίζονται στη πόλη μας .




Συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης. Τηλεοπτική κάλυψη ''Λευκών περιοχών'' - Ενημέρωση.

 

leukes perioxes tileoptiko sima
 
Αστακός, 9.3.2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΣΥΧΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ 'ΛΕΥΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ' - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 
Κατά την χθεσινή κακοκαιρία, δύο μετασχηματιστές της ΔΕΗ τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Έχει ήδη από πολύ νωρίς ειδοποιηθεί η ΔΕΗ και θα υπάρξει αποκατάσταση της βλάβης αύριο.
Οι επαναλαμβανόμενες βλάβες και διακοπές ηλεκτροδότησης, που έχουν ως αποτέλεσμα να τη διακοπή εκπομπής του τηλεοπτικού σήματος, καθώς βγαίνουν εκτός λειτουργίας οι αναμεταδότες, κάνει επιτακτική την ανάγκη οι δημότες να καταθέσουν αίτηση για δωρεάν προμήθεια και τοποθέτηση δορυφορικού εξοπλισμού, ώστε η θέαση των τηλεοπτικών προγραμμάτων να είναι απρόσκοπτη.
Η υποβολή των αιτήσεων ήδη τρέχει και προσοχή η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει 15.03.2022.
Όσοι πολίτες δεν προλάβουν να αιτηθούν την ένταξή τους στο μητρώο, θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν στον επόμενο κύκλο επικαιροποίησης του μητρώου.
 
Α. Για ψηφιακή αίτηση εισέρχεστε αρχικά στην διεύθυνση https://white-areas.gov.gr χρησιμοποιώντας:
* τους κωδικούς σας taxisnet και
* τον ενδεκαψήφιο αριθμό Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Β. Για κατάθεση αιτήσεων στα ΚΕΠ του Δήμου θα χρειαστείτε:
* Το δελτίο της αστυνομικής σας ταυτότητας και
* Τον ενδεκαψήφιο αριθμό Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Επίσης ο Δήμος Ξηρομέρου θα καταθέσει αίτημα για υπαγωγή στο πρόγραμμα (και εκείνων των δημοτών του Αστακού), λόγω τηλεοπτικού κενού και δημοτών που διαμένουν Αστακό.

Εκ του Δήμου Ξηρομέρου

ΑΙΟΛΟΣ ΑΣΤΑΚΟΎ. Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ ΣΤΟΥΣ 16 ΚΑΛΎΤΕΡΟΥΣ ΑΘΛΗΤΈΣ ΤΗΣ ΕΣΚΑΒΔΕ

 

Στα πλαίσια του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ, έχουμε και δεύτερη κλήση αθλητή του παιδικού μας τμήματος. Πρόκειται για το ΚΑΚΟΥΡΗ ΦΩΤΗ (γενν. 2007) του ΗΛΙΑ ο οποίος επιλέχθηκε στους 16 καλύτερους αθλητές της ΕΣΚΑΒΔΕ και τη Πέμπτη 10/3 θα συμμετάσχει σε προπόνηση επιλογής στην Άρτα. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στον αθλητή μας.


ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΑΣΤΑΚΟΎ.ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

 




Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Σύλλογός μας μετά από έκτακτη συνέλευση που πραγματοποίησε την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022 με κοινή απόφαση του Δ.Σ, αποφάσισε να συγκεντρώσει φάρμακα, υγειονομικό υλικό και τρόφιμα μακράς διαρκείας προκειμένου να τα αποστείλει στις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας, δείχνοντας και με τον τρόπο αυτό έμπρακτη αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

   


Ιδιώτες, τοπικές επιχειρήσεις, φορείς και όσοι μπορούν να προσφέρουν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και τρόφιμα, θα μας βρουν στο ΣΤΕΚΙ του Συλλόγου μας  την

Τετάρτη  9 και την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, τις ώρες 10:00 - 13:00




Σας ευχαριστούμε εκ’ των προτέρων.

Η Επιτροπή Αγώνα και ο Δήμαρχος Ξηρομέρου σας προσκαλούν στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) στις Εχινάδες Νήσους και στις Δυτικές Ακτές Αιτωλ/νίας και στη Νήσο Κάλαμο»




ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ 

ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ-ΚΑΛΑΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ Π.Ο.Α.Υ

ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

e-mail: epitragona2020@gmail.com


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η 


Η Επιτροπή Αγώνα και ο Δήμαρχος Ξηρομέρου 


σας προσκαλούν


στην ενημερωτική ημερίδα 

με θέμα:


«Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) στις Εχινάδες Νήσους και στις Δυτικές Ακτές Αιτωλ/νίας και στη Νήσο Κάλαμο»


που θα γίνει την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022 

Ώρα 10:30 – 14:30


στο Ξενοδοχείο «ΚΑΡΑΒΕΛ» 

(Λεωφόρος Βασιλέως Αλεξάνδρου 2 - Αθήνα)





.....................................................................................................................