Πολιτιστικός Σύλλογος Μπαμπίνης: Ευχές για τη γιορτή της γυναίκας

 






 Στη ΓΥΝΑΙΚΑ που Αγωνίζεται, Δημιουργεί, Προσφέρει, Ελπίζει, Πονά, στη Μητέρα, στη Σύζυγο, στην Κόρη, στην Αδελφή, στη Φίλη.

Στη ΓΥΝΑΙΚΑ σύμβολο των αγώνων, των θυσιών και των κατακτήσεων σε όλο κόσμο. 

 Στη ΓΥΝΑΙΚΑ που μέσα στη δυσκολία όλων αυτών των ρόλων, το να είναι μητέρα, να κρατά καριέρα, να είναι άνθρωπος, μέσα στο πολυμορφικό των ρόλων που έχει η ΓΥΝΑΙΚΑ σήμερα, η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου εύχεται ολόψυχα χρόνια μας πολλά!!

https://enmpampini.blogspot.com/

Δημοσιοποίηση δαπανών Kοινοτήτων Δήμου Ξηρομέρου από την πάγια προκαταβολή.

dimarxeio astakou
Αστακός 8.3.2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.
 
Στα πλαίσια της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας, επισυνάπτεται ψηφιακό αρχείο, με αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία δαπανών των Kοινοτήτων του Δήμου Ξηρομέρου από την πάγια προκαταβολή, η οποία μετά από πάρα πολλά χρόνια (2012 και 2013) και παρά τις συνεχείς υποσχέσεις του παρελθόντος, δόθηκε το 2020 στις Κοινότητες του Δήμου μας, για αντιμετώπιση και επίλυση έκτακτων και επειγουσών προβλημάτων.
 
Εκ του Δήμου Ξηρομέρου
 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ -ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 


ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Ημέρα της γυναίκας σήμερα. Οφείλουμε να δούμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ανά τους αιώνες. Τους αγώνες που έγιναν κι όσα ακόμα επιβάλλεται να γίνουν για την ισότιμη συμμετοχή στο σπίτι, στο γραφείο στην κοινωνία μας γενικότερα.


Σίγουρα έχουμε κάποιες επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο, αν όμως ρίξουμε μια ματιά σε γειτονικές χώρες, θα δούμε γάμους ανηλίκων, εγκλήματα τιμής και βίαιες συμπεριφορές που μας οδηγούν σε προηγούμενους αιώνες με συμπεριφορές γεμάτες ακρότητα και βαρβαρότητα. Ένας κόσμος τυλιγμένος στη βία με πρώτα θύματα τις γυναίκες. Απ' το φαινόμενο αυτό δεν απουσιάζουν οι ανεπτυγμένες κοινωνίες, της Δύσης, παρά το προοδευτικό πλαίσιο νομοθετικής λειτουργίας. Τα προβλήματα όμως εδώ είναι διαφορετικά ως προς το περιεχόμενο και τη μορφή, εν τούτοις όμως παραμένουν σημαντικά. Σήμερα οι γυναίκες έχουν σηκώσει στις πλάτες τους την παγκόσμια πανδημία καθώς αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
Δίδεται μια μάχη για να σωθούν εκατομμύρια ζωές. Σ' αυτή τη μάχη οι γυναίκες αποτελούν το 70% του εργατικού δυναμικού των κλάδων υγείας. Ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν τα μέγιστα σ' ένα μάλλον υποτιμημένο κομμάτι της κοινωνικής λειτουργίας, αυτό της μη αμειβόμενης εργασίας και φροντίδας. Θα μπορούσε άραγε να υπάρξει υγειονομικό σύστημα στη χώρα μας χωρίς την εθελοντική προσφορά της συζύγου ή της κόρης ή της αδερφής του ασθενή; Θα μπορούσαν να σωθούν οι χιλιάδες άνθρωποι που παλεύουν για ανάρρωση χωρίς αυτή την προσφορά; κι αυτό όχι μόνο σε καιρό πανδημίας αλλά σε φυσιολογικές συνθήκες δυστυχώς για την χώρα μας.
Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες περνούν 3 φορές περισσότερο χρόνο σε μη αμειβόμενη εργασία, ενώ η συνεισφορά τους στη μη αμειβόμενη φροντίδα υπολογίζεται σε 11 τρισ. δολάρια.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι τεράστιες. Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας η πανδημία επηρεάζει σημαντικά τουλάχιστον 510 εκατομμύρια γυναίκες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής γυναικείας απασχόλησης.
Δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα δεν σταματούν στην εργασία. Η πανδημική κρίση και τα διαδοχικά κλεισίματα επιχειρήσεων, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, ένα θέμα που πολλές φορές αποτελεί ταμπού, όμως θα πρέπει να καταπολεμηθεί. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει χαρακτηρίσει την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας ως «σκιώδη πανδημία» καθώς εκτιμάται ότι τα περιστατικά αυξάνονται κατά κατά 20%, για κάθε 3 μήνες απαγόρευσης της κυκλοφορίας,.
Ο Σεβασμός, η αλληλεγγύη κι ο Αγώνας αποτελεί σήμερα την μοναδική επιλογή για αξιοπρέπεια, και ισότιμες σχέσεις που ν' ακουμπούν στο σεβασμό και την συνεργασία των ανθρώπων.
Γιορτάζουμε σήμερα την 8η Μάρτη με σεβασμό. Με αλληλεγγύη. Με συντροφικότητα.
Χρόνια πολλά στις φίλες και τους φίλους που σέβονται τις αρχές του σεβασμού και της ισοτιμίας. Αγώνας-Αξιοπρέπεια και Σεβασμός είναι το διακύβευμα τούτης της μέρας.
Σημεῖο Ἀναγνωρίσεως (ΚΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥΛΑ)
ἄγαλμα γυναίκας μέ δεμένα χέρια
Ὅλοι σέ λένε κατευθείαν ἄγαλμα,
ἐγώ σέ πρσφωνῶ γυναίκα κατευθείαν.
Στολίζεις κάποιο πάρκο1.
Ἀπό μακριά ἐξαπατᾶς.
5 Θαρρεῖ κανείς πώς ἔχεις ἐλαφρά ἀνακαθήσει
νά θυμηθεῖς ἕνα ὡραῖο ὄνειρο πού εἶδες,
πώς παίρνεις φόρα νά τό ζήσεις.
Ἀπό κοντά ξεκαθαρίζει τό ὄνειρο:
δεμένα εἶναι πισθάγκωνα τά χέρια σου
10 μ' ἕνα σκοινί μαρμάρινο
κι ἡ στάση σου εἶναι ἡ θέλησή σου
κάτι νά σέ βοηθήσει νά ξεφύγεις
τήν ἀγωνία τοῦ αἰχμάλωτου.
Ἔτσι σέ παραγγείλανε στό γλύπτη:
15 αἰχμάλωτη.
Δέν μπορεῖς
οὔτε μιά βροχή νά ζυγίσεις στό χέρι σου,
οὔτε μιά ἐλαφριά μαργαρίτα.
Δεμένα εἶναι τά χέρια σου.
20 Καί δέν εἶν' τό μάρμαρο μόνο ὁ Ἄργος.2
Ἄν κάτι πήγαινε ν' ἀλλάξει
στήν πορεία τῶν μαρμάρων,
ἄν ἄρχιζαν τ' ἀγάλματα ἀγῶνες
γιά ἐλευθερίες καί ἰσότητες,
25 ὅπως οἱ δοῦλοι,
οἱ νεκροί
καί τό αἴσθημά μας,
ἐσύ θά πορευόσουνα
μές στήν κοσμογονία τῶν μαρμάρων
30 μέ δεμένα πάλι τά χέρια, αἰχμάλωτη.
Ὅλοι σέ λένε κατευθείαν ἄγαλμα,
ἐγώ σέ λέω γυναίκα ἀμέσως.
Ὄχι γιατί γυναίκα σέ παρέδωσε
στό μάρμαρο ὁ γλύπτης
35 κι ὑπόσχονται οἱ γοφοί σου
εὐγονία3 ἀγαλμάτων,
καλή σοδειά ἀκινησίας.
Γιά τά δεμένα χέρια σου, πού ἔχεις
ὅσους πολλούς αἰῶνες σέ γνωρίζω,
40 σέ λέω γυναίκα.
Σέ λέω γυναίκα
γιατ' εἶσ’ αἰχμάλωτη.
(Τό λίγο τοῦ κόσμου, 1971)

ΑΡΗΣ ΜΠΙΤΣΩΡΗΣ:ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΥΛΟ

 


Χρονιάρα μέρα σήμερα κι εγώ βεβαίως οφείλω

να απευθύνω διάγγελμα στο γυναικείο φύλο,

 

που με τιμά ως Άγιο -των γυναικών προστάτη-

λόγω των γενεθλίων μου που ’ναι οχτώ του Μάρτη,

 

κι η εικόνα μου τις ευλογεί σε κάθε κομοδίνο

εκεί που πρώτα είχανε τον Άγιο Βαλεντίνο.

 

Αγαπημένες φίλες μου, η σκέψη μου κοντά σας

και πάντοτε επιεικής σ’ όλα τα σφάλματά σας.

 

Εφέτος, όμως, δίνετε ένα μεγάλο αγώνα

της σφραγισμένης σιωπής ανοίγοντας το πώμα.

 

Τις παρακλήσεις δέχομαι, τις εξομολογήσεις∙

μου γράφετε: ¨ως Άγιος εκείνους να αφορίσεις

 

ανώμαλους που ασέλγησαν στο σώμα, στην καρδιά μας

αυτούς που δε σεβάστηκαν την αξιοπρέπειά μας¨.

 

Αμέριστη είναι στο Me Too η συμπαράστασή μου

κι υπόσχομαι μην αρκεστώ μόνο στην προσευχή μου.

 

Υποκριτής, αν έλεγα πως θα τους αφορίσω,

μα με ξυράφι ατρόχιστο σαν τράγους θα ευνουχίσω.


http://arisbitsoris.blogspot.com

Συντήρηση και αποκατάσταση των επαρχιακών οδών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θέρμου

 

Σε τροχιά εκκίνησης μπαίνει το έργο συντήρησης των επαρχιακών οδών της πρώην επαρχίας Τριχωνίδας (εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θέρμου), καθώς σήμερα, Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου.

Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται ως υποέργο στη δράση «Συντήρηση, αποκατάσταση και άρση της επικινδυνότητας του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας», με συνολικό προϋπολογισμό 3.500.000 ευρώ και προβλέπει καθαρισμούς τάφρων και οχετών, άρσεις καταπτώσεων, τεχνικά απορροής ομβρίων υδάτων, τοίχους αντιστήριξης σε σημεία που έχει διαβρωθεί το κατάστρωμα της οδού, αποκατάσταση των καθιζήσεων με ανακατασκευή του οδοστρώματος, επούλωση λάκκων με ασφαλτόμιγμα, διαγραμμίσεις και τοποθετήσεις μπαρών ασφαλείας, πινακίδων και οριοδεικτών πλαστικών καθώς και μεταλλικών δεικτών με ενδείξεις για το ύψος χιονιού.

Οι οδικοί άξονες στους οποίους θα γίνουν παρεμβάσεις είναι: 


  1. Θέρμο – Αβαρίκο – Κόφτρα - Γέφυρα Πόρου.

  2. Θέρμο – Τριανταφυλλέικα - Κόνισκα. 

  3. Θέρμο – Αετόπετρα - Δρυμώνα, 

  4. Θέρμο - Κάτω Χρυσοβίτσα - Αχλαδόκαστρο - Διασελάκι 

  5. Θέρμο – Πετροχώρι - Σιταράλωνα.

  6. Πετροχώρι - Ανάληψη - Καλούδι – Δουνέικα.

  7. Θέρμο - Κόνισκα - Διπλάτανος

  8. Νεροχώρι Αργυρό Πηγάδι.

  9. Διασταύρωση προς Αμπέλια - Άγιος Θεόδωρος

  10. Τριανταφυλλέικα - Μελίγκοβα – Αμβρακιά.

  11. Ταξιάρχης – Καλλιθέα.

Αναλυτικά ανά άξονα θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες:

Θέρμο – Αβαρίκο – Κόφτρα - Λουτρά Στάχτης: Στην χ.θ.1.400 επούλωση λάκκων. Στην χ.θ. 3.100 ισοπεδωτική στρώση σε μήκος 50 μέτρων. Στην χ.θ.7.300 επούλωση λάκκων και ισοπεδωτική στρώση σε μήκος 80 μέτρων. Στην χ.θ. 8.500 ισοπεδωτική στρώση σε μήκος 20 μέτρων. Στην χ.θ. 9.100 + 9,600 + 9.700 ισοπεδωτική στρώση σε μήκος 50+50+150 μέτρων. Στην χ.θ. 11.700 ισοπεδωτική στρώση σε μήκος 50 μέτρων καθαρισμός τάφρων και κοπή δένδρων. Στην χ.θ. 11.900 ισοπεδωτική στρώση σε μήκος 50 μέτρων. Στην χ.θ. 13.900 καθίζηση με την κατασκευή ισοπεδωτική στρώση σε μήκος 50 μέτρων. 14.200 ισοπεδωτική στρώση σε μήκος 80 μέτρων επί της γέφυρας. 

Θέρμο – Τριανταφυλλέικα – Κόνισκα – Διπλάτανος: Στο μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου απαιτείται καθαρισμός τάφρου, άρση καταπτώσεων, σποραδικές λακκούβες σήμανση. Στην θέση Κελάκια και σε μήκος 500 μέτρων, θα κατασκευαστεί τοίχος κατάντη ύψους 0,50 μέτρων οδοστρωσία και ασφαλτικό. Στο τέλος αυτού του τμήματος θα κατασκευαστεί σαρζανέτ σε μήκος 30 μέτρων και ένα σωληνωτός οχετός Φ1000, αποκατάσταση καθίζηση οδοστρώματος στον χαλιά αμέσως μετά, ασφαλτόστρωση τμήματος που προέκυψε από τα σαρζανέτ στο ποτάμι πριν τη γέφυρα Γιδομανδρίτη, αποκατάσταση κατάντη πρανούς στον οχετό στα Αλήμπιστα, αποκατάσταση στη θέση Καρπίνα και τμήματος ασφαλτοτάπητα μετά τον Άγιο Ιωάννη και κατασκευή δύο τοίχων ανάντη & κατάντη εντός Κόνισκας κοντά στην έξοδο από την Κόνισκα.

Θέρμο - Αετόπετρα – Δρυμώνα: Στο μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου απαιτείται καθαρισμός τάφρου, άρση καταπτώσεων, σποραδικές λακκούβες σήμανση. Μετά τη γέφυρα στο Βασιλικό-Πέρασμα έχει  πολλές καθιζήσεις οι οποίες θα ανακατασκευαστούν. Στον δρόμο Δρυμώνα Νεροχώρι με διακλάδωση προς Κοσκινά, έχει πολλές καθιζήσεις οι οποίες θα ανακατασκευαστούν, άρση καταπτώσεων και καθαρισμό του οδοστρώματος. Επίσης απαιτείται σήμανση οριζόντια και κάθετος.

Θέρμο - Κάτω Χρυσοβίτσα - Αχλαδόκαστρο – Διασελάκι: Τμηματικά απαιτείται καθαρισμός τάφρου, άρση καταπτώσεων, σποραδικές λακκούβες σήμανση. Στις στροφές (διπλός ελιγμός) πριν το Βαλτσόρεμα φρεζάρισμα και κατασκευή τάπητα σε μήκος 200 μέτρων (έχει ζυμώσει ο τάπητας). Κατασκευή τοιχίου ή σαρζανέτ 50 μέτρα πριν την γέφυρα στο Βαλτσόρεμα.  

Θέρμο - Πετροχώρι – Σιταράλωνα: Στο μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου απαιτείται καθαρισμός τάφρου, άρση καταπτώσεων, σποραδικές λακκούβες, ισοπεδωτικές στρώσεις και σήμανση.

Πετροχώρι - Ανάληψη - Καλούδι – Δουνέικα: Στο μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου απαιτείται καθαρισμός τάφρου, άρση καταπτώσεων, σποραδικές λακκούβες, ισοπεδωτικές στρώσεις και σήμανση κυρίως στα Δουνέϊκα.

Δρυμώνας – Νεροχώρι - Αργυρό Πηγάδι: Στο μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου απαιτείται καθαρισμός τάφρου, άρση καταπτώσεων, σποραδικές λακκούβες σήμανση. Στο Νεροχώρι ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης έως το Παλαιό Σχολείο. Για τον άξονα αυτόν υπάρχει οριστική μελέτη και περιβαλλοντική μελέτη.

Διασταύρωση προς Αμπέλια - Άγιος Θεόδωρος: Ολοκλήρωση ασφαλτόστρωσης του τελευταίου τμήματος από το τέρμα του ασφαλτοστρωμένου τμήματος (θέση Φουρνάκι) έως τον οικισμό, μήκους 850 μέτρων.  Απαιτείται διαπλάτυνση στο τμήμα που είχε απομείνει και κατασκευή τοίχων αντιστήριξης. Ο πρώτος τοίχος πρέπει να γίνει στο σημείο της έναρξης του νέου έργου (μήκος περί τα 30-35 μέτρα). Το δεύτερο σημείο όπου πρέπει να κατασκευαστεί τοίχος ανάντη και κατάντη με ταυτόχρονο κατέβασμα του οδοστρώματος είναι πάνω από το πρώτο σπίτι (μήκος περί τα 30 μέτρα). Και λίγο πριν το τέρμα, περί τα 50 μέτρα  πριν την πλατεία καλό θα ήταν να αντικατασταθεί ο υπάρχων φθαρμένος και αντιαισθητικός πέτρινος τοίχος με νέο αντίστοιχο με πέτρα (μήκος 65 μέτρα). Για τον άξονα αυτόν υπάρχει οριστική μελέτη και περιβαλλοντική μελέτη.

Αμπέλια Κοκκινόβρυση: Ανακατασκευή δύο οχετών (ο ένας 4χ3 και ο άλλος 3χ3) στους δύο κλάδους του Κοσινορέματος δίπλα στα Λαμπρέικα κοντά στην είσοδο της Κοσίνας. Απομάκρυνση καταπτώσεων και τοποθέτηση σαρζανέτ κατάντη κατολίσθησης στη Σάρα Κοσίνας. Αποκατάσταση κατολίσθησης στη θέση Κουρί με τοποθέτηση σαρζανέτ για προστασία ανάντη και κατάντη πρανών και κατασκευή εσχαρωτού τεχνικού στο μικρό ρέμα που διέρχεται από τον δρόμο ακριβώς κάτω από την κατολίσθηση. Ανακατασκευή τοίχου αντιστήριξης ανάντη πρανών κάτωθεν οικίας Βλάση Προβίδα στα Αμπέλια και ένας πλακοσκεπής οχετός 2χ2 στο ρέμα εντός των Αμπελίων. Ανακατασκευή λοιπών πλακοσκεπών οχετών στα ρέματα από την έξοδο των Αμπελίων έως τη θέση Διάσελο, τον αυχένα πάνω από τα Αμπέλια. Αποκατάσταση χαντακιών, τσιμεντόστρωση δύο τμημάτων(θέση Γερακοφωλιά) & χαλικοστρώσεις.

Τριανταφυλλέικα - Μελίγκοβα – Αμβρακιά: Πρόκειται  κατ' αρχάς για την κατάπτωση στο Κοσκινόρεμα πριν τη Μελίγκοβα και για το τμήμα που θα απομείνει μετά το έργο με το ποσό των 800 χιλιάδων € του Υπουργείου Υποδομών που θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Θέρμου. 

Ταξιάρχης – Καλλιθέα: Ολοκλήρωση τμήματος στην έξοδο του οικισμού Ταξιάρχης.

«Η βελτίωση του επαρχιακού δικτύου στη Δυτική Ελλάδα είναι μία πολύ μεγάλη, διαρκής όσο και σημαντική προσπάθεια. Η βελτίωση της προσβασιμότητας σε κάθε γωνιά του τόπου μας είναι ζήτημα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, η βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των επαρχιακών οδών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θέρμου, θα συμβάλλει καθοριστικά στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής, αλλά και στην περαιτέρω ανάδειξή της» σημείωσε μετά την υπογραφή ο κ. Φαρμάκης.

Μήνυμα Θανάση Παπαθανάση* για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει την φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του Covid-19 γιατί οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζόμενων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και δίνουν τα πάντα για να σωθούν εκατομμύρια ζωές.

 

  Στην Ελλάδα, οι γυναίκες δίνουν φέτος και μία άλλη πολύ μεγάλη μάχη για να ακούγεται η φωνή τους πιο δυνατά και καθαρά. Η γιγάντωση του ελληνικού #metoo είναι η μεγάλη ευκαιρία των γυναικών στην χώρα μας να καταρρίψουν στερεότυπα δεκαετιών και να φτάσουν στην δικαιοσύνη υποθέσεις που μέχρι πρότινος έμεναν στην σκιά λόγω του φόβου και των κοινωνικών προκαταλήψεων.
   Επομένως η φετινή Ημέρα της Γυναίκας είναι διαφορετική. Μέσα από την κρίση, τα προβλήματα και τις ανισότητες, παρουσιάζεται μία μοναδική ευκαιρία να γίνει το μεγάλο βήμα για την επίλυση προβλημάτων που μέχρι χθες έμοιαζαν άλυτα. Η ισότητα δεν είναι θέμα των γυναικών αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Οι γυναίκες πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μετά την πανδημία, στο επίκεντρο ενός εθνικού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας και την πρόοδο της κοινωνίας.

*Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας Θ. Παπαθανάσης- Μέλος του Δ/Σ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Συνάντηση Μιχάλη Γούδα με ελαιοκαλλιεργητές στο Παναιτώλιο

 


Συνάντηση με παραγωγούς ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς της περιοχής του Παναιτωλίου Αγρινίου πραγματοποίησε την Τρίτη 2 Μαρτίου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος - Βοηθός του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για θέματα Ομάδων Παραγωγών, Συνεργατισμού και Περιφερειακής Αγροτικής Πολιτικής, Μιχάλης Γούδας.


Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των παραγωγών για τη δημιουργία ενός συνεταιριστικού σχήματος, προκειμένου να προωθήσουν και να διαθέσουν από κοινού τα ελαιοκομικά τους προϊόντα (ελιά καλαμών, χονδρολιά, ελαιόλαδο). 

Με πρωτοβουλία του κ. Γούδα, συμμετείχε στη συζήτηση ο Γεωπόνος Πανταζής Πανταζόπουλος, ιδρυτικό μέλος της ΑΚΑ ΚΟΙΝΣΕΠ, ο οποίος ανέλυσε τις συνεταιριστικές μορφές που μπορεί να λάβει το υπό ίδρυση σχήμα, τις διαδικασίες ίδρυσης, τις υποχρεώσεις και τις δυνατότητες που παρουσιάζουν.

Με δεδομένα ότι, αφενός ο στόχος ενός τέτοιου σχήματος είναι η εμπορική διαχείριση των προϊόντων και όχι η από κοινού παραγωγή και αφετέρου το μικρό αριθμό των εν δυνάμει μελών, οι παραγωγοί ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την ίδρυση μιας ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) εμπορικού σκοπού, μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί ένα κοινό δίκτυο προώθησης και διανομής των προϊόντων. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκαν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες των παραγωγών για τις προκλήσεις της αγοράς, αλλά και η πρόθεση των περισσοτέρων να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους. 

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ένα συλλογικό σχήμα είναι να ξεπεραστεί ο φόβος απώλειας της αυτονομίας του κάθε μεμονωμένου παραγωγού. Το βασικό όμως εργαλείο που διαθέτουν οι παραγωγοί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους είναι η συλλογικότητα  και για εμάς είναι απόλυτη προτεραιότητα να τη στηρίξουμε» επεσήμανε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, Μιχάλης Γούδας.


Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για κορωνοϊό στη Βόνιτσα από την Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας

 

Στη Δημοτική Κοινότητα Βόνιτσας βρέθηκε σήμερα, Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, η κινητή μονάδα αιμοληψίας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, μετά από πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Σαλμά, πραγματοποιώντας δειγματοληπτικά τεστ για κορωνοϊό σε πολίτες της περιοχής.


Παρόντες στους ελέγχους, που έγιναν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μιχαήλ Γούδας και ο Πρόεδρος της Δ.Κ Βόνιτσας, Χρήστος Χασακής

«Συμμεριζόμαστε την αγωνία των συμπολιτών μας και είμαστε παρόντες στο πλευρό τους. Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ πραγματοποιούμε συνεχείς προληπτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους για την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης και δεν παύουμε να τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι μόνο με τη τήρηση των μέτρων προστασίας θα πετύχουμε κάμψη της πανδημίας και θα κερδίσουμε τον απαιτούμενο χρόνο για να φτάσουμε στον εμβολιασμό του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού. Με υπομονή και προσοχή θα βγούμε νικητές στη μάχη με τον κορωνοϊό» υπογράμμισε η κ. Σαλμά.


1o ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ/ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ξηρομέρου καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους  μαθητές των Γυμνασίων του Δήμου Ξηρομέρου να συμμετάσχουν στο 1ο Διαδικτυακό  Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού που πραγματοποιείται στην ακόλουθη πλατφόρμα:

https://treasure-hunt.gr/ . Το παιχνίδι ολοκληρώνεται 21/3/2021.  

Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να πραγματοποιηθούν αποκλειστικά τη Δευτέρα 8/3/2021 και την Τρίτη 9/3/2021 στα ακόλουθα e-mail:  

ΑΣΤΑΚΟΣ: kdap_xiromerou@outlook.com 

ΦΥΤΕΙΕΣ: kdapfyteion2016@gmail.com 

ΑΛΥΖΙΑ: kdap.xiromerou@gmail.com 

Για τη συμμετοχή απαιτούνται (Ονοματεπώνυμο παιδιού, ονοματεπώνυμο  γονέα/κηδεμόνα, e-mail, τηλέφωνο)  



Ανακοίνωση Λαικής Συσπέιρωσης Ξηρομέρου για τη μέρα της γυναίκας.

 


Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. 

8 Μάρτη 1857 οι εργαζόμενες στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία, οργάνωσαν μεγάλες μαχητικές διαδηλώσεις διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, μείωση των ωρών εργασίας και εξίσωση των μισθών ανδρών- γυναικών. Η απεργία βάφτηκε στο αίμα, η σπορά όμως είχε πέσει…


Το 1910 καθιερώθηκε η 8η Μάρτη, ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας προς τιμή της μεγάλης διαδήλωσης των απεργών γυναικών το 1857, μετά από πρόταση της αγωνίστριας του εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν.

Στις μέρες μας, οι αγώνες εκείνων των γυναικών αλλά και όσων ακολούθησαν φωτίζουν το δρόμο και την ανάγκη διεκδίκησης μιας ζωής με σύγχρονα δικαιώματα.
Η Πανδημία ξεγύμνωσε τις αιτίες της βαρβαρότητας που ζούμε. ΕΕ, ΝΑΤΟ, οι κυβερνήσεις τους, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θεωρούν την Υγεία πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες και τη πανδημία μία ακόμα «χρυσή ευκαιρία» για περισσότερα κέρδη.

Ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν τεράστια ανάπτυξη η υγεία μας και η υγεία των οικογενειών μας συνθλίβεται στις «συμπληγάδες» των νόμων της αγοράς και του κέρδους.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα βάρβαρα μέτρα για να μας φορτώσει τα βάρη της νέας οικονομικής κρίσης, γι’ αυτό χτυπάει τη συνδικαλιστική δράση, την απεργία, χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο την καταστολή, την κρατική και την εργοδοτική βία.

Η κοινωνική δράση και η συμμετοχή των γυναικών δεν εξασφαλίζεται με την επιβολή της ποσόστωσης & άλλες τέτοιες αυταπάτες αλλά προϋπόθεση της συμμετοχής είναι η λήψη ουσιαστικών μέτρων που ανοίγουν το δρόμο παρουσίας και δράσης των γυναικών.

Τι μπαίνει όμως εμπόδιο σήμερα σε όλα αυτά; Τι φταίει; Γιατί ξαναγυρνάμε στον εργασιακό μεσαίωνα, γιατί δυναμιτίζεται στην πράξη η προστασία της μητρότητας;
Τίποτα παραπάνω δεν φταίει πέρα από την πολιτική υποταγή στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εξυπηρέτηση από τις εκάστοτε έως τώρα κυβερνήσεις των οικονομικών κολοσσών που διψούν για περισσότερα κέρδη χτίζοντας οικονομικές αυτοκρατορίες στα ερείπια των δικών μας δικαιωμάτων Ανδρών και Γυναικών.

Σήμερα χρειάζεται:

Να μην συμφιλιωνόμαστε με τις “ευέλικτες” εργασιακές σχέσεις και τα “ευέλικτα δικαιώματα” στην κοινωνική στήριξη της μητρότητας, της οικογένειας, που μας καταδικάζουν οι πολιτικές της ΕΕ, των κυβερνήσεων.

• Να μην συμβιβαζόμαστε με μια ζωή με “ελάχιστες” παροχές και επιδόματα.

Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Απαιτούμε ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, δουλειάς, προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας».

ΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

Σήμερα 8 Μαρτίου-Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 


Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19. Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Πολλές έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την καταπολέμηση αυτών των ανισοτήτων.

Η ιστορική διαδρομή

Η ιστορική διαδρομή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας δεν ξεκινά με την υιοθέτησή από τον ΟΗΕ το 1977. Πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το περιστατικό αυτό αμφισβητείται σήμερα από μερίδα αμερικανών ιστορικών και χαρακτηρίζεται μύθος.

Με αφετηρία τις ΗΠΑ, ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο, κατά την διάρκεια δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής), που έγινε στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910). Οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, που θα περιλάμβανε και το εκλογικό δικαίωμα, που ήταν τότε το καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Στις 19 Μαρτίου 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία. Κοινός τόπος και στις τέσσερις χώρες ήταν η ψήφος στις γυναίκες και η ανάδειξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα. Οι αμερικανίδες συνέχιζαν να γιορτάζουν την δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στην Γερμανία στις 8 Μαρτίου – είτε επειδή ήταν Κυριακή είτε σε ανάμνηση της απεργίας του 1857 στην Νέα Υόρκη- και έκτοτε καθιερώθηκε η ημερομηνία αυτή για τον εορτασμό και υιοθετήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα από τον ΟΗΕ.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Αργία μόνο για τις γυναίκες καθιερώθηκε στην Κίνα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό και διεκδικητικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας και αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποίας από το 1977 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Πηγή: https://www.sansimera.gr

.....................................................................................................................