Ν. Φαρμάκης: «Η Δυτική Ελλάδα αποκτά το δικό της Επενδυτικό Προφίλ για να έλκει επενδύσεις με στοιχεία και όχι με λόγια του αέρα»



Το δικό της στρατηγικό σχέδιο για το Επενδυτικό Προφίλ και την προσέλκυση επενδυτών αποκτά η Δυτική Ελλάδα, με στόχο να διαθέτει ένα ισχυρό «portfolio», χρήσιμο τόσο για τους τοπικούς φορείς όσο και για τους υποψήφιους επενδυτές.


Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021, όπου απαντώντας σε επερώτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την προσέλκυση της επένδυσης του γερμανικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τόνισε πως κάθε συγκροτημένη προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στη σημερινή εποχή «δεν γίνεται με μπαλωθιές στον αέρα, δεν υπακούει στα θέλω του καθενός μας και δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεων και μεθοδεύσεων της εποχής του Μαυρογυαλούρου», αλλά είναι αποτέλεσμα σοβαρής και εμπεριστατωμένης προσπάθειας.

«Η Δυτική Ελλάδα δεν είναι τόπος ιθαγενών να θαμπώνεται με χάντρες και καθρεπτάκια ανούσιων και επιζήμιων ψευτο-επενδύσεων, ούτε μπορεί άλλο να αποτελεί τον φτωχό συγγενή του επενδυτικού χάρτη της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, εξηγώντας ότι το Επενδυτικό Προφίλ της Δυτικής Ελλάδας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου και μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει: 

• Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

• Αποτύπωση και ανάλυση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

• Αναγνώριση και προτεραιοποίηση στρατηγικών επενδύσεων

• Ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή Σχεδίου Δράσης της Περιφέρειας για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση της υλοποίησης των Στρατηγικών Επενδύσεων

«Αυτό ήταν κάτι που επί χρόνια έλειπε από την περιοχή μας. Και κάτι που η Δυτική Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη προκειμένου να έλξει επενδύσεις βασιζόμενη σε στοιχεία και όχι σε λόγια του αέρα» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας πως η Δυτική Ελλάδα είναι τόπος πολύ μεγάλων δυνατοτήτων. «Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι ήδη τρεις επενδύσεις στην Δυτική Ελλάδα έχουν ενταχθεί από τη Δϊυπουργική Επιτροπή στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας. Ξέρουμε καλά ότι οι τρεις επενδύσεις μπορούν να γίνουν δεκατρείς και είκοσι τρεις και… εκατόν τρεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας: «Όταν είσαι σοβαρός και δυνατός, το δείχνεις. Και μόνο τότε μπορείς να υπολογίζεις βάσιμα σε καλά αποτελέσματα. Και εμείς θέλουμε μία Δυτική Ελλάδα σοβαρή και δυνατή».

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη επένδυση, η οποία έγινε γνωστή από την κυβέρνηση, ο κ. Φαρμάκης σημείωσε πως η Περιφέρεια κινήθηκε ταχύτατα και ο ίδιος, ήρθε σε επαφή με τον αρμόδιο Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, ο οποίος ανέφερε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει το πόρισμα μίας επιτροπής που έχει συγκληθεί για να καταλήξει στις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέξουν για να υλοποιηθεί η απόφαση, όπως αλλαγές στο νομικό καθεστώς για την παραγωγή οχημάτων στην Ελλάδα, ασφαλώς και οι παράμετροι χωροθέτησης του εργοστασίου. «Πρόκειται για μία επένδυση που βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και κατά συνέπεια, είναι νωρίς ακόμα να προδικάσουμε την εξέλιξή της, η οποία σε τελική ανάλυση θα κριθεί από τον ιδιώτη επενδυτή» τόνισε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας: «Ωστόσο, εμείς πιστεύουμε πως η Δυτική Ελλάδα ασφαλώς και συγκεντρώνει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την υλοποίηση της επένδυσης στην περιοχή μας, ξεκινώντας από το πολύ σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό ανθρώπινο δυναμικό και φτάνοντας μέχρι την προνομιακή μας γεωγραφική θέση ή ακόμα και τη δίψα που έχει αυτός ο τόπος να υποδεχτεί επενδύσεις και ιδιαίτερα, επενδύσεις που εντάσσονται στο δυναμικά αναπτυσσόμενο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας, μέρος της οποίας είναι και η ηλεκτροκίνηση».

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, έχει ήδη συμφωνηθεί να υπάρχει στενή επαφή με το Υπουργείο και εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των εξελίξεων, ενώ κατέληξε: «Ωστόσο, προσωπική μου πεποίθηση είναι πως ο τόπος μας δεν χρειάζεται να περιμένει να ακούσει από τα κανάλια για την πρόθεση υλοποίησης μίας επένδυσης ώστε να τρέχει από πίσω, διεκδικώντας ένα κομμάτι της πίτας. Αυτό, εξάλλου, να είστε βέβαιοι πως δεν θα το κάνουμε μόνο εμείς. Θα το κάνουν και πολλοί άλλοι, διεκδικώντας ο καθένας για τον τόπο του την υλοποίηση της συγκεκριμένης ή οποιασδήποτε άλλης επένδυσης. Εγώ πιστεύω πως η Δυτική Ελλάδα οφείλει να φύγει ακόμα πιο μπροστά. Ότι το τέλος της επενδυτικής ανυδρίας δεν θα έλθει μέσα από διεκδικήσεις ή παρακάλια. Θα έρθει, κυρίως, μέσα από όσα εμείς οι ίδιοι θα κάνουμε για τον τόπο μας…»

-Η συνεδρίαση συνεχίζεται με τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

                 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


                   


            

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (0/22-01-2021)  που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και δημοσιοποιήθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά που θα επιδεινώσουν τον καιρό στη χώρα τις επόμενες ημέρες. 

A. Η πρώτη επιδείνωση προβλέπεται  από το μεσημέρι του Σαββάτου (23-01-2021) κυρίως στα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους. 

Πιο αναλυτικά: 


1. ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ προβλέπεται να εκδηλωθούν: 

α. Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (23-01-2021) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και πρόσκαιρα το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο, με εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (24-01-2021).

 β. Από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (24-01-2021) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και πιθανώς πρόσκαιρα αργά το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο, με εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (25-01-2021). 

2. ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΝΟΤΙΟΙ ΑΝΕΜΟΙ εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν από το Σάββατο (23-01-2021) μέχρι και τη Δευτέρα (25-01-2021) στα πελάγη, που πιθανώς το Σάββατο το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο να φτάσουν τοπικά 9 μποφόρ. 

Β. Νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (26-01-2021) από τα βορειοδυτικά, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της βόρειας χώρας, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους. 

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


                                             

Έντονα καιρικά φαινόμενα – Γενικές Οδηγίες

  • Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

  • Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

  • Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.

  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.

  • Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.

  • Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.

  • Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Μόλις περάσει η κακοκαιρία

  • Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.

  • Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε

  • Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

  • Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).

  • Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

  • Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.

  • Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

  • Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.

  • Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.

  • Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).

  • Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.

  • Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.

  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.

  • Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.

  • Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

  • Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

  • Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.

  • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

  • Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

  • Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Πώς να εκτιμήσετε την απόσταση από μια καταιγίδα

  • Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3 ώστε να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.

  • Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η απόσταση είναι ενδεικτική καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

  • Ελέγξτε τον τρόπο στερέωσης διαφημιστικών πινακίδων που τυχόν έχετε αναρτήσει.

  • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.


Κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης

  • Προφυλαχθείτε αμέσως. Μην εγκαταλείψετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις

  • Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.

  • Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

 

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.

  • Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.

  • Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

  • Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

  • Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

  • Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

  • Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.

  • Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.

  • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

  • Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

ΠΑΓΕΤΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

  • Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.

  • Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών

  • Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.

  • Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.

  • Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

  • Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

  • Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.

  • Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.

  • Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων  κ.λπ.).

  • Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.

  • Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.

  • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

ΟΤΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΓΕΤΟΣ

Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης

  • Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.

  • Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.

  • Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.

Οι παραπάνω οδηγίες είναι γενικές. Για επιπλέον οδηγίες μπορείτε να απευθύνεστε στους κατά τόπους φορείς ύδρευσης (ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ).




Μπαμπίνη 3 Απριλίου 1932-Τηλεγράφημα του προέδρου της κοινότητας Δ. Τόντου προς τον Νομάρχη Αιτωλοακαρνίας


Τηλεγράφημα του προέδρου της κοινότητας Δ. Τόντου προς τον Νομάρχη Αιτωλοακαρνίας.
Αναφέρει ότι οι κάτοικοι της κοινότητας Μπαμπίνης θα συγκροτήσουν συλλαλητήριο στο Μαχαιρά. Και ενέργειες για ματαίωση .



Πηγή : Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος"


...............................................................................................
Ευχαριστούμε τον φίλο αναγνώστη Konstantinos Arbouniotis
.....................................................................................................................