ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ :ΟΙ ΣΤΕΡΝΕΣ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ

 


Είναι γνωστό ότι το χωριό μας έπασχε από έλλειψη νερού όχι μόνο άρδευσης άλλα κυρίως ύδρευσης. Το πρώτο δίκτυο ύδρευσης κατασκευάσθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 50.

Μέχρι τότε οι βασικές ανάγκες καλύπτονταν με τη μεταφορά νερού από τα κατά τόπους πηγάδια με τα γνωστά μεταφορικά μέσα(άλογα ,γαϊδούρια η μουλάρια),(υπήρχαν και ένα-δυο κάρα) .Η ανάγκη αυτή ανέπτυξε την ευρηματικότητα των συγχωριανών μας και τους οδήγησε στην δημιουργία δεξαμενών για συγκέντρωση του βρόχινου νερού,ώστε να καλύψουν τις βιολογικές τους ανάγκες σε πόσιμο νερό. 


Τέτοιες δεξαμενές -στέρνες δημιούργησαν όχι μόνο έξω από τα σπίτια τους άλλα σε κάποιες περιπτώσεις και μέσα σε αυτά.

Το γέμισμα εξασφαλίζονταν από το βρόχινο νερό που συγκεντρωνόταν με τα κιούνια, που ήταν τοποθετημένα στο τελείωμα της κεραμοσκεπής, και με ένα σωλήνα το νερό μεταφερόταν στο εσωτερικό της στέρνας. Οι πρώτες βροχές καθάριζαν τα κεραμίδια από χώματα, σκόνες ή μικροαντικείμενα και στη συνεχεία μετά την τέταρτη η πέμπτη βροχή επιτρεπόταν η εισροή του νερού στη στέρνα

 Η κατασκευή των στερνών ήταν ένα τεράστιο χρηματικό βάρος πέραν της προσωπικής εργασίας. 

Τέτοιες στέρνες είχαν : Οι Παπασπυραίοι, οι Ραπταίοι, οι Χρυσικαίοι, Θανασουλαίοι,οι Πιπιριγκαίοι και άλλοι.

Με τον καιρό και αφού εξασφαλίσαμε το νερό πολλοί συγχωριανοί μας διακόσμησαν της στέρνες με επένδυση πέτρας (φωτο)





















FOTO :Χρήστος Κυριαζής 
Άρης Μπιτσώρης .Μπαμπίνη μνήμες σε ασπρο -μαυρο
Σπύρος Μπενέκος

ΠΛΗΡ.

Α)Από το βιβλίο του Αλέξανδρου Κυριαζή ''Εις τη σκιά τις ομίχλης''

Β) Αλ.Χ.Παλιούρας 


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ : Σταθερά δίπλα στους εργαζόμενους στην Υγεία

 





Σήμερα επισκεφτήκαμε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Συνομιλήσαμε με το σωματείο των εργαζομένων, την Διοίκηση και τους Γιατρούς, και ακούσαμε τα πιεστικά προβλήματά τους.

   Αύριο συζητείται με πρωτοβουλία και εισήγηση της παράταξή μας, σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, το κορυφαίο για την κοινωνία θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Είναι η ώρα  να μιλήσουμε ανοικτά και με ειλικρίνεια για αστοχίες, λάθη, παραλήψεις αλλά και λύσεις. Η αναβάθμιση του Εθνικού συστήματος υγείας  και η στήριξη των εργαζομένων είναι μονόδρομος.

   Καλείται η περιφερειακή αρχή να αλλάξει κατεύθυνση και από παρατηρητής να διατυπώσει σχέδιο και να διεκδικήσει ενεργό ρόλο για την Δημόσια υγεία στην περιοχή μας.

Ο αγώνας για ένα ασφαλές σήμερα και ένα καλύτερο αύριο στην Υγεία είναι μπροστά μας.



Υπηρεσία υποστήριξης ηλικιωμένων ή και μοναχικών ατόμων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας



«Η δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας και υποστήριξης των ηλικιωμένων που διαβιούν αυτόνομα, αποτελεί μία διαρκή προσπάθεια που έχει όμως ιδιαίτερη αξία στις δύσκολες ημέρες που όλοι βιώνουμε με την πανδημία» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με αφορμή την απόφαση ένταξης του έργου «Παροχή υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».


Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.299.300 ευρώ, εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και των Διακρίσεων» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Στόχος του, είναι η δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας υποστήριξης ηλικιωμένων ή και μοναχικών ατόμων που χρήζουν κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης. Η υπηρεσία παρέχεται από τη Γενική Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. 

Η δράση αφορά 1.000 άτομα, κυρίως ηλικιωμένους, που ζουν μόνοι και/ ή χρόνιους πάσχοντες. Έχει σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, την υποβοήθηση της μοναχικής διαβίωσης τους και την ασφαλή τους γήρανση. Η υπηρεσία έχει διάρκεια δέκα οκτώ (18) μήνες και περιλαμβάνει: α) τη Λειτουργία κέντρου 24ης παρακολούθησης και τηλεφωνικής υποστήριξης ωφελούμενων και β) την παρακολούθηση και τηλεειδοποίηση των ηλικιωμένων μέσω ειδικών συσκευών.

«Κανείς μόνος του. Αυτό είναι το σύνθημα, αυτή και η προσπάθειά μας στην Περιφέρεια, σε όλα τα επίπεδα. Φροντίζουμε να είμαστε δίπλα στην κοινωνία και ειδικά, στα πιο ευαίσθητα και αδύναμα μέλη της» συμπληρώνει ο κ. Φαρμάκης.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΩΝΩΠΙΝΑΣ: Ένας Θησαυρός κρυμμένος κάτω από την αδιαφορία του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας.


Η απαξίωση της ενότητας Μεδεώνος από την μέρα που εντάχθηκε στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας δεν έχει προηγούμενο έχει ξεπεράσει και τον τελευταίο ψηφοφόρο ειδικότερα της σημερινής δημοτικής αρχής. Φυσικά και η προηγούμενη που ήταν στα σπάργανα δεν έκανε και κάτι ιδιαίτερο. Ένα ενδιαφέρον έδειξαν οι περιφερειάρχες Παναγιώτης Καβαδάς και Θύμιος Σώκος αλλά μέχρι εκεί.

Οι φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων προέδρων να περισώσουν τα χωριά τους, ή το όνομα τους σε όλα αυτά, πέφτουν στο κενό. 


Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών με τους κατοίκους ύστερα από ένα τυχαίο γεγονός ανακάλυψης, ήταν αυτός που προσπάθησε και έβγαλε στην επιφάνεια τον κρυμμένο θησαυρό που βρίσκεται κάτω από το λόφο του Αι Θύμιου στο κέντρο της Κωνωπίνας.

Στην συνέχεια πολλές αποστολές σπηλαιολόγων επισκέφτηκαν το χώρο.

Η πρώτη αποστολή της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, με επικεφαλής την κ. Άννα Πετροχείλου με την ομάδα της έφερε στην επιφάνεια το σπήλαιο της Κωνωπίνας.

Η δεύτερη αποστολή έγινε από τους: Σταμάτη Κίρδη, Χριστίνα Γκάρκουλα, Κώστα Ζαρκάδα, Θεοδώρα Κωνσταντά και Λία Φαληρέα, όλοι τους μέλη της Ε.Σ.Ε. (Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας).

Τρίτη αποστολή μέλη της Εταιρείας Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας «ΧΕΙΡΩΝ» συνοδευμένα από τον Βιοσπηλαιολόγο Κώστα Μπακολίτσα μέλους του «ΣΕΛΑΣ» με σκοπό να εξερευνήσουν το Σπήλαιο Κωνωπίνας και να καταγράψουν ενδιαφέροντα επιστημονικά ευρήματα.

Την 5μελή αποστολή που απαρτίζονταν από τους: Βασίλη Κατσούλη, Τσαγανού Ελένη, Αθηνά Ντάλλα, Θεόδωρο Ντόντο και Κώστα Μπακολίτσα

Ήταν τόσο εντυπωσιακά τα ευρήματα και η ομορφιά του σπηλαίου που εύλογα δημιούργησε απορία στα μέλη της αποστολής, γιατί ακόμη παραμένει αναξιοποίητο αυτό το αριστούργημα που έφτιαξε η φύση στα σπλάχνα της Κωνωπίνας.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, όλες οι αποστολές σπηλαιολόγων που διαχρονικά έχουν επισκεφθεί το σπήλαιο, όχι μόνο έμειναν εντυπωσιασμένοι από το θέαμα που αντίκρισαν, αλλά εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα ευρήματα και τον εκπληκτικό του διάκοσμο.

Χρόνια πέρασαν που η σημερινή εκλεγμένη δεύτερη φορά Δημοτική Αρχή δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον και ούτε έχει κάνει ποτέ αναφορά σ’ αυτό. Ούτε τώρα που μάθαμε πως θέλει να ρίξει χιλιάδες ευρώ για εναλλακτικό τουρισμό χωρίς το Σπήλαιο, χωρίς τα Ιαματικά Λουτρά, χωρίς το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, χωρίς το κάστρο του Αετού και της Κομποτής, χωρίς την μαύρη ελάτη στο Μπούμστο, χωρίς τα παλιά Αχυρά, χωρίς τη Νήσσα, χωρίς την Αρχαία Μεδεώνα, χωρίς το μουσείο Θυρρείου, χωρίς το παλιό χωριό της Πλαγιάς, χωρίς το παλιό Βούστρι χωρις τον καταρράκτη του Σεπετού, χωρίς τα κάστρα Πλαγιάς, Περατιάς και άλλα πολλά που δεν είναι του παρόντος.

Απευθυνόμαστε στους υπεύθυνους να προσπαθήσουν, κάνουμε έκκληση στις υπηρεσίες – φορείς που είναι καθ’ ύλη αρμόδιοι γι’ αυτό (Δήμος Ακτίου - Βόνιτσας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Υπουργείο Πολιτισμού), να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί η αξιοποίηση του πανέμορφου σπηλαίου, που παραμένει θαμμένο από την αδιαφορία.

Ο σπηλαιολόγος Σταμάτης Κίρδης αναφέρει πως το σπήλαιο της Κωνωπίνας, εκτός από εντυπωσιακή ομορφιά, παρουσιάζει και μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. «Πρόκειται για ένα… γεωλογικό εργαστήρι, που αν δεν μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά, θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την επιστημονική κοινότητα», λέει στα «ΝΕΑ».

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΩΝΩΠΙΝΑΣ  (konopinanews)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ:

Η είσοδος στο σπήλαιο γίνεται από μικρό άνοιγμα 1Χ1 μέτρα περίπου, το οποίο έχει ανοιχθεί σε χαλαρά επιφανειακά πετρώματα.

Για να βρεθούμε στην αίθουσα του σπηλαίου που είναι η μοναδική κατεβαίνουμε από βάραθρο 20 μέτρων.

Το βάραθρο κατά τα 2/3 είναι ανοιγμένο σε χαλαρά επιφανειακά πετρώματα και μόνο στο τελευταίο του τμήμα συναντάμε ασβεστολιθικά.

Η αίθουσα είναι 20Χ15 μέτρα περίπου . Στο πρώτο τμήμα της υπάρχουν πεσμένοι ογκόλιθοι από την οροφή.

Βαθύτερα υπάρχει ένας καταπληκτικός διάκοσμος, από σπηλαιοαποθέσεις. Βλέπουμε πολλών ειδών σταλακτίτες όπως: παραπετοειδείς, “μακαρόνια” βοτρυοειδείς και σταλαγμίτες, κολώνες κ.α, παρά το γεγονός ότι ο χώρος είναι μικρός παρατηρούμε μεγάλη πολυμορφία στα είδη των σταλαγμιτών και σταλακτιτών.

Στο σπήλαιο επικρατεί το άσπρο χρώμα αλλά υπάρχει και διάκοσμος σε κόκκινο και καφέ από προσμίξεις τοιχίων όπως Fe (Σίδηρος) Mh (Μαγνήσιο) και Mg (Μαγγάνιο).

Γενικά η ομορφιά του, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Σπήλαιο της Κωνωπίνας είναι ένα γεωλογικό εργαστήρι. Παρατηρούμε πρόσφατα ρήγματα και διακλάσεις που έχουν αφήσει τα ίχνη τους πάνω στο διάκοσμο του σπηλαίου.

Υπάρχει επίσης, μία σειρά διαρρήξεων που έχουν επικαλυφθεί από πρόσφατες αποθέσεις CaCo3 (ανθρακικού ασβεστίου). Οι διαρρήξεις αυτές δεν υπήρχαν πριν δύο χρόνια όταν είχαμε ξαναεπισκεφθεί το σπήλαιο.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει ένα μεγάλος αριθμός σταλακτιτών, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί και έχουν πάρει μία γωνία 30 έως 40 μοιρών.

Πιστεύουμε ότι το γεγονός αυτό χρειάζεται μελέτη.

Άλλες μετακινήσεις επίσης έχουν παρατηρηθεί και σε κολώνες του σπηλαίου.

Από τα παραπάνω μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τις τεκτονικές και σεισμικές κινήσεις της περιοχής.

Γι’ αυτό έχουμε υποχρέωση όλοι να το προστατέψουμε όχι μόνο για την εξαιρετική του ομορφιά αλλά και για την επιστημονική τους αξία.

Αξίζει λοιπόν να μελετηθεί από διάφορες ειδικότητες επιστημόνων: Γεωλόγους, Βιολόγους, Σεισμολόγους κ.α.

Η αποστολή και η χαρτογράφηση έγινε από τους:

Λ. Δημητρακόπουλο, Β. Καβαλιέρο, Σ. Κίρδη, Ι. Κόντου και Ν. Φιλιππούση.

Τ.Σ. Υπογραφή

Ι. Κόντου.

Δικαιολογημένα και εύλογα εγείρονται ερωτηματικά Κωνωπινιωτών και συνδημοτών μας, απευθυνόμενα προς τους αρμοδίους φορείς, για την μη αξιοποίηση του Σπηλαίου.

Δεν υπήρξε ποτέ κανένα κοινοτικό ή άλλο πρόγραμμα που θα μπορούσε να ενταχθεί η αξιοποίηση του Σπηλαίου του Δήμου μας ;









ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ

ΕΑΠΟ.https://katounanews.blogspot.com

.....................................................................................................................