­

Κυκλοφόρησε ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΡΗΝΟΣ του Άρη Μπιτσώρη(ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ του ΡΩΜΑΝΟΥ του ΜΕΛΩΔΟΥ Εἰς τὸ Πάθος τοῦ Κύριου καὶ εἰς τὸν Θρῆνον τῆς Θεοτόκου)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ  ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ 

του ΡΩΜΑΝΟΥ του ΜΕΛΩΔΟΥ

Εἰς τὸ Πάθος τοῦ Κύριου

καὶ εἰς τὸν Θρῆνον τῆς Θεοτόκου

από το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΤΑΔΕ ΕΦΗ


γ´

Ὑπάγεις, ὢ τέκνον,

πρὸς ἄδικον φόνον

καὶ οὐδεὶς σοὶ συναλγεί,

οὗ συνέρχεται σοὶ Πέτρος

ὁ εἰπών σοι,

«οὐκ ἀρνοῦμαί σε ποτέ,

κἂν ἀποθνῄσκω».

ἔλειπέ σε Θωμᾶς ὁ βοήσας,

«μετ᾿ αὐτοῦ θάνωμεν πάντες».

οἱ ἄλλοι δὲ πάλιν,

οἱ οἰκεῖοι καὶ γνωστοὶ

καὶ μέλλοντες κρίνειν

τὰς φυλὰς τοῦ Ἰσραήλ,

ποῦ εἰσιν ἄρτι;

οὐδεὶς ἐκ τῶν πάντων,

ἀλλ᾿ εἰς ὑπὲρ πάντων

θνῄσκεις, τέκνον, μόνος,

ἀνθ᾿ ὧν πάντας ἔσωσας,

ἀνθ᾿ ὧν πᾶσιν ἤρεσας,

ὁ υἱὸς καὶ θεός μου».

 

 ΑΠΟΔΟΣΗ σε ανομοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο 

Συνέχεια ΕΔΩ

Παρέμβαση του Συλλόγου Μαχαιριωτών για καίρια και ζωτικά θέματα που αφορούν την Τ/Κ



Ο Σύλλογος μας πάντα ευαισθητοποιημένος στα ζωτικά προβλήματα που απασχολούν και βιώνουν καθημερινά οι χωριανοί μας, προχώρησε σε μια καταγραφή των κύριων προβλημάτων που υπάρχουν στο χωριό μας και υπέβαλλε υπόμνημα γνωρίζοντάς τα στον Δήμαρχο Ξηρομέρου και στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, τονίζοντας την αναγκαιότητα της επίλυσής τους.

Τα προβλήματα τα οποία αναφέρουμε συνδέονται άμεσα με την καθημερινότητά μας και ελπίζουμε στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους για το καλό του χωριού μας.
Με τιμή
Το Δ.Σ.



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΧΑΙΡΙΩΤΩΝ

Ιπποκρήνης 29, Ζωγράφου

Tηλ. 210 7792652, 6945803144, 6938444554

email: syllogosmaxairioton@gmail.com



Αθήνα, 02.04.2021


ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

Προς:  τον Δήμαρχο Ξηρομέρου κο Ι. Τριανταφυλλάκη 

Κοινοποίηση: Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας κο Γ. Μπαρμπαρούση



Θέμα : Αναφορές, Αιτήματα, Προτάσεις του Συλλόγου Μαχαιριωτών


Κε Δήμαρχε,

Είναι αλήθεια ότι από την ανάληψη της θητείας σας και μετά καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια με τους συνεργάτες σας να αναμορφώσετε την περιοχή μας με πολλά έργα οδοποιίας, ύδρευσης και γενικά έργα κοινής ωφέλειας.

Είναι γνωστά τα μεγάλα και άλυτα προβλήματα της περιοχής μας για τα οποία ο Σύλλογος μας επανειλημμένα και με πολλούς τρόπους διεκδικεί την αντιμετώπιση και οφείλουμε να τα επισημάνουμε με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του τόπου μας, την ασφάλεια των πολιτών μας και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Με την παρούσα επανατοποθετούμαστε στα κυριότερα και πιο σημαντικότερα αυτών, θέτοντάς τα πάλι υπόψη σας και ελπίζουμε στη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους από μέρους σας.

Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στα εξής:

  1. Αποξήλωση της παιδικής χαράς από το σημείο που είναι σήμερα και μεταφοράς της σε άλλο πιο ασφαλές σημείο.

Με την υπ΄ αριθ. 67/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου και μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ εξαιρεθήκαμε από την αναβάθμισητης παιδικής χαράς του χωριού μας. Η ήδη υπάρχουσα παιδική χαρά δεν πληρεί τις προδιαγραφές ασφάλειας των Ευρωπαϊκών Προτύπων, πρέπει άμεσα να γίνει η αποξήλωσή της διότι χρησιμοποιείται ακόμα από τα παιδάκια του χωριού και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών.

Νωρίτερα και σε προφορική επικοινωνίαμαζί σας έχουμε θέσει την πρόταση για την μεταφορά της σε ασφαλές σημείο, πιο πάνω από την σημερινή θέση όπου υπάρχει περίφραξη και αρκετός χώρος που αυτή την στιγμή είναι ανεκμετάλλευτος και αναξιοποίητος και το βασικότερο δεν γειτνιάζει με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Στον χώρο  της υπάρχουσας παιδικής χαράς αιτούμαστε να συνεχισθεί η πλατεία και να ενοποιηθεί  με την υπόλοιπη,να συνεχισθεί ηπλακόστρωση  και ηδενδροφύτευσητης,να αφαιρεθούν και να μεταφερθούν τα μπροστινά κάγκελα για να δείξει η πλατεία όλο το μέγεθος της ομορφιάς της.


  1. Η αντιμετώπιση του ζητήματος της αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων. 

Πιθανόν κάποιοι έχουνε ενώσει τα λύματα τους με την αποχέτευση των ομβρίων, με αποτέλεσμα η δυσοσμία να είναι αισθητή σε όλο το χωριό. 

Η άμεση επέμβαση σας είναι επιτακτική. Είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας και υγείας καθότι εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία όλων μας.



  1. Ζητάμε την παρουσία αγροτικού γιατρού τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα στο χωριό μας, ιατρείο υπάρχει και εξυπηρετεί λόγω θέσης και όλα τα γύρω χωριά.


  1. Την αποκατάσταση του δημοτικού φωτισμού και την ενίσχυσή του ειδικά στην κεντρική πλατεία που είναι ελλιπέστατος. 


  1. Την τοποθέτηση περισσότερων κάδων απορριμμάτων, την πιο συχνή αποκομιδή τους, ειδικά τους μήνες της καλοκαιρινής περιόδου που το χωριό συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο καθώς και πιο συχνό πλύσιμο τους.


  1. Την αλλαγή ή αποκατάσταση των καθισμάτων (παγκάκια) που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία του χωριού.


  1. Την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε κεντρικά σημεία του χωριού μας.


  1. Στο θέμα της ύδρευσης, περιμένουμε την αντικατάσταση των παλαιών σωλήνων σε όλο το δίκτυο παροχής νερού, καθώς και την τακτική συντήρησή τους ώστε να αποφεύγονται ιογενή φαινόμενα. 


  1. Βασικό αίτημα χρόνων είναι η ασφαλτόστρωση των δρόμων για το νεκροταφείο. 

Η πρόσβαση γίνεται πιο δύσκολη λόγω της ανηφόρας, της καταστροφής του οδοστρώματοςκαι της μη κοπής των μεγάλων θάμνων (πουρναριών). 


  1. Επιτακτική είναι επίσης και η διάνοιξη του δρόμου προς τη θέση Βρίστιανα απότην θέση  Παλιάμπελα, δίνοντας έτσι την δυνατότητα προσέγγισής της ακόμα και με τα πόδια, αλλά και την διάνοιξη του δρόμου προς Βρίστιανα και από τα καμμένα δέντρα.


  1. Σε πολλά σοκάκια του χωριού μας είναι δύσκολη έως και αδύνατη η πρόσβαση διότι δεν έχουν καθαριστείποτέ και με τον καιρό λόγγοσαν και έκλεισαν. Ζητάμε την άμεση διάνοιξη τους.


Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε για τις δικές σας ενέργειες.




Το Δ/Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου "Χριστόδουλος Παμπλέκης" σας εύχεται Χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση !!!

 

 Αγαπητοί συμπατριώτες, σεβαστά Μέλη του Συλλόγου μας, φίλες και φίλοι.

 Στις δύσκολες ώρες που περνάμε όλοι λόγω της πανδημίας του Κορωνοιού COVID-19, ο Σύλλογός μας συμμερίζεται και κατανοεί όλους τους συμπατριώτες μας.


 Σε ένδειξη συμμόρφωσης στα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Για άλλη μια χρονιά δεν θα βρεθούμε όλοι μαζί στο αγαπημένο μας χωριό,κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα 

 Λόγω των Άγιων ημερών του Πάσχα που διανύουμε, νιώθω την υποχρέωση να ευχηθώ εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου, να περάσει γρήγορα η δύσκολη αυτή περίοδος της πανδημίας, να έχομε όλοι υγεία, να χαιρόμαστε όλοι τα πρόσωπα που αγαπάμε και η επερχόμενη Ανάσταση , να είναι Ανάσταση για όλους εμάς και τις οικογένειές μας και να επιτευχθεί κάθε στόχος, κάθε σκοπός.

 Τα Μέλη του Δ.Σ. αλλά κι εγώ προσωπικά, καταβάλλουμε και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, με κάθε μέσω, στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας,  και θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει τον πολιτισμό και τη Μπαμπίνη. 


Σας ευχόμαστε καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα

                   Χρόνια πολλά


Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου


                                 Η πρόεδρος


enmpampini.

Προσωρινός πίνακας κατάταξης της ΣΟΧ 2/2021, για κάλυψη 1 θέσεως καθαριότητας.

proslipsis dimos xiromeroy 892017
Αστακός, 29.4.2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.
 

Η Κοινωφελής Επιχείρηση, μετά την δημόσια πρόσκληση της αριθ. ΣΟΧ 2/2021 (ΑΔΑ ΨΠ6ΧΟΞ15-8ΟΓ), προκήρυξης για πλήρωση 1 θέσεως ΥΕ (προσωπικό καθαριότητας) για το ΚΔΑΠ Παλαιομάνινας, στο πλαίσιο της δράσης «Εναρµόνιση οικογενειακής και Επαγγελµατικής Ζωής» για το έτος 2020-2021 (https://www.dimosxiromerou.gr/nea-drastiriotites-dimou-ksiromerou/3297-proslipseis-sox2-942021), ανακοινώνει τον προσωρινό πίνακα κατάταξης των υποψηφίων.

Εκ της Κ.Ε.ΔΗ.Ξ

To μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, για την Ανάσταση και το Πάσχα(βιντεο)

 

Στο μήνυμά του για την Ανάσταση και το Πάσχα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής: 


«Γιορτάζουμε το Πάσχα της ζωής και της Ανάστασης.

Την ίδια ώρα όμως, πολλοί συμπολίτες μας δίνουν μάχη για την υγεία τους με τον κορωνοϊό. 

Και σε πολλά σπίτια κάποιοι θα λείπουν από το φετινό πασχαλινό τραπέζι επειδή νικήθηκαν από τον κορωνοϊό. 

Το μυαλό και η καρδιά μας βρίσκεται κοντά τους.

Οι προσευχές μας είναι γι’ αυτούς.

Και η ευχή μας είναι μία: Το Αναστάσιμο Φως να μας οδηγήσει όλους στην οριστική απελευθέρωση από τα «δεσμά» της πανδημίας.

Η τελική νίκη είναι κοντά.

Ας έχουμε όλοι δύναμη και ελπίδα. 

Και του χρόνου να τσουγκρίσουμε τα αυγά και τα ποτήρια μας όλοι μαζί.

Χρόνια πολλά με Υγεία!»


Ψηφιακό μουσείο, διαδραστικές υπηρεσίες και ανάδειξη 2.500 σημείων της Δυτικής Ελλάδας, με αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

 


Η ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τη χρήση ψηφιακών και διαδραστικών μέσων αποτελεί το αντικείμενο της σύμβασης που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, σήμερα Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου 2021, με την ανάδοχο του έργου, Space Hellas. 


«Το ψηφιακό μουσείο και οι ψηφιακές υπηρεσίες θα αποτελέσoυν την κορωνίδα των δράσεων μας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, όχι μόνο για τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Είναι ένα παράδειγμα δημιουργικής αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ, γι αυτό και είναι στραμμένο στη Δυτική Ελλάδα το ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού αλλά και της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Το αποτέλεσμα θα είναι διαφήμιση για τη χώρα, για το ΕΣΠΑ και φυσικά για τη Δυτική Ελλάδα. Για όλους αυτούς τους λόγους προσδοκούμε τάχιστη και υψηλής ποιότητας υλοποίηση του έργου»  δήλωσε ο Περιφερειάρχης κατά την υπογραφή της σύμβασης.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για τρεις δράσεις οι οποίες δίνουν  έμφαση σε ιστορικά γεγονότα και αναφορές που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και χρηματοδοτούνται με 1.967.880 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020» στο πλαίσιο των έργων «Ανάπτυξη Ψηφιακών Πολιτιστικών Υποδομών». Οι ψηφιακές υπηρεσίες είναι ένα μόνο μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκδηλώσεων που έχει διαμορφώσει η Περιφέρεια, προκειμένου η Δυτική Ελλάδα, το μέρος που ξεκίνησε η Ελληνική Ανεξαρτησία, να αποτελέσει το επίκεντρο των επετειακών εορτασμών για την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Σύμφωνα με την σύμβαση σε διάστημα έξι μηνών η ανάδοχος αναλαμβάνει να ολοκληρώσει και να παραδώσει:

• Ψηφιακό κινητό μουσείο για τον ιδιαίτερο ρόλο της Δυτικής Ελλάδας στην Επανάσταση του 1821, το οποίο θα περιοδεύσει σε δέκα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στην συνέχεια θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Μαρτυρική Πόλη των  Καλαβρύτων και την  Ιερή Πόλη Μεσολογγίου. Το πρωτοποριακό έργο αναδεικνύει την ιστορία και το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μέσω αξιοποίησης ψηφιακών διαδραστικών τεχνολογιών, όπως εικονικός ξεναγός, διαδραστική ολογραφική προθήκη, διαδραστικό τραπέζι, σταθμούς πληροφόρησης, Info Point – Stand,  εικονικό βιβλίο, εκθετήριο ολογράμματος, εικονική ένδυση - Interactive Fitting Room, portal, εφαρμογές κινητών, internet και κοινωνικά δίκτυα κ.ά. 

• Ψηφιακές υπηρεσίες και ψηφιακό περιεχόμενο για σημεία ειδικού ενδιαφέροντος στην Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία που θα είναι διαθέσιμα στο κοινό  με πολυεπίπεδο τρόπο και συγκεκριμένα: α) μέσω πύλης προβολής (portal)  περιεχομένου και υπηρεσιών, β) μέσω εφαρμογής έξυπνων συσκευών,  χωρίς απαίτηση σύνδεσης στο διαδίκτυο με χρέωση του ενδιαφερόμενου και χωρίς απαίτηση εγκατάστασης εφαρμογής,  τοπικά, μέσω ασύρματων σταθμών προβολής περιεχομένου, οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα πληροφορούν τον επισκέπτη για 2500 σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα όρια της Περιφέρειας. 

• Περιγραφικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία και τον πολιτισμό της Δυτικής Ελλάδας, με μη εμπορικό σκοπό, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για ανοιχτή χρήση (open access).

Στο σύνολο τους οι επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν,  προγραμματίζονται  με διασπορά στο χώρο και το χρόνο ώστε να διατρέξουν όλη την Περιφέρεια αλλά και εκτός αυτής. Ορισμένες, εξ αυτών, όπως το κινητό μουσείο και οι ψηφιακές υπηρεσίες, θα παραμείνουν ως θεσμός προσελκύοντας επισκέπτες και στο μέλλον, συμβάλλοντας έτσι στην γενικότερη ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Η Δυτική Ελλάδα, η γη της φλόγας, πρωταγωνίστρια στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους τότε, πρωταγωνίστρια και σήμερα 200 χρόνια μετά, με εκδηλώσεις μνήμης, ανασκόπησης και περισυλλογής που σηματοδοτούν ταυτόχρονα την αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο για τις γενεές που έρχονται. Ένα από  τα εμβληματικά έργα που αναφέρονται στο παρελθόν, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του σήμερα, είναι το έργο των ψηφιακών υπηρεσιών που συμβασιοποιούμε σήμερα και θα αποτελέσει παρακαταθήκη» ανέφερε κατά την υπογραφή της σύμβασης ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέας Φίλιας,  αρμόδιος για τον συντονισμό των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν ακόμη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος και η Προϊσταμένη της Ειδικής Περιφέρειας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», Άλκηστις Σταθοπούλου. 


ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ: Τα κόκκινα αυγά


Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη,  Δρ. Κοινωνικής Λαογραφίας

Ανάστασ’ είναι σήμερα! Παιδιά, γυναίκες, γέροι
Κόκκινο αυγό στην τσέπη τους, χρυσό κερί στο χέρι…
Κ. Βάρναλης

     Το αυγό συνδέθηκε με τον κύκλο της ζωής και χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο σε πολλές θρησκείες. Αργότερα, η χρήση του ως συμβόλου πέρασε και στη χριστιανική θρησκεία. Συνδέθηκε με το Πάσχα και την Ανάσταση.
Προέλευση του εθίμου: Για την προέλευση του εθίμου των κόκκινων αυγών υπάρχουν διάφορες παραδόσεις.
       Μια παράδοση αναφέρει: τη στιγμή που οι Εβραίοι φώναζαν «το αίμα αυτού(του Χριστού) εφ’ ημάς και επί τα τέκνα ημών» [=το αίμα του Χριστού να πέσει πάνω μας και πάνω στα παιδιά μας!], τότε στα σπίτια τους όλα τα τρόφιμα που είχαν για το Πάσχα βάφτηκαν κόκκινα. Και τ’ αυγά φυσικά. Για ενθύμηση αυτού του θαύματος οι χριστιανοί από τότε τα πασχαλιάτικα αυγά τα βάφουν κόκκινα.


       Μια άλλη λαϊκή παράδοση λέει: Όταν η Μαρία η Μαγδαληνή γύριζε από τον τάφο του Χριστού μετά την Ανάστασή  Του, συνάντησε μια γυναίκα που κρατούσε ένα καλαθάκι με αυγά.Της είπε πως αναστήθηκε ο Χριστός και εκείνη  μην πιστεύοντας της απάντησε: μπορεί από άσπρα τα αυγά να γίνουν κόκκινα; Και το θαύμα έγινε. Τα αυγά βάφτηκαν κόκκινα!......




    Υπάρχει όμως και η ορθολογιστική ερμηνεία του εθίμου: Τη Σαρακοστή οι άνθρωποι και ιδιαίτερα στην επαρχία νηστεύουν, γι’ αυτό τα αυγά που γεννοβολάνε οι κότες αυτή την εποχή περισσεύουν. Τα μάζευαν λοιπόν οι νοικοκυρές στα καλαθάκια τους για το Πάσχα. Με αυτά τα αυγά φίλευαν και τα παιδιά που πήγαιναν να τους ψάλουν τα κάλαντα του Λαζάρου, όπως  είναι το έθιμο. Με αυτά φίλευαν και τους επισκέπτες τους την ημέρα της Λαμπρής.
      Όποια και αν είναι η προέλευση, το σίγουρο είναι ότι το κόκκινο είναι το χρώμα της χαράς!


Το βάψιμο: Τη Μεγάλη Πέμπτη έβαφαν κόκκινα τα αυγά και τα στόλιζαν με ιδιαίτερο μεράκι για να είναι ωραία στο πασχαλινό τραπέζι. Άλλοτε ζωγράφιζαν πάνω σ’ αυτά με λιωμένο κερί, πουλιά ή διάφορα σχέδια και τα έλεγαν «ξομπλωτά» ή «κεντημένα» αυγά. Και άλλες φορές τα διακοσμούσαν με μαργαρίτες και αγριολούλουδα και τα έκαναν εξαιρετικά.
    Μου άρεσε ιδιαίτερα αυτός ο στολισμός με στοιχεία της φύσης:
Η νοικοκυρά έπαιρνε ένα αυγό, κολλούσε πάνω του ένα φυλλαράκι, μια μαργαρίτα, ένα τριφύλλι κλπ., και μετά το έδενε σφιχτά με ένα κομμάτι ψιλής κάλτσας. Με τον ίδιο τρόπο κολλούσε το δεύτερο, το τρίτο , όλα τα αυγά…Έπειτα τα έβαζε στην κατσαρόλα με τη βαφή για να πάρουν το ωραίο κόκκινο χρώμα.Ύστερα τα έβγαζε να κρυώσουν. Τα ξετύλιγε μετά καιξεκολλούσε αυτά τα αγριολούλουδα από πάνω τους, ώστε να μείνει η στάμπα, τα σχέδια των λουλουδιών αποτυπωμένα στ΄αυγά.Ήταν υπέροχα  με αυτά τα φυσικά σχέδια! Στη συνέχεια τα έβαζε σε μικρά πανεράκια πάνω στο τραπέζι και μαζί με τον υπόλοιπο λουλουδένιο διάκοσμο,  τα κουλουράκια και τις λαμπάδες, αποτελούσαν μια ωραία εικόνα στο πασχαλινό σκηνικό. 
      Το πρώτο κόκκινο αυγό βέβαια, πήγαινε στη θέση του, στο εικονοστάσι του σπιτιού.
        Οι  οικογένειες που πενθούσαν δεν έβαφαν κόκκινα αυγά και δεν έψηναν αρνί το Πάσχα. Οι συγγενείς και οι γείτονες φρόντιζαν να τουςπροσφέρουν και από τα δύο…Υπήρχε  αλληλεγγύη και  συμπαράσταση  στα χωριά.
       Με τα κόκκινα αυγά οι γυναίκες  διακοσμούσαν και τα λαμπρόψωμά τους. Και σήμερα ίσως στα χωριά κάποιες γυναίκες συνεχίζουν να ζυμώνουν τα ψωμιά της Λαμπρής και να τα στολίζουν με κόκκινα αυγά. Στις πόλεις, τα ζαχαροπλαστεία και οι φούρνοι φροντίζουν να κάνουν τσουρέκια και ψωμιά συνεχίζοντας την παράδοση…

Ο συμβολισμός της  Ανάστασης: Το τσούγκρισμα των αυγών συμβολίζει την Ανάσταση. Τα αυγά συμβολίζουν τον ερμητικά κλειστό τάφο του Χριστού. Σπάζοντας το κέλυφος μετά το Χριστός Ανέστη συμβολίζουμε το άνοιγμα του τάφου του Χριστού και την Ανάσταση!
    Το Πάσχα στους επισκέπτες προσφέρονται αυγά και κουλούρια.
      Οι τσοπάνηδες την ημέρα του Πάσχα δεν πιάνουν κόκκινα αυγά. Όταν ρώτησα κάποτε τον Ξηρομερίτη πατέρα μου γιατί υπάρχει αυτή η συνήθεια, μου είπε:
«Οι τσοπαναραίοι δε μαλάζ(ου)νε αυγά τ’ Λαμπρή για να μη βγάλ(ου)νε τα πράματά τ(ου)ς αυγουλήτια, δηλ. πουνίδια!»[«Πουνίδια» είναι σπειριά που βγάζουν στο κορμί τους τα ζώα.] Πρόκειται για μια τσοπάνικη δεισιδαιμονία, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα σε κάποια χωριά του Ξηρομέρου.
        Τις επόμενες  μέρες όμως και οι τσοπάνηδες, όπως οι καπνοκαλλιεργητές, κατανάλωναν αρκετά αυγά που έπαιρναν μαζί τους στα βοσκοτόπια ή στα καπνοχώραφα αντίστοιχα…

     Στοιχεία διακόσμησης: τα αυγά χρησιμοποιούνται πολύ στην πασχαλινή διακόσμηση, όπως αναφέραμε. 
      Τοποθετημένα σε κατάλληλα σκεύη ανάλογα με το γούστο κάθε νοικοκυράς και σε συνδυασμό με τα ανοιξιάτικα λουλούδια, τα βάγια, τα κεριά, τα φαναράκια κλπ. δημιουργούν μια  ωραία εικόνα και μια χαρούμενη διάθεση. Η κόρη μου αναλαμβάνει με πολύ κέφι την εορταστική διακόσμηση του  σπιτιού μας και εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα που αξιοποιεί στοιχεία της παράδοσης και τα εμπλουτίζει…
     Τα αυγά κατέχουν βασική θέση και στις βιτρίνες των καταστημάτων μαζί με τις πασχαλινές λαμπάδες. Υπάρχουν αυγά πήλινα, υφασμάτινα, πορσελάνινα, ασημένια κλπ.
      Στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα οι νονοί και οι νονές προσφέρουν αυγά σοκολατένια ή διακοσμημένα στα βαφτιστήρια τους.
     Τα αυγά λοιπόν, είναι συνδεδεμένα με το Πάσχα. Είναι ένα ωραίο καιχαρούμενο έθιμο. Γι’ αυτό αξίζει να το συνεχίσουμε. Η διαδικασία του βαψίματος σήμερα με τις  κατάλληλες βαφές και το ξίδι είναι εύκολη.

Ας τσουγκρίσουμε τα κόκκινα αυγά μας λέγοντας:
Χριστός Ανέστη!
.....................................................................................................................