Κούλια κυρα-Βασιλικής ή Πύργος Κατοχής

 

 H Κούλια της Κυρα-Βασιλικής είναι Μεσαιωνικός πύργος που βρίσκεται επάνω σε ένα χαμηλό λόφο και δεσπόζει στην κωμόπολη της Κατοχής.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Ο πύργος μάλλον κτίστηκε με σκοπό να ελέγχει τη στένωση και τη διέλευση του Αχελώου στο συγκεκριμένο σημείο.

Το Χρονικό το θέτει πολύ παραστατικά: όποιος έχει τον πύργο…

…έχει το πέρασμα εύκολον του ποταμού του άσπρου

να τρέχει εις το αγγελόκαστρον πάντα να το κουρσεύει


Το Όνομα του Κάστρου

Ο πύργος πήρε το όνομά του από την κυρα-Βασιλική, την διάσημη ευνοουμένη του Αλή πασά. Η κυβέρνηση του Καποδίστρια της παρεχώρησε τον πύργο για κατοικία το 1830. Έμεινε εκεί μέχρι το 1834, οπότε πέθανε από δυσεντερία και τάφηκε στο Αιτωλικό.

Παλαιότερα ο πύργος ονομαζόταν πύργος της Θεοδώρας. Σύμφωνα με την παράδοση τον έχτισε η Θεοδώρα γυναίκα του Δεσπότη Μιχαήλ Β΄ του Δεσπότη της Ηπείρου, η οποία έγινε από την εκκλησία όσια.

Ιστορία

Παρά το «Κούλια» που είναι τουρκική λέξη και το «Κυρα Βασιλική» που παραπέμπει σε νεότερη ιστορία, ο πύργος είναι Βυζαντινός.

Κατά πάσα πιθανότητα κτίστηκε από τους Βυζαντινούς του Δεσποτάτου της Ηπείρου τον 14ο αιώνα, μετά την εκδίωξη των Φράγκων από την περιοχή.

Ο πύργος κρίθηκε διατηρητέο μνημείο το 1975, με απόφαση του υπουργού πολιτισμού κ. Δ. Νιάνια.

Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Πρόκειται για κτίριο τετράγωνο που το μήκος της κάθε πλευράς του εξωτερικά φτάνει τα 6,5 μετρα. Είναι οικοδομημένο με αργιλόλιθους (αργιλικούς σχιστόλιθους) στους αρμούς του οποίου παρεμβάλλονται άφθονα κεραμίδια και ασβεστοκονιάματα. Ψηλά στο ύψος των 5 μέτρων από το έδαφος υπάρχουν στους τοίχους τεσσάρα τοξωτά ανοίγματα ένα στο κέντρο κάθε πλευράς.

Πηγή: www.kastra.eu

https://akarnanika.blogspot.com/

ΛΑ.ΣΥ Δ.Ε ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ για επαρχιακό δίκτυο των ΤΚ Θυρίου και Μοναστηρακίου

 


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ


ΘΕΜΑ: Για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται το επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τοπικών Κοινοτήτων Θυρίου και Μοναστηρακίου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας


Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων Θυρίου και Μοναστηρακίου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, από την πολύ κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής, το οποίο είναι ουσιαστικά εγκαταλελειμμένο, με πολύ επικίνδυνα σημεία και παγίδες θανάτου.  

 Ο δρόμος έχει αφετηρία την περιοχή Γουργουβλή  που ανήκει στην Τοπική  Κοινότητα Θυρίου  και συνδέεται με  την Τοπική Κοινότητα Μοναστηρακίου.  Επίσης τμήμα αυτού του δρόμου  εξυπηρετεί αρκετές δημόσιες υπηρεσίες, όπως την πολιτική αεροπορία,  για να φτάσουν έως την κορυφή των Ακαρανικών , όπου υπάρχει τηλεπικοινωνιακός σταθμός που είναι απαραίτητος για την ασφάλεια των πτήσεων σε ολόκληρο τον δυτικό τομέα της ελληνικής επικράτειας. Επίσης, στην κορυφή του βουνού υπάρχουν σταθμοί του ΟΤΕ, της ΕΡΤ, σταθμοί κινητής τηλεφωνίας και τηλεοπτικών σταθμών. 

Το συγκεκριμένο επαρχιακό δίκτυο συνολικού μήκους σχεδόν 20 χιλιομέτρων ,  έχει κατασκευαστεί πριν από 60 χρόνια περίπου, χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές τεχνικών έργων - τάφρων απορροής όμβριων υδάτων, πλάτος δρόμου κτλ, ιδιαίτερα καθώς εξυπηρετεί βαρέα οχήματα για την μεταφορά εμφιαλωμένου νερού από το εργοστάσιο της ΚΟΡΠΗΣ, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα η διέλευση αυτών των βαρέων οχημάτων να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη κατεστραμμένο επαρχιακό δίκτυο. 

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να έχουν φύγει ολόκληρα  τμήματα της ασφάλτου και να υπάρχουν μεγάλες λακκούβες στο σύνολο του επαρχιακού δικτύου, όπως επίσης σε πολλά σημεία  να έχει υποστεί σοβαρή διάβρωση και καθίζηση το οδόστρωμα.

Ο εν λόγω δρόμος χρησιμοποιείται από τους κατοίκους των χωριών της περιοχής για τη μεταξύ τους επικοινωνία, άλλα και για να μετακινηθούν προς Βόνιτσα και την ευρύτερη περιοχή της Παλαίρου, όπως και προς Αμφιλοχία και Αγρίνιο. Επιπλέον όμως ο δρόμος αυτός χρησιμοποιείται και για την καθημερινή μεταφορά μαθητών από το χωριό Θύριο προς το Γυμνάσιο Μοναστηρακίου και το  Λύκειο Βόνιτσας, γεγονός που προκαλεί επιπλέον ανησυχία στους γονείς τους. 

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο συγκεκριμένος δρόμος  εξυπηρετεί ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες πολλούς οδηγούς που κατευθύνονται προς τα παράλια της ΔΕ Παλαίρου.

Την κύρια ευθύνη γι’ αυτήν την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου που καθημερινά ταλαιπωρεί οδηγούς και κατοίκους, έχουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις όπως και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, που με την πολιτική τους απαξιώνουν και καταδικάζουν σε μαρασμό και αυτή την περιοχή.

Ευθύνες όμως έχει και Δημοτική και Περιφερειακή Διοίκηση που χρόνια τώρα αποδέχονται αυτή την πολιτική και δεν διεκδικούν τα αναγκαία κονδύλια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, καθώς η εξάλειψη των παραπάνω προβλημάτων θα βοηθούσαν στην αποκατάσταση ομαλών συνθηκών στη συγκοινωνία της περιοχής.


Επερωτώνται ο κ. Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης;


  • Σε τι ενέργειες θα προβούν για την άμεση συντήρηση και επισκευή του δρόμου για να γίνει ασφαλής και προσβάσιμος και για την αποφυγή ατυχημάτων που υπάρχει ορατός κίνδυνος


ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 

ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


.....................................................................................................................