H ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΣΤΟ 1821-Αφιέρωμα για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

 


Με την έναρξη της Επανάστασης, αλλά και πριν κατά την προετοιμασία της, πολλοί ήταν οι Μπαμπινιώτες που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σ’ αυτήν. Με την έναρξη της και καθ’ όλη την διάρκεια της, ο καθένας έδωσε ότι μπορούσε. Άλλοι έδωσαν αίμα τους και την ζωή τους και άλλοι την περιουσία τους ή ότι άλλο πολυτιμότερο είχαν. Επίσης σημαντική συμβολή είχε στον Αγώνα του Έθνους το Μοναστήρι της Πόρτας που Ηγούμενός του τότε ήταν ο ιερομόναχος Γεράσιμος.


Ο προεστός 
Πέτρος Μπαμπινιώτης ή Μπαμπίνης ήταν αντιπρόσωπος του Ξηρομέρου στις Εθνικές Συνελεύσεις της Δυτικής Ελλάδος και διορίστηκε το 1822 από τον Μαυροκορδάτο επίτροπος μαζί με τον Μαχαλιώτη Πάνο Γαλάνη και τον Κατουνιώτη Γιώργο Μαυρομμάτη, για την συγκέντρωση των τουρκικών κοπαδιών και την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των Τούρκων. Οι Μπαμπινιώτες πολέμησαν σε όλη την διάρκεια του Αγώνα, είτε στην περιοχή τους είτε σε άλλα μέρη της Ελλάδας. 
Μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου πολλοί Μπαμπινιώτες ήταν ανάμεσα στους αιχμαλώτους ή τους αγνοούμενους μεταξύ των οποίων και ο προεστός Πέτρος Μπαμπινιώτης και η νύφη του που πέθαναν στην αιχμαλωσία. Πολλά ήταν τα παλικάρια της που έπεσαν στον Αγώνα, ενώ υπήρχε ένα ολόκληρο σώμα υπό τις διαταγές του Νικολάου και του Ανδρέα Μπαμπινιώτη και αργότερα υπό το Δημήτριο Μουσέ


Το Σώμα Μπαμπίνης πολεμούσε υπό το Δημοτσέλιο και υπό το Βαρνακιώτη μέχρι την απελευθέρωση.
Κατά την επιδρομή του
Πασά της Σκόδρας Μουσταή, το 1823, πολλοί κάτοικοι του χωριού πήγαν μαζί με άλλους από την περιοχή και κλείστηκαν στο νησί Λεσίνι για να σωθούν. Αρχηγός της φρουράς ήταν ο Ζαβιτσάνος καπετάνιος Δημοτσέλιος. 
Ο Σουλιώτης Μάρκος Μπότσαρης ήρθε στο χωριό στα τέλη Ιουλίου του 1822 για να συναντήσει τον Βαρνακιώτη ύστερα από πρόταση του Μαυροκορδάτου
Έμεινε στο σπίτι του Μπαμπινιώτη και στην Πόρτα. Ο Μάρκος Μπότσαρης ήρθε και αργότερα περνώντας για το Δραγαμέστο κυνηγώντας μαζί με τους Χασαπαίους τον Γρίβα και αργότερα κυνηγώντας, κατ’ εντολήν του Μαυροκορδάτου, τον Βαρνακιώτη στο Δραγαμέστο.
Ο Βρυώνης πέρασε στην Ακαρνανία στις 8 Αυγούστου 1824 και έκανε καταστροφές σε πολλά χωριά, μεταξύ άλλων και στη Μπαμπίνη. 
Στις 21 Μαρτίου του 1824 έγινε μια σύσκεψη των οπλαρχηγών:''Την 21 του τρέχοντος ανταμώθησαν οι αρχηγοί των αρμάτων Βάλτου και Ξηρομέρου με τους αρχηγούς των Σουλιωτών εις Μπαμπίνι δια να συσκεφθώσι περί της εκστρατείας, και να λάβωσιν εκ συμφώνου τα αρμοδιώτερα μέτρα''. Τον καιρό εκείνο το σώμα των Σουλιωτών βρίσκονταν ακόμα στην περιοχή, είχε το στρατόπεδό του στην Μονή Πόρτας.
 Ο Σουλιώτης Νότης Μπότσαρης, τον Οκτώβριο του 1824, ήρθε στη Μπαμπίνη και έστησε το στρατόπεδό του στην Μονή Πόρτας. 
Ο αρχιστράτηγος της Επανάστασης Καραϊσκάκης πέρασε πολλές φορές από το χωριό και την Πόρτα αφού είχε πολλούς Μπαμπινιώτες αγωνιστές κοντά του.

Ο Γιώργος Ν. Βαρνακιώτης στις 19 Μαρτίου του 1829 ελευθερώνει την Μαχαλά και σώζει τους κατοίκους της που ήταν κλεισμένοι και πολιορκούμενοι από τους Τούρκους στο Κάστρο του Λιγοβιτσίου.
 Ύστερα πάει στην Μονή Πόρτας και διώχνει τους Τούρκους που πολιορκούσαν τους εκεί κλεισμένους Μπαμπινιώτες.





ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΑΡΧΑΙΕΣ ΦΟΙΤΙΕΣ.Γεώργιος Μπαρμπαρούση

Σύσκεψη υπό την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά για την κακοκαιρία «Μήδεια»

 


Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, εν όψει του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας, συνέστησε στους πολίτες η `Aντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την  Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας του νομού, στο Μεσολόγγι, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων Αρχών που υπάγονται στο πλαίσιο της Πολιτικής Πολιτικής Προστασίας, 


Αντικείμενο ήταν ο συντονισμός των προβλεπόμενων δράσεων για την αντιμετώπιση της επικείμενης  κακοκαιρίας, με το όνομα «Μήδεια», που αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες και την Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με το  Έκτακτο Δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε  η ΕΜΥ.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη επιβεβαίωσαν ότι οι Αρχές είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ εξειδίκευσαν και τους τομείς δράσης, με την επικαιροποίηση του σχετικού σχεδίου. Συγκεκριμένα:

*Θα υπάρχουν μηχανήματα έργων της Π.Ε. μισθωμένα από την Πολιτική Προστασία, τα οποία θα καλύψουν το σύνολο του οδικού δικτύου, κάνοντας  τον απαιτούμενο αποχιονισμό.

*Οι Δήμοι έχουν προμηθευτεί από την Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας το απαραίτητο αλάτι, το οποίο έχει ήδη εναποτεθεί σε σημεία που υπέδειξαν.

*Η Διεύθυνση Αγροτικής  και Κτηνιατρικής  βρίσκεται επίσης σε ετοιμότητα για την χορήγηση, εάν απαιτηθεί, εφοδίων σε αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες.

Εκτός  από την αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων, η κ.  Σαλμά συνέστησε στους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την καλύτερη δυνατά προφύλαξη  τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Αιτωλίας  Ι. Νταλαχάνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας Δ. Γαλαζούλας, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Χ. Καλογερόπουλος και ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Ν. Νικολόπουλος.         

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η κ. Σαλμά συμμετείχε σε σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΔΕ υπό τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, για τον γενικό συντονισμό των δράσεων σε Περιφερειακό επίπεδο.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ: ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΑΥ


 ΘΕΜΑ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ Π.Ο.Α.Υ.

(ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ) – ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ.


Σάββατο 13/2/2021 και ώρα 07:00 μ.μ.


Σύνδεσμος Webex:


Σύνδεσμος YouTube:


Έρχεται κακοκαιρία ''Μήδεια'' ποια ήταν η αδίστακτη μάγισσα

 


Έρχεται ισχυροί κακοκαιρία ''Μήδεια'' ποια όμως ήταν

 η αδίστακτη μάγισσα που πήρε το όνομά της η κακοκαιρία

 που περιμένουμε.


Στην ελληνική μυθολογία, η Μήδεια είναι κόρη του βασιλιά

 της Κολχίδας Αιήτη και της Ωκεανίδας Ιδυίας ή Εκάτης. Από

 τη θεία της, Κίρκη, είχε μάθει την τέχνη της μαγείας, την

 οποία χρησιμοποιούσε σ' όλη τη ζωή της.


Όταν ο Ιάσονας, αρχηγός της Αργοναυτικής εκστρατείας, έφτασε στην Κολχίδα, η Μήδεια τον ερωτεύτηκε και έθεσε στη διάθεσή του όλα τα μέσα της τέχνης της, ώσπου ο ήρωας να αποκτήσει το Χρυσόμαλλο δέρας. Ύστερα απ' αυτό ακολούθησε τον εραστή της και για να αργοπορήσει τον Αιήτη, ο οποίος τους καταδίωκε, τεμάχισε τον αδελφό της, Άψυρτο, και σκόρπισε στη θάλασσα τα μέλη του. Ο πατέρας τότε εγκατέλειψε την καταδίωξη και επιδόθηκε στην περισυλλογή των μελών του σφαγμένου παιδιού του.

Στην Ιωλκό αργότερα, ο Ιάσονας την παρακάλεσε να εκδικηθεί τον Πελία, φονιά του πατέρα και του αδελφού του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Η Μήδεια τότε έπεισε τις κόρες του Πελία να τεμαχίσουν το σώμα του πατέρα τους και να το βράσουν, γιατί έτσι δήθεν θα κατόρθωναν να τον κάνουν πάλι νέο. Μετά την καταδίωξη του ζεύγους των εραστών από το γιο του Πελία, Άκαστο, κατέφυγαν στην Κόρινθο, όπου έζησαν για ένα διάστημα ευτυχισμένοι, μέχρις ότου ο Ιάσονας εγκατέλειψε τη Μήδεια για να μνηστευτεί την κόρη του βασιλιά ΚρέονταΓλαύκη. Η Μήδεια και πάλι χρησιμοποίησε τα μαγικά της φίλτρα για να εκδικηθεί την αντίζηλή της. Της έστειλε δηλητηριασμένο χιτώνα σαν δώρο για το γάμο της, ο οποίος έβγαζε φλόγες και την έκαψε.

Η εκδίκησή της όμως δε σταμάτησε εδώ, αλλά έφτασε στο πιο αποτρόπαιο έγκλημά της. Σκότωσε τα δύο της παιδιά Φέρητα και Μέρμερο, που είχε αποκτήσει με τον Ιάσονα, ανέβηκε μετά σ' ένα άρμα που το έσερναν φτερωτοί δράκοντες και έφτασε στην Αθήνα, όπου ενώθηκε με τον Αιγέα και απέκτησε το Μήδο. Προσπάθησε όμως να δηλητηριάσει το Θησέα κι έτσι ο Αιγέας την έδιωξε κι εκείνη κατέφυγε κοντά στο γιο της, Μήδο, στην Ασία, στη χώρα που από το όνομά της ονομάστηκε Μηδία.

Προς το τέλος της ζωής της κατέβηκε στα Ηλύσια Πεδία, όπου και έγινε σύζυγος του Αχιλλέα, παραμένοντας αθάνατη.

ΠΗΓΗ.https://el.wikipedia.org/

.....................................................................................................................