ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.Γράφει ο Άρης Μπιτσώρης

 

ΑΠΟ:http://arisbitsoris.blogspot.com/

Διακόσια χρόνια πέρασαν απ’ το εικοσιένα

κι ας πιάσουμε τα θέματα απ’ την αρχή ένα–ένα.

Διακόσια χρόνια ύστερα από τα τετρακόσια

τώρα μας λείπουνε ευρώ, τότε μας λείπαν γρόσια.

Διακόσια χρόνια δάνεια,  διακόσια επιτροπείες

και τοκοχρεολύσια για τις ατασθαλίες.

Διακόσια χρόνια ο λουφές, οι βδέλλες, τα κοράκια

και σχέσεις πελατειακές, παλιά και νέα τζάκια.

Συνέχεια:

http://arisbitsoris.blogspot.com/

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την αύξηση κρουσμάτων COVID-19 στην Πάτρα

 






Σύσκεψη για την αύξηση κρουσμάτων COVID-19 στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα

Μ. Χρυσοχοϊδης: «Βάλτε όλοι πλάτη, δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία…»


«Βρισκόμαστε σήμερα στην Πάτρα, γιατί και πάλι υπάρχει ανάγκη που απορρέει από τα στοιχεία που καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο αυξάνονται τα κρούσματα στην πόλη. Δυστυχώς βρισκόμαστε στο «κόκκινο», σε ένα σημείο που πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα για να καταστείλουμε τη διάδοση του ιού. Οι εμβολιασμοί άρχισαν, γίνονται κανονικά και συστηματικά. Σας παρακαλώ, βάλτε όλοι πλάτη. Σας παρακαλώ, κάντε κουράγιο μέχρις ότου βγούμε από το τούνελ την άνοιξη, που θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού των ευάλωτων και ηλικιωμένων ανθρώπων. Για όσους επαγγελματίες έχουν μετατρέψει τα μπαρ και τις καφετέριες σε ορθάδικα, θα υπάρχουν δυστυχώς αυστηρές ποινές. Έχουν δίκιο, είναι αγανακτισμένοι, έχουν στερηθεί εισόδημα, η κυβέρνηση τους βοηθάει πάρα πολύ με μια σειρά από οικονομικά μέτρα, αλλά δεν παίζουμε με την δημόσια υγεία που αποτελεί την ύψιστη πολιτική μας απόφαση και προτεραιότητα. Ας σφίξουμε τα δόντια μέχρι να τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Η Πάτρα δυστυχώς έχει προβλήματα και με την μετάλλαξη του ιού που εμφανίστηκε σε ορισμένα κλάστερ, συνεπώς είμαστε όλοι υπεύθυνοι για να πάμε μέχρι το τέλος και να καταφέρουμε με το εμβόλιο να απελευθερωθούμε».

Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετά το τέλος της σύσκεψης που είχε σήμερα, Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 στην Πάτρα και στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που έχει ανακύψει με την αύξηση των κρουσμάτων και ιδίως, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης στην αχαϊκή πρωτεύουσα. 

Επίσης, ερωτώμενος σχετικά, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι είναι προφανές πως δεν μπορούν να υπάρξουν καρναβαλικές εκδηλώσεις φέτος στην Πάτρα «Ας το ξεχάσουμε και για φέτος, γιατί είναι επικίνδυνο και που το συζητάμε» τόνισε, ενώ κατέληξε αναφέροντας ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί και πάλι στην Πάτρα προκειμένου να εξαγγείλει τις θετικές εξελίξεις σχετικά με την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε: «Στη σύσκεψη αναλύθηκε η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει κυρίως ο Δήμος Πατρέων. Όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας στην πόλη της Πάτρας και την Αχαΐα. Τέτοιες συσκέψεις και πρωτοβουλίες έχουν να κάνουν με την βασική αρχή της πρόληψης που όλοι ακολουθούμε. Έχω την αίσθηση και την πεποίθηση ότι οι επόμενες κινήσεις που συντεταγμένα θα ακολουθηθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Σώματα Ασφαλείας και τις Υγειονομικές Αρχές, θα συντείνουν ώστε να έχουμε μια αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, παρουσιάστηκαν στοιχεία που αφορούν την αυξητική τάση των κρουσμάτων στην πόλη της Πάτρας το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στον Δήμο Πατρέων υπάρχει σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία αποπνέει η εύρεση κρουσμάτων του μεταλλαγμένου ιού, ο οποίος δείχνει να έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα.   

 «Κάθε μέρα δίνουμε μάχη. Δεν θα παίξουμε την ανθρώπινη ζωή. Η δημόσια υγεία αποτελεί μείζον αγαθό και η διαφύλαξή της είναι ζήτημα αδιαπραγμάτευτο. Είμαστε εδώ για να περιορίσουμε τον εφιάλτη» επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοϊδης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. 

Από τους εκπροσώπους των Διοικήσεων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών  «Παναγία η Βοήθεια» και του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, «Άγιος Ανδρέας», αναλύθηκε διεξοδικά η φόρτιση που δέχεται το υγειονομικό σύστημα της περιοχής τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με έμφαση την αυξημένη επισκεψιμότητα που παρατηρείται στα εξωτερικά ιατρεία των δύο μεγάλων νοσοκομείων κι επισημάνθηκε η ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνεται στον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού και του γενικού πληθυσμού. 

«Ο εμβολιασμός είναι το όπλο μας απέναντι στον εχθρό και διεξάγεται εντατικά στον γενικό πληθυσμό» επεσήμανε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ενώ από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, τόνισε: «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να αναχαιτίσουμε την έξαρση κι είναι απαραίτητο να το πετύχουμε με ομοψυχία και συγκαταβατικότητα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας. Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος τόνισε ότι «η κατάσταση απαιτεί ενότητα όλων όσων έχουν θεσμικό ρόλο» και εστίασε στην ανάγκη «να ανατροφοδοτήσουμε τη σκέψη των πολιτών για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ ζήτησε να αποφευχθούν οι αναίτιες κοσμοσυρροές. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ζήτησε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και να αυξηθούν οι ιχνηλατήσεις, ώστε να εντοπιστούν πιθανές εστίες, ενώ ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΟΔΥ Δυτικής Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπακόπουλος αναφέρθηκε στο πλήθος των τεστ που γίνονται στην περιοχή, εκφράζοντας την πεποίθηση πως, βάσει των αποτελεσμάτων διαφαίνεται πως η διασπορά στην κοινότητα είναι ακόμα μικρή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Διοικητής Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας», Ηλίας Θεοδωρόπουλος, ο υποδιοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου  Πατρών, Δημήτριος Μπάκος, ο Αντυπρύτανης και Καθηγητής Λοιμωξιολογίας-Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ, Μάρκος Μαραγκός, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδος, ταξίαρχος, Απόστολος Μαρτζάκλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας, ταξίαρχος, Γιώργος Μιχαλόπουλος, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Στεμπίλης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αχαΐας, Λουκάς Μούτσελος, και ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, αφού άκουσε το σύνολο των παριστάμενων, υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη ενιαίας και αποφασιστικής αντιμετώπισης της κατάστασης, σημειώνοντας πως οι αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται παντού όπου παρατηρούνται φαινόμενα παραβίασης του νόμου και των μέτρων προφύλαξης της δημόσιας υγείας, ενώ επεσήμανε την ανάγκη αύξησης του ποσοστού εμβολιασμένων υγειονομικών και διενέργειας στοχευμένων τεστ ώστε να αποδίδεται όσο το δυνατόν καλύτερα η πραγματική εικόνα της πανδημίας στην περιοχή.


Προληπτικοί έλεγχοι για COVID-19 στον Άγιο Ηλία Αιτωλικού από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας



Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021, από τις 11  το πρωί, η κινητή μονάδα αιμοληψίας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας θα βρίσκεται στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ηλία Αιτωλικού, για τη διενέργεια δωρεάν προληπτικών δειγματοληπτικών ελέγχων για Covid 19 σε πολίτες που θα προσέρχονται με το αυτοκίνητο (drive through), αλλά και πεζοί.

Οι έλεγχοι θα διενεργηθούν κατόπιν σχετικού αιτήματος της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρίας Σαλμά, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊου Covid 19.

 

Συνάντηση Μ. Σαλμά με τους νέους Διοικητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

 

Συνάντηση είχε σήμερα Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, με το νέο Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας Πύραρχο Χρήστο Καλογερόπουλο και το νέο Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου Αντιπύραρχο Παναγιώτη Στούμπο, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης στο Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη στο Μεσολόγγι.

Με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων τους καθηκόντων, η κ. Σαλμά τους ευχήθηκε υγεία και δύναμη και ζήτησε συνέχιση της αγαστής συνεργασίας των δύο πλευρών, τόσο στον κρίσιμο τομέα της αντιπυρικής προστασίας, όσο και της αντιμετώπισης διαφόρων προβλημάτων που προκύπτουν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που το τελευταίο διάστημα πλήττουν την ευρύτερη περιοχή.


Η ΣΕΑΔΕ έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα

 




Με την ευχή η «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα» να συνεχίσει το έργο της και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδος για το πιο αξιόπιστο και υποσχόμενο επιχειρηματικό όραμα, η Εκτελεστική Επιτροπή έκοψε Πρωτοχρονιάτικη Πίτα, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021.


Ο πρόεδρος της ΣΕΑΔΕ και Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης τόνισε την ανάγκη να γίνονται οι συνεδριάσεις σε όλες τις περιοχές ευθύνης του Οργάνου για να συμμετέχουν κάθε φορά περισσότεροι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της επιχειρηματικότητας.

Κατά την κοπή της βασιλόπιτας η Εκτελεστική Επιτροπή και ο πρόεδρος της ΣΕΑΔΕ καλωσόρισαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τη νέα Προϊσταμένη Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Αναστασία Πυργάκη στην οποία ευχήθηκαν καλή αρχή στα νέα της καθήκοντα. 

Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο πρόεδρος ΠΑΣΕΒΙΠΕ Πέτρος Μαντάς, ο οποίος κέρδισε και το φλουρί, ο  Διευθυντής Ερευνών ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ Βασίλης Μπουργανός, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Νικόλαος Κοτσώνης, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της ΠΔΕ Δημήτρης Καραβίδας.


Επίσκεψη Εντεταλμένων Συμβούλων Μιχάλη Γούδα και Γιώργου Κοντογιάννη στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας

 



Το Θέρμο επισκέφτηκαν στις 29 Ιανουαρίου 2021, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος- Βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας αρμόδιος για θέματα Ομάδων Παραγωγών, Συνεργατισμού και Περιφερειακής Αγροτικής Πολιτικής, Μιχαήλ Γούδας και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος αρμόδιος για θέματα ΠΑΑ και Εγγείων Βελτιώσεων, Γιώργος Κοντογιάννης, συνοδευόμενοι από την Γεωπόνο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Πόπη Αγγελή, στο πλαίσιο υποστήριξης της περιφερειακής στρατηγικής για την αγροδιατροφή, μέσω της προώθησης των συλλογικών δράσεων, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. 


Αρχικά, πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση στο Δημαρχείο Θέρμου με το Δήμαρχο, Σπύρο Κωνσταντάρα και τον Αντιδήμαρχο, Κώστα Παπαθανασόπουλο, για ζητήματα Ομάδων Παραγωγών, πιστοποιήσεων αγροτικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ και Ορεινών Περιοχών),  οργάνωσης της μελισσοκομίας και της κτηνοτροφίας. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ότι η  πανδημία covid 19 καθιστά πιο επίκαιρη από ποτέ τη σημασία της γεωργικής παραγωγής, της μεταποίησης, της διακίνησης και κατανάλωσης τροφίμων. Η ανησυχία που προκάλεσε άλλωστε, ενσωματώνεται στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και ειδικά στη στρατηγική «Απ’ το Αγρόκτημα στο Πιάτο» που αφορά την αγροδιατροφή, όπου μαζί με τη «Συμφωνία για το κλίμα» και τη «Βιοποικιλότητα» αποτελούν τις κύριες στρατηγικές ανάπτυξης της νέας ΚΑΠ.

Το Θέρμο, μια ορεινή περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας παράγει ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και ταυτόχρονα επιχειρεί σε ένα υψηλής αισθητικής αξίας περιβάλλον και αυτό ήταν εμφανές από τις επισκέψεις που ακολούθησαν σε τοπικές επιχειρήσεις.

Αρχικά, στον Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Θέρμου, που λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια και σήμερα έχει μέλη 149 ντόπιους κτηνοτρόφους, ο Πρόεδρος Κώστας Μυζήθρας και ο Αντιπρόεδρος Αναστάσιος Αντωνόπουλος εξήγησαν την προσπάθεια ενίσχυσης του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, επιτυγχάνοντας καλύτερες συμφωνίες στην πώληση του γάλακτος.

Στη συνέχεια, στο οινοποιείο «Πέτρινο Χωριό», ο οινοποιός Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος, με  παραγωγή Ερυθρό Οίνο - Merlot- Syrah, βραβευμένο στο διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles και Λευκό Οίνο – Μαλαγουζιά, ανέλυσε πως η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά ενός κρασιού "αποφασίζονται" μέσα στους αμπελώνες στο Πετροχώρι Θέρμου. 

Στο «Κτήμα Ευθυμίου», ο Ντένις Ευθυμίου με τα προϊόντα «ΟΡΕΩΝ Αιτωλικής Γης», που περιλαμβάνουν πρώτης ποιότητας Βρώσιμες Ελιές Αγρινίου και Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, πλούσιο σε πολυφαινόλες και ελαιοκανθάλη, περιέγραψε πώς ο «της ελαίας καρπός» είναι «μέγιστον αγαθόν προς πάσα βίου θεραπείαν».

Και τέλος, στην  εταιρεία Παπασημάκης Νικόλαος & Σία Ο.Ε., ο Γιώργος Παπασημάκης αναφέρθηκε στο πώς η οικογένειά του δημιούργησε μια υπερσύγχρονη μονάδα εμπορίας, επεξεργασίας & τυποποίησης κρέατος με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις λειτουργίας.

Η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών τόσο με τις τοπικές αρχές όσο και με τους επαγγελματίες του Θέρμου, αποτελούν τη βάση μιας κοινής δράσης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στους παραγωγούς και στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας.





Προτεραιότητά μας η προστασία των συμπολιτών μας» δήλωσε ο Θανάσης Παπαθανάσης μετά την συνάντησή του με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας.

 



Με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα συναντήθηκε ο Θανάσης Παπαθανάσης για να ενημερωθεί για τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία σε διάφορα σημεία του Δήμου.

Ο κ.Παπαθανάσης μετά την συνάντηση δήλωσε:

«Ενημερώθηκα από τον Δήμαρχο για τα σημαντικότερα προβλήματα που εντοπίζονται κυρίως στο οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις και σε αντιπλημμυρικά έργα προστασίας που καταστράφηκαν. Στόχος μας η άμεση αποκατάσταση των ζημιών και η εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση έργων για την καλύτερη αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση του τόπου μας. Προτεραιότητά μας η προστασία των συμπολιτών μας».
Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος κ.Γιάννης Παπαϊωαννίδης.

Καθαρισμός δημοσίου χώρου από τον Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχοντοχωρίου "Η Ζάβιτσα".

 


Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός

Σύλλογος Αρχοντοχωρίου "Η Ζάβιτσα"

 

Ημερομηνία 1.2.2021

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.

 

Ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχοντοχωρίου "Η Ζάβιτσα", με την συνδρομή και βοήθεια του Αντιδημάρχου Δ.Ε. Αλυζίας κου Πάνου Παληογιάννη, προχώρησε με εθελοντική εργασία των μελών του σε δράση καθαρισμού δημόσιου χώρου στην έξοδο του χωριού μας πηγαίνοντας προς Αετό, ο οποίος είχε μετατραπεί σε ένα υπαίθριο σκουπιδότοπο με κάθε λογής σκουπίδια, μπάζα κ.λπ, δίνοντας μία πολύ άσχημη εικόνα για το χωριό μας.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά το πέρας του καθαρισμού, θα φυτευτούν στον χώρο δέντρα και θα υπάρξει νέα ανακοίνωση με την ολοκλήρωση της παρέμβασης μας.

 









ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

 




Καμία έκπληξη. Μάθαμε αυτό που όλοι γνωρίζαμε.


Καμία έκπληξη δεν μας προκάλεσε η τοποθέτηση του επικεφαλής της αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γαλούνη, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, για την αναφορά (όχι καταγγελία ή μήνυση όπως ψευδώς ανάφερε) της Επιτροπής Αγώνα και του Δήμου Ξηρομέρου προς τις υπηρεσίες της Ελληνικής Πολιτείας, για τον αυτονόητο έλεγχο προς τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της περιοχής μας, όσον αφορά τυχόν υπερβάσεις στην θαλάσσια καταλαμβανόμενη έκταση από αυτές, σε σχέση με την αδειοδότηση τους.


Ο κ. Γαλούνης καλό θα είναι να διαβάσει:



  • Την απόφαση 87/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: ΩΑΖΠΩΚΖ-1ΩΨ).

  • Την απόφαση 1/2020 της Επιτροπής Διαβούλευσης (ΑΔΑ: 688ΚΩΚΖ-ΨΓΚ).

  • Την απόφαση 186/2020 της Οικονομικής Επιτροπής (ΑΔΑ: 6Ζ42ΩΚΖ-ΜΡ8).


Αφού διαβάσει τις αποφάσεις, να σταματήσει να προσπαθεί να εμπλέξει στα παιχνίδια κωλυσιεργίας που διαχρονικά συνηθίζει, τα συλλογικά όργανα του Δήμου Ξηρομέρου, σε μία υπόθεση που την υπερασπίζονται πλέον τα 29 μέλη της Επιτροπής Αγώνα, δηλαδή η ίδια η τοπική κοινωνία του Ξηρομέρου, με 9 μέλη της να είναι δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο κ. Γαλούνης ο οποίος στο παρελθόν διατέλεσε 12 χρόνια Κοινοτάρχης Αρχοντοχωρίου, 8 χρόνια Δήμαρχος Αλυζίας και 5 χρόνια Δήμαρχος Ξηρομέρου, χωρίς να μας προκαλεί καμία έκπληξη, απλά μάθαμε αυτό που όλοι γνωρίζαμε, δείχνοντας μας εντός λίγων λεπτών στο Δημοτικό Συμβούλιο, πως στο θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών φθάσαμε στην σημερινή κατάσταση, να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτόν τον σχεδιασμό της συγκεκριμένης Π.Ο.Α.Υ. και τι συνέβαινε στον τόπο όλα τα προηγούμενα πολλά χρόνια.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

 

ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ

Η ΒΕΛΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ Π.Ο.Α.Υ -Γράφει ο Παναγιώτης Χολής

Από τους προγόνους μας, τις αναμνήσεις και τα μελλοντικά σχέδια ,στο «θρήνο της Περσεφώνης»!!!
-Η παραθαλάσσια περιοχή στη Βελά αποτελεί μέρος της εδαφικής έκτασης του χωριού Βασιλόπουλου προς την πλευρά των Δυτικών Ακτών Αιτωλοακαρνανίας.

Αναπόσπαστο κομμάτι του χωριού και των κατοίκων του, αποτελούσε τον ζωτικό χώρο μέσα στον οποίο κυλούσε η καθημερινότητα των προγόνων μας επί πολλές δεκαετίες και ήταν η πηγή επιβίωσης στα δύσκολα χρόνια των πολέμων, της φτώχειας και της προσπάθειας για χτίσιμο βάσεων για ένα καλύτερο μέλλον των οικογενειών τους.
Κάθε σπιθαμή εδάφους , κάθε κόκκος χώματος, κάθε δέντρο, θάμνος και απόκρημνες πλαγιές, έχουν τις πατημασιές,τον ιδρώτα και τις αγωνίες των μακρινών προγόνων μας και των γονιών μας. Κάθε τοποθεσία στη Βελά έχει να σου διηγηθεί και μια ανθρώπινη ιστορία , κάθε τοπωνύμιο και μια αγροτοκτηνοτροφική οικογενειακή γειτονιά ,κάθε γειτονιά και μια νοσταλγία, κάθε παραλία και γραφικός κολπίσκος νεανικές αγάπες, έρωτες, παιχνίδια, ψυχική και σωματική θεραπεία.
Αυτός ο χώρος των 10.000 στρεμμάτων αποτελεί κοινοτική έκταση με τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Πατρών το 1980, έναντι του δημοσίου. Αυτός ο κοινοτικός χώρος αποτελούσε και αποτελεί έως και σήμερα το όνειρο εκατοντάδων συγχωριανών μου για μετατροπή του σε χώρο παραθεριστικής και όχι μόνο,κατοικίας. Τα πρώτα βήματα έγιναν την δεκαετία του 1990 και ολοκληρώθηκαν το 1998 με καθορισμό των ιδιοκτησιών των συγχωριανών μου σε μια έκταση 3.000 στρεμμάτων περίπου και έκτοτε το όνειρο παραμένει ζωντανό έως και σήμερα με διάφορες σκέψεις προς την υλοποίηση του στόχου και αξιοποίησης της περιουσίας τους προς την ανωτέρω κατεύθυνση.
Η Βελά τη δεκαετία του 1980 και αρχές του 1990 σώθηκε από την επεκτατική πολιτική των νεοφερμένων επενδύσεων των ιχθυοκαλλιεργειών,λόγο της αγάπης,τις αξίες και το φωτισμένο μυαλό των κοινοτικών συμβουλίων και των προέδρων του χωριού μου,Βασιλόπουλο,που παρά τις πιέσεις και πολλές φορές και με «προσφορές» , δεν υπέκυψαν και δεν υπέγραψαν κανένα χαρτί παραχώρησης χερσαίων εκτάσεων και τους ευχαριστούμε πολύ. Έτσι σώθηκε η Βελά, κάτι που δεν έγινε με τις γειτονικές κοινοτικές εκτάσεις. Όμως έχει επηρεαστεί παρά πολύ το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον,από της υπάρχουσες μονάδες που βρίσκονται εκτός κοινοτικής περιφέρειας.
Η υπό θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νιας μέσω της οποίας θα δεσμευτούν 41.000 στρέμματα θαλάσσιου χώρου και αδιευκρίνηστων στρεμμάτων, αλλά σίγουρα χιλιάδων, στη στεριά μόνο για ιχθυοκαλλιέργειες, αλλάζει τα δεδομένα οριστικά και αμετάκλητα.
Όλη η περιοχή των παράκτιων ακτών Αστακού -Μύτικα θα μετατραπεί σε βιομηχανική περιοχή για τις εν λόγο επενδύσεις και θα κατασκευαστούν άπειρες βοηθητικές και υποστηρικτικές, μόνιμες εγκαταστάσεις, που δεν συνάδουν με το φυσικό χαρακτήρα της περιοχής, προς εξυπηρέτηση των αναγκών των μονάδων. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα αδειοδοτούνται με fast-track διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς να ελέγχεται η μέχρι τώρα ή η μελλοντική χρήση των χερσαίων εκτάσεων.
Η Π.Ο.Α.Υ θα προηγείτο όλων των άλλων δράσεων.
Αυτό αυτόματα σημαίνει οτι και η περιοχή στη ΒΕΛΑ δεν θα γλυτώσει απο την κατάληψη του χερσαίου χώρου της για τις εν λόγο εγκαταστάσεις. Κάθε δημόσιος ή δασικός χώρος με ένα απλό αίτημα του Φορέα Διαχείρησης της Π Ο Α Υ θα παραχωρείται για χρήση της.
Η περιοχή θα υποβαθμιστεί πάρα πολύ, το περιβάλλον θα αλλοιωθεί, η αξία της γης θα μηδενιστεί και η έκταση της παράκτιας ζώνης δεν θα είναι επισκέψιμη ούτε προορισμός για εκτόνωση της ενδοχώρας του νομού. Ένα τοπίο άκρως μαγευτικό και πολλά υποσχόμενο σε ανάπτυξη παρόντος και μέλλοντος χρόνου , θα παραδοθεί στα χέρια πολυεθνικών συμφερόντων τα οποία θα διαφεντεύουν την περιοχή και θα καθορίσουν την εξέλιξη της ίδιας μας της ζωής. Αν κάποτε οι περιουσίες των συγχωριανών μου είχαν αναπτυξιακό μέλλον και προοπτική απόκτησης υπεραξίας για τους ίδιους και τα παιδιά τους, με την ίδρυση Π.Ο.Α.Υ όλα κατεδαφίζονται και τα όποια όνειρα βυθίζονται στις λάσπες των απορριμμάτων
των κλουβιών. Ο διωγμός μας από την περιοχή θα είναι δεδομένος και η περιουσία σε γη θα περάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο , για μια χούφτα ευρώ, στα χέρια των πολυεθνικών και των εδώ εκπροσώπων τους, που ίσως να είναι και ο τελικός στόχος!!!
Πάντα μέσα από την εξαθλίωση περιοχών και ψυχών, τα κοράκια βρίσκουν εύκολη λεία για να φουσκώσουν την κοιλιά τους. Αλίμονο στο θύμα!!!
Η Π.Ο.Α.Υ δεν είναι μόνο ότι αποτυπώνεται στη Σ.Μ.Π.Ε τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα και καταστροφικά για το περιβάλλον και την πολύπλευρη αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.
Είναι και κάτι παραπάνω που δεν φαίνεται και φυσικά δεν μπορεί να αποτυπωθεί.
Λόγω της μονοκαλλιέργειας σε ιχθυοτροφεία και της διαχείρησης ολάκερης της έκτασης απο πλατυγιάλι-Αστακό-Μύτικα-Κάλαμο και Καστό η περιοχή θα υποβαθμιστεί και ερημωθεί. Ο ντόπιος πληθυσμός και ειδικά ο νέος θα φύγει για άλλα μέρη προς ανεύρεση καλύτερης προοπτικής για τη ζωή του. Οι εναπομείναντες ,αναγκαστικά και μη θα ζητιανεύουν περιστασιακό μεροκάματο στη μοναδική επένδυση που θα υπάρχει. Τα μεροκάματα του τρόμου θα είναι και της πείνας και του εκβιασμού. Κανείς δε θα αντέξει και η αναζήτηση εργατικών χεριών θα περάσει στην νεόφερτη κοινωνία των μεταναστών, η οποία θα προσφερθεί, μη έχοντας άλλες δυνατότητες στη χώρα που ήρθε για να φτιάξει τη ζωή της.
Θα επανέλθουμε δυστυχώς σε εποχές των Τσιφλικάδων και των Κολίγων και η περιοχή σε μοντέλο δουλοπαροικίας.
Στον ίδιο μας τον τόπο, στα χώματα των προγόνων μας θα είμαστε ξένοι και θα πατάμε πάνω στις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς πυξίδα, χωρίς ελπίδα, έρμαιοι στις προθέσεις των δυνατών, των κυρίαρχων του τόπου, των καταπατητών κάθε ανθρώπινης αξίας, υποκύπτοντας στη στέρηση των ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Ολική επαναφορά σε πολλές δεκαετίες πίσω.
Όσα γράφω δεν είναι φαντασιώσεις του δικού μου, περίεργου για κάποιους, μυαλού.
Είναι συμπέρασμα περισσότερων της μιας προσεχτικής ανάγνωσης της μελέτης της Π.Ο.Α.Υ και με δεδομένο την εμπειρία από την επί 30 χρόνια παρουσία των συγκεκριμένων επενδύσεων στη περιοχή μας.
Το τι θα πράξουν οι συγχωριανοί μου και οι γείτονες με τις ίδιες ιδιοκτησίες δεν μπορώ να ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι η μόνη λύση για να σώσουν ότι σώζετε από την περιουσία τους είναι η αντίδραση.
Μέσα από την αντίδραση και τη διεκδίκηση του αυτονόητου θα σωθούν και τα πεπραγμένα των προγόνων μας που μας χάρισαν ως κληρονομιά. Ο τόπος μας χρειάζεται πολύπλευρη ανάπτυξη του θαλάσσιου χώρου έναντι της μοναδικής και καταστροφικής που μας επιβάλουν βίαια, οι έχοντες την εξουσία. Η πολιτεία έχει πάρει τις αποφάσεις της. ΠΟΑΥ με κάθε τρόπο.
Η συσπείρωση γύρω από την επιτροπή Αγώνα του Δήμου Ξηρομέρου είναι η ασπίδα για την προστασία του τόπου μας.
Η βροντερή φωνή μας, τα βέλη που θα πλήξουν τον στόχο και ο στόχος είναι οι αποφάσεις της πολιτείας.
Απόσυρση της υπό θεσμοθέτησης ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νιας, με κάθε τρόπο!!
Έχουμε ευθύνη και χρέος, αφορά τις ζωές μας.

πηγη: f/b

Το Λαογραφικό Σημείωμα της εβδομάδας''Ο Φλεβάρης'': Γράφει ο *Χρήστος Τούμπουρος

 

(Φωτο Θανάσης Νικολός)

Ο Φλεβάρης είναι ο δεύτερος μήνας του έτους σύμφωνα με το δικό μας, το Γρηγοριανό αλλά και το Ιουλιανό ημερολόγιο. Είναι ο τελευταίος μήνας του χειμώνα. Το όνομά του οφείλει σε μια Ρωμαϊκή γιορτή που ονομάζεται Φεμπρουά και αφορά θρησκευτικό καθαρμό και εξαγνισμό. Το λατινικό ρήμα februare απ’ όπου προέρχεται η λέξη σημαίνει καθαρίζω, εξαγνίζω. Η Φεβρούα ήταν η θεά που επόπτευε στους καθαρμούς και τους εξαγνισμούς και ο Φέβρουος ο θεός των νεκρών, επειδή ήταν ο τελευταίος του Ρωμαϊκού έτους και επομένως «διαβατήριος» και αποκαθαρτικός. 

Έχει σχέση με το γεγονός ότι κατά τη διάρκειά του πραγματοποιούνταν γιορτές θρησκευτικού εξαγνισμού και καθαρισμού.
Στη λαϊκή αντίληψη, η ονομασία του παρετυμολογείται από τη λέξη «φλέβα». Είναι, μήνας που ανοίγουν οι φλέβες της γης από την αφθονία των υδάτων. «Του Φλεβάρη είπαν να βρέξει και λησμόνησε να πάψει». Το μήνα αυτό έχουμε πολλά νερά μετά τις συνεχείς βροχοπτώσεις και κυρίως από το λιώσιμο των χιονιών. Το χιόνι το επιζητούν τον Φλεβάρη οι αγρότες, αφού όπως λένε «Άσπρος ο Φλεβάρης, χαρούμενος ο χωραφιάρης». Επιγραμματική είναι και η λαϊκή παροιμία που λέει: «Φλεβάρη! Φλέβες με άνοιξες!». Σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, λένε ότι στο μήνα αυτόν αρχίζουν δειλά να φουσκώνουν οι φλέβες των δέντρων από χυμούς και αρχίζει η ανοιξιάτικη «φουσκοδεντριά». Από αυτό εξηγούν και το όνομα «Φλεβάρης ».

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Φλεβάρη είναι το μήκος του. Είναι ο μήνας ο κουτσός, («Φλεβάρης, κουτσοφλέβαρος και του τσαπιού ο μήνας») ο Κούντουρος και Κούτσουρος (με κομμένη την ουρά). Ο Κουτσοφλέβαρος, όπως είναι η κοινή ονομασία του σε όλη την Ελλάδα. Μας διηγούνταν οι παλιοί πως κάποτε, λέει, η παραγωγή του κρασιού ήταν μικρή. Συμφώνησαν, λοιπόν, οι μήνες Γενάρης, Φλεβάρης και Μάρτης να βάλουν όλοι μαζί σε ένα πιθάρι το κρασί τους. Η χρήση του θα ήταν κοινή και για τους τρεις. Ο Φλεβάρης, όμως, που είχε βάλει πρώτος το κρασί στο πιθάρι, τρύπησε το κάτω μέρος για να «τραβήξει» το κρασί του και χωρίς να ρωτήσει «τράβηξε» όλο το κρασί. Κανονικό ρίξιμο! Νευριασμένοι λοιπόν οι άλλοι δύο μήνες Γενάρης και Μάρτης αφαίρεσαν από μία μέρα. Έτσι έγινε ο κουτσοφλέβαρος.
Πολλές είναι οι λαϊκές παραδόσεις που δικαιολογούν τις λιγότερες μέρες του. Αξιόλογη είναι η εκδοχή που δίνει το Λεξικό Σουΐδα. Στο λήμμα Φεβρουάριος αναφέρει: Έτσι ονομάζεται ο μήνας από κάποιον ύπατο του υπάρχοντος γένους των Γάλλων. Γιατί όταν ο Κάμιλλος (σ.σ. Ρωμαίος δικτάτωρ εκλεγείς 5 φορές, 4ος μ.Χ. αι.) νίκησε τους Τυράννους ο Φεβρουάριος επειδή ζήλεψε φώναξε από το βήμα ότι ο Κάμιλλος δεν ήταν αίτιος της νίκης, αλλά η τύχη των Ρωμαίων, επινόησε δε επίσημα έγραφα και ψευδομαρτυρίες που επιβεβαίωναν ότι κολάκευε την τυραννίδα. Μετά από αυτά, ο λαός επαναστάτησε και έδιωξε τον Κάμιλλο από την πόλη. Όταν όμως επανήλθε μετά την άλωση της Ρώμης και εξαφάνισε τους βαρβάρους με επικεφαλής τον Βρήννο, οδήγησε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, απέδειξε ότι αίτιος όσων είχαν συμβεί ήταν ο Φεβρουάριος και γι' αυτό αφού τον ξεγύμνωσε από τα ρούχα και τον έντυσε με ψάθα από βούρλα και χτυπήθηκε με δύναμη από τους υπηρέτες του άρχοντα του δήμου, τους επονομαζόμενους βερνάκλους (σ.σ. οικογενείς δούλοι) τον έδιωξε από την πόλη και τον ομώνυμο μήνα τον ακρωτηρίασε σε σύγκριση με τους άλλους.

Ακόμη, επειδή ο καιρός τον Φλεβάρη είναι άστατος λέγεται και Μεθυσμένος.
Συνήθως οι Αποκριές «πέφτουν» μέσα στον Φλεβάρη γι’ αυτό και τον ονόμασαν «χορευταρά», έστω και αν «ο Φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στο χορό». Ταυτόχρονα, είναι ο μήνας των αμπελιών, τότε γίνεται το κλάδεμά τους γι' αυτό και ονομάζεται και «Κλαδευτής». 
Ο Φεβρουάριος αρχίζει με τρεις γιορτές που Με ένα κοινό όνομα λέγονται Συμόγιορτα και τιμώνται πολύ από τον λαό. Αυτές είναι: του αγίου Τρύφωνα , της Υπαπαντής και του αγίου Συμεών .
Η πρώτη είναι του αγίου Τρύφωνα. Αγροτική γιορτή. Ο άγιος Τρύφωνας θεωρείται φύλακας των αμπελιών και προστάτης των αγρών, της βλάστησης και της καλλιέργειας.
Κατά το συναξάρι του, ο φτωχός χηνοβοσκός ζούσε στη Μ. Ασία (κοντά στη Νίκαια) στα τελευταία χρόνια των χριστιανικών διωγμών. Νέος είχε προσχωρήσει στη νέα θρησκεία, μαρτύρησε με βασανιστήρια και τελικά αποκεφαλίστηκε.
Η δεύτερη είναι η Υπαπαντή γιορτάζεται σε ανάμνηση της συνάντησης του Συμεών με τον μικρό Ιησού, αλλά στη γλώσσα του λαού. Οι γεωργοί τιμούσαν τη γιορτή και έκαναν προβλέψεις σχετικά με τον καιρό: « Παπαντή καλοβρεμένη, η κοφίνα γεμισμένη.»
και τρίτος ο άγιος Συμεών, ο οποίος έδωσε το όνομά του και στις δύο προηγούμενες γιορτές. Μιλάμε φυσικά για παραετυμολογία του του ονόματός του ( «σημειώνω» = κάνω σημάδι). Οι έγκυες την ημέρα αυτή δεν ασχολούνται με τίποτε, δεν καταπιάνονται σε καμιά εργασία και αντίθετα παίρνουν χίλιες δυο προφυλάξεις μη βγει το παιδί «σημειωμένο».

*Χρήστος Τούμπουρος. 
 Συγγραφέας- ερευνητής

.....................................................................................................................