Την Δευτέρα 9 Αυγούστου στις 18:30 η αναπαράσταση της Μάχης του Αετου στον δρόμο Αετού προς συνοικισμό Αγίου Νικολάου

 


Την Δευτέρα  9 Αυγούστου 2021 στις 18.30 ( ώρα έναρξης αναπαράστασης 19.15)  θα πραγματοποιηθεί στον Αετό του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας η αναπαράσταση της μάχης του Αετού που πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 1822 στην θέση Πηγάδια στον Προφήτη Ηλία .


Η αναπαράσταση θα γίνει σε μικρή υψομετρικά πλαγιά , στο δρόμο προς τον Άγιο Νικόλαο Κατούνας του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας (1 χλμ μετά το μνημείο της μάχης που βρίσκεται του Αετού  στον δρόμο Αετός – Κατούνας )

Η πλαγιά που θα γίνει η αναπαράσταση  βρίσκεται σε απόσταση 250- 500  μέτρα από την θέση Πηγάδια στον Προφήτη Ηλία όπου έγινε και η μάχη  στις 9 Αυγούστου του 1822) 

Οι  προετοιμασίες για την απόδοση την αναπαράστασης της Μάχης του Αετού έχουν ολοκληρωθεί με την συμμετοχή πολλών συλλόγων και φορέων  από το Κεντρικό  Ξηρόμερο , τον Αστακό ,την Βόνιτσα , την Λεπενού και φυσικά από τον Αετό. 

Ήδη σύλλογοι και φορείς από την περιοχή έδειξαν μεγάλη προθυμία και όρεξη για συμμετοχή  . Με αυτό τον τρόπο θέλουν  να αποδώσουν μια ελάχιστη τιμή στους Ξηρομερίτες και Αιτωλοακαρνάνες αγωνιστές  της ιστορικά σημαντικής Μάχης του Αετού

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

·      18.30 – 19.00 : Προσέλευση θεατών και συμμετεχόντων 

·      19:00 :  Χαιρετισμοί

·      19:15 :  Έναρξη αναπαράσταση της Μάχης του Αετού Ξηρομέρου  , η οποία θα στηριχθεί στο βιβλίο του Νικολάου Θεοδ. Μήτση  «Η ΜΑΧΗ ΣΤΟΝ ΑΕΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ»

·      20:30 : Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των ηρώων που βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ Αετού – Αγίου Νικολάου ως ελάχιστος φόρος τιμής και εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της Ιστορικής Μάχης του Αετού

·      Συμμετέχουν :

-Αφηγητής  ο ηθοποιός  Δημήτρης Βερύκιος

-Στην Αναπαράσταση της Μάχης του Αετού θα συμμετάσχουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι από τον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας , τον Δήμο Ξηρομέρου και άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι ονομαστικά θα αναγγελθούν στην έναρξη της εκδήλωση            

Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ.  Δήμου Ακτίου Βόνιτσας και με συνδιοργάνωση του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Ξηρομέρου , της Τοπικής Κοινότητας Αετού και του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού  Συλλόγου Αετού «Ο Άγιος Δημήτριος», 

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν προς απότιση φόρου τιμής, στην περίτρανη και λαμπρότατη μάχη, στον Αετό Ξηρομέρου….

Οδηγίες για τους θεατές που θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση : 

–       Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν καρέκλες τοποθετημένες για να παρακολουθήσουν οι θεατές καθήμενοι την αναπαράσταση. 

–       Στην είσοδο θα υπάρχουν αντισηπτικά και θα είναι απαραίτητη για την είσοδο στο χώρο η χρήση μάσκας 

–       Για τους θεατές και τους συμμετέχοντες θα υπάρχουν νερά  

–       Το παρκάρισμα των αυτοκινήτων θα γίνεται από την μία πλευρά του δρόμου 

–       Επισημαίνεται ότι θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες ασφαλείας για την προφύλαξη από τον covid 19

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΧΗΣ ΑΕΤΟΥ

Μετά την καταστροφή των, υπό τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, ελληνικών στρατευμάτων στο Πέτα (4 Ιουλίου 1822), οι τουρκικές δυνάμεις με τους  πασάδες Ομέρ Βρυώνη και Ρεσίτ Κιουταχή και στρατιωτική δύναμη κοντά στους 10.000 τουρκαλβανούς απεφάσισαν να κατευθυνθούν προς κατάληψη του Μεσολογγίου.

Ο Ομέρ Βρυώνης με 6.000 άνδρες κατήλθε δια μέσου του Μακρυνόρους και Αχελώου, όπου στρατοπεδεύει στη Λεπενού και, ο Ρεσίτ Κιουταχής με 4.000 άνδρες και με αρωγό και τον Ισμαήλ Πλιάσσα αποβιβάστηκε στο Λουτράκι Κατούνας Ξηρομέρου, καταστρώνοντας στρατιωτικό σχέδιο για να φτάσει στο Μεσολόγγι, μέσω του οδικού άξονα: Λουτρακίου Κατούνας – Αετού – Ζάβιτσα – Μύτικα  που θα  περνούσε ο Κιουταχής, θα αιχμαλώτιζε περί τα 5.000  και πλέον γυναικόπαιδα που βρίσκονταν στα παράλια των Ακαρνανικών ακτών και θα τα οδηγούσε στο Μεσολόγγι για τα σκλαβοπάζαρα, σαρώνοντας αναντίρρητα στο διάβα του από  τον Αετό  προς Μπαμπίνη – Χρυσοβίτσα – Λεσίνι – Μεσολόγγι και, από Αετό προς Ζάβιτσα και δια  μέσω Τρυγοβίτσας – Δραγαμέστο – Λεσίνι θα έφθανε στο Μεσολόγγι.  

         Όμως  αυτό το φοβερό και καταχθόνιο σχέδιο των Τούρκων, βρήκε σθεναρή αντίσταση από τους Ξηρομερίτες, όπου στις 9 Αυγούστου 1822 στον Προφήτη  Ηλία στον  Αετό Ξηρομέρου, διεξήχθη μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων που επικεφαλής με 4000 τουρκαλβανούς ήταν ο Ρεσίτ Πασάς της Κιουτάγιας (ο γνωστός ως και Κιουταχής) και των ελληνικών δυνάμεων με 760-780 περίπου άνδρες, όπου επικεφαλής υπήρξε ο στρατηγός Γεώργιος Νικολού Βαρνακιώτης (Βάρνακας) συνεπικουρούμενος με  επιφανείς, τότε, Οπλαρχηγούς, όπως τους: Θεόδωρος Γρίβας (Βόνιτσα), Δήμος Τσέλιος (Ζάβιτσα), Δημήτρης Παλιογιάννης (Βάτος), Ευστάθιος Κατσαρός (Λευκάδα- Βόνιτσα), Γιάννης Τσαούσης (Πλαγιά), Γιαννάκης Σουλτάνης (Μοναστηράκι), Αποστόλης Κουσουρής (Βάρνακας), Βασίλης Χασάπης (Δραγαμέστο), Γεράσιμος Φωκάς και Γεράσιμος Πανάς (Κεφαλλονίτες), Γιάννης Μπουκουβάλας (Βάλτος), Γαλάνης Μεγαπάνος, Κωνσταντής  Βαλιανάκης (Αετός), Νίκος Τσέλιος (Δραγαμέστο), Κωνσταντής Βέρρης (Μύτικα), Κώστας Γεροθανάσης (Πρόδρομος) κ.λπ. επιφανείς, τότε, Μπουλουξήδες

Τούτοι οι οπλαρχηγοί που βρίσκονταν στον Πέρσεβο Ξηρομέρου (και κατ΄ άλλους στον Τρύφου του Ξηρομέρου), πρωί –πρωί στις 9 Αυγούστου 1822, τραβήχτηκαν κάτω, προς τα υψώματα του Αετού Ξηρομέρου, ήτοι, στο λόφο που βρίσκονταν ο Προφήτης Ηλίας. 

   Αντιθέτως  δε, ο Γεώργιος Τσόγκας, έκρινε σκόπιμο να αποσυρθεί  απ΄ τη θέση του Προφήτη Ηλία (διοικητικής περιφέρειας Αετού Ξηρομέρου) που είχαν αρχικά συνεκτιμήσει οι τρεις οπλαρχηγοί (Βαρνακιώτης, Γρίβας και Τσόγκας) και αποφασίζει να  περιοριστεί μέσα στον μαντρόκλειστο του μοναστηριού του Αγίου Νικολάου Αετού Ξηρομέρου με τους 420 άνδρες του (σημαντική δύναμη), έχοντας μαζί του και τον οπλαρχηγό Μάρκο Μπότσαρη που είχε, τότε, υπό την οδηγία του μόλις 15 Σουλιώτες.

     Απείχε λοιπόν ο Γεώργιος Τσόγκας, παντελώς, απ΄ τη μάχη στη θέση του Προφήτη Ηλία στον Αετό Ξηρομέρου. Απείχε όμως και ο γενναίος οπλαρχηγός Μάρκος Μπότσαρης, ο οποίος τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, ορίστηκε απ΄ τον Αλεξανδρο Μαυροκορδάτο, στρατηγός, των ελληνικών δυνάμεων στη Δυτική Ελλάδα, μετά τα γνωστά «καπάκια» και την αποστασιοποίηση του στρατηγού Γεωργίου Βαρνακιώτη απ΄ τα τεκταινόμενα του αγώνα.

     Το γεγονός αυτό της αδράνειας του Μάρκου Μπότσαρη και του Γεωργίου Τσόγκα,το αναφέρει γραπτώς, πρώτος το 1851 στα «Απομνημονεύματά του» ο Νικόλαος Σπηλιάδης και, ακολούθως ο Κάρπος Παπαδόπουλος το 1861 στα «Απομνημονεύματα αγωνιστών του 1821 » και οι ιστορικοί Αγαπητός Αγαπητός, Γ. Κρέμος, Διον. Μιτάκης, Δ.Γ. Καμπούρογλου.

Συγκεντρώθηκαν λοιπόν στις λάκκες του Αετού (θέση Πηγάδια στον Προφήτη Ηλία) στις 9 Αυγούστου 1822, πολυάριθμοι Μπουλουξήδες των άτακτων Σωμάτων του Ξηρομέρου, όπου απ΄ την πολυετή έρευνά μας στους φακέλους των Αγωνιστών του ΄21, διεσώσαμε ονόματα συμμετασχόντων στη μάχη – χωρίς αυτό να  σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλοι μαχητές – όπως οι ακόλουθοι:

 Θεόδωρος Γρίβας (Βόνιτσα), Φλώρος Γρίβας (Βόνιτσα), Σβίγκος Γρίβας (Βόνιτσα), Γιαννάκης και Γιώτης Βαρνακιώτης (Βάρνακας), Αντρέας και Κωσταντής και Τσάμης και Αποστόλης Γριβογιώργος (Κωνωπίνα), Στάθης Κατσαρός (Λευκάδα), Δημήτρης Παλιογιάννης (Βάτος), Γιαννάκης και Γεώργιος Σουλτάνης (Μοναστηράκι), Γιάννης και Χρήστος Τσαούσης (Πλαγιά), Δήμο Τσέλιος (Ζάβιτσα), Αποστόλης και Φώτης  Κουσουρής (Βάρνακας), Γιάννης Μπουκουβάλας (Βάλτος), Σταμούλης Καρπούζης (Βάρνακας),  Δημήτρης Παπάς (Μερδενίκου), Κωσταντής Βέρρης (Μερδενίκου), Κώστας Καπογιωργάκης (Πλαγιά), Νικόλαος και Στάθης Κόπελος (Βάρνακας), Κωνσταντής Βαλιανάκης (Αετό), Δημήτρης Μανιαβός (Αετός), Γρηγόρης Πράπας (Αετός), Νίκος Τσέλιος (Δραγαμέστο), Καραγιάννης και Κωσταντής Μαγουλιάνος (Αετός), Γεώργιος Καραίσκος (Κομποτή), Γιωργάκης και Καρούσος Μήτζης  ή Λιρομήτσης (Σούλι- Ζάβιτσα), Κώστας Γεροθανάσης (Πρόδρομος), Αλπίτσης Γεώργιος (Κανδήλα), Τσίκρικος Ευστάθιος (Πλαγιά), Πατρώνος Νικόλαος (Ζαβιτσα –Ζαβέρδα), Μορδόχας Νικόλαος (Βασιλόπουλο), Μπείρος Γεράσιμος (Τρύφου), Ανδρέας Στούπας (Κατούνα), Βασιλάκης Νικόλαος (Βάρνακας), Μπαμπινιώτης Νικόλαος (Μπαμπίνη), Τραυλός Τάτσης (Βούστρι), Μαγαζής Αθανάσιος (Κατούνα), Μαργιόλης Σταθάκης (Αχυρά), Νικάκης Αντρέας (Τρύφου), Σκυφτούλης Δημήτριος (Κατούνα), Γιαταγάνας Γιάννης (Κανδήλα), Δρακάς ή Κρίθυμος Χρήστος (Ζάβιτσα), Καρδαράς Αθανάσιος (Κανδήλα), Μήτζαινας Γιωργάκης (Βάρνακας), Τσούνης Γεώργιος (Βούστρι), Νίκος Γιάννης ή Φραγκογιάννης (Ζάβιτσα), Στάθης Χεινόπωρος ή Πεταλιάς (Ζάβιτσα), Σπύρου Αθανάσιος και Αποστόλης (Αχυρά), Πετιμέζης Γιαννάκης (Κατούνα), Τζαδήμας Αθανάσιος (Κατούνα), Ζαβιτσάνος Γρηγόρης (γιατρός – Ζάβιτσα), Ζέρβας Δημήτριος (Ζάβιτσα), Σαρδελής Στάθης (Μερδενίκου), Μπεκιράκης Γιάννης (Κωνωπίνα), Βασίλης  και Αναστάσιος και Κώστας Χασάπης (Δραγαμέστο), Γραμματικού Ιωάννης (Κανδήλα), Φατσιλέτος Γιάννης (Χρυσοβίτσα), Ζούπας Σπύρος (Βασιλόπουλο), Κολοκύθας Γεώργιος (Κωνωπίνα), Κολοβελώνης Κώστας (Βόνιτσα), Κουτσουμπίνας Νίκος (Μαχαλάς), Πανούτσος Πλαγιώτης (Πλαγιά), Αθανάσιος Καλατζής (Τρύφου), Γεώργιος Καραλής (Τρύφου), Νικόλαος Τζούνης ή Ρούπας (Ζάβιτσα), Δήμος Λαχήστρος (Τρύφου), Μήτσος και Γιάννης Τζιτζώνης (Κατούνα), Γαλάνης Μεγαπάνος και Γαλάνης Παναγής (Μαχαλάς), Δημ. Κόλιος (Κανδήλα), Ιω. Λύτρας (Κανδήλα), Δημ. Μακρυστάθης (Κανδήλα), Κώστας Μουρκούσης (Ζάβιτσα), Αναγνώστης και Παναής Παπαναστάσης (Ζάβιτσα), Πέτρος Φαρμάκης (Μαχαλάς), Σπ. Περδίκης (Κανδήλα), Δημ. Πίκος (Μπαμπίνη), Κάρκας Χρήστος (Κωνωπίνα), Κατσιρομήτζος Γιάννης (Ρούστα – Πρόδρομος), Λούτζης Νάσος (Κωνωπίνα), Μπουμπούλης Πάνος (Κατούνα), Ράπος Δήμος (Κωνωπίνα), Τραυλός Τάτσης (Αχυρά), Φρέμης Δημήτριος (Βασιλόπουλο), κ.λ.π μικροπλαρχηγοί, οι οποίοι υπό τις πνευματικές ευλογίες του Ηγούμενου της Ζαμπατίνας Νικηφόρου Ζαβογιάννη, μαζεύτηκαν όλοι τους και με τους υπό την οδηγία  τους στρατιώτες, πολέμησαν τον Κιουταχή  στον Προφήτη Ηλία του Αετού Ξηρομέρου.

         Όλοι αυτοί οι oπλαρχηγοί και Μπουλουξήδες υπό τις οδηγίες και την αρχηγία  του στρατηγού  Γεωργίου Νικολού Βαρνακιώτη, συνήψαν την προαναφερθείσα τρομερή μάχη που κράτησε  εννέα  ώρες, μάχη στην οποία πολέμησαν οι προαναφερθέντες αλλά και άλλοι άγνωστοι σε μας στρατιώτες και oπλαρχηγοί.

    Η μάχη  αυτή διήρκησε σχεδόν μια ημέρα, με το πυρ να λάμπει εκατέρωθεν  και να  αστράφτουν τα μαχαίρια και τα σπαθιά, το δε ντουφέκι να βροντοχτυπάει απ΄ τους καθημαγμένους Ξηρομερίτες  και  η  κλαγγή των όπλων με τις κραυγές τις ιαχές και τους αλαλαγμούς που υψώνονταν στους ουρανούς, αντηχούσαν εξαίσια στα απέναντι Ακαρνανικά όρη (Μπούμιστος).

      Οι Ξηρομερίτες, μαχόμενοι σώμα με σώμα με τους Τούρκους που έτρεχαν άνω κάτω και αλληλοκτονούνταν, αναγκάζουν αυτούς σε άτακτο φυγή, με αποτέλεσμα  να επιστέψουν στο Λουτράκι Κατούνας όπου υπήρχε η βάση του ανεφοδιασμού των Ομέρ Βρυώνη και Ρεσίτ Κιουταχή.

      Στη μάχη αυτή που ο ιστορικός Απόστολος Βακαλόπουλος την αποκαλεί τιτανομαχία και ήταν, σκοτώθηκαν 156 Τούρκοι και με  λεία για τους Έλληνες αναρίθμητα λάφυρα οι δε απώλειες των ήταν μηδαμινές, μετρούμενες σε 5 νεκρούς Ξηρομερίτες και σε αντίστοιχους περίπου μικροτραυματισμούς.

ΕΚ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Το κουκλοθέατρο Αντράλα στον Δρυμό στο ανοιχτό θεατράκι της πλατείας στις 7 Αυγούστου με την παράσταση «ΛΥΚΟΥΡΓΟ-ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ»

 


 

Το Σάββατο 7 Αυγούστου στην Πλατεία Δρυμού  του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας ,στο ανοιχτό θεατράκι στις 21.00 θα παρουσιαστεί η κουκλοθεατρική παράσταση «ΛΥΚΟΥΡΓΟ-ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ»

 

Μια διαδραστική παράσταση κουκλοθέατρου που κρύβει πολλές εκπλήξεις . 

 

Στην παράσταση «Λυκουργο-Μπερδέματα»  παίζουν 18 κούκλες και χρησιμοποιούνται 3 τεχνικές κουκλοθεάτρου όπως το θέατρο σκιών, μαριονέτες και γαντόκουκλες.

 

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

Διάρκεια παράστασης : 1 ώρα

Απευθύνεται σε ηλικίες από 3 ετών και άνω

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Βασιλείου

Κατασκευή κουκλών – σκηνικών: Χρήστος Κόλλιας, Σωκράτης Παππάς

Βοηθός σκηνικών:  Άρια Φίνου, Όλγα Κήττα

Πρωτότυπη μουσική: Ματούλα Ζαμάνη

Ενδυματολόγος: Μάρθα Αντωνίου

Σχεδιασμός χάρτινης φιγούρας-θεάτρου Σκιών: Γιώτα Γρηγοριάδου

Παίζουν: Σωκράτης Παππάς, Λένα Σοκορέλη

Παραγωγή: Κουκλοθέατρο Αντράλα

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η ομάδα κουκλοθεάτρου Αντράλα επιθυμεί την δημιουργία συνεργασίας, με σκοπό να παρουσιάσει την παράσταση με τίτλο “Λυκουργό-μπερδέματα”.

Το κουκλοθέατρο ανοίγει μπροστά στα μάτια του παιδιού – θεατή, έναν κόσμο δοσμένο σε απόλυτη αναλογία με την πραγματικότητα.

Το κουκλοθέατρο σαν θέαμα επίσης, προσφέρει στο παιδί ερεθίσματα που το εμπλουτίζουν ψυχικά συναισθηματικά, νοητικά, γνωστικά. Παρακολουθώντας μια παράσταση κουκλοθεάτρου ζει μέσα σε συναισθηματική ένταση τη μαγεία και το θαύμα. Βιώνει την θεατρική σύμβαση, όταν, ξαφνικά οι άψυχες κούκλες ζωντανεύουν. Το παιδί μεταφέρεται σε ένα φανταστικό χώρο, ξεφεύγει από την πραγματικότητα, συμμετέχει, ταυτίζεται, διασκεδάζει, παραδειγματίζεται από τη δράση της κούκλας.

         Το παιδί πολλές φορές, συμμετέχει στην παράσταση καθορίζοντας και αυτήν την εξέλιξη της ιστορίας, εξωτερικεύει συναισθήματα φόβου, χαράς, λύπης, έκπληξης, ενθουσιασμού. Το κουκλοθέατρο γίνεται ένας χώρος συνδιαλλαγής και επικοινωνίας.

Στην παράσταση, η υπόθεση του έργου που διαδραματίζεται είναι η εξής:

Ο Λυκούργος είναι ένας καλοκάγαθος λύκος, αλλά πολύ γκαφατζής! Στο παραμύθι που κατοικεί, έχει προκαλέσει, άθελά του, μεγάλες ζημιές! Όλα ξεκινούν, όταν τον διώχνουν από το Λυκοχωριό, και βρίσκεται μόνος στη βιβλιοθήκη, να περιπλανιέται από παραμύθι σε παραμύθι! Τι τον περιμένει άραγε στην πελώρια βιβλιοθήκη; Θα καταφέρει να βρει κάπου να μείνει; Με τη βοήθεια των μικρών μας φίλων, θα το ανακαλύψουμε παρέα!

Το κουκλοθέατρο Αντράλα δημιουργήθηκε το Σεπτέμβρη του 2015, με σκοπό να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα, τις ιδέες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα, μέσα από παραστάσεις και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, έχοντας ως κύριο μέσο την κούκλα και τις ποικίλες ιδιότητες της. Μέσα από την συνεργασία με δημόσιους (ΔΗΠΕΘΙ, Δήμος  Ιωαννιτών, Δήμος Κόνιτσας, Δήμος Τζουμέρκων, Ζίτσας, Δωδώνης, ΚΑΠΗ, ΕΛΕΠΑΠ, ΜΕΡΙΜΝΑ κ.ά.) και  ιδιωτικούς φορείς (Θέατρο Έκφραση,  ΚΔΑΠ Ιωαννίνων, ΟΜΕΠ Ιωαννίνων, ΠΙΟΠ Ιωαννίνων) αλλά και με τηνΚοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων  Άρσις , η ομάδα του κουκλοθεάτρου Αντράλα επιδιώκει να μεταδώσει την τέχνη του κουκλοθεάτρου, σε εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά. Έχει συνεργαστεί με θέατρα και καλλιτεχνικούς χώρους κατασκευάζοντας κούκλες και σκηνικά για μια σειρά παραστάσεων και δρωμένων.

Επίσης, η ομάδα  συμμετέχει ενεργά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης των Ιωαννίνων, όπως είναι η διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθέατρου.

Επισημαίνεται ότι θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες ασφαλείας για την προφύλαξη από τον covid 19 και η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο χώρο της παράστασης (είσοδος στο χώρο, τοποθέτηση στις θέσεις, παραμονή στο χώρο και έξοδος από αυτόν).

 

Επισημαίνεται ότι θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες ασφαλείας για την προφύλαξη από τον covid 19 και η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο χώρο της παράστασης (είσοδος στο χώρο, τοποθέτηση στις θέσεις, παραμονή στο χώρο και έξοδος από αυτόν).

 

ΚΚΕ_Για τις παρεμβάσεις ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας ΚΚΕ, αφορμή την έκτακτη κατάσταση με τις πυρκαγιές

 


Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας

Ι. Σταϊκου 2 ,30100  ΑΓΡΙΝΙΟ,

τηλ. :2641057875

Fax :2641026654,

e-mail : kke_ne_aitnias@yahoo.gr







ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, πραγματοποίησε, σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου, παρεμβάσεις με αφορμή την έκτακτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας μας με τις πυρκαγιές, σε όλους τους Δήμους του Νομού και ήρθε σε επαφή με τις περισσότερες δημοτικές αρχές, αντίστοιχα και με τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.

Απαίτησε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία, της περιουσίας του λαού και του φυσικού πλούτου, που είναι και σπάνιας περιβαλλοντικής αξίας, στο νομό. Μετέφερε τις προτάσεις του ΚΚΕ, που έχουν κατατεθεί και στα Δημοτικά Συμβούλια στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου.

Οι δημοτικές αρχές, εξέφρασαν την ετοιμότητά τους, μια ετοιμότητα όμως που δε βασίζεται πάνω στα αναγκαία μέσα (υδροφόρες, μηχανήματα, δεξαμενές κ.α.), προσωπικό (τόσο για τη χρήση μηχανημάτων, όσο και για την παρακολούθηση, τις περιπολίες, στις εκάστοτε περιοχές).

Η οικονομική ενίσχυση των δήμων είναι πενιχρή, παρά τις προσπάθειες να φανερωθεί η αντίστροφη εικόνα.

Ο σχεδιασμός είναι υποτυπώδης, ανάλογος των μέσων και των πόρων, στηρίζεται στην προσπάθεια, σε σημαντικό βαθμό, στην εθελοντική πρωτοβουλία. Σημαντική πλευρά του σχεδιασμού είναι ότι υπάρχει σοβαρή αδυναμία-ανυπαρξία, ένταξης-ενημέρωσης του πληθυσμού για αυτόν.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού είναι σε επιφυλακή, με δυνάμεις τους να επιχειρούν και εκτός Αιτωλοακαρνανίας, με τα γνωστά, όμως, προβλήματα, που έχουν διαπιστωθεί όλες τις προηγούμενες χρονιές, να υφίστανται και να παραμένουν.

Οι ακάλυπτες ανάγκες και αυτή την αντιπυρική περίοδο είναι μεγάλες, κάτι που φαίνεται και στον τομέα της πρόληψης (τα δασαρχεία της χώρας ζήτησαν 17,7 εκ. ευρώ, για έργα αντιπυρικής προστασίας και έλαβαν 1,7 εκ. ευρώ).


Η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, εκφράζει την έντονη ανησυχία της και απαιτεί, για μια ακόμη φορά, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα.

Απαιτεί άμεσα:

  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δήμων, για να ανταπεξέλθουν στις έκτακτες συνθήκες.

  • Διάθεση των απαραίτητων πόρων από την Περιφέρεια και την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

  • Ενημέρωση και ένταξη των κατοίκων, των επισκεπτών της θερινής περιόδου, στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς.


Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και στο Νομό μας, βρίσκονται σε ετοιμότητα, συγκροτούν ομάδες πυροπροστασίας και περιφρουρούν σε διάφορα σημεία των αστικών κέντρων και δασικών περιοχών του νομού, για την ενίσχυση της πυροπροστασίας. Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης, της εξολοκλήρου αποζημίωσης όσων επλήγησαν από την πρόσφατη φωτιά, στο Θύριο και στο Δρυμό Βόνιτσας.


Στο "πορτοκαλί" Αχαία και Ηλεία, στο "κίτρινο" η Αιτωλοακαρνανία για το Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

 


Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας και για το Σάββατο 7 Αυγούστου 2021 καθώς εντάσσονται στο επίπεδο «4» (πορτοκαλί) του Χάρτη Πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ υψηλός είναι ο κίνδυνος στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας η οποία εντάσσεται στο επίπεδο «3» (κίτρινο).

Με έγγραφο της προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ζητάει να παραμείνουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους και να προβούν σε άμεση ενημέρωση των αρμοδίων Υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση πυρκαγιών.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναρτήσει στο site της (www.pde.gov.gr) όλες τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την προστασία τους από πυρκαγιά, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, παρακαλείστε να ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.


Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει την αλληλεγγύη της στους πληγέντες -ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 



Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει την αλληλεγγύη της στους πληγέντες και καλεί τα μέλη και τα στελέχη της, τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο.

Δυστυχώς ο μόνος σχεδιασμός που είχε κάνει η κυβέρνηση είναι πως να καεί η χώρα χωρίς ανέμους.


Η  Λαϊκή Ενότητα εκφράζει την συμπαράσταση της στους κατοίκους των περιοχών, που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, στους εργαζόμενους, στους πυροσβέστες αλλά και στους εθελοντές, που δίνουν μάχη για να διασώσουν ανθρώπους, περιουσίες  και δασικές εκτάσεις.

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί τα μέλη και τα στελέχη της να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο στους ανθρώπους, που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν σπίτια, περιουσίες, επιχειρήσεις, από τις οποίες επιβιώνουν.

Να συνδράμουν στην οργάνωση της αντιπυρικής προστασίας και στη δυνατότητα επιβίωσης των ανθρώπων, που αυτές τις ημέρες είναι χωρίς σπίτια, τρόφιμα, ρεύμα και νερό.

Ο πρωθυπουργός το μόνο που κάνει είναι να δίνει τηλεοπτικά σόου μπροστά στις κάμερες, να επικαλείται την ατομική ευθύνη, επιχειρώντας να καλύψει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες. Περιορίζεται στην περιγραφή  της τεράστιας οικολογικής καταστροφής την οποία αποδίδει στην κλιματική αλλαγή και κρίση, λες και δεν είναι ο ίδιος και η κυβέρνησή του που με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζουν συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και κρίση, λες και δεν ψήφισε η Ν.Δ το 2020 τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, λες και δεν είναι ο ίδιος και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που απαξίωσαν και υποβάθμισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τους μηχανισμούς πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών και τώρα κάνουν κριτική. 

Η απίστευτη καταστροφή του φυσικού πλούτου και των περιουσιών των κατοίκων συντελέστηκε με ανέμους χαμηλής έντασης, σχεδόν άπνοιας, και οφείλεται αποκλειστικά στην παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης, στη μη εκκαθάριση των δασών, στην έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, στην μη συντήρηση των δασικών δρόμων. Από το 1998 μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις αντί να ενισχύσουν τη δασική υπηρεσία συνέβαλαν στη διάλυσή της.

Η τεράστια οικολογική καταστροφή που συνεχίζεται και είναι συνέχεια του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη με τον οποίο το περιβάλλον παραχωρείται στους μεγαλοεπιχειρηματίες ως άλλη μια πηγή κερδοφορίας, οφείλεται συνολικά στην έλλειψη των αναγκαίων  μέσων και υποδομών, στην υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, στην έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού.

Επιλογή της κυβέρνησης ήταν να ενισχύσει με μέσα και προσωπικό τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και να προσλάβει αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια, αφήνοντας το Πυροσβεστικό Σώμα με 4000 κενές θέσεις, χωρίς τα αναγκαία μέσα  και  τους φορείς (δασαρχεία, Ο.Τ. Α Α΄και Β΄βαθμού) που είναι επιφορτισμένοι με προληπτικές δράσεις πυροπροστασίας σε όλη τη χώρα, χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση μέσα και προσωπικό.

Είναι ενδεικτικό, ότι ενώ τα Δασαρχεία  ζητούσαν 17,7 εκατομμύρια για τις ανάγκες αντιπυρικής θωράκισης, δόθηκαν μόνο 1,7εκατομμύρια, που είναι περικεκομμένα κατά 62% σε σχέση με πέρσι, που είχαν δοθεί 4,5 εκατομμύρια.

Αντιθέτως δόθηκαν 308 εκατομμύρια στη Frapport {πουλάμε και πληρώνουμε} και εκατοντάδες εκατομμύρια στους επιχειρηματίες υγείας, στους μεγαλοεργολάβους, στα ΜΜΕ, στα σκόιλ ελικικού κ.α.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ενώ το Π.Σ., τα δασαρχεία, οι ΟΤΑ στερούνται το απαραίτητο προσωπικό, μέσα και χρηματοδότηση για πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, ο Μητσοτάκης δήλωνε πριν λίγες μέρες από την Κρήτη ότι " έχω κουραστεί σε αυτή τη χώρα να ακούω ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις". Αν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό και μέσα θα ήταν άραγε ίδια τα καταστροφικά αποτελέσματα της πυρκαγιάς; Ο «κουρασμένος» Μητσοτάκης, ξεκουράζεται χρηματοδοτώντας μόνο τους κρατικοδίαιτους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η τεράστια οικολογική καταστροφή απαιτεί την ενεργοποίηση του λαού, καταδίκη των αντιλαϊκών πολιτικών και την συγκρότηση ενός μαζικού οικολογικού κινήματος, που θα συγκρουστεί με συμφέροντα και κυβερνητικές επιλογές και θα υπερασπιστεί το περιβάλλον.

Επιπλέον απαιτείται ΑΜΕΣΑ

Η καταγραφή των ζημιών και η πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων.

Η εξασφάλιση στέγης και αναγκαίων μέσων επιβίωσης για τους πληγέντες, που έχουν χάσει κυριολεκτικά τα πάντα. 

Η πλήρης αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Δεν μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται με διακοπές σε συνθήκες καύσωνα.

Η Λαϊκή Ενότητα δηλώνει ότι θα δώσει όλες τις δυνάμεις της στην ανάγκη υλοποίησης των προτάσεων αυτών.


Το Γραφείο Τύπου 6.8.2021


ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΔΗΣ ο Μαχαλιώτης.Του Άρη Μπιτσώρη

 

Μικαέλλα και Βαγγέλη σας ευχαριστώ

ήταν μια υπέροχη βραδιά.

Η παρουσία σας συνέβαλε ώστε να ανεβεί ψηλά

ο πήχης του πολιτισμού στο Ξηρόμερο.


Ήταν δροσερή η νύχτα

με εξαίσια μουσική,

ταξιδέψανε οι νότες

κι έφτασαν ως τον Βαρδή.


Στην κιθάρα ο Βαγγέλης

και στο πιάνο η Μικαέλλα

οι φωνές τους όλο γλύκα

ήταν μόσχος και κανέλα.


Έστρεψα ψηλά το βλέμμα

σ' ένα άστρο λαμπερό

το χαμόγελο του Γιώργου

φώτιζε τον ουρανό.


Φωτογραφίες: Σπ. Μπενέκος






ΑΣΦΑΛΩΣ… ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Απλές αλλά σημαντικές συμβουλές

 

“Μένει Μυστικό”Καμπάνια για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης από το Χαμόγελο του Παιδιού και την Π.Δ.Ε.

Link άρθρου:https://www.hamogelo.gr/gr/el/ta-nea-mas/asfaloshellip-kalokairi-seksoualiki-kakopoiisi-paidion-aples-alla-simantikes-simvoules/

Η τρέχουσα ειδησεογραφία αναφέρει υποθέσεις παιδιών που παρενοχλήθηκαν ή κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. Πράγματι, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης σημειώνουν σημαντική αύξηση. Παρατηρείται ότι το καλοκαίρι τα παιδιά βρίσκονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτός σπιτιού, ακόμη και χωρίς την επίβλεψη κάποιου ενήλικα. Οι αθώες βόλτες στην παράλια, οι επισκέψεις στο χωριό του παππού και της γιαγιάς, ακόμη και ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι και πλοήγηση στο διαδίκτυο αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την εκμετάλλευση των παιδιών.


Σεξουαλική κακοποίηση έχει οριστεί ως η συμμετοχή του παιδιού σε σεξουαλική δραστηριότητα, την οποία δεν κατανοεί πλήρως, δεν είναι σε θέση να δώσει συγκατάθεση ή για την οποία το παιδί δεν είναι αναπτυξιακά διατεθειμένο ή αλλιώς παραβιάζει τους νόμους ή τα κοινωνικά ταμπού της κοινωνίας.

Τα παιδιά μπορεί να υποστούν σεξουαλική κακοποίηση τόσο από ενήλικες όσο και από άλλα παιδιά που είναι - λόγω της ηλικίας τους ή του σταδίου ανάπτυξης τους - σε θέση ευθύνης, εμπιστοσύνης ή εξουσίας πάνω στο θύμα.

Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε από νωρίς τα παιδιά να μας εμπιστεύονται και να μας ενημερώνουν για οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση έχουν αντιμετωπίσει. Όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση συχνά νιώθουν φόβο ή ντροπή να μιλήσουν γι’ αυτό. Νομίζουν ότι κανείς δεν θα τους πιστέψει. Κι αυτό εκμεταλλεύονται οι  δράστες, όπως επίσης ότι οι ενήλικες συχνά περιμένουν πρώτα από το παιδί να αποκαλύψει κάτι για να αναλάβουν δράση.

Εμείς όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε. Τα παιδιά μάς χρειάζονται για να κινητοποιηθούν. Το Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάζεται με οικογένειες, με στόχο να βοηθήσει τους γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Μαθαίνοντας πώς να αναγνωρίζουν τα σημάδια της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, οι γονείς μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη μείωση των επιπτώσεων της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών.

 

Βασικά σημάδια:

  • Το παιδί εμφανίζει έντονο κι αδικαιολόγητο άγχος

  • Απομονώνεται και δεν κοινωνικοποιείται

  • Έχει απρόβλεπτες κι έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις και ξεσπάσματα

  • Έχει αυτοκαταστροφικές τάσεις

  • Ανταποκρίνεται με παράξενο τρόπο όταν προσπαθεί κάποιος να το αγγίξει

  • Απουσιάζει ή καθυστερεί συστηματικά να πάει σχολείο ή  αρνείται να επιστρέψει σπίτι

  • Αδικαιολόγητες πληγές και τραύματα

  • Κακή σωματική υγιεινή

  • Φόβος προς συγκεκριμένους ανθρώπους και συγκεκριμένες τοποθεσίες

  • Παλινδρόμηση στη βρεφική ηλικία (νυχτερινή ενούρηση, εγκόπριση, χρήση πιπίλας)

  • Έντονη ενασχόληση με την περιοχή των γεννητικών οργάνων

  • Σεξουαλική συμπεριφορά που δε συνάδει με την ηλικία του παιδιού

  • Το παιδί κατέχει μεγάλα χρηματικά ποσά, χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει που τα έχει βρει

Συμβουλές προς τους γονείς:

  • Ελέγξτε τους φροντιστές των παιδιών και τις αντιδράσεις τους. Ρωτήστε τα παιδιά «Νιώθεις άνετα με τον/την φροντιστή; Γιατί ή γιατί όχι;»

  • Συμμετέχετε και αναλάβετε ενεργό ρόλο στις δραστηριότητες των παιδιών

  • Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πού βρίσκονται τα παιδιά και με ποιους επικοινωνούν εντός και εκτός διαδικτύου

  • Αναζητήστε αρμόδιους οργανισμούς και τις πολιτικές που ακολουθούν για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

  • Χρησιμοποιήστε παιχνίδια ρόλων για να καλλιεργήσετε στα παιδιά βασικές δεξιότητες ασφάλειας, όπως: να παραμείνουν στο ίδιο σημείο, να κάνουν φασαρία για να συγκεντρωθεί κόσμος και να φωνάξουν αν κάποιος τους αγγίξει με τρόπο που τα κάνει να νιώθουν άβολα.

  • Ακούστε τα παιδιά. Δώστε προσοχή αν σας πουν ότι δεν θέλουν να βρίσκονται με συγκεκριμένα άτομα ή σε συγκριμένα μέρη.

  • Μάθετε στα παιδιά ότι έχουν το δικαίωμα να λένε «ΟΧΙ» σε οποιονδήποτε ή οτιδήποτε τους κάνει να νιώθουν φοβισμένα, άβολα ή μπερδεμένα και πώς να ξεφεύγουν από τέτοιες καταστάσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

  • Παρέχετε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου τα παιδιά νιώθουν άνετα κι ενθαρρύνονται να μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους

  • Οποιαδήποτε ξαφνική και χωρίς εμφανή αιτία αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού, στη διάθεση, την όρεξη ή τον ύπνο του οφείλει να προβληματίσει.


Πώς να υποστηρίξετε τα παιδιά-θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης:

  • Διαβεβαιώστε τα παιδιά ότι μπορούν να σας πουν οτιδήποτε και ότι είστε εκεί για να βοηθήσετε.

  • Παραμείνετε ψύχραιμοι και μην κρίνετε εάν τα παιδιά αποκαλύψουν κακοποίηση ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίζουν.

  • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά γνωρίζουν ότι όταν τα εκμεταλλεύονται δεν είναι ποτέ δικό τους λάθος.

  • Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα παιδιά:

  • Βιώνουν αισθήματα ενοχής γι’ αυτό που συνέβη

  • Αντιμετωπίζουν την κατάσταση σαν ένα «ένοχο οικογενειακό μυστικό»

  • Λειτουργούν προστατευτικά προς τους γονείς τους 

  • Ακόμη και να αντιληφθούν το κίνδυνο σπάνια ζητούν βοήθεια

  • Μαθαίνουν να μην αισθάνονται

Τα παιδιά είναι οι «ήρωες της ζωής» αφού έχουν επιβιώσει από πολύ δύσκολες καταστάσεις

Εάν υποψιάζεστε ότι ένα παιδί υφίσταται σεξουαλική κακοποίηση /παρενόχληση επικοινωνήστε αμέσως με τις αρμόδιες αρχές ή καλέστε την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111» ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.


Επισκεφτείτε την Ιστοσελίδα του Οργανισμού και ενημερωθείτε στο www.hamogelo.gr


.....................................................................................................................