Καλώς ώρισες "Λέανδρε", με τα χιόνια στα χέρια! Γράφει η Αγγελική Ζαχαριά *

 


Κεραυνός εν αιθρία η επέλαση του "Λέανδρου" μέσα στον ανοιξιάτικο χειμώνα των τελευταίων ημερών. Ποιος ήταν όμως ο Λέανδρος και ποια σχέση είχε με τη χειμωνιά και το αγριοκαίρι, για να δώσουμε το όνομά του στο χιονιά που μας ήρθε;

Η πεντάμορφη Ηρώ ζούσε ολομόναχη, αποτραβηγμένη σε ένα απομονωμένο πύργο στη Σηστό, δίπλα στη θάλασσα. Ήταν ιέρεια της Αφροδίτης και είχε τάξει στη ζωή της να μείνει ανέραστη παρθένα, αφοσιωμένη σε όσα απαιτούσε το λειτούργημά της.
Η μόνη φορά που η κοπέλα άφησε τον πύργο ήταν σε μια γιορτή της Αφροδίτης, όπου πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στην πόλη για να τιμήση τη θεά. Και τότε ποιος την είδε και δεν θαμπώθηκε από την ομορφιά της. Ανάμεσά τους ήταν και ο Λέανδρος, ένας όμορφος νέος από την Άβυδο, που μόλις είδε την καλλονή ένιωσε τα βέλη τού έρωτα να τρυπάνε την καρδιά του. Ούτε στιγμή δεν έκρυψε το ερωτικό του πάθος και αμέσως πλησίασε την Ηρώ, της φανέρωσε τον έρωτά του και της ζήτησε να γίνει γυναίκα του. Αλλά και η δική της καρδιά σκίρτησε από το ίδιο πάθος. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να αντισταθεί στα φλογερά του λόγια και στη γοητευτική του παρουσία; Ο έρωτάς τους όμως από την πρώτη στιγμή σκόνταψε επάνω σε ένα μεγάλο εμπόδιο. Η Ηρώ ως ιέρεια της Αφροδίτης έπρεπε να της μείνει αφοσιωμένη, ζώντας μια ζωή ανέραστη και παρθενική. Γρήγορα όμως το πάθος τους αποδείχτηκε πιο δυνατό από το πρόβλημά τους. Γιατί συμφώνησαν να παντρευτούν, αλλά να κρατήσουν το γάμο τους κρυφό. Θα έσμιγαν μόνο βράδυ, όταν ο Λέανδρος θα περνούσε κολυμπώντας τον Ελλήσποντο. Ένα λυχνάρι που θα του έδειχνε το δρόμο θα τον έφερνε στην αγκαλιά της αγαπημένης του γυναίκας. Έτσι η Ηρώ μέσα στο γάμο της ζούσε μια διπλή ζωή: της αφοσιωμένης ιέρειας την ημέρα και της φλογερής ερωμένης το βράδυ. Με το ξημέρωμα της καινούργιας μέρας ο Λέανδρος ξαναριχνόταν στη θάλασσα και γυρνούσε στην πόλη του.
Το εγχείρημά του αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο, η βαθιά του αγάπη όμως τού έδινε τη δύναμη και το θάρρος να το κάνει και να το ξανακάνει αδιαμαρτύρητα.
Δυστυχώς όμως, κάποιο χειμωνιάτικο βράδυ με άγρια θαλασσοταραχή το λυχνάρι βρέθηκε αναμμένο, και ο Λέανδρος που το εξέλαβε ως ερωτική πρόσκληση, έπεσε στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, και παρόλο που πάλεψε με τα πελώρια κύματα, δεν έφτασε ποτέ στην ποθητή αγκαλιά τής γυναίκας του. Το πρωί το πτώμα του ξεβράστηκε στην ακτή της Σηστού. Όταν το είδε η Ηρώ, τρελή από τη συμφορά που τη βρήκε, αγκάλιασε τον αγαπημένο νεκρό, ρίχτηκε στη θάλασσα και πνίγηκε.
Μέσα στο σίφουνα του πόνου της πίστεψε πως η ζωή χωρίς το Λέανδρο δεν θα είχε νόημα. Και γι'αυτό έκοψε τη νήμα της και τον ακολούθησε στο θάνατο.


*Αγγελική Ζαχαριά .Εκπαιδευτικός .Κόρη της Θεοδοσίας (Σιας Κυριαζή)






ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ-ΠΟΙΗΣΗ .Του Άρη Μπιτσώρη

 


ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ


Κατάλογο συνηθειών συντάσσω αυτές τις μέρες

που με τον κορονοϊό περάσαμε σαν βέρες.

 

Συνήθειες που επάνω μου κόλλησαν σαν τσιμπούρια

κι υπάρχει πλέον κίνδυνος ν’ αφήσουνε κουσούρια. 

 

Μετρώ τις ώρες καθισιού, πόσο έχω ξαπλώσει

και πόσο χρόνο στην TV έχω αφιερώσει.

 

Γράφω τα ρούχα που φορώ, αν και μικρή είναι η γκάμα

την γκρίνια της συμβίωσης στου εγκλεισμού το δράμα.

 

Μα σαν τελειώσει το locdown μία φωτιά θ’ ανάψω

παντόφλες, φόρμες, νυχτικά, προσκέφαλα θα κάψω.


Συνέχεια   http://arisbitsoris.blogspot.com/

Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας δημιουργεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

 


Την ανάπτυξη και λειτουργία Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας δρομολογεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς με απόφασή του ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης ενέταξε την δράση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ.


Στόχος της δράσης είναι η αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας της Περιφέρειας ως προς την παρακολούθηση και τη διάγνωση των αναγκών του τοπικού παραγωγικού συστήματος, για τον σχεδιασμό πολιτικών και δράσεων στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, η Περιφέρεια εκπληρώνει την θεσμική υποχρέωση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν για την συμμετοχή στο Δίκτυο Φορέων και Οργανισμών για τη λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας σύμφωνα με τον ν. 4368/2016 (Α' 21). 

«Η προσπάθειά μας για την στήριξη της τοπικής οικονομίας εξελίσσεται βάσει στρατηγικής πάνω σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά τις δράσεις άμεσης στήριξης της τοπικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας με παράλληλη στήριξη των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και ο δεύτερος, τη δημιουργία μόνιμων θεσμών για την διάγνωση των αναγκών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας τα εξής: «Η μείωση της ανεργίας και κατά συνέπεια, η ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας χρειάζεται πυξίδα. Σημαντικό κομμάτι αυτής της πυξίδας θα είναι ο Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών στην τοπική Αγορά Εργασίας». 

Σημειώνεται πως ο Περιφερειακός Μηχανισμός θα περιλαμβάνει εργαλεία και αναλύσεις για την πρόβλεψη αφενός των αναγκών σε θέσεις εργασίας ανά επάγγελμα και κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, αφετέρου των μελλοντικών αναγκών σε δεξιότητες. Η αξιοποίηση αυτής της πληροφόρησης θα είναι κρίσιμη για το σχεδιασμό προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης (κατάρτισης, δημιουργίας θέσεων εργασίας) αλλά και των δράσεων για τη διαχείριση της αλλαγής και της αναδιάρθρωσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. 

Από τη λειτουργία του «Μηχανισμού» αναμένεται: 

• Η τροφοδότηση με έγκυρα και επίσημα στοιχεία κάθε ενδιαφερόμενου/αρμόδιου φορέα σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

 • Η υποστήριξη της διαδικασίας εξειδίκευσης/ ενεργοποίησης δράσεων εκπαίδευσης, κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων στο πλαίσιο του ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και άλλων προγραμμάτων με τρόπο που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας 

• Η συμβολή σε δράσεις πρόβλεψης και διαχείρισης των αλλαγών και των αναδιαρθρώσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος 

• Η τροφοδότηση με στοιχεία του αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.


ΜΠΑΜΠΙΝΗ : O ενενηντάχρονος Γιάννης (μπαρπα Γιάννης)Μασσαλής όπως πάντα σε όλα ''ΠΡΩΤΟΣ''.

 

Σήμερα ο ενενηντάχρονος Γιάννης (μπαρπα Γιάννης)Μασσαλής κατόπιν του προγραμματισμένου ραντεβού επισκέφτηκε το εμβολιαστικό κέντρο στο Γ.Ν Αγρινίου κάνοντας το εμβόλιο κατά του κορονοϊού , όπου όλα ήταν άψογα και όλα πήγαν καλά.

Συνοδευόμενος από τον γιό του Γιώργο. Ο οποίος αναφέρει σε ανάρτησή του στη προσωπική του ιστοσελίδα f/b


Καλημέρα σας!

Σήμερα ο ενενηντάχρονος Πατέρας μου έφερε εις πέρας , όπως πάντα , την κοινωνική του Αποστολή για άλλη μια φορά κάνοντας το εμβόλιο για τον covid-19.
Επισκεφθήκαμε πρωί πρωί κατόπιν του προγραμματισμένου ραντεβού μας το εμβολιαστικό κέντρο στο Γ.Ν Αγρινίου , όπου όλα ήταν άψογα , κάνοντας το εν λόγω εμβόλιο.
Από την πρώτη στιγμή μου είχε πει σε περίπτωση που έρθει μήνυμα να επιβεβαιώσω αμέσως το μήνυμα για να κάνει το εμβόλιο καθότι έχουμε κάνει άυλη συνταγογράφηση από την πρώτη στιγμή της Πανδημίας!
Δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά γιατί οι στρατιώτες πρέπει να υπακούνε στους Στρατηγούς!
Θα πρέπει και εδώ στον τόπο μας να περάσουμε σε άλλα επίπεδα αντιμετώπισης των πανδημιών αλλά και σε αρρώστιας που μπορεί να συμβεί σε μας , στους γείτονές μας , στους συγχωριανούς μας , στους συμπολίτες μας με ψυχραιμία , θάρρος και αποφασιστικότητα γιατί η ψυχολογία παίζει πρωτίστως σπουδαίο ρόλο!



.....................................................................................................................