Η ιστορία του Ελληνικού καφέ

 

Η ιστορία του Ελληνικού καφ

« Ω βαρύ γλυκέ καφέ μου

καιαν είμαι με παρέα

και σαν έχω μοναξιά

κάθε μια σου ρουφηξιά

είναι μια ψηλή ιδέα »

 έγραψε ο Γεώργιος Σουρής, μετατρέποντας σε ποίηση μία από τις πιο γνώριμες και διαχρονικές εικόνες της καθημερινότητάς μας και στην Ελλάδα, εκείνη του καφενείου (και της καφετέριας που το διαδέχθηκε) όπου οι θαμώνες, με συντροφιά ή και ολομόναχοι, απολαμβάνουν το αγαπημένο τους χαρμάνι. Καθημερινή συνήθεια όχι μόνο (όλων σχεδόν) των Ελλήνων αλλά δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ο καφές μας ξυπνάει και μας συντροφεύει στα μικρά διαλείμματα της ημέρας ή την ώρα της δουλειάς, έχοντας συνδέσει τη γεύση του με όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες: από τις πιο χαρούμενες (το αντάμωμα φίλων, το κλείσιμο ενός ωραίου γεύματος ή δείπνου κ.λπ.) ως τις πιο θλιβερές (κηδείες και μνημόσυνα), οπότε ως «καφές της παρηγοριάς» έρχεται με τα αρωματικά χαρμάνια του και με τη διακριτική πίκρα του να σκεπάσει για λίγο την αφόρητη πίκρα της απώλειας.


« Τα όσα η μοίρα μου 'γραφε

κι άλλος κανείς δεν ξέρει,

τα βρήκα μέσα στον καφέ,

τα διάβασα στο χέρι »

 γράφει με τη σειρά του ο Οδυσσέας Ελύτης αναφερόμενος στη μεταφυσική διάσταση που και ο Ελληνικός λαός έχει δώσει σε ένα φλυτζάνι αραβικού καφέ, ή μάλλον στα κατακάθια του, όταν θεωρεί πως μπορεί να του ανακαλύψουν το μέλλον. Επιβεβαιώνοντας, ακόμα και δια της δεισιδαιμονίας, πως ο καφές είναι κάτι παραπάνω από ένα ρόφημα. Είναι παρέα στη μοναξιά, είναι «γιατρικό» και απόλαυση, είναι αφορμή για συγκέντρωση και ενδοσκόπηση, είναι μια καθημερινή ιεροτελεστία που καθένας από εμάς τη βιώνει με τον δικό του τρόπο, ως μια απόλυτα προσωπική υπόθεση.

 Η Ελλάδα έμαθε τον καφέ όταν ακόμη βρισκόταν υπό Οθωμανική κατοχή και τον αγάπησε αμέσως. Το λαοφιλές ρόφημα παρασκευαζόταν (και ακόμη παρασκευάζεται) στο μπρίκι, δια του βρασμού, και σήμερα άλλοι το αποκαλούν τουρκικό κι άλλοι Ελληνικό καφέ, κρατάει χρόνια αυτή η διαφωνία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τον αραβικό καφέ, αφού και οι Τούρκοι τον τρόπο παρασκευής του τον πήραν από τους Άραβες. Ως γνωστόν, στη χώρα μας ο ναός του είναι το καφενείο, με τα πρώτα καταστήματα αυτού του είδους να λειτουργούν για πρώτη φορά κατά τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας, με αποκλειστικά ανδρική πελατεία. Τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα έκαναν την εμφάνιση τους και τα αστικά "καφέ" και ζαχαροπλαστεία όπου συγκεντρωνόταν ο πιο «καλός κόσμος» και μπορούσαν και οι γυναίκες να απολαύσουν το καφεδάκι τους. Εξέλιξή τους είναι οι καφετέριες, που σήμερα φύονται σε κάθε γειτονιά, σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας με τη λειτουργία τους τον εθνικό εθισμό μας στο είδος. Ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του καφέ στη χώρα μας είναι και τα αποκαλούμενα «φιλολογικά καφενεία», χώροι όπου συναντιόνταν για να πιουν τον καφέ τους και για να συζητήσουν οι άνθρωποι του πνεύματος  και όπου μπορούσες να δεις τον Ροΐδη, τον Δροσίνη, τον Παλαμά, τον Άγρα, τον Φιλύρα και αργότερα τον Ελύτη, τον Γκάτσο, τον Σαχτούρη, τον Χατζηδάκη, τον Κουν, τον Θεοδωράκη, τον Μόραλη... Το καφενείο του Ζαχαράτου (στην πλατεία Συντάγματος), ο «Μαύρος Γάτος» (στη συμβολή Ακαδημίας και Ασκληπιού) και το «Πατάρι» των αδελφών Λουμίδη (επί της Σταδίου) ήταν από τα πιο ονομαστά καταστήματα αυτού του είδους. Φημισμένο ήταν και το καφενείο Ζαβορίτη, πάλι στην πλατεία Συντάγματος. 

 Όσο για τα δικά μας καφενεία, του χωριού μας, που νοσταλγήσαμε.. δείτε μερικές φωτογραφίες από παλιά και καινούργια..


















 Η εφεύρεση του φραπέ

Η χώρα μας μπορεί να υπερηφανεύεται και για τη συμβολή της στην ιστορία του καφέ, με τη δημιουργία ενός νέου είδους. Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 1957 ο Δημήτρης Βακόνδιος, υπάλληλος της Nestle στην Ελλάδα, ανακάτεψε πειραματιζόμενος, σε ένα σέικερ που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή σοκολατούχου ροφήματος, στιγμιαίο καφέ με παγωμένο νερό (επειδή δεν έβρισκε ζεστό νερό). Ακολούθως πρόσθεσε γάλα και ζάχαρη και έτσι έφτιαξε τον πρώτο φραπέ. Τη «φραπεδιά» που ακόμα και σήμερα, που υπάρχουν πολλές γευστικές επιλογές και που οι απαιτήσεις για πραγματικά καλής ποιότητας καφέ είναι αυξημένες, παραμένει συνώνυμη με την Ελλάδα και με τα ανέμελα καλοκαίρια της.

enmpampini.

Πηγή: ΒΗΜΑgazino

Φωτογραφίες: Μπαμπίνη IN

ΝΕΡΟΤΡΙΒΗ ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ.




Στο Μοναστηράκι Ξηρομέρου στο κέντρο του χωριού λίγο μετά απ' την πηγή του Κεφαλόβρυσου βρίσκεται μια από τις παραδοσιακές νεροτριβές του Μοναστηρακίου  η νεροτριβή του Κώστα Πετροπούλου ,το νερό της νεροτριβής έρχεται κατευθείαν από τα Ακαρνανικά Όρη,

ΣΤΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΣΕ: ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ - ΠΆΠΛΩΜΑΤΑ - ΧΑΛΙΑ - ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ - ΜΟΚΕΤΕΣ - ΦΛΟΚΑΤΕΣ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ: ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ. ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 2643031252 & 6980408083. ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ.










φωτο: Διονύσης Πετρόπουλος

Κλειστό αύριο Δευτέρα το Δημαρχείο στον Αστακό, λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος. Μοριακά τεστ για το προσωπικό του Δημαρχιακού καταστήματος στο Κ.Υ. Αστακού.

rantevou dimos xiromeroy 1112021
 
Αστακός 4.4.2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.
 
Ενημερώνουμε τους πολίτες ότι το Δημαρχείο στον Αστακό για αύριο Δευτέρα 5 Απριλίου θα παραμείνει κλειστό, ώστε να γίνει η προβλεπόμενη απολύμανση και να περάσει χρονικό διάστημα 24 ωρών. Η αιτία είναι ότι σε εργαζόμενο του Δήμου Ξηρομέρου διαπιστώθηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid.
Ευχόμαστε στον εργαζόμενο περαστικά και καλούμε τους πολίτες να μην προσέρχονται αύριο στον χώρο του Δημαρχείου.
Το ΚΕΠ και το Κέντρο Κοινότητας θα λειτουργήσουν κανονικά, μέσω  της γνωστής διαδικασίας των τηλεφωνικών ραντεβού πριν την προσέλευση.
Για όλο το προσωπικό του Δήμου που εργάζεται στον χώρο του Δημαρχιακού καταστήματος Αστακού, αύριο Δευτέρα στις 02:30 μ.μ., θα διενεργηθούν μοριακά τέστ στο Κ.Υ. Αστακού.
Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να δείξουμε υπεύθυνη στάση, τηρώντας τις οδηγίες και όλα τα μέτρα προφύλαξης. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να μπαίνουν σε καραντίνα και να την τηρούν αυστηρά, κάτι που είναι απαραίτητο για τον περιορισμό της διασποράς.
Ας δείξουμε υπευθυνότητα σκεπτόμενοι τους γύρω μας, οι οποίοι είναι οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας, οι συγχωριανοί μας.
Σας ευχαριστούμε για την συνεργασία.
 
 
Εκ του Δήμου Ξηρομέρου

Κοινή επιστολή Ν. Φαρμάκη, Απ. Τζιτζικώστα και Γ. Κασαπίδη στον Πρωθυπουργό για έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων λιανεμπορίου που παραμένουν κλειστές

 




Κοινή επιστολή Ν. Φαρμάκη, Απ. Τζιτζικώστα και Γ. Κασαπίδη στον Πρωθυπουργό για έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων λιανεμπορίου που παραμένουν κλειστές


Τη στήριξη των επιχειρήσεων λιανεμπορίου της Αχαΐας, της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης με ειδική και στοχευμένη ρύθμιση, προκειμένου να καλύψουν μέρος της επιπλέον απώλειας που συνιστά η παρατεταμένη αδράνεια λειτουργίας τους σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις της υπόλοιπης χώρας, ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.


Στην επιστολή, οι Περιφερειάρχες  επισημαίνουν την αιφνίδια ανατροπή που υπήρξε στον σχεδιασμό των εμπορικών επιχειρήσεων των τριών περιοχών και τις δυσμενέστατες συνέπειες που αυτή η εξέλιξη συνιστά ακόμα και για τη βιωσιμότητά τους, ζητώντας την αποζημίωση των επιχειρήσεων, χωρίς άλλα κριτήρια και με ποσό τουλάχιστον 5.000 ευρώ ανά επιχείρηση, σημειώνοντας ότι αντίστοιχη απόφαση ελήφθη προ μηνών για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ' εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19.

Με αφορμή την κοινή επιστολή, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, αναφέρει: «Ο εμπορικός κόσμος της Αχαΐας έχει υποστεί και υπομείνει πολλά, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο που του ζητήθηκε μέχρι τώρα στην τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό και ο αιφνιδιασμός του στο παρά πέντε της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στη χώρα, συνιστά μία οδυνηρή επιλογή που εγείρει εύλογες απορίες και διαμαρτυρίες, ιδιαίτερα καθώς η αναστολή επαναλειτουργίας δεν αφορά και άλλες περιοχές με εξίσου υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Η ειδική συνθήκη που δημιουργήθηκε χρήζει και ειδικών μέτρων στήριξης, προκειμένου να καλυφθεί μέρος έστω της απώλειας αλλά και να υπάρξει απόδοση δικαίου. Οι εξαιρέσεις των κανόνων πρέπει να δικαιολογούνται επαρκώς και οι επιπτώσεις τους να αναπληρώνονται πλήρως».



Επισυνάπτεται το κείμενο της επιστολής των Περιφερειαρχών προς τον Πρωθυπουργό


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ 

Πάτρα, 04 Απριλίου 2021 

Αρ. Πρωτ. : ΠΔΕ/ΓΠ/84727/1666

  

Προς: Τον Πρωθυπουργό  

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη  

  

Θέμα: «Κοινή επιστολή Περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας , Δυτικής Ελλάδας και  Δυτικής Μακεδονίας». 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, 

Όπως γνωρίζετε οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης  βρίσκονται σε καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου με συνέπεια να έχουν επιβληθεί  μέτρα πλήρους αναστολής λειτουργίας όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων  (λιανεμπόριο), προτού μάλιστα επιβληθούν αντίστοιχα μέτρα στους ίδιους κλάδους  άλλων περιοχών που λειτουργούσαν τότε με το σύστημα click away ή click inside. 

Ήδη και ενώ στις 31.3.2021 ανακοινώθηκε επίσημα η άρση των περιορισμών  λειτουργίας (lockdown) αναφορικά με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, με  νεότερη απόφαση εξαιρέθηκαν ρητά του μέτρου, οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της  Αχαΐας και της Κοζάνης με την αιτιολογία ότι στην περίπτωσή τους συντρέχουν  «ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και τοπικά χαρακτηριστικά που επιβάλλουν τη  διαφοροποίηση». 

Τα ανωτέρω δεδομένα, πέρα από το γεγονός ότι ανατρέπουν κατά τρόπο αιφνίδιο – και μάλλον παράδοξο καθώς άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο δεν  εξαιρέθηκαν της ρύθμισης - τον προγραμματισμό των επαγγελματιών του  λιανεμπορίου στις ήδη πολλαπλώς πληγείσες περιοχές μας, επιφέρουν  δυσμενέστατες συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών καθώς τους  

Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32, 26441, Πάτρα 

Τηλ.: 2613 - 613500, 2613 – 613501, Fax: 2613 – 613532 

www.pde.gov.gr e-mail: grafeio.pde@pde.gov.gr  

στερούν από τους ελάχιστους αναμενόμενους πόρους ρευστότητας μόλις 3  εβδομάδες πριν από την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Το γεγονός δε ότι η  εξαίρεση από την άρση των περιοριστικών μέτρων αφορά μόνο ελάχιστες περιοχές,  συνιστά ειδική συνθήκη που χρήζει στοχευμένης ρύθμισης για την παροχή  ενίσχυσης στις επιχειρήσεις αυτές υπό την μορφή εφ άπαξ αποζημίωσης, ώστε μέσω  αυτής να επιδιωχθεί η κάλυψη της απώλειας ρευστότητας και των εξόδων των  επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και η προστασία των θέσεων εργασίας. 

Οφείλουμε δε να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο καθώς με  την με αριθμ. 29013/2021 (ΦΕΚ Β' 900/08.03.2021) απόφαση του Υφυπουργού  Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ενίσχυση επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ'εξαίρεση  σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής  ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19»,  προβλέφθηκε η κατ΄ εξαίρεση οικονομική στήριξη των σε αυτήν αναφερόμενων  κλάδων (με προσδιορισμό ανά ΚΑΔ) μέσω δημοσίευσης πρόσκλησης δράσης  ενίσχυσης με την μορφή αποζημίωσης ύψους 3.000 ευρώ, με την αιτιολογία ότι σε  αυτές επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα επαχθέστερα των προβλεπόμενων για  αντίστοιχες επιχειρήσεις στο σύνολο της επικράτειας, λόγω του αυξημένου  επιδημιολογικού φορτίου των συγκεκριμένων περιοχών στις οποίες λειτουργούσαν. 

Για τον λόγο αυτό στην περίπτωση των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου των Π.Ε.  Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης συντρέχει ειδική περίπτωση που δικαιολογεί,  προς αποκατάσταση της αρχής της ισότητας, την πρόβλεψη είτε με νομοθετική  ρύθμιση είτε με αντίστοιχη με την ανωτέρω δημοσίευση πρόσκλησης δράσης  ενίσχυσης υπό μορφή αποζημίωσης ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια (κύκλος  εργασιών/εργαζόμενοι κλπ) τουλάχιστον ποσού 5.000 ευρώ, ώστε να  αποκατασταθεί η ρευστότητα και να καλυφθεί μέρος των δαπανών που  πραγματοποιήθηκαν ενόψει της προαναγγελθείσας άρσης των περιορισμών που  αιφνιδίως δεν υλοποιήθηκε στις περιοχές μας.

[2] 

Θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μια ελάχιστη αναγνώριση της  επιβάρυνσης που έχει επέλθει στους επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου που  αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, αναμένουμε την εκ μέρους σας  εξαγγελία του σχετικού μέτρου. 

Με εκτίμηση, 

Απόστολος Τζιτζικώστας - Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης  Κεντρικής Μακεδονίας 

Νεκτάριος Φαρμάκης - Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας 

Γιώργος Κασαπίδης – Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας 



Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

 


Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως ονομάζεται η τρίτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κατά την οποία τιμάται ο Σταυρός, το σύμβολο της χριστιανικής πίστης. Πρόκειται για δεσποτική εορτή, η οποία έχει τις ρίζες της στην Παλαιστίνη, όταν την πρώτη Κυριακή μετά την 6η Μαρτίου εορταζόταν η ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη.


Η Κυριακή αυτή είναι η μεσονηστήσιμη, βρίσκεται δηλαδή στο μέσο της σαραντάημερης νηστείας. Οι χριστιανοί ατενίζοντας και προσκυνώντας το Σταυρό, θυμούνται το πάθος του Χριστού και παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν τη νηστεία και τον πνευματικό τους αγώνα.

Κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας, ο Σταυρός μεταφέρεται από τον ιερέα με πομπή στο κέντρο του ναού, όπου τελείται, όπως ορίζει το εκκλησιαστικό τυπικό, η ακολουθία της Σταυροπροσκυνήσεως. Στη συνέχεια, οι πιστοί ασπάζονται τον Σταυρό και λαμβάνουν από το χέρι του ιερέα ως ευλογία άνθη και δεντρολίβανο (σταυρολούλουδα), τα οποία μετά φυλάσσουν στο εικονοστάσι των σπιτιών τους, όπως τα άνθη του Επιταφίου. Ο Σταυρός παραμένει στο κέντρο του ναού καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνησή του από τους εκκλησιαζόμενους.
Παλαιότερα, το απόγευμα της Κυριακής της Σταυροπροσκύνησης, που λέγεται και Μεσοσαράκοστο, τα παιδιά γύριζαν τα σπίτια και ζητούσαν αυγά και ξύλα για το Πάσχα, τραγουδώντας τους στίχους:
Χαίρε Τίμιε Σταυρέ
χαρά των προφητών
να μας δώσεις εν’ αυγό
για να φύγω από δω

sansimera 
.....................................................................................................................