Ευχές για τη νέα χρονιά από την Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία ( ΠΑΝ.ΣΥ)

 


Για την έλευση της νέας χρονιάς ευχόμαστε στα μέλη μας, στους ετεροδημότες μας, στους απανταχού Αιτωλοακαρνάνες και σε όλους τους συνανθρώπους μας, Καλή και ευτυχισμένη χρονιά γεμάτη υγεία και παντοτινή ευτυχία.

Στη νέα χρονιά να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτά που μας ενώνουν στοχεύοντας να είναι τα περισσότερα και μέσα από κοινούς συλλογικούς αγώνες να πράττουμε τα καλύτερα με γνώμονα το το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος που δραστηριοποιείτε.
Αγάπη και καλοσύνη. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Ευχές από το Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχοντοχωρίου "Η Ζάβιτσα".

Ευχές από το Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχοντοχωρίου "Η Ζάβιτσα", για είναι το 2022 ένα όμορφο και δημιουργικό έτος και να αφήσουμε πίσω όλες τις δυσκολίες που ζήσαμε όλοι μας το 2021.

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στη Σοφία Γατσή

 

Η Σοφία Γατσή *, της οποίας κυκλοφορεί το παραμύθι Η πιπερίτσα Φλώρα και η ιστορία με τις ροδιές” από τις εκδόσεις Ηλιαχτίδα, απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα.

Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά το παραμύθι σας, που πρόσφατα, εκδόθηκε, με τίτλο “Η πιπερίτσα Φλώρα και η ιστορία με τις ροδιές”;

Είναι ένα διδακτικό παραμύθι για τα παιδιά με σκοπό τη σημασία της αγάπης του ευατού μας. Είναι ουσιαστικά ένα βιβλίο «υπενθύμισης» για τους μικρούς μας φίλους με ηθικό δίδαγμα. Η ιστορία ξεκινά με τη  πιπερίτσα Φλώρα να επιθυμεί να αλλάξει. Επικοινωνεί με τους φίλους της, από το χωριό Μπούκοβο, για να τους ζητήσει βοήθεια. Οι συμβουλές τους αποτυγχάνουν. Τότε, εμφανίζεται στον ύπνο της η μις Κόνφιντενς που ήρθε από τα αστέρια και θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη της ιστορίας, αφηγώντας της την ιστορία με τις δύο ροδιές. Το τέλος θα το ανακαλύψουν οι μικροί μας φίλοι… Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιά μου, τις εκδόσεις Ηλιαχτίδα και κυρίως την εκδότρια μου κ. Φίλιου που με εμπιστεύτηκε και μου έδωσε την ευκαιρία. 

Τι θέλετε να αποκομίσουν όσοι το διαβάσουν, παιδιά και γονείς;

Οι γονείς να βρουν στην ιστορία το «παράδειγμα» που θα τους βοηθήσει να εξηγήσουν στο παιδί τους (εξάλλου, προτρέπω στον πρόλογο του βιβλίου οι γονείς να συζητήσουν με το παιδί τους, την ιστορία και τι αποκόμισαν από αυτή). Επίσης, τα παιδιά να ευχαριστηθούν το παραμύθι και να ανατρέχουν στις σελίδες του, διαβάζοντάς το ξανά κι ξανά!

Περισσότερα:http://culturepoint.gr/


Πολιτιστικός Σύλλογος Μπαμπίνης -Ευχές της προέδρου για καλή χρονιά !!!

 


 

 Κάποτε θ' ανταμώσουμε στους λόφους του ήλιου. Μην ξεχνάς. Περπάτα. (Γ. Ρίτσος) 

Ας καλωσορίσουμε τον καινούργιο χρόνο με αισιοδοξία, ελπίδα και οδηγό τα οράματα μας για μια κοινωνία δικαιοσύνης, ισότητας, αλληλεγγύης. 

Καλές γιορτές σε όλες και όλους !!!

Καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία, ειρήνη !!!


Εργασίες βελτίωσης της βατότητας οδών πρόσβασης σε μονές και προσκυνηματικούς χώρους της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας

Στην υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου προχώρησε σήμερα Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, προκειμένου να βελτιωθεί η βατότητα των οδών και να καταστεί ασφαλέστερη η διέλευση των οχημάτων. σε μονές και προσκυνηματικούς χώρους της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας


Συγκεκριμένα, εργασίες βελτίωσης των οδών πρόσβασης θα εκτελέσει η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: 


  • Προς την Ι.Μ Γενεσίου της Θεοτόκου Κατερινούς, που  βρίσκεται κοντά το χωρίο Γαβαλού και είναι ευρέως γνωστή με την ονομασία «Ι.Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΟΥΣ». Είναι ανακαινισμένη και αφιερωμένη στα Γενέσια της Θεοτόκου. Η οδός πρόσβασης, μήκους περίπου 3,50 χλμ ,προς την Ι.Μ είναι ασφαλτοστρωμένος πολύ κακής βατότητας, αλλά στο μεγαλύτερο τμήμα της παρουσιάζει προβλήματα (καθιζήσεις, λακκούβες έλλειψη τεχνικών απορροής όμβριων υδάτων, έλλειψη σήμανσης). 

  • Προς το Ιερό Μετόχιο Αγίου Χαραλάμπους Νεοχωρίου, που είναι ένα από τα μετόχια της Ιεράς Μονής Αγίου Μηνά Αιγίνης στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται στο χωριό Νεοχώρι Οινιαδών του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου. Η οδός πρόσβασης προς την Ι.Μ είναι ασφαλτοστρωμένη έως ένα σημείο, με προβλήματα (καθιζήσεις, λακκούβες έλλειψη τεχνικών απορροής όμβριων υδάτων, έλλειψη σήμανσης) και στο υπόλοιπο μήκος 2,00 χιλιομέτρων χωμάτινη. 

  • Προς την  Ι.Μ της Παναγίας της Λυκουρίσσης, που  βρίσκεται στην Σκουτερά Αγρινίου. Είναι κτίσμα του περασμένου αιώνα. Η οδός πρόσβασης προς την Ι.Μ. είναι μήκους 2,7 χιλιομέτρων χωμάτινη που χρήζει βελτίωσης.


Στο πλαίσιο της εργολαβίας που είναι προϋπολογισμού 1,2 εκατ ευρώ, με χρηματοδότηση εξασφαλισμένη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πρόκειται να εκτελεστούν μεταξύ άλλων εργασίες όπως καθαρισμοί τάφρων, οχετών, πρανών, ερεισμάτων, άρση καταπτώσεων, κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου, κατασκευή τεχνικών απορροής όμβριων υδάτων και τοίχων αντιστήριξης. ανακατασκευή οδοστρώματος με τοπικές εξυγιάνσεις στα σημεία που έχουν υποστεί καθίζηση, κατασκευή ασφαλτικών στρώσεων, τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας όπου απαιτείται, τοποθέτηση πινακίδων, οριοδεικτών και διαγράμμιση οδοστρώματος.


Στην υπογραφή της σύμβασης παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος.

Δεν θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση κοπής πίτας και ανταλλαγής ευχών στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

 



Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γίνεται γνωστό ότι λόγω των μέτρων προστασίας για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID19, τo Σάββατο 1η Ιανουαρίου 2022 δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην έδρα της Περιφέρειας (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 28 & Αμερικής), καθώς και η εκδήλωση ανταλλαγής ευχών.


Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, για την Πρωτοχρονιά

 



Στο μήνυμά του ενόψει του νέου έτους, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:

«Ένας δύσκολος χρόνος τελειώνει.

Ένας χρόνος, που αφήνει πάνω σε όλους μας το βαρύ αποτύπωμα της πανδημίας, με την κοινωνία μας σε κατάσταση διαρκούς άμυνας και συναγερμού.

Ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα όμως, όλο αυτόν τον χρόνο κληθήκαμε να δώσουμε σκληρές μάχες με πολλαπλές κρίσεις – και πέραν της πανδημίας.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δώσαμε όλες αυτές τις μάχες, στο πλευρό των συμπολιτών μας, στην πρώτη γραμμή κάθε ανάγκης. Και βέβαια, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όπου και όποτε απαιτηθεί.

Παράλληλα όμως, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα, για μία Δυτική Ελλάδα που θα ξεπεράσει οριστικά και αμετάκλητα τα «πέτρινα χρόνια» και που θα έχει τη δύναμη να μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρίες και τις αγωνίες σε προσδοκίες.

Σήμερα, ωστόσο, που βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας χρονιάς και με τις ελπίδες που κάθε τι «νέο» δημιουργεί, νομίζω ότι αυτό που πάνω απ’ όλα πρέπει να επιβεβαιώσουμε, είναι ότι η μεγαλύτερη περιουσία της κοινωνίας μας είναι οι άυλες, διαχρονικές αρχές και αξίες.

Το 2022 ας φέρει λοιπόν σε όλες και όλους, χαμόγελο, υγεία, αγάπη και ανθρωπιά.

Αυτά είναι τα μόνα «εφόδια» που χρειαζόμαστε.

Όλα τα υπόλοιπα, είναι στο χέρι μας.

Καλή Χρονιά!»

Βιντεοσκοπημένο το μήνυμα του Περιφερειάρχη, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/_39cx5rcF0I

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ

 



Αστακός 28.12.2021

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΚΑΛΑΜΟΥ - ΚΑΣΤΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ

ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τις εργασίες του 2ου Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας, που διεξήχθη στις 15/12/2021 στο MARRIOT HOTEL. Ένα συνέδριο που έδωσε βήμα διάλογου και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των επενδυτών του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας και των παραγόντων της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας.

Φυσικά οι διοργανωτές του εν λόγω συνεδρίου, είχαν το δικαίωμα να καθορίσουν και τον κατάλογο των προσκεκλημένων τους, όπως επίσης και το περιεχόμενο των θεμάτων προς συζήτηση.

Εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε ως παράληψη την μη πρόσκληση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου Ξηρομέρου, ενός Δήμου που στα γεωγραφικά του όρια παράγεται το 35% περίπου της Πανελλήνιας ετήσιας παραγωγής ιχθύων του εν λόγω κλάδου.

Κατ΄ αυτό τον τρόπο και με εμφανή επικοινωνιακή διάθεση, το συνέδριο αναλώθηκε σε ένα μπαράζ πιέσεων προς τους εκπροσώπους της Πολιτείας, με στόχο για τέταρτη συνεχή φορά, την χρονική παράταση των προθεσμιών ίδρυσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) ανά την Επικράτεια, μέσω εκτάκτων νομοθετικών μέτρων και ψήφισης Προεδρικών Διαταγμάτων, παρά τις τοποθετήσεις  των υπηρεσιακών παραγόντων, ότι οι διοικητικοί φάκελοι των υπό θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. είναι ελλιπείς.

Διαπιστώσαμε επίσης μετά λύπης μας και κάποιες άστοχες και συκοφαντικές δηλώσεις εκπροσώπου των επενδυτών και δημοσιογράφου, για μέλη της Επιτροπής Αγώνα και το Δήμαρχο Ξηρομέρου, που κατά τα άλλα χαίρουν της απολύτου εκτίμησης και σεβασμού της πλειοψηφίας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας και όχι μόνο, και είναι όλοι ανεξαιρέτως με επάγγελμα. Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι ανεπίτρεπτες και υπονομεύουν κάθε μορφή εφικτού διαλόγου στο μέλλον, μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και της Πολιτείας.

Εμείς, ως Επιτροπή Αγώνα και ως μέλη της τοπικής κοινωνίας, θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους, για να αποσυρθεί ο συγκεκριμένος διοικητικός φάκελος της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε) της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας που προωθούν οι επενδυτές.

Ζητάμε την θεσμοθέτηση ενός ΓΕΝΙΚΟΥ  ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, που είναι Ευρωπαϊκή Οδηγία (2014/89/ΕΕ)  και απαίτηση, ήδη ενσωματωμένη στην Ελληνική νομοθεσία (Νόμος 4546/2018 – ΦΕΚ 101Α 12-6-18), όπου τον ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, σύμφωνα και με την νέα διεθνή σύμβαση του Άαρχους, η οποία ενσωματώθηκε προ πολλού στην εσωτερική νομοθεσία του Ελληνικού Κράτους. Δεν νοείται Δήμος και δημότες να μην διαφεντεύουν τα του οίκου τους.

Θεωρούμε ότι η ίδρυση μιας Π.Ο.Α.Υ με βιομηχανικά χαρακτηριστικά, θα επηρεάσει ανεπανόρθωτα το κατά τα άλλα ευαίσθητο και ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα της περιοχής και τις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000, αποκλείοντας μελλοντικά την δυνατότητα της τουριστικής αξιοποίησης.

Τέλος η ίδρυση μιας Π.Ο.Α.Υ που προηγείται του Γενικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, θα έχει ως αποτέλεσμα, τη νομιμοποίηση της υπάρχουσας άναρχης κατάστασης 35 χρόνων και θα προσθέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που βιώνουν στην λειτουργία τους οι υφιστάμενες ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και στις λοιπές επαγγελματικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΚΑΛΑΜΟΥ - ΚΑΣΤΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ

ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

.....................................................................................................................