ΜΠΑΜΠΙΝΗ-Παιδική χαρά στο χωριό μας !!!

 






Οι προσπάθειες του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, απέδωσαν καρπούς. Η συνεχής όχληση αλλά και η κατ' ιδίαν επαφές μελών του Δ.Σ. με τη Δημοτική Αρχή έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα.

Η πλέον αναβαθμισμένη παιδική χαρά στο χωριό μας έγινε στα πλαίσια του προγράμματος "Φιλόδημος" από το Δήμο Ξηρομέρου. Όλοι γνωρίζεται ότι για πολλά χρόνια ήταν σε  πολύ κακή κατάσταση. Πλέον αποτελεί μια μικρή όμορφη γωνιά χαράς και παιχνιδιού, για τους μικρούς φίλους του χωριού μας και τους επισκέπτες.

Υ.Γ. Ελπίζουμε να παραμένει καθαρή και σωστά συντηρημένη.

enmpampini.

FOTO Μπαμπίνη ΙΝ

Γρηγόρης Λιακατάς, ο ήρωας του Ντολμά (28 Φεβρ. 1826)

 Φώτο: ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η ιστορία της οικογένειας του Γρηγόρη Λιακατά είναι στενά συνδεδεμένη με την Αιτωλοακαρνανία, αφού εδώ ξεχείμαζε για χρόνια τα κοπάδια της. Με την περιοχή μας συνδέθηκε και η μοίρα του Γρηγόρη Λιακατά την εποχή της Επανάστασης του 1821, αφού Γρηγόρης έδρασε στην Αιτωλοακαρνανία και έπεσε στο Αιτωλικό το 1826....

Ο Γ. Λιακατάς ήταν από το Κλείνοβο της Καλαμπάκας και είχε τρεις αδερφούς, το Μήτρο, τον Κώστα και το Σωτήρη και μια αδερφή τη Δέσπω, που ήταν πολύ όμορφη. Ένα χειμώνα, που οι Λιακαταίοι ξεχείμαζαν έξω από τον Καρβασαρά (Αμφιλοχία), περνούσε Αλή πασάς για την Άρτα και είδε την όμορφη Δέσπω να πλένει σε μια βρύση και έστειλε ανθρώπους της ακολουθίας του και την πήρε στο χαρέμι του. Ο Γρηγόρης Λιακατάς ήταν ψηλός και πολύ όμορφος άντρας και είχε παντρευτεί τη Βαγγελή, κόρη του αρματολού του Ασπροποτάμου Νικαλάου Στουρνάρη. 

Από την αρχή της Επανάστασης έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον του πασά της Σκόνδρας μαζί με τον πεθερό του και το Γ. Καραϊσκάκη. Τις οικογένειές τους οι Ασπροποταμίτες τις πήγαν για ασφάλεια στην Κεχρινιά Βάλτου και ύστερα της μετέφεραν στο νησί Κάλαμος. 

Ο Λιακατάς με το Στουρνάρη έμειναν στην Αιτωλοακαρνανία και πολεμούσαν όπου τους χρειάζονταν ο Αγώνας. Το 1824 ο Λιακατάς πήρε εντολή από το Μαυροκορδάτο να βοηθήσει τους Γοτζιστινούς, που ήθελαν να επαναστατήσουν και χρειάζονταν αρχηγό ώστε να μπορέσουν να μεταφέρουν τις οικογένειές τους στην ελεύθερη Ελλάδα. Ο Λιακατάς μάζεψε 500 άντρες και πήγε στον Ζυγό του Μετσόβου και μετέφερε τις οικογένειες των Γοτζιστινών στην ελεύθερη Ελλάδα.

 Όταν άρχισε η δεύτερη πολιορκία του Μεσολόγγι ο Στουρνάρης διορίστηκε φρούραρχος της πόλης και ο Γρηγόρης Λιακατάς διοικητής του φρουρίου της νησίδος του Ντολμά. Τον Ιούλιο του 1825 ο Ντολμάς δέχτηκε επίθεση και ο Λιακατάς τραυματίζεται και χάνει το δεξί του μάτι από κομμάτι οβίδας. Τα παλικάρια του αντέκρουσαν την επίθεση και μετά τη μάχη ο Λιακατάς έφυγε για τον Κάλαμο να θεραπευτεί κοντά στην οικογένειά του. Όμως οι Άγγλοι δεν τον άφησαν να περάσει στον Κάλαμο και πήγε για θεραπεία στο νησί των Εχινάδων Πεταλάς. Εκεί τον επισκέφτηκε η γυναίκα του Βαγγελή και τον περιποιήθηκε. Όμως ο Γρηγόρης ήταν απαρηγόρητος επειδή έχασε το μάτι του. Όσες φορές έβλεπε τον εαυτό του στον καθρέφτη στεναχωριόταν και αναστενάζοντας έλεγε: «αφού έχασα το μάτι μου είναι περιττό πια να ζήσω».

Το Μνημείο ση νησίδα Ντολμάς αναφέρει τα ονόματα μερικών από τους περίπου 300 πεσόντες Αιτωλικιώτες, Ασπροποταμίτες , Ξηρομερίτες κ.ά.
Φωτο Agrinio Time

Μετά την αποθεραπεία του γύρισε στο Μεσολόγγι, όπου η πολιορκία των τριώ πασάδων, Ιμπραήλη, Κιουταχή και Ομερ, είχε φέρει σε πολύ άσχημη θέση της υπερασπιστές της πόλης. Οι πρόκριτοι Μεγαπάνος, Τ. Μαγγίνας, Π. Μπαμπινώτης κ.ά. τον επέλεξαν ως επικεφαλή της φρουράς του νησιού Ντολμά. Φεύγοντας από το Μεσολόγγι ο πεθερός του Στουρνάρης τον αποχαιρέτησε λέγοντάς του: «Πήγαινε, παιδί μου, εις Ντολμάν και εκεί να τελειώσεις το έργον, όπερ σου αναθέτει η Πατρίς, και η ευχή μου θα σε συνοδεύση…».

Στο Ντολμά ο Λιακατάς πήγε με το δικό σώμα, που αποτελούνταν από 80 άνδρες, όλοι συγγενείς του και πιστοί φίλοι του, Ξηρομερίτες και Ασπροποταμίτες. Έφτασε εκεί στις 27 Φεβρουαρίου ξημερώματα, παραμονή των Αποκρεών, ανέλαβε τη διοίκηση των 350 Ελλήνων υπερασπιστών του Ντολμά και άρχισε αμέσως τις ετοιμασίες για την  άμυνα. Το επόμενο πρωί μάζεψε τους άνδρες του για να τους εμψυχώσει: «Αι ωρέ παιδιά, οι πολλοί και οι ναζιάρηδες δουλειά δεν κάμνουν. Ημείς οι λίγοι που βρεθήκαμε εδώ, ημείς θα βαστάξωμεν, και αν ο Θεός βοηθήση θα νικήσωμεν…». 

Η μάχη άρχισε το πρωί, αφού πρώτα οι υπερασπιστές έδωσαν λόγο τιμής να σκοτωθούν εκεί και ποτέ να μην ντροπιαστούν. Η πρώτη επίθεση έγινε με βάρκες από Αράπηδες και Άραβες του Ιμπραήμ πασά, που οδηγούνταν από Γάλλους αξιωματικούς και αποκρούστηκε. Οι Τούρκοι είχαν 60 λαντζόνια, που το καθένα είχε πάνω από 60-70 άντρες. Απέναντι στη Φοινικιά είχαν τρία κανονοστάσια με έξι κανόνια το καθένα. Την άλλη μέρα, ανήμερα των Αποκρεών (28 Φεβρ.), στις 4 το απόγευμα, έγινε πάλι επίθεση συνοδευμένη από κανονιοβολισμούς. 

Η επίθεση άρχισε από την ακτή της Φοινικιάς, οι εχθρικές φάλαγγες επιτίθενται με μανία, όμως οι υπερασπιστές άντεχαν και γέμισαν με πτώματα την αβαθή θάλασσα. Σε λίγο κείτονταν νεκροί 700-800 Τούρκοι. Ο Ιμπραήμ διατάζει τους ιππείς να ωθήσουν από πίσω το πεζικό για έφοδο και να σκοτώνουν τους οπισθοδρομούντες και τους δειλιάζοντες. Τότε ήρθε σε ενίσχυση ένα νέο τάγμα του Ιμπραήμ, μέχρι τότε η νίκη ήταν για τους υπερασπιστές. Όμως πολλοί από αυτούς είχαν τραυματιστεί και πολλών τα καριοφίλια είχαν σπάσει ή έπαθαν αφλογιστία από τα υπολείμματα ίλυος και πυρίτιδος. Τα εχθρικά σώματα έκαναν επίθεση πατώντας επί των σωμάτων των νεκρών ομοθρήσκων τους.

Γρήγορα πλησίασαν το νησί και άρχισε ένας αγώνας σώμα με σώμα. Η πυριτιδαποθήκη ανεφλέγη από τις βολές των πυροβόλων. Οι υπερασπιστές της νησίδος αναγκάστηκαν να βγάλουν τα σπαθιά τους και μαζεύτηκαν στην μέση του νησιού. Οι εχθροί ήταν πολυάριθμοι και όλοι οι αγωνιστές έπεσαν σφάζοντες και σφαζόμενοι. Ο Λιακατάς, μετά από σωρεία τραυμάτων, έπεσε πάνω σε σωρό εχθρικών σωμάτων σε ένα μικρό υψωματάκι από χώμα. Η μάχη σταμάτησε γύρω στις 6:30 το απόγευμα με μεγάλες απώλειες και για τους Οθωμανούς. Από τη σφαγή αυτή σώθηκαν πολλοί λίγοι Έλληνες τραυματισμένοι και κατάφεραν να φτάσουν στο Αιτωλικό, ενώ πολλοί σκοτώθηκαν κατά την προσπάθεια να περάσουν στο κοντινό νησί Πόρος. Σε λίγο έφτασαν ενισχύσεις από το Μεσολόγγι, αλλά ήταν πια αργά για τους 350 ήρωες.

Όσοι γλίτωσαν μπήκαν στο Αιτωλικό, όμως εκεί βρίσκονταν 400 μόνο άνδρες οι περισσότεροι άρρωστοι και τραυματίες και 4.000 γυναικόπαιδα. Έτσι αναγκάσθηκαν να παραδοθούν. Την επομένη (1η Μαρτίου) οι Έλληνες ανακατέλαβαν την νησίδα, όμως η ήττα αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την παράδοση του Αιτωλικού και την αποχώρηση των κατοίκων του για την Άρτα και τις γύρω περιοχές.

Δημοτικό τραγούδι του Γρηγόρη Λιακατά.

"Ψηλά 'απ τον Ασπροπόταμο πετάει στο Μεσολόγγι.

γεράκι με δυο γράμματα από τους Λιακαταίους.

Γυρίζ' εδώ, γυρίζ' εκεί, γυρίζ' όλη τη χώρα. 

Μην είδαταν τον Λιακατά, τον καπετάν Γληγόρη;

Πουλί μ' αυτός δεν είν' εδώ, εδώ μην τον γυρεύεις.

Πέτα στο Ανατολικό και πέρασε στον Πόρο,

κ' εκεί θα θα βρής πολλά κορμιά, σφαγμένα σκοτωμένα, 

κι όποιο θα βρεις λεβέντικο και ξανθομουστακάτο, 

εκείνο είναι το κορμί, του καπετάν Γληγόρη."

https://akarnanika.blogspot.com/

ΣΟ


Παναγιώτης Α. Κατσούλης...Ζητείται Ελπίς!

 

Πηγή:facebook

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ


Σε μια Πόλη που μέρα με τη μέρα διολισθαίνει σ’ ένα Χωριό ιστορικής σημασίας, ένεκα της μεγάλης συρρίκνωσης της οικονομικής και εμπορικής της δραστηριότητας.
Σ’ ένα Δημοτικό Συμβούλιο απαξιωμένο, στο οποίο οι δύο παρατάξεις που ψηφίστηκαν στον Α΄ γύρο των προηγούμενων δημοτικών εκλογών από το 90% της τοπικής μας κοινωνίας βρίσκονται σε διαρκή περιδίνηση. Η μία δε εξ αυτών διαλύθηκε και επισήμως χθες, ενώ οι «αποσχισθέντες» Δημοτικοί Σύμβουλοι καθίστανται πλέον πλειοψηφία, όταν προηγουμένως δεν παραιτούνται από το ΔΣ.

Βιώνουμε μια επώδυνη κατάσταση ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.
Κρίση στρατηγικού προσανατολισμού, αφού η οικονομική βάση του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου κατέρρευσε το 2013 και τη θέση της έχει πάρει το ΚΕΝΟ, παρ’ όλα τα νέα αναπτυξιακά «εργαλεία» που έχουμε στη διάθεση μας (Αρχαιολογικό Μουσείο, Ιαματικός Πυλός, Μαρίνα κ.α.).
Κρίση η οποία δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό δεν συνειδητοποιείται από το τοπικό πολιτικό προσωπικό και ας είναι η πιο βαθειά της μεταπολίτευσης, αφού εστιάζουν στα προσωπικά χαρακτηριστικά των επικεφαλείς, βλέποντας “το δένδρο και χάνοντας το δάσος”.
Σε αυτό το γκρίζο τοπίο, πρέπει άμεσα να βρούμε τη δύναμη και τους τρόπους για ν’ αλλάξουμε ρότα και ψυχολογία. Να αποβάλλουμε το μαύρο σύννεφο εσωστρέφειας, γκρίνιας, μιζέριας και αυτό – απαξίωσης που σκεπάζει την καθημερινότητα και τις ψυχές μας.
Το Μεσολόγγι, το Αιτωλικό και οι Οινιάδες, δεν είναι ο “ΤΟΠΟΣ ΤΩΝ ΚΟΛΑΣΜΕΝΩΝ”, αλλά ούτε ένας “ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΣ ΤΟΠΟΣ”.
Ως τόπος είναι μοναδικά ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ και ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΟΣ από τη φύση και την ΙΣΤΟΡΙΑ!
Ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας όχι μιας ακόμη τετραετίας, αλλά μιας ολάκερης δεκαπενταετίας έως το 2030. Βρισκόμαστε στο έδαφος εκείνης της χρονικής συγκυρίας, στη διάρκεια της οποίας «τρέχουν» ή θα «τρέξουν» σύντομα οι πόροι τριών διαφορετικών ανταγωνιστικών και αλληλοσυμπληρούμενων προγραμμάτων:
Το κρατικό ΕΠΑ 2021 – 2025, οι “γέφυρες” του νυν ΕΣΠΑ και το νέο ΕΣΠΑ και το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Το ζητούμενο για όσους πραγματικά νοιάζονται αυτό τον τόπο δεν είναι οι εκλογές του 2023, αλλά το πώς δεν θα φθάσουμε σε αυτές επί των ερειπίων μιας “καμένης γης” και με ναρκοθετημένη την επόμενη μέρα.
Προσωπικά δεν ενδιαφέρομαι για τις δημοτικές εκλογές του 2023. Νοιάζομαι όμως για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου. Γι’ αυτό και καταθέτω δημοσίως αυτές τις σκέψεις.
Οι διαπιστώσεις είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα, το οποίο όμως δεν αρκεί.
Οι πράξεις είναι το δεύτερο βήμα και το πλέον σημαντικό.
Υπάρχουν τέτοιες βραχυπρόθεσμες, ικανές όμως να βελτιώσουν άμεσα την υπάρχουσα κατάσταση και να περιορίσουν το χαμένο χρόνο.
Υπάρχουν και εκείνες που θα αναδειχθούν μόνο μέσα από τον αναγκαίο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ο οποίος θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει χθες…
Και για τις δύο, είναι επιτακτική ανάγκη να αναληφθούν ΤΩΡΑ ουσιαστικές πρωτοβουλίες.
Ας θεωρηθεί η παρέμβαση μου αυτή, ως το ύστατο καμπανάκι κινδύνου και μόνο.
Μεσολόγγι 28/2/2022
Παναγιώτης Α. Κατσούλης
Εκπαιδευτικός – Καθηγητής Πληροφορικής
Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου


Ο αγιογράφος Ανδρέας Παπανίκος μας μιλάει για τη δική του αποτύπωση στην τέχνη της αγιογραφίας.(ΒΙΝΤΕΟ)

 
Αγιογραφία. Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Πρώτος ο Ευαγγελιστής Λουκάς σχεδίασε με κερί και με μαστίχα την εικόνα της Θεοτόκου με τον Χριστό στην αγκαλιά της και μετέφερε τις εικόνες του στα Ιεροσόλυμα, για να τις δείξει στην ίδια Την Παναγία. Έκτοτε, η υπέροχη αυτή τέχνη της αγιογραφίας, διαδόθηκε σ᾿ όλη την οικουμένη. Για τους Έλληνες αλλά και τους λοιπούς ορθόδοξους, η αγιογραφία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πίστη μας και την παράδοσή μας. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάθε ηλικίας ασχολούνται με αυτήν την ξεχωριστή τέχνη και διδάσκονται σε σχολές αγιογραφίας. Στην Βαρετάδα Αιτωλοακαρνανίας συναντήσαμε τον Ανδρέα που με γαλήνη, περισυλλογή και προσευχή, ασχολείται εδώ και χρόνια με την τέχνη της αγιογραφίας και μας μιλάει για το έργο του και τη ζωή στο χωριό!.

ΒΙΝΤΕΟ

Greek Village Life

Συνάντηση Ν. Φαρμάκη με εκπροσώπους των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για το ενεργειακό κόστος


Το μείζον ζήτημα του πολύ υψηλού ενεργειακού κόστους που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022, στο Διοικητήριο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στην Ι.Π. Μεσολογγίου, μεταξύ του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη και εκπροσώπων των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας.

Οι μεγάλες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια έχουν φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, με τον Περιφερειάρχη να ζητάει από τους εκπροσώπους καταγραφή του συνόλου των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, προκειμένου να υπάρξει ένα ολιστικό διεκδικητικό πλαίσιο υποστήριξης και ενίσχυσης που θα κατατεθεί υπόψη του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία των Ενεργειακών Κοινοτήτων που έχουν συσταθεί και τη δουλειά που έχει γίνει, ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες μελέτες, προκειμένου να κατατεθεί αίτημα αδειοδότησης στη ΡΑΕ.

«Από την στιγμή που βάλαμε μπροστά το σχέδιο των Ενεργειακών Κοινοτήτων, δεν έχουμε σταματήσει ούτε λεπτό και έχουμε διανύσει πολλή μεγάλη απόσταση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ασφαλώς, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Όμως, με συντονισμένο τρόπο, διεκδικούμε και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε ένα μέλλον που θα είναι πολύ καλύτερο από το παρόν, με τους αγρότες της Δυτικής Ελλάδας να έχουν απαλλαχθεί πλέον από το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος και μάλιστα, μέσω της παραγωγής πράσινης ενέργειας.

Αυτό το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, γίνεται ακόμα πιο δυσβάστακτο – σχεδόν ασήκωτο – ιδιαίτερα στις μέρες μας. Και συνιστά ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια μαζί με τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ όλης της Δυτικής Ελλάδας θα διεκδικήσει τη λήψη μέτρων προστασίας και ενίσχυσης από την Πολιτεία, αφού διακυβεύεται ακόμα και η συνέχιση λειτουργίας των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ από την αύξηση του ενεργειακού κόστους που έρχεται να προστεθεί στα ήδη συσσωρευμένα χρέη του παρελθόντος, δημιουργώντας μία… χιονοστιβάδα προβλημάτων» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης μετά το τέλος της σύσκεψης.

Στη σύσκεψη, μετείχαν ακόμα, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, οι Αντιπεριφερειάρχες, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης,  Υποδομών και Έργων, Θανάσης Μαυρομμάτης,  καθώς και ο βοηθός Περιφερειάρχη, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος.

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαΐμη σε Διεθνές Workshop στη Γεωργία για τον πολιτιστικό τουρισμό και την επιχειρηματικότητα στις παράκτιες περιοχές

 



Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, συμμετείχε διαδικτυακά ως ομιλητής στο υβριδικό Διεθνές Workshop με θέμα «Υποστήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας στον Πολιτιστικό Τουρισμό για τις παράκτιες περιοχές στην περιοχή τoυ Ευξείνου Πόντου» που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Ατζαρίας στο Μπατούμι με την Επιτροπή Βαλκανίων & Ευξείνου Πόντου της CPMR στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου CulTourE4Youth. Το έργο, στο οποίο συμμετέχουν η Επιτροπή Βαλκανίων & Ευξείνου Πόντου της CPMR και το Ινστιτούτο Θαλασσίων Επιστημών του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Μέσης Ανατολής (METUIMS, Τουρκία), συντονίζει το Διεθνές ΚέντροΜελετών Ευξείνου Πόντου(ΔΙ.ΚΕ.Μ.Ε.Π.).

Το έργο CulTourE4Youth συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη σύμβαση επιχορήγησης ENI/2020/421-957, που συντονίζει η Μόνιμη Διεθνής Γραμματεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Το Έργο CulTourE4Youth στοχεύει στην ανάπτυξη ενός πρωτοπόρου παραδείγματος για τις Περιφέρειες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ώστε:

  • να αυξηθεί η γνώση και η επιχειρηματική κουλτούρα των νέων, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς και να εντοπίσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες.

  • να προωθηθούν πρακτικές αειφόρου παράκτιου τουρισμού για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών για βιώσιμο πολιτιστικό τουρισμό

  • να παρακινηθούν οι εργοδότες, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και η κοινωνία των πολιτών για να διευκολυνθούν συνέργειες μεταξύ τους, ώστε να υποστηρίξουν τη νεανική επιχειρηματικότητα με συγκεκριμένες δράσεις.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης, παρουσίασε την πρωτοβουλία «Πολιτιστικά και Δημιουργικά Περιφερειακά Οικοσυστήματα»-CCRE-S3 (Cultural and Creative Regional Ecosystems) της οποίας ηγείται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της Τοσκάνης και της Αραγονίας και τη στήριξη της CPMR. Όπως επεσήμανε: «Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την Περιφέρειά μας και όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες και έργα στον πολιτισμό και τον τουρισμό με έμφαση  στις παράκτιες περιοχές. Ως Περιφέρεια  δουλεύουμε πάνω στην εξεύρεση έργων που στηρίζουν την τουριστική εισροή στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου με βάση τα πολιτιστικά μνημεία – αρχαία και σύγχρονα, ώστε να βοηθήσουμε μεταξύ άλλων τις επιχειρήσεις και τα σχετικά επαγγέλματα. Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος σε διάφορους θεματικούς τομείς είναι επίσης πολύ σημαντική για την ασφάλεια και τη μακροζωία της τουριστικής ανάπτυξης».


Στο διεθνές workshop, που χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης της Αυτόνομης Περιφέρειας Ατζαρίαςκαι Αντιπρόεδρος της CPMR για την Πολιτική Γειτονίας, Tornike Rijvadze, ακολουθούμενος (διαδικτυακά) από τον Πρόεδρο της CPMR και Περιφερειακό Υπουργό της Noord-Holland, Cees Loggen, δια ζώσης παρευρέθηκαν, η Tinatin Zoidze, Προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού και Θερέτρων της Περιφέρειας Ατζαρίας,  και η Rositsa Stoeva, από τη Μόνιμη Διεθνή Γραμματεία (PERMIS) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) μαζί με τη Sandra Vujinovic, υπεύθυνη της Ομάδας Εργασίας του ΟΣΕΠ για τη Συνεργασία στον Τουρισμό. O Πρόεδρος της Επιτροπής Βαλκανίων & Ευξείνου Πόντου της CPMR και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Τούλτσεας (Ρουμανία), HoriaTeodorescuεκπροσωπήθηκε από ομάδα Περιφερειακών Συμβούλων. 

Διαδικτυακά συμμετείχαν η Γεωργία Χαντζή από το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ), η Μαρία Λεκάκου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο είναι μέλος του Δικτύου Πανεπιστημίων Μαύρης Θάλασσας (BSUN), η Oleksandra Yakubenko, Επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος του Ουκρανικού Πολιτιστικού Ιδρύματος, εκπρόσωποι του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής (METU), η Lucia Palmegiani από την ΓΔGROW της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και ομιλητές από το Αζερμπαϊτζάν, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. 

Η εκδήλωση συντονίστηκε από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Επιτροπής Βαλκανίων &Ευξείνου Πόντου της CPMR, Σταύρο Καλόγνωμο. 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσωπήθηκε δια ζώσης από την Αγγελική Κωστοπούλου, συνεργάτιδα της Περιφέρειας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή συμβολικών δώρων ανάμεσα στις δυο Περιφέρειες. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν το σχετικό υλικό από την εκδήλωση στον εξής σύνδεσμο: https://cpmr-balkan-blacksea.org/event/cultoure4youth-project-international-workshop-in-batumi-supporting-youth-entrepreneurship-in-cultural-tourism-for-coastal-communities/


Ακύρωση συμμετοχής της ΠΔΕ στη διεθνή τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2022 – Νίκος Κοροβέσης: «Προτεραιότητα έχει η ασφάλεια και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια»

 

Υπό το βάρος των δυσμενών εξελίξεων στην Ουκρανία, αλλά και βάσει της Notam  για την απαγόρευση πτήσεων ρωσικών αεροσκαφών στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, o Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νικόλαος Κοροβέσης αποφάσισε να ακυρώσει τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη διεθνή τουριστική έκθεση MITT που είναι προγραμματισμένη να υλοποιηθεί από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου 2022, στη Μόσχα.

«Οι ειδήσεις και οι εικόνες από την Ουκρανία είναι συγκλονιστικές και μας καλούν να δράσουμε δυναμικά για τον άμεσο τερματισμό κάθε είδους επίθεσης η οποία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, τη διεθνή ειρήνη, την εθνική κυριαρχία και τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε σε δηλώσεις  ο κ. Κοροβέσης και πρόσθεσε: «Ευχόμενοι να επικρατήσει η φωνή της λογικής και η επίλυση της πρωτοφανούς αυτής πολεμικής σύρραξης με διπλωματικά μέσα που θα διασφαλίσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη γεωπολιτική σταθερότητα  στον ευρωπαϊκό χάρτη, η σκέψη και συμπαράστασή μας είναι με τον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό αλλά και τους Έλληνες που ζουν στη χώρα».

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του Πανεπιστημιακού Campus στην Ι. Π. Μεσολογγίου

 




Στον χώρο του πανεπιστημιακού Campus της Ι.Π. Μεσολογγίου βρέθηκαν σήμερα, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, όπου συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστο Μπούρα, με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΔΕ με το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών στις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των φοιτητικών εστιών, καθώς επίσης, οικοδομικές εργασίες, μονώσεις, συντηρήσεις και αναμόρφωση χώρων των κτιρίων για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία τους. Επίσης, θα εκτελεστούν εργασίες συντήρησης και επισκευής δρόμων και πεζοδρομίων εντός του campus, αποκατάσταση των αποχετευτικών, ηλεκτρικών και λοιπών εγκαταστάσεων, κ.ά. 

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναβαθμίζει τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις στο Μεσολόγγι, επιδιώκοντας σταθερά ένα ισχυρό και μεγάλο Πανεπιστήμιο, με σύγχρονες εγκαταστάσεις, που θα αποτελεί πόλο έλξης για όλους» τόνισε ο κ. Φαρμάκης με την ευκαιρία της επίσκεψης, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με τον  Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την αξιοποίηση του ευρύτερου χώρου, στα πλαίσια ανοίγματος του Πανεπιστημίου στην τοπική κοινωνία.

«Ένα Πανεπιστήμιο σε διαρκή επαφή και όσμωση με τις τοπικές κοινωνίες, είναι ένα Πανεπιστήμιο δυνατό και εξωστρεφές. Τελικά, ένα Πανεπιστήμιο όπως θέλουμε» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης.

Στην επίσκεψή του, τον Περιφερειάρχη συνόδευαν η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, οι Αντιπεριφερειάρχες, Υποδομών και Έργων Θανάσης Μαυρομμάτης, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης, Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Ανδρέας Φίλιας, καθώς και ο βοηθός Περιφερειάρχη, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος. 





 



Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (5/2022) που εκδόθηκε σήμερα, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και δημοσιοποιήθηκε από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, αναφέρει ότι το βαρομετρικό χαμηλό που προκάλεσε την κακοκαιρία "Bianca" έχει ήδη κινηθεί βορειοανατολικά και τα φαινόμενα τη Δευτέρα (28-02-2022) παρουσιάζουν πρόσκαιρη ύφεση. Από την Τρίτη (01-03-2022) προβλέπεται νέα επιδείνωση του καιρού για το επόμενο διήμερο, με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια χώρα και τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (πορτοκαλί επίπεδο προειδοποίησης).

Πιο αναλυτικά:


Α. Τρίτη (01-03-2022)

α) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη.

β) Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, στα  ημιορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.

Β. Τετάρτη (02-03-2022)

α) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά, το νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

β) Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, τις πρωινές ώρες στα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς και βαθμιαία στα ημιορεινά της Πελοποννήσου και στα ορεινά της Κρήτης.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr)του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 

  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδατης Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

     Πλημμυρικά φαινόμεναhttps://bit.ly/2FpWn5k

     Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοιhttps://bit.ly/3lCdFLR

     Έντονα καιρικά φαινόμενα:  https://bit.ly/34RCaxI

Έντονα καιρικά φαινόμενα – Γενικές Οδηγίες

  • Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

  • Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

  • Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.

  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.

  • Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.

  • Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.

  • Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Μόλις περάσει η κακοκαιρία

  • Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.

  • Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε

  • Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

  • Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).

  • Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

  • Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.

  • Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

  • Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.

  • Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.

  • Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).

  • Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.

  • Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.

  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.

  • Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.

  • Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.

 ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

► ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

  • Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

  • Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.

  • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

  • Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

  • Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

► ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Πώς να εκτιμήσετε την απόσταση από μια καταιγίδα

  • Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3 ώστε να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.

  • Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η απόσταση είναι ενδεικτική καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

  • Ελέγξτε τον τρόπο στερέωσης διαφημιστικών πινακίδων που τυχόν έχετε αναρτήσει.

  • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης

Προφυλαχθείτε αμέσως. Μην εγκαταλείψετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

► ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις

  • Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.

  • Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.

  • Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.

  • Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

  • Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

  • Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

  • Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

  • Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.

  • Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.

  • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

  • Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

ΠΑΓΕΤΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

  • Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.

  • Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.


Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών

  • Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.

  • Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.

  • Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

  • Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

  • Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.

  • Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.

  • Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων  κ.λπ.).

  • Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.

  • Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.

  • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

ΟΤΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΓΕΤΟΣ

Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης

  • Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.

  • Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.

  • Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.

.....................................................................................................................