«Άνεμος Λευτεριάς» πολυθέαμα λόγου, μουσικής και χορού, στην Γέφυρα της Τατάρνας με τη σύμπραξη των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας






Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 29 Σεπτεμβρίου 2021 το επετειακό πολυθέαμα «Άνεμος Λευτεριάς», το οποίο «φώτισε» εμβληματικές στιγμές του ’21, στην Γέφυρα της Τατάρνας. Η εκδήλωση ήταν  συνδιοργάνωση των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας με στόχο την ανάδειξη του ενιαίου ρόλου της Ρούμελης στην Ελληνική Επανάσταση.

Η γενναία ιστορία ενός λαού που πάλεψε για την ελευθερία του, «ζωντάνεψε» μέσα από τα απομνημονεύματα των ίδιων των αρχηγών του Αγώνα, τα διηγήματα και τα ποιήματα λογοτεχνών, όπως του Κωστή Παλαμά και του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Ήρωες του 1821,(Ρήγας Φεραίος, Μακρυγιάννης, Κολοκοτρώνης, Μπουμπουλίνα, Ανδρούτσος, Σολωμός κ.ά.) εξιστόρησαν όσα οραματίστηκαν και έζησαν, μέσα από τις φωνές των ηθοποιών και των τραγουδιστών της παράστασης. Αγαπημένα δημοτικά τραγούδια για την κλέφτικη ζωή και τον αγώνα συνδυάστηκαν και εναλλάχθηκαν με συνθέσεις κορυφαίων συνθετών (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Τσιτσάνης κ.ά.) Ερμηνείες μοναδικές από τους τραγουδιστές και ηθοποιούς, Σπύρο Μαβίδη, Σοφία Παπάζογλου και Θάνο Ματζίλη.

Το πολυθέαμα πλαισιώθηκε επί σκηνής από τους σολίστες της καταξιωμένης ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, με την παράλληλη συμμετοχή της Χορωδίας Πάτρας Cantelena και το χορευτικό του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, οι οποίοι γέμισαν τη σκηνή με χρώμα από τις παραδοσιακές τους φορεσιές και ξεσήκωσαν το κοινό με τις μοναδικές τους ικανότητες.

Μια εντυπωσιακή σκηνογραφία μέσω ειδικά σχεδιασμένων προβολών με πίνακες, πορτρέτα αγωνιστών, χειρόγραφα, χάρτες «μετέφερε» τους θεατές στην εποχή του αγώνα. Η σκηνοθεσία, η επιμέλεια κειμένων καθώς και η αφήγηση ανήκε στον φιλόλογο Θωμά Κοροβίνη, ενώ την μουσική επιμέλεια και την διεύθυνση της ορχήστρας είχε ο σολίστας Ανδρέας Κατσίγιαννης.

Οι ερμηνευτές του έργου πλαισιώθηκαν δημιουργικά από σημαντικούς συντελεστές, όπως: Ανδρέας Κατσιγιάννης, (σαντούρι), Δημήτρης Γκαβαρδίνας (τύμπανα), Σταύρος Κουσκουρίδας (κλαρίνο), Χρήστος Δασκαλόπουλος (βιολί), Φίλιππος Ρέτσιος (κοντραμπάσο), Κώστας Γεδίκης (μπουζούκι – λάφτα), Δημήτρης Νάσιος (κιθάρα), Νίκος Χιώτογλου (πιάνο).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανδρέας Φίλιας, Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, και Υποδομών και Έργων, Αθανάσιος Μαυρομάτης.

 Από την  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ευρυτανίας,  Αριστείδης Τασιός, Τουρισμού και Πολιτισμού, Ηλίας Μπουρμάς. Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Γεώργιος Κατσούλας, η Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών, Σοφία Ανδρίκουλα, ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης και ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης





Πρόσκληση σε Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαχαιριωτών Ξηρομέρου


 

Αγαπητά Μέλη

Το Δ.Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου Μαχαιριωτών προσκαλεί όλα τα τακτικά Μέλη σε Τακτική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110, Πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα, Ισόγειο), με θέματα ημερησίας διατάξεως τα παρακάτω:

  1. Απολογισμός και Έγκριση πεπραγμένων του απερχόμενου Δ.Σ.

  2. Οικονομικός Απολογισμός

  3. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων ΟΠ.ΣΥΞ.

  4. Συζήτηση για διάφορα θέμα που αφορούν το χωριό μας

 

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τις υποψηφιότητες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται από την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι και την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021.

Τα μέλη που θέλουν να είναι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στο Δ.Σ ή να δηλώσουν με email την υποψηφιότητά τους και τα στοιχεία τους.

Πληροφορίες και παραλαβή αιτήσεων:

6945803144  Γρηγόρης Τσίντζος

6938444554  Σοφία Κορρέ

6939035467  Αθηνά Μπούρχα

6976677821  Πόπη Γκούμα

email:syllogosmaxairioton@gmail.com

 

Σε περίπτωση μη επίτευξης της απαιτούμενης από το Καταστατικό απαρτίας, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο, χωρίς την αποστολή νέας, ειδικής προς τούτο, πρόσκλησης.

Σε περίπτωση μη επίτευξης και πάλι της απαιτούμενης από το Καταστατικό απαρτίας, η Γενική Συνέλευση θα διεξαχθεί την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο, χωρίς την αποστολή νέας ειδικής προς τούτο πρόσκλησης.

 

Σημειώνουμε τέλος ότι, όσα μέλη του Συλλόγου μας δεν έχουν πληρώσει την ετήσια συνδρομή τους, μπορούν να το πράξουν κατά την προσέλευσή τους στην Γενική Συνέλευση.

 

Καλούνται όλα τα μέλη του Συλλόγου να προσέλθουν στη Γενική Συνέλευση καθώς η παρουσία τους κρίνεται απαραίτητη.

 

*Θα παρθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των παρευρισκομένων.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

 

 

Τσίντζος Γρηγόριος

 

Η  Γεν. Γραμματέας

  

Κορρέ Σοφία








ΣΚΕΨΕΙΣ-ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ-ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Του Άρη Μπιτσώρη

 


Μια τράπεζα στον τόπο μας έψαχνα απεγνωσμένα

μα βρήκα πόρτες σφαλιστές, ρολά κατεβασμένα.

 

Προσπάθησα στο ΑΤΜ να πάρω ένα εικοσάρι

και βγήκε ένα μήνυμα: ¨στέγνωσε το παγκάρι¨.

 

Στο πρακτορείο ύστερα πήγα για εφημερίδα

όμως, αντί για έντυπα, άδεια τα ράφια είδα.

 

Πήρα λοιπόν των ομματιών και πήγα στη Λευκάδα

οι τράπεζες και τα ΑΤΜ καμιά δεκαπεντάδα.

 

Οι εφημερίδες ήτανε στα πεζοδρόμια χύμα

έκανα μία σύγκριση και σκέφτηκα ¨τι κρίμα¨.

 

Είδα γαλάζιες θάλασσες κι άπειρα ιστιοφόρα

χωρίς σκουπίδια οι δρόμοι τους και άστραφτε η Χώρα.

 

Πέρασα πάλι απέναντι για να κατηφορίσω

κι όσο πιο κάτω πήγαινα, πώς ήθελα να βρίσω.

 

Κι έρχονται τα χειρότερα, τα προσχεδιασμένα

(χωρίς εμάς), τα δύστοπα, πιο υποβαθμισμένα.

 

Θάλασσα, γη σε εκποίηση, ¨δώσε κι εμένα μπάρμπα¨∙ 

στάθηκα να συλλογιστώ, μες στο μυαλό μου κράμπα.

 

Τι παίχτηκε, πού φταίξαμε, τι ερμηνεία να δώσω;

Κι αυθόρμητα τη μούρη μου έσπευσα να μουντζώσω.

http://arisbitsoris.blogspot.com

Δεύτερη φάση διαβούλευσης του νέου ΕΣΠΑ (2021-2027) – Ν. Φαρμάκης: «Πέντε στρατηγικές κατευθύνσεις για τη νέα Δυτική Ελλάδα»

 







Με ευρεία συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων, της επιστημονικής κοινότητας, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 η εκκίνηση της δεύτερης φάσης διαβούλευσης του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος 2021-2027, που οργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης.

Είτε με φυσική παρουσία, είτε διαδικτυακά, φορείς και πολίτες είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν στην τρέχουσα φάση,  έχοντας ως βάση  το επικαιροποιημένο Σχέδιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, το οποίο  έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο: http://pde.espa2127.gr/ καθώς και στις ηλεκτρονικές σελίδες https://dytikiellada.gr/ και www.pde.gov.gr.

Τις βασικές προτεραιότητες για τη Δυτική Ελλάδα ανέλυσε στην κεντρική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, παρουσιάζοντας πέντε στρατηγικές κατευθύνσεις. Αυτές είναι:

  • Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, με τη δέσμευση του σημαντικού μέρους του προϋπολογισμού για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με επιχορηγήσεις και εργαλεία υποστήριξης, αλλά για την παραγωγή καινοτομίας 

  • Το περιβάλλον και η αειφορία με την εφαρμογή πολιτικών για την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, την προώθηση των ΑΠΕ, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την κυκλική οικονομία, την βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του πρασίνου στις αστικές μας περιοχές, την βελτίωση των υποδομών ύδρευσης και  αποχέτευσης, τη διαφύλαξη και προστασία της ταυτότητας των περιοχών Natura. 

  • Οι υποδομές,  ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του περιφερειακού οδικού δικτύου, καθώς η προσπελασιμότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη, αλλά και σε υποδομές που βελτιώνουν την  της ποιότητα ζωής.

  • Η άσκηση ισχυρής κοινωνικής πολιτικής που θωρακίζει όλα τα τμήματα της κοινωνίας μας από κινδύνους και αποκλεισμούς ενισχύοντας την συνοχής της.

  • Η ενίσχυση των πόλεων και της υπαίθρου με εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και ολοκληρωμένων χωρικών στρατηγικών με εφαρμογή και στις τρεις περιφερειακές ενότητες με κριτήρια δίκαια και αντικειμενικά.

«Η Δυτική Ελλάδα πρέπει επιτέλους να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος και να μπει στον δρόμο της σύγχρονης ανάπτυξης με ανθρώπινο πρόσωπο. Εμείς που ζούμε και εργαζόμαστε εδώ, που θέλουμε και τα παιδιά μας να μείνουν εδώ, αλλά και που αγαπάμε αυτόν τον τόπο, ξέρουμε καλύτερα τι μας λείπει, τι θέλουμε και τι χρειαζόμαστε. Με ειλικρίνεια και ρεαλισμό, ας υποστηρίξουμε όλοι μαζί το έργο των υπηρεσιακών στελεχών, ώστε το νέο πρόγραμμα να μπει σε τροχιά υλοποίησης το συντομότερο δυνατό. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, καλώντας κάθε φορέα και πολίτη να συμβάλλει με την άποψή του στη διαβούλευση

Από την πλευρά του, ο  Προϊστάμενος της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ, Ιωάννης Φίρμπας, τόνισε ότι το νέο ΕΣΠΑ «θα αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για ανάπτυξη, ώστε να χρηματοδοτήσουμε, να αναδείξουμε τις δυνατότητες της Περιφέρειας, αλλά και να καλύψουμε τις ανάγκες κάθε περιοχής στο πλαίσιο των επιλεξιμοτήτων». Σε ό,τι αφορά τη διαβούλευση αφού συνεχάρη την Περιφέρεια Δυτικής για τον πολύμηνο ανοικτό διάλογο, ζήτησε να παραμείνει ανοικτός κατά την εφαρμογή του προγράμματος ως μια δυναμική διαδικασία για τις περιπτώσεις που θα απαιτείται αναδιαμόρφωση.

Επίσης, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Επιχειρησιακου Προγράμματος Δυτικής Ελλάδα Άλκηστις Σταθοπούλου αναφέρθηκε διεξοδικά στην κατανομή της χρηματοδότησης στους ειδικούς στόχους της νέας προγραμματικής περιόδου για τη Δυτική Ελλάδα. Όπως είπε η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 628,4 εκατ ευρώ, ποσό προσαυξημένο κατά 33,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον πρώτο κύκλο της διαβούλευσης, ενώ ανέλυσε το όραμα της ΠΔΕ «για μετασχηματισμό της σε μία δίκαιη, έξυπνη και αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, που θα αποτελεί υπερτοπικό κόμβο τεχνολογίας, καινοτομίας, έρευνας και δημιουργικότητας, υπόδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, τόπο ανάδειξης ολυμπισμού, εθελοντισμού και πολιτισμού».

Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων Αρχών και φορέων, οι οποίες εξακολουθούν να κατατίθενται και εγγράφως (grafeio2.pde@pde.gov.gr) έως και την 1 Οκτωβρίου 2021, δεδομένου ότι  βάση χρονοδιαγράμματος το δεύτερο επίσημο σχέδιο για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2021-2027 θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 12 Οκτωβρίου 2021, με προοπτική να εγκριθεί τον Φεβρουάριο του 2022. 

-Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/Gps6Kecsm_k




Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στη Ναυπακτία επισκέφτηκε ο Θ. Μαυρομμάτης

 



Αντιπλημμυρικές εργασίες που εκτελούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας επισκέφτηκε σήμερα, Τετάρτη 29/09/2021, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων, Θανάσης Μαυρομμάτης, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας, Βασίλη Γκίζα και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας. 

«Οι ανάγκες που υπάρχουν στο σύνολο της Περιφέρειας είναι τεράστιες και πραγματικά εκ μέρους μας και εκ μέρους του συνόλου του προσωπικού μας γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσουμε να παρέμβουμε σε όσα περισσότερα σημεία μπορούμε», σημείωσε ο κ. Μαυρομμάτης, προσθέτοντας τα εξής: «Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε κινητοποιήσαμε το σύνολο του - γηρασμένου το σημειώνω - στόλου μας, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό ήταν παροπλισμένος και προχωράμε σε κάθε αναγκαία παρέμβαση, παράλληλα και υποστηρικτικά προς τα διάφορα έργα που υπάρχουν σε εξέλιξη από αναδόχους. Κάνουμε, και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, το ανθρωπίνως δυνατόν για να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα». 

Ο Αντιπεριφερειάρχης μετέβη στο Δαφνόρεμα αλλά και σε άλλα σημεία της Ναυπακτίας για να μπορέσει να έχει προσωπική εικόνα για τις παρεμβάσεις που εκτελούνται, τονίζοντας πως οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν μεγαλώσει τις υφιστάμενες ανάγκες και όσο δεν υπάρχει ανάσχεση αυτής της αλλαγής, οι ανάγκες διαρκώς θα διευρύνονται. Για το λόγο αυτό υπάρχει διαρκής εγρήγορση από τις υπηρεσίες ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία πριν την έλευση της χειμερινής περιόδου.  


ΜΠΑΜΠΙΝΗ: Οργάνωση Συνεδρίου

 


ΠΡΑΚΤΙΚΟ Υπ' αρ. 11/21 Σεπτ. 2021 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ « ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΑΜΠΛΕΚΗΣ »


 Αφού λάβαμε υπόψη τις υποβληθείσες προτάσεις Μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαμπίνης « Χριστόδουλος Παμπλέκης », αποφασίστηκαν για κάθε πρόταση, τα παρακάτω :

 
  Πρόταση εννέα (9) Μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαμπίνης, για την οργάνωση Συνεδρίου, με θέμα την ιστορία και την παράδοση της Μπαμπίνης.

 α. Γίνεται δεκτή, η από 22 Αυγούστου 2021 πρότασή σας, που αφορά οργάνωση Συνεδρίου, με θέμα την Ιστορία και την παράδοση της Μπαμπίνης (Αρχαία χρόνια, Βυζαντινή περίοδος, Νεώτερα χρόνια, Χριστόδουλος Παμπλέκης, Μονή Πόρτας Αγίου Γεωργίου).

 β. Προς τούτο, συγκροτείται Οργανωτική Επιτροπή, αποτελούμενη από εννέα (9) Μέλη, τους προτείναντες να οργανωθεί το παραπάνω Συνέδριο.

 γ. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ορίζεται ο Μπαρμπαρούσης Γεώργιος του Σπυρίδωνος, ως έχοντας τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
 Ενημέρωση μελών Επιτροπής, συγκρότηση σε σώμα, καταμερισμός απαιτουμένων εργασιών, με μέριμνα του ορισθέντος Προέδρου και σύμφωνα με την πρόταση.

 δ. Ακολούθως να συνταχθεί, το πρόγραμμα του Συνεδρίου, το οποίο να σταλεί για ενημέρωση - έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου, και να συμπεριληφθεί στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Αυγούστου 2022.

 ε. Η συνεργασία - αλληλοενημέρωση, να είναι διαρκής.

Το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                                                         Τα Μέλη

ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΗ ΦΩΤΗ ΚΑΥΜΕΝΑΚΗ ΣΕ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ

 


Μια τεράστια διάκριση (ακόμη μια) για τον Αστακιώτη Φώτη Καυμενάκη

Σήμερα εκλέχτηκε ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ  του Παναθηναϊκού Σταδίου από την 2η ολομέλεια της ΕΟΕ. .Ο κοσμήτορας είναι κάτι σαν διοικητής , σαν πρόεδρος του Οργανισμού του Παναθηναϊκού Σταδίου. Είναι μια πολύ μεγάλη διάκριση  αν αναλογιστεί κανείς  ότι η υποψηφιότητα του ήταν ανάμεσα σε  πάρα πολλές άλλες  . 

Η πολύχρονη , η συνεπέστατη και η άδολη ενασχόληση του με τα του Ολυμπιακού Πνεύματος και του Ολυμπιακού ιδεώδους τον έχουν καταξιώσει στην συνείδηση όλων των μελών της ΕΟΕ  και δικαίως σήμερα επιβραβεύτηκε με την κορυφαία διάκριση.

Σαν Αστακιώτες είμαστε διπλά χαρούμενοι  , αφ' ενός μεν για το δεδομένο του Συντοπίτη μας , αφ' ετέρου  διότι συνέβαλε τα μέγιστα όταν κλήθηκε να  βοηθήσει για την εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση  του Συλλόγου Απανταχού Αστακιωτών  στην προ μηνών εκδήλωση με την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Ολυμπιονίκη Παντελή  Καρασεβδά.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΣΤΑΚΙΩΤΕΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΨΥΧΑ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ .

Ακόμη ένας Αστακιώτης καταγράφεται στο πάνθεον των προσωπικοτήτων και ευελπιστούμε  να ακολουθήσουν πάρα πολλοί ακόμη

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ


Φράουλα και επιτραπέζια ελιά στις διεθνείς αγορές μέσω νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων – Ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ οι δράσεις προβολής

 


Νέες προοπτικές ανοίγονται για ορισμένα από τα πλέον εμβληματικά προϊόντα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Καν. (ΕΕ) 1144/2014 ΕΚ) δύο νέων προγραμμάτων προώθησης που αφορούν στην φράουλα και την επιτραπέζια ελιά.

Με αγορές-στόχο την Ελλάδα, την Γερμανία και τη Γαλλία για τη φράουλα και τον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για την επιτραπέζια ελιά, τα επόμενα τρία έτη θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ δράσεις προώθησης (συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, δειγματισμοί, γευστικές δοκιμές, ψηφιακά μέσα προβολής, social media κλπ.) προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η επίγνωση των καταναλωτών για αυτά τα προϊόντα και να ενισχυθεί η παρουσία τους στα ράφια των διεθνών αγορών.

Το Πρόγραμμα «EUHEALTHYMIX»  (THE HEALTHY MIX– FRUIT AND VEGS FROM EUROPE) προτάθηκε από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Επικεφαλής) τον  Αγροτικό  Συνεταιρισμό Σπαραγγοπαραγωγών Χρυσοχωρίου Καβάλας NESPAR (Εταίρος) και την  Διεπαγγελματική Φρούτων και Λαχανικών Αλσατίας, Γαλλία- Fruit et Legumes d'Alsace  (Εταίρος). Η εγκεκριμένη πρόταση εντάσσεται στο πεδίο ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (PROPER DIET) και επικεντρώνεται στην προβολή φρούτων και λαχανικών και συγκεκριμένα: φράουλες, σπαράγγια, λάχανα και δαμάσκηνα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της υγιεινής διατροφής των καταναλωτών και περιλαμβάνει  δράσεις ενημέρωσης και προώθησης σε τρείς χώρες: Γερμανία, Γαλλία και Ελλάδα. Ο στόχος  του έργου είναι η  αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη, καθώς και  η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των συγκεκριμένων αγροδιατροφικών προϊόντων μέσω της προώθησής  τους  στους τελικούς καταναλωτές και στους επαγγελματίες του δικτύου Ho.Re.Ca. Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής (36 μήνες) και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2.206.892 ευρώ.

Επίσης, το Πρόγραμμα Mediterranean APeritivo (Mediterranean Aperitivo - Enjoy European Quality!) προτάθηκε από CONSORZIO DEL VERMOUTH DI TORINO (Επικεφαλής), την Consorzio tutela Pecorino Toscano DOP (Εταίρος), COOPERATIVA PRODUZIONE COSTIERAGRUMI SOCIETA (Εταίρος) και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Εταίρος) που από κοινού δημιούργησαν ένα καλάθι μεσογειακών ποιοτικών προϊόντων που περιλαμβάνει: Βερμούτ από το Τορίνο, Πεκορίνο από την Τοσκάνη, Λεμόνια από την  Αμάλφι  και ποιοτικές βρώσιμες Ελιές από τη Δυτική Ελλάδα, ώστε όλα μαζί να  δημιουργήσουν  το τέλειο Πιάτο "Mediterranean Aperitivo". Η εγκεκριμένη πρόταση προσανατολίζεται στους επαγγελματίες δικτύου Ho.Re.Ca. και αποσκοπεί στη  βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων με δράσεις προώθησης σε τρείς χώρες: ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο.  Η διάρκεια του έργου είναι τριετής (36 μήνες) και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 3.019.544 ευρώ.

«Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε την έγκριση των δύο προγραμμάτων που υποβάλαμε, από κοινού με εταίρους από την Ιταλία και τη Γαλλία, για την προώθηση της ελληνικής φράουλας και της επιτραπέζιας ελιάς υψηλής ποιότητας της Περιφέρειάς μας. Νιώθουμε περήφανοι που καταφέραμε, χάρη στις μεγάλες προσπάθειες των υπηρεσιακών μας παραγόντων και των συμβούλων μας, να εξασφαλίσουμε σημαντικότατες χρηματοδοτήσεις για τα επόμενα τρία έτη, ώστε να προβάλουμε σε χώρες-κλειδιά για τις εξαγωγές τους τα εξαιρετικά, ποιοτικά και μοναδικά μας προϊόντα. Η προσπάθεια μας έρχεται να ενισχύσει τις ήδη σημαντικές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, των επιχειρήσεων της αγροδιατροφής της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που καταφέρνουν τα προϊόντα τους να πρωταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές, κάνοντας μας περήφανους και εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας,  εισόδημα και υψηλή τεχνογνωσία για το τόπο μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  Νεκτάριος Φαρμάκης.



Η 2η ανοικτή διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ, την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου


 

Εκδήλωση με θέμα «2η Διαβούλευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027» διοργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 10.30.

Πρόκειται για τον ανοικτό διάλογο που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο 2021 και αφορά τις κατευθύνσεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Ο νέος κύκλος διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΝΕΟ Πατρών – Αθηνών 32, Πάτρα), παρουσία περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων εντός της αίθουσας λόγω των μέτρων αποφυγής διάδοσης της νόσου COVID-19. Ωστόσο η εκδήλωση θα συντονιστεί και διαδικτυακά, μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, με ανοιχτή πρόσβαση για όλους τους ενδιαφερόμενους. 

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Προϊστάμενος της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ Ιωάννης Φίρμπας και η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου.

Η διαβούλευση θα μεταδίδεται ζωντανά  (live streaming)  μέσω  των παρακάτω συνδέσμων:

Το επικαιροποιημένο Σχέδιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 βρίσκεται στον σύνδεσμο http://pde.espa2127.gr/ καθώς και στις ηλεκτρονικές σελίδες https://dytikiellada.gr/ και www.pde.gov.gr. Παρατηρήσεις, απορίες ή σχόλια επί του περιεχομένου του Σχεδίου μπορούν να αποστέλλονται με σχετικό email έως και την 1η Οκτωβρίου 2021 στην ηλεκτρονική διεύθυνση grafeio2.pde@pde.gov.gr


ΑΙΟΛΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ-Με νίκη και καλή εμφάνιση συνέχισε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις το παιδικό τμήμα του συλλόγου

 


Με νίκη και καλή εμφάνιση συνέχισε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις το παιδικό τμήμα του συλλόγου μας.

Στο ΔΑΚ Αστακού επικράτησε της ΓΕ Αγρινίου με σκορ: Αίλος Αστακού-ΓΕ Αγρινίου 55-26










MAKEART
.....................................................................................................................