Μπαμπινιώτες στον αγώνα του 1821:Αναγνώστης Χαροκόπος

 


Ο Αναγνώστης Χαροκόπος γεννήθηκε στη Μπαμπίνη γύρω στα 1760.Η οικογένειά του ήταν οικονομικά ευκατάστατη και καταγόταν από την Κεφαλλονιά , απ΄ όπου έφυγε για κάποιο λόγο και εγκαταστάθηκε στη Μπαμπίνη .Στην Κεφαλλονιά συναντιέται ακόμα το επώνυμο χαροκόπος .

Ο Αναγνώστης σπούδασε στην Ιταλία και απέκτησε μεγάλη μόρφωση.

Λόγο του ήθους και του χαρακτήρα του τύχαινε μεγάλης εκτίμησης στην περιοχή του Ξηρομέρου. Την εποχή της κήρυξης της επανάστασης ήταν σε προχωρημένη ηλικία και έλαβε μέρος ως εκπρόσωπος του Ξηρομέρου μαζί με τον συγχωριανό του Πέτρο Μπαμπινιώτη,στη Συνέλευση της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος το 1821 στο Μεσολόγγι και στη Συνέλευση του Αιτωλικού το 1825 πέρασε στο Κάλαμο με γράμμα για τον Γιώργο Βαρνακιώτη από το Δημοτσέλιο και τον Καραΐσκάκη με το οποίο τον καλούσαν να γυρίσει πίσω στον Αγώνα .
 Ο Αναγνώστης είχε καλές σχέσεις με τον οπλαρχηγό του Ξηρομέρου και όπως φαίνεται από επιστολή του Βαρνακιώτη το 1827 προς τους υπεύθυνους φορολογίας Παλοκουσουργιά , Ρούτζη και Μπαλανίκα άνθρωπος της εκτίμησής του και της εμπιστοσύνης του.
Ο Αναγνώστης αρκετά χρήματα στον Αγώνα και έμεινε στο τέλος σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Το 1838 ήταν πολύ γέρος και αόμματος και τον φρόντιζε ο εγγονός του .Ο Δήμαρχος Οινιάδος Νικ.Μαγγινόπουλος (Μαγγίνας) σε έγγραφό του στις 15 Ιανουαρίου 1842 γράφει ότι ο Αναγνώστης είχε δύο ομολογίες της κυβέρνησης για χρήματα που είχε δώσει και ζητούσε να του εξοφληθούν ώστε να μπορέσει ο γέρος να πληρώσει τα χρέη του. Ο Μουσές γιος του Χαροκόπου γεννήθηκε το 1782 και έλαβε μέρος στην Επανάσταση ως Αξιωματικός .Το 1832 ήταν εκατόνταρχος στην Εκατονταρχία Μπαμπίνης που είχε έδρα την Κατοχή.
Την εκατονταρχία αποτελούσαν Μπαμπινιώτες και μερικοί από τη Χρυσοβίτσα και τον Πρόδρομο .Ο εγγονός του Χαροκόπου , που πρόσεχε τον παππού του , πρέπει να ήταν γιος του Μουσέ. Όπως φαίνεται από τα παλία δημοτολόγια και τα μητρώα αρρένων της κοινότητας Μπαμπίνης , από εκεί και ύστερα μερικοί Χαροκοπαίοι γράφονταν Μουσές και άλλοι Χαροκόπος η χρησιμοποιούσαν και τα δύο ονόματα.
Ββλιογραφία: Φυσεντζίδης Ν.Αυτογραφες επιστολές οπλαρχηγών ..Αλεξάνδρεια,1895
Μιτάκης Δ.Οινιάδες -Κατοχή .Πάτρα, 1984.Παπαδημητρίου Γ. Δ Πολιτικά και κοινωνικά κείμενα,Αθήνα 1999.ΓΛΚ. Γραμμ.Στρατιωτικών φ 159.Εφημ Ελληνικά Χρονικά αριθ.104/24/12/1824
Μ.Γ

Ν. Φαρμάκης: «Όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε ένα Πανεπιστήμιο που θα αγκαλιάζει και τους 700.000 πολίτες της Δυτικής Ελλάδας»

Την άποψη πως κάθε πρόοδος για τον τόπο φέρει τη «σφραγίδα της συνεργασίας» και γι’ αυτό μόνο μέσα από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς της περιοχής μπορεί να προκύψουν θετικές εξελίξεις για όλους, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, σήμερα Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, η οποία συζήτησε την πρόταση αναδιάρθρωσης των αποκεντρωμένων Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου.


O κ. Φαρμάκης, υπογράμμισε την ανάγκη διαρκούς και ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας, ώστε τα οφέλη να είναι κοινά και να διαμορφώνονται οι συνθήκες μίας κοινής πορείας προς ένα σύγχρονο και ισχυρό Πανεπιστήμιο για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας. 

 «Θυμάμαι μία έκφραση του κυρίου Πρύτανη σε ένα προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο: “Μπορεί στον τίτλο του να αποκαλείται Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά στην πραγματικότητα είναι Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας”. Αυτή ακριβώς η έκφραση συμπυκνώνει κυρίες και κύριοι και τα δικά μας πιστεύω. Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη: Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας πρέπει να είναι το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδας. Και αυτό σημαίνει, ένα μεγάλο και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο που θα αγκαλιάζει το σύνολο της Περιφέρειάς μας, που θα αντλεί από τις ισχυρές δυνατότητες όλων των περιοχών μας και παράλληλα θα προσφέρει σε αυτές. Η γνώμη της Περιφερειακής Αρχής, του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας αλλά και του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως εκφράστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου της 22ας Φεβρουαρίου 2021, ήταν όπως η ενίσχυση του Πανεπιστημίου δεν μπορεί να στηρίζεται σε ό,τι αφαιρεί, αλλά σε ό,τι προσθέτει. Ότι η ύπαρξη και η ακόμα μεγαλύτερη ενδυνάμωση των Αποκεντρωμένων Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου αποτελούν πλούτο για το Πανεπιστήμιο αλλά και για την τοπική κοινωνία, που κανένας μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει» επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης.

Επιπροσθέτως, ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως η Περιφέρεια θα σταθεί στο πλευρό του Πανεπιστημίου για να στηρίξει όλα τα δίκαια αιτήματά του και την ανάπτυξη κάθε γνωστικού αντικειμένου που το ίδιο επιθυμεί. «Είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας να προχωρήσει σε τροποποιήσεις που θα εξορθολογίσουν τη λειτουργία του και θα ενισχύσουν την ποιότητα των σπουδών. Μόνο που αυτός ο εξορθολογισμός πρέπει να είναι συνολικός. Και τελικά να μην υπακούει σε σειρήνες περιορισμού, αφαιρέσεων και συρρίκνωσης, αλλά να υπηρετεί τον στόχο ενός μεγάλου, ισχυρού και εξακτινωμένου Πανεπιστημίου», τόνισε.

«Είμαστε εδώ λοιπόν για να σας διαβεβαιώσουμε πως η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Δυτικής Ελλάδας είναι στο πλευρό σας. Ότι η αγωνία σας για ένα υγιές και ισχυρό Πανεπιστήμιο είναι και δική μας αγωνία. Μαζί μπορούμε να βρούμε τον δρόμο ώστε το Πανεπιστήμιο της Πάτρας να είναι εξίσου ισχυρό στην έδρα του, αλλά και στα αποκεντρωμένα τμήματά του» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης, ο οποίος δίνοντας μία πιο προσωπική χροιά στο τέλος της τοποθέτησής του, σημείωσε τα εξής:

«Ξεχάστε για λίγο τη δική μου και τη δική σας θεσμική ιδιότητα. Είμαι ο Νεκτάριος Φαρμάκης από το Αγρίνιο, ένας πολίτης αυτού του τόπου που λέγεται Δυτική Ελλάδα. Και είμαι βέβαιος πως οι περισσότεροι από εσάς, προέρχεστε επίσης από περιοχές της φτωχής και αδικημένης ελληνικής επαρχίας.  Όλοι εμείς που καταγόμαστε λοιπόν από την ελληνική επαρχία, όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε για αποκέντρωση, για κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη και ενάντια στην Ελλάδα των δύο ταχυτήτων, μπορούμε να βάλουμε την υπογραφή μας σε ένα σχέδιο συγκεντρωτισμού;  Δεν πιστεύουμε στη δύναμη του τόπου μας;  Δεν πιστεύουμε στη δύναμη που δίνει αλλά και παίρνει ένα Πανεπιστήμιο που ανήκει σε πολλούς και όχι σε λίγους;  Δεν θέλουμε τα παιδιά κάθε τόπου να έχουν δικαίωμα στη γνώση και ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση; Έχω την άποψη πως όλοι πιστεύουμε στη δύναμη της ελληνικής περιφέρειας και όλοι θέλουμε ένα πραγματικά μεγάλο και ισχυρό Πανεπιστήμιο. Αλλά και όλοι έχουμε την αγωνία πώς θα το επιτύχουμε αυτό. Μπορούμε να το πετύχουμε. Όλοι μαζί. Για μένα δεν έχει σημασία εάν η τελική απόφαση ανήκει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Σημασία έχει μόνο ότι εμείς, όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά. Να διορθώσουμε λάθη του χθες και να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο. Γιατί όλοι είμαστε πολίτες αυτού του τόπου και όλοι, ο καθένας από την δική του θέση, υπηρετεί αυτόν τον τόπο. Και εσείς υπηρετείτε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του, τη νεολαία. Εσείς ανοίγετε πόρτες γνώσης και πύλες προς το μέλλον. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί λοιπόν, αυτό το μέλλον να είναι καλύτερο. Καλύτερο για όλους. Με ένα Πανεπιστήμιο που θα βρίσκεται παντού και θα αγκαλιάζει και τους 700.000 πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. Είναι στο χέρι σας, είναι στο χέρι μας…».


*** Σημειώνεται ότι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, είχε ήδη αποστείλει επιστολή στις Πρυτανικές Αρχές και στα μέλη της Συγκλήτου, από το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021, στην οποία ανέπτυσσε πλήρως τα επιχειρήματα και τις θέσεις της Περιφέρειας ως προς το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης, για το οποίο έχει εκφράσει αρνητική άποψη το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας κατά τη συνεδρίαση της 22ας Φεβρουαρίου 2021. Επισυνάπτουμε την επιστολή καθώς και την σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  

Ταχ.Δ/νση : ΝΕΟ Πατρών-Αθηνών

32 τ.κ.  264 41 ΠΑΤΡΑ  

Πληροφορίες : Β. Μολφέση  

Τηλέφωνο : 2613 613537, 536 

FAX : 2613613538 

Email : grammateia.ps.pde@pde.gov.gr   

 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ  ΠΑΤΡΑ, 23 Φεβρουαρίου 2021  

Αρ. Πρωτ. Οικ.49239/90  

ΠΡΟΣ:  

1. Υπουργείο Παιδείας  

Γραφείο Υπουργού  

2. Γραφείο Περιφερειάρχη Δυτικής  Ελλάδας  

ΚΟΙΝ.:  

Εκτελεστικό Γραμματέα Περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδας

ΘΕΜΑ: Διαβίβαση της αριθμ. 17/22-02-2021 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου  ΣΧΕΤ:  

Σας διαβιβάζουμε την υπ. αριθμ. 17/22-02-2021 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Συζήτηση σχετικά με την πρόταση αναδιοργάνωσης των  Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών» και παρακαλούμε για τις περαιτέρω δικές σας  ενέργειες.  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ  

ΕΛΛΑΔΑΣ  

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 

Ακολουθεί απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  


  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  

4η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  

ΠΡΑΚΤΙΚΟ 4ο 

Στην Παʆτρα σηʆμερα την 22/02/2021, ημεʆρα Δευτεʆρα και ωʆρα 15.30΄ συνηʆλθε σε εʆκτακτη  Συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης σύμφωνα με το άρθρο 10 της από 11.3.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α  55/11.3.2020), το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, ύστερα από την υπ’ αριθ. πρωτ.  44909/80/18-02-2021 γραπτή πρόσκληση του Προέδρου του η οποία εκδόθηκε νομότυπα  και δόθηκε σε όλους τους κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του  Ν.3852/2010 (άρθρ.167 παρ. 2).  

 Στη Συνεδρίαση συμμετείχαν επί του συνόλου πενήντα ενός (51) μελών, τα παρακάτω  μέλη:  

1. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ- Πρόεδρος  

2. ΔΡΙΒΙΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- Αντιπρόεδρος  

3. ΓΡΙΝΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ - Γραμματέας  

4. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  

5. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ  

6. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΥΦΩΝ  

7. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗ  

8. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  

9. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ  

10.ΒΟΥΛΓΑΡΗ - ΠΟΛΟΝΥΦΗ ΑΜΑΛΙΑ  

11.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΠΑΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΑ  

12.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  

13.ΓΟΥΔΑΣ ΜΙΧΑΗΛ  

14.ΔΗΜΗΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ  

15.ΖΑΪΜΗΣ ΦΩΚΙΩΝ  

16.ΚΑΠΛΑΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ  

17.ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ  

18.ΚΑΡΠΕΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  

19.ΚΑΤΣΑΡΗ-ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑ  

20.ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  

21.ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  

22.ΚΑΤΣΟΥΓΚΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 

Σελίδα 2 από 8 

23.ΚΟΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  

24.ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  

25.ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ  

26.ΚΟΣΙΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ  

27.ΚΟΥΣΚΟΥΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ  

28.ΚΟΥΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  

29.ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ  

30.ΛΥΤΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  

31.ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  

32.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  

33.ΜΠΙΛΙΑ ΜΑΡΙΑ  

34.ΜΠΙΛΙΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ  

35.ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ  

36.ΜΠΟΝΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  

37.ΜΠΡΑΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  

38.ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ  

39.ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ  

40.ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  

41.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  

42.ΡΟΥΣΗ- ΝΤΖΙΜΑΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ  

43.ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  

44.ΣΑΛΜΑ ΜΑΡΙΑ  

45.ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ  

46.ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  

47.ΣΩΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  

48.ΦΙΛΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ  

49.ΧΑΛΙΜΟΥΔΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ  

50.ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ  

51.ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  

Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο  Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης κ. Τελώνης Γεώργιος και ο  Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Σύρμος Γεώργιος.  

Χρέη γραμματέων άσκησαν οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  Αγγελοπούλου Γεωργία και Μολφέση Βασιλική.  

 Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία, ο Πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης.  

Αριθ.Αποφ. 17 /2021  

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος έθεσε προς συζήτηση το μόνο θέμα ημερήσιας διάταξης με  τίτλο: «Συζήτηση σχετικά με την πρόταση αναδιοργάνωσης των Τμημάτων του  Πανεπιστημίου Πατρών» και αφού το Σώμα ομόφωνα αποφάσισε το κατεπείγον της 

Σελίδα 3 από 8 

συνεδρίασης, το οποίο συνίσταται στο γεγονός ότι το θέμα είναι εξαιρετικά υψηλής  σπουδαιότητας για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας, τις Πανεπιστημιακές  Κοινότητες των Δήμων, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για το σύνολο της κοινωνίας των  ανωτέρω Δήμων, έδωσε το λόγο στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη,  που ως εισηγητής του θέματος αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:  

«Η στήριξη της Περιφέρειας στα εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Δυτικής Ελλάδας αποτελεί μία  πάγια και διαχρονική αρχή που η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, έχει, πολλαπλώς τιμήσει αλλά και ενισχύσει,  με γνώμονα ότι καμία επένδυση που γίνεται στον χώρο της Παιδείας, αλλά και στον χώρο της Έρευνας και  της Καινοτομίας, δεν αποτελεί χαμένη επένδυση, αλλά αντίθετα, επένδυση στο κοινό μέλλον του συνόλου  της Δυτικής Ελλάδας.  

Προς αυτή την κατεύθυνση, από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, φρόντισε ώστε να  υλοποιήσει - και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς - όλα τα έργα, τις δράσεις και τις συνεργασίες με το  Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και να εντάξει νέα έργα και νέες δράσεις που θα ενισχύσουν ακόμα  περισσότερο το Πανεπιστήμιο, τόσο σε ό,τι αφορά τις Σχολές και τα Τμήματα της έδρας του, όσο και τα  περιφερειακά του Τμήματα.  

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή επεδίωξε τη διαρκή και αδιαμεσολάβητη συνεννόηση με τις Πρυτανικές  Αρχές του Πανεπιστημίου, πιστή στην πεποίθησή της ότι ένα Πανεπιστήμιο που θα αγκαλιάζει το σύνολο της  Δυτικής Ελλάδας είναι ένα ισχυρό και μεγάλο Πανεπιστήμιο που αναβαθμίζει με τη σειρά του και το σύνολο  της Περιφέρειας.  

Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ανέλαβε  την ευθύνη εκκίνησης μίας ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών – όπως εκφραζόταν  από την τότε Πρυτανική Αρχή - και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η  ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, ειδικά σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά του Τμήματα. Αποδείχθηκε ότι μέσα από  έναν αληθινό αλλά και ουσιαστικά γόνιμο διάλογο, η σχέση Πανεπιστημίου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης  αποτελεί τον πυλώνα πάνω στον οποίο μπορεί να στηριχθεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους, δηλαδή για το  Πανεπιστήμιο αλλά και για το σύνολο των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών της περιοχής μας.  

Γι’ αυτό και το αποτέλεσμα εκείνου του διαλόγου ήταν μία κοινή ανακοίνωση που μεταξύ άλλων, ανέφερε τα  εξής: «Η δυνατότητα επανεκτίμησης της λειτουργίας όλων των Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου  Πατρών, στα σημεία όπου αυτά σήμερα βρίσκονται ή προγραμματιζόταν να λειτουργήσουν, αποτελεί κοινή  και εδραία πεποίθηση όλων μας. Σήμερα αποφασίσαμε πως το Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά από απόφαση  της Συγκλήτου, θα υποβάλλει εκ νέου τους σχετικούς φακέλους στη νέα Ανεξάρτητη Αρχή, ενώ η Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας και οι οικείοι Δήμοι θα παράσχουν κάθε αναγκαία στήριξη σε υποδομές, προκειμένου η  λειτουργία τους να είναι άρτια. Καλούμε και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να στηρίξει από  την πλευρά της, οικονομικά αλλά και με ενίσχυση σε μέλη ΔΕΠ, το Πανεπιστήμιο Πατρών, συμβάλλοντας με  τη σειρά της στη λειτουργία των νέων Τμημάτων, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία όλων των Σχολών και  Τμημάτων του».  

Επιπλέον, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και μετά την εκλογή και ανάδειξη των νέων Πρυτανικών  Αρχών, συγκλήθηκε Περιφερειακό Συμβούλιο, παρουσία επίσης των Δημάρχων, με θέμα το Πανεπιστήμιο  Πατρών και τον Ακαδημαϊκό Χάρτη της Δυτικής Ελλάδας, κατά το οποίο έγινε σαφές ότι η Τοπική  Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μένει απλός παρατηρητής των αποφάσεων που λαμβάνονται για την τοπική  κοινωνία, είτε από το Πανεπιστήμιο, είτε από την Πολιτεία όπως εκφράζεται από την εκάστοτε ηγεσία του  Υπουργείου Παιδείας, αλλά επιζητάει να έχει λόγο και άποψη, στα πλαίσια πάντα ενός ανοικτού και γόνιμου  διαλόγου. Στα πλαίσια εκείνου του Συμβουλίου αποφασίστηκε η στήριξη των δίκαιων αιτημάτων του  Πανεπιστημίου Πατρών προς την Πολιτεία.  

Επιπλέον, είχε γίνει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως η μεγάλη «στέγη»  των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο ένα μεγάλο και  εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο Πατρών, γεγονός που εν τοις πράγμασι αποδεικνύεται από το ύψος των 17,5  εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που διατίθενται από τους πόρους της Περιφέρειας προς το Πανεπιστήμιο,  αλλά και από τις πρόσφατες αποφάσεις ένταξης νέων έργων ύψους 2,8 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα  δημοσίων επενδύσεων της ΠΔΕ.  

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, το φως της δημοσιότητας έχει δει ένα σχέδιο εισήγησης της Επιτροπής  Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο αναφέρεται σε συγχωνεύσεις και 

Σελίδα 4 από 8 

μετακινήσεις Τμημάτων και Σχολών που πλήττουν ιδιαίτερα τα περιφερειακά τμήματα του Πανεπιστημίου και  έχουν προκαλέσει εύλογες ανησυχίες και αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.  

Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συναισθανόμενη την ευθύνη της έναντι του συνόλου των  700.000 περίπου πολιτών της Δυτικής Ελλάδας και του συνόλου των Δήμων, αποφάσισε την σύγκληση ενός  ακόμα, εκτάκτου Περιφερειακού Συμβουλίου, διατηρώντας εδραία ακόμα την πεποίθηση ότι ο διάλογος και η  παράθεση όλων των απόψεων μπορούν να οδηγήσουν με ασφάλεια στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για  όλους.  

Αυτό, ωστόσο, σημαίνει πως ο διάλογος δεν μπορεί να έχει προαπαιτούμενα και, όπως είχε επισημανθεί στο  Περιφερειακό Συμβούλιο του περασμένου Νοεμβρίου, η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να έχει τον ρόλο απλού  παρατηρητή ή να αισθάνεται πως βρίσκεται απέναντι σε τετελεσμένες αποφάσεις.  

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει να υποστηρίζει την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση και εξάπλωση του  Πανεπιστημίου Πατρών στο σύνολο της γεωγραφικής επικράτειας της Δυτικής Ελλάδας. Συνεχίζει, επίσης να  υποστηρίζει ότι η καλή και αγαστή συνεργασία του Πανεπιστημίου και της Αυτοδιοίκησης είναι μία σχέση  «win win», αλλά πρέπει να είναι μία σχέση που θα στηρίζεται στην πρόσθεση και όχι την αφαίρεση, στον  πολλαπλασιασμό και όχι στη διαίρεση. Προς αυτή την κατεύθυνση, εισηγήσεις και αποφάσεις που  μεγαλώνουν τις αποστάσεις μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικών κοινωνιών, ασφαλώς και δεν βοηθούν.  

Εξάλλου, επί πολλά χρόνια δαπανήθηκαν πολλά χρήματα και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε η  εξακτίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών να γίνει πραγματικότητα και ενδεχόμενη αναστροφή αυτής της  προσπάθειας θα σηματοδοτήσει μία σπατάλη χρήματος και χρόνου, κυρίως όμως μία μεγάλη ομολογία  αποτυχίας που θα βαραίνει τους πάντες και μάλιστα, χωρίς να προοιωνίζει την επιτυχία της νέας  στρατηγικής.  

Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει την αγαθή τύχη να έχει την έδρα του σε μία μητροπολιτική περιοχή με πολύ  ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και περίπου στο κέντρο μίας δυναμικής περιφέρειας χωρίς τεράστιες  χιλιομετρικές αποστάσεις και με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες που προσφέρουν εξίσου  μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης πολλών γνωστικών αντικειμένων αλλά και παραγωγής καινοτομίας στον  πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που ούτε το  Πανεπιστήμιο, ούτε η Δυτική Ελλάδα, μπορούν να απωλέσουν.  

Για τους λόγους αυτούς, το Περιφερειακό Συμβούλιο στη βάση όσων ήδη συμφωνήθηκαν κατά τη  συνεδρίαση της 26ης Νοεμβρίου 2020, επαναβεβαιώνοντας την πεποιθησή του για ένα μεγάλο και  εξακτινωμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα, καθώς και για την ανάγκη διαρκούς διαλόγου μεταξύ Πανεπιστημίου και  Αυτοδιοίκησης, αποφασίζει:  

1. Τη συνέχιση του διαλόγου με το Πανεπιστήμιο, στη βάση όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί για  στήριξη των αποκεντρωμένων Σχολών και Τμημάτων με παράλληλη και σταθερή στήριξη  των αιτημάτων του Πανεπιστημίου, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, για περαιτέρω ενίσχυση  του με προσωπικό αλλά και για εμπλουτισμό των Σχολών και των γνωστικών του  αντικειμένων, με βάση τις υπαρκτές δυνατότητες της περιοχής. 

2. Την δέσμευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να στηρίξει με πόρους την ανάπτυξη  υποδομών των περιφερειακών τμημάτων του Πανεπιστημίου, ούτως ώστε να καταστούν έτι  περαιτέρω βιώσιμα, λειτουργικά και ελκυστικά για φοιτητές και καθηγητές.  

3. Την εκπροσώπηση της Αυτοδιοίκησης στη συνεδρίαση της Συγκλήτου κατά την οποία θα  συζητηθεί η εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, καθώς και σε οποιαδήποτε  συνεδρίαση αφορά μείζονα ζητήματα του Πανεπιστημίου που άπτονται επίσης του  ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας 

4. Τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, η  οποία και θα αναλάβει να εκφράσει ενώπιον της Συγκλήτου, την θέση και άποψη της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης στο σύνολό της. 

5. Την αποστολή της παρούσας απόφασης προς το Υπουργείο Παιδείας». 

Σελίδα 5 από 8 

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν κι έλαβαν το λόγο: ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών κ.  Μπούρας Χρήστος, ο Βουλευτής Αιτωλ/νιας κ. Κωνσταντόπουλος Δημήτριος, η Βουλευτής  Αχαΐας κ. Αλεξοπούλου Χριστίνα, ο Βουλευτής Ηλείας κ. Καλαματιανός Διονύσιος, ο  Βουλευτής Ηλείας κ. Νικολακόπουλος Ανδρέας, ο Βουλευτής Αιτωλ/νιας κ. Μωραΐτης Θάνος,  η Βουλευτής Ηλείας κ. Αυγερινοπούλου Διονυσία- Θεοδώρα, ο Βουλευτής Αιτωλ/νιας κ.  Βαρεμένος Γιώργος, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Αντωνακόπουλος Τάκης, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ.  Λυμπερης Ιωάννης, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου Γεώργιος, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας  κ. Καλογερόπουλος Δημήτριος, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Λύρος Κωνσταντίνος, ο  Δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης κ. Λέντζας Ιωάννης, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ.  Γεωργιόπουλος Γεώργιος, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλ/νιας κ. Τσιχριτζής Παναγιώτης,  ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Νικολούτσος Κωνσταντίνος, ο καθηγητής  Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κουτσομπίνας Θεόδωρος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών –  Πρόεδρος Τμήματος κ. Θεοδωρίδης Προκόπης, ο εκπρόσωπος νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ κ.  Παπαδόπουλος Δημήτριος, ο Γεν. Γραμματέας Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Πάτρας - ΔΑΠ κ.  Κυριαζής Χρήστος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Μπεληγιάννης Γρηγόρης, ο εκπρόσωπος  μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας κ. Κούρτης  Γεώργιος, ο εκπρόσωπος φοιτητών φυσικοθεραπείας κ. Γιαννακλής Ηλίας, ο πρόεδρος του  φοιτητικού συλλόγου ΔΠΠΝΤ κ. Γούλας Ιωάννης και ο Πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών  Πύργου κ. Λειβαδιώτης Παναγιώτης.  

Πριν την ψηφοφορία του θέματος είχε αποχωρήσει ο Επικεφαλής της Παράταξης  «Αριστερή Παρέμβαση- Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα» κ. Κοσίνας  Χρήστος.  

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αφού άκουσε τον εισηγητή, τον πρόεδρο, και τους λοιπούς  ομιλητές που ανέπτυξαν τις απόψεις τους επί του ανωτέρω θέματος και μετά από  διαλογική συζήτηση,  

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ κατά πλειοψηφία  

1. Δηλώνει αντίθετο με την πρόταση Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού γιατί θεωρεί ότι  δεν υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των Περιφερειακών Τμημάτων. 

Σελίδα 6 από 8 

2. Τη συνέχιση του διαλόγου με το Πανεπιστήμιο, στη βάση όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί  για στήριξη των αποκεντρωμένων Σχολών και Τμημάτων με παράλληλη και σταθερή  στήριξη των αιτημάτων του Πανεπιστημίου, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, για  περαιτέρω ενίσχυση του με προσωπικό αλλά και για εμπλουτισμό των Σχολών και  των γνωστικών του αντικειμένων, με βάση τις υπαρκτές δυνατότητες της περιοχής.  

3. Τη δέσμευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να στηρίξει με πόρους την ανάπτυξη  υποδομών των περιφερειακών τμημάτων του Πανεπιστημίου, ούτως ώστε να  καταστούν έτι περαιτέρω βιώσιμα, λειτουργικά και ελκυστικά για φοιτητές και  καθηγητές.  

4. Τη διερεύνηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας της δυνατότητας  χρηματοδότησης μέσω του ΠΕΠ ενός προγράμματος για την ενίσχυση και την  επαγγελματική κατάρτιση, το οποίο θα λειτουργήσει ενισχυτικά προς την ακαδημαϊκή  έρευνα και την επαγγελματική κατάρτιση των φοιτητών με προτεραιότητα την  ενίσχυση των περιφερειακών τμημάτων.  

5. Την εκπροσώπηση της Αυτοδιοίκησης στη συνεδρίαση της Συγκλήτου κατά την οποία  θα συζητηθεί η εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, καθώς και σε  οποιαδήποτε συνεδρίαση αφορά μείζονα ζητήματα του Πανεπιστημίου που άπτονται  επίσης του ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας  

6. Τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφερειακής Ένωσης  Δήμων, η οποία και θα αναλάβει να εκφράσει ενώπιον της Συγκλήτου, την θέση και  άποψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σύνολό της.  

7. Τη διεκδίκηση ενός ισχυρού, εξωστρεφούς και βιώσιμου Πανεπιστημίου  εξακτινωμένου, με Σχολές και Τμήματα αναβαθμισμένα, με επαγγελματικά  δικαιώματα και με δομές διοίκησης σε επίπεδο κοσμητείας σε Αιτωλοακαρνανία και  Ηλεία.  

8. Την αποστολή της παρούσας απόφασης προς το Υπουργείο Παιδείας.  

Κατά της εισήγησης αυτής ψήφισαν ο Επικεφαλής και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της  παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας» κ.κ. Καραθανασόπουλος Νικόλαος,  Αγγελοπούλου Αναστασία, Αθανασόπουλος Τρύφωνας και Μωραΐτης Νικόλαος, ο  Επικεφαλής και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Παράταξης «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής 

Σελίδα 7 από 8 

Ελλάδας» κ.κ. Χατζηλάμπρου Βασίλειος και Κούστας Κωνσταντίνος, ο Επικεφαλής της  παράταξης «Πατριωτική Αυγή για την Δυτική Ελλάδα» κ. Νικολακόπουλος Ανδρέας και ο  Επικεφαλής της Παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» κ. Παπακωνσταντίνου  Κωνσταντίνος.  

Το παρόν Πρακτικό αφού συντάχθηκε, διαβάστηκε και βεβαιώθηκε, υπογράφεται ως  ακολούθως:  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΓΡΙΝΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ  

ΤΑ ΜΕΛΗ







Επιστολή

Του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Αθ. Φαρμάκη


ΠΡΟΣ

1) Τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρ. Μπούρα

2) Τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών

*****************

Αξιότιμε κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών

Αξιοσέβαστα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών,


Με την παρούσα επιστολή μου, ενόψει και της συνεδριάσεως της Συγκλήτου την ερχόμενη Δευτέρα, 22-3-2021, δράττομαι της ευκαιρίας να σας αναλύσω με δύο (2) τρόπους, την άποψή μου απέναντι στην προς ψήφιση ενώπιόν σας διατύπωση πρότασης Στρατηγικού Σχεδίου για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών

Η εν λόγω πρόταση, όπως ίσως γνωρίζετε, μόλις είδε το φως της δημοσιότητας, δημιούργησε έντονες αντιδράσεις στο σύνολο των τοπικών κοινωνιών, των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Συλλογικών Φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η πεποίθησή μου είναι πως η αντίδραση αυτή ΔΕΝ αποτελεί έκφραση ακραίων τοπικιστικών συμπεριφορών, ΔΕΝ συνιστά αποτέλεσμα επιφανειακής αξιολόγησης της παρουσίας των Πανεπιστημιακών  Τμημάτων στις τοπικές κοινωνίες και ΔΕΝ αποτελεί μέρος της λαϊκίστικης άποψης του «κάθε χωριό και Πανεπιστήμιο». Είναι μια αντίδραση σύσσωμων των τοπικών κοινωνιών, που έχει δύο αφετηρίες : α) την λογική επί μίας πρότασης που δεν κρίνεται αρκούντως αιτιολογημένη και β) το αίσθημα της ανισότητας και της αδικίας που εκπορεύεται από το φόβο ότι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας επιδιώκει τον περαιτέρω συγκεντρωτισμό του.

Α. Ως προς την πρώτη αφετηρία, οφείλω να σας επισημάνω τα εξής :

Η Επιτροπή του Πανεπιστημίου Πατρών που συστάθηκε με απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος είχε σκοπό την διατύπωση πρότασης Στρατηγικού Σχεδίου για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών

Όμως, όπως προκύπτει από την απλή θεώρησή του,  το συγκεκριμένο σχέδιο διατυπώνεται μόλις σε 22 σελίδες (συμπεριλαμβανομένων και των παραρτημάτων) και περιορίζεται σε προτάσεις αναδιάρθρωσης Σχολών και Τημάτων που όλα βρίσκονται εκτός της έδρας του Πανεπιστημίου Πατρών.  Αυτό, άμεσα, δίνει την αίσθηση πως το σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν είναι συνολικό, αλλά στοχευμένο μόνο για τα συγκεκριμένα αποκεντρωμένα Τμήματα και περιορισμένης τεκμηρίωσης με με βάση τα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αυτά έχουν καθοριστεί από την ΑΔΙΠ (ήδη ΕΘΑΑΕ).  Δημιουργεί, δε, εύλογη απορία, πως είναι δυνατόν το Πανεπιστήμιο Πατρών να περιορίζει το στρατηγικό σχέδιο της ακαδημαϊκής και ερευνητικής του ανάπτυξης στην μεταφορά μόλις τριών Τμημάτων της περιφέρειας από τις σημερινές έδρες του και όχι σε μια συνολική αναπτυξιακή διάσταση για το σύνολο των ακαδημαϊκών του μονάδων με καταγραφή, για καθεμιά από αυτές, των αναγκών, συγκριτικών πλεονεκτημάτων και στρατηγικών στόχων. 

Οι προτάσεις της Επιτροπής  είναι α) η αναδιοργάνωση της Γεωπονικής Σχολής με μεταφορά του Τμήματος Γεωπονίας από την Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι και συγχώνευσή του με άλλα δύο τμήματα ώστε να δημιουργηθεί ένα Τμήμα με έδρα το Μεσολόγγι, β) η μετακίνηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος από την Πολυτεχνική Σχολή στην Γεωπονική, γ) η απορρόφηση του Τμήματος Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο από το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας που σήμερα εδρεύει στο Αγρίνιο και η μεταφορά του νέου Τμήματος στην Πάτρα και δ) η μεταφορά της έδρας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα.

Επί των προτάσεων αυτών επισημαίνονται συνοπτικά τα εξής:

- Οι βασικές παραδοχές της Επιτροπής που οδηγούν στις παραπάνω προτάσεις διατυπώνονται χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς παραπομπή σε προκαθορισμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, συμπυκνώνονται δε στην διαπίστωση ότι α)  δεν είναι δυνατή η λειτουργία Τμημάτων της ίδιας σχολής σε διαφορετικούς Νομούς και β) ότι είναι αναγκαία η κατάργηση ή η μεταφορά Τμημάτων που λειτουργούν με περιορισμένο αριθμών μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ ή ΕΤΕΠ ώστε να εξασφαλίζεται ότι το πρόγραμμα σπουδών τους θα μπορεί να παρέχεται από έναν ελάχιστο αριθμό μελών ΔΕΠ. Ωστόσο, αμφότερες αυτές οι παραδοχές, εκλαμβάνουν ως δεδομένο το ζητούμενο χωρίς την εξέταση των αιτίων του και χωρίς την αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων επίλυσης.  Ειδικότερα, το κριτήριο της λειτουργίας όλων των Τμημάτων μιας Σχολής στην ίδια πόλη δεν καταγράφεται ως τέτοιο σε καμιά μεθοδολογία ανάλυσης του ακαδημαϊκού χάρτη και δεν επιβάλλεται από κάποια γενικότερη αρχή οργάνωσης των ακαδημαϊκών μονάδων. Σήμερα στην χώρα μας υφίστανται αρκετά ΑΕΙ στα οποία Τμήματα των Σχολών τους εδρεύουν σε διαφορετικές πόλεις. Θα αναφέρω ενδεικτικά ότι από την Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το Τμήμα Ιατρικής εδρεύει στην Λάρισα, τα Τμήματα Κτηνιατρικής και Δημόσιας Υγείας στην Καρδίτσα και το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στην Λαμία, καθώς επίσης και ότι Τμήματα της ίδιας Σχολής του Ιόνιου Πανεπιστημίου εδρεύουν σε διαφορετικά νησιά (πχ. η Σχολή Οικονομικών Επιστημών έχει Τμήματα σε Κέρκυρα και Λευκάδα και Σχολή Περιβάλλοντος στην Ζάκυνθο και το Αργοστόλι), παρότι οι συγκοινωνιακές δυσχέρειες καθιστούν αδύνατη την επικοινωνία των διδασκόντων ή των φοιτητών και κατ΄ επέκταση τις επιδιωκόμενες συνέργειες. 

- Η μη γεωγραφική εγγύτητα των Τμημάτων ως λόγος ανάσχεσης των συνεργειών, στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και των σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων, είναι επίσης κάτι που αφενός αφορά διαδρομές 1-1,5 ώρας, κάτι που για την Αττική για παράδειγμα, είναι καθημερινότητα, ενώ αφετέρου θα μπορούσε ίσως να επιλυθεί με ένα συντονισμένο πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τουλάχιστον για τα μαθήματα θεωρητικής κατεύθυνσης, γεγονός που θα επέτρεπε ουσιαστικές συνέργειες και οικονομία κλίμακος, μέχρι την κάλυψη θέσεων μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ που θα ζητηθούν και θα προκηρυχθούν κατά προτεραιότητα από την Διοίκηση του Πανεπιστημίου, που έχει την κύρια αρμοδιότητα, για τα σημεία εκείνα που παρατηρείται απόκλιση από τον μέσο όρο εκπαιδευτικού προσωπικού/φοιτητών. Παράλληλα, όπως είναι γνωστό η δημιουργία οδικών υποδομών σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα αποτελεί μείζονα επένδυση της Πολιτείας που αποβλέπει, μεταξύ άλλων, στην άρση των ανισοτήτων που δημιουργεί ο συγκοινωνιακός αποκλεισμός. Τέτοιες επενδύσεις αποκτούν νόημα όταν η επικοινωνία μεταξύ των μητροπολιτικών πόλεων και των περιφερειακών αστικών κέντρων ικανοποιεί εκπαιδευτικές, παραγωγικές, τουριστικές ανάγκες και συμβάλλει, κυρίως, στην παραγωγική ενίσχυση της Περιφέρειας και όχι στον υδροκεφαλισμό του κέντρου. Υπό το πρίσμα αυτό η Ιονία οδός που συνδέει την έδρα του Πανεπιστημίου Πατρών με το campus του Μεσολογγίου σε 30 λεπτά ή με τα Τμήματα του Αγρινίου σε 45’ και η κατασκευή της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών – Πύργου που θα περιορίσει την απόσταση μεταξύ Αμαλιάδας και Πάτρα σε 40λ και Πύργου Πάτρας στα 50 λεπτά., αποτελούν υποδομές που, για να εκπληρώσουν τον σκοπό του σχεδιασμού και της κατασκευής τους, θα πρέπει να είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις παραπάνω ανάγκες. Επομένως, θα είναι ακόμα πιο εύκολες οι συνέργειες, τόσο μεταξύ των Τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής με την σημερινή δομή της, όσο και του Τμήματος  Μουσειολογίας με τα λοιπά Τμήματα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών που εδρεύουν στην Πάτρα θα είναι εύκολα υλοποιήσιμες ώστε να μην παρίσταται βάσιμη ανάγκη μετακίνησης της έδρας τους, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής. 

Αντίστοιχα έωλο είναι και το επιχείρημα περί έλλειψης επαρκούς διδακτικού προσωπικού.  Και τούτο γιατί, τόσο για το ακαδημαϊκό προσωπικό όσο και για την υλικοτεχνική υποδομή και την χρηματοδότηση των Τμημάτων των οποίων προτείνεται η κατάργηση/μεταφορά, η γνώμη της Επιτροπής δέχεται ως δεδομένο ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες θέσεις μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ, ενώ σκόπιμο θα ήταν να αναδείξει τις απαιτούμενες θέσεις ΔΕΠ και ΕΔΙΠ για την πλήρη και ομαλή λειτουργία του Τμήματος και να ορίσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πλήρωσής τους και παράλληλα να λάβει υπόψη της υφιστάμενους και δυνητικούς πόρους χρηματοδότησης. Μάλιστα, με δεδομένο ότι υφίσταται δεδηλωμένη πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να προβεί σε άμεση χρηματοδότηση για την ενίσχυση υφιστάμενων και δημιουργία νέων υποδομών των περιφερειακών τμημάτων η γενικόλογη αυτή προσέγγιση που δεν λαμβάνει υπόψη το σύνολο των δεδομένων, πάσχει από πλευράς αιτιολόγησης. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, τα αιτήματα για την διάθεση θέσεων ΔΕΠ στα ΑΕΙ αποτελούν ευθύνη και πρωτοβουλία της Πρυτανικής Αρχής, οπότε το σχετικό επιχείρημα ίσως εμπεριέχει και την σκέψη περιορισμού των αιτημάτων πρόσληψης προσωπικού, μόνο για την κάλυψη αναγκών Τμημάτων που εδρεύουν στην Πάτρα – και δη Τμημάτων της Πολυτεχνικής και της Ιατρικής Σχολής – και όχι των περιφερειακών Τμημάτων.  Για παράδειγμα, στην Πολυτεχνική Σχολή, παρότι στα 6 Τμήματα που εδρεύουν στην Πάτρα υπηρετούν σήμερα 161 μέλη ΔΕΠ, έχουν ζητηθεί επιπλέον 36 θέσεις «Νέων επιστημόνων για απόκτηση διδακτικής εμπειρίας», γεγονός που δείχνει ότι ίσως αποτελεί συνειδητή επιλογή η ενίσχυση της κεντροποιημένης ακαδημαϊκής δομής, οπότε τόσο η αναφορά σε συνέργειες όσο και σε ελλείψεις προσωπικού συνιστούν πρόφαση και όχι αιτία. 

- Προβάλλεται και το επιχείρημα της χαμηλής βαθμολογίας και της περιορισμένης συμμετοχής των φοιτητών του Τμημάτων που εδρεύουν στην Αμαλιάδα και το Αγρίνιο σε σχέση με τα υπόλοιπα Τμήματα των Σχολών τους. Αν με το επιχείρημα αυτό υπονοείται ότι τα συγκεκριμένα Τμήματα είναι υποβαθμισμένα σε ακαδημαϊκό επίπεδο και για το λόγο αυτό πρέπει να συγχωνευθούν, επ΄ αυτού θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ευθύνη για τυχόν υποβάθμιση ανήκει στην Πολιτεία και στο ίδιο το Πανεπιστήμιο και δεν θα πρέπει να μετακυληθεί στην κοινωνία, που προσδοκά επαρκή πρόσβαση σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με κύρος, αναγνωρισιμότητα και επαγγελματικά δικαιώματα. Παράλληλα, ακόμα και αν είναι έτσι, στο ίδιο το Πανεπιστήμιο ανήκει το βάρος του σχεδιασμού για την ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών και  την επαρκή στελέχωση των τμημάτων με παράλληλη διεκδίκηση των απαιτούμενων πόρων από την Πολιτεία. Η Περιφερειακή Αρχή έχει δηλώσει – και δεσμεύεται και πάλι – ότι θα χρηματοδοτήσει με πόρους από το ΠΔΕ αλλά και κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, την ενίσχυση υποδομών και εργαστηρίων των Τμημάτων αυτών ώστε να μπορούν να συναγωνιστούν αντίστοιχα τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και να καταστούν ελκυστικά σε ακαδημαϊκό επίπεδο.  Επιπλέον, το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι συγκυριακό, αφού οι βάσεις σε όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών είχαν μια αξιοσημείωτη πτώση την προηγούμενη χρονιά για διάφορους λόγους (ανωτατοποίηση ΤΕΙ που δεν έχει αποκτήσει ακόμα εμφανές αποτύπωμα στην κοινωνία και στους υποψήφιους, ύπαρξη 2ου Πολυτεχνείου στην πόλη της Πάτρας), ενώ υπάρχουν και Τμήματα που εδρεύουν στην Πάτρα (πχ. Γεωλογίας, Επιστήμης Υλικών), στα οποία οι επιδόσεις των νεοεισερχόμενων φοιτητών είναι παρόμοιες αφετέρου γιατί, παρά τις προτάσεις των Τμημάτων, ο αριθμός των εισακτέων παραμένει μεγάλος (πχ όλα τα Τμήματα του Αγρινίου έχουν 200 εισακτέους ενώ ειδικώς για το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προιόντων και Τροφίμων έχει προταθεί να μειωθούν στους 90), ενώ με δεδομένο ότι μόνο το 1/3 των εισακτέων έχει πραγματικά χαμηλή βάση, η μείωση του αριθμού τους θα οδηγούσε σε απάλειψη του φαινομένου.  Συνεπώς, για τα λειτουργούντα επί σειρά ετών τμήματα του Αγρινίου και της Αμαλιάδας, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους, ώστε να καταστούν πιο ελκυστικά και σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υποδομών τους ανταγωνιστικά έναντι άλλων. Παρέλκει δε να αναφέρω ότι το αντίστοιχο επιχείρημα είναι αλυσιτελές για Τμήματα που ιδρύθηκαν μόλις το (2019) και δεν έχουν κατορθώσει να αναδείξουν το έργο τους


Ποια είναι όμως τα κριτήρια που επιβάλλουν την διατήρηση των Τμημάτων στις σημερινές έδρες τους;

1. Η νέα Σχολή Γεωπονικών Επιστημών δημιουργήθηκε λόγω της συνένωσης τμημάτων του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4610/2019 και προέρχεται από την ενσωμάτωση της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και τη δημιουργία νέων Τμημάτων. Και ναι μεν η πρόταση της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πατρών δέχεται ότι η δημιουργία των Tμημάτων ήταν ακαδημαϊκά και χωροταξικά άναρχη και απρογραμμάτιστη και οδηγείται στο συμπέρασμα της υποβολής πρότασης για μεταφορά ή κατάργησή τους, πλήν όμως η πρόταση αυτή δεν είναι πλήρως αιτιολογημένη και ενέχει λογικές ανακολουθίες. Συγκεκριμένα, η πρόταση της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πατρών δεν συνιστά συνολική προσέγγιση και αξιολόγηση των δεδομένων των υφιστάμενης κατάστασης, της αναγκαιότητας που οδήγησε στην ίδρυση της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών με την συγκεκριμένη διάρθρωση, δεν στηρίζεται σε swot ανάλυση της σημερινής κατάστασης και της προτεινόμενης, ενώ αξιολογεί ορισμένα από τα προβλεπόμενα ακαδημαϊκά κριτήρια, παραγνωρίζοντας άλλα. Τα ανωτέρω όμως απαιτούνται ως τεκμηρίωση για την ίδρυση, πολύ περισσότερο για την κατάργηση υφιστάμενης και επί πολλά έτη λειτουργούσας ακαδημαϊκής μονάδας

Ειδικότερα όπως σαφώς προκύπτει από την τεκμηρίωση της Εισήγησης της Επιτροπής, δίνει έμφαση μόνο στο κριτήριο της βιωσιμότητας ορισμένων Τμημάτων (ιδίως του Τμήματος Γεωπονίας) παραλείποντας να αξιολογήσει κριτήρια που άπτονται της σκοπιμότητας διατήρησης, 

Σύμφωνα δε με τις βασικές αρχές αξιολόγησης ακαδημαϊκών μονάδων όπως έχουν διατυπωθεί από την ΑΔΙΠ   η σκοπιμότητα της κατάργησης τμήματος θα πρέπει να αιτιολογείται, εκτός των άλλων και με βάση τις ανάγκες της Οικονομίας, εθνικής και περιφερειακής (οικονομικοί κλάδοι, απασχόληση, προσφορά-ζήτηση, προσδοκώμενα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα). Αυτή η απαιτούμενη αιτιολόγηση ΔΕΝ υπάρχει στην παρούσα εισήγηση.

Ειδικώς ως προς το τμήμα Γεωπονίας το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας θα πρέπει να σημειωθεί ότι ως  ακαδημαϊκή μονάδα λειτουργεί στο συγκεκριμένο χώρο επί περίπου 20 έτη, έχει αναπτύξει κτήρια και υποδομές, παράγει κατά τρόπο σταθερό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο και καλύπτει υφιστάμενες ανάγκες περιφερειακής ανάπτυξης. Και τούτο γιατί η περιοχή του κάμπου της Ηλείας αποτελεί ορόσημο για την αγροτική παραγωγή καθώς  μεγάλο τμήμα της εθνικής παραγωγής σε εσπεριδοειδή, θερμοκηπιακές καλλιέργειες και τα κηπευτικά, καλύπτονται από τις τοπικές μονάδες με εξαγωγική δραστηριότητα σε τρόπο ώστε το ενδιαφέρον των νέων της περιοχής για εξειδικευμένη ενασχόληση με την γεωργία να βρίσκει σημείο αναφοράς στην αγορά εργασίας γεγονός που συνιστά σημαντικό κίνητρο για την επιλογή του συγκεκριμένου τμήματος, ενόψει του γεγονότος ότι στην ευρύτερη περιοχή (Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά) δεν λειτουργεί άλλο τμήμα αντίστοιχης κατεύθυνσης (πέραν των Τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου το πλησιέστερο τμήμα λειτουργεί στην Άρτα)

Παράλληλα, η Πολιτεία έχει επενδύσει, επί σειρά ετών και μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων, σημαντικά ποσά για την ανάπτυξη του Τμήματος στο οποίο σήμερα λειτουργούν 9 εργαστήρια, βιολογικοί αγροί έκτασης 17,5 στρεμμάτων, αγροκτήματα έκτασης 800 στρεμμάτων και η μοναδική στην Ελλάδα αεροπονική φάρμα

Επίσης, η απλή καταγραφή σε ένα παράρτημα της πρότασης, των υφιστάμενων  εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών (κτίρια, αίθουσες, εργαστήρια, εξοπλισμός, κ.λπ.) χωρίς αξιολόγηση αυτών σε σχέση με το παραγόμενο ερευνητικό και εκπαιδευτικό  αποτέλεσμα αναδεικνύει το αναιτιολόγητο του συμπεράσματος της Επιτροπής. Εξάλλου ουδεμία πρόταση περί άλλης αξιοποίησης ή χρήσης των υποδομών αυτών εμπεριέχεται στο σχέδιο, γεγονός που συνιστά προφανές ότι η πρόταση δεν συνιστά ολιστική προσέγγιση του προβλήματος με σκοπό την επίλυση αυτού αλλά περιορίζεται στην καταγραφή δεδομένων με σκοπό την κατ΄ επίφαση αιτιολόγηση της προειλημμένης απόφασης. 


2. Αντίστοιχα είναι τα ζητήματα που τίθενται αναφορικά με τα Τμήματα του Αγρινίου. Η έκθεση της Επιτροπής φαίνεται να αγνοεί πλήρως κριτήρια που συνδέονται με τα ειδικά χαρακτηριστικά της περιοχής, τις υφιστάμενες υποδομές (ειδικώς στην πόλη του Αγρινίου), την πολυετή παρουσία συγκεκριμένων τμημάτων και την σύνδεση με τον τόπο, κοκ. Έτσι, προτείνεται η μετακίνηση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων από την Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης με μόνο κριτήριο την απόσταση από την Πάτρα ενώ παραβλέπονται κριτήρια όπως ότι τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει, συνάδουν απόλυτα με το χαρακτήρα του Νομού  Αιτωλοακαρνανίας: (πρωτογενής τομέας, ενώσεις συνεταιρισμών, ομάδες παραγωγών και μεταποιητικές βιομηχανίες τροφίμων) και ότι μετά από την πολυετή λειτουργία του το Τμήμα έχει διαμορφώσει συνθήκες συνεργασιών με τον παραγωγικό ιστό του τόπου και έχει αφήσει το ακαδημαϊκό του αποτύπωμα στην περιοχή, σε τρόπο που να καθίσταται αναγνωρίσιμο και επιλέξιμο από ικανό αριθμό υποψηφίων, ιδίως της ευρύτερης περιοχής. Όμως, η μεταφορά του Τμήματος στην Γεωπονική Σχολή θα αναιρέσει το χαρακτήρα του ως τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, γεγονός που εμπεριέχει μεταστροφή του γνωστικού του αντικειμένου, ενώ ταυτόχρονα στερεί την δυνατότητα σε υποψηφίους της περιοχής να επιλέξουν σχολή από το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, περιορίζοντας τις επιλογές τους μόνο στο 2ο Πεδίο (Γεωπονική). 

Ανάλογη και η πρόβλεψη το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος που λειτουργεί στην πόλη του Αγρινίου από το 1998, έχει σύγχρονη και αξιόλογη υλικοτεχνική υποδομή και παρέχει αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα στους πτυχιούχους της, αφού από το έτος 2020 το ΤΕΕ αναγνώρισε δικαιώματα Μηχανικών Περιβάλλοντος στους αποφοίτους του. Στην συγκυρία λοιπόν αυτή και με τα συγκεκριμένα δεδομένα που θα προσδώσουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και κύρος στο Τμήμα και θα το καταστήσουν επιλέξιμο από υποψηφίους υψηλότερων προσόντων, η πρόταση της Επιτροπής κατατείνει σε μια νέα αλλαγή κατεύθυνσης αφού μόνη επί της ουσίας εναλλακτική που προτείνεται είναι η ένταξή του στην Γεωπονική Σχολή. Εξάλλου, το τμήμα έχει σήμερα 12 μέλη ΔΕΠ και 3 ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ και αντί στο σχέδιο να προτείνεται το χρονοδιάγραμμα ενίσχυσής του κατά προτεραιότητα, όπως επιβάλλεται για ένα τμήμα που επιδιώκει να χαράξει νέα ακαδημαϊκή πορεία, προτείνεται μια επιλογή που δεν μπορεί να θεραπευτεί από τα υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ. Παράλληλα, οι νέοι της περιοχής στερούνται πρόσβαση σε τμήμα πολυτεχνικής σχολής σε μια επιστήμη σύγχρονη που οδηγεί σε επαγγελματικά προσόντα με αναφορά στην αγορά εργασίας. 

Επίσης, δεν γίνεται αναφορά στην αξιοποίηση των σύγχρονων υποδομών αφού διαθέτει κτήριο εμβαδού 2000 τ.μ. περίπου που περιλαμβάνει 4  αίθουσες διδασκαλίας 90 θέσεων και οκτώ εργαστήρια συνολικού εμβαδού 580 τ.μ. Επίσης, υπάρχει μια αίθουσα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, μια Αίθουσα Συνεδριάσεων εμβαδού 87 τ.μ. και ένα σύγχρονο αμφιθέατρο 220 θέσεων, συνολικού εμβαδού 293 τ.μ. Η απαξίωση υποδομών και πόρων που διατέθηκαν είναι προφανής. 


3. Η προτεινόμενη κατάργηση και συγχώνευση του Τμήματος Μουσειολογίας είναι προφανές ότι είναι ατεκμηρίωτη. Το Τμήμα δεν έχει, μέσα στον ελάχιστο χρόνο λειτουργίας του, αναδείξει το ακαδημαϊκό του στίγμα, δεν έχει καταστεί εφικτό να συνδεθεί επαρκώς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με το ιστορικό αποτύπωμα της περιοχής της Ηλείας και την Αρχαία Ολυμπία ώστε να μεταξελιχθεί σε πρότυπη και μοναδική ακαδημαϊκή μονάδα. Όμως η Επιτροπή του Πανεπιστημίου, παραγνωρίζοντας την μοναδικότητα του επιστημονικού γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος που δημιουργεί συνθήκες επιλογής του από επαρκή αριθμό υποψηφίων της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο, την άρρηκτη σύνδεσή του με το συγκεκριμένο τόπο και την δυναμική που αυτός μπορεί να προσδώσει στην ακαδημαϊκή μονάδα σε διεθνές επίπεδο, την πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να «επενδύσει» στις αξίες του Ολυμπισμού υποστηρίζοντας χρηματοδοτικά καθετί που συνδέεται με αυτόν, καταλήγει στην πρότασή με βάση τα κριτήρια που ήδη αναφέρθηκαν (απόσταση, συνέργειες κλπ) και κυρίως την υποστελέχωση του Τμήματος, η κάλυψη της οποίας όμως ανήκει στην σφαίρα πρωτοβουλίας του ίδιου του Ιδρύματος. Η υιοθέτηση όμως τηw πρότασης αυτής θα στερήσει την ευρύτερη περιοχή από ένα Τμήμα που όμοιο του δεν υπάρχει στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, ταυτόχρονα όμως και από ένα σημαντικό εργαλείο ανάδειξης του ιστορικού της πλούτου, ενώ οι νέοι της περιοχής δεν θα έχουν την ευκαιρία απόκτησης εξειδικευμένης γνώσης σε σύγχρονα επιστημονικά αντικείμενα με σαφή διέξοδο στην αγορά εργασίας.


4. Τέλος, το τμήμα Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας, λειτουργεί στην πόλη του Αιγίου επί σειρά ετών (ως τμήμα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας) και είναι μια από τα 5 αντίστοιχα τμήματα που παρέχει 4ετή φοίτηση και αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Για την εγκατάστασή του Τμήματος στην πόλη του Αιγίου διατέθηκαν από το Δήμο κτηριακές εγκαταστάσεις της εγκαταλελειμμένης Χαρτοποιίας Αιγίου για την αποκατάσταση δαπανήθηκαν εθνικοί πόροι. Παρά το γεγονός ότι τα μεγαλεπήβολα σχέδια των διοικήσεων του ΤΕΙ για ίδρυση 5 τμημάτων δεν υλοποιήθηκαν, το συγκεκριμένο τμήμα έχει συνδεθεί άρρηκτα με την πόλη του Αιγίου, λόγω της μακροχρόνιας και ακαδημαικά επιτυχημένης λειτουργίας του και δίνει ζωή σε ένα τμήμα της πόλης όπου κυριαρχούν τα απομεινάρια της αποβιομηχανοποίησης. Με δεδομένο λοιπόν ότι η απόσταση των εγκαταστάσεων του Τμήματος από την έδρα του Πανεπιστημίου είναι μόλις 20 λεπτά και ότι εξ αυτού του λόγου ικανοποιείται πλήρως η - κατά την έκθεση - αναγκαιότητα συνεργειών με τα λοιπά τμήματα της Σχολής, ουδεμιά επαρκής αιτιολόγηση της προτεινόμενης μετακίνησης διατυπώνεται. Εξάλλου δεν προκύπτει από την έκθεση πλάνο αυτόνομης ανάπτυξης του τμήματος σε περίπτωση μετακίνησής του στην Πάτρα γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα πιθανό φοιτητές και μέλη ΔΕΠ να περιοριστούν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε υφιστάμενες κτηριακές υποδομές της Σχολής, ενώ αντιθέτως, μια εύλογη χρηματοδότηση θα καλύψει τις ανάγκες βελτίωσης των υφιστάμενων υποδομών στο Αίγιο.


Εν κατακλείδι και από όλα τα παραπάνω προκύπτει ένα πολύ σοβαρό και αρνητικό ενδεχόμενο:  Το Πανεπιστήμιο Πατρών αντί να αφήσει «τα λουλούδια» της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης να ανθίσουν, αντί να δώσει ευκαιρίες στους νέους μιας Περιφέρειας 700.000 και πλέον χιλιάδων κατοίκων (ενώ ο πληθυσμός αυξάνεται αν συμπεριλάβουμε τις όμορες περιοχές από την Άρτα ως την Καλαμάτα και τα γύρω νησιά του Ιονίου)  να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του τόπου τους αποκτώντας οι ίδιοι – σε περιορισμένο αριθμό που θα διατηρεί την ανταγωνιστικότητα των υποψηφίων φοιτητών και κατ΄ επέκταση των τμημάτων - πρόσβαση σε εξειδικευμένες πανεπιστημιακές σπουδές, εγκλωβίζεται σε αμφιλεγόμενης εγκυρότητας κριτήρια, κεντρικοποιώντας πλήρως την δομή του, ίσως και για να δώσει οικονομική και ακαδημαϊκή ώθηση στα λεγόμενα «ευγενή» και παραδοσιακά Τμήματά του.

Μια τέτοια επιλογή όμως, μας βρίσκει αντίθετους, γιατί αναιρεί κατ΄ ουσίαν το δικαίωμα της ακώλυτης πρόσβασης όλων των πολιτών στην παιδεία, δημιουργεί φοιτητές πολλών ταχυτήτων και παράγει τοπικές και κοινωνικές ανισότητες.

Προφανώς, δεν υπάρχει κανείς που να μην λέει ναι στην συνολική αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων Τμημάτων μέσα από εξειδικευμένα όργανα της Πολιτείας και με βάση γενικώς παραδεδεγμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, με γνώμονα βέλτιστες πρακτικές αλλά με συνυπολογισμό των ιδιαιτεροτήτων του ακαδημαϊκού χάρτη της Ελλάδας.  Δεν υπάρχει όμως και κανείς που να μην ζητά να δοθεί η ευκαιρία σε όλα τα υφιστάμενα Τμήματα να αφομοιώσουν το ακαδημαϊκό σοκ που επέφερε η «μεταρρύθμιση Γαβρόγλου» και κατόπιν τούτου, να μην καλεί τόσο το Πανεπιστήμιο της Πάτρας όσο και την Πολιτεία, να παράσχουν τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες και τον αναγκαίο χρόνο για την ανάδειξη του ρόλου του κάθε Τμήματος μέσα στο νέο ακαδημαϊκό χάρτη.

Παράλληλα, πιστεύω ότι προκύπτει αβίαστα ότι είναι μονόδρομος η ενθάρρυνση της υιοθέτησης πολιτικών εξισορρόπησης του φερόμενου ως χάσματος μεταξύ των περιφερειακών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών και αυτών της Πάτρας, η παρότρυνση της Διοίκησης του Πανεπιστημίου στην αποδοχή αιτημάτων για μείωση εισακτέων σε κάποια από αυτά ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικά και να επιλέγονται σε αυτά μεγαλύτερος αριθμός ικανών υποψηφίων που επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτά.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμών της περιοχής έχει δεσμευθεί κατ’ επανάληψη ότι θα στηρίξει οικονομικά, κατά απόλυτη προτεραιότητα τα Τμήματα αυτά, ώστε να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να εναρμονιστούν πλήρως με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου, αναγνωρίσιμου και ανταγωνιστικού Πανεπιστημίου.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Σύγκλητος, καλούνται να δουν αυτή την συγκυρία ως πρόκληση για την δημιουργία ενός μεγάλου, δυνατού εξακτινωμένου Πανεπιστημίου και να αποφύγουν τις επιλογές συρρίκνωσης που θα στερήσουν το Πανεπιστήμιο από την περιφερειακή του διάσταση.  


Β. Ως προς την δεύτερη αφετηρία της σκέψης και της άποψής μου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερα στην αρχή, αγαπητά μέλη της Συγκλήτου, σας παρακαλώ να ξεχάσετε ότι είμαι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας. Δεχτείτε απλά ότι είμαι Νεκτάριος Φαρμάκης, ένας πολίτης αυτού του τόπου που λέγεται Δυτική Ελλάδα. Και αν γίνεται, σας παρακαλώ ξεχάστε για λίγο και εσείς την θεσμική σας ιδιότητα. Είστε και εσείς πολίτες του κοινού μας τόπου. Δεν γνωρίζω από ποιο μέρος κατάγεται ο καθένας σας. Εγώ είμαι από το Αγρίνιο. Κάποιος άλλος μπορεί να είναι από τα Καλάβρυτα, την Αμαλιάδα, τη Γαστούνη, τη Βόνιτσα ή ακόμα και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Από όπου και αν κατάγεται ο καθένας μας, ειδικά όμως όσοι καταγόμαστε από περιοχές της ελληνικής επαρχίας, δεν πιστεύουμε άραγε ότι σε κάθε περιοχή που βάζει το πόδι του το Πανεπιστήμιο, φέρνει «φως» και ελπίδα; Δεν πιστεύουμε στη δύναμη και την αξία που ένα Πανεπιστήμιο δίνει σε κάθε περιοχή; Δεν θα θέλαμε όλοι μας, τα παιδιά κάθε τόπου να έχουν τις ίδιες – ή περίπου τις ίδιες - δυνατότητες και την ίδια πρόσβαση στην εκπαίδευση;

Αναρωτιέμαι λοιπόν, πως είναι δυνατό, εμείς οι άνθρωποι που ξέρουμε τι πάει να πει μονίμως αδικημένη ελληνική ύπαιθρος και που επιζητούμε ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, να βάζουμε την υπογραφή μας σε σχεδιασμούς μικρότερης αποκέντρωσης. Σας ζητώ λοιπόν να σκεφθείτε ένα μέλλον ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, αλλά και της Δυτικής Ελλάδας, όχι μόνο με το μυαλό, αλλά και με την καρδιά. Σας ζητώ να σκεφθείτε τη δύναμη που εσείς μπορείτε να δώσετε ή να αφαιρέσετε από περιοχές που διψούν για ανάπτυξη και για ευκαιρίες και που καμαρώνουν για το «δικό τους Πανεπιστήμιο»

Η εισήγηση προς το Υπουργείο, στην οποία θα καταλήξει η συνεδρίαση της Συγκλήτου, έχει βαρύνουσα αξία. Και πρέπει να έχει. Γιατί αυτό επιτάσσει η ηθική και η λογική. Αυτό επιβάλλει το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου. Το Υπουργείο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Εμείς, όμως, ας αφήσουμε κατά μέρος την πολιτική.

Τώρα είμαστε εμείς που καλούμαστε να μιλήσουμε για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας, να το οραματιστούμε και να το συνδιαμορφώσουμε, ώστε να είναι καλύτερο από το χθες. Και εσείς, οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι ως πνευματική αφρόκρεμα του τόπου μας, είστε ένα πολύ σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι του, στο οποίο όλοι εμείς οι υπόλοιποι βασίζουμε ελπίδες και προσδοκίες. Ενός τόπου που αξίζει πολύ περισσότερα από όσα είχε μέχρι τώρα… Και φυσικά, αξίζει ένα πραγματικά μεγάλο και δυνατό Πανεπιστήμιο που θα βρίσκεται παντού και θα αγκαλιάζει και τους 700.000 πολίτες της Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο. Ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο, θέλω να πιστεύω, επιδιώκουμε όλοι. Οι τοπικές κοινωνίες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Ας σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον. Μένει να το αποφασίσετε…



.....................................................................................................................