ΜΠΑΜΠΙΝΗ «Παλιοπήγαδο SOS»

Ένα πηγάδι, βόρεια του χωριού μας, στο δρόμο που πηγαίνει για το ιστορικό Mοναστήρι του Άη- Γιώργη πόρτας Μπαμπίνης. 

Γράφει ο Απόστολος Κομπλίτσης

Το πηγάδι αυτό φτιάχτηκε για τις ανάγκες των αγροτών-κτηνοτρόφων κατοίκων του χωριού και τον ενεργό (με πόσιμο νερό) πάνω από έναν αιώνα.

Οι κλιματικές- γεωλογικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια το επηρέασαν και αυτό, όπως και τα περισσότερα πηγάδια στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα η πηγή που του παρείχε νερό, να στερέψει. Εδώ και 20- 25 χρόνια, περίπου, πότε βγάζει νερό, πότε δεν βγάζει. Κάτοικοι του χωριού μας που πηγαινοέρχονται γνωρίζουν την παρακμή του πολύ καλά. Εδώ και 3-4 μήνες η δημοτική αρχή αποφάσισε να ασφαλτοστρώσει το δρόμο για τον Άη-Γιώργη στα πλαίσια αγροτικής οδοποίησης του Δήμου.


 Η άσφαλτος και κάποια τεχνικά έργα έφτασαν μέχρι το «παλιοπήγαδο». Ο τρόπος και η τεχνική μελέτη που τον προέβλεπε (δε γνωρίζω τι φταίει, έτσι όπως φτιάχτηκε η άσφαλτος) ακριβώς δίπλα από το ιστορικό πηγάδι δείχνει ανευθυνότητα, που με «ελαφράν την καρδίαν», οι συμμετέχοντες δεν σεβάστηκαν την ιστορίας μας και τους προγόνους μας που όλοι, λίγο πολύ, είχαν ξεδιψάσει αρκετές φορές οι ίδιοι και τα ζωντανά τους από το συγκεκριμένο πηγάδι. 
Η άσφαλτος σηκώθηκε πάνω από το πέτρινο τοίχο του πηγαδιού με αποτέλεσμα τα βρόχινα νερά και άλλα φερτά υλικά, που κατεβαίνουν από τον κακοτράχαλο δρόμο που συνεχίζει προς το μοναστήρι, να πέφτουν μέσα στο πηγάδι.


 Αν λοιπόν συνεχίσει αυτή η κατάσταση, σε λίγο καιρό, το πηγάδι θα χωθεί και θα χαθεί!! Μαζί με αυτό θα χαθεί και ένα κομμάτι της ιστορίας μας, την οποία δημιούργησαν και διαφύλαξαν γενιές και γενιές!!!! Θα μπορούσα να γράψω περισσότερα αλλά με αυτά τα λίγα λόγια ίσως μπορέσω να ταράξω, για λίγο, τις ευαίσθητες χορδές τους περί πολιτισμού και περιβάλλοντος !!! Όταν κύριοι τραυματίζουμε την ιστορία μας, τα τραύματα, δυστυχώς, θα μας σκοτώνουν σιγά σιγά. Για να λέμε ότι έχουμε ή ότι παράγουμε πολιτισμό θα πρέπει να το δείχνουμε εμπράκτως, προστατεύοντας την παράδοση, τα έθιμα μας και το περιβάλλον.

 Υ.Γ. Όσο για την ιστορία του πηγαδιού, την έχω δημοσιεύσει στο φιλόξενο blog Μπαμπίνη IN ,πριν λίγα χρόνια.

enmpampini

Ένταξη της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημοτικού και Γυμνασίου Αστακού, στον οριστικό πίνακα των 28 αξιολογημένων προτάσεων. Προϋπολογισμός του έργου 566.680 €.

 


Εντάχθηκε στον οριστικό πίνακα των αξιολογούμενων προτάσεων, με κατάταξη βαθμολογίας 12η στις 28, η πρόταση του Δήμου Ξηρομέρου προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για χρηματοδότηση της πράξης «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ» με κωδικό ΟΠΣ 5073596, στα πλαίσια της πρόσκλησης «4.c.1.1-a3: «Επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές για ενεργειακή αναβάθμιση και την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 566.680 €, μία επένδυση που θα αναβαθμίσει ενεργειακά τα δύο σχολικά κτίρια.
Η μελέτη συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και της αξίζουν
συγχαρητήρια
!



Αυτοψία Ν. Φαρμάκη στα έργα ανάπλασης της βόρειας εισόδου της Πάτρας – Αυτοψία Ν. Φαρμάκη στα έργα ανάπλασης της βόρειας εισόδου της Πάτρας –Ακολουθούν Αγρίνιο και Πύργος

 



«Σε λίγες μέρες ολοκληρώνονται οι εργασίες ανάπλασης της βόρειας εισόδου της Πάτρας και οι πολίτες θα μπορούν να χαρούν μία καλαίσθητη είσοδο με διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, νέο ασφλατοτάπητα, νέο φωτισμό και πράσινο. Μία είσοδο πόλης, αντάξια μίας πόλης όπως η Πάτρα. Επίσης, στην αμέσως επόμενη φάση ξεκινούν αντίστοιχες εργασίες στο Αγρίνιο και ακολουθεί ο Πύργος. Έτσι, υλοποιείται και ολοκληρώνεται μία πρωτοβουλία για την ανάπλαση των εισόδων των τριών πόλεων».


Αυτά δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επισκεπτόμενος σήμερα, Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 τις εργασίες διαμόρφωσης της βορείου εισόδου / εξόδου της πόλης των Πατρών («Νέος Δρόμος») που βρίσκονται στην τελευταία τους φάση και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις αμέσως επόμενες μέρες.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, ανέφερε: «Βρισκόμαστε προς το τέλος του έργου που αλλάζει την όψη της πόλης. Δεν είναι λόγια, είναι συγκεκριμένη εργασία. Θα σας θυμίσω ότι πριν δύο χρόνια, ερχόμενος κάποιος με το αυτοκίνητό του προς την Πάτρα έπρεπε να… ταρακουνηθεί γιατί κανείς δεν είχε φροντίσει να υπάρξει μία ομαλή ασφαλτόστρωση στην είσοδο της πόλης, μετά το τέλος του έργου της Ολυμπίας Οδού. Σήμερα, η είσοδος της Πάτρας έχει ήδη αλλάξει όψη. Και στη συνέχεια της θητείας μας, θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις».

Σημειώνεται ότι οι εργασίες που αφορούν την είσοδο της Πάτρας εξελίχθηκαν επί της  εθνικής οδού Πατρών - Κορίνθου από το ύψος της οδού Πανεπιστημίου μέχρι το ύψος της γέφυρας του Χαράδρου, όπως επίσης στην οδό Κανελλοπούλου. Ανακατασκευάστηκαν πεζοδρόμια, όπως και η κεντρική νησίδα, ενώ υπήρξε και παρέμβαση στο πράσινο με φύτευση δέντρων. Κατά μήκος του δρόμου έγινε επισκευή των φωτεινών σηματοδοτών και του ηλεκτροφωτισμού.

Οι παρεμβάσεις στην είσοδο του Αγρινίου θα γίνουν επί της Αντιρρίου – Ιωαννίνων και περιλαμβάνουν ανακατασκευή πεζοδρομίων σε τμήμα της οδού, τμηματική ανακατασκευή οδοστρωσίας και ασφαλτικού τάπητα, επισκευή - αντικατάσταση φωτεινών σηματοδοτών και ηλεκτροφωτισμού. Επίσης, μπροστά από το νέο σταθμό των ΚΤΕΛ θα γίνει κατασκευή του κόμβου εισόδου-εξόδου στο σταθμό, ενώ επί της Αγρινίου – Καρπενησίου, προβλέπεται τοπική επέμβαση αποκατάστασης παροχέτευσης ομβρίων.

Σε ό,τι αφορά την είσοδο της πόλης του Πύργου θα γίνουν εργασίες επί της Πατρών – Πύργου, όπως ανακατασκευή υφιστάμενων πεζοδρομίων σε τμήμα της οδού, τμηματική ανακατασκευή οδοστρωσίας και ασφαλτικού τάπητα. Κατά μήκος του δρόμου θα γίνει επισκευή - αντικατάσταση -φωτεινών σηματοδοτών καθώς και του ηλεκτροφωτισμού. Ακόμη, επί της οδού Πύργου – Κυπαρισσίας, έχει σχεδιαστεί ανακατασκευή υφιστάμενων πεζοδρομίων, τμηματική ανακατασκευή οδοστρωσίας και ασφαλτικού τάπητα καθώς και συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού.

Παρόντες κατά την επίσκεψη, ήσαν επίσης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων, Θανάσης Μαυρομμάτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Πάνος Σακελλαρόπουλος, εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας και υπηρεσιακά στελέχη της ΠΔΕ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΧΩΡΩΝ ΧΖΛ ΑΣΤΑΚΟΥ

 


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η  

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ξηρομέρου ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους  επαγγελματίες – καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στη Χερσαία Ζώνη λιμένα του  Αστακού ότι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την παραχώρηση δικαιώματος  απλής χρήσης χώρων εντός της χερσαίας ζώνης Λιμένα Αστακού για το 2021 μέχρι την 15- 05-2021 . 

Για την κατάθεση της σχετικής αίτησης μπορούν να προσέρχονται στο Δημαρχείο ή να την  υποβάλλουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: dltxiromerou@gmail.com. 


Όσοι επαγγελματίες δεν έχουν αλλαγές ως προς τον παραχωρούμενο χώρο που είχαν  αιτηθεί σε προηγούμενη χρονική περίοδο από την Υπηρεσία, θα προσκομίζεται το  τοπογραφικό διάγραμμα που είχε κατατεθεί τότε σε φωτοαντίγραφο. 

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν έγκαιρα για την υποβολή αίτησης για  την καλύτερη και άμεση εξυπηρέτησή τους, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν  καθυστερήσεις στην παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα  Αστακού. 

Επιπροσθέτως σας ενημερώνουμε πως για την έκδοση της άδειας οι ενδιαφερόμενοι θα  πρέπει να έχουν εξοφλήσει χρηματικές εκκρεμότητες προς την υπηρεσία παρελθόντων  ετών. 

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   ΝΤΙΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ


Διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη της Βοηθού Περιφερειάρχη Αμαλίας Βούλγαρη με τους προέδρους των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας Φύλων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας



Η Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Άρσης Κοινωνικών Ανισοτήτων & Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Φύλων Δυτικής Ελλάδας, Αμαλία Βούλγαρη συμμετείχε σε διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας Φύλων της ΠΕ  Αιτωλοακαρνανίας για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

«Ο ρόλος των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς προωθούν την ένταξη της ισότητας των φύλων στις πολιτικές των δήμων. Είμαστε δίπλα στις ΔΕΠΙΣ και θα συνεργαστούμε στενά για την πρόληψη όλων των μορφών βίας, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με στόχο την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων», δήλωσε η κ. Βούλγαρη.

Θα ακολουθήσουν τηλεδιασκέψεις με τους Προέδρους των ΔΕΠΙΣ Αχαΐας και Ηλείας. 


16 Απριλίου 1941 ο βομβαρδισμός της πόλης του Αγρινίου : ο Μπαμπινιώτης Σπυρίδων Τόντος .Μοίραρχος Χωροφυλακής o πρώτος νεκρός

 Τόντος Σπυρίδων: Μοίραρχος Χωροφυλακής  έπεσε στις 16 Απριλίου 1941 σε βομβαρδισμό της πόλης του Αγρινίου κατά την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα την ώρα του καθήκοντος. Επέβλεπε την προστασία των πολιτών στο καταφύγιο.

 Κατάγονταν από το χωριό Μπαμπίνη Ξηρομέρου Αιτ/νίας.


 Ήταν υπεύθυνος για τη μέριμνα και λειτουργία της πολιτικής άμυνας στην πόλη του Αγρινίου. Με τον εντοπισμό του πρώτου αεροπλάνου ήχησαν οι σειρήνες συναγερμού και σύμφωνα με πληροφορίες Αγρινιωτών το πρώτο αεροσκάφος δεν βομβάρδισε την πόλη, αλλά διήλθε με κατεύθυνση από το Νότο προς το Βορά και χάθηκαν τα ίχνη του πάνω από το δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου(δε γνωρίζουμε αν διέγραψε κύκλο ή ήταν αναγνωριστικό). 
Μετά από λίγο πραγματοποιήθηκε βομβαρδισμός σε διάφορα σημεία της πόλης. Η πρώτη βόμβα έπεσε στην πλατεία Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στη συμβολή της με την οδό Αναστασιάδη.
Ο πρώτος νεκρός από τον βομβαρδισμό ήταν ο τότε Υπομοίραρχος και μετά θάνατο Μοίραρχος Τόντος Σπυρίδων, που επιμελείτο της εισόδου των πολιτών στο υπόγειο καταφύγιο της Τράπεζας της Ελλάδος (νυν αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).
Τα θραύσματα της βόμβας είναι αποτυπωμένα και σήμερα πάνω στο μαρμάρινο περίβολο του κτηρίου της Τραπέζης της Ελλάδος (πίσω ακριβώς από το υπάρχον περίπτερο).
Προς τιμή του Μοιράρχου Τόντου Σπυρίδωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου ,δρόμος του Αγρινίου  φέρει το όνομά του. ΟΔΟΣ ΜΟΙΡΑΡΧΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΟΝΤΟΥ


 Όρθιος από δεξιά



Ακάθιστος Ύμνος ......Τη Υπερμάχω Στρατηγώ

 


Σήμερα ψάλλεται στους Ναούς όλης της Χώρας και όχι μόνο, ο Ακάθιστος Ύμνος και οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου.



Ακάθιστος ύμνος ονομάζεται γενικά κάθε ορθόδοξος χριστιανικός ύμνος ο οποίος ψάλλεται από τους χριστιανούς πιστούς σε όρθια στάση. Έχει επικρατήσει όμως να λέγεται έτσι ένας ύμνος («Κοντάκιο») της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τιμήν της Θεοτόκου, γνωστός ως Τη Υπερμάχω Στρατηγώ, ο οποίος ψάλλεται στους ναούς τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος. Είναι ένας ύμνος που αποτελείται από προοίμιο και 24 οίκους (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω (κάθε «οίκος» ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα).



Απόψε ψάλλετε σε όλες τις εκκλησίες του Ελληνισμού, ο μεγαλειώδης Ακάθιστος Ύμνος.
Η ιστορία του ανατρέχει στο έτος 626 μ.Χ., όταν η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε από τους Αβάρους, ενώ ο στρατός, με επικεφαλής τον αυτοκράτορα Ηράκλειο, βρισκόταν σε εκστρατεία κατά των Περσών. Τη νύχτα της 7ης Αυγούστου και ενώ οι Άβαροι ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση, φοβερή τρικυμία κατέστρεψε το στόλο τους, και οι αμυνόμενοι αντεπιτέθηκαν, προξενώντας τους τεράστιες απώλειες. Κατά την παράδοση, την 8η Αυγούστου του 626 μ.Χ. στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, όρθιο το πλήθος έψαλε τον από τότε λεγόμενο «Ακάθιστο Ύμνο», αποδίδοντας τα «νικητήρια» και την ευγνωμοσύνη του 
«τ  περμάχ στρατηγώ».





.....................................................................................................................