ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας & ΚΟΒ Τριχωνίδας του ΚΚΕ, αποχαιρετούν με μεγάλη θλίψη το σ. Νάσο Λαμπροκωστόπουλο

 


Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας

Ι. Σταΐκου 2 ,30100  ΑΓΡΙΝΙΟ,

τηλ. :2641057875, fax :2641026654,

e-mail : kke_ne_aitnias@yahoo.gr






               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας και η ΚΟΒ Τριχωνίδας του ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούν το σύντροφο Θανάση (Νάσο) Λαμπροκωστόπουλο, που «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 75 ετών.

Μετά το 1974 ήταν το πρώτο μέλος του Κόμματος στο Καινούργιο Τριχωνίδας και έπαιξε τον πρώτο ρόλο για να στηθεί οργάνωση του ΚΚΕ στην αντίστοιχη περιοχή.

Στη μεγάλη κρίση του Κόμματος την περίοδο του 1990-1991, είχε καθοριστική συμβολή για τη συνέχεια του Κόμματος και τη διατήρηση της ΚΟ στο Καινούργιο.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 1 Ιούνη, στις 11πμ, στον Άγιο Νικόλαο Καινούργιου.


                       




Πάνω από 400 αθλητές στον τριήμερο 43ο Ποδηλατικό Γύρο «Θυσίας»

 


Ολοκληρώθηκε ο 43ος Ποδηλατικός Γύρος «Θυσίας» που συνδιοργάνωσαν ο  Ποδηλατικός Όμιλος Πατρών, με την έγκριση της Ε.Ο.Π., η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, οι Δήμοι Καλαβρύτων,   Δυτικής Αχαΐας  και Αρχαίας Ολυμπίας, που  πραγματοποιήθηκε από  τις 28 έως 30 Μαΐου 2021. Αποτέλεσε μια ακόμα δράση της Περιφέρειας στο πλαίσιο του εορτασμού για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Η διοργάνωση, με την υποστήριξη της Περιφέρειας, τη φετινή χρονιά μετασχηματίστηκε σε Ποδηλατικό Γύρο τριήμερης διάρκειας από μονοήμερο αγώνα που γινόταν, σε μια προσπάθεια ανάδειξης και επέκτασης ενός αθλητικού γεγονότος με παράλληλους ιστορικούς και εθνικούς συμβολισμούς. 


Δόθηκε η δυνατότητα σε τετρακόσιους και πλέον αθλητές μαζί με εκατοντάδες συνοδούς, τεχνικούς και δημοσιογράφους, μιας και ο αγώνας ήταν ενταγμένος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, να διασχίσουν μεγάλο μέρος της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας κατά τη διάρκεια των αγώνων και μέσω αυτών να προβληθεί η Δυτική Ελλάδα. Στη διαδρομή Κάτω Αχαΐα – Αρχαία Ολυμπία η εκκίνηση δόθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο.  

Ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέας Φίλιας βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία και τα Καλάβρυτα, καθώς  συμμετείχε στις απονομές των μεταλλίων στους νικητές και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άρτια διοργάνωση, δηλώνοντας την πρόθεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να συμβάλλει στην καθιέρωση του τριήμερου Ποδηλατικού Αγώνα Θυσίας και τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας έναν ακόμα θεσμό στα όρια της Δυτικής Ελλάδας με Πανελλήνια και γιατί όχι Παγκόσμια εμβέλεια.

Τέλος η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δια του κ. Φίλια απένειμε αναμνηστικές πλακέτες για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση  προς τους Πρόεδρους του ΠΟΠ  Σπύρο Πολίτη, της ΕΟΠ Βασίλειο Διαμαντόπουλο, τον εκπρόσωπο της χορηγού εταιρίας enel, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τους εθελοντές Σαμαρείτες σε αναγνώριση της  συνεισφοράς τους στην διοργάνωση.  




Ενστάσεις - αντιρρήσεις επί της ανάρτησης Τοπογραφικών Διαγραμμάτων μελέτης οριοθέτησης ρεμάτων Αμβρακίας.

dieythetisi remata amvrakias
 
Ημερομηνία 25.5.2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Θέμα: Ανάρτηση Τοπογραφικών Διαγραμμάτων μελέτης οριοθέτησης ρεμάτων Αμβρακίας.
 
Φέρεται σε γνώση κάθε ενδιαφερόμενου ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διαβίβασε στον Δήμο Ξηρομέρου, τη μελέτη οριοθέτησης των ρεμάτων της λίμνης Αμβρακίας.
Τυχόν ενστάσεις – αντιρρήσεις επί της προαναφερόμενης μελέτης, μπορούν να υποβληθούν εντός 15 ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης.
 
Εκ του Δήμου Ξηρομέρου

Οι επιπτώσεις της πανδημίας και η επόμενη μέρα για τον τουρισμό στη Δυτική Ελλάδα – Διαδικτυακή ημερίδα

 


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την ΚΟΙΝ.Σ.Ε.Π. “Η Δράσις” πραγματοποιεί διαδικτυακή ενημερωτική  ημερίδα (webinar) με θέμα: «Η επιστροφή του τουρισμού: Οι επιπτώσεις της πανδημίας, το σχέδιο δράσης και η επόμενη μέρα στη Δυτική Ελλάδα».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021, από τις 10:00 το πρωί.


Με αφορμή την ημερίδα, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος δήλωσε: «Είναι γνωστό ότι τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ελλάδα ο κλάδος του τουρισμού και της φιλοξενίας είναι από τους πρώτους που επλήγησαν από την πανδημία. Με την επανεκκίνηση του τουρισμού κρίνεται σκόπιμη η αναμόρφωση του τουριστικού σχεδιασμού στην περιοχή μας με βάση τα νέα δεδομένα. Τα όπλα μας σήμερα για την ασφαλή επιστροφή είναι το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό»  και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αυτή η Περιφερειακή Αρχή έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και το οποίο δίνει έμφαση στην εσωτερική αγορά ,  στη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών για την προβολή ειδικών θεματικών προϊόντων της περιοχής και στη διαφήμιση της περιοχής μας». 

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την εκδήλωση μέσω των συνδέσμων:

www.politeianews.gr
www.facebook.com/politeianews.gr


Παράταση εγγραφών και επανεγγραφών στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Ξηρομέρου

 





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                           Αστακός , 31.05.2021 

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ                                              

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ                                  

Ν.Π.Δ.Δ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ  

ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ 

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ                       

                                                        




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΕΝΗΜΕΡΩΣΗ



Αγαπητοί γονείς,

Σας ενημερώνουμε ότι η κατάθεση των αιτήσεων ΕΓΓΡΑΦΗΣ και ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΗΣ νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς Αστακού ,Φυτειών και στον Βρεφονηπιακό Σταθμό Κανδήλας  για την σχολική χρονιά 2021-2022,  παρατείνεται μέχρι και την 18η Ιουνίου του 2021.



          Ο


                                                                   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        

            ΠΟΛΥΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  




Κυκλοφόρησε και επίσημα! "Ο Αριστοφάνης με… άλλα λόγια", του Άρη Μπιτσώρη!

 



Κυκλοφόρησε και επίσημα! "Ο Αριστοφάνης με… άλλα λόγια", του Άρη Μπιτσώρη! Οι γνωστές κωμωδίες του αρχαίου σατιρικού ποιητή, Νεφέλες, Λυσιστράτη και Πλούτος σε έμμετρη και ελεύθερη απόδοση, ώστε να ταιριάζουν περισσότερο στην εποχή μας! Απολαυστικό, επίκαιρο, με άπλετο χιούμορ! Αξίζει να διαβαστεί από όλους!


Aris Bits 

Πρόσκληση - γνωστοποίηση, για προμήθεια υλικών εκτυπώσεων.

 

printers and toners blank background
Αστακός 28/5/2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Αστακός Αιτωλ/νίας
Ταχ. Κώδικας: 300 06
Τηλ. 2646360526
Fax: 2646042531
ΠΡΟΣ: Κάθε ενδιαφερόμενο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.

Ο Δήμος μας ενδιαφέρεται να αναθέσει την εργασία «Προμήθεια υλικών εκτυπώσεων», με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Το κριτήριο κατακύρωσης της υπηρεσίας είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά βάση τιμής (χαμηλότερη τιμή).
Για την ανωτέρω υπηρεσία έχει συνταχθεί η με αρίθμ. 29/2021 μελέτη του Δήμου Ξηρομέρου, ενδεικτικού προϋπολογισμού 14.459,64 € με Φ.Π.Α. 24%.
Παρακαλούμε όπως εκδηλώσετε ενδιαφέρον με σχετική έγγραφη οικονομική προσφορά, έως την Παρασκευή 04-06-2021 και ώρα 14:00 στη Δ/νση: Αστακός Αιτωλ/νίας Τ.Κ. 30006, Fax: 2646042531, e-mail.: info@dimosxiromerou.gr
 
Επισυνάπτονται όλα τα σχετικά έντυπα:
 

Εκτύπωση αναμνηστικών τετραδίων για τα 200 από 1821 για όλους τους μαθητές του Δήμου Ξηρομέρου από το Νομικό Πρόσωπο


 

Αστακός , 29.05.2021

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

Ν.Π.Δ.Δ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 Το 2021 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τον απανταχού ελληνισμό, αφού   εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα που οδήγησε στην ανεξαρτησία της πατρίδας μας και στην δημιουργία του συγχρόνου ελληνικού κράτους. 

 Ο Δήμος Ξηρομέρου και το Νομικό μας Πρόσωπο για να τιμήσει τα 200 χρόνια, προχώρησε στην εκτύπωση και προμήθεια χιλίων (1000)  αναμνηστικών τετραδίων για τους μαθητές των σχολείων μας, για να γνωρίσουν καλύτερα  τους ήρωες που θυσίασαν την ζωή τους για την λευτεριά της πατρίδας, τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν και τα γεγονότα που σημάδεψαν το ΞΗΡΌΜΕΡΟ στη διάρκεια της επανάστασης καθώς και τους ιστορικούς μας τόπους .  Τα αναμνηστικά τετράδια θα διανεμηθούν στους μαθητές των σχολείων μας τις επόμενες μέρες .

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΟΛΥΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


Download this file (ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 200 ΧΡΟΝΙΑ.pdf)ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 200 ΧΡΟΝΙΑ.pdf1213 kB

Σύλλογος Γυναικών Αστακού- Πρόσκληση σε συνάντηση Κυριακή 30 Μαΐου 2021

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Αστακού, καλεί τα μέλη του σε συνάντηση στην καφετέρια IL POSTO (Αφοι Λιβάνη) την Κυριακή 30 Μαΐου 2021 και ώρα 7:00 το απόγευμα.

Παρακαλούμε για την συμμετοχή όλων σας!

Το Δ.Σ.


"Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για

 περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του

 COVID-19"






"Εάλω η Πόλις" 29 Μαΐου 1453

 Η πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ξεκινά το 1204 με την 4η Σταυροφορία. Ο Δόγης της Βενετίας Ενρίκο Δάνδολο, προφασιζόμενος νέα σταυροφορία, μετέφερε 40.000 πολεμιστές, πλιατσικολόγους, με τα πλοία, οι οποίοι πραγματοποίησαν επίθεση στις 12 Απριλίου. Οι συνέπειες ήταν πραγματικά καταστροφικές αφού η Βυζαντινή Αυτοκρατορία λεηλατήθηκε, διαμελίστηκε και οι βυζαντινές επαρχίες διαμοιράστηκαν ανάμεσα στους Λατίνους.


Η ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης έγινε στις 25 Ιουλίου του 1261 από τον Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγο, ο οποίος προσπάθησε να αναδιοργανώσει την αυτοκρατορία του Βυζαντίου.

Τα δυτικά κράτη έδωσαν ελάχιστη ή και καθόλου βοήθεια στην Κωνσταντινούπολη. Ο Παπισμός και οι ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης για να στηρίξουν στρατιωτικά τους Βυζαντινούς ζητούσαν από τον βυζαντινό αυτοκράτορα να συμφωνήσει με αυτούς τους όρους δυο φορές, το 1274 στη Σύνοδο της Λυών και το 1439 στη Σύνοδο της Ferrara-Φλωρεντία. Βασική τους θεολογική διαφορά ήταν το δόγμα του Filioque. Η στρατιωτική στήριξη που είχαν υποσχεθεί οι Δυτικοί είτε δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, είτε ήταν χωρίς αποτέλεσμα. Με την επιστροφή του αυτοκράτορα Ιωάννη Η΄, μετά την τελευταία Σύνοδο, δημιουργήθηκαν ρήξεις ανάμεσα σε ενωτικούς και ανθενωτικούς.

Όταν ο Κωνσταντίνος ανέλαβε αυτοκράτορας, στις 6 Ιανουαρίου του 1449 στο Μυστρά, η κατάσταση της Πόλης ήταν άσχημη. Προσπάθησε λοιπόν με κάθε τρόπο να τη σώσει παρά το γεγονός ότι δεν είχε αρκετούς οικονομικούς πόρους και ικανοποιητική στρατιωτική δύναμη. Μια σανίδα σωτηρίας ήταν η πραγματοποίηση ενός γάμου με μια νύφη από βασίλειο που θα μπορούσε να προσφέρει τη βοήθεια του στο Βυζάντιο. Όμως λόγω της κατάστασης της Πόλης κανένα βασίλειο δεν έδειχνε το ενδιαφέρον του. Τελικά έκανε πρόταση στην Μαρία ή Μάρα Μπράνκοβιτς, χήρα του Μουράτ Β’ και θετή μητέρα του Μωάμεθ Β’, όμως αυτή αρνήθηκε.

Στις 12 Δεκεμβρίου του 1452 στην Αγία Σοφία μνημονεύτηκε το όνομα του Πάπα και κηρύχθηκε η Ένωση των Εκκλησιών, που είχε ψηφίσει η Σύνοδος της Φλωρεντίας και ο αυτοκράτορας ομολόγησε προσχώρηση. Ο Κωνσταντίνος πίστευε έτσι πως οι ομόθρησκοι θα προσέφεραν τη στήριξη τους και η Πόλη δεν θα έπεφτε στα χέρια των Τούρκων. Στον αντίποδα, με αυτή του την ενέργεια προκάλεσε το μίσος των φανατικών ορθοδόξων με επικεφαλής τον Γεννάδιο Σχολάριο, που υποστήριξε πως για τιμωρία η Κωνσταντινούπολη θα πέσει.


Στις 26 Ιανουαρίου ο Γενουάτης Ιωάννης Ιουστινιάνης ήρθε να βοηθήσει με δυο πλοία και μαχητές εφοδιασμένους με δικά του έξοδα. Μέχρι τον Απρίλιο είχε φθάσει στρατιωτική εθελοντική δύναμη. Αυτοί ήταν: αρκετοί Λατίνοι από την Ανκόνα, Βενετοί και Έλληνες από την Κρήτη, πέντε Βενετικά πλοία εξοπλισμένα με χρήματα της Βενετικής κοινότητας της Πόλης και με μέλη της Γενουατικής και Καταλανικής κοινότητας.

Ο αυτοκράτορας όλο αυτό το διάστημα ήθελε να προετοιμάσει την Πόλη για την πολιορκία. Οι κρατικές αποθήκες γέμισαν με αγαθά διαφόρων ειδών. Όσον αφορά το νερό η Πόλη ήταν καλυμμένη εξαιτίας των υπόγειων δεξαμενών που είχε. Στα τείχη επισκεύασε βιαστικά ό,τι μπορούσε και έγινε βαθιά εκσκαφή της τάφρου. Προέβη στην οργάνωση και αποστολή νέων πρεσβειών σε διάφορους χριστιανικούς ηγεμόνες. Επίσης στρατολόγησε άνδρες, πήρε δάνειο από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια και τον Μάρτιο του 1453 έκλεισε με αλυσίδα τον Κεράτιο Κόλπο, έτσι ώστε να εμποδίσει την είσοδο των Οθωμανικών πλοίων.


Ο Μωάμεθ στρατολόγησε τον Ούγγρο μηχανικό Ουρβανό για να φτιάξει την “μπομπάρδα”, με σκοπό να ρίξει τα Θεοφύλακτα τείχη του Βυζαντίου, ένα κανόνι δηλαδή που το έσερναν βόδια και σε κάθε πλευρά του βρίσκονταν διακόσιοι άνδρες για να στηρίζουν το κάρο που το μετέφερε.

Στις 5 Απριλίου ξεκίνησε η πολιορκία. Ο σουλτάνος υπερείχε σε στόλο, πυροβολικό και ο στρατός του ήταν πάνω από εκατό χιλιάδες άνδρες. Οι Βυζαντινοί δεν ήταν πάνω από οκτώ χιλιάδες στρατιώτες. Ο Μωάμεθ απέκλεισε την Κωνσταντινούπολη από θάλασσα και στεριά. Στις 9 Απριλίου τα πλοία στο λιμάνι παρατάχθηκαν σε θέση μάχης.


Ο Κωνσταντίνος εγκατέστησε το αρχηγείο του στα δεξιά της Πύλης του Αγίου Ρωμανού. Ακριβώς απέναντί του ήταν ο Μωάμεθ. Ακριβώς δίπλα του ήταν το μεγάλο κανόνι. Κοντά στον αυτοκράτορα βρισκόταν ο Ιωάννης Ιουστινιάνης και η βοήθεια που είχε καταφέρει να συλλέξει. Ο σουλτάνος έστησε και άλλα εβδομήντα κανόνια, τα οποία έριχναν συνεχώς έχοντας ως στόχο να κατεδαφίσουν τα τείχη. Οι Βυζαντινοί από την άλλη μεριά προσπαθούσαν αδιάκοπα να διορθώνουν τις ζημιές.

Στις 18 Απριλίου κατέρρευσε ένα μέρος των τειχών κι αυτό έδωσε την εντύπωση στον Μωάμεθ ότι με μία επίθεση η Πόλη θα ήταν δική του, όμως απέτυχε. Το μόνο που κατάφερε ήταν αρκετές απώλειες και αυτό έδωσε μεγαλύτερο θάρρος για την κατασκευή των τειχών. Στις 21 Απριλίου ο Φλαντανελάς με τρία Γενουάτικα πλοία και ένα Βυζαντινό, φορτωμένα προμήθειες, προχώρησαν στη διάλυση του ναυτικού αποκλεισμού, συγκρούστηκαν με τα οθωμανικά πλοία και εισήλθαν νικητές στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μωάμεθ πείσμωσε πιο πολύ και έβαλε εργάτες να σκάψουν λαγούμια κάτω από τα τείχη, τα οποία σταμάτησαν λόγω του υγρού πυρ που είχαν στη διάθεσή τους οι Βυζαντινοί. Επόμενη ενέργεια του σουλτάνου ήταν να αποκλείσει ακόμα περισσότερο τους Βυζαντινούς και γι’ αυτό πέρασε τα πλοία του από το Βόσπορο στον Κεράτιο Κόλπο δια μέσου της ξηράς με δίολκο. Ως λύση οι Βυζαντινοί βρήκαν το κάψιμο των πλοίων των Οθωμανών. Βενετοί και Γενουάτες συγκρούστηκαν για το ποιος θα το αναλάβει, με αποτέλεσμα το σχέδιο να διαρρεύσει και να πάρουν οι Οθωμανοί τα απαραίτητα μέτρα. Το σχέδιο προδόθηκε πιθανότατα από τους Γενουάτες του Γαλατά, οι οποίοι είχαν εμπορικές συναλλαγές με τους Οθωμανούς πολύ πριν την άλωση αλλά παράλληλα και με τους Βυζαντινούς. Η μόνη τους ελπίδα πλέον ήταν η Δύση.


Στις 7 Μαΐου οι Τούρκοι χρησιμοποιώντας κλίμακες προσπάθησαν να φτάσουν στο εσωτερικό τείχος, όμως απέτυχαν με μεγάλες απώλειες. Στη συνέχεια προσπάθησαν να γεμίζουν την τάφρο με πέτρες, ξύλα, χώματα και πτώματα αλλά οι Λατίνοι και οι Βυζαντινοί τα βράδια την καθάριζαν και επιδιόρθωναν τα τείχη.

Από τα μέσα Απριλίου φημολογείτο πως πλοία της Γαληνοτάτης έφταναν στον Ελλήσποντο για να διακόψουν την πολιορκία. Ο Κωνσταντίνος ανακουφισμένος έστειλε ένα ταχύπλοο αυτοκρατορικό πλοίο για να συναντήσει το Βενετικό και να πάρει πληροφορίες που θα τους χρησίμευαν. Το πλοίο επέστρεψε χωρίς όμως ευχάριστα νέα γιατί πουθενά δεν συνάντησε το Βενετικό.

Στις 21 Μαΐου ο Μωάμεθ έστειλε πρέσβη στα τείχη και ζήτησε από τον αυτοκράτορα να παραδοθεί ειρηνικά. Ο Κωνσταντίνος τον ενημέρωσε πως δεν είναι δική του η πόλη για να του την παραδώσει και ότι έχουν αποφασίσει να πεθάνουν με την θέλησή τους. Στις 27 Μαΐου ο σουλτάνος συγκάλεσε συμβούλιο για το αν θα συνεχιζόταν η πολιορκία ή όχι. Ο Βεζίρης Τσανταρλή Χαλίλ πασά, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του Μωάμεθ, δεν ήθελε την πτώση της Βασιλεύουσας διότι θεωρούσε πως θα χαθεί πολύς κόσμος και ότι μετά από καιρό θα ήταν πιο εύκολο να παρθεί μια πόλη που αποδυναμωνόταν με το χρόνο στα χέρια των Βυζαντινών και προσπαθούσε να σταματήσει την πολιορκία. Τελικά αποφασίστηκε ότι θα συνεχίσουν και η μέρα έναρξης ορίστηκε η 29η Μαΐου. Λόγω αυτού ο σουλτάνος τον εκτέλεσε αμέσως μετά την Άλωση της Πόλης την 1η Ιουνίου με την κατηγορία ότι συνεννοούνταν κρυφά με τους Βυζαντινούς. Ο Μωάμεθ υποσχέθηκε στο στράτευμα τριήμερη λεηλασία. Οι Βυζαντινοί από την άλλη μεριά προσπαθούσαν να επιδιορθώσουν τα τείχη κυρίως στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού με ό,τι υλικά είχαν.


Στις 28 Μαΐου έγινε κατανυκτική λειτουργία στην Αγία Σοφία όπου παρευρέθηκε ο αυτοκράτορας, κοινώνησε και ζήτησε συγχώρεση από όλους. Στη συνέχεια επέστρεψε ο καθένας στη θέση του. Η επίθεση άρχισε τρεις με τέσσερις ώρες πριν ξημερώσει η 29η Μαΐου και από τις τρεις πλευρές της Πόλης. Η έφοδος άρχισε με τα σώματα των ατάκτων. Η πρώτη και η δεύτερη έφοδος αποκρούστηκαν με επιτυχία. Τότε ο Μωάμεθ διέταξε να προχωρήσουν στη μάχη οι γενίτσαροι. Ο Ιουστινιάνης είχε τοποθετηθεί στο κρισιμότερο σημείο, όπου τραυματίστηκε θανάσιμα, με αποτέλεσμα να ζητήσει να φύγει. Ο Κωνσταντίνος τον παρακάλεσε να μείνει όμως δεν κατάφερε να τον μεταπείσει.


Αυτή του η κίνηση έφερε σύγχυση στους αμυνόμενους και οι Τούρκοι εισέβαλαν κατά δεκάδες μέσα στην Πόλη από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού. Ο αυτοκράτορας συνέχισε να πολεμά γενναία, ώσπου έπεσε νεκρός. Ο θάνατος του στις επάλξεις των τειχών σήμανε και το τέλος της βυζαντινής πρωτεύουσας. Παρόλα αυτά το νεκρό σώμα του δε βρέθηκε ποτέ. Ήταν Τρίτη 29 Μαΐου 1453 και ώρα 02:30μ.μ.

Οι Οθωμανοί ξεκίνησαν αμέσως τη λεηλασία, μάζευαν σκλάβους, έσφαζαν όσους προσπαθούσαν να αντισταθούν και κατέστρεφαν εκκλησίες. Μόνο λίγοι Κωνσταντινουπολίτες κατάφεραν να σωθούν. Το βράδυ μπήκε ο σουλτάνος στην Πόλη και οι Γενουάτες του Γαλατά του έδωσαν τα κλειδιά. Επίσης ο Γεννάδιος έγινε πατριάρχης υπό το νέο κύριό του, τον σουλτάνο Μωάμεθ Β΄. Το σημαντικότερο ήταν ότι καθώς ήταν έφιππος και αντίκρυζε την απόλυτη καταστροφή ο σουλτάνος είπε: «Τι πόλη δώσαμε στο κούρσεμα και στην καταστροφή!». Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς.

Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.


Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης διήρκησε πενήντα τέσσερις μέρες και ήταν το τέλος μιας μακράς και ένδοξης ιστορίας.

Μετά την Άλωση ο Μωάμεθ μετέφερε την πρωτεύουσα του Οθωμανικού κράτους από την Αδριανούπολη στην Κωνσταντινούπολη.

Όμως η πόλη ήταν ερειπωμένη και ερημωμένη, αφού τα δυο 24ωρα μετά την Αλωση σφαγιάστηκαν περίπου 30.000 κάτοικοί της. Ετσι μια από τις πρώτες ενέργειες του Μωάμεθ Β’ ήταν να φέρει εποίκους στη νέα πρωτεύουσα από άλλες περιοχές του κράτους.

Πρώτα έφερε Τούρκους κυρίως από την περιοχή της Προύσας και αμέσως μετά Ελληνες από τη Θράκη. Οι Ελληνες συγκεντρώθηκε στις συνοικίες Φανάρι, Πύλη της Αδριανούπολης και Ψαμαθιά.

Όμως εκτός από Ελληνες και Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη εγκαταστάθηκαν με τη βία Αρμένιοι, δόθηκαν κίνητρα στους Εβραίους της Ευρώπης και της Ισπανίας να μετοικίσουν, ενώ οι Γενουάτες παρέμειναν εγκατεστημένοι στη συνοικία του Γαλατά. Ετσι η Κωνσταντινούπολη απέκτησε ένα πολυεθνικό χαρακτήρα.

Το 1477 η απογραφή πληθυσμού έδειξε ότι :

9.486 σπίτια κατοικούνταν από Τούρκους, 

3.743 από Ελληνες, 

1.647 από Εβραίους, 

434 από Αρμένιους, 

384 από Αρμένιους, 

332 από Φράγκους (κυρίως Γενουάτες), 

267 από Χριστιανούς της Κριμέας και 

31 από τσιγγάνους.

Συνολικά οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης εκείνη την εποχή υπολογίζονταν σε 80.000 άτομα.


Αυτή ήταν και η τελευταία πράξη του δράματος που έμελλε να αλλάξει συνολικά την ανθρώπινη Ιστορία, όχι μόνο την ελληνική. Κι αυτό γιατί με την εγκατάσταση των Οθωμανών στην Ανατολική Μεσόγειο πλήθος λογίων Ελλήνων θα μετοικίσουν στην Δύση, μεταλαμπαδεύοντας έτσι τα κλασσικά και βυζαντινά χειρόγραφα. Επιπλέον, με την οθωμανική κυριαρχία στην περιοχή κλείνουν οι χερσαίοι εμπορικοί δρόμοι προς την Ανατολή ωθώντας έτσι τις μεγάλες ναυτικές δυνάμεις της Δύσης σε αναζήτηση ναυτικών οδών εγκαινιάζοντας την Εποχή των Μεγάλων Ανακαλύψεων.

Για εμάς, η Άλωση της Πόλης, η πτώση του Βυζαντίου θα καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως το τέλος μιας εποχής δόξας που θα δώσει τη θέση της στην Τουρκοκρατία για τους επόμενους τέσσερις με πέντε αιώνες. Πιο ουσιαστικά όμως, η Άλωση θα σηματοδοτήσει το πολιτικό τέλος του Ελληνισμού και την αποκοπή του από τα μεγάλα γεγονότα της Αναγέννησης που ακολοθούσαν.



Η λαϊκή παράδοση απέδωσε το γεγονός με τους περίφημος «λαϊκούς θρήνους» και από την πρώτη στιγμή φρόντισε να μυθοποιήσει τόσο το θάνατο του Παλαιολόγου όσο και την ίδια την πτώση της Πόλης. Έτσι, στη λαϊκή μυθολογία αποτυπώθηκε ο θρύλος του μαρμαρωμένου βασιλιά, του μοναχού με τα μισοτηγανισμένα ψάρια αλλά και της Κερκόπορτας, η οποία έμεινε ανοιχτή επιτρέποντας στους Τούρκους να εισέλθουν στην Πόλη.

Αλλόκοτα περιστατικά, επενέργεια των στοιχείων της φύσης, ακόμη και οι ουράνιες δυνάμεις όλα επιστρατεύονται στη λαϊκή αντίληψη προκειμένου να μεταδώσουν το τραγικό γεγονός και μαζί μ' αυτό την ατέρμονα επαναλαμβανόμενη ευχή:


«Σώπασε κυρα-Δέσποινα και μη πολύ δακρύζεις

Πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι»

Η Συντακτική Ομάδα Akarnanika.blog


.....................................................................................................................