ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΑΥΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

 

ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ: Λύσεις σε χρόνια προβλήματα των #κτηνοτρόφων και συγκεκριμένα στην ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών τους εγκαταστάσεων, δίνει το #νομοσχέδιο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις του ΥΠΑΑΤ.








ΜΟΝΗ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΡΟΜΒΗΣ

 


Η ιστορική Μονή Ρόμβης ή Ρόμπου είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Βρίσκεται βόρεια και κοντά στο χωριό Βάτος, ανατολικά της κοιλάδας του Λιβαδιού. Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε το 16ο αιώνα. Συγκεκριμένα η παράδοση αναφέρει ότι ιδρύθηκε 100 χρόνια μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς (1453)... Η περιοχή όπου είναι χτισμένη η Μονή είναι βραχώδης και απότομη και είναι στην ουσία θεμελιωμένη πάνω σε ένα μεγάλο και συμπαγή βράχο, απ’ τον οποίο πήρε και το όνομά της. Το βορεινό τείχος της πέφτει απότομα πάνω από ένα μεγάλο βάραθρο που κάνει αδύνατη την πρόσβαση από εκεί. Η πρόσβαση γίνεται από δύο δρόμους, ένας από τη Χόλιανη, τον οποίο κατασκεύασε ο ηγούμενος Μελέτιος Σαρδελής και ο άλλος από το Βάτο, τον οποίο κατασκεύασαν οι κάτοικοι του χωριού. 

 Το καθολικό της είναι ρυθμού βασιλικής μονόκλιτο και σκεπασμένο με πλάκες και έχει διαστάσεις 7Χ4 μέτρα. Έχει πετρόχτιστο τέμπλο και νάρθηκα. Από τις τοιχογραφίες σώζονται μόνο αυτές του ιερού, του τέμπλου και του Παντοκράτορα, στην οποία υπάρχει διασώζεται η υπογραφή του δημιουργού της: «1751 χηρ Γεωργίου Μπαλαδήμα εκ Σκουρτούς». 


Μέχρι το 1900 σώζονταν όλες σχεδόν οι τοιχογραφίες, όμως τα επόμενα χρόνια καταστράφηκαν, είτε λόγω της φθοράς, είτε σβήστηκαν με ασβέστη ή σκεπάστηκαν. Πολύ καλής τεχνικής ήταν η εικόνα της Γεννήσεως, η οποία όμως δυστυχώς έχει χαθεί, πιθανόν έχει κλαπεί. Σε επιγραφή στο νότιο τοίχο αναφέρεται: «δέησις δούλου του Θεού Θεοδώρα Κοπούλου και υιού», επιγραφή υπάρχει και στην τοιχογραφία της Πεντηκοστής που αναφέρει: «δέησις δούλου του Θεού Αντρέα Μαγκλάρα, 1781». Γνωστοί ηγούμενοι της την εποχή της Τουρκοκρατίας ήταν: ο Βαρθολομαίος Ζαβογιάννης ο οποίος κατάγονταν από τη Ζάβιτσα και ο Μελέτιος Σαρδελής από την Παναγούλα (Μεδρενίκου). 

Η Μονή είχε μεγάλη προσφορά στην διατήρηση της ελληνικότητας των ραγιάδων και στην Επανάσταση του 1821. Πολλές φορές στα κελιά της βρήκαν προστασία οι κλέφτες και οι κυνηγημένοι Έλληνες, όπως οι Μεϊντάνης, Κατσαντωναίοι, Βαρνακιώτης. Στη Μονή δίδαξε το 1773 ο Απόστολος του Γένους Κοσμάς ο Αιτωλός. Στην Επανάσταση του 1821 πρόσφερε πολλά χρήματα και μεγάλα κοπάδια με γιδοπρόβατα που έβοσκαν στις Ακαρνανικές πλαγιές και στο Λιβάδι. 

Μέχρι πριν μερικά χρόνια τα έγγραφα της προσφοράς της σώζονταν στη Μονή, μερικά από αυτά υπάρχουν σήμερα στο Αρχείο Μαυροκορδάτου (τομ. Ε΄). Να αναφέρουμε μόνο ότι από τον Ιούνιο του 1821έως το Μάιο του 1822 έδωσε 184 γιδοπρόβατα και 2 γελάδια. Σε ενθύμημα σε βιβλίο της Μονής αναφέρεται ότι τον Ιούνιο του 1823 πέρασε από τη Μονή ο Μάρκος Μπότσαρης με 48 παλικάρια και ύστερα πέρασε στο Περγαντί. Το 1830 αναφέρεται ότι η Μονή είχε 100 στρ. καλλιεργημένα ξερικής γης και 677 στρ. ακαλλιέργητης. Επί Όθωνα τα περιουσιακά της στοιχεία πέρασαν στην Εκκλησιαστική Επιτροπή και η Μονή διαλύθηκε, όπως και όλες σχεδόν οι Μονές της Επικράτειας. Στα ΓΑΚ Μοναστηριακά σώζονται από την περίοδο αυτή 99 έγγραφα που αφορούν τα της Μονής για τα έτη 1834-1847. Σε λειτουργία βρίσκουμε πάλι τη Μονή το 1890 όπου είχε 9 μοναχούς και υπάγονταν στο Δήμο Σολίου, ενώ το 1920 μόλις 2 μοναχούς. Μέχρι το 1930 η Μονή είχε ακόμα μεγάλη περιουσία, βόδια, αιγοπρόβατα και κτήματα στους γύρω Δήμους, Σολίου, Εχίνου και Ανακτορίου, όμως τα περισσότερα βρίσκονταν στο Δήμο Σολίου. 

Πολλά ήταν και τα παλιά βιβλία και τα χειρόγραφα που είχε η Μονή και σε μερικά από αυτά οι μοναχοί είχαν σημειώσει πολλά ενθυμήματα σχετικά με την ιστορία του τόπου. Δυστυχώς, πολλά από αυτά καταστράφηκαν λόγω της αμάθειας ή έχουν κλαπεί. Το 1942 κάηκαν τα κελιά της από τους Γερμανούς, οι οποίοι στις 13 Ιουλίου του 1944 εκτέλεσαν τον ηγούμενο της Ιάκωβο Μαυροκέφαλο μαζί με άλλους έξι λαϊκούς στο νεκροταφείο της Βόνιτσας. 

 Μεταπολεμικά η Μονή Ρόμβης έμεινε με μόνο ένα μοναχό και έναν λαϊκό ως βοηθό, όμως τα έσοδά της ήταν πολύ λίγα και δεν έφταναν ούτε να τους θρέψουν. Τα κτήματά της είχαν απαλλοτριωθεί και είχαν μοιραστεί στους ακτήμονες, εκτός από λίγα, που όμως δεν ήταν ικανά να συντηρήσουν πια τη Μονή. Έτσι γρήγορα έπεσε σε μαρασμό και ερήμωσε. Για τους κατοίκους των γύρω χωριών η Παναγία η Ρομβιάτισσα αποτελεί σεβαστό προσκύνημα και κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου συρρέουν στη Χάρη της. Ιδιαίτερο σεβασμό της δείχνουν και οι κάτοικοι του νησιού Κάλαμος Σήμερα έχει ανακαινιστεί πλήρως, έχουν γίνει νέα κελιά στην αυλή, τραπεζαρία και βοηθητικοί χώροι. Επίσης έχει τοποθετηθεί και ηλεκτρική γεννήτρια.

Σ.Ο.

akarnanika.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ-Εγκαίνια του 8ου PHOTONET SPECIAL DAY

 



Η φωτογραφία επιστρέφει! Το πρώτο event για το Imaging στην Ελλάδα μετά την έλευση της λαίλαπας του Covid-19 είναι γεγονός –Το ραντεβού με την ενημέρωση, για ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, πραγματοποιήθηκε σημερα   Κυριακή 28/11/21 το 8ο Photonet Special Day, υπό την αιγίδα του ΣΕΚΑΦ, σας περιμένει

Δύο σχεδόν χρόνια μετά το 7ο Photonet Special της Κρήτης η φωτογραφία είναι και πάλι εδώ


Στο χωρο της εκθεσης μεγαλες εταιρειες φωτογραφικων ειδων(CANON--NIKON SONY--) ειχαν  το δικο τους περιπτερο και  ενημερωναν τους επισκεπτες σε θεματα τεχνολογιας αλλα  και  σε ερωτηματα που τους εθεταν

Κατά την διαρκεια της τελετης  βραβευθηκαν   φωτογραφοι και φωτορεπορτερ  για την προσφρρά τους  στο τομεα τους

1//ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΓΓΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τιμάται για την πολυετή δημιουργική προσφορά του στη φωτογραφία

2//NIKOΣ ΑΚΤΙΔΗΣ: Τιμάται για την προαγωγή της ποιότητας στις φωτογραφικές εκτυπώσεις

3//ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΝΤΙΜΗΣ) ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τιμάται για τη μακρά και επιτυχή θητεία του στη δημοσιογραφική φωτογραφία

4//ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τιμάται για τη μακρά και επιτυχή συνδικαλιστική του δράση

5//ΦΩΤΗΣ ΚΑΖΑΖΗΣ: Τιμάται για την πολυετή φωτογραφική καταγραφή της Ελλάδας που χάνεται

 











ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-ΑΙΤΩΛΙΚΟ

 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-ΑΙΤΩΛΙΚΟ

Κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ για ξεπέρασμα και των τοπικών προβλημάτων

Πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και επαφές με φορείς της περιοχής

Με τις ομιλίες που πραγματοποίησε ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ στην Αιτωλοακαρνανία, σε Αιτωλικό το Σάββατο και Μεσολόγγι, σήμερα το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε η τριήμερη περιοδεία της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του Κόμματος στην περιοχή. 


Την Παρασκευή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο Λιμεναρχείο, αναδείχτηκαν τα προβλήματα στέγασης των Υπηρεσιών, στη μεν πρώτη η μη λειτουργικότητα του καινούργιου κτιρίου, ενώ στη δεύτερη η άθλια κατάστασή του, καθώς η διαδικασία μετακόμισης «σκοντάφτει» συνεχώς στη γραφειοκρατία.

Επίσης, αναφορά έγινε στις ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, στις ανάγκες για συνολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ζητήθηκε επιπλέον, η συνδρομή του Κόμματος για την ένταξη του προσωπικού της ΠΥ, πανελλαδικά στα ΒΑΕ.

Τεράστια είναι τα προβλήματα του Νοσοκομείου Μεσολογγίου. Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Δημήτρης Τομαράς, μετέφερε ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, σε συνθήκες πανδημίας (16 επιπλέον ελλείψεις, λόγω των αναστολών και οι αποχωρήσαντες  επικουρικοί γιατροί δεν έχουν αναπληρωθεί).

Η απαίτηση του προσωπικού είναι, αλλαγή του Οργανισμού του Νοσοκομείου, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, για να μην μετατραπεί σε… Κέντρο Υγείας ή ακόμη χειρότερα να κλείσει. Ζητήθηκαν, επιπλέον προσλήψεις μόνιμων γιατρών και προσωπικού, με όλα τα εργασιακά δικαιώματα και ένταξή τους στα ΒΑΕ.

Καταγγέλθηκε ότι δεν έχει προβλεφθεί η ανανέωση, συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας (ΙΔΟΧ), που απολύεται στο τέλος του χρόνου, αντιθέτως, προωθείται η αντικατάστασή τους από ιδιωτική εργολαβική εταιρία.

Στη συνάντηση με το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων ΟΤΑ Μεσολογγίου, από τον πρόεδρο Βασίλη Μπαρμπετάκη παραδόθηκε στο Νίκο Παπαναστάση, φάκελο με το πλήρες ιστορικό του ΧΥΤΑ της πόλης.

Επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία και για το προσωπικό που δουλεύει στο χώρο, ενώ τονίστηκε πως δε θα έπρεπε κανονικά να λειτουργεί.

Υπογραμμίστηκαν, επιπλέον, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και χαρακτηριστικά ειπώθηκε πως δε θα μπορούσε να υφίσταται λειτουργία, χωρίς τους εργαζόμενους των κοινωφελών προγραμμάτων, την ίδια ώρα που οι Δήμοι, αναλαμβάνουν επιπλέον αρμοδιότητες χωρίς πόρους και αναγκαίο προσωπικό.

Ακόμα, σε συνάντηση με το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και του παραρτήματος Μεσολογγίου, παραδόθηκε κείμενο με τα αιτήματα για το νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Για όλα τα παραπάνω, ο Νίκος Παπαναστάσης δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει όλες τις αναγκαίες ενέργειες εντός και εκτός βουλής. Επίσης, μετέφερε αναλυτικά τις θέσεις του Κόμματος και κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Οι ομιλίες

Στις ομιλίες του, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο σύνολο των πολιτικών εξελίξεων, απευθύνοντας κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ και για την αντιμετώπιση των κινδύνων που δημιουργούνται από τις πρόσφατες συμφωνίες της χώρας με ΗΠΑ-Γαλλία, για επέκταση των βάσεων και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Καυτηρίασε την κατάσταση με την αγροτική παραγωγή, «σε μια περιοχή πλούσια σε υδάτινους πόρους - στις εκβολές του Αχελώου - ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες, πέραν του εκτιναγμένου κόστους παραγωγής, είναι η έλλειψη βασικών έργων υποδομής, η εγκατάλειψη των υπαρχόντων» επισημαίνοντας πως «Χιλιάδες εκτάσεις καλλιεργειών στο τέλος του καλοκαιριού έμειναν απότιστες για σχεδόν τέσσερις βδομάδες, όταν διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στο ΤΟΕΒ Κατοχής για χρέη στη ΔΕΗ, ιστορία που επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα».

Κάλεσε σε συμμετοχή των αγροτών στις αρχαιρεσίες των Αγροτικών Συλλόγων μπροστά και στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας τους, στις 12 Δεκέμβρη, αναφέρθηκε και στις πρόσφατες τρεις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στη βουλή για την ελάφρυνση των βιοπαλαιστών αγροτών, που απορρίφθηκαν από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα. 

Αναλυτικές ήταν οι αναφορές στην κατάσταση με τη δημόσια Υγεία σε όλο το νομό και εν μέσω πανδημίας, την ακρίβεια και το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους, το λαό. 

Αναφέρθηκε σε τοπικά προβλήματα όπως ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, η ύδρευση του Αιτωλικού, όπου οι κάτοικοι αγοράζουν το πόσιμο νερό από ιδιωτική εταιρία, το βιολογικό καθαρισμό, την δραματική κατάσταση των σχολείων, την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών και άλλων έργων, καθώς και στην υποβάθμιση της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού. 

«Σήμερα, για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος, οι δυνάμεις του ΚΚΕ μπαίνουν μπροστά στους σύγχρονους αγώνες των εργαζόμενων. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εναποθέσουν για άλλη μια φορά τις ελπίδες τους στις απατηλές διακηρύξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων. 

Η πολύχρονη ιστορική πείρα έχει αποδείξει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, αν πιστέψει στη δύναμή του και βαδίσει αποφασιστικά στο δρόμο της ανατροπής. 

Μέσα απ’ αυτούς τους καθημερινούς αγώνες, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Ριζωμένο παντού, με πρωτοπόρες εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε κλάδο, κάθε περιοχή», σημείωσε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παπαναστάσης, καλώντας σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Και στις δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκε συζήτηση και εκφράστηκε η ανάγκη, συσπείρωσης και πάλης, ειδικά για τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων. 


Συνάντηση με την πρόεδρο των 

γονέων του 1ου Γυμνασίου (Παλαμαϊκή Σχολή)

Σήμερα τέλος, αντιπροσωπεία της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και ο Νίκος Παπαναστάσης, συναντήθηκε με την πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου (Παλαμαϊκή Σχολή), Περσεφόνη Σκληρού. 

Τέθηκαν επί τάπητος, τα προβλήματα που το σχολείο αντιμετωπίζει και υπήρξε δέσμευση από την πλευρά το Κόμματος, αυτά να επανέλθουν ξανά στη βουλή, σε συνέχεια προηγούμενης ερώτησης που είχε κατατεθεί.  






ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ-ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 


Ημερομηνία 28.11.2021

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ξηρομέρου, ευχαριστεί θερμά τον συμπατριώτη μας κ. Κωνσταντίνο Παπαγιαννόπουλο, για την ευγενική του δωρεά σημαντικής ποσότητας από πέτρες, που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός απλού μνημείου προς ανάμνηση και για να τιμηθεί ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, η Ναυμαχία των Πυρπολικών, που έλαβε χώρα στον κόλπο του Αστακού στις 25 Νοεμβρίου 1825 και αποτελεί το μοναδικό καταγεγραμμένο ναυτικό γεγονός στην περιοχή του Ξηρομέρου κατά την Επανάσταση του 1821.

 

Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου

 

Αποστόλης Ντίνος


.....................................................................................................................