ΤΑ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 26 ΙΑΝ 2022

 

dimosxiromerou. gr

Στα πλαίσια της Δημοκρατίας, της διαφάνειας, της δημόσιας λογοδοσίας και της πλήρης ενημέρωσης των δημοτών, στην ιστοσελίδα του Δήμου Ξηρομέρου, αναρτώνται από την αρχή της παρούσας δημοτικής περιόδου και για πρώτη φορά, τα ηχητικά πρακτικά όλων των Δημοτικών Συμβουλίων, όπως ήταν και η προγραμματική δέσμευση της παρούσας δημοτικής αρχής.

Στο βίντεο στο YouTube, αναφέρονται επιλέγοντας ''ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ'', όλα τα θέματα συζήτησης και έχει προστεθεί χρονική σήμανση, ώστε να μπορείτε εύκολα να μεταβαίνετε απ' ευθείας στο θέμα που θέλετε να ακούσετε.
 
------------------------
 
Ανακοινώσεις - ερωτήσεις - θέματα προ ημερησίας διάταξης. 04:25
 
ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
 
1. Έγκριση έκθεσης στοχοθεσίας 3ου τριμήνου οικ. έτους 2021. Εισηγητής ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Σωτήρης Γερόλυμος. 26:35
 
2. Γνωμοδότηση Δημοτικού Συμβουλίου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Φωτοβολταϊκός Σταθμός συνολικής ισχύος 82,1 MW στη θέση ''ΝΕΡΑΝΤΖΟΥΛΑ'' Δ.Ε. Αστακού του Δήμου Ξηρομέρου, της Π.Ε.Αιτωλ/νίας, της εταιρείας ΒΟΛΤΑΛΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - VOLTALIA GREECE AE (ΠΕΤ2110643125). Εισηγητής ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Ιωάννης Τριανταφυλλάκης. 1:06:03
 
3. Αποδοχή δωρεάν παραχώρησης χρήσης δύο (2) φορτηγών – οχημάτων από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) 3ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Αιτωλ/νίας. Εισηγητής ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Σωτήρης Γερόλυμος. 1:48:32
 
 

Νέα πίστωση 2,9 εκατ. ευρώ για τους δικαιούχους «Σχεδίων Βελτίωσης» - Καταβλήθηκαν συνολικά 10,8 εκατ. στη Δυτική Ελλάδα

 



Στη διάθεση νέας πίστωσης ύψους 2,9 εκατ. ευρώ προχώρησε την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, καθώς υπέγραψε την 5η Απόφαση Έγκρισης Διάθεσης Πίστωσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή ροή πληρωμής των δικαιούχων του Υπομέτρου 4.1  «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» (Σχέδια Βελτίωσης) του ΠΑΑ 2014-2020, συνολικής δημόσιας δαπάνης ύψους 47.764.236,13 €.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο στόχος των 10,4 εκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή δικαιούχων του Υπομέτρου 4.1 για το έτος 2021, που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όχι μόνο επιτεύχθηκε, αλλά ξεπεράστηκε, αφού το συνολικό ποσό πληρωμών ανέρχεται στα 10.818.113 ευρώ.  

Με αφορμή τη νέα έγκριση πίστωσης για την πληρωμή των δικαιούχων ο Περιφερειάρχης δήλωσε: «Με τη νέα πίστωση που υπογράψαμε, ξεπερνάμε τον ετήσιο στόχο πληρωμών του Υπομέτρου 4.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» (Σχέδια Βελτίωσης) του ΠΑΑ 2014-2020 που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την Περιφέρειά μας. Οι επενδύσεις για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών μας εκμεταλλεύσεων ενισχύουν την περιφερειακή μας οικονομία και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αγροτικού κλάδου και εισοδήματος. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το στελεχιακό δυναμικό των υπηρεσιών της Περιφέρειας που υλοποιούν του Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) και συμβάλλουν τα μέγιστα ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες (covid-19, έλλειψη προσωπικού κ.α.), ώστε η πληρωμή των δικαιούχων να πραγματοποιείται με αμείωτο ρυθμό».


Απόφαση Δημάρχου περί “Προληπτικής Καθυστέρησης έναρξης μαθημάτων στις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών”, την Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022, με ώρα έναρξης στις 10.π.μ.


dimarxos xiromeroy triantafillakis
 
Αστακός, 26.01.2022
Αριθ. πρωτ.: 740
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ 
∆ΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ∆ΗΜΑΡΧΟΥ
Ταχ. ∆/νση: Αστακός Αιτ/νίας
T.K. 300 06
Τηλ.: 26463 60500
e-mail: info@dimosxiromerou.gr

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΛΟΓΩ ΧΑΜΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ.

ΑΠΟΦΑΣΗ
10/2022
 
Ο Δήμαρχος.
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 58 του Ν. 3852/2010.
2. Το άρθρο 94 παρ. 4 αριθμ. 27 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 /τ.Α ́/7.6.2011) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» με το οποίο προστέθηκε στους Δήμους η αρμοδιότητα για «διακοπή μαθημάτων λόγω έκτακτων συνθηκών εντός των διοικητικών ορίων του οικείου Δήμου».
3. Την αριθ. 61 εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.∆. με αριθμό πρωτοκόλλου 74.894/30.12.2010 που αφορά «Άσκηση πρόσθετων αρμοδιοτήτων από τους Δήμους από 1ης Ιανουαρίου 2011του «Προγράμματος Καλλικράτης».
4. Τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν λόγω της κακοκαιρίας Ελπίς.
5. Τις αριθ. 5/2022 (ΑΔΑ: ΡΘΚΨΩΚΖ-ΙΤΟ) και 9/2022 (ΑΔΑ: 9ΑΕ8ΩΚΖ-ΣΔΙ) αποφάσεις Δημάρχου περί Αναστολής Δια Ζώσης Λειτουργίας Σχολικών Μονάδων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης στις 24,25 και 26 Ιανουαρίου 2022.
6. Την ανάγκη έναρξης μαθημάτων στις σχολικές μονάδες του Δήμου στις 27 και 28 Ιανουαρίου στις 10:00 π.μ. λόγω χαμηλών θερμοκρασιών.
 
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
 
Την έναρξη μαθημάτων στις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Ξηρομέρου την Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022 στις 10 π.μ. προληπτικά, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών.
Οι προϊστάμενοι των σχολικών μονάδων και οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται κανονικά στις θέσεις τους, ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την υποδοχή των μαθητών.
Η παρούσα απόφαση να κοινοποιηθεί άμεσα στους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων, στους Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών, στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλ/νίας.
 
Ο ∆ΗΜΑΡΧΟΣ
 
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΠΑΜΠΙΝΗ: Έφυγε από τη ζωή ο Νικόλαος (Νίκος ) Γρίνος

 

Έφυγε από τη  ζωή ο συγχωριανός μας Νικόλαος (Νίκος ) Γρίνος σε ηλικία 88 ετών ,(πατέρας του Θεόδωρου Γρίνου προέδρου του  Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρομέρου) .

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί αύριο Πέμπτη 27 Ιανουαρίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μπαμπίνης.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του  


Φωτάκης Φ. Βασίλειος: Το Πανεπιστήμιο ως φορέας κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης

 

Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί έως τώρα καταδικάζοντας κάθε μορφή βίας στα Πανεπιστήμια από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Υπάρχουν όμως ταυτόχρονα αρκετοί ιδεολογικοί και πολιτικοί χώροι που δικαιολογούν, καλλιεργούν και υποθάλπουν έως ένα σημείο τη βία ως βασικό συστατικό διεκδίκησης και ανοχής.


Η ψήφιση του νόμου για την πολιτική ασφαλείας στα ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή αστυνομία που ψηφίστηκε πριν από ένα χρόνο, περίπου, μένει να δούμε κατά πόσο θα αλλάξει αυτή την παγιωθείσα κατάσταση. Αυτό που δεν κατανοώ είναι ότι η αστυνομία και ο ρόλος της είναι ενιαίος, αυτός της ασφάλειας. Γεννάται οπότε εύλογα το ερώτημα ως προς τί ωφελεί αυτός ο κατακερματισμός και η εξειδίκευση του ρόλου ως Πανεπιστημιακή αστυνομία;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα κομμάτι του πολιτικού αλλά και πανεπιστημιακού κατεστημένου που βολεύεται μια χαρά με όλη αυτή την κατάσταση. Η τρομοκρατία εργαλειοποιήθηκε από τους τραμπούκους και εξωθεσμικούς ενδύοντας θεσμικό μανδύα, με οργανωμένες μειοψηφίες να κάνουν τη «δουλειά» απολαμβάνοντας ασυλία στην ασκηθείσα βία τους.

Οι πρυτανικές αρχές δεν έχουν δουλειά να ανακατεύονται σε επιχειρησιακά ζητήματα ασφαλείας και κάπου εκεί το “απροϋπόθετο” γεννά προϋποθέσεις.

Το απροϋπόθετο του Πανεπιστημίου προϋποθέτει παιδεία, γνώση και κυρίως σεβασμό σε κάθε συνταγματική διάταξη. Προϋποθέτει η Ανώτατη παιδεία να εξελίσσεται παράλληλα με τις οικονομικές, πολιτισμικές και πολιτικές μεταβλητές της κοινωνικής πραγματικότητας και της κατανόησης της πραγματικής ζωής και όχι το κατά πόσο και τι μας βολεύει ως εργαλείο εξουσίας.

Και στο κάτω κάτω λογοδοσία σε αυτούς που - βάζουν τα λεφτά που-χρηματοδοτούν ως εντολοδόχοι της βούλησης των εντολέων τους.

Καμία πλειοψηφία, όσο συντριπτική κι αν είναι, δεν έχει τη δικαιοδοσία να εμποδίσει τον καθηγητή να διδάξει και τον φοιτητή να διδαχθεί. Οι Φοιτητικές συνελεύσεις προφανώς δεν έχουν αρμοδιότητα να αναιρέσουν ή να αναστείλουν την εκπαιδευτική λειτουργία.

Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο υποφέρει από αγκυλώσεις και ιδεολογικές στρεβλώσεις δεκαετιών που το υποβαθμίζουν. Η βία απειλεί την κοινωνική συνοχή διότι η ριζοσπαστικοποίηση είναι μια δυναμική διαδικασία όπου η ατομική συμπεριφορά και η κοινωνική αλληλεπίδραση συμπλέκονται, κάτι που απαιτεί  ευρεία και πολυεπίπεδη κατανόηση του φαινομένου της βίας γιατί εγκυμονεί τον κίνδυνο η ακτιβιστική βία να μετεξελιχθεί σε εξτρεμιστική βία.

Σε αυτό το σημείο ας αναφερθεί πως η  αδιαμεσολάβητη δημοκρατία που είναι η σημαία ακροαριστερών ομάδων που δρουν εντός και εκτός πανεπιστημίων, εχθρεύεται τους κάθε είδους θεσμούς τους οποίους και επιδιώκει να ανατρέψει καθώς αποτελούν βασικό πυλώνα της δημοκρατίας.

Το πανεπιστημιακό άσυλο αναγνωρίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων. Προστατεύει την Πανεπιστημιακή γνώση και δεν δημιουργεί άβατα και πυρήνες ανομίας. Πολύ περισσότερο όμως δεν προστατεύει οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια.

Η προσπάθεια αλίευσης πολιτικής υπεραξίας από το ζήτημα του ασύλου πρέπει να μας οδηγήσει να χαρτογραφήσουμε το μονοπάτι της βίας ακόμη και αν σκοντάφτουμε σε περιστατικά ηθικά νομιμοποιημένης βίας. Τα «παρεκκλίνοντα» μέλη μιας κοινωνίας οφείλουμε να τα οδηγήσουμε μακριά από την βεντάλια των ιδεολογικών τους εμμονών που οδηγούν σε απλουστευμένα πορίσματα.

Η πολιτεία, το Υπουργείο Παιδείας, πρέπει να αφήσει το Πανεπιστήμιο να λειτουργήσει αυτοδιοίκητα, δεν μπορεί η χρηματοδότησή τους να αποτελεί αρμοδιότητα κυβερνητική, ούτε να καταργούνται και να ιδρύονται σχολές εν μια νυκτί  με πολιτική βούληση. Επιβάλλεται το ρόλο αυτό να τον αναλάβουν ανεξάρτητες αρχές που θα θεσμοθετηθούν και θα ενισχύσουν το ρόλο του Πανεπιστημίου στη κοινωνία.

Απαιτείται ένα πλαίσιο κανόνων, όπου η αυθαιρεσία στις αποφάσεις μέσα στα Πανεπιστήμια απ΄όπου και αν προέρχεται να επηρεάζει τις συμπεριφορές εν γένει. Αν αποκλειστικά η συζήτηση είναι για την αστυνόμευση, αυτή πάνω από όλα δεν είναι απαραίτητη κυρίως από ομάδες κουκουλοφόρων που αστυνομεύουν τους φοιτητές.

Η νομοθετική άρση των εμποδίων για τη συνεργασία πανεπιστημίων και αστυνομίας για το ζήτημα της ασφάλειας είναι ένα βήμα, η αποτυχία διαφύλαξης της δημόσιας περιουσίας όμως είναι το διαρκές ζήτημα.

Δεν μπορεί η κοινωνία να είναι αποκομμένη από αυτό, δεν μπορεί οι ζημίες που δημιουργούνται από ακτιβιστική δράση να μην βαραίνουν τους υπαίτιους αλλά τον φορολογούμενο πολίτη γενικά.

Η στόχευση όλων όσο αφορά το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι η σύγχρονη μορφή του, η διεπιστημονικότητα των τίτλων του και της έρευνας. Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι στην πόρτα μας και εμείς δεν πρέπει να μείνουμε αποκλεισμένοι από αυτό που παγκοσμίως συντελείται, το χρωστάμε στις μελλοντικές γενιές.


Φωτάκης Φ. Βασίλειος




Κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες το νεο τραγούδι του συμπατριώτη μας Θανάση Αναγνωστέλου

 

Κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες στο Spotify ( iTunes, Amazon Music, Deezer, Napster, Tidal, YouTube Music ) Το νέο τραγούδι του συμπατριώτη μας Θανάση Αναγνωστέλου με τίτλο ΛΕΣ ΛΕΣ

https://www.facebook.com/watch/?v=3004770186442621

.....................................................................................................................