Μήνυμα Χαράλαμπου Μπονάνου για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

 


Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου και επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλους τους πολίτες.


Με αφορμή την ημέρα αυτή ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, δηλώνει: «Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εορτάζεται και φέτος σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για την παγκόσμια κοινότητα. Σε εποχές υγειονομικής κρίσης συνειδητοποιούμε ότι η υγεία είναι πράγματι το πολυτιμότερο αγαθό για την ανθρώπινη ζωή. Είναι χρέος όλων μας να επενδύσουμε στη Δημόσια Υγεία, καθώς και να ευχαριστήσουμε ακόμα μια φορά όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που καθημερινά,  πάνω από ένα χρόνο τώρα, δίνουν τη μάχη τους υπερβαίνοντας τα όριά τους για να είναι δίπλα στον κάθε ασθενή με κορωνοϊό σε τούτο τον πλανήτη. 

Ας μην ξεχνάμε επίσης όμως, ότι η κρίση θα περάσει. Αναλογιζόμενοι ειδικά την ημέρα αυτή την πίεση στο υγειονομικό μας σύστημα ας τηρήσουμε πιστά τα περιοριστικά μέτρα, ας εκδηλώσουμε την υπεύθυνη στάση μας με την ωριμότητά μας και ας δείξουμε την κοινωνική μας ευαισθησία ειδικά τώρα που έχουμε στα χέρια μας και σοβαρά εργαλεία για την αντιμετώπιση της νόσου όπως οι εμβολιασμοί και η ταυτόχρονη χρήση πολλών τεστ διάγνωσης της νόσου».


ΚΚΕ_ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας_Παγκόσμια μέρα Υγείας_&_πρόγραμμα περιοδειών

 




Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας

Ι. Σταΐκου 2 ,30100  ΑΓΡΙΝΙΟ,

τηλ. :2641057875, fax :2641026654,

e-mail : kke_ne_aitnias@yahoo.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, διοργανώνει περιοδείες, με επικεφαλής το Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την Υγεία και την κατάσταση του συστήματος Υγείας στο νομό.


Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Παρασκευή 9 Απρίλη, ώρα 11:00 στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας

    ώρα 13:00 στο Κέντρο Υγείας Αστακού

  • Σάββατο 10 Απρίλη, ώρα 9:00 συνάντηση με το Δήμαρχο Αμφιλοχίας

  ώρα 11:00 συνάντηση με το Δήμαρχο Αγρινίου


Επίσης, το Σάββατο 10 Απρίλη, ώρα 13:00, ανήμερα της Εξόδου του Μεσολογγίου, θα παρευρεθεί και θα καταθέσει στεφάνι στον Κήπο των Ηρώων, στα πλαίσια των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ

με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απρίλη.


«Υπάρχει πείρα πλέον για την αντιμετώπιση της πανδημίας,

για τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Να αξιοποιηθεί απ’ το λαό του νομού προς όφελός του!»


Η πανδημία είναι εδώ, καλπάζει, βρίσκεται στο 3ο της κύμα, με το νομό Αιτωλοακαρνανίας να παραμένει στο «βαθύ κόκκινο». Ο λαός του νομού συνεχίζει να δίνει τη μάχη, για την υγεία και τη ζωή του. Παράλληλα μετράει τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης, που έχει πυξίδα τις ανάγκες της οικονομίας των λίγων και όχι την προστασία της υγείας του λαού.

Οι ανάγκες της οικονομίας των λίγων, φέρνουν τις παλινωδίες, τα μπρος-πίσω της κυβέρνησης, που αυξάνουν τον προβληματισμό, την αγανάκτηση, το φόβο, μειώνουν την εμπιστοσύνη, την αντοχή του κόσμου.

Η κυβέρνηση φορτώνει στον λαό τις ευθύνες της κυβέρνησης για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι υγειονομικοί, σωματεία εργαζομένων, αγροτικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς, τόνιζαν την ανάγκη και διεκδίκησαν άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη και συνεχής, για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας στο νομό.

Ένας χρόνος και παραπάνω από την έναρξη της πανδημίας και μόλις πριν λίγο διάστημα το μεγαλύτερο νοσοκομείο του νομού το ΓΝ Αγρινίου, απέκτησε μοριακό αναλυτή, που είναι ο λιγότερος εξοπλισμός που έπρεπε να έχει. Με τα τεστ όμως να είναι περιορισμένα, θύματα της λογικής του περιορισμού του κόστους, ενώ οι ανάγκες είναι αυξημένες. 

Φτάσαμε στον Απρίλη και μόλις 5800 έχουν εμβολιαστεί κανονικά σε όλο το νομό, δηλαδή και με τη δεύτερη δόση, ώστε να είναι πλήρως καλυμμένοι. Η ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού έχει σκοντάψει, με ευθύνη της κυβέρνησης, στις δεσμεύσεις της ΕΕ, στα παζάρια και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους και τα διάφορα καπιταλιστικά κράτη.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται τα περιστατικά για να κάνει κάποιος ένα εμβόλιο να χρειάζεται να διανύσει 30-40 χλμ από τον τόπο κατοικίας του. 

Πλέον δεν μπορεί να μιλάμε για μια έκτακτη κατάσταση, υπάρχει πείρα για την αντιμετώπισή της, χρειάζονται γιατροί, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, παράλληλα υποδομές, απλές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ κ.ά.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είναι σε κακό χάλι, χωρίς να μπορεί να παίξει το ρόλο της, να φροντίσει περιστατικά, είτε covid με ήπια συμπτώματα, είτε άλλα περιστατικά. Με αποτέλεσμα να μπουκώνουν τα 2 υποστελεχωμένα  νοσοκομεία του νομού και περιστατικά μη covid να μην βρίσκουν γιατρειά πουθενά.

Ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, οι κλινικές, κάνουν πάρτι και χρυσές δουλειές, πάνω στα κενά και τις ελλείψεις του δημόσιο τομέα.

Η κυβέρνηση αντί να στελεχώσει τα 11 Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, μαζί με τη σταθερή παρουσία και κινητών μονάδων Υγείας για να πραγματοποιούν τα τεστ, να καταγράφουν το αποτέλεσμα, αλλά και να δίνουν οδηγίες ανάλογα μ’ αυτό, πετά ξανά το μπαλάκι στον λαό και στην “ατομική του ευθύνη”, με τα self-test. Η αντιμετώπιση, όμως, της πανδημίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς κρατική επιδημιολογική καταγραφή και επίβλεψη.

Πλέον υπάρχει πείρα και στο λαό του νομού μας. Μπορεί και πρέπει να την αξιοποιήσει προς όφελός του!

  Οι συνέπειες και η αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως και της κρίσης δεν είναι για όλους το ίδιο. Από τη μια, ξεχαρβαλωμένο δημόσιο σύστημα υγείας και από την άλλη οι κλινικάρχες που θησαυρίζουν, από τη μια, 534€, αναστολές, απολύσεις, τηλεργασία, χρέη και από την άλλη, αύξηση κερδών και δις ευρώ τσάμπα χρήμα απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή πάλι απ’ την τσέπη των λαών της ΕΕ.

Αυτό που απέτυχε σήμερα δεν είναι η "διαχείριση" της πανδημίας, ούτε ότι η κυβέρνηση πάει "βλέποντας και κάνοντας", όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Από κοινού, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, από κοντά και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που επαναλαμβάνει το «να συνεννοηθούμε και μετά να ακονίσουμε τα ξίφη μας», έβαλαν το χεράκι τους για την άσχημη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, και όλοι μαζί πάνε "βλέποντας και κάνοντας" με μοναδικό κριτήριο τις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας.

Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στον αγώνα των ίδιων των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών αγροτών και μικροεπαγγελματιών και ΕΒΕ. Να γίνει η αγανάκτηση, ώριμη πολιτική σκέψη και επιλογή. Αυτοί έχουν τη δύναμη στα χέρια τους, αυτοί μπορούν να αλλάξουν άμεσα την κατάσταση, να διεκδικήσουν και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία:

  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, κλινικές και μονάδες που βρίσκονται στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Να λειτουργήσουν με κρατική ευθύνη κάτω από ένα ενιαίο σχέδιο για την καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών και των εργαζομένων για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

  • Να γίνουν μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, να καλυφτούν όλες οι ανάγκες, στα νοσοκομεία και τα ΚΥ.

  • Να γίνουν τώρα οι προσλήψεις του προσωπικού, στις θέσεις που ήδη έχουν προκηρυχτεί, χωρίς καμιά καθυστέρηση.

  • Να γίνουν μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ στον πληθυσμό και να υπάρξει κρατικός έλεγχος σε ευαίσθητους χώρους όπως γηροκομεία, ιδρύματα, μεγάλους εργασιακούς χώρους κ.α.

  • Να προχωρήσουν άμεσα και γρήγορα οι εμβολιασμοί. Πρόσβαση σε όλα τα ασφαλή εμβόλια για τον πληθυσμό, για να προχωρήσει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά.




Η αιωνόβια «βελανιδιά των μαγισσών» που ενέπνευσε την ιστορία του Πινόκιο

 


Μια άκρως περίεργη και μοναδική στον κόσμο βελανιδιά κρύβεται μέσα στο δάσος της Τοσκάνης, με τον τοπικό θρύλο να τη συνδέει με μάγισσες, αλλά και τον αγαπημένο μικρών και μεγάλων Πινόκιο.

Η 600 χρόνων βελανιδιά με το περίεργο σχήμα, ξεχωρίζει για τα χοντρά, ποώδη κλαδιά της που εκτείνονται οριζόντια, δίνοντάς της μια παράξενα συμπιεσμένη εικόνα. Έχει διάφορα ονόματα, ενώ το περίεργο σχήμα της έχει εμπνεύσει διάφορους θρύλους και ιστορίες της λαογραφίας.

Συνέχεια:https://www.newsbeast.gr/

Κορωνοϊός: Στο Αγρίνιο η πλειοψηφία των κρουσμάτων της Αιτωλοακαρνανίας(ένα στη Μπαμπίνη)

ΑΠΟ:agriniopress.gr

Κορωνοϊός: 15 νέα κρούσματα κατένειμε σήμερα (χες)στην Αιτωλοακαρνανία ο ΕΟΔΥ, φτάνοντας τα 2.393 από την αρχή της πανδημίας στο νομό.

Συνολικά στη χώρα ανακοινώθηκαν 1.866 νέα κρούσματα, κατεγράφησαν 73 θάνατοι ενώ σε 759 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Σε ότι αφορά την σημερινή κατανομή των κρουσμάτων της Αιτωλοακαρνανίας τα οκτώ εντοπίζονται στο Αγρίνιο.

Από δύο σε Κατούνα και Μεσολόγγι και από ένα Ναύπακτο, Μπαμπίνη και Ευνηνοχώρι.

Η γεωγραφική κατανομή των 1.866 νέων κρουσμάτων στη χώρα:

Περισσότερα https://www.agriniopress.gr/

Αναδημοσιεύουμε από agriniopress για να επιστήσουμε την προσοχή στους συγχωριανούς μας και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας .

Συνεχίζεται η εγκατάσταση των πελαργών στη Μπαμπίνη !!!!

 

 Συνεχίζεται το χτίσιμο της φωλιάς των πελαργών στο χωριό μας. Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες το χτίσιμο δεν έχει τελειώσει.


Η πρώτη δουλειά του πελαργού που θα φτάσει στον τόπο όπου θα κλωσήσει, είναι να φροντίσει να εγκατασταθεί σε μια παλιά φωλιά, κατά προτίμηση τη δική του. Αυτή έχει διάμετρο 70-80 εκ. και βρίσκεται χτισμένη πάνω σε κολώνες, στις στέγες και στις καμινάδες των σπιτιών, σε εκκλησίες και καμπαναριά, σε μεγάλα δέντρα, σε ερείπια, σιλό και γενικά σε σημεία που να έχουν ελεύθερο χώρο γύρω για να ελέγχει για πιθανούς θηρευτές.

Τη βάση της φωλιάς αποτελούν χοντρά κλαδιά, ως 4 εκ. πάχος, που σκεπάζονται με λεπτότερα, με σβώλους χώμα, χόρτα, κουρέλια, κτλ. Σε οκτώ ημέρες ένα ζευγάρι πελαργών μπορεί να τελειώσει το χτίσιμο μιας καινούργιας φωλιάς. Το αρσενικό φέρνει το υλικό και το θηλυκό το τακτοποιεί.

Η φωλιά απαιτεί αδιάκοπη συντήρηση. Εκτός από τις βλάβες που παθαίνει από τη βροχή, το χιόνι και τον αέρα το χειμώνα, πάντα παθαίνει φθορές από το βάρος και την πίεση του σώματος των πουλιών, ιδίως όταν φεύγουν από την φωλιά, και από το συχνό ανακάτεμα, που κάνουν με το ράμφος τους στο υλικό του δαπέδου για να το αερίσουν, όταν γυρίζουν τα αυγά τους. Η φωλιά κάθε φορά που επισκευάζεται, γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Τελικά μπορεί να φτάσει να έχει διάμετρο 1,5 μέτρο, ύψος δύο μέτρα και να ζυγίζει πάνω από 40 κιλά.

Στα εξωτερικά εξάλλου κοιλώματα που βρίσκονται στα τοιχώματα της φωλιάς, εγκαθίστανται και βρίσκουν ασφάλεια λευκοσουσουράδες, σπουργίτια, ψαρόνια που οι πελαργοί ανέχονται την συγκατοίκηση μαζί τους μιας και καθαρίζουν την φωλιά του από διάφορα ενοχλητικά παράσιτα. Όταν υπάρχουν λίγες φωλιές και πολλοί πελαργοί που τις διεκδικούν, τα τσακώματα είναι συχνά και πολλές φορές οι μάχες τελειώνουν με το θάνατο του ενός αντίπαλου.

Οι πρώτοι πελαργοί που θα φτάσουν σ' έναν τόπο και θα εγκατασταθούν στις φωλιές που υπάρχουν, είναι συνήθως αρσενικοί. Τα θηλυκά φτάνουν, κατά κανόνα, αργότερα και το ζευγάρωμα γίνεται στη φωλιά, όπου συχνά συναντιούνται οι σύντροφοι του περασμένου χρόνου, αν φυσικά επέζησαν και οι δυο. Αλλιώς ο αρσενικός πελαργός ζητάει να τραβήξει στη φωλιά του μια νέα σύντροφο. Εγκατάσταση στη φωλιά είναι δείγμα ότι το πουλί είναι ώριμο πια. Στα βόρεια μέρη η ωριμότητα αρχίζει στο πέμπτο έτος της ηλικίας, στα νοτιότερα νωρίτερα, πολλές φορές και στο δεύτερο χρόνο.

Όσοι αρσενικοί πελαργοί φτάνουν αργότερα στις περιοχές που φωλιάζουν, αρχίζουν καβγάδες και μάχες, πολλές φορές αιματηρές, με κείνους που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην περιοχή. Οι πελαργοί που φτάνουν αργότερα, συνήθως είναι εκείνοι που για πρώτη φορά αισθάνονται ώριμοι και συχνά μένουν χωρίς σύντροφο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια κατοικημένη φωλιά προσελκύει τους πελαργούς που φτάνουν αργότερα ή άλλους που περνούν από κοντά, έστω και αν υπάρχουν άλλες φωλιές ακατοίκητες. Σκληρές μάχες γίνονται συχνά και με τους πελαργούς από τις γειτονικές φωλιές ή όταν κάποιος από αυτούς, κατά λάθος, προσγειωθεί σε ξένη φωλιά. Στις μάχες που γίνονται παίρνουν μέρος και τα θηλυκά. Σ' αυτές υπερισχύουν πάντοτε όχι τα δυνατότερα, αλλά τα πιο ανθεκτικά πουλιά.

Μερικές φορές ο πελαργός, ενώ έχει εγκατασταθεί σε μία φωλιά, ύστερα από λίγες μέρες εξαφανίζεται. Αυτό εξηγείται αν δεχτούμε ότι ναι μεν τον ελκύει η νέα φωλιά, αλλά υπερισχύει η ροπή να μείνει πιστός στη δική του φωλιά και γι' αυτό πάει τελικά στη δική του. Σπάνια όμως μια φωλιά κατοικείται πολλά χρόνια συνέχεια από τα ίδια πουλιά. Συνήθως αλλάζουν φωλιά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Οι πελαργοί που δεν είναι ακόμα ώριμοι, δεν δείχνουν μεγάλη επιθυμία να γυρίσουν στον τόπο που γεννήθηκαν, άλλα γυρνούν εδώ και κει, κι αν κάποτε εγκατασταθούν σε μια φωλιά διώχνονται εύκολα από τούς πιο ώριμους. Τότε πολλές φορές παραμένουν στη «γειτονιά» ή χτίζουν μια καινούργια ψευτοφωλιά.









enmpampini

.....................................................................................................................