47ο_ΦΕΣΤΙΒΑΛ_ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ_ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ

 




Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας

Ι. Σταΐκου 2 ,30100  ΑΓΡΙΝΙΟ,

τηλ. :2641057875, Fax :2641026654,

e-mail : kke_ne_aitnias@yahoo.gr







ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς - Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό»

Με αυτό το σύνθημα, απάντηση σε κάθε νέο και νέα που προβληματίζεται για το «τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα», μήνυμα - οδηγός για δράση, πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες, για το πραγματικά νέο και καινοτόμο που βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, ξεκινάει το ταξίδι του το φετινό, 47ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».


Στην Αιτωλοακαρνανία οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», ξεκινούν στο Καινούργιο Τριχωνίδας, την Παρασκευή 23 Ιούλη, στις 20:30, στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βράβευση των νικητών του τουρνουά ποδοσφαίρου που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες, ενώ στη συνέχεια θα μιλήσει ο Βασίλης Κολιώνης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ & Γραμματέα της ΚΟΒ Τριχωνίδας του ΚΚΕ.

Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση αφιερωμένη σε αγωνιστές ποδοσφαιριστές που υπήρξαν πρότυπα, μέσα και έξω από τα γήπεδα με το παράδειγμά τους και αποτελούν έμπνευση για ζωή και δράση τόσο για τους νέους όσο και για τον καθένα.











 


Πραγματικότητα και οι επτά ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας!

 






Με την υπογραφή των καταστατικών από τους εκπροσώπους των Δήμων και άλλων νομικών προσώπων, σήμερα Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021, (μετά και τις αντίστοιχες υπογραφές από εκπροσώπους των αγροτικών οργανισμών την περασμένη εβδομάδα), πραγματικότητα αποτελούν πλέον και οι 7 ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας που διαμορφώνουν τη μεγάλη «ενεργειακή συμμαχία» , η οποία αποσκοπεί να απεγκλωβίσει τους αγρότες και την αυτοδιοίκηση από το δυσβάσταχτο ενεργειακό βάρος που υφίστανται σήμερα.

Συγκεκριμένα, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Πάτρα, παραβρέθηκαν σήμερα, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι αυτών, που απαρτίζουν τις τέσσερις από τις επτά ενεργειακές κοινότητες, προκειμένου να υπογράψουν τα σχετικά καταστατικά ίδρυσης και λειτουργίας των υπό σύσταση φορέων.


«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την Αυτοδιοίκηση που πρωτοστατεί σε μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Περισσότεροι από 60 φορείς καταφέραμε να συνεργαστούμε, να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον και σε σύντομο χρονικό διάστημα να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες που μας οδηγούν σε μια ενεργειακή συμμαχία, από την οποία θα προκύψουν οφέλη απευθείας για την κοινωνία» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, εξηγώντας ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε από την ανάγκη να ανεξαρτητοποιηθούν ενεργειακά  οι  αγρότες και να ξεφύγουν από την ενεργειακή φτώχεια, εξελίχθηκε σε μία ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μειώσει τα ενεργειακά βάρη και να εξοικονομήσει πόρους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.  

Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι αυτή η μεγάλη πρωτοβουλία, που παράλληλα συνιστά και ένα μεγάλο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα «πράσινο έργο», ενδεχομένως έχει ακόμα πολλές πτυχές και ωφέλειες που θα ανιχνευθούν στην πορεία.

 «Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Κάθε άλλο… Είναι όμως μια δημιουργική κίνηση των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης που αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, δημιουργώντας μια τεράστια πολιτική παρακαταθήκη από την οποία ωφελημένη θα βγει η κοινωνία» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης κι ευχαρίστησε θερμά τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους τους για την συνεργασία.  

Στην υπογραφή των καταστατικών, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο οποίος αφού ανέλυσε το περιχεόμενο των καταστατικών, επεσήμανε πως «Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που δικαιώνει απόλυτα την στόχευση της πολιτική της Περιφερειακής Αρχής, για μία Δυτική Ελλάδα που θα μπει στην πρωτοπορία της πράσινης εποχής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Οι τέσσερις ενεργειακές κοινότητες και τα ιδρυτικά τους μέλη είναι τα εξής:

  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Δ1: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Δήμος Αιγιαλείας, Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, ΔΕΥΑ Αιγιάλειας και ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας

  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Δ2: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Δήμος Ερυμάνθου, Δήμος Δυτικής Αχαΐας, ΔΕΥΑ Δυμαίων Δυτικής Αχαΐας και Δήμος Πηνειού.

  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Δ3: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Δήμος Ανδραβίδας, Δήμος Αμφιλοχίας και Δήμος Θέρμου

  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Δ4: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, Πνευματικό Κοινωνικό και Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Σχολική Επιτροπή Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Σχολική Επιτροπή Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Δήμος Ξηρομέρου, Πολιτισμός Περιβάλλον Αθλητισμός Παιδεία και Κοινωνική Πρόνοια Δήμου Ξηρομέρου, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ξηρομέρου, Σχολική Επιτροπή Σχολείων Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ξηρομέρου, Σχολική Επιτροπή Σχολείων Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ξηρομέρου, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ξηρομέρου και Δήμος Αγρινίου.   

Υπενθυμίζει ότι της σημερινής διαδικασίας είχε προηγηθεί αντίστοιχη με 26 ΤΟΕΒ και 2 ΓΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας που συνυπέγραψαν τα καταστατικά για τις τρεις πρώτες ενεργειακές κοινότητας. 

Ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία επτά ενεργειακών κοινοτήτων από τις οποίες θα επηρεαστούν θετικά πάνω από 300.000 πολίτες της Δυτικής Ελλάδας σε 11 διαφορετικούς δήμους, εκ των οποίων οι 140.000 περίπου είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. 

Οι επτά ενεργειακές κοινότητες θα αποτελούν τους εταίρους του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο κτήμα Pilot Polder της περιοχής του Μεσολογγίου, έκτασης 1.300 στρεμμάτων και το οποίο έχει ήδη παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με την ολοκλήρωση της υπογραφής των καταστατικών πρόκειται να κατατεθεί στην ΡΑΕ αίτημα δανειοδότησης για το Πάρκο και να αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης του έργου, μέρος της οποίας θα καλυφθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της επόμενης προγραμματικής περιόδου, καθώς εντάσσεται στους επιλέξιμους στόχους του νέου ΕΣΠΑ.


Εγκατάσταση Seatrac στην παραλία Τουρλίδας Μεσολογγίου, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Σαλμά




Τις εργασίες εγκατάστασης του συστήματος αυτόνομης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα (Seatrac), παρακολούθησε σήμερα Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021, στην παραλία Τουρλίδας στο Μεσολόγγι, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, παρουσία του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου Κωνσταντίνου Λύρου και του διευθυντή υγιεινής Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Κώστα Χαϊδή.


Προηγήθηκε η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου και ακολούθησε η τοποθέτηση του μηχανισμού από την εταιρεία «TOBEA», η οποία έχει την ευθύνη εγκατάστασης, αλλά και συντήρησής των συστημάτων. 

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στέκεται με ιδιαίτερη ευαισθησία δίπλα στα άτομα με αναπηρίες. Συνεργαζόμαστε με τους Δήμους, δημιουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις για  τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Ανταποκρινόμενοι στα αιτήματά τους και στις ανάγκες που υπάρχουν επενδύουμε σε έργα και δράσεις για την εξασφάλιση της αυτονομίας τους και εν προκειμένω την ισότιμη πρόσβασή τους στη θάλασσα» ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Σαλμά.


Το κουκλοθέατρο Αντράλα στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας στις 30 Ιουλίου και στον Δρυμό στις 7 Αυγούστου με την παράσταση «ΛΥΚΟΥΡΓΟ-ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ»

 



Την Παρασκευή 30 Ιουλίου στην Κεντρική Πλατεία του Αγίου Νικολάου (Βόνιτσας) Ακτίου Βόνιτσας στις 21.00 και Το Σάββατο 7 Αυγούστου στην Πλατεία Δρυμού  του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας ,στο ανοιχτό θεατράκι στις 21.00 θα παρουσιαστεί η κουκλοθεατρική παράσταση «ΛΥΚΟΥΡΓΟ-ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ»

Μια διαδραστική παράσταση κουκλοθέατρου που κρύβει πολλές εκπλήξεις . Στην παράσταση «Λυκουργο-Μπερδέματα»  παίζουν 18 κούκλες και χρησιμοποιούνται 3 τεχνικές κουκλοθεάτρου όπως το θέατρο σκιών, μαριονέτες και γαντόκουκλες.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 


Διάρκεια παράστασης : 1 ώρα

Απευθύνεται σε ηλικίες από 3 ετών και άνω

  • Σκηνοθεσία: Κατερίνα Βασιλείου

  • Κατασκευή κουκλών – σκηνικών: Χρήστος Κόλλιας, Σωκράτης Παππάς

  • Βοηθός σκηνικών:  Άρια Φίνου, Όλγα Κήττα

  • Πρωτότυπη μουσική: Ματούλα Ζαμάνη

  • Ενδυματολόγος: Μάρθα Αντωνίου

  • Σχεδιασμός χάρτινης φιγούρας-θεάτρου Σκιών: Γιώτα Γρηγοριάδου

  • Παίζουν: Σωκράτης Παππάς, Λένα Σοκορέλη

  • Παραγωγή: Κουκλοθέατρο Αντράλα

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η ομάδα κουκλοθεάτρου Αντράλα επιθυμεί την δημιουργία συνεργασίας, με σκοπό να παρουσιάσει την παράσταση με τίτλο "Λυκουργό-μπερδέματα".


Το κουκλοθέατρο ανοίγει μπροστά στα μάτια του παιδιού – θεατή, έναν κόσμο δοσμένο σε απόλυτη αναλογία με την πραγματικότητα.

Το κουκλοθέατρο σαν θέαμα επίσης, προσφέρει στο παιδί ερεθίσματα που το εμπλουτίζουν ψυχικά συναισθηματικά, νοητικά, γνωστικά. Παρακολουθώντας μια παράσταση κουκλοθεάτρου ζει μέσα σε συναισθηματική ένταση τη μαγεία και το θαύμα. Βιώνει την θεατρική σύμβαση, όταν, ξαφνικά οι άψυχες κούκλες ζωντανεύουν. Το παιδί μεταφέρεται σε ένα φανταστικό χώρο, ξεφεύγει από την πραγματικότητα, συμμετέχει, ταυτίζεται, διασκεδάζει, παραδειγματίζεται από τη δράση της κούκλας.

         Το παιδί πολλές φορές, συμμετέχει στην παράσταση καθορίζοντας και αυτήν την εξέλιξη της ιστορίας, εξωτερικεύει συναισθήματα φόβου, χαράς, λύπης, έκπληξης, ενθουσιασμού. Το κουκλοθέατρο γίνεται ένας χώρος συνδιαλλαγής και επικοινωνίας. 

Στην παράσταση, η υπόθεση του έργου που διαδραματίζεται είναι η εξής:

Ο Λυκούργος είναι ένας καλοκάγαθος λύκος, αλλά πολύ γκαφατζής! Στο παραμύθι που κατοικεί, έχει προκαλέσει, άθελά του, μεγάλες ζημιές! Όλα ξεκινούν, όταν τον διώχνουν από το Λυκοχωριό, και βρίσκεται μόνος στη βιβλιοθήκη, να περιπλανιέται από παραμύθι σε παραμύθι! Τι τον περιμένει άραγε στην πελώρια βιβλιοθήκη; Θα καταφέρει να βρει κάπου να μείνει; Με τη βοήθεια των μικρών μας φίλων, θα το ανακαλύψουμε παρέα!

Το κουκλοθέατρο Αντράλα δημιουργήθηκε το Σεπτέμβρη του 2015, με σκοπό να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα, τις ιδέες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα, μέσα από παραστάσεις και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, έχοντας ως κύριο μέσο την κούκλα και τις ποικίλες ιδιότητες της. Μέσα από την συνεργασία με δημόσιους (ΔΗΠΕΘΙ, Δήμος  Ιωαννιτών, Δήμος Κόνιτσας, Δήμος Τζουμέρκων, Ζίτσας, Δωδώνης, ΚΑΠΗ, ΕΛΕΠΑΠ, ΜΕΡΙΜΝΑ κ.ά.) και  ιδιωτικούς φορείς (Θέατρο ΈκφρασηΚΔΑΠ Ιωαννίνων, ΟΜΕΠ Ιωαννίνων, ΠΙΟΠ Ιωαννίνων) αλλά και με την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων  Άρσις , η ομάδα του κουκλοθεάτρου Αντράλα επιδιώκει να μεταδώσει την τέχνη του κουκλοθεάτρου, σε εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά. Έχει συνεργαστεί με θέατρα και καλλιτεχνικούς χώρους κατασκευάζοντας κούκλες και σκηνικά για μια σειρά παραστάσεων και δρωμένων. 

Επίσης, η ομάδα  συμμετέχει ενεργά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης των Ιωαννίνων, όπως είναι η διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθέατρου.

Επισημαίνεται ότι θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες ασφαλείας για την προφύλαξη από τον covid 19 και η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο χώρο της παράστασης (είσοδος στο χώρο, τοποθέτηση στις θέσεις, παραμονή στο χώρο και έξοδος από αυτόν).





Γιορτάζει η Αγία Παρασκευή στην Μπαμπίνη Ξηρομέρου-

 


Γιορτάζει η Αγία Παρασκευή στην Μπαμπίνη Ξηρομέρου-Πρόγραμμα εορτής

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Ώρα 6:μ.μ Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Ώρα  7:00 π.μ  Όρθρος και πανηγυρική Θεια λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας.


Το μαγνητοσκοπημένο βίντεο τής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20 Ιουλίου 2021



 Το βίντεο ξεκινά στο 9:55.

 
ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
 
1. Αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Ξηρομέρου οικονομικού έτους 2021. Εισηγητής ο Αντιδήμαρχος Σωτήρης Γερόλυμος.

2. Έγκριση έκθεσης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας της ενεργειακής αναβάθμισης του συστήματος οδοφωτισμού με εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμου Ξηρομέρου και επιλογή του βέλτιστου τρόπου χρηματοδότησης της σχετικής επένδυσης. Εισηγητής ο Δήμαρχος Ξηρομέρου.
3. Αποδοχή της δωρεάς του συλλόγου των Απανταχού Αστακιωτών που αφορά την προτομή του Αστακιώτη Ολυμπιονίκη Παντελή Καρασεβδά και ορισμός θέσεως για την εγκατάσταση αυτής. Εισηγητής ο Πρόεδρος του ΝΠ Βασίλης Πολύζος.
4. Αποδοχή της δωρεάς μαρμάρινης στήλης του Στρατηγού-Αγωνιστή του 1821 Γεωργίου Βαρνακιώτη από τον Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο Βάρνακα και ορισμός θέσεως για την τοποθέτηση αυτής. Εισηγητής ο Πρόεδρος του ΝΠ Βασίλης Πολύζος.
5. «Ένταξη του Δήμου Ξηρομέρου στο Έλληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – του Π.Ο.Υ. (WHO Hellenic Healthy Ci0es Network). Έγκριση Καταστατικού, ορισμός εκπροσώπων».
6. Ορισμός δικηγόρου και καθορισμός αμοιβής αυτού για την παροχή υπηρεσιών νομικής υποστήριξης για την εναντίωση στην χωροθέτηση της νέας Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας. Εισηγητής ο Δήμαρχος Ξηρομέρου.
 
Στην συνεδρίαση καλούνται να συμμετάσχουν ο Δήμαρχος Τριανταφυλλάκης Ιωάννης, ο προϊστάμενος Διοικητικών & Οικονομικών κ. Στρατομήτρος Ιωάννης και η Προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας Ραλάτου Ζαχαρούλα καθώς και οι Προέδροι Αστακού και Βάρνακα προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ
 
 

Έξι παραστάσεις Θεάτρου Σκιών στον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας – Ο Καραγκιόζης από την Αρχαία Ελλάδα έως την Ελληνική επανάσταση του 1821



Ο διάσημος Καραγκιοζοπαίχτης Αλέξανδρος Μελισσινός έρχεται με 6 παραστάσεις θεάτρου σκιών και με ήρωα τον Καραγκιόζη στον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας .

Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις θα είναι δωρεάν και ελεύθερη ,πάντα με την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τις εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:


  • Σάββατο 31 Ιουλίου στην Πλατεία ΚΟΜΠΩΤΗΣ στις 20.30

Έργο : «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΤΗΝ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΤΟΥ 1821»

  • Κυριακή 1 Αυγούστου στην Πλατεία Ι.Ν. Πέτρου κ Παύλου στην Πογωνιά στις 21.00

Έργο : « Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΜΠΟΥΡΛΟΤΙΕΡΗΣ »

  • Τρίτη 3 Αυγούστου στην Πλατεία του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην Τρύφου στις 21.00

Έργο «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ»

  • Τετάρτη 4 Αυγούστου στην κεντρική Πλατεία Μοναστηρακίου στις 21.00

Έργο «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ»

  • Τρίτη 10 Αυγούστου στην πλατεία Αετού στις 21.00

Έργο «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΠΑ»

  • Τετάρτη 11 Αυγούστου στον αύλειο  χώρο του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου στα Παλιάμπελα στις 20.30

Έργο «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΦΙΔΙ»

Tο Θέατρο Σκιών είναι μία μορφή διασκέδασης μία μορφή εκπαίδευσης ένα χαρούμενο και εποικοδομητικό παιχνίδι και συνάμα μία μορφή επικοινωνίας των ανθρώπων με κοινά στοιχεία την ιστορία τους και την κοινωνική τους συνοχή.

  Tο όνομα αυτό του Καραγκιόζη το έχει πάρει το Θέατρο Σκιών το ελληνικό θέατρο σκιών από τον κύριο ήρωα που είναι ο γνωστός μας Μαυρομάτης ο καραγκιόζης που με την οικογένειά του τη σύζυγό του την Αγλαΐα (που σημαίνει κάτι σαν Λαμπρή σαν σπουδαία ειρωνικά ), τα τρία παιδιά του τα κολλητήρια αλλά και τον άσπονδο φίλο του και συνεργάτη του τον Xατζηαβάτη μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πάντα από αρχαία κωμωδία Δράμα

 Έργα του Καραγκιόζη έχουνε ρεπερτόριο  από  την αρχαία Ελλάδα όπου συνήθως είναι βοηθός σε έναν ήρωα όπως τον Ηρακλή τον Ιάσονα το Μέγα Αλέξανδρο τον Θησέα  και τον Περσέα και έργα ιστορικά όπως είναι οι μάχες με τους Πέρσες περσικοί πόλεμοι η ναυμαχία της Σαλαμίνας μάχη του Μαραθώνα και νεότερα έργα από την ιστορία του Βυζαντίο

Πολύ σπουδαία  είναι τα έργα που έχουν σχέση με τα προεπαναστατικά και τα επαναστατικά χρόνια του 1821 και μετά ,δηλαδή ο Καραγκιόζης στο 1821 που φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση.

Σπουδαίες μορφές αυτής της εθνικής παλιγγενεσίας είναι  οι ήρωες ο Κατσαντώνης ο Κολοκοτρώνης ο Καραϊσκάκης ο Γκούρας  ,ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ο Αθανάσιος Διάκος που παρελαύνουν είτε σε μονά είτε σε δίπλα η τριπλά έργα γιατί τα παλιότερα χρόνια θέλανε να είναι εκτενείς οι ιστορίες και ζούσαν την κάθε μέρα με το πότε θα δούνε την επόμενη παράσταση την επόμενη βραδιά.

 Ο Καραγκιόζης πάντα μέσα στη μάχη για τη δόξα και την πατρίδα είναι δίπλα από τα αφεντικά του συμμετέχει μέσα σε όλα αυτά συνήθως βέβαια βοηθητικά αλλά δεν παύει να κάνει τα αστεία του τα καλαμπούρια του όπως λέμε και να συμμετέχει με το δικό του απλό τρόπο. 

Μην ξεχνάμε ότι ο Καραγκιόζης είναι ένας απλός άνθρωπος του λαού ο οποίος έρχεται από τα βάθη της ιστορίας ως ένας αριστοφανικός ήρωας που χρησιμοποιήσει τον ιδιαίτερο τρόπο του , Είναι  ένας αντιήρωας  οποίος είναι βαθιά βουτηγμένος μέσα στην φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής του Έλληνα.

Έτσι συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφέλιμου από τη μία μεριά διασκεδάζουμε παρακολουθώντας μία παράσταση με ηρωικό περιεχόμενο  πολλές φορές με κωμικές πλευρές αλλά και από την άλλη μαθαίνουμε την ιστορία μας και τη ζωή αυτών των ηρώων που χάρη σε αυτούς ελευθερωθήκαμε και ζούμε σήμερα ελεύθεροι .

Μαθαίνουμε πώς μπορεί ένας απλός άνθρωπος δίπλα στους σπουδαίους αυτούς οι ήρωες να μας δώσει τη δυνατότητα της συμμετοχής και να δείξει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα.

Και εμείς λοιπόν στις 31 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 1-3-4-10-11 Αυγούστου θα φάμε θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε και αναμνηστικοί

Επισημαίνεται ότι θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες ασφαλείας για την προφύλαξη από τον covid 19 και η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο χώρο της παράστασης (είσοδος στο χώρο, τοποθέτηση στις θέσεις, παραμονή στο χώρο και έξοδος από αυτόν).

.....................................................................................................................