ΑΙΟΛΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ : Έναρξη εγγραφών στις 6 - 9 - 2021

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο σύλλογός μας με χαρά ανακοινώνει την έναρξη εγγραφών στις 6 - 9 - 2021
και την έναρξη προπονήσεων 13 - 9 - 2021
πληροφορίες στα τηλέφωνα:
697 715 3004 και
698 086 1260

Ν. Φαρμάκης: «Μπορούμε να διεκδικήσουμε, αλλά και να δουλέψουμε, ώστε ο τόπος μας μετά τις φωτιές να γίνει αυτός που όλοι ονειρευόμαστε»


Την πεποίθησή του ότι η πύρινη τραγωδία που έπληξε την Ηλεία μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία, ώστε όχι μόνο να αποκατασταθούν οι ζημιές και το φυσικό περιβάλλον, αλλά να υπάρξει μία νέου τύπου δυναμική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη με παράλληλη θωράκιση έναντι των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 31 Αυγούστου στον Πύργο Ηλείας, με μοναδικό θέμα την πύρινη καταστροφή, τις επιπτώσεις και την «επόμενη μέρα».

Στην αναλυτική εισήγησή του, ο Περιφερειάρχης παρουσίασε το σύνολο των δράσεων της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών και αμέσως μετά από αυτές, αλλά και την πλήρη στρατηγική της Περιφέρειας τόσο για τις βραχυπρόθεσμες δράσεις ενόψει της χειμερινής περιόδου όσο και τις μεσο-μακροπρόσθεσμες στρατηγικές που είναι αναγκαίες για την αναζωογόνηση της Ηλείας.


Ο κ. Φαρμάκης έκανε λόγο για «έναν Αύγουστο που μας πλήγωσε όλους», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αποτελεί μεγάλη ανακούφιση το γεγονός πως δεν υπήρξε καμία ανθρώπινη απώλεια, αλλά και ότι σε μεγάλο βαθμό διαφυλάχθηκαν οι οικισμοί, με αποτέλεσμα οι ζημιές σε σπίτια να είναι περιορισμένες. Εντούτοις, όπως είπε, το κόστος στα μοναδικά και παρθένα δάση της Ηλείας, όπως και στην τοπική οικονομία, είναι τεράστιο.

Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΛΑΠΑΣ

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό των μεγάλων πυρκαγιών, όπως αποτυπώνεται μέχρι τώρα, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι οι φετινές πυρκαγιές στην Αχαΐα και κυρίως στην Ηλεία, αποτέφρωσαν πάνω από 130.000 στρέμματα με τα περισσότερα μάλιστα εξ αυτών – υπολογίζονται σε άνω των 70.000 – να αποτελούν ιδιωτικές περιουσίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Σύμφωνα με μία πρώτη καταμέτρηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι πυρκαγιές έκαψαν περίπου 500.000 ελαιόδεντρα στην Ηλεία και άλλα 7.000 ελαιόδεντρα στην Αχαΐα, περί τα 500 στρέμματα με αμπελοειδή (350 στην Ηλεία και 150 στην Αχαΐα), πάνω από 50 στρέμματα με εσπεριδοειδή, 500 μελισσοσμήνη και πολλές άλλες καλλιέργειες νωπών λαχανικών και φρούτων. Σε ό,τι αφορά τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, εκτιμάται ότι στην Ηλεία έχουν καεί περισσότερα από 350 αιγοπρόβατα, ωστόσο πολύ πιο σημαντικό καθίσταται πλέον το ζήτημα της έλλειψης χορτολιβαδικών εκτάσεων (βοσκήσιμες γαίες) και ζωοτροφών, σε μία περιοχή όπου εκτρέφονται περί τα 55.000 αιγοπρόβατα και βοοειδή. Ακόμα, περίπου 72 κατοικίες χτυπήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τοπικής υπηρεσίας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ). Από αυτές 18 είναι ολοσχερώς κατεστραμμένες, εκ των οποίων οι 13 είναι στην Αρχαία Ολυμπία. Επίσης 20 από αυτές έχουν κριθεί με προβλήματα αλλά μπορούν μετά την επισκευή τους να κατοικηθούν. Από αυτές 9 είναι στην Αρχαία Ολυμπία και 3 στην πληγείσα περιοχή του Πύργου. Επίσης, 9 επαγγελματικοί χώροι έχουν υποστεί ζημίες. Από αυτούς ένας επαγγελματικός χώρος έχει ολοσχερώς καταστραφεί στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και 4 ακόμα έχουν επισκευάσιμα προβλήματα. Οι υπόλοιποι μετά από επισκευές μπορούν να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους. Καμία επιχείρηση (σε λειτουργία) δεν χτυπήθηκε στην Αιγιάλεια.  Τέλος, υπάρχουν 105 χώροι που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες, στάβλοι και λοιπά κτίρια που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Από αυτά 50 παρουσιάζουν ολοσχερή καταστροφή και χρειάζεται να ξαναφτιαχτούν από την αρχή, τα 43 είναι στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ένα στον Δήμο Πύργου και 6 στην Αιγιάλεια. Ακόμα 53 παρουσιάζουν επισκευάσιμα προβλήματα που μπορούν μετά την αποκατάστασή τους να επαναχρησιμοποιηθούν. 

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Αναφερόμενος στις ενέργειες της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε στην πλήρη κινητοποίηση του δυναμικού της και σε διάθεση κάθε μηχανήματος που ζητήθηκε από τις αρμόδιες πυροσβεστικές αρχές για καθαρισμούς, διανοίξεις δρόμων, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλες παρεμβάσεις. Επίσης, καλύφθηκαν λειτουργικές δαπάνες ακόμα και για αντικατάσταση φθαρμένων – λόγω της μάχη με τη φωτιά – υλικών της πυροσβεστικής, καθώς και δαπάνες σίτισης και διαμονής των δυνάμεων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή. Ακόμα, σε διαρκή λειτουργία βρίσκονταν τα τοπικά Συντονιστικά Όργανα ενώ στις περιπτώσεις που χρειάστηκε να υπάρξει οργανωμένη εκκένωση οικισμών υπό την επίβλεψη και αιγίδα της Δημοτικής Αρχής και με την άοκνη συμμετοχή του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ηλείας επιτεύχθηκε και αυτός ο στόχος.

Αμέσως μετά τις πυρκαγιές, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια και στις επιστολές που ο ίδιος έστειλε σε υπουργούς προκειμένου να προωθηθούν με διαδικασίες fast track τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, σημειώνοντας παράλληλα και το πολύ σημαντικό ζήτημα έργων στα ορεινά τμήματα ποταμών και χειμάρρων, η αρμοδιότητα του οποίου ανήκει στα Δασαρχεία και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Αν οι τεχνικές υπηρεσίες της ΠΔΕ καθαρίσουν τα ρέματα αρμοδιότητάς μας και το αντίστοιχο ορεινό τους τμήμα ή στα ορεινά δασικά συστήματα που επλήγησαν από τις φωτιές δεν αναληφθούν άμεσες αντιδιαβρωτικές ενέργειες, οι δικές μας προσπάθειες θα είναι μάταιες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας την ανάγκη σχετικών παρεμβάσεων από την κεντρική εξουσία. Σημειώνεται ότι ειδική μνεία έκανε ο κ. Φαρμάκης στην αντιπλημμυρική θωράκιση του ποταμού Αλφειού, ο οποίος και στο παρελθόν έχει δημιουργήσει σημαντικά πλημμυρικά και επικίνδυνα φαινόμενα. Όπως τόνισε, οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ήδη συνέταξαν τεχνική έκθεση για την ανάγκη έργων και από τις 23 Αυγούστου εστάλη αίτημα χρηματοδότησης της ΠΔΕ για να ξεκινήσουν προληπτικά έργα προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. «Αναμένουμε με αισιοδοξία την ικανοποίηση του σχετικού μας αιτήματος ώστε, σε εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση έργων σε καθεστώς έκτακτων αναγκών, να προχωρήσουμε και πριν τις βροχοπτώσεις του διμήνου Οκτωβρίου Νοεμβρίου, στην εγκατάσταση του εργολάβου και στην ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να αντιμετωπιστεί – θωρακιστεί, στο μέτρο του δυνατού, η κρίσιμη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας επίσης ότι αυτοψίες έχουν γίνει και σε άλλα ποτάμια και χείμαρρους προκειμένου να εντοπιστούν σημεία που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα. Η Περιφέρεια έχει ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1,6 εκατ. ευρώ για τα έργα που κρίνονται ως απολύτως αναγκαία, μετά τις πυρκαγιές.  

Ακόμα, αναφορικά με τις ζημιές στο οδικό επαρχιακό οδικό δίκτυο αλλά και σε προληπτικές εργασίες προφύλαξης των γεφυριών στις πυρόπληκτες περιοχές, προετοιμάζονται τεχνικά δελτία καθαρισμού πρανών από κορμούς και καμένα κλαδιά, άρσης προσχώσεων, αντικατάστασης φθαρμένων στηθαίων ασφαλείας, καμένων ενημερωτικών πινακίδων, αποκατάστασης ζημιάς σε ασφαλτοτάπητες κυρίως εξαιτίας του μεγάλου θερμικού φορτίου που αλλοίωσε την φυσική σύσταση της ασφάλτου. «Η ενέργεια αυτή θα ολοκληρωθεί μέσα στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και θα σταλεί με την κατεπείγουσα διαδικασία για ένταξη και χρηματοδότηση από την ΣΑΕΠ 801 του Εθνικού ΠΔΕ. Έως την έγκρισή τους, ανάγκες που ενδεχόμενα να ενσκήψουν, θα αντιμετωπισθούν άμεσα στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας, βραχυπρόθεσμα από εγκατεστημένες και εκτελούμενες εργολαβίες σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων και με ειδικές εντολές εκτέλεσης κατεπειγουσών εργασιών» είπε.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως η αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας κατέγραψε τις ανάγκες σε ζωοτροφές και υποβλήθηκε πρόταση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ εξίσου άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι επιτροπές καταγραφής ζημιών σε επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις. 

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Πέρα από τις βραχυπρόθεσμες δράσεις, ο κ. Φαρμάκης, υπογράμμισε την ανάγκη ενός νέου σχεδιασμού που θα «απαντήσει» πειστικά στις ανάγκες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή αλλά και σε ένα μέλλον που θα είναι πολύ καλύτερο για όλους, με οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση, αλλά και προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως η Περιφέρεια συμφωνεί με το πόρισμα «Γκολντάμερ» για αναθεώρηση του Ν.4447/2016 ώστε στα ειδικά χωροταξικά σχέδια που αναφέρονται στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και την προστασία από φυσικές καταστροφές για τις περιοχές μείξης δασών κατοικιών, να λαμβάνεται υπόψη η προστασία των υποδομών, η ασφάλεια του πληθυσμού και η ανθεκτικότητα του τοπίου των περιοχών αυτών στις πυρκαγιές δασών και υπαίθρου. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν πολύ σημαντικοί πόροι για την Πολιτική Προστασία και την «ανθεκτικότητα» σε φυσικές καταστροφές, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση της σύγηχρονης τεχνολογίας. «Θα αναζητήσουμε μέσω όλων των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης για να υλοποιήσουμε εκτεταμένο πρόγραμμα με δράσεις πυρανίχνευσης / πυρόσβεσης σε οικισμούς με αυξημένο κίνδυνο, αυτόματα συστήματα καταγραφής και μετάδοσης δεδομένων φυσικών κινδύνων μη σχετιζόμενων με το κλίμα και κινδύνων που συνδέονται με ανθρώπινες δραστηριότητες, συστήματα καταγραφής και μετάδοσης μετεωρολογικών δεδομένων, εξοπλισμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και προστασίας της ζωής των πολιτών, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV - Drones) για εναέρια επιτήρηση, κ.ά.» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης. Επίσης, αναφορά έκανε στην αξιοποίηση του προγράμματος «Α. Τρίτσης» για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης,  έγκαιρης προειδοποίησης και μείωσης του κινδύνου από δασικές πυρκαγιές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ακόμα, ιδιαίτερα στάθηκε ο Περιφερειάρχης στην πρωτοβουλία που έχει ήδη αναληφθεί για συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» για τη διαμόρφωση μίας Χωρικής Επένδυσης στην περιοχή της Ολυμπίας. Ο κ. Φαρμάκης τόνισε πως η συγκεκριμένη Χωρική Επένδυση, για την οποία υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας τον περασμένο Μάρτιο, μπορεί πλέον να εμπλουτιστεί, ενισχυθεί και συνδεθεί με την δυνατότητα ριζικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης του πληθυσμού της Αρχαίας Ολυμπίας και ευρύτερα της Ηλείας, αποτελώντας επί της ουσίας, ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής. «Πεποίθησή μας είναι πως η Αρχαία Ολυμπία πρέπει να μπει κάτω από το πρίσμα μιας εθνικής προσπάθειας ανασυγκρότησης και αναζωογόνησης της υπαίθρου μετά τις επιπτώσεις των πυρκαγιών, απότοκο της δράσης των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.  Γι’ αυτό και πέρα από την περαιτέρω ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και των εγκαταστάσεων της ΔΟΕ, πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη παρέμβαση: α) για διάθεση πόρων για την υλοποίηση έργων υποδομής και β) στήριξη των πληγέντων και των επιχειρήσεων» υπογράμμισε.

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ

Παρουσιάζοντας συνοπτικά το σύνολο των αλλαγών που πρέπει να γίνουν και για τα οποία αρμόδια είναι η κεντρική εξουσία, ο κ. Φαρμάκης παρέθεσε δέκα αναγκαίες παρεμβάσεις. Μεταξύ αυτών, η επίσπευση δημιουργίας των Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας με απαραίτητη προϋπόθεση την ενίσχυσή τους με όλα τα απαραίτητα μέσα και το εξειδικευμένο προσωπικό, η ενίσχυση των Δασαρχείων με προσωπικό και η ευθύνη τους να περάσει στην Αυτοδιοίκηση, η διαμόρφωση νέων θεσμικών πλαισίων για τους δασικούς δρόμους και τις αντιπυρικές ζώνες, η πλήρης υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης από τον ΑΔΜΗΕ, η ηλεκτρονική επιτήρηση των δασών, η εκπαίδευση και η αύξηση του αριθμού των εθελοντών, η έγκαιρη διάθεση πόρων στους ΟΤΑ για καθαρισμούς και άλλες ενέργειες πρόληψης, η υιοθέτηση fast track διαδικασιών για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και η θέσπιση ενός σταθερού και «αυτόματου» μηχανισμού αρωγής και ενίσχυσης πολιτών και επιχειρήσεων που να υπακούει στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Φαρμάκης, τόνισε: «Η  μεγάλη μας προσπάθεια από την ώρα που έσβησαν οι φλόγες υπακούει σε ένα και μόνο όραμα: Να μετατρέψουμε την τραγωδία σε ευκαιρία. Στην Περιφέρεια σηκώσαμε τα μανίκια ψηλά και ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε και πάλι τον τόπο μας, καλύτερο από πριν. Σε αυτή την προσπάθεια, πιστεύω πως συντασσόμαστε όλοι. Μπορούμε να διαψεύσουμε τη ρήση «η φύση μιλάει αλλά ο άνθρωπος δεν ακούει», μπορούμε να δώσουμε οξυγόνο στις επόμενες γενιές, μπορούμε να σηκώσουμε το βλέμμα ψηλά και να απαιτήσουμε – αλλά και να δουλέψουμε – ώστε ο τόπος μας γίνει αυτός που όλοι ονειρευόμαστε. Μπορούμε και θέλουμε…».




Ποια πολιτική μετά τις πυρκαγιές; Δ/Τ της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας

 







Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Πάτρα 31 Αυγούστου 2021

 

Τοποθέτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την πολιτική μετά την πυρκαγιά

 

Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα στην τοποθέτησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με αφετηρία την αρχή της προτεραιότητας στην κατανόηση των ισορροπιών της φύσης και όχι των εντυπωσιακών επεμβάσεων, τόνισε τα εξής για την πολιτική μετά τις πυρκαγιές:

 

-       Η κρίσιμη περίοδος των παρεμβάσεων μόλις τώρα αρχίζει, ενώ το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπολιτευτική εκμετάλλευση.

-       Οφείλουμε να καταλάβουμε τι αληθινά φταίει για τις καταστροφές με βάση την επιστήμη της δασολογίας και Οικολογίας και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

-       Ο λόγος για τον οποίο οι άλλοτε «αθώες» μεσογειακές πυρκαγιές σήμερα εξελίσσονται σε καταστροφικά πύρινα μέτωπα είναι η εγκατάλειψη των παραδοσιακών χρήσεων γης, η οποία μετατρέπει το παραδοσιακό πολυσχιδές αγροτο-κτηνοτροφικό τοπίο σε ένα ομοιογενές «χαλί» από εύφλεκτη βλάστηση, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη οικισμών και την εκτός σχεδίου δόμηση που αυξάνει την ζώνη μίξης δασών-οικισμών και εκθέτει κατοίκους και περιουσίες σε κίνδυνο.

-       Θυμίσαμε ότι η Μεσογειακή φύση έχει μέσα της τους μηχανισμούς αναγέννησης και επισημάναμε διαπιστώσεις από περασμένες πυρκαγιές, ειδικά του 2007:

Α. Σοβαρές οικολογικές καταστροφές γίνονται και μετά την πυρκαγιά από λανθασμένες επεμβάσεις ή καιροσκοπισμό.

 Β. Είναι θεμιτή η αποκατάσταση και ενίσχυση φυσικών διεργασιών και παραδοσιακών ανθρωπίνων δραστηριοτήτων όχι όμως η αλλαγή χρήσης γης.

Γ. Υπάρχει πληθώρα δράσεων που μπορούν να γίνουν, όχι μόνο οι στερεότυπες «αναδασώσεις» και «αντιπλημμυρικά.

Δ. Οι δράσεις σωστής αποκατάστασης και οι πόροι πρέπει να δαπανηθούν σε βάθος χρόνου, όχι με μεγάλες δράσεις την πρώτη χρονιά.

Ε. Απαιτείται έλεγχος και διαφάνεια στην ιεράρχηση και επιλογή δράσεων που θα ενταχθούν σε διάφορες πακέτα. Για να μην επαναληφθούν τα λάθη του «πακέτου Μολυβιάτη» ζητήσαμε διακομματική και δια παραταξιακή επιτροπή παρακολούθησης και τελικής επιλογής δράσεων


Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες προσληφθέντων της ΣΟΧ2/2021 για τις καθαρίστριες των σχολικών μονάδων.

 

proslipsis dimos xiromeroy 892017
 
Αστακός 31.8.2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.
 
Ανακοινώνεται ότι αναρτήθηκαν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ οι οριστικοί πίνακες προσληφθέντων της ΣΟΧ2/2021, η προκήρυξη της οποίας δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Ξηρομέρου στις 16 Αυγούστου 2021, για την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, 13 θέσεων εργασίας καθαριστριών σχολείων.
 
 
Εκ του Δήμου Ξηρομέρου
 

ΚΚΕ_Πυρκαγιά σε ΧΥΤΑ Μεσολογγίου

 





Τομεακή Οργάνωση

Αιτωλοακαρνανίας

Ι. Σταΐκου 2 ,30100  ΑΓΡΙΝΙΟ,

τηλ. :2641057875, Fax :2641026654,

e-mail : kke_ne_aitnias@yahoo.gr





 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε τηλεφωνική επικοινωνία ήρθε το απόγευμα της Δευτέρας 30 Αυγούστου, ο Θύμιος Γερολυμάτος, μέλος της Τ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με το δήμαρχο Μεσολογγίου, Κώστα Λύρο, για να ενημερωθεί για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου και προσωρινά είχε επεκταθεί σε διπλανή δασική έκταση.

Στην περιοχή βρέθηκε και κλιμάκιο του ΚΚΕ, όπου ενημερώθηκε από κοντά για την κατάσταση.









Παρουσίαση σε εργαστήρια (Workshops) της φορεσιάς της Φουστανέλας στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

 




Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Δράσεις Έκφρασης ΚΟΙΝΣΕΠ» με έδρα την Πάτρα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα πραγματοποιήσει διήμερο εργαστήριο παρουσίασης και έκθεσης της παραδοσιακής φορεσιάς της Φουστανέλας, όλων των περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 και την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021, στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 36-40. Η είσοδος στην έκθεση και τα εργαστήρια θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Σε όλες και όλους που θα παρακολουθήσουν τα εργαστήρια θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Το διήμερα εργαστήρια συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τη «Δράσεις Έκφρασης ΚΟΙΝΣΕΠ» στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση 1821. Τα εργαστήρια θα βιντεοσκοπηθούν ώστε να παραχθεί ανάλογο αρχειακό υλικό που θα είναι χρήσιμο για καλλιτεχνική αναδημιουργία και μελέτη.

Ο τίτλος της διήμερης εκδήλωσης είναι: ««Φουστανέλα: Εμβληματική και Διαχρονική αξία τέχνης, μνήμης και ενδύματος». Έχουν προσκληθεί ειδικοί ραφτάδες, συλλέκτες, συντηρητές και υπεύθυνοι μουσειακών και άλλων χώρων που ασχολούνται με το συγκεκριμένη εμβληματική και τοπική παραδοσιακή ανδρική φορεσιά, για να παρουσιάσουν αυθεντικές φορεσιές των προηγούμενων αιώνων από την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία. 

Συγκεκριμένα, τα πρόσωπα και οι φορείς που θα παρουσιάσουν κατά τόπους τη φορεσιά της φουστανέλας είναι: 

ΑΧΑΪΑ: 

  • Κωνσταντίνος Βαγγελάκος-πρόεδρος -καθώς και λοιποί εκπρόσωποι του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας.

  • Λεωνίδας Πετρόπουλος-εκπαιδευτικός-ιδιοκτήτης και υπεύθυνος Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Καλαβρύτων.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ:

  • Δημήτριος Καραβασίλης-καθηγητής φυσικής αγωγής-μέλος Συλλόγου πανηγυριστών «Ο Αη Συμιός».

  • Νικόλαος Πλακίδας-ράφτης, συλλέκτης και συντηρητής παραδοσιακών φορεσιών.



ΗΛΕΙΑ:

  • Λάμπρος Θεόδωρος-πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης».

  • Αιμιλία Γιαννοπούλου-πρόεδρος Συλλόγου Ηλείων «Εσθήτα».

  • Γεώργιος Κουρκούτας-Φιλόλογος-Γραμματέας Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης».

Οι παρουσιάσεις θα διεξαχθούν σε τρεις θεματικές ενότητες από το Σάββατο πρωί 11 Σεπτεμβρίου 2021 και από ώρες 10:00-13:00, Σάββατο απόγευμα 17:00-20:00 και Κυριακή πρωί 12 Σεπτεμβρίου 2021 από ώρες 10:00-13:00, καλύπτοντας τα σχετικά ενδυματολογικά χαρακτηριστικά και των τριών νομών.

Την οργανωτική επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν ο Δρ. Νικόλαος Τόμπρος, Επίκουρος καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και ο Δρ. Γρηγόριος Μικρώνης, μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Φυσικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών.


Γιόρτασε ο Αγ. Αλέξανδρος Κουβαράς Φυτειών

 


Με κατάνυξη και λαμπρότητα γιορτάσαμε σήμερα τη μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου Πατριάρχου της Κωνσταντινουπόλεως, στον ομώνυμο Ναό στον οικισμό μας στον Κουβαρά Φυτειών.
Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες και εορτάζουσες.
Χρόνια Πολλά στους συγχωριανούς καθώς και στον οικισμό μας.
ΦΩΤΟ:ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ

















«Το φαρμακείο στηρίζει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» δήλωσε ο Θανάσης Παπαθανάσης (video)

 


«Το φαρμακείο στηρίζει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» δήλωσε ο Θανάσης Παπαθανάσης Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην εκπομπή του OPEN TV  «Ώρα Ελλάδος» με τους δημοσιογράφους Δέσποινα Βλεπάκη και Γιάννη Φώσκολο.
Αναφέρθηκε στις κατηγορίες των πολιτών που υποχρεούνται να πραγματοποιούν self tests καθώς και τι ισχύει με τα rapid tests στα φαρμακεία.
«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας. Από την πρώτη στιγμή συμμετείχαμε στο κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 και διαθέσαμε τα δωρεάν self tests στους πολίτες προκειμένου να ανοίξει η αγορά με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
Από σήμερα Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, θα διατίθενται δωρεάν  από τα φαρμακεία  2 self tests στις παρακάτω ομάδες πολιτών:
- Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
- Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)
-Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ
Όσον αφορά τις βεβαιώσεις αρνητικού αποτελέσματος για τα rapid tests που διενεργούνται με αντίτιμο στα φαρμακεία είναι μια διαδικασία που βοήθησε σημαντικά τους ταξιδιώτες και τους πολίτες στις νησιωτικές κυρίως περιοχές και η οποία συνεχίζεται με τη συνδρομή σημαντικού αριθμού φαρμακείων σε ολόκληρη τη χώρα. 
Αποδείχτηκε στην πανδημία η τεράστια αξία των φαρμακείων και η αναγκαιότητα στήριξης τους για να παραμείνουν ισχυροί πυλώνες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δίπλα στους πολίτες»


Γενικός ψεκασμός δακοκτονίας στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας

 

Γενικός ψεκασμός δακοκτονίας στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνεται ότι από την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021 θα γίνει η  έναρξη   ψεκασμών ελαιώνων στο πλαίσιο του προγράμματος δολωματικών ψεκασμών για τον δάκο της ελιάς έτους 2021, στις εξής Δημοτικές και Toπικές Κοινότητες:

ΤΟΜΕΑΣ 1 : ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΣ 2 : ΑΝΤΙΡΡΙΟ, ΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗ, ΔΑΦΝΗ, ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΑ, ΜΑΚΥΝΕΙΑ, ΜΟΛΥΚΡΕΙΟ, ΜΑΜΟΥΛΑΔΑ, ΞΗΡΟΠΗΓΑΔΟ, ΠΕΡΙΘΩΡΙ, ΤΡΙΚΟΡΦΟ

ΤΟΜΕΑΣ 3 : ΑΝΩ ΚΕΡΑΣΟΒΟ, ΖΕΥΓΑΡΑΚΙ, ΚΑΤΩ ΚΕΡΑΣΟΒΟ, ΜΑΤΑΡΑΓΚΑ, ΠΑΠΑΔΑΤΕΣ

ΤΟΜΕΑΣ 4 : ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΑΚΡΑΙ, ΓΑΒΑΛΟΥ, ΔΑΦΝΙΑΣ, ΚΑΨΟΡΑΧΗ, ΚΑΤΩ ΜΑΚΡΙΝΟΥ, ΜΑΚΡΙΝΟΥ

ΤΟΜΕΑΣ 5 : ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΓΡΙΝΙΟ, ΑΜΠΕΛΙΑ, ΔΟΚΙΜΙ, ΚΑΜΑΡΟΥΛΑ, ΚΑΣΤΑΝΟΥΛΑ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ, ΣΑΡΓΙΑΔΑ, ΣΙΔΗΡΑ, ΣΙΤΟΜΕΝΑ, ΑΓΑΛΙΑΝΟΣ, ΠΕΝΤΑΚΟΡΦΟ, ΚΕΡΑΣΕΑ, ΣΚΟΥΤΕΣΙΑΔΑ, ΣΚΟΥΤΕΡΑ, ΠΟΤΑΜΟΥΛΑ (ΤΡΙΧ.), ΧΟΥΝΗ, ΨΗΛΟΒΡΑΧΟΣ

ΤΟΜΕΑΣ 6 : ΝΕΑ ΑΒΩΡΑΝΗ, ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ, ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ, ΠΡΟΣΗΛΙΑ

ΤΟΜΕΑΣ 7 : ΑΦΡΑΤΟ, ΚΥΡΑΒΓΕΝΑ, ΝΕΡΟΜΑΝΑ, ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΥΑ, ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ, ΠΑΡΑΒΟΛΑ, ΜΥΡΤΙΑ

ΤΟΜΕΑΣ 8 :  ΕΛΑΙΟΦΥΤΟ, ΜΕΓΑΛΗ ΧΩΡΑ, ΝΕΑΠΟΛΗ, ΣΠΟΛΑΪΤΑ

ΤΟΜΕΑΣ 9 :  ΚΑΣΤΡΑΚΙ, ΛΕΠΕΝΟΥ, ΜΑΤΣΟΥΚΙ, ΣΤΡΑΤΟΣ

Το φυτοπροστατευτικό προϊόν που θα χρησιμοποιηθεί στην εφαρμογή του δολωματικού ψεκασμού έχει δραστική ουσία το PHOSMET με χρόνο αναμονής πριν τη συγκομιδή 21 ημέρες. 

Στην περίπτωση που ελαιοπαραγωγοί προτίθενται να συγκομίσουν πριν την παρέλευση του χρόνου αναμονής από τον ψεκασμό, να το γνωστοποιήσουν στον εργολάβο ή/και στο συνεργείο ψεκασμού της περιοχής. Διευκρινίζεται ότι η τήρηση του χρόνου αναμονής αποτελεί ευθύνη του παραγωγού.

Οι ελαιοπαραγωγοί των οποίων τα κτήματα βρίσκονται στους ανωτέρω τομείς όπου θα γίνουν οι ψεκασμοί, παρακαλούνται να παρευρίσκονται στους ελαιώνες τους, ενώ τυχόν περιφραγμένοι ελαιώνες να ανοιχθούν προς διευκόλυνση του ψεκασμού.  

Οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους και τα ζώα τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές, προς αποφυγή τυχόν δηλητηριάσεων.
Επισημαίνεται στους βιοκαλλιεργητές ότι, σύμφωνα με την υποχρέωση τους από την ένταξη τους στο πρόγραμμα Βιοκαλλιέργειας, θα πρέπει να σημάνουν τα κτήματά τους για την αποφυγή ψεκασμού από τα συνεργεία δακοκτονίας.

Οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν στην παραπάνω αναφερόμενη ημερομηνία εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκώς για την πραγματοποίηση τους (δηλ. η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 28 οC. Και όταν η σχετική υγρασία είναι μικρότερη από 25%, όταν πρόκειται να βρέξει ή όταν φυσάει άνεμος πάνω από πέντε (5) μποφόρ ).

Παρακαλούνται τέλος οι ελαιοπαραγωγοί να συνεργάζονται με τους συντελεστές του προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του. Επιβάλλεται να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρά τους, προκειμένου να ελέγχουν την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και παράλληλα παρακαλούνται να μεταφέρουν έγκαιρα στην υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους στα τηλ:26313 61 112 και 26313 61 619. 



.....................................................................................................................