ΜΠΑΜΠΙΝΗ: Στη ρωγμή του χρόνου ....Σπίτια από πέτρα

 



Παλιά σπίτια του χωριού εγκαταλειμμένα, κτίσματα γκρεμισμένα,(καθώς πολλούς Μπαμπινιώτες τους παρέσυρε το γενικότερο ρεύμα της μετανάστευσης της μεταπολεμικής Ελλάδος προς την Ευρώπη, Αμερική και τα μεγάλα αστικά κέντρα).που δεν παύουν όμως να γοητεύουν με την ομορφιά τους και την αρχιτεκτονική τους ,φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη από μαστόρους που χρησιμοποιούσαν ντόπια πέτρα και ξύλο. 

Κάποτε τα σπίτια αυτά έσφυζαν από ζωή,  ζούσαν ευτυχισμένες οικογένειες που αντιμετώπιζαν τη ζωή χωρίς υπερβολικές φροντίδες και παράλογες  επιθυμίες. 





























Παράταση διαγωνισμών ζωγραφικής και δημιουργίας λογοτύπων, από την επιτροπή για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 στο Δήμο Ξηρομέρου.

157093432 10225816202621071 5914620986539733103 o
Αστακός, 27 Μαρτίου 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
Πληροφορίες: Ζαγκότας Βασίλειος, εκπαιδευτικός
Τηλέφωνο: 6945404281
Προς: Πίνακας αποδεκτών (βλ. τέλος)
 
Θέμα: Παράταση υποβολής έργων μαθητικών διαγωνισμών.
 
Η Δημοτική Επιτροπή για τον Εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 ανακοινώνει την παράταση της υποβολής των έργων για τους μαθητικούς διαγωνισμούς:
(α) «1821: Οι Έλληνες αγωνίζονται για την ελευθερία τους», ο οποίος αφορά τη δημιουργία έργου ζωγραφικής και απευθύνεται στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Ξηρομέρου.
(β) «Ξηρόμερο 1821-2021, 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ελευθερία», ο οποίος αφορά τη δημιουργία του λογότυπου του εορτασμού και απευθύνεται στους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων του Δήμου Ξηρομέρου.
 
Η υποβολή των έργων παρατείνεται έως και την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων. Η παράταση αυτή κρίθηκε σκόπιμη επειδή οι σχολικές μονάδες βρίσκονται σε αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας τους και, κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατή η υποβολή και η συλλογή των έργων από τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Παρακαλούνται οι αξιότιμοι/-ες διευθυντές/-ντριες των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ξηρομέρου να ενημερώσουν σχετικά τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων τους.
 
Με εκτίμηση
 
Η οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού
 
Αγγέλη Μαρία, εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπ/σης
Ζαγκότας Βασίλειος, εκπαιδευτικός Α/θμιας Εκπ/σης
Καλαϊτζίδου Παρασκευή, εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπ/σης
Παλουμπά Γεωργία, εκπαιδευτικός Α/θμιας Εκπ/σης
Παπανικολάου Θεοδώρα, εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπ/σης
Πολύζος Βασίλειος, Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ.
«Πολιτισμός, Περιβάλλον, Αθλητισμός, Παιδεία
και Κοινωνική Πρόνοια στο Δήμο Ξηρομέρου»
 
Πίνακας Αποδεκτών:
«Δημητρούκειο» Δημοτικό Σχολείο (Καραϊσκάκη-Βασιλόπουλο-Σκουρτού-Βλυζιανά-Μαχαιράς)
«Καραμούζειο» Γυμνάσιο Αστακού Αιτωλοακαρνανίας
Γενικό Λύκειο Αστακού Αιτωλοακαρνανίας
Γενικό Λύκειο Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας
Γυμνάσιο Κανδήλας Αιτωλοακαρνανίας
Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Φυτειών Αιτωλοακαρνανίας
Δημοτικό Σχολείο Αρχοντοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας
Δημοτικό Σχολείο Αστακού Αιτωλοακαρνανίας
Δημοτικό Σχολείο Βάρνακα Αιτωλοακαρνανίας
Δημοτικό Σχολείο Κανδήλας Αιτωλοακαρνανίας
Δημοτικό Σχολείο Μπαμπίνης Αιτωλοακαρνανίας
Δημοτικό Σχολείο Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας
Δημοτικό Σχολείο Παλαιομάνινας Αιτωλοακαρνανίας
Δημοτικό Σχολείο Ριβίου Αιτωλοακαρνανίας
Δημοτικό Σχολείο Στρογγυλοβουνίου Αιτωλοακαρνανίας
Δημοτικό Σχολείο Φυτειών Αιτωλοακαρνανίας
Δημοτικό Σχολείο Χρυσοβίτσας Αιτωλοακαρνανίας

 

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ-Ζωντανή μετάδοση της διπλής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 29 Μαρτίου.


Ημερομηνία 27.3.2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.
 
Η Δημοτική Αρχή συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις για αλλαγές στον Δήμο Ξηρομέρου σε όλα τα επίπεδα, στα πλαίσια της εμβάθυνσης της Δημοκρατίας, της διαφάνειας, της δημόσιας λογοδοσίας και της πλήρους ενημέρωσης των πολιτών του Δήμου Ξηρομέρου, θα μεταδώσει ζωντανά την διπλή συνεδρίαση (ειδική και τακτική) του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 29 Μαρτίου, στις 07:00 μ.μ., το οποίο θα γίνει με τηλεδιάσκεψη.
Η Δημοτική Αρχή από τον Σεπτέμβριο του 2019 που ανέλαβε, φρόντισε, για πρώτη φορά τα ηχητικά πρακτικά να ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του Δήμου, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται για τις συζητήσεις, τις θέσεις των παρατάξεων - δημοτικών συμβούλων, τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και από τον Δεκέμβριο του 2020, ξεκίνησε πάλι για πρώτη φορά τις ζωντανές μεταδόσεις των Δημοτικών Συμβουλίων που γίνονται με τηλεδιάσκεψη.
Δεξιά στην ιστοσελίδα του Δήμου Ξηρομέρου, στην κατηγορία ''ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ'', έχει προστεθεί η επιλογή ''Live μετάδοση''. Εκεί μπορούν όλοι οι πολίτες να μπουν ελεύθερα και να παρακολουθήσουν ζωντανά το Δημοτικό Συμβούλιο και τα τοπικά Sites και Blogs να πάρουν τον σύνδεσμο ή τον κώδικα html, να τον επικολλήσουν στο δικό τους μέσο, ώστε να το αναμεταδώσουν και να το παρακολουθήσουν όσο πιο πολλοί πολίτες του Ξηρομέρου.
Με το τέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, το βίντεο της συζήτησης θα είναι την ίδια στιγμή διαθέσιμο στο κανάλι στο YouTube του Δήμου Ξηρομέρου μαγνητοσκοπημένο, για να μπορέσουν να το παρακολουθήσουν οι πολίτες που δεν μπόρεσαν ζωντανά.
Ο καλά και πλήρως ενημερωμένος πολίτης στα θέματα του Δήμου μας, είναι ζητούμενο και μεγάλος στόχος της δημοτικής αρχής.
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ -Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Άρη Μπιτσώρη ¨Ο Αριστοφάνης με …. άλλα λόγια¨

 

 Σήμερα 27 Μαρτίου γιορτάζουμε την  Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου  κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ το βιβλίο του Άρη Μπιτσώρη ¨Ο Αριστοφάνης με …. άλλα λόγια¨ όπου με τον δικό του τρόπο αποδίδει έμμετρα τις κωμωδίες του αρχαίου σατιρικού ποιητή, Νεφέλες, Λυσιστράτη και Πλούτος.

Ένα δείγμα είναι η παρακάτω πρώτη σκηνή  από τη Λυσιστράτη.


ΣΚΗΝΗ  Α

Αθήνα 411 π. Χ. στο βάθος η Ακρόπολη. Η Λυσιστράτη

 πηγαινοέρχεται ανυπόμονη.

 

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Αν ήταν τίποτε πομπές, γιορτές και πανηγύρια

θα έσπευδαν, θα πήδαγαν από τα παραθύρια.

Και τώρα που τις κάλεσα για θέματα ευθύνης

πολύ βαρύ τις πλάκωσε το πάπλωμα της κλίνης.

Περισσότερα . arisbitsoris.

 


Αύριο Κυριακή 28 Μαρτίου αλλαγή ώρας (Θερινή) 2021

 

Συγκεκριμένα, από το πρωί της  Κυριακής, 28 Μαρτίου 2021, εφαρμόζεται και στη χώρα μας το μέτρο της θερινής ώρας. Έτσι, στις 03:00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04:00, με την ημέρα να μεγαλώνει.

Πανηγύρισε η Ιερα Μητρόπολη Κανάγκας την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

 


https://oagioskosmas.blogspot.com/

Χαρμοσύνος εόρτασε η Μητρόπολη Κανάγκας την Θεομητορικη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. 


Την παραμονή της εορτής τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κανάγκας κ. Θεοδοσίου και το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την οποίαν έλαβε μέρος και η Χειροτονία ενός Κατηχητού της περιοχής Ντέμπα της Επαρχίας Κανάγκα. 

Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ των άλλων τόνισε στον χειροτονούμενο πως "η σημερινή ημέρα είναι ένας προσωπικός Ευαγγελισμός για σένα, ο Άγγελος σε χαιρετά που το Άγιο Πνεύμα θα σκηνώσει εντός σου και θα ενεργοποιήσει χαρίσματα λειτουργικά. Ο Χριστός στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου προσέλαβε την δική μας χωμάτινη φύση για να την θεωσει. Σήμερα ζητά από εσένα να του προσφέρεις την δική σου χωμάτινη ύπαρξη για να την λαμπρινει και να την χαριτώσει προκειμένου να τρέξεις στα χωριά και στις πόλεις της επαρχίας σου να μεταδώσεις αυτή την χαρά και αυτό το φως". 

Στο τέλος όλοι οι πιστοί αναφώνησαν το Άξιος. 

Οι πιστοί με πολύ χαρά ευχαρίστησαν τον Σεβασμιωτατο για το νέο σχολείο που κτίσθηκε στην ενορία τους. 















 
.....................................................................................................................