ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΗ ΦΩΤΗ ΚΑΥΜΕΝΑΚΗ ΣΕ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ

 


Μια τεράστια διάκριση (ακόμη μια) για τον Αστακιώτη Φώτη Καυμενάκη

Σήμερα εκλέχτηκε ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ  του Παναθηναϊκού Σταδίου από την 2η ολομέλεια της ΕΟΕ. .Ο κοσμήτορας είναι κάτι σαν διοικητής , σαν πρόεδρος του Οργανισμού του Παναθηναϊκού Σταδίου. Είναι μια πολύ μεγάλη διάκριση  αν αναλογιστεί κανείς  ότι η υποψηφιότητα του ήταν ανάμεσα σε  πάρα πολλές άλλες  . 

Η πολύχρονη , η συνεπέστατη και η άδολη ενασχόληση του με τα του Ολυμπιακού Πνεύματος και του Ολυμπιακού ιδεώδους τον έχουν καταξιώσει στην συνείδηση όλων των μελών της ΕΟΕ  και δικαίως σήμερα επιβραβεύτηκε με την κορυφαία διάκριση.

Σαν Αστακιώτες είμαστε διπλά χαρούμενοι  , αφ' ενός μεν για το δεδομένο του Συντοπίτη μας , αφ' ετέρου  διότι συνέβαλε τα μέγιστα όταν κλήθηκε να  βοηθήσει για την εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση  του Συλλόγου Απανταχού Αστακιωτών  στην προ μηνών εκδήλωση με την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Ολυμπιονίκη Παντελή  Καρασεβδά.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΣΤΑΚΙΩΤΕΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΨΥΧΑ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ .

Ακόμη ένας Αστακιώτης καταγράφεται στο πάνθεον των προσωπικοτήτων και ευελπιστούμε  να ακολουθήσουν πάρα πολλοί ακόμη

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ


Φράουλα και επιτραπέζια ελιά στις διεθνείς αγορές μέσω νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων – Ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ οι δράσεις προβολής

 


Νέες προοπτικές ανοίγονται για ορισμένα από τα πλέον εμβληματικά προϊόντα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Καν. (ΕΕ) 1144/2014 ΕΚ) δύο νέων προγραμμάτων προώθησης που αφορούν στην φράουλα και την επιτραπέζια ελιά.

Με αγορές-στόχο την Ελλάδα, την Γερμανία και τη Γαλλία για τη φράουλα και τον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για την επιτραπέζια ελιά, τα επόμενα τρία έτη θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ δράσεις προώθησης (συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, δειγματισμοί, γευστικές δοκιμές, ψηφιακά μέσα προβολής, social media κλπ.) προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η επίγνωση των καταναλωτών για αυτά τα προϊόντα και να ενισχυθεί η παρουσία τους στα ράφια των διεθνών αγορών.

Το Πρόγραμμα «EUHEALTHYMIX»  (THE HEALTHY MIX– FRUIT AND VEGS FROM EUROPE) προτάθηκε από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Επικεφαλής) τον  Αγροτικό  Συνεταιρισμό Σπαραγγοπαραγωγών Χρυσοχωρίου Καβάλας NESPAR (Εταίρος) και την  Διεπαγγελματική Φρούτων και Λαχανικών Αλσατίας, Γαλλία- Fruit et Legumes d'Alsace  (Εταίρος). Η εγκεκριμένη πρόταση εντάσσεται στο πεδίο ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (PROPER DIET) και επικεντρώνεται στην προβολή φρούτων και λαχανικών και συγκεκριμένα: φράουλες, σπαράγγια, λάχανα και δαμάσκηνα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της υγιεινής διατροφής των καταναλωτών και περιλαμβάνει  δράσεις ενημέρωσης και προώθησης σε τρείς χώρες: Γερμανία, Γαλλία και Ελλάδα. Ο στόχος  του έργου είναι η  αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη, καθώς και  η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των συγκεκριμένων αγροδιατροφικών προϊόντων μέσω της προώθησής  τους  στους τελικούς καταναλωτές και στους επαγγελματίες του δικτύου Ho.Re.Ca. Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής (36 μήνες) και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2.206.892 ευρώ.

Επίσης, το Πρόγραμμα Mediterranean APeritivo (Mediterranean Aperitivo - Enjoy European Quality!) προτάθηκε από CONSORZIO DEL VERMOUTH DI TORINO (Επικεφαλής), την Consorzio tutela Pecorino Toscano DOP (Εταίρος), COOPERATIVA PRODUZIONE COSTIERAGRUMI SOCIETA (Εταίρος) και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Εταίρος) που από κοινού δημιούργησαν ένα καλάθι μεσογειακών ποιοτικών προϊόντων που περιλαμβάνει: Βερμούτ από το Τορίνο, Πεκορίνο από την Τοσκάνη, Λεμόνια από την  Αμάλφι  και ποιοτικές βρώσιμες Ελιές από τη Δυτική Ελλάδα, ώστε όλα μαζί να  δημιουργήσουν  το τέλειο Πιάτο "Mediterranean Aperitivo". Η εγκεκριμένη πρόταση προσανατολίζεται στους επαγγελματίες δικτύου Ho.Re.Ca. και αποσκοπεί στη  βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων με δράσεις προώθησης σε τρείς χώρες: ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο.  Η διάρκεια του έργου είναι τριετής (36 μήνες) και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 3.019.544 ευρώ.

«Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε την έγκριση των δύο προγραμμάτων που υποβάλαμε, από κοινού με εταίρους από την Ιταλία και τη Γαλλία, για την προώθηση της ελληνικής φράουλας και της επιτραπέζιας ελιάς υψηλής ποιότητας της Περιφέρειάς μας. Νιώθουμε περήφανοι που καταφέραμε, χάρη στις μεγάλες προσπάθειες των υπηρεσιακών μας παραγόντων και των συμβούλων μας, να εξασφαλίσουμε σημαντικότατες χρηματοδοτήσεις για τα επόμενα τρία έτη, ώστε να προβάλουμε σε χώρες-κλειδιά για τις εξαγωγές τους τα εξαιρετικά, ποιοτικά και μοναδικά μας προϊόντα. Η προσπάθεια μας έρχεται να ενισχύσει τις ήδη σημαντικές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, των επιχειρήσεων της αγροδιατροφής της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που καταφέρνουν τα προϊόντα τους να πρωταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές, κάνοντας μας περήφανους και εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας,  εισόδημα και υψηλή τεχνογνωσία για το τόπο μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  Νεκτάριος Φαρμάκης.



Η 2η ανοικτή διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ, την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου


 

Εκδήλωση με θέμα «2η Διαβούλευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027» διοργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 10.30.

Πρόκειται για τον ανοικτό διάλογο που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο 2021 και αφορά τις κατευθύνσεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Ο νέος κύκλος διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΝΕΟ Πατρών – Αθηνών 32, Πάτρα), παρουσία περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων εντός της αίθουσας λόγω των μέτρων αποφυγής διάδοσης της νόσου COVID-19. Ωστόσο η εκδήλωση θα συντονιστεί και διαδικτυακά, μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, με ανοιχτή πρόσβαση για όλους τους ενδιαφερόμενους. 

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Προϊστάμενος της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ Ιωάννης Φίρμπας και η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου.

Η διαβούλευση θα μεταδίδεται ζωντανά  (live streaming)  μέσω  των παρακάτω συνδέσμων:

Το επικαιροποιημένο Σχέδιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 βρίσκεται στον σύνδεσμο http://pde.espa2127.gr/ καθώς και στις ηλεκτρονικές σελίδες https://dytikiellada.gr/ και www.pde.gov.gr. Παρατηρήσεις, απορίες ή σχόλια επί του περιεχομένου του Σχεδίου μπορούν να αποστέλλονται με σχετικό email έως και την 1η Οκτωβρίου 2021 στην ηλεκτρονική διεύθυνση grafeio2.pde@pde.gov.gr


ΑΙΟΛΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ-Με νίκη και καλή εμφάνιση συνέχισε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις το παιδικό τμήμα του συλλόγου

 


Με νίκη και καλή εμφάνιση συνέχισε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις το παιδικό τμήμα του συλλόγου μας.

Στο ΔΑΚ Αστακού επικράτησε της ΓΕ Αγρινίου με σκορ: Αίλος Αστακού-ΓΕ Αγρινίου 55-26










MAKEART

Νέος ψεκασμός δακοκτονίας στην Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας

 



Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνεται η έναρξη ψεκασμών ελαιώνων από την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος δολωματικών ψεκασμών για τον δάκο της ελιάς έτους 2021 στις εξής Δημοτικές και Toπικές Κοινότητες:

ΤΟΜΕΑΣ 1 : ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΣ 2 : ΑΝΤΙΡΡΙΟ, ΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗ, ΔΑΦΝΗ, ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΑ, ΜΑΚΥΝΕΙΑ, ΜΟΛΥΚΡΕΙΟ, ΜΑΜΟΥΛΑΔΑ, ΞΗΡΟΠΗΓΑΔΟ, ΠΕΡΙΘΩΡΙ, ΤΡΙΚΟΡΦΟ

ΤΟΜΕΑΣ 3 : ΑΝΩ ΚΕΡΑΣΟΒΟ, ΖΕΥΓΑΡΑΚΙ, ΚΑΤΩ ΚΕΡΑΣΟΒΟ, ΜΑΤΑΡΑΓΚΑ, ΠΑΠΑΔΑΤΕΣ

ΤΟΜΕΑΣ 4 : ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΑΚΡΑΙ, ΓΑΒΑΛΟΥ, ΔΑΦΝΙΑΣ, ΚΑΨΟΡΑΧΗ, ΚΑΤΩ ΜΑΚΡΙΝΟΥ, ΜΑΚΡΙΝΟΥ

ΤΟΜΕΑΣ 5 : ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΓΡΙΝΙΟ, ΑΜΠΕΛΙΑ, ΔΟΚΙΜΙ, ΚΑΜΑΡΟΥΛΑ, ΚΑΣΤΑΝΟΥΛΑ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ, ΣΑΡΓΙΑΔΑ, ΣΙΔΗΡΑ, ΣΙΤΟΜΕΝΑ, ΑΓΑΛΙΑΝΟΣ, ΠΕΝΤΑΚΟΡΦΟ, ΚΕΡΑΣΕΑ, ΣΚΟΥΤΕΣΙΑΔΑ, ΣΚΟΥΤΕΡΑ, ΠΟΤΑΜΟΥΛΑ (ΤΡΙΧ.), ΧΟΥΝΗ, ΨΗΛΟΒΡΑΧΟΣ

ΤΟΜΕΑΣ 6 : ΝΕΑ ΑΒΩΡΑΝΗ, ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ, ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ, ΠΡΟΣΗΛΙΑ

ΤΟΜΕΑΣ 7 : ΑΦΡΑΤΟ, ΚΥΡΑΒΓΕΝΑ, ΝΕΡΟΜΑΝΑ, ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΥΑ, ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ, ΠΑΡΑΒΟΛΑ, ΜΥΡΤΙΑ

ΤΟΜΕΑΣ 8 :  ΕΛΑΙΟΦΥΤΟ, ΜΕΓΑΛΗ ΧΩΡΑ, ΝΕΑΠΟΛΗ, ΣΠΟΛΑΪΤΑ

ΤΟΜΕΑΣ 9 :  ΚΑΣΤΡΑΚΙ, ΛΕΠΕΝΟΥ, ΜΑΤΣΟΥΚΙ, ΣΤΡΑΤΟΣ

Το φυτοπροστατευτικό προϊόν που θα χρησιμοποιηθεί στην εφαρμογή του δολωματικού ψεκασμού έχει δραστική ουσία το DELTAMETHRIN με χρόνο αναμονής πριν τη συγκομιδή επτά (7) ημέρες. 

Στην περίπτωση που ελαιοπαραγωγοί προτίθενται να συγκομίσουν πριν την παρέλευση του χρόνου αναμονής από τον ψεκασμό, να το γνωστοποιήσουν στον εργολάβο ή/και στο συνεργείο ψεκασμού της περιοχής. Διευκρινίζεται ότι η τήρηση του χρόνου αναμονής αποτελεί ευθύνη του παραγωγού.

Οι ελαιοπαραγωγοί των οποίων τα κτήματα βρίσκονται στους ανωτέρω τομείς όπου θα γίνουν οι ψεκασμοί, παρακαλούνται να παρευρίσκονται στους ελαιώνες τους, ενώ τυχόν περιφραγμένοι ελαιώνες να ανοιχθούν προς διευκόλυνση του ψεκασμού.  

Οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους και τα ζώα τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές, προς αποφυγή τυχόν δηλητηριάσεων.
Επισημαίνεται στους βιοκαλλιεργητές ότι, σύμφωνα με την υποχρέωση τους από την ένταξη τους στο πρόγραμμα Βιοκαλλιέργειας, θα πρέπει να σημάνουν τα κτήματά τους για την αποφυγή ψεκασμού από τα συνεργεία δακοκτονίας.

Οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν στην παραπάνω αναφερόμενη ημερομηνία εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκώς για την πραγματοποίηση τους (δηλ. η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 28 οC. Και όταν η σχετική υγρασία είναι μικρότερη από 25%, όταν πρόκειται να βρέξει ή όταν φυσάει άνεμος πάνω από πέντε (5) μποφόρ ).

Παρακαλούνται τέλος οι ελαιοπαραγωγοί να συνεργάζονται με τους συντελεστές του προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του. Επιβάλλεται να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρά τους, προκειμένου να ελέγχουν την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και παράλληλα παρακαλούνται να μεταφέρουν έγκαιρα στην υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους στα τηλ:26313-61112 & 26313-61619      


Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνδιοργανώνουν την εκδήλωση «Άνεμος Λευτεριάς» στη Γέφυρα Τατάρνας, αναδεικνύοντας τον ενιαίο ρόλο της Ρούμελης στην επανάσταση του 1821

 


Στο σημείο που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συναντάει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, θα διοργανωθεί ένα επετειακό πολυθέαμα με στόχο την ανάδειξη του ενιαίου ρόλου της Ρούμελης στην Ελληνική Επανάσταση.

Πρόκειται για την εκδήλωση «Άνεμος Λευτεριάς», που φωτίζει εμβληματικές στιγμές του ’21 και θα πραγματοποιηθεί στη Γέφυρα Τατάρνας, την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 20:00. 

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση των δύο Περιφερειών και σε αυτή, μέσα από τα απομνημονεύματα των ίδιων των αρχηγών του Αγώνα, τα διηγήματα και τα ποιήματα λογοτεχνών, όπως ο Παλαμάς και ο Παπαδιαμάντης. Ρήγας Φεραίος, Μακρυγιάννης, Κολοκοτρώνης, Μπουμπουλίνα, Ανδρούτσος, Σολωμός, εξιστορείται η γενναία ιστορία ενός λαού που πάλεψε για την ελευθερία του.

Αγαπημένα δημοτικά τραγούδια για την κλέφτικη ζωή και τον αγώνα συνδυάζονται και εναλλάσσονται με συνθέσεις κορυφαίων Ελλήνων συνθετών (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Τσιτσάνης κ.ά.), με μοναδικές ερμηνείες από τους, Σπύρο Μαβίδη, Σοφία Παπάζογλου και Θάνο Ματζίλη.

Το πολυθέαμα πλαισιώνεται επί σκηνής από τους σολίστες της καταξιωμένης ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας με την παράλληλη συμμετοχή της Χορωδίας Πάτρας Cantelena και το χορευτικό του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας. Επιπρόσθετα, σκηνογραφικά στοιχεία ειδικά σχεδιασμένων προβολών με πίνακες, πορτρέτα αγωνιστών, χειρόγραφα, χάρτες, θα μεταφέρουν τους θεατές στην εποχή του αγώνα.

Η σκηνοθεσία, η επιμέλεια κειμένων καθώς και η αφήγηση ανήκει στον φιλόλογο, Θωμά Κοροβίνη, ενώ την μουσική επιμέλεια και την διεύθυνση της ορχήστρας έχει ο σολίστας, Ανδρέας Κατσίγιαννης.

Οι ερμηνευτές του έργου πλαισιώνονται δημιουργικά από σημαντικούς συντελεστές, όπως: Ανδρέας Κατσιγιάννης, (σαντούρι), Δημήτρης Γκαβαρδίνας (τύμπανα), Σταύρος Κουσκουρίδας (κλαρίνο), Χρήστος Δασκαλόπουλος (βιολί), Φίλιππος Ρέτσιος (κοντραμπάσο), Κώστας Γεδίκης (μπουζούκι – λάφτα), Δημήτρης Νάσιος (κιθάρα), Νίκος Χιώτογλου (πιάνο).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέας Φίλιας, με αφορμή την εκδήλωση δήλωσε: « Η Δυτική Ελλάδα, η γη της φλόγας, πρωταγωνίστρια στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους τότε, πρωταγωνίστρια και σήμερα 200 χρόνια μετά, με εκδηλώσεις μνήμης, ανασκόπησης και περισυλλογής. Οι εκδηλώσεις που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται  βασίστηκαν σε αρχές που σκόπευαν στη διάχυση των έργων κι ενεργειών σε όλη την επικράτεια της Π.Δ.Ε., και εκτός αυτής. Με αυτό ως σημείο αναφοράς και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αποφασίσαμε την συνδιοργάνωση μιας εμβληματικής μουσικής παράστασης, ενός πολυθεάματος μουσικής και χορού που θα μας παρουσιάσει η καταξιωμένη ορχήστρα της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας, πλαισιωμένη από μουσικοχορευτικά σύνολα των δύο Περιφερειών και υπόσχεται να θυμίσει, να συγκινήσει αλλά συνάμα να μας ξεσηκώσει πανηγυρικά. Σημείο πραγματοποίησης της εκδήλωσης δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την μαγευτική λίμνη των κρεμαστών, το απόλυτο φυσικό σύνορο των συνδιοργανωτών».

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, με δελτία εισόδου που θα διατίθενται επί τόπου και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID 19. 


Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην δημόσια υγεία για τη Δυτική Ελλάδα

 

Ολοκληρώθηκε η Περιφερειακή ενημερωτική ημερίδα για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, που ήταν και η πρώτη που διοργανώθηκε στη χώρα, με τη συνεργασία του Υπουργείου Ενέργειας/ Περιβάλλοντος, του Πράσινου Ταμείου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFEAdaptIN.

Σημαντικό μέρος της ημερίδας αφιερώθηκε στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής για τη δημόσια υγεία, όπου τονίστηκε η άρρηκτη σύνδεση μεταξύ της κατάστασης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, η προτεραιότητα  στην προστασία των πολιτών της Ένωσης από περιβαλλοντικές πιέσεις και κινδύνους για την υγεία και την ευημερία, καθώς και η βαθιά εξάρτηση της ανθρώπινης κοινωνίας από τα οικοσυστήματα.

Παράλληλα, από όλους τους συμμετέχοντες επισημάνθηκε η ανάγκη υλοποίησης διευρυμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του περιβάλλοντος στην υγεία, με έμφαση στις στρατηγικές πρόληψης και προστασίας της Δημόσιας Υγείας και ενίσχυση της διατομεακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, κατά την τοποθέτησή του, ανέλυσε τα δεδομένα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην δημόσια υγεία για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, βάσει του Περιφερειακού Σχεδίου, με παράλληλα ανάγκη την εφαρμογή δράσεων Περιβαλλοντικής Υγείας.

Ειδικότερα, αναμένεται να επηρεαστούν οι περιοχές στις οποίες συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος του ευαίσθητου πληθυσμού (ευπαθείς ηλιακές ομάδες 0-10 ετών και άνω των 60 ετών) της Περιφέρειας, ήτοι μεγαλύτερο από το 20% του ευαίσθητου πληθυσμού της ΠΔΕ, ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας και τα κύματα καύσωνα θα επιφέρουν αύξηση νοσηρότητας και θνησιμότητας λόγω αύξησης συχνότητας εκδήλωσης νοσημάτων όπως:

  • Άσθμα, αναπνευστικές αλλεργίες και ασθένειες από τον ατμοσφαιρικό αέρα

  • Καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και εμφράγματα

  • Νοσηρότητα και θνησιμότητα από τη ζέστη (θερμοπληξία, θερμικό στρες)

  • Νοσηρότητα και θνησιμότητα από ακραία καιρικά φαινόμενα (π.χ. καύσωνες)

  • Νεοπλάσματα

  • Επιπλοκές στην ανθρώπινη ανάπτυξη

  • Βλάβες της ψυχικής υγείας και διαταραχές άγχους

Επίσης,  η αύξηση έντασης και συχνότητας πλημμυρικών φαινομένων εκτιμάται ότι θα επιφέρει μεγαλύτερη συχνότητα επιδημιών μεταδοτικών ασθενειών (π.χ. ελονοσία, δάγκειος πυρετός, κίτρινος πυρετός κλπ) λόγω πλημμυρών και ακραίων καιρικών φαινομένων,  ενώ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πιθανή αύξηση των ασθενειών που θα  προκαλούνται από την υποβαθμισμένη ποιότητα του πόσιμου νερού.

Ο κ. Δημητρογιάννης περιέγραψε και τις δράσεις και τα μέτρα που έχουν προταθεί για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στον τομέα της υγείας, και επισήμανε ότι εδώ και δύο χρόνια περίπου, σε συνεργασία των υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας έχει προβλεφθεί στα Σχέδια Δράσης Υγείας της Π.Δ.Ε. ξεχωριστή θεματική για την Υγεία και το Περιβάλλον.

Ο κ. Δημητρογιάννης έκλεισε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας: ‘‘Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε την συγκέντρωση των δεδομένων που έχουμε μέσω του Περιφερειακού μας Σχεδίου για την Κλιματική Αλλαγή, και της εμπειρίας της διαχείρισης της επιδημίας, ώστε να σχεδιάσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά δράσεις πρόληψης για την αντιμετώπιση δυσχερών επιπτώσεων, αξιοποιώντας τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία’’.


ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΕ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ, ΑΚΤΙΟ – ΒΟΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΜΕΡΟ

Τους Δήμους Αμφιλοχίας, Ακτίου- Βόνιτσας, και Ξηρομέρου επισκέφθηκε την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης. Συναντήθηκε κατά σειρά με τους αντίστοιχους Δημάρχους, Γιώργος Κατσούλα, Γιώργο Αποστολάκη και Γιάννη Τριανταφυλλάκη, στους οποίους, παρουσία υπηρεσιακών στελεχών, παρέδωσε τα Τοπικά Σχέδια Κλιματικής Αλλαγής για τον κάθε Δήμο.

Σε αυτά περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα δεδομένα για τις περιβαλλοντικές και ανθρωπογεωγραφικές συνθήκες των συγκεκριμένων Δήμων, καθώς και οι προβλέψεις για πιθανές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την κλιματική αλλαγή. Σημαντικό επίσης είναι ότι περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις ανά περιοχή, με εστίαση σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η δημόσια υγεία, το περιβάλλον, οι παράκτιες χρήσεις και η ποιότητα ζωής.

Τα συγκεκριμένα σχέδια δίνουν τη δυνατότητα στους Δήμους να χαράξουν στοχευμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση των δυσχερών καταστάσεων του μέλλοντος, προασπίζοντας παράλληλα τις τοπικές κοινωνίες.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η μόνη Περιφέρεια που παρέχει ένα τόσο χρήσιμο και εξειδικευμένο εργαλείο στους Δήμους, δίνοντας την ευχέρεια γρηγορότερης σχεδίασης και αξιοποίησης των νέων πόρων.

Οι Δήμαρχοι ευχαρίστησαν τον κ. Δημητρογιάννη και την Περιφερειακή Αρχή για τη στήριξή της σε ένα τέτοιο κομβικό ζήτημα, όπως αυτό της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής.







ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΙΚΟΣ-Κύριε Δήμαρχε πλανάστε πλάνην οικτρά

 


Κύριε Δήμαρχε  πλανάστε πλάνην οικτρά , αν νομίζετε πως θα σας επιστέψουμε ,να μετατρέψετε τον Μαραθιά και το κλειστό Γυμναστήριο σε Τριτοκοσμικού τύπου σκουπιδότοπο .


Μην διανοηθείτε να φέρετε καμιά μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την λεγόμενη προσωρινή εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων για τον Μαραθιά  , γιατί θα σας αναγκάσουμε να την πάρετε πίσω .

Μπορεί να δώσατε με απευθείας ανάθεση 22.000 ευρώ  την ψευτοεπίχωση στον Μαραθιά μη σεβόμενος το Δημόσιο χρήμα, αφού οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά τι έγινε , αλλά στο Δημοτικό συμβούλιο δεν θα περάστε καθόλου καλά. 

Μπορεί εσείς να μην ντρέπεστε ως Δήμαρχος για αυτές τις εικόνες ντροπής δίπλα στο κλειστό , γιατί μάλλον σας είναι άγνωστο  το   Αιδώς Αργείοι , αλλά οι κάτοικοι του Αστακού και ολόκληρου  του Δήμου  όχι μόνο ντρέπονται με αυτές τις Τριτοκοσμικές   εικόνες ,αλλά  είναι και εξοργισμένοι μαζί σας , την ώρα που εσείς καμαρώνετε.

Στην φωτογραφία φαίνετε ολοκάθαρα , πως έχει πάει το JCB και τα έχει προωθήσει .

<<Θερμά συγχαρητήρια κύριε Τριανταφυλλάκη για της απείρου κάλους εικόνες >>!!!!

Μπορεί να σας προστατεύουν τα δύο Blogs , αλλά μην νομίζετε ότι ο λαός του Ξηρομέρου  δεν πληροφορείται τα χάλια σας .

Παναγιώτης Στάικος 

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

Αναζωογόνηση Ξηρομέρου     













Συμβολική κατάληψη στο ΓΕΛ Αστακού

 





Οι μαθητές του ΓΕΛ Αστακού μετά από τις καταστροφικές για αυτούς μεταρρυθμίσεις από το Υπουργείο Παιδείας, αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη ως ένδειξη διαμαρτυρίας με τα εξής αιτήματα: 

Κατάργηση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Κατάργηση Τράπεζας Θεμάτων.
Μείωση ύλης.
Επαναφορά Εικαστικών, Μουσικής, Θεατρικής Αγωγής κτλ.
Πρόσληψη καθηγητών. 

 Ο αγώνας των μαθητών εμποδίζεται και θα σταματήσει νωρίς λόγω των αυστηρών νόμων που ψήφισε το Υπουργείο για τις καταλήψεις με σκοπό την τρομοκράτησή τους.
Στόχος των μαθητών, λοιπόν, είναι να διαδώσουν τα αιτήματα τους και να εναντιωθούν στις ολοκληρωτικές αποφάσεις του Υπουργείου. 

《ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΜΟΡΦΩΝΕΙ, ΟΧΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ》
.....................................................................................................................