Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου Γυναικών Αστακού

 


Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Αστακού σε συνεργασία με το Π.Ν. Ρίου, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 22 ΜΑΡΤΙΟΥ εθελοντική Αιμοδοσία , στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Νικολάου Αστακού.


 Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους τακτικούς και τους νέους αιμοδότες μας, για το χρόνο που διέθεσαν προκειμένου να προσφέρουν ΖΩΗ.

Η ανάγκη για αίμα είναι μεγάλη και διαρκής και ειδικά τώρα που βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω του COVID-19, γι' αυτό ο μόνος τρόπος για να βοηθήσουμε είναι να διαθέσουμε 10 λεπτά από τον χρόνο μας!


Επίσης ευχαριστούμε πολύ το Δ.Σ. του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, για την παραχώρηση της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου

 

Το Δ.Σ.












































ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ-Στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας

                      


 

    Κρίσιμες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις είχε ο π. Περιφερειάρχης Αποστόλης Κατσιφάρας με τον αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Μεσολογγίου Πάνο Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο των εργαζομένων Δημήτρη Τομαρά,  Γιατρούς και μέλη του σωματείου συνοδευόμενος από τα μέλη της παράταξης Γιάννη Λύτρα, Νίκο Μπαλαμπάνη και Παναγιώτη Κατσούλη.



    Κατά την συζήτηση τέθηκαν τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο που λειτουργεί σήμερα και με κλινικές Covid 19  οι δε εργαζόμενοι  σε πολύ δύσκολες συνθήκες δίνουν καθημερινά την μάχη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι λύσεις πρέπει να είναι άμεσες,  Όπως:

α. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων Ιατρικών – νοσηλευτικών, με πρώτη προτεραιότητα την κάλυψη θέσης Ακτινοδιαγνωστικής για την άμεση  λειτουργία του αξονικού τομογράφου ώστε να σταματήσει ο Γολγοθάς των ασθενών που μεταφέρονται στο Αγρίνιο για εξετάσεις.

β. Άμεση λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων σε όλα τα κέντρα υγείας του νομού ( Βόνιτσα, Αστακός, Μύτικα και Χαλκιόπουλο ) αλλά και εξεύρεση νέων χώρων στις μεγάλες πόλεις, όπως πχ των ΚΑΠΗ που διαθέτουν αξιόπιστες υποδομές και προσωπικό ώστε να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί και να καλυφθεί το κενό μιας και η Αιτωλοακαρνανία υστερεί κατά πολύ του μέσου όρου των εμβολιασμών στην χώρα.

γ. Συντήρηση και βελτίωση των κτιριακών υποδομών, με αποξήλωση των υφιστάμενων κατεστραμμένων κουφωμάτων και προμήθεια και εγκατάσταση νέων προϋπολογισμού 450.000 ευρώ. Το αίτημα είναι ώριμο με τεχνική μελέτη και έγκριση σκοπιμότητας από το υπουργείο Υγείας. Θεωρούμε ότι είναι εφικτό και μέσα στις δυνατότητες χρηματοδότησης της Περιφέρειας που εκεί και θα το θέσουμε.

δ. Βελτίωση περιβάλλοντος χώρου και διαμόρφωση χώρων στάθμευσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση, νοσηλευόμενων, επισκεπτών και εργαζομένων

    Παράλληλα, μας δόθηκε η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε τις θέσεις της παράταξή μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας που πρόσφατα τέθηκαν και ψηφίστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και βρίσκουν αποδοχής από τον Υγειονομικό κλάδο και τις τοπικές κοινωνίες.

     Ευχαριστούμε τους εργαζόμενους για την θερμή υποδοχή και την ενδιαφέρουσα και παραγωγική συνάντηση και τους βεβαιώνουμε ότι θα είμαστε σταθερά δίπλα τους, στον κοινό αγώνα, για μία υγεία υψηλού επιπέδου και με δημόσιο χαρακτήρα.

Με ελπίδα, συνεργασία και αισιοδοξία  θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια .

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

 


Με την τέλεση δοξολογιών και καταθέσεις στεφάνων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τιμά φέτος την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821, η οποία συμπίπτει με την συμπλήρωση των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821.


Οι επετειακές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς είναι περιορισμένες λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις. 

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021,  την Ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς στην Πάτρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός στην Ι.Π Μεσολογγίου και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα στον Πύργο. 

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, θα παραστεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, στα Καλάβρυτα, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκη Παπαδόπουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων Θανάση Μαυρομμάτη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος θα βρίσκεται στις εκδηλώσεις στην Πάτρα, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά στην Ι.Π Μεσολογγίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλειος Γιαννόπουλος στον Πύργο


ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Στην Αχαΐα: Η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί ως εξής: ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος στην Κ. Αχαϊα, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  Ανδρέας Φίλιας στο Αίγιο και ο βοηθός Περιφερειάρχη με αντικείμενο τα θέματα Παιδείας και δράσεων συνεργασίας Περιφέρειας και Μητροπόλεων Δυτικής Ελλάδας Νίκος Κατσουγκράκης στη Χαλανδρίτσα του Δήμου Ερυμάνθου.

Στην Αιτωλοακαρνανία: Η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί ως εξής: ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης στο Αγρίνιο, η  Βοηθός Περιφερειάρχη αρμόδια για τις δράσεις συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τα Σώματα Ασφαλείας Αγγελική Χαλιμούδρα  στη Ναύπακτο, η  Βοηθός Περιφερειάρχη, αρμόδια για θέματα κοινωνικής πολιτικής, ισότητας των φύλων και φυλετικών διακρίσεων Αμαλία Βούλγαρη – Πολονύφη στην Αμφιλοχία, ο βοηθός Περιφερειάρχη αρμόδιος για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τις Έγγειες Βελτιώσεις Γιώργος Κοντογιάννης στο Θέρμο, ο Βοηθός Περιφερειάρχη, αρμόδιος για τον συντονισμό των παραγωγικών τάξεων και την συνεταιριστική αγροτική πολιτική στις Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας Μιχαήλ Γούδας στη Βόνιτσα.

Στην Ηλεία: Η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί ως εξής: ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος στην Αμαλιάδα, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νικόλαος Κοροβέσης στη Ζαχάρω, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτριος Νικολακόπουλος στα Κρέστενα, ο Βοηθός Περιφερειάρχη, αρμόδιος για τον συντονισμό των παραγωγικών τάξεων και την συνεταιριστική αγροτική πολιτική στην Π.Ε Ηλείας Χρήστος Μπιλίρης στα Λεχαινά.

Α. Φίλιας: «Η Γη της Φλόγας, πρωταγωνίστρια και τότε και τώρα» - 130 δράσεις και εκδηλώσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821




 «Ένας χρόνος γεμάτος ιστορία, μνήμες και συναισθήματα με άρωμα Ελλάδας και υπερηφάνεια. Η Δυτική Ελλάδα, η Γη της Φλόγας, πρωταγωνίστρια στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, πρωταγωνίστρια και σήμερα 200 χρόνια μετά, με εκδηλώσεις μνήμης, ανασκόπησης και περισυλλογής που σηματοδοτούν ταυτόχρονα την αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο για τις γενεές που έρχονται. Αφετηρία που σηματοδοτείται με εμβληματικά έργα που αναφέρονται στο παρελθόν, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του σήμερα,  και στοχεύουν στην προσέγγιση και στόχευση του ενός καλύτερου αύριο».

 

Το στίγμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αλλά και Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής «Δυτική Ελλάδα 2021» Ανδρέας Φίλιας. 

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης, σήμερα Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, ο κ. Φίλιας παρουσίασε διεξοδικά το πρόγραμμα, μεγάλο μέρος του οποίου χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2021»

Από τις αρχές του 2020 η Περιφέρεια ξεκίνησε τις προετοιμασίες προκειμένου η Δυτική Ελλάδα, το μέρος που ξεκίνησε η Ελληνική Ανεξαρτησία, να αποτελέσει το επίκεντρο των εορτασμών. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, Σχέδιο Δράσης, αξιοποιώντας δυνάμεις από όλο το εύρος της Περιφέρειας (Κεντρική Διοίκηση, Δήμοι, Συλλογικότητες, Πολίτες, Επιχειρήσεις), με στόχευση την ανάδειξη της  συμβολής της Δυτικής Ελλάδας στην Επανάσταση του 1821.  

Οι εκδηλώσεις  που προγραμματίζονται  με διασπορά στο χώρο και το χρόνο οι οποίες θα διατρέξουν όλη την Περιφέρεια αλλά και εκτός αυτής. Ορισμένες θα παραμείνουν ως θεσμός προσελκύοντας επισκέπτες και στο μέλλον, συμβάλλοντας έτσι στην γενικότερη ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Από το Περιφερειακό Συμβούλιο ψηφίστηκε και η Γνωμοδοτική Επιτροπή «Δυτική Ελλάδα 2021», η οποία απαρτίζεται από 27 μέλη (5 Περιφερειακούς Συμβούλους, 21 πολίτες εγνωσμένου κύρους και εξειδίκευσης από τον χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης και τον Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ως Πρόεδρο). 

Ο προγραμματισμός διαρθρώνεται σε δύο άξονες: 


Άξονας 1: Έργα εμβληματικού/ στρατηγικού χαρακτήρα

Στον Άξονα 1 εντάσσονται έργα εμβληματικού/ στρατηγικού χαρακτήρα, που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και είναι κριτικής σημασίας για τον επιτυχή εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. 

Α. Η ΠΔΕ, η μοναδική Περιφέρεια σε ολόκληρη της Ελλάδα,  ενέταξε και υλοποιεί έργο προϋπολογισμού 1.967.880 ευρώ για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Π.Δ.Ε. με χρήση ψηφιακών και διαδραστικών μέσων με έμφαση σε ιστορικά γεγονότα και αναφορές, όπως τα τεκταινόμενα κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Το έργο διακρίνεται σε τρία υποέργα:

  • Την οργάνωση και λειτουργία ενός κινητού ψηφιακού μουσείου, το οποίο θα περιοδεύσει σε σημαντικά αστικά κέντρα της Π.Δ.Ε., πριν εγκατασταθεί μόνιμα σε σημεία της Π.Δ.Ε. με ιδιαίτερο ρόλο στην Επανάσταση και συγκεκριμένα στα  Καλάβρυτα και την  Ιερή Πόλη Μεσολογγίου. Στο κινητό ψηφιακό μουσείο αξιοποιούνται σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες (βίντεο προβολές, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα, ολογραμματική μεικτή πραγματικότητα, συστήματα ακουστικής και πολυμεσικής ξενάγησης, κλπ.).

  • Την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και ψηφιακού περιεχομένου με πολυεπίπεδο τρόπο, ήτοι: α) μέσω πύλης προβολής περιεχομένου και υπηρεσιών(portal), β) μέσω εφαρμογής έξυπνων συσκευών,  χωρίς απαίτηση σύνδεσης στο διαδίκτυο με χρέωση του ενδιαφερόμενου και χωρίς απαίτηση εγκατάστασης εφαρμογής,  τοπικά, μέσω ασύρματων σταθμών προβολής περιεχομένου, οι οποίοι θα εγκατασταθούν ανά την επικράτεια της Π.Δ.Ε. και θα πληροφορούν τον επισκέπτη για 2500 σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα όρια της Περιφέρειας. 

  • Παραγωγή ενός περιγραφικού ντοκιμαντέρ με μη εμπορικό σκοπό αλλά διαθέσιμο για ανοιχτή χρήση (openaccess), μέσω του οποίου θα αναδεικνύεται η ιστορία και ο πολιτισμός της Δυτικής Ελλάδας

Β. Λεύκωμα. Παραγωγή από ιδίους όρους εκδοτικού έργου υψηλής ποιότητας κι αισθητικής, εστιασμένου στη σύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με τα προεπαναστατικά χρόνια και τα χρόνια της Επανάστασης. 


Άξονας 2: Έργα & δράσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς

Με ανοιχτή πρόσκληση που απεύθυνε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση 320 προτάσεις. Μετά από δυο φάσεις αξιολόγησης εγκρίθηκαν προς υλοποίηση κα συνδιοργάνωση οι 120 προτάσεις . Από αυτές, 57αφορούν την  Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, 46 την Π.Ε. Αχαΐας και 26 την Π.Ε. Ηλείας. Οι 10 από τις παραπάνω προτάσεις θα υλοποιηθούν και στις τρεις Περιφερειακές Δνότητες, Αρκετές από τις δράσεις που με βάση τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπάρχει η δυνατότητα ήδη υλοποιούνται άλλες βρίσκονται υπο υλοποίηση από τους φορείς και αναμένεται να γνωστοποιηθεί ο χρόνος παρουσίασης με βάση πάντα την εξέλιξη της πανδημίας.  


Ως προς το περιεχόμενο οι εκδηλώσεις ταξινομούνται ως εξής:

  • Πολιτιστικές δράσεις: όπερα, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια, μουσικές συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις, εικαστικές παρεμβάσεις και εκθέσεις, ιστορικές περιηγήσεις, εκθέσεις ιστορικών κειμηλίων, αναπαραστάσεις, αναβιώσεις μαχών και άλλων ιστορικών γεγονότων, κλπ..

  • Ψηφιακές εφαρμογές : ψηφιακά μουσεία, εφαρμογές κινητών και tablet, ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, αξιοποίηση τεχνολογιών BYOD (BringYourOwnDevice), ηλεκτρονικές πύλες πληροφόρησης, κλπ.

  • Αθλητικές & περιβαλλοντικές δραστηριότητες: αγώνες ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, δρόμου και μεγάλων αποστάσεων, ποδηλασία κλπ. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα έργα που σχετίζονται με το μηχανοκίνητο αθλητισμό, καθώς και έργα ήπιων περιβαλλοντικών παρεμβάσεων (πχ. ανάδειξη μονοπατιών, εξωραϊσμός σημείων ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, κλπ.)

  • Επιστήμη και εκπαίδευση: εκδοτικά έργα υψηλής ποιότητας, μελέτες, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, ,ανάδειξη φιλελλήνων, θερινά σχολεία, μαθητικοί διαγωνισμοί, δημιουργία μουσείου, δημιουργία μόνιμων/ περιοδικών μουσειακών εκθέσεων κλπ.





.....................................................................................................................