ΞΗΡΟΜΕΡΟ-Ο άγιος Βλάσιος ο νεοφανής στα Σκλάβαινα

 

Τα Σκλάβαινα είναι ένα μικρό χωριό βορειοανατολικά του Παλαίρου στις παρυφές των Ακαρνανικών βουνών. Η απόσταση από τον Πάλαιρο είναι έξι χιλιόμετρα. Είναι χτισμένο πάνω σε ένα λόφο και δεσπόζει σε όλη την περιοχή. Το χωρίο ήταν ανέκαθεν μικρό και οι μαρτυρίες και οι αναφορές γι’ αυτό μικρές...

Το σημερινό χωριό χτίστηκε πριν από περίπου 170 χρόνια από κατοίκους του παλιού χωριού. Το παλιό χωρίο, το Παλιοχώρι όπως το λένε οι κάτοικοι βρίσκονταν νοτιοδυτικά του σημερινού σε περίπου δύο χιλιόμετρα απόσταση. Εκεί βρίσκονται και τα ερείπια της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής.

Ο ενοριακός ναός του χωριού χτισμένος πάνω στον τάφο του Αγίου Βλάσιου στο κέντρο του χωριού. Ο τάφος του Αγίου βρέθηκε εκεί ύστερα από όραμα. Ο Άγιος Βλάσιος θάφτηκε εκεί που μαρτύρησε. Ο Άγιος ζούσε σε σκήτη κοντά στο παλιό χωριό και μαρτύρησε από πειρατές την ίδια εποχή που κατέστρεψαν το χωριό το 10ο με 11ο αι. ο Άγιος αυτόν ήταν άγνωστος μέχρι τότε και ονομάστηκε Άγιος Βλάσιος ο εκ Σκλαβαίνης Ακαρνανίας.

Ο βίος του Αγίου δεν είναι γνωστός. Στην δεύτερη δεκαετία του 20ού αι. πολλοί κάτοικοι του χωριού έβλεπαν στα όνειρά τους τον Άγιο να τους λέει το όνομά του και να υποδεικνύει το μέρος που είναι θαμμένα τα οστά του. πολλές φορές ο Άγιος εμφανίστηκε και σε οράματα όπως στη γερόντισσα Ευφροσύνη Κατσαρά που της διηγήθηκε ότι τον βασάνισαν της υπέδειξε το σημείο σημαδεύοντας το με κύκλο και της είπε τι θα βρουν στον τάφο του. Η εκσκαφή έγινε το Σεπτέμβριο 1823 και βρέθηκαν τα οστά του Αγίου που ευωδίαζαν, καθώς και τα καρφιά του μαρτυρίου του, επίσης μέσα βρέθηκε και ένας σιδερένιος σταυρό. Από πάνω υπήρχε μια πέτρινη πλάκα με την χρονολογία 1006. Η κάρα του Αγίου όμως δεν βρέθηκε και το βράδυ ο Άγιος παρουσιάστηκε πάλι στη γερόντισσα και της είπε να ψάξουν πιο βαθειά. Έτσι έγινε και βρέθηκε και η κάρα του Αγίου. Ιερέας του χωριού τότε ήταν ο Κωνσταντίνος Συκιώτης από τον Πάλαιρο όπου μαζί με την εκκλησιαστική επιτροπή πρωτοστατούσε. Τελικά ο ναός ανεγέρθηκε το 1926 πάνω στον τάφο του Αγίου.

Μετά από αυτό άρχισε η συγκέντρωση χρημάτων για την οικοδόμηση ναού. Σε λίγο επισκέφτηκε και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος τα Σκλάβαινα και αφού εξέτασε τα γεγονότα έδωσε την άδειά του για την ανέγερση του ναού. Επίσης έδωσε την άδειά του για τη διενέργεια εράνου στα γύρω χωριά προς ανέγερση ναού. Ο Μητροπολίτης διατύπωσε την υπόθεση ότι εκεί ήταν κάποτε μοναστήρι και σε αυτό μόναζε ο Άγιος Βλάσιος.  Έγινε έρανος σε πολλά χωριά του Ξηρομέρου και άρχισε να κατασκευάζεται ο ναός. Τελικά ο ναός χτίστηκε το 1926 και μέσα κλείστηκε ο τάφος του Αγίου. Λέγεται ότι πολλές φορές ο Άγιος υποδείκνυε στη γερόντισσα Ευφροσύνη σε ποιους πρέπει να πάει να ζητήσει χρήματα.

Την εικόνα του Αγίου με δαπάνη του φαρμακοποιού Κωνσταντίνου Ζερβού το 1928. ο αγιογράφος όμως ζωγράφισε τον Άγιο ως Επίσκοπο, όπως ήταν ο Άγιος Βλάσιος Επίσκοπος Σεβαστείας και στα άλλα χαρακτηριστικά σύμφωνα με τα λεγόμενα της γερόντισσας. Η εικόνα του αγίου σώζεται ακόμα στον ναό του Αγίου. Από το Μεγανήσι είναι οι εικόνες του τέμπλου. Οι κάτοικοι έφτιαχναν καινούργιο ναό και τις εικόνες από τον παλιό της δώρησαν στη γερόντισσα Ευφροσύνη που πήγε και τις ζήτησε ύστερα από εντολή του Αγίου που της εμφανίστηκε σε όραμα.

Από τότε ο Άγιος Βλάσιος λατρεύεται ιδιαίτερα στην περιοχή και αφηγούνται πολλά θαύματα του Αγίου. Ο Άγιος πιθανόν να ήταν αρχιμανδρίτης γιατί με αυτή τη μορφή εμφανίζονταν στην γερόντισσα. Πιθανόν ηγούμενος σε μοναστήρι. Εκεί κοντά στο ναό σώζονται θεμελιώσεις κτηρίων που σύμφωνα με την παράδοση ήταν μοναστήρι και το οποίο κατέστρεψαν οι πειρατές. Στα ερείπια αυτά βρέθηκαν υπολείμματα φωτιάς και καμένου σιταριού. Μετά από αυτά πιστεύεται ότι πρόκειται για τοπικό Άγιο που δεν σχετίζεται με τον Άγιο Βλάσιο εκ Σεβαστείας. Επειδή δεν ήταν γνωστή η μέρα του μαρτυρίου του αρχικά επικράτησε να εορτάζεται την ημέρα της εμφανίσεώς του στις 11 Φεβρουαρίου ημέρα την οποία εορτάζεται και ο Άγιος Βλάσιος εκ Σεβαστείας. Αργότερα καθιερώθηκε ως ημέρα εορτής του η 5η Σεπτεμβρίου, η ημέρα της πρώτης εμφανίσεώς του, όπου με το παλιό ημερολόγιο ήταν η 23η Αυγούστου.

ΣΟ

https://akarnanika.blogspot.com/

Πρωτοχρονιάτικη κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαμπίνης

 


Χτες 08/02/22 έγινε σύγκληση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και συναντήθηκαμε με τους προέδρους των επιτροπών που έχει συγκροτήσει ο Σύλλογος, (πρόεδρο επιτροπής διαχείρισης του Λαογραφικού Μουσείου κ. Χρυσικό Πέτρο, και πρόεδρο της επιτροπής συντήρησης του Άι Γιώργη κ. Τσιμέρη Αλέξανδρο).

Συζητήσαμε θέματα που απασχολούν τις επιτροπές για την καλύτερη εκτέλεση των αποστολών που τους ανατέθηκαν.

Παράλληλα το Δ.Σ. με αυτό το τρόπο έκοψε τη πρωτοχρονιάτικη πίτα του Συλλόγου μας. Για δεύτερη χρονιά χωρίς όλους εσάς, λόγω των προληπτικών μέτρων κατά του Covid-19.

Ελπίζουμε να βρεθούμε σύντομα όλοι μαζί χωρίς μάσκες, καί όλοι υγιείς!

Ο τυχερός που κέρδισε το φλουρί ήταν ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Κομπλίτης Απόστολος.

Θέλουμε να σας ευχηθούμε μέσα από την καρδιά μας το 2022 να φέρει σε εσάς και τις οικογένειές σας υγεία, ευτυχία και πάρα πολλές όμορφες στιγμές !!!

Το Δ.Σ.




enmpampini

Ο απολογισμός της Οικονομικής Επιτροπής της Π.Δ.Ε. για το 2021

 



Ο απολογισμός πεπραγμένων της Οικονομικής Επιτροπής για το 2021 απασχόλησε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021, μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη δραστηριότητα του οργάνου αναφέρθηκε διεξοδικά ο απερχόμενος Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι στη διάρκεια του 2021 η Οικονομική Επιτροπή πραγματοποίησε συνολικά 75 συνεδριάσεις, με συχνότητα 6 συνεδριάσεις το μήνα κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων και των εκτάκτων, στη διάρκεια των οποίων ελήφθησαν αποφάσεις οι οποίες κατά 65% ήταν ομόφωνες. Το υψηλό ποσοστό φανερώνει πως τα θέματα που τέθηκαν προς ψήφιση είχαν υψηλό βαθμό αποδοχής από το σύνολο των μελών της οικονομικής επιτροπής, επιβεβαιώνοντας την σπουδαιότητα τους, αλλά και τον καθοριστικό τους ρόλο.

Κατά τον προηγούμενο χρόνο ελήφθησαν αποφάσεις και δρομολογήθηκαν 62 νέα έργα και μελέτες, προϋπολογισμού 121 εκατ. ευρώ. Επίσης, διενεργήθηκαν 112 δημοπρασίες, συνολικού προϋπολογισμού 234 εκατ. ευρώ και έγιναν, έπειτα από διαγωνιστικές διαδικασίες,  195 κατακυρώσεις σε αναδόχους με συνολικό προϋπολογισμό 115 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε 29 προγραμματικές συμβάσεις, ύψους 19 εκατ. ευρώ. 

Πηγές χρηματοδότησης για τα εγκεκριμένα έργα είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ετήσιο Επενδυτικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας (ΚΑΠ) , ενώ έχει προταθεί ένα να ενταχθεί στο Ε.Π «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και άλλα τρία έργα προϋπολογισμού 34,6 ευρώ στο πρόγραμμα ανάπτυξης «Αντώνης Τρίτσης»

Επίσης, ανάμεσα στις αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει η Οικονομική επιτροπή ήταν και 127 που αφορούν το έργο της μεταφοράς μαθητών και για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες. 

Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του ο κ. Σακελλαρόπουλος, ευχαρίστησε προχωπικά τον Περιφερειάρχη για την εμπιστοσύνη, αλλά και  τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για τη συνεργασία, τονίζοντας: «Δουλέψαμε όλοι μαζί με πνεύμα συναίνεσης και αυτό αποτυπώνεται στις ομοφωνίες που επιτύχαμε. Με βοηθήσατε ειλικρινά με την εμπειρία και τις παρατηρήσεις σας, ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς και το πώς λειτουργούμε ως συλλογικό όργανο, αλλά και το έργο μας και την πολιτική μας, ως Περιφερειακή Αρχή. Στη συντριπτική πλειοψηφία των συνεδριάσεων η Οικονομική Επιτροπή ήταν σε πλήρη σύνθεση. Αυτό με τιμά, τιμά την Περιφέρεια και τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν και πιστεύω ότι ανταποκρινόμαστε στο καθήκον μας, δηλαδή να εξετάζουμε όλοι μαζί, όλα τα ζητήματα με γνώμονα το κοινό καλό, μακριά από μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά για το συμφέρον της κοινωνίας».


ΑΡΗΣ ΜΠΙΤΣΩΡΗ- Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

 


Με αφορμή τη σημερινή μέρα ένα επίκαιρο στιχούργημα με

 στοιχεία αρχαίας, καθαρεύουσας και νεοελληνικής γλώσσας.


¨ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΑΓΩΓΗ¨


Και η ¨ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ¨ εισήλθε στα σχολεία,

μια ένεση τονωτική σε μια φυλή Αρία.

 

Ανέξοδη διαφήμιση στον τηλεβιβλιοπώλη.

 Κυβέρνηση των μπίζνεσμαν, θα βολευτούνε όλοι.

 

Ίσως να βγάλει ένα καλό η αρχαίων καπηλεία

με αρχαίες φράσεις να κριθεί εντέλει η εξουσία.

 

Το ¨έξεστι …..ασχημονείν¨ κάποτε εξαίρεση ήτο,

τώρα είναι νόμος∙ ο κανών:¨γαία πυρί μειχθήτω¨.

 

¨Δεν ορρωδούν προ ουδενός¨, όντως ¨εισίν αχρείοι¨.

Ποια φράση τους αντιστοιχεί; Σαφώς, ¨αιδώς Αργείοι¨.

 

Ίσως ¨πνέουν τα λοίσθια¨ και εντός του Κυβερνείου

ανήλθεν έως την οροφήν ¨η κόπρος του Αυγείου¨.


http://arisbitsoris.blogspot.com

.....................................................................................................................