Κ.Υ. Μύτικα. Επί τέλους... Άρχισαν και προχωρούν οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Κ.Υ. Μύτικα.


Κ.Υ. ΜΥΤΙΚΑ

ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ...
ΑΡΧΙΣΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ
ΤΟΥ Κ.Υ. ΜΥΤΙΚΑ!

Του Νίκου Θωμά Νταή.
σ. Συμβολαιογράφου.

Εδέησεν ο Κύριος αλλά και οι αρμόδιοι φορείς, η 6η Υ.ΠΕ και η νέα δημοτική αρχή, ύστερα από καθυστερήσεις πολλών ετών, να αρχίσουν επιτέλους οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και στη συνέχεια άλλες συμπληρωματικές, που ήταν η αιτία να μένει κλειστό για πολλά χρόνια το νέο σύγχρονο κτίριο του Κ.Υ. Μύτικα!

Τελευταία οι αρμόδιες παραπάνω υπηρεσίες, υπακούοντες στη λαϊκή οργή, αγανάκτηση, αγωνία και ανησυχία των κατοίκων, αλλά και στο καθήκον και την αποστολή τους, υπό την απειλή και της πανδημίας και παρά τις δυσκολίες της γραφειοκρατίας, τις οποίες γνωρίζω από τις συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες μου με την 6η Υ.ΠΕ, τόσο με τη διοίκηση της όσο και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της, επιτέλους «έκοψαν το γόρδιο δεσμό…» και σύντομα ο φρουρός της υγείας μας «θα άρει τις Πύλες» του!
Έκδηλη είναι η χαρά και ικανοποίηση όλου του κόσμου της περιοχής μας, που αντικρίζει κάθε μέρα τον Ναυπάκτιο εργολάβο κύριο Αναγνωστόπουλο με το συνεργείο του, να εργάζονται εντατικά για την αποπεράτωση των εργασιών.
Διακατεχόμενος από χαρά και ικανοποίηση και διαπνεόμενος από αισθήματα φιλοξενίας, επισκέφτηκα να χαιρετήσω και να ευχηθώ στους εργαζόμενους και τον εργολάβο καλή δύναμη για την ευόδωση των εργασιών του υψίστης σημασίας αυτού έργου! Για τα καλορίζικα θα λέγαμε οι λάτρεις της παράδοσης μας! Η σύζυγός μου τους προσέφερε καφέδες και τις επόμενες μέρες τσίπουρα. Έτσι έπρεπε. Την ίδια κίνηση είχαμε κάνει όταν χτίζονταν το νέο αυτό κτήριο, από την ανάδοχο του έργου μηχανικό κυρία Αικατερίνη Τσιπά.
Λαμβάνοντας σαν παράδειγμα τους πατριώτες Ηπειρώτες, που τόσο οι απόδημοι του εξωτερικού όσο και οι διαμένοντες στην Ελλάδα, έχουν εξοπλίσει με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα και εργαλεία τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Ηπείρου, έχω απευθυνθεί σε διάφορους ευκατάστατους απόδημους του εξωτερικού και εσωτερικού, και το παρόν άρθρο μου το θέτω υπόψη σε όλους ανεξαιρέτως τους απόδημους, να συνδράμουν και να έρθουν αρωγοί στην ιερή αυτή η αποστολή. Το ίδιο είχα πράξει στο παρελθόν, με τις δύο δωρεές ασθενοφόρων από τον αείμνηστο Νικόλαο Χιόνη. Αν έχουμε τα μηχανήματα, θα έχουμε έναν επιπλέον επιχείρημα, να ζητήσουμε από την Πολιτεία τον διορισμό ακτινολόγου, μικροβιολόγου κ.λπ.
Στην υπουργική απόφαση ίδρυσης του Κέντρου Υγείας, που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, υπάρχουν θεσμοθετημένες θέσεις γιατρών.
Πολιτική βούληση θα χρειαστεί! Τα ιατρικά μηχανήματα και ο κορονοϊός θα την επιβάλει!
Κρούομαι λοιπόν τις ευαίσθητες χορδές φιλοπατρίας - πατριδολατρείας των αποδήμων μας! Να ακούσουν τη φωνή των εδώ εναπομεινάντων συμπατριωτών τους, που «φυλάττουν Θερμοπύλες!
Είμαστε βέβαιοι ότι εδώ χτυπάει η καρδιά τους! Στα άγια πατρικά χώματα του Μύτικα, της Κανδήλας, του Αρχοντοχωρίου, της Παναγούλας, του Βάρνακα, της Επισκοπής, του Καλάμου και του Καστού!
Στη γριά μάνα και στο γέροντα πατέρα τους, στα αδέλφια τους, στους συγγενείς και φίλους, στους συγχωριανούς τους που φυλάνε τους τάφους των προγόνων τους!
Και η δική μας καρδιά, στα αδέρφια μας τους απόδημους χτύπα νύχτα και μέρα! Σας αγαπάμε και μας αγαπάτε! Είμαστε βέβαιοι! Τα αισθήματα αυτά είναι αμοιβαία! ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ!
Με πικρό παράπονο σας χαιρετούμε, με το τραγούδι: «Ξενιτεμένο μου πουλί και παραπονεμένο… Η ξενιτιά σε χαίρεται και εγώ έχω τον καημό σου…». Καημός αβάσταχτος! Όποιος τον έχει ζήσει μας καταλαβαίνει!

Μύτικας 26 Φεβρουαρίου 2021

Νίκος Θωμά Νταής, σ. Συμβολαιογράφος
Επίτιμο Μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ιταλικού Τύπου
FEDERAZIONE NAZIONALE STAMPA ITALIANA (FNSI

Συνεδριάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων

 


Οι δύο πρώτες συνεδριάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν για το 2021, μεταξύ 19 και 26/2, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη, Λάμπρου Δημητρογιάννη.


Την Επιτροπή Περιβάλλοντος απασχόλησαν οι γνωμοδοτήσεις επί των περιβαλλοντικών όρων για έργα και δραστηριότητες της Περιφέρειας. Μεταξύ άλλων εγκρίθηκαν από την επιτροπή τα παρακάτω: 

Για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας:

• Η έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία του ΤΟΕΒ Παραβόλας, ώστε το υπάρχον αρδευτικό δίκτυο να λειτουργεί με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και ορθής διαχείρισης φυσικών πόρων.

• Η μελέτη Παράκαμψης του οικισμού Εμπεσσού και κατασκευή νέας γέφυρας, όπου το υπό μελέτη έργο αφορά στην παράκαμψη του επαρχιακού δρόμου Εμπεσσού – Περδικακίου –Βρουβιανών, που διέρχεται εντός του οικισμού Εμπεσσού, με την κατασκευή νέας οδοποιίας, συνολικού μήκους 2.119,82μ. στην οποία περιλαμβάνεται και η κατασκευή νέου τεχνικού (Γέφυρας), επί του ποταμού Ίναχου.

Για την Π.Ε. Ηλείας:

• Οι τεχνικές μελέτες για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων επί σημείων της Ε.Ο. Κρέστενα  - Ανδρίτσαινα, και των επαρχιακών οδών Ζαχάρως – Αρήνης, και Θολό – Φιγαλείας.

• Οι περιβαλλοντικοί όροι της μελέτης αντιμετώπισης κατολισθήσεων στον επαρχιακό δρόμο Λαντζόι-Χελιδόνι- Κρυονέρι-Λάλα.

Παράλληλα, η επιτροπή επίσπευσε και ενέκρινε την λειτουργία νέων παραγωγικών μονάδων του πρωτογενούς τομέα, καθώς και επενδυτικών δραστηριοτήτων στο τομέα της ενέργειας.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ανταποκρίνονται με μεγάλη επιτυχία στην έγκαιρη και έγκυρη προετοιμασία των γνωμοδοτήσεων για έγκριση περιβαλλοντικών όρων, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί ο αριθμός των περιβαλλοντικών μελετών που κατατίθενται σε όλη την Περιφέρεια, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στη βελτίωση του έργου  της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.


Webinar για τον αθλητισμό στην εποχή της πανδημία

 


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία και με τη σημαντική συμβολή της εφημερίδας ΓΝΩΜΗ, εξ ‘αποστάσεως ενημερωτική ημερίδα (webinar) με τίτλο «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Από το τέρμα … στην εκκίνηση» την Παρασκευή 26/2/21. 


Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκε ένας σημαντικός διάλογος για τον αθλητισμό την περίοδο της πανδημίας και τα νέα δεδομένα που εισάγονται για την επανεκκίνηση των αθλημάτων. 

Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυνε και ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τόνισε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν δρομολογηθεί διάφορα σημαντικά έργα για την περιοχή μας , όπως αυτό του κολυμβητηρίου της Αγυιάς, η ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου «Α. Πεπανός» κ.ά. 

Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.  Αχαΐας, Χαράλαμμπος Μπονάνος και ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Δημήτριος Νικολακόπουλος, οι οποίοι τόνισαν την στήριξη της Περιφέρειας στην αθλητισμό και πως εξετάζεται σχέδιο στήριξης των ερασιτεχνικών σωματείων της Περιφέρειας.

Τηλεδιάσκεψη για τη σωτηρία των πλατάνων από το μεταχρωματικό έλκος



Μια επιστημονική και συνάμα άκρως σημαντική διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη για κάθε πολίτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, και όχι μόνο, έγινε με τη συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών, Θεόδωρου Βασιλόπουλου και Φωκίωνα Ζαΐμη, του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, της Διεύθυνση Δασών Αχαΐας και ειδικούς για τη σωτηρία των πλατάνων από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους. 


Αφορμή υπήρξε η εκκλησία της Παναγίας της Πλατανιώτισσας στο συνώνυμο χωριό της επαρχίας Αιγιαλείας και Καλαβρύτων η οποία βρίσκεται εντός ενός ιστορικού πλατάνου και αποτελεί θρησκευτικό μνημείο της περιοχής με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Δυστυχώς το θρησκευτικό μνημείο αυτό, έχει προσβληθεί με την ασθένεια αυτή και μάλλον αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο θέμα η ίαση του δέντρου με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας έρευνας και καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης αναφέρθηκε στη σημασία της ενημέρωσης όλων των τεχνικών υπηρεσιών όλων των βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης, της πολιτικής προστασίας, των εργολάβων, των αγροτών και όλων των πολιτών καθότι ο εν λόγω ιός έχει παρατηρηθεί ότι μεταφέρεται κυρίως από τα αλυσοπρίονα, δηλαδή με μολυσμένα εργαλεία και μηχανήματα από τον άνθρωπο. «Μια μεγάλη εκδήλωση σε συνεργασία με τους Δήμους και όλους τους αρμόδιους φορείς θα έφερε αποτέλεσμα. Αυτό που λείπει είναι η ενημέρωση και οφείλουμε να κάνουμε ευρέως γνωστό το πρόβλημα και την αιτία δημιουργίας του για να μη χάσουμε και άλλα ιστορικά πλατάνια», δήλωσε ο κ. Ζαΐμης.

Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος σημείωσε ότι η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που ήδη έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες πλατάνια στη χώρα μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και κυρίως πρόληψη. Γι’ αυτό ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να είναι σε επικοινωνία προκειμένου να γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες υποχρεωτικές δράσεις καταπολέμησης και περιορισμού της εξάπλωσης της ασθένειας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης Θωμάς Παπαχρήστου, ο Γενικός Διευθυντής της Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρος Βέρρας, ο Διευθυντής των Δασών Αχαΐας Χρήστος Δημόπουλος, ο Εντομολόγος Δημήτριος Αβτζής, η φυσικοπαθολόγος Ελένη Τοπαλίδου, ο Γεωπόνος - Δασολόγος Παναγιώτης Τσόπελας, η Δασοπόνος Νικολέτα Σουλιώτη και ο συνεργάτης του αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Δημήτρης Μπαρμπούνης. Όλοι τόνισαν ότι χρειάζεται να δράσουμε άμεσα και συντονισμένα για να αποτρέψουμε το χειρότερο.


Νέοι έλεγχοι για κορωνοϊό στην Αμφιλοχία από την Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

 



Νέους ελέγχους για κορωνοϊό θα πραγματοποιήσει η κινητή μονάδα της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στην Αμφιλοχία, την Τρίτη 2 Μαρτίου.

Η κινητή μονάδα θα βρίσκεται από τις 9 το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι της Αμφιλοχίας, για τη διενέργεια τεστ σε πολίτες που θα προσέρχονται με το αυτοκίνητο (drive through), αλλά και σε πεζούς. 

Οι έλεγχοι θα γίνουν κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Αιτ/νίας Μαρίας Σαλμά σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε Αιτ/νίας, μετά τον αυξημένο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή τις τελευταίες ημέρες.


Συνάντηση Παπαθανάση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπακτίας

 



Με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωριδας κ. Θέμη Δαβανέλο συναντήθηκε ο Θανάσης Παπαθανάσης.
Ο κ Δαβανέλος ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες εν μέσω πανδημίας τόσο σε τοπικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο.
Ο κ. Παπαθανάσης μετά την συνάντηση δήλωσε: 

 

« Οι επαγγελματίες έχουν βρεθεί στην δίνη της πανδημίας. Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τις επιχειρήσεις και για τα προβλήματα που τους απασχολούν στην καθημερινότητά τους. Εξέφρασα την πλήρη στήριξη μου στα δίκαια αιτήματά τους και στην προσπάθεια λήψης μέτρων για περαιτέρω ανακούφισή τους. Οι ελευθέριοι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις πρέπει να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο γιατί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και τον μεγαλύτερο εργοδότη. Μόνο με κοινή προσπάθεια και συνεργασία μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη περίοδο ώστε την επόμενη μέρα όλες οι επιχειρήσεις να είναι και πάλι όρθιες, βιώσιμες και παραγωγικές».

Ο Μάρτιος: Γράφει ο Χρήστος Τούμπουρος*

 


Το Λαογραφικό μας Σημείωμα

Ο Μάρτης είναι ο τρίτος μήνας του έτους και ο πρώτος της Άνοιξης, ο οποίος έχει και 31 ημέρες. Αρχικά, λόγω της εαρινής ισημερίας ήταν ο πρώτος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου (που ήταν δεκάμηνο). Τρίτος μήνας κατά σειρά έγινε με τη μεταρρύθμιση του 153 π.Χ. , αφού προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Μάρτιος σημαίνει «άρειος» και ήταν ο μήνας του Άρεως. 

Ο Μάρτιος λέγεται και «Μάρτης - Παλουκοκαύτης», γιατί αναγκάζει, με το απρόοπτο κρύο του, να καίνε οι άνθρωποι ακόμα και τα παλούκια για να ζεσταθούν. «Μάρτης, γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης». Λέγεται και «Βαγγελιώτης», αφού το Μάρτη (25 Μαρτίου) γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Επίσης «Ανοιξιάτης», αφού είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης και «Φυτευτής». Το φύτεμα γίνεται τον Μάρτη. 
Στην αρχαία Ρώμη γιορτάζονταν κυρίως τρεις γιορτές. 
α. Ματρωνάλια (Matronalia). Γιορτή (την πρώτη του μηνός) προς τιμή της θεάς Ήρας. Οι παντρεμένες γυναίκες της Ρώμης (Matronae) πρόσφεραν στη θεά αγελάδες και χήνες. Παράλληλα δέχονταν και δώρα από τους συζύγους τους.
β. Αγωνάλια (Agonalia). Γιορτή προς τιμή του θεού Άρη. Η ονομασία από τους φύλακες του ναού του Αγωναλείς (Agonales) H γιορτή αυτή διαρκούσε με χορούς και τραγούδια, ως τις 27 Μαρτίου.
γ. Λιμπεράλια (Liberalia), Γιορτή προς τιμή του θεού Λίμπερ (Διονύσου) στις 25 Μαρτίου. Αυτή η γιορτή ήταν αφιερωμένη στους νέους που συμπλήρωναν το 16ο έτος της ηλικίας τους. Ακριβώς την ημέρα αυτή παραλαμβάνοντας και την ανδρική τήβεννο εισέρχονταν πανηγυρικά στην ανδρική ηλικία.
Ο Μάρτιος στο αρχαίο Αττικό Ημερολόγιο αντιστοιχούσε με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Ανθεστηριώνα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Ελαφηβολιώνα. 

Το διάστημα αυτό στην Αθήνα γιορτάζονταν τα:

α) Μυστήρια εν Άγραις, προς τιμή της Περσεφόνης. Ήταν το προπαρασκευαστικό στάδιο για όσους επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στα Ελευσίνια Μυστήρια.

β) Διάσια, προς τιμή του Μειλιχίου Δία, στις όχθες του Ιλισσού. Ο Μειλίχιος Δίας, που δεν πρέπει να ταυτίζεται με τον Ολύμπιο θεό, ήταν προστάτης των παιδιών. Οι γονείς πρόσφεραν δώρα στα παιδιά τους, ενώ πρόσφεραν θυσία στον θεό ένα πρόβατο από τον Δήμο Έρχιας (σημερινά Σπάτα). Επακολουθούσε γλέντι και φαγοπότι μέχρι το βράδυ. 
γ) Τα εν Άστει Διονύσια ή Μεγάλα Διονύσια, προς τιμή του θεού Διονύσου. Γιορτή που καθιέρωσε ο τύραννος Πεισίστρατος το 6ο π.Χ. για να κερδίσει τον λαό της Αθήνας. Περιλάμβανε πομπές με ομοιώματα φαλλών, θυσίες και διαγωνιστικές θεατρικές παραστάσεις (διθυραμβικοί και δραματικοί αγώνες), τις δαπάνες των οποίων επωμίζονταν πλούσιοι Αθηναίοι, σύμφωνα με τον θεσμό της χορηγίας. Με τα Μεγάλα Διονύσια συνδέεται η γέννηση της τραγωδίας.
Μιλώντας για Μάρτη εννοούμε φυσικά τη Μεγάλη Σαρακοστή, τη μεγάλη νηστεία πριν από το Πάσχα. Το είπε και ο λαός. «Δεν λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή» ή και για άτομα που τα βρίσκεις παντού, αναμειγνύονται με όλα, «χώνουν παντού την ουρά τους»
«Λείπει ο Μάρτης με τη Σαρακοστή;»
Ο Μάρτιος είχε δυο γυναίκες, μία καλή και μία κακή και γι’ αυτό ο καιρός αλλάζει ανάλογα, γιατί ο Μάρτιος έπαψε να είναι ο πρώτος μήνας του έτους, επειδή οι άλλοι μήνες του αφαίρεσαν τα πρωτεία και τα έδωσαν στο Γενάρη. Πράξη τιμωρίας αφού τους ξεγέλασε και ήπιε όλο το κρασί από το κοινό τους βαρέλι… Έτσι, όταν ο Μάρτης θυμάται το κρασί που ήπιε, χαμογελάει και ο καιρός είναι ξάστερος, όταν όμως θυμάται την τιμωρία του και τα πρωτεία που έχασε, κλαίει και ο καιρός είναι βροχερός. «Του Mάρτη του αρέσει, να είναι πάντα στο διπλό, μια στις δέκα να έχει ήλιο, και τις άλλες ξυλιασμό.»
Ακόμη μια άλλη θεωρία ορίζει πως ο Μάρτιος δανείστηκε από τον Φεβρουάριο τις τρεις τελευταίες ημέρες του, τις πιο χειμωνιάτικες, για να τιμωρήσει την γριά τσοπάνισσα των βουνών που καυχήθηκε ότι τελειώνοντας ο Μάρτιος δεν μπόρεσε να της κάνει κακό.
Γνωστό είναι και το Μαρτιάτικο έθιμο ή η Μαρτιά. Οι μανάδες μας έβαζαν στον καρπό του χεριού μας μια κόκκινη και άσπρη τυλιγμένη κλωστή, σαν βραχιολάκι για να προστατευθούμε από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες είναι ιδιαίτερα βλαβερός. Το έθιμο αυτό πιστεύεται, όπως παρατηρεί και ο Νικόλαος Πολίτης ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Τα νάζια του Μάρτη και τα «αρκουδιαρίσματά του» αποδίδει εύστοχα η Ρίτα Μπούμη-Παπά με το ποίημά της 

«Ο ΜΑΡΤΗΣ ΚΑΙ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ»
Τον γνωρίζετε το Μάρτη/τον τρελό και τον αντάρτη;/Ξημερώνει και βραδιάζει/κι εκατό γνώμες αλλάζει.

Βάζει η μάνα του μπουγάδα,/σχοινί δένει στη λιακάδα,/τα σεντόνια της ν’ απλώσει,/μια χαρά να τα στεγνώσει.

Νά που ο Μάρτης μετανιώνει/και τα σύννεφα μαζώνει/και να μάσει η μάνα τρέχει/τα σεντόνια, γιατί βρέχει!

Νά ο ήλιος σε λιγάκι,/φύσηξε το βοριαδάκι,/κι η φτωχή γυναίκα μόνη/τα σεντόνια ξαναπλώνει.

Μια βροντή κι ο ήλιος χάθη/μες στης συννεφιάς τα βάθη,/ρίχνει και χαλάζι τώρα,/ποποπό, τι άγρια μπόρα!

Ώς το βράδυ φορές δέκα/άπλωσε η φτωχή γυναίκα/την μπουγάδα, κι όρκο δίνει/Μάρτη να μην ξαναπλύνει.

*Χρήστος Τούμπουρος. 
  Συγγραφέας- ερευνητής
.....................................................................................................................