Ευχαριστίες για την βοήθεια και την χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών, για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες.

 

Giannis Triantafillakis
 
Αστακός 10.2.2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.
 
Στα πλαίσια των πρόσφατων θεομηνιών που έπληξαν τον Δήμο Ξηρομέρου, με την υπ. αριθμ. 10174/9-2-2021 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Δήμος Ξηρομέρου χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 400.000 € για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες (ΣΑΕ055).
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό Εσωτερικών, κο Βορίδη Μαυρουδή και τον αρμόδιο Υφυπουργό, κο Πέτσα Στέλιο.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κο Λιβανό Σπήλιο, που από την πρώτη στιγμή έδειξε το αντίστοιχο ενδιαφέρον για τον Δήμο μας και συντονισμένα βοηθάει στην εξεύρεση λύσεων στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
 
 
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΕΩΝ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ

Το Χωράφι του Χριστόφορου Τριάντη*

 

ΑΠΟ:https://www.cartel-mag.com/

Το Χωράφι  διήγημα του Χριστόφορου Τριάντη

Ώστε κληρονομιά το χωράφι.

- Ναι , κληρονομιά.

- Πόσα στρέμματα ;

- Τρία , έτσι μου είπανε, δεν το μέτρησα.

- Ποιοι;

- Από το υποθηκοφυλακείο.

- Θα αγοράσω κι εγώ ένα, δύο στρεμματάκια, φτάνουν και περισσεύουν.

- Χμ, όλοι δικαιούνται ένα χωράφι, είναι ένας άγραφος νόμος αυτός.


- Άγραφος νόμος;

- Περίμενε, μη βιάζεσαι, θα ‘ρθει κι η σειρά σου να τ’ αποκτήσεις. Συνήθως σε ειδοποιούν.

- Από τα υποθηκοφυλακεία ;

- Ναι …κι απ’ τα δικηγορικά γραφεία και τα συμβολαιογραφεία. Έτσι γίνεται. Χωραφάκι γόνιμο που λέει και το τραγούδι.

- Τυχερός θα ‘μαι. Και πώς περνάς την ώρα σου, στο χωράφι ;

- Δεν περνάω την ώρα μου ακριβώς, κάθομαι και το κοιτάζω. Περπατάω από άκρη σε άκρη και σκέφτομαι.

- Καλά δεν το καλλιεργείς κάτι ; Καμία ελιά, να φτιάξεις κανένα αμπέλι, να φυτέψεις ροδακινιές, οπωροφόρα ;

- Αργότερα, ίσως. Το θέλω χέρσο, ξερό αυτή τη στιγμή. Αν προλάβω τον χρόνο και δεν με παρασύρει σε άλλα λιβάδια , θα φυτέψω μερικά δέντρα. Τώρα το αισθάνομαι με το σώμα και την ψυχή μου. Είναι η επαφή με τη γη που έχει άλλη υφή, άλλη ενέργεια για να στο πω πιο «εκσυγχρονισμένα».

- Τι είδους ενέργεια δηλαδή;

- Αυτό το χωράφι είναι σαν το τελευταίο κομμάτι της ζωής μου. Είναι αποκλειστικά δικό μου , σάρκα μου ας πούμε, κι ας το κληρονόμησα. Ούτε αναμνήσεις , ούτε λύπες και χαρές χωράνε εκεί μέσα. Στις άκρες του, συνορεύει και με τα άλλα χωράφια. Αμέτρητα στρέμματα, το μάτι σου χάνεται.

- Ίδια είναι όλα; Εννοώ δεν έχουν διακριτικά που να δείχνουν σε ποιον ανήκει το καθένα.

- Όχι. Ξεχωρίζουν όμως, από τους θορύβους, πως να στο πω, από τους ήχους που βγάζουν οι ιδιοκτήτες τους.

- Τι  ήχοι είναι αυτοί ; συναυλίες γίνονται;

- Χμ, όχι, σαν ρόγχοι και βρισιές ακούγονται και μετά σαν κρωξίματα ανάκατα με βαθιές σιωπές. Αλληλοσυμπληρώνονται.

- Χα - χα - χα ! και θα σου αποσπούν την προσοχή, δεν θα σ’ αφήνουν να κάνεις τη βόλτα σου.

- Τώρα πια δεν δίνω σημασία. Περπατάω και ύστερα από λίγη ώρα, κάθομαι κάτω από μια γέρικη αγραπιδιά που είναι ακριβώς στη μέση του χωραφιού. Ξεκουράζομαι  και παρακολουθώ τα σύννεφα και οσμίζομαι τον αέρα που κατεβαίνει από τα βουνά. Τις νύχτες κοιτάζω τα αστέρια και το φεγγάρι σαν προβάλλουν και κάνουν τους περιπάτους τους στον ουρανό. Με παίρνει ο ύπνος, αλλά όνειρα δεν βλέπω…ποτέ.

- Έχει φράχτη ;

- Δεν χρειάζεται φράχτης, κατά περίεργο τρόπο, οι γύρω μου καταλαβαίνουν πως δεν θέλω παρέα και δεν πλησιάζουν. Τους βαριέμαι, και κάποιες φορές φοβάμαι τις κραυγές τους. Είναι κάπως εκνευριστικοί και μονότονοι.

- Δεν φεύγουν από τα χωράφια τους ;

- Κάθε λίγο και λιγάκι την κοπανάνε. Έχουν και άλλες υποχρεώσεις, ιερές τις λένε. Πάνε στις δουλειές τους, στους έρωτές τους, στα παιδάκια τους, στα εξοχικά και στα σπιτάκια τους, στα νοσοκομεία και στα νεκροταφεία. Καμία φορά περνάνε κι από εδώ να μαζέψουν τη σοδειά, βρίζοντας πάντα. Κι αν τύχει και βρέχει βρίζουν περισσότερο. Μισούν τις βροχερές μέρες κι ας ποτίζονται τα χωράφια τους. Κατάρες μόνο ακούς και βρυχηθμούς.

- Σαν ζώα στο κλουβί.

- Τα ζώα δεν διαλέγουν κλουβιά.

- Και το δικό μου χωράφι έτσι θα είναι ;

- Αν έχει έρημο μπροστά του και πίσω  βουνά, θα ‘σαι πραγματικά τυχερός. Είναι γόνιμο από μόνο του. Αν βρίσκεται σε καμιά πεδιάδα και με πολλούς δρόμους, πρέπει να το σκάψεις βαθιά για να το μάθεις και μετά θέλει να ‘χεις και μπόλικη φαντασία για ν’ αντέξεις τον ύπνο χωρίς όνειρα.



*ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ: Γεννήθηκε στο Μαχαιρά – Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας . Σπούδασε στο Α.Π.Θ. (Τμήμα Θεολογίας) και στο Ε.Κ.Π.Α (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας). Από το 1998 υπηρετεί στη δημόσια εκπαίδευση ως φιλόλογος (1Ο Γυμνάσιο Πύλης, Τρικάλων). Πεζά και ποιήματά του έχουν φιλοξενηθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ιστολόγια. Το « Ταξίδι στην άκρη των λέξεων» , εκδόσεις Διάνυσμα ( Αθήνα 2017) ,είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή.

Η αναδιαμόρφωση του "Εξοικονομώ-Αυτονομώ" στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας με πρωτοβουλία της παράταξης Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο

 


Μετά την αποτυχημένη και κοινωνικά άδικη πολιτική της κυβέρνησης στο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ και την αφωνία της περιφερειακής αρχής, εισαγάγουμε το θέμα της ενεργειακής και στατικής αναβάθμισης των κτιρίων και καταθέτουμε πλήρεις προτάσεις στο περιφερειακό συμβούλιο για τη ριζική αναδιαμόρφωση προτεραιοτήτων του προγράμματος.

Δίνουμε προτεραιότητα


✔️ Στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας σε μια περιφέρεια με υψηλούς δείκτες φτώχειας και ανεργίας

✔️ Στην καλύτερη αξιοποίηση των πόρων με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια, ώστε τα χρήματα που δίνει η περιφέρεια να πιάνουν τόπο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

✔️ Στην αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων σε μια περιφέρεια με υψηλή σεισμικότητα

Ακούμε την κοινωνία

Ακούμε το τεχνικό κόσμο

Παρεμβαίνουμε

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης της παράταξης Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο.

Πάτρα, 09-02-2021

 

Προς: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας,

κ. Παπαδόπουλο Παναγιώτη

 

Θέμα: Εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη, θέματος για το Πρόγραμμα « Εξοικονομώ – Αυτονομώ  »

 

Κύριε Πρόεδρε,

Η ενέργεια και το περιβάλλον αφορούν δύο από τους Σημαντικότερους Δομικούς Πυλώνες Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Μέσα από τα Εργαλεία που διαθέτει το Κεντρικό Κράτος και με την αρωγή του 2ου βαθμού Αυτοδιοίκησης, δίνεται η δυνατότητα να υλοποιηθούν Δράσεις και Ενέργειες, πού στόχο έχουν την Εξοικονόμηση και την κατάργηση της Ενεργειακής Ένδειας.

Το Πρόγραμμα « Εξοικονομώ – Αυτονομώ » αποτελεί ένα βασικό εργαλείο ενεργειακής αναβάθμιση των κτιρίων και υποδομών στην Δυτική Ελλάδα.

Η διαδικασία της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων στην περιφέρειά μας δεν αφορά μόνο το τεχνικό και μελετητικό δυναμικό της περιοχής Δεν αφορά μόνο τους ωφελούμενους πολίτες, δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες και τους εργατοτεχνίτες που θα εργάζονταν για την υλοποίησή του. Αφορά άμεσα και έμμεσα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και της αγοράς αλλά κυρίως το ίδιο το περιβάλλον. Και αυτό επειδή δημιουργεί όρους περιβαλλοντικής προστασίας και οικονομικής τόνωσης στον τόπο μας, σε μια περίοδο που η πανδημία, η οικονομική ύφεση και οι κακοί χειρισμοί της κυβέρνησης στα ζητήματα της οικονομίας έχουν βυθίσει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επιστήμονες στη Δυτική Ελλάδα σε βαθύ οικονομικό τέλμα.

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες, τόσο ο τεχνικός κόσμος της Περιφέρειας όσο και οι απλοί πολίτες, δυνητικοί αλλά και εγκεκριμένοι δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» μίας άναρχης και απογοητευτικής διαδικασίας υποβολής προτάσεων στο εν λόγω πρόγραμμα.

Οι Μηχανικοί φάνηκαν αφερέγγυοι στους πελάτες τους, ο κόσμος απογοητεύτηκε, το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν επετεύχθη, σε μία διαδικασία, όπου το Υπουργείο πριν την έναρξή του, πανηγύριζε για την δεδομένη επιτυχία του.

Τα μόνα κριτήρια υπαγωγής μιας αίτησης ήταν η χρονική προτεραιότητα σε μια διεκπαιρεωτική διαδικασία υποβολής προτάσεων πρωτόγνωρη για τον τεχνικό κόσμο.

Μέσα σε 13 μόλις λεπτά εξαφανίστηκε ο προϋπολογισμός που είχε εξασφαλιστεί για την Δυτική Ελλάδα. Το άδικο και προκλητικό όμως είναι, ότι οι πολίτες που αποκλείστηκαν, « τιμωρήθηκαν» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όχι γιατί δεν διέθεταν πλήρη φάκελο αλλά γιατί η διαδικασία απαιτούσε αναγκαίο προγραμματισμό ή κάποια άλλη παραπάνω τεχνολογική ικανότητα.

Ζήσαμε ένα εξοντωτικό αγώνα ταχύτητας για τους μηχανικούς με χιλιάδες εργατοώρες προεργασίας που πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων . Για ακόμη μία φορά οι μηχανικοί είδαν την επαγγελματική και επιστημονική τους αξιοπρέπεια να συνθλίβεται και να μετατρέπονται σε “άλογα κούρσας”. Και αυτό γιατί δεν υπήρχαν κριτήρια οικονομικής - κοινωνικής ή ενεργειακής προτεραιότητας και ουσιαστικής καταπολέμησης της «ενεργειακής φτώχειας».

Χρέος του κου. Περιφερειάρχη είναι να καταστήσει με σαφήνεια στον νέο υπουργό τις αστοχίες και τα λάθη του προγράμματος που έληξε.

Να εκφράσει την απόρριψη από πλευράς του Περιφερειακού Συμβουλίου της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής του προηγούμενου προγράμματος

Να διεκδικήσει τα αυτονόητα για τους πολίτες της Περιφέρειάς μας, επειδή το πρόβλημα είναι βαθιά κοινωνικό – οικονομικό και οι πληττόμενοι πολλοί.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Για τους προαναφερθέντες λόγους ζητάμε με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας του Π.Σ να εισαχθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Για την παράταξη Δικαίωμα στην Πρόοδο

 

Κατσιφάρας Απόστολος

Αγγελόπουλος Γεώργιος

Γεωργακοπούλου Μπάστα Δήμητρα

Δριβίλας Δημήτριος

Καπλάνης Διονύσιος

Καρπέτας Κων/νος

Κατσαρή Κωνσταντούλα

Κόντης Κων/νος

Κουσκουρή Αθανασία

Λύτρας Ιωάννης

Μητρόπουλος Κων/νος

Μπαλαμπάνης Νικόλαος

Μπράμος Παναγιώτης

Ρούση-Ντζιμάνη Αγγελική

Σκιαδαρέσης Σπυρίδων

Σώζος Βασίλειος

Χαροκόπος Αντώνιος


 

Σχέδιο Απόφασης Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας κρίνει ότι ο πρώτος κύκλος του προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ ήταν σε εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση μιας και

1) Η διατήρηση της χρονικής προτεραιότητας υποβολής, ως βασικού κριτηρίου για την ένταξη στο Πρόγραμμα, το υπονομεύει εκ βάθρων. Το μείζον δεν είναι οι «fast track» διαδικασίες, αλλά η ανάγκη για διαφανείς διαδικασίες με ουσιαστικά κοινωνικά κριτήρια αλλά και αξιολόγηση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων που προκρίνονται σε κάθε αίτηση.

2) Η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας πρέπει να αποτελέσει βασική παράμετρο του προγράμματος. Όταν το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα, που αδυνατεί να έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι του είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, τότε το ζητούμενο δεν είναι ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση γρηγορότερα, αλλά ποιος έχει την μεγαλύτερη ανάγκη και ποιες είναι εκείνες οι παρεμβάσεις που εξυπηρετούν καλύτερα τους εθνικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Με αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να μπορεί κάποιος που έχει χαμηλά εισοδήματα και δεν μπορεί να θερμανθεί, να μπορεί τελικά να θωρακίσει ενεργειακά την κατοικία του.

3) Αυτό που υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και του εθνικού και περιφερειακού ενεργειακού σχεδιασμού είναι η αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να είναι ικανή να καλύψει το σύνολο των αναγκών για τη δημιουργία ενός προγράμματος ανοικτού, με τακτές ημερομηνίες ορόσημο για την αξιολόγηση των προτάσεων, στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές τους δυνατότητες.

4) Είναι τουλάχιστον ανεξήγητη η μη πρόβλεψη επιλαχόντων δικαιούχων.

5) Η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά υπηρεσιών και στην αγορά υλικών και εμπορευμάτων με εποχική έξαρση ζήτησης. Αφήνει απροστάτευτο τον οικογενειακό προϋπολογισμό εκθέτοντας τον στη δυναμική μιας αγοράς που βρίσκεται σε lockdοwn και προσπαθεί να βγάλει τα “σπασμένα” μιας ολόκληρης χρονιάς.

6) Η προσπάθεια του ΥΠΕΝ να ρίξει τις ευθύνες για την όποια ταλαιπωρία και τις απορρίψεις των αιτήσεων στους μηχανικούς είναι τουλάχιστον ατυχής για το σύνολο των επιστημόνων.

 

Απέναντι σε αυτήν την αποτυχημένη πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας υποστηρίζει ότι η προκήρυξη του νέου κύκλου του προγράμματος θα πρέπει να διέπεται από

 

1) Κατάργηση του κριτηρίου της χρονικής προτεραιότητας.

2) Υιοθέτηση της ουσιαστικής αξιολόγησης των αιτήσεων με διαφανείς και αυτοματοποιημένες διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, με κριτήρια τα οποία θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την ενεργειακή φτώχεια, την ενεργειακή αποδοτικότητα των παρεμβάσεων και την επίτευξη των ετήσιων εθνικών στόχων.

3) Διαρκή ισχύ του Προγράμματος μέχρι εξαντλήσεως των πόρων και συνεχή αξιολόγηση και ανατροφοδότησή τους με τους απαιτούμενους πόρους για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών αλλά και του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού για το Κλίμα.

5) Ενίσχυση της τεκμηρίωσης των προτεινόμενων παρεμβάσεων μέσω συστηματικότερων ελέγχων και επαλήθευσης.

6) Διεύρυνση των προτεινόμενων παρεμβάσεων του Προγράμματος, με συμπερίληψη των κτιριακών ενισχύσεων και της αντισεισμικής θωράκισης των κατασκευών.

7) Δημιουργία λίστας επιλαχόντων δικαιούχων, ώστε να μη δημιουργείται φόρτος έτοιμων προτάσεων από πρόγραμμα σε πρόγραμμα.

ΜΠΑΜΠΙΝΗ ....το χωριό μου-Απογευματινός περίπατος (φωτο)

 Όμορφα είναι στο χωριό όποια εποχή και να 'ναι. Απογευματινός περίπατος και αγνάντι  στη Μπαμπίνη Ξηρομέρου.









FOTO: Α.Μ

Εφιστούμε προσοχή προς τους πολίτες του Ξηρομέρου, σε προσπάθειες τηλεφωνικής απάτης.

 

tilefoniki apati
Αστακός 10.2.2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.
 
Ενημερώνουμε και εφιστούμε προσοχή στους πολίτες του Ξηρομέρου για κατ' εξακολούθηση προσπάθειες τηλεφωνικής απάτης από επιτήδειους, οι οποίοι επικαλούνται ονόματα αιρετών του Δήμου Ξηρομέρου και μιλάνε για παραγγελία ζωοτροφών και ότι άλλο σκεφτούν, με σκοπό να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από τους ανυποψίαστους πολίτες.
 
 
Εκ του Δήμου Ξηρομέρου

Ο Άγιος Γεώργιος και το κάστρο στο Αγγελόκαστρο( video Ανδρέας Κουτσοθανάσης)

Στον περίοπτο λόφο του Αγγελοκάστρου στο κέντρο περίπου του ερειπωμένου φρουρίου,υψώνεται ο ναΐσκος του Αγίου Γεωργίου.


Το φρούριο όπως μαρτυρεί το όνομά του,ίσως είναι κτίσμα των Αγγελοδουκάδων Κομνηνών.Η ίδρυσή του τοποθετείται στα μέσα στα μέσα του 13ου αιώνα. Ο λόφος περιβαλλόταν από διπλό τείχος λείψανα του οποίου σώζονται και σήμερα και ιδιαίτερα δυτικά του ναΐσκου.Στον ίδιο λόφο τοποθετείται η αρχαία Κωνώπη. Η θέση του Αγγελοκάστρου είναι περίοπτη και ταυτόχρονα στρατηγική,καθώς υψώνεται στο κέντρο της αιτωλικής πεδιάδας και μπορεί να ελέγχει το χώρο που απλώνεται από τα ξηρομερίτικα βουνά ως το Βραχώρι(Αγρίνιο). Όταν ο Woodhouse επισκέφτηκε το Αγγελόκαστρο φωτογράφισε και τον ερειπωμένο τότε ναό του Αγίου Γεωργίου και δημοσίευσε τη φωτογραφία στο βιβλίο του Aetolia,που εξέδωσε το 1897.Εξάλλου το 1910 ο Λαμπάκης φωτογράφισε τα ερείπια του ναού χωρίς να γράψει όπως συνήθιζε,σχετικό ενημερωτικό σημείωμα στο Δελτίο της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας. Το 1914 οι κάτοικοι του σημερινού χωριού,που βρίσκεται νοτιοανατολικά του λόφου,ή άλλοι φιλόθρησκοι των γύρω χωριών,ή ίσως και με πρωτοβουλία της Μονής Παντοκράτορα,που βρίσκεται στον απέναντι ανατολικό λόφο,ξανάχτισαν το ναό,αλλά δεν διατήρησαν το αρχικό του σχέδιο.Διατήρησαν μόνο τους εξωτερικούς τοίχους και κατέστρεψαν όλη την εσωτερική διαρρύθμιση. Σώθηκαν από τον παλαιό ναό η τρίπλευρη αψίδα του Ιερού,ο βόρειος τοίχος σε ύψος 5.30μ. και ο τοίχος της πρόσοψης. Πηγή:Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία-Αθ.Παλιούρας.



ΠΟΙΗΣΗ -Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ :Γράφει η Βάσω Μπίρτα

 


Ποίημα της συγχωριανής μας Βάσως Μπίρτα για τη διασπορά της μετάλλαξης του κορονοιού και τη χρήση  μάσκας . 


Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ 


Πάνω που είπαμε παιδιά

 εδώ τελειώσανε όλα

 ήρθε και η μετάλλαξη

Και έκοψε τη φόρα



 όλες τις μάσκες από πανί 

 άχρηστες τις βγάζουν

 και μόνο οι χειρουργικές

 τον κορονοιό  τρομάζουν



 βαρέθηκα τώρα παιδιά

 να παίζω το κρυφτό

 αυτός να μεταλλάσσεται

 και να τον κυνηγώ



  σε λίγο  θα φορέσουμε 

μάσκα χειρουργική

 για να μας βλέπει ο ιός

 μήπως και  φοβηθεί



 πάνω που συνήθισα

 λίγο να βγαίνω έξω

 σαν να μετράνε βρε παιδιά

 πόσο μπορώ να αντέξω



 Πότε θα ‘ρθει γρήγορα

  τις μάσκες να πετάξω

 και όλα από την αρχή

 τώρα θα τα αλλάξω 


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021



Βάσω Μπίρτα 


.....................................................................................................................