ΜΠΑΜΠΙΝΗ: Αφηγήσεις παλιών ιστοριών που μας ταξίδεψαν στο χρόνο σε δύσκολες εποχές

  


Αφηγήσεις παλιών ιστοριών στην Μπαμπίνη. Ακούσαμε εκπληκτικές ιστορίες που μας ταξίδεψαν στο χρόνο σε δύσκολες εποχές. Τα βιώματα των ανθρώπων του τόπου μας που συνθέτουν τον λαϊκό μας πολιτισμό.

Ευχαριστούμε όλους τους αφηγητές, καθώς και τους κατοίκους της Μπαμπίνης που γέμιζαν το καφενείο του Μπενέκου.

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία τους ιδιοκτήτες του καφενείου και τα υπέροχα εδέσματα που ετοίμασαν. Θερμά συγχαρητήρια στην Ελίνα Νιάρχου και στην ομάδα της.

Αναφέρει σε ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα facebook ο πρόεδρος του ΝΠΔΞ Βασίλης Πολύζος

 Vasilis Polyzos












Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

 



Με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη την έγκριση υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), με σκοπό την ενίσχυση της εντομολογικής επιτήρησης του ιού του Δυτικού Νείλου σε περιφερειακό επίπεδο και την ακριβέστερη εκτίμηση κινδύνου μετάδοσης νοσημάτων που μεταδίδονται με κουνούπια σε τοπικό επίπεδο, θα συνεδριάσει την προσεχή Τρίτη 20 Ιουλίου 2021, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

Η 12η τακτική συνεδρίαση θα διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη, στις 14:00.


  • Επισυνάπτεται σε άλλο αρχείο η πρόσκληση με τα θέματα της συνεδρίασης 



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 

Ταχ. Δ/νση : N.E.O. Πατρών- Αθηνών ΠΡΟΣ: Συνημμένο πίνακα αποδεκτών Ταχ. Κώδικας : 26441 (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) Πληροφορίες : Β. Τσούμα - Γ. Αγγελοπούλου 

Τηλ. : 2613 613517, 537 

E-mail : grammateia.ps.pde@pde.gov.gr 

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η 

Καλείστε όπως συμμετάσχετε στην 12η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που θα διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη την 20η Ιουλίου 2021, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00, σύμφωνα με το άρθρο 10 της από 11.3.2020  ΠΝΠ (ΦΕΚ Α 55/11.3.2020), όπως αυτό ισχύει και τις σχετικές διατάξεις του άρθρ.168 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/τ.Α΄/07.06.2010) όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει, για τη συζήτηση  και λήψη αποφάσεων των παρακάτω θεμάτων ημερήσιας διάταξης: 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : Συζήτηση της υπ. αριθ. 23/2021 Επερώτησης του Περιφερειακού Συμβούλου της Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας» κ. Μωραΐτη Νικολάου, σχετικά με τη λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : Συζήτηση της υπ. αριθ. 24/2021 Επερώτησης του Περιφερειακού Συμβούλου της Παράταξης «Δυτική Ελλάδα - Δικαίωμα στην Πρόοδο» κ. Κόντη Κωνσταντίνου σχετικά με τη λειτουργία των Υπηρεσιών Μεταφορών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : Συζήτηση της υπ. αριθ. 25/2021 Επερώτησης του Επικεφαλής της Παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» κ. Παπακωνσταντίνου Κωνσταντίνου σχετικά με την υπογραφή συμβολαίου μίσθωσης λιμνοθάλασσας Πρόκοπος. 

ΘΕΜΑ 1ο : Έγκριση υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), με σκοπό την ενίσχυση της εντομολογικής επιτήρησης του ιού του Δυτικού Νείλου σε περιφερειακό επίπεδο, την ακριβέστερη εκτίμηση κινδύνου μετάδοσης νοσημάτων που μεταδίδονται με κουνούπια σε τοπικό επίπεδο, σε πραγματικό χρόνο και τη λήψη μέτρων πρόληψης και απόκρισης. 

(εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας 

κ. Μπονάνος Χαράλαμπος) 

ΘΕΜΑ 2ο : Έγκριση Διαχειριστικής Έκθεσης χρήσης 2014 και έγκριση Ισολογισμού Διαχειριστικής χρήσης 2014 και του προσαρτήματος του Ισολογισμού της

Σελίδα 1 από

31.12.2014 βάσει των διατάξεων της παραγράφου 4.1.501 του άρθρου 1  του Π.Δ.315/29.12.1999. 

(εισηγητής : Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής - 

Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και 

Διοίκησης κ. Σακελλαρόπουλος Παναγιώτης) 

ΘΕΜΑ 3ο : Έγκριση Διαχειριστικής Έκθεσης χρήσης 2015 και έγκριση Ισολογισμού Διαχειριστικής χρήσης 2015 και του προσαρτήματος του Ισολογισμού της 31.12.2015 βάσει των διατάξεων της παραγράφου 4.1.501 του άρθρου 1  του Π.Δ.315/29.12.1999. 

(εισηγητής : Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής - 

Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και 

Διοίκησης κ. Σακελλαρόπουλος Παναγιώτης) 

ΘΕΜΑ 4ο : Ενημέρωση περί των αποφάσεων της Οικονομικής επιτροπής, με τις οποίες εγκρίθηκαν α) η τριμηνιαία έκθεση για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το Δ΄ τρίμηνο έτους 2019 και β) οι τριμηνιαίες εκθέσεις για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έτους 2020. 

(εισηγητής : Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής - 

Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και 

Διοίκησης κ. Σακελλαρόπουλος Παναγιώτης) 

ΘΕΜΑ 5ο : Ενημέρωση περί απόφασης της Οικονομικής επιτροπής για την έγκριση της τριμηνιαίας έκθεσης για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το Α΄ τρίμηνο έτους 2021. 

(εισηγητής : Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής - 

Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και 

Διοίκησης κ. Σακελλαρόπουλος Παναγιώτης) 

ΘΕΜΑ 6ο : Έγκριση Β’ τροποποίησης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδας έτους 2021. 

(εισηγητής : Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής - 

Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και 

Διοίκησης κ. Σακελλαρόπουλος Παναγιώτης) 

ΘΕΜΑ 7ο : Έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που προβλέπονται στη μελέτη του Yποέργου: «Τμήμα Α: Πύργος (σιδηροδρομική γραμμή) έως είσοδο Αγίου Ιωάννη» του έργου με τίτλο: «Βελτίωση προσβασιμότητας Επαρχιακού δικτύου από Κατάκολο (διασταύρωση Αγίου Ανδρέα) έως την είσοδο Πύργου (σιδηροδρομική γραμμή)», επί της Επαρχιακής Οδού αρ. 01 «Πύργος – Αγ. Ιωάννης – Κατάκολο» Π. Ε. Ηλείας. 

(εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών 

και Έργων κ. Μαυρομμάτης Αθανάσιος) 

ΘΕΜΑ 8ο : Έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που προβλέπονται στη μελέτη του Yποέργου: «Τμήμα B: Άγιος Ιωάννης – Κατάκολο» του Έργου με τίτλο:  «Βελτίωση προσβασιμότητας Επαρχιακού δικτύου από Κατάκολο (διασταύρωση Αγίου Ανδρέα) έως την είσοδο Πύργου (σιδηροδρομική γραμμή)», επί της Επαρχιακής Οδού αρ. 01 «Πύργος – Αγ. Ιωάννης –  Κατάκολο» Π. Ε. Ηλείας. 

(εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών

Σελίδα 2 από

και Έργων κ. Μαυρομμάτης Αθανάσιος) 

ΘΕΜΑ 9ο : Έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για ανακατασκευή υπάρχοντος  πλακοσκεπούς οχετού στα πλαίσια κατασκευής του Yποέργου:  «Συντήρηση –αποκατάσταση βατότητας στο Ε.Ο. του βορείου τμήματος Ν. Ηλείας ετών 2019-2020» του έργου με τίτλο: «Συντήρηση- οδική ασφάλεια επαρχιακού οδικού δικτύου Ν. Ηλεία (σε συνέχεια του Π.Κ  2013ΕΠ50100014)», προϋπολογισμού: 2.500.000,00€ μετά του Φ.Π.Α» (εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών 

και Έργων κ. Μαυρομμάτης Αθανάσιος) 

Επισημαίνουμε ότι η Π.Δ.Ε. διαθέτει όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό και το αναγκαίο λογισμικό και έχει θέσει στη διάθεσή σας όλα τα αναγκαία μέσα για την υλοποίηση της συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη από τον δικό σας χώρο. 

Εφόσον όμως δεν επιτευχθεί απαρτία εξαιτίας της αδυναμίας σύνδεσης μελών που επιθυμούν να συμμετέχουν, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί δια περιφοράς σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 10  παραγρ.1 της ΠΝΠ της 11.3.2020 (ΦΕΚ Α 55/11.3.2020) και του άρθρου 167 παρ. 1 του Ν. 3852/2010, με τα ίδια θέματα. 

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου 

Δυτικής Ελλάδας 

Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΣελίδα 3 από

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ 

Αποδέκτες Πρόσκλησης: 

1. κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας 2. κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 3. κ.κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος 

Κοινοποίηση: 

1. κ.κ. Βουλευτές Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 

2. κ.κ. Δήμαρχοι Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. 

3. κ. Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 4. κ. Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης 5. M.M.E.  

6. κ.κ. Γενικοί Δ/ντες Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Σελίδα 4 από




Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας εντάχθηκε η μετατροπή των πρώην καπναποθηκών Παπαπέτρου σε Διαχρονικό Μουσείο της πόλης του Αγρινίου

 


Ο Ν. Φαρμάκης υπέγραψε την ένταξη αποκατάστασης και μετατροπής σε Διαχρονικό Μουσείο των παλαιών καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»

 

Ένα έργο που αναδεικνύει την ιστορία και την κοινωνική εξέλιξη της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου, αποτελώντας παράλληλα και ένα πολυετές αίτημα της κοινωνίας του Αγρινίου, τίθεται πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Πρόκειται για το έργο αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του εμβληματικού κτιρίου των πρώην καπναποθηκών Παπαπέτρου που θα μετατραπεί σε Διαχρονικό Μουσείο και Χώρο Πολιτισμού.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 5.697.678,50 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και τη σχετική πράξη ένταξης υπέγραψε ήδη ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης. Φορέας υλοποίησης θα είναι η Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Χώρων του Υπουργείου Πολιτισμού μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, με τη συμβολή του Δήμου Αγρινίου.

Σημειώνεται ότι ο δρόμος για την άμεση προώθηση του έργου άνοιξε μέσα από τη στενή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Αγρινίου με το Υπουργείο Πολιτισμού και η οποία επισφραγίστηκε με την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη στο Αγρίνιο, στις 18 Οκτωβρίου 2019, όταν και η Υπουργός μαζί με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο, Γιώργο Παπαναστασίου, επισκέφθηκαν το ιστορικό κτίριο.

«Η πόλη του Αγρινίου θα αποκτήσει έναν σύγχρονο χώρο που θα τιμάει τον πολιτισμό και την ιστορική της διαδρομή. Και είναι μεγάλη χαρά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να στέκει αρωγός σε άλλη μία προσπάθεια που αποδεικνύει τη δύναμη της συνεργασίας των τοπικών φορέων και της πραγματικής βούλησης για πρόοδο του τόπου μας. Αυτή η συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου και το Υπουργείο Πολιτισμού θα φέρουν σύντομα το ποθητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από το να αποκτήσουν οι παλιές καπναποθήκες Παπαπέτρου μία νέα ζωή» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης με την ευκαιρία ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Το κτίριο των πρώην καπναποθηκών είναι ένα τετραώροφο κτίριο με ημιυπόγειο, κατασκευασμένο την περίοδο του μεσοπολέμου και συγκεκριμένα το 1923, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς υπήρξε άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομική ζωή της πόλης του Αγρινίου ενώ παράλληλα αποτελεί μία ενδιαφέρουσα περίπτωση επίδρασης ξένων ρευμάτων της αρχιτεκτονικής, στον ελληνικό χώρο σε κτίρια που κατασκευάστηκαν από Έλληνες επιχειρηματίες. Το εμβαδόν του είναι 7.444,34 τ.μ. και ο περιβάλλον χώρος 2.648,65 τ.μ.

Στο κτίριο θα υλοποιηθούν όλες οι αναγκαίες μελέτες (γεωτεχνικές, αρχιτεκτονικές, στατικές, κ.α.) ενώ θα ακολουθήσουν εργασίες πλήρους αποκατάστασης της ιστορικής του μορφής με αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοστασίων, κατασκευή νέων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, επισκευή δαπέδων και κατασκευή νέων όπου απαιτείται, χρωματισμοί, κατασκευή νέων χώρων υγιεινής (επισκεπτών και ΑμεΑ) και αποθηκών, αποξήλωση των υπαρχόντων Η/Μ εγκαταστάσεων και κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, ισχυρών και ασθενών ρευμάτων, κλιματισμού, κλπ.

Παράλληλα, θα γίνει κτιριολογική και μουσειολογική μελέτη, προκειμένου να φιλοξενήσει Διαχρονικό Μουσείο, του οποίου η μόνιμη έκθεση θα περιλαμβάνει ευρήματα από την προϊστορική μέχρι και τη μεταβυζαντινή εποχή, ενώ θα προβλέπεται και η δημιουργία ειδικής μουσειακής ενότητας που θα είναι αφιερωμένη στην ιστορία του καπνού, δεδομένου ότι το Αγρίνιο και η ευρύτερη περιοχή γνώρισε από την περίοδο του Μεσοπολέμου μέχρι το 2005 μεγάλη οικονομική ανάπτυξη λόγω της παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας εκλεκτής ποιότητας καπνών. Στο νέο Μουσείο θα φιλοξενηθούν τα ευρήματα από το υπάρχον Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου καθώς και νέα ευρήματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής που βρίσκονται στις αποθήκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων και θα διαφωτίζουν με βάση ένα σύγχρονο μουσειολογικό σκεπτικό διάφορες εκφάνσεις της κοινωνικής, οικονομικής, θρησκευτικής, λατρευτικής ζωής των κατοίκων της περιοχής. Η μουσειογραφική μελέτη θα περιλαμβάνει επίσης έκθεση πινακοθήκης (από την πλούσια συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης του Αγρινίου με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου).


ΚΚΕ_Περιοδείες στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Αιτ-νίας

 



Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας

Ι. Σταΐκου 2 ,30100  ΑΓΡΙΝΙΟ,

τηλ. :2641057875, Fax :2641026654,

e-mail : kke_ne_aitnias@yahoo.gr





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμφιλοχίας επισκέφτηκε κλιμάκιο της Τομεακής Οργάνωσης Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με επικεφαλής την Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Αμφιλοχίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Αναδείχτηκαν για μια ακόμα φορά τα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υλικά και υποδομές. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που παίρνει το ΚΚΕ για την ανάδειξη των προβλημάτων και τις προτάσεις που καταθέτει για τη λύση τους.

Οι περιοδείες συνεχίζονται τις επόμενες μέρες, συγκεκριμένα:


  • Παρασκευή 16 Ιούλη, ώρα 7:30 πμ, στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Αγρινίου και Μεσολογγίου

  • Τρίτη 20 Ιούλη, ώρα 7:30 πμ, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπάκτου


Στον Δρυμό του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας το μοναδικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ''ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ'' που εξελίσσεται στο Ξηρόμερο

 








Την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021 στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση  ,θα παρουσιαστεί το μοναδικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη  “ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ “ που εξελίσσεται στο Ξηρόμερο, κάπου ανάμεσα στην Παλήμπεϊ, την Ντερσοβά και το Παραδείσι.

Η θεατρική Παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουλίου στην Κεντρική  Πλατεία Δρυμού του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας , (ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ)  στις 21.00 μμ με Είσοδος Ελεύθερη 

Λίγα λόγια για το έργο:


Ένας Αγάς της Άρτας απαγάγει με δόλιο τρόπο μια Ξηρομερίτισσα. Ο πατέρας της κοπέλας και ο αρραβωνιαστικός της προσφεύγουν στον Καδή (Οθωμανό δικαστή) της Άρτας και ζητούν πίσω την κόρη. Ο Καδής χρησιμοποιώντας εδάφια από το Κοράνι δίνει δίκαιο στον Αγά.

Όταν ο κλέφτης Χρήστος Μηλιώνης μαθαίνει για την απαγωγή της βαφτισιμιάς του, τότε εισβάλλει στο άβατο κατοικίας του Ιμάμη και του Καδή στην Άρτα. 

Ο Μηλιώνης και οι «Μονόματοι» (έτσι λέγονταν γιατί κοιμούνταν με το ένα μάτι ανοικτό) ΄του Χρήστου Μηλιώνη απαγάγουν τον Καδή και τον μεταφέρουν σαν όμηρο στο Ξηρόμερο, ζητώντας ανταλλαγή με την βαφτισιμιά του.....

Από αυτό το σημείο και μετά τα γεγονότα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, αγωνία, απρόοπτες καταστάσεις και ένα τέλος που δεν το περιμένει κανείς.

Μόνο η περηφάνια, η μεγαλοψυχία , η αυταπάρνηση και η σταυραδελφοσύνη μπορούσαν να τιμηθούν με αυτό το διήγημα του Εθνικού μας λογοτέχνη, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Αφηγητής : Δημήτριος Βερύκιος 

Συντελεστές : Θέλμα Καραγιάννη (τραγούδι) ,Μουσική επιμέλεια - κιθάρα Αρετή Κοκκίνου και Γάσπαρης Μαμμάς(κλαρινέτο)

Ο Δημήτρης Βερύκιος διαβάζει με τον δικό του τρόπο αποσπάσματα από το κορυφαίο διήγημα «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ» του «Αγίου» των Γραμμάτων μας Αλ. Παπαδιαμάντη, συνοδεία μουσικής και τραγουδιών που δένουν αρμονικά με την ιστορία και την ατμόσφαιρα του έργου! 

Τοποθεσία Εκδήλωσης : Ανοιχτό Θέατρο Κεντρικής Πλατείας Δρυμού Ακτίου Βόνιτσας

Ώρα έναρξης : 21.00

Η Διάρκεια της αφήγησης είναι : 90’ 

Είσοδος Ελεύθερη 

Επισημαίνεται ότι θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες ασφαλείας για την προφύλαξη από τον covid 19 .


ΕΚ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ


Πολιτιστικό "ελεύθερο" καλοκαίρι 2021. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Νομικού Προσώπου Δήμου Ξηρομέρου.










ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Αγαπητοί/ές συνδημότες/συνδημότισσες, 

               

Ανακοινώνουμε  το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό ‘ελεύθερο’ Καλοκαίρι 2021» (το οποίο ήταν έτοιμο από μέρες αλλά πολλοί σύλλογοι δεν είχαν ακόμη οριστικοποιήσει την ακριβή ημερομηνία των εκδηλώσεών τους).


Διευκρινίζουμε εξαρχής ότι ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές σε ημερομηνίες ή ακύρωση παραστάσεων ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες . Σε κάθε περίπτωση θα εφαρμόζονται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ αν τα αρμόδια υπουργεία ανακοινώσουν απαγόρευση εκδηλώσεων, αυτόματα θα ματαιωθεί και το δικό μας πρόγραμμα.


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια   πλούσια γκάμα εκδηλώσεών όπως : εικαστικά, δρώμενα και παρεμβάσεις, αφηγήσεις ιστοριών, παρουσιάσεις βιβλίων (Πόλεις και χωριά Δήμου Ξηρομέρου του κ. Αλέξανδρου Σάββα), αφιέρωμα στο έργο του Ξηρομερίτη ποιητή Άρη Μπιτσώρη , εκθέσεις εικαστικών δημιουργιών  και τοπικών προϊόντων, μουσικές βραδιές, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες, θέατρο σκιών σε κοινότητες, συναυλίες  (Μαρίζα Ρίζου), εκδηλώσεις αφιερωμένες στην μνήμη , την παράδοση και την ιστορια, χορευτικά δρώμενα, βαρκαρόλα, αθλητικές διοργανώσεις (αγώνας 5χλμ., κολυμβητικός διάπλους) 


Το πρόγραμμα ενδέχεται να περιλαμβάνει ακόμα θεατρική η μουσική παράσταση ενώ γίνεται προσπάθεια το θέατρο σκιών να παρουσιαστεί και σε άλλες Κοινότητες. Σκοπός μας οι εκδηλώσεις να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας του  Δήμου Ξηρομέρου


Πολλές εκδηλώσεις είναι ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ με τους συλλόγους μας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας. Να διευκρινίσουμε εδώ τα τα εξης :  Το Νομικό Πρόσωπο ακουλουθεί την ίδια συγκεκριμένη διαδικασία εδώ και πολλά χρόνια (και από την προηγούμενη διοίκηση). Εκδίδει ανακοίνωση-πρόσκληση με την οποία καλεί τους Συλλόγους να υποβάλλουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων τους που προγραμματίζουν για την καλοκαιρινή περίοδο . Το ίδιο ακριβώς έγινε και φέτος.

Στις 13/5/2021 το Νομικό Πρόσωπο με ανακοίνωση του, μπορείτε να την διαβάσετε  (https://www.dimosxiromerou.gr/nea-drastiriotites-dimou-ksiromerou/3342-kalesma-pros-tous-politistikoys-syllogous)  καλούσε τους συλλόγους μας να μας γνωστοποιήσουν το αργότερο μέχρι 18-6-2021, εάν έχουν προγραμματίσει κάποιες καλοκαιρινές εκδηλώσεις, καθώς και το είδος αυτών. Μάλιστα ίδια ανακοίνωση κοινοποιήθηκε δυο φορές και δημοσιεύτηκε εκτός από την ιστοσελίδα του Δήμου Ξηρομέρου και τα όλα τα τοπικά blog και site,  καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . Σεβόμαστε  όλους τους συλλόγους μας, και όλοι έχουν την ίδια αντιμετώπιση.


Στο παρόν πρόγραμμα δεν περιλαμβάνονται οι πολύ σημαντικές εκδηλώσεις για το 1821 όπως το συνέδριο 6-7 Αυγούστου στον Αστακό και άλλες εκδηλώσεις όπως στο Αρχοντοχώρι και αυτές που προγραμματίζονται σε Βάρνακα και Κανδήλα, καθώς και η Συνδιοργάνωση  εκδήλωσης με το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου Βόνιτσας για την μάχη του Αετού,   οι οποίες θα ανακοινώνονται ξεχωριστά .

Να ευχαριστήσουμε θερμά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την στήριξη της και την διοργάνωση εκδηλώσεων στο Δήμο μας.

 Με σεβασμό στα χρήματα των δημοτών σχεδιάσαμε το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων και πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μοναδικό και φιλόξενο τοπίο του Ξηρομέρου , γεμίζει με μελωδίες και χρώματα, που θα ικανοποιήσουν κατοίκους και επισκέπτες.


Καλό Καλοκαίρι με υγεία σε όλους και όλες !


Ο Πρόεδρος


Πολύζος Βασίλειος


Β.Φεύγας: Απευθυνόμαστε στη λογική και το συναίσθημα όλων!

 


15 Ιουλίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Φεύγας: Απευθυνόμαστε στη λογική και το συναίσθημα όλων!



Απευθυνόμαστε στη λογική και το συναίσθημα όλων και τους προτρέπουμε να εμβολιαστούν, τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7 fm, ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Φεύγας. 



 Ο κ. Φεύγας εξέφρασε για άλλη μια φορά δημοσίως την εμπιστοσύνη του στην επιστημονική κοινότητα και στις προειδοποιήσεις της για την σφοδρότητα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, ευχαριστώντας την παράλληλα για το δώρο που προσέφερε στην ανθρωπότητα, το εμβόλιο. Παράλληλα, έκανε έκκληση σε όλους να παραμερίσουν τον δισταγμό τους και να αξιοποιήσουν το δώρο αυτό, τονίζοντας πως η χώρα μας διαθέτει επάρκεια εμβολίων και το καλύτερο και πιο οργανωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα παγκοσμίως. 


Στη συνέχεια, ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το έγκαιρο χτίσιμο του τείχους ανοσίας της χώρας μας, με δεδομένο ότι τις τελευταίες μέρες η ζήτηση για ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα έχει αυξηθεί κατακόρυφα και εκτίμησε ότι θα αποφύγουμε ένα lock down τόσο σε τοπικό και πολύ περισσότερο σε εθνικό επίπεδο.


Τέλος, κληθείς να σχολιάσει εάν η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας, σε επικοινωνιακό επίπεδο, ήταν καλή, εκτίμησε ότι εκ του αποτελέσματος, και με δεδομένο ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε και ότι οι πολίτες έχουν ανταποκριθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα σε ικανοποιητικό ποσοστό, ναι, η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πολύ καλή, αν αναλογιστούμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο και ιστορικά, η διαχείριση κρίσεων υγειονομικού χαρακτήρα είναι ίσως, οι πιο δύσκολες κρίσεις στη διαχείριση τους.



Ανακοίνωση - Ενημέρωση Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαμπίνης "Χριστόδουλος Παμπλέκης"

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου σε συνεργασία με το Δ.Σ. του Αγροτικού Συναιτερισμού Μπαμπίνης Παλιούρα Ευαγ. Νικόλαο, Κομπλίτση Φ. Κωσταντίνο, και Μπενέκο Δ. Φώτιο, καθώς και την μεγάλη βοήθεια και συνεργασία του Προέδρου της επιτροπής μουσείου κ. Χρυσικού Βλ. Πέτρου, σας ενημερώνουμε ότι μετά από 15 μήνες αδιάκοπης εργασίας και πολύ μεγάλης γραφειοκρατικής διαδικασίας καταφέραμε ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα, (δηλαδή να λυθεί οριστικά το θέμα), για το παραχωρηθέν κτήριο, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο του Συλλόγου μας.

 Το κτήριο βρίσκεται στην τελική φάση της νομιμοποίησης, (συμβόλαιο αγοράς οικοπέδου, δήλωση στο κτηματολόγιο, πληρωμή προστίμων, εργασίες τοπογράφου και μηχανικών). Τα έξοδα πληρώθηκαν από τα εναπομείναντα στο ταμείο του Συνεταιρισμού κατά 80 % και τα υπόλοιπα επιβαρύνουν το Σύλλογό μας.

 Ακριβής ανακοίνωση - ενημέρωση θα γίνει στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 12 Αυγούστου από τον Πρόεδρο της επιτροπής ο οποίος διαχειρίστηκε το θέμα με μεγάλη υπευθυνότητα και νομιμότητα.

 Ως Δ.Σ. του Συλλόγου νοιώθουμε την ανάγκη και την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν σ' αυτή την προσπάθεια και να τους πούμε μέσα απ' αυτές τις λίγες γραμμές, ότι μας κάνανε περήφανους για την άψογη συνεργασία και υπευθυνότητα που υπέδειξαν όλο αυτό τον καιρό (παρόλες τις δυσκολίες  της πανδημίας αλλά και της χιλιομετρικής απόστασης), χωρίς γραφικότητες, τυμπνοκρουσίες και κομπασμούς, κάναμε όλοι το καθήκον μας, για να παραμείνει το κτήριο στολίδι στα χέρια Μπαμπινιωτών.

enmpampini.

.....................................................................................................................