ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΙΚΟΣ: Η ανεξαρτητοποίηση του συνεργάτη μου και φίλου Νίκο δεν μου ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία

Η ανεξαρτητοποίηση του συνεργάτη μου και φίλου Νίκο δεν μου ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία . Είχαν προηγηθεί δυο ψηφίσεις εν μέρους μου σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ,οι οποίες ενόχλησαν και δικαίως ίσως, μετά την στάση του κυρίου Δημάρχου με προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς ανεπίτρεπτους τόσο προς το πρόσωπο μου ,όσο και προς το Πρόσωπο του Δημοτικού Συμβούλου της ελάσσονος αντιπολίτευσης κυρίου Νικολάου Ζώγα .


Η πρώτη απόφαση που ενόχλησε τον φίλο μου τον Νίκο ήταν η ψήφιση από εμένα πέρσι του τεχνικού προγράμματος της τότε νέας Δημοτικής Αρχής ,στην οποία θεώρησα ,ότι θα έπρεπε να έδινα την ευκαιρία να εφαρμόσει το πρόγραμμα της ,μιας και αυτό είχε εγκρίνει πρόσφατα με την επιλογή του ο λαός του Δήμου μας ,το οποίο πρόγραμμα όχι μόνο δεν εφάρμοσαν ,αλλά το κακοποίησαν με συνεχείς και σχεδόν σε όλα τα συμβούλια αναμορφώσεις και με την σωρεία απευθείας αναθέσεων και κατατμήσεων .

Και η δεύτερη στο τελευταίο συμβούλιο για το οποίο είχα πει φθάνει πια δεν θα τους ψηφίσουμε την αναμόρφωση .

 Όταν όμως είδα μαζί με τον συνεργάτη μου Χρήστο Κολοβό που ήμασταν παρόντες από την παράταξη μας στο συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη ,πως η αναμόρφωση αναφερόταν κατά κόρον σε πληρωμές εργαζομένων , στη προμήθεια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για την έμπρακτη στήριξη των ευπαθών ομάδων του Δήμου αλλά και για την πληρωμή ( παρά το γεγονός ότι το κόστος ήταν μεγάλο 24000 ευρώ ) για συμβούλους για την κατασκευή μονοπατιών για εναλλακτικό τουρισμό και εκπόνηση σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Κοινοτήτων Αστακού, Μύτικα , Κανδήλας και Φυτειών του Δήμου Ξηρομέρου μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ ,προκειμένου να μην χαθούν χρήματα για τον Δήμο ,είπα πως είμαι μετά από όλα αυτά με κρύα καρδιά να ψηφίσω ναι.

 Αγαπητέ Νίκο με απόλυτη επίγνωση της ευθύνης μας έναντι των Ξηρομεριτών, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν το όραμα και τις δυνατότητες μας, προσπαθούμε για γόνιμη και δημιουργική αντιπολίτευση ,παρουσιάζοντας συχνά αλγεινές εικόνες τόσο στην καθαριότητα ,όσο και στην ύδρευση ,στηλιτεύοντας παράλληλα την κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος, μέσα από τη σύνθεση δυνάμεων και με συνεργασία με όρους καλής πίστης.

 Έτσι για εμένα παραμένεις φίλος και συνεργάτης ,σεβόμενος την απόφαση σου ,η οποία θέλω να πιστεύω ,ότι θα είναι προσωρινή και πάλι θα είμαστε στα ίδια μετερίζια μέσα από τα θετικά μας αλλά και τα ανιδιοτελή λάθη μας, διότι ουδείς αλάθητος με πρώτο εμένα.

Πρέπει να ξέρεις πως αισθάνομαι ,ότι εσύ δεν μου χρωστάς τίποτα ,αλλά εγώ σου χρωστάω πολλά για τον αγώνα που έκανες ανιδιοτελώς για εμένα και έτσι η εκτίμηση μου προς το πρόσωπο σου και την οικογένεια σου παραμένει αναλλοίωτη και περιμένω την στιγμή να τα πούμε από κοντά όλοι οι φίλοι της παράταξης .

Σου εύχομαι χαρούμενες και ευτυχισμένες γιορτές με την οικογένεια σου με υγεία .

 

Αστακός 22/12/2020

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Στάικος




Η ιστορία του «Πάρτα Όλα» σβούρα

 


Παιγνίδι για μικρούς και μεγάλους, που παίζεται στη χώρα μας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με χρήματα ή όχι, για το καλό το νέου χρόνου.


Στο επίκεντρο του παιγνιδιού βρίσκεται μία σβούρα, κοκάλινη παλιότερα, πλαστική σήμερα, στις έξι πλευρές της οποίας αναγράφονται οι εντολές προς τους παίκτες και συγκεκριμένα:

  • Πάρε ένα
  • Βάλε ένα
  • Πάρε δύο
  • Βάλε δύο
  • Πάρτα όλα
  • Βάλτε όλοι
Αρχικά, οι παίκτες που συμμετέχουν στο παιγνίδι συμφωνούν για τη συνεισφορά τους στην μπάγκα, που μπορεί να είναι χρήματα, μάρκες ή και φασόλια παλιότερα, όταν το παιγνίδι γίνεται καθαρά για ψυχαγωγικό σκοπό. Ο πρώτος παίχτης στριφογυρίζει τη σβούρα και περιμένει αυτή να «καθίσει», οπότε διαβάζει την εντολή τής πάνω πλευράς και πράττει αναλόγως. Ακολουθεί ο δεύτερος, ο τρίτος κ.ο.κ.
Όταν η εντολή είναι «πάρε ένα ή δύο», ο παίκτης κερδίζει από την μπάγκα μία ή δύο μονάδες, ενώ στο «βάλε ένα ή δύο» βάζει στη μπάγκα μία ή δύο μονάδες. Στην εντολή «βάλτε όλοι» συνεισφέρουν στην μπάγκα όλοι οι παίχτες από μία μονάδα, ενώ στο «πάρτα όλα» ο τυχερός τινάζει την μπάγκα στο αέρα.
Το παιγνίδι έλκει την καταγωγή του από την αρχαία Ρώμη και από εκεί διαδόθηκε στην Ευρώπη. Υπάρχουν αναφορές ότι παιζόταν στην Αγγλία τον 18ο αιώνα με την ονομασία teetotum, όπως ονομάζεται και σήμερα στα αγγλικά. (απαντάται και την ονομασία «Put and Take»). Ένα είδος «πάρτα όλα» με την ονομασία ντρέιντελ (dreidel) παίζεται από τους Εβραίους κατά την εορτή της Χανουκά, ενώ με την ονομασία perinola το συναντάμε στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ευχές του Αντιδημάρχου Δήμου Αγρινίου Βασιλείου Φωτάκη

 


Φωτάκης Φ. Βασίλειος

Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Προγραμματισμού, 

Ανάπτυξης και Πληροφορικής

Δήμου Αγρινίου

ΔΤ Θανάση Παπαθανάση Προέδρου Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας

 

«Το σημαντικό είναι να εμπιστευθούμε τους επιστήμονες μας» δήλωσε ο Θανάσης Παπαθανάσης Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κατά την παρουσία του στην ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «...από τις έξι» με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πιτταρά για τον επικείμενο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.
«Το σημαντικό είναι να υπάρξει η σωστή ενημέρωση και να εμπιστευθούμε τους επιστήμονες μας για να πετύχει αυτό το τεράστιο εγχείρημα. Πρέπει να εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού για να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης. Ο φαρμακοποιός και πάλι θα συνδράμει με τον επιστημονικό και συμβουλευτικό του ρόλο στην εθνική προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος» κατέληξε ο κ.Παπαθανάσης.


 Το link της παρουσίας του κ.Παπαθανάση στην ΕΡΤ1

Π.Δ.Ε.ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2021 ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΨΟΥΣ 20 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

 


Νεκτάριος Φαρμάκης: «Διαθέτουμε το 11% του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας για να στηρίξουμε την τοπική επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση την κοινωνία»


“Ένα νέο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ θα ανοίξει σύντομα με κατεύθυνση τις μικρές επιχειρήσεις. Οι υπηρεσίες μας δίνουν πραγματικό αγώνα να σχεδιάσουν σωστά και βάσει των οδηγιών μας τη νέα δράση ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας, έχοντας πλέον αξιολογήσει και τα αποτελέσματα του τρέχοντος προγράμματος των 30 εκατ. ευρώ”


Με αυτόν τον τρόπο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης έδωσε το περίγραμμα για τη στόχευση που θα έχει το νέο πρόγραμμα που προβλέπει επιπλέον οικονομική στήριξη με 20 εκατ. ευρώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. 

Μιλώντας σήμερα Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020, στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι αποτελεί επιλογή της Περιφερειακής Αρχής, το νέο πρόγραμμα να διαμορφωθεί με διαφορετικές παραμέτρους και να έχει διαφορετική στόχευση. «Στην πρώτη φάση επιλέξαμε να είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί, ενισχύοντας τις επιχειρήσεις με τους περισσότερους εργαζόμενους. Πριμοδοτήσαμε την απασχολησιμότητα. Στη νέα δράση όμως στοχεύουμε στις μικρές επιχειρήσεις, στον αυτοαπασχολούμενο, τον ελεύθερο επαγγελματία, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις”  υπογράμμισε, τονίζοντας πως «η Περιφέρεια δεν είναι κάτι πέρα και πάνω από την κοινωνία. Είμαστε η κοινωνία..!».

«Είχαμε την ετοιμότητα να διαθέσουμε το 11% του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση της ίδιας της κοινωνίας», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι από τις 12 Νοεμβρίου 2020 δόθηκε η δυνατότητα στις Περιφέρειες να υπερβούν τους αρχικούς προϋπολογισμούς και να προχωρήσουν σε επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Έκτοτε ξεκίνησε η επεξεργασία των στοιχείων και των δεδομένων που προέκυψαν από τον πρώτο κύκλο, ώστε η νέα δράση να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην προηγούμενη. 

«Αυτή η περιφερειακή Αρχή, μέσα σε έναν χρόνο έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο πακέτο έργων και δράσεων, που αντίστοιχο δεν υπήρξε ποτέ. Γιατί εμείς δώσαμε μια υπόσχεση στους πολίτες για αλλαγή νοοτροπίας και ταχύτητας και θα τη τηρήσουμε. Με πράξεις, όχι με λόγια!» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης.

Σημειώνεται ότι με βάση όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης, η νέα δράση θα δημοσιευθεί μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2021 και θα συμπεριλάβει μεγάλο αριθμό επαγγελματιών που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στην πρόσκληση που έληξε στις αρχές Νοεμβρίου. Η διαφορετικότητα του νέου προγράμματος σε σχέση με το προηγούμενο των 30 εκατ. ευρώ που βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης - διαδικασία που ολοκληρώνεται από τον ΕΦΕΠΑΕ εντός του μήνα - είναι ότι το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει όλους ανεξαιρέτως τους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και θα στοχεύει στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Οι δυνητικοί δικαιούχοι θα μπορούν να απασχολούν μέχρι και τρεις εργαζόμενους, χωρίς να ισχύει πριμοδότηση απασχόλησης.


ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 200 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ


Επίσης, το Σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Σχέδιο Δράσης για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.  Η θεματολογία των εκδηλώσεων  θα είναι σε ευθεία σύνδεση με το αντικείμενο και τη στόχευση της δράσης «Δυτική Ελλάδα 2021». 

«Στόχος είναι να τιμηθούν τα πρόσωπα και οι αρχές της Επανάστασης, να αναδειχθεί με νεωτεριστικό τρόπο το σχετικό υλικό, καθώς και να αναπαρασταθούν και να διαδοθούν με σύγχρονα, ελκυστικά και προσβάσιμα στο γενικό κοινό μέσα ιστορικές σκηνές, αναφορές και πληροφορίες, εστιασμένα όχι μόνο στη συμβολή της Δυτικής Ελλάδας στην Ελληνική Επανάσταση, αλλά και της Επανάστασης στη διαμόρφωση της νεότερης Ελλάδας» τόνισε κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέας Φίλιας και πρόσθεσε ότι με  την αξιοποίηση υφιστάμενου εξοπλισμού, όπως κινητών συσκευών και infokiosks, για την προβολή σχετικού ιστορικού και πολιτισμικού υλικού, θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας μικρών κινητών εκθέσεων που θα μπορούν να εγκαθίστανται προσωρινά σε σχολεία, μικρές αίθουσες απομακρυσμένων χωριών, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα συμμετοχής στους εορτασμούς ακόμη και κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών.

- Η συνεδρίαση συνεχίζεται με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ενώ θα ακολουθήσει η ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το οικονομικό έτος 2021. 


« ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΟ ΓΟΥΡΝΟΠΕΤΣΙ » Γράφει ο Αλέξανδρος Κυριαζής


 Δύο σημαντικά γεγονότα προς το τέλος του Φθινοπώρου του 1941 είχε επιφυλάξει για την Πατρίδα και κατ’ επέκταση και για μας τα παιδιά ο πρώτος χρόνος της Γερμανοϊταλικής κατοχής : 
 

Το πρώτο ήταν ότι οι καμπάνες της Εθνικής Αντίστασης δεν είχαν σημάνει ακόμη , και ο Λαός ακέφαλος ήταν αφημένος στην τύχη του αυτός και το βιός του, που πιο πάνω περιγράψαμε. 


 Δεύτερον: 
 ο υποσιτισμός , είχε απλωθεί και στην ύπαιθρο, τουλάχιστον στις πολυμελείς οικογένειες , δείχνοντας τα δόντια του καθώς απλωνόταν καθημερινά όλο και σε μεγαλύτερα στρώματα Λαού που δεν είχαν ζωικό κεφάλαιο .
Τρίτον: 
Στις ελλείψεις μας αυτές, προστέθηκε από τις αρχές Δεκεμβρίου και ο Σιβηρικός παράγοντας το κρύο , με πολλούς βαθμούς κάτω του μηδενός για μήνες , που μας αποστέρησε και αυτά ακόμη τα λάχανα. Όλες οι χέρσες εκτάσεις ένας μεγάλος παγετώνας. Ο θάνατος πήρε μεγάλες διαστάσεις και πρόωρα έφυγε πολύς γεροντικός κόσμος μαζί με ένα σωρό οικογενειάρχες φυματικούς . Όλα αυτά ανέβαζαν το δράμα του Λαού μας προς την κορύφωση της τραγωδίας του. 
 Παιδί ενδεκάχρονο ζούσα τη μοναξιά μου και την ανέχειά μου, καθώς στον υποσιτισμό της φαμελιάς μας , ενσωματωμένα και η ξυπολησιά , τα τριμμένα μάλλινα ρούχα , το σαπούνι της υγείας και τα τόσα άλλα , όλα μαζί ένα κουβάρι φθοράς δεμένο πάνω μας , που μαρτυρούσαν , παρατηρώντας την λιποβαρή υπόστασή μας με τα γυμνά πλευρά του σώματός μας που επιβεβαίωναν του λόγου το αληθές. 
Τα παπούτσια μου αγορασμένα από το 1939 με είχαν εγκαταλείψει. Ήμουν εντελώς ξυπόλητος . Και όμως συνηθισμένοι σ’ αυτά , τα παραβλέπαμε και δεν δίναμε σημασία. Την προσοχή μας ,τραβούσε προσθαφαιρώντας τις ημέρες , η γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους και η προσμονή της απλοχεριάς των αγαθών κατά τις ευχάριστες οικογενειακές και συγγενικές στιγμές μετά τις εκκλησιαστικές υποχρεώσεις μας 
Όμως ρυθμιστής όλων των ανωτέρω , ήταν η «μεγάλη » σφαγή των καλοθρεμμένων με βελάνι χοίρων ( γουρουνιών) που έφταναν τις 120 οκάδες , τα οποία θα εξασφάλιζαν στις οικογένειες το κρέας και το λίπος για ένα μεγάλο διάστημα. 
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα , ο δάσκαλός μας Γεώργιος Τασούλης λόγω της κατάρρευσης του Κράτους , δεν ημπορούσε να παραμείνει διδάσκων το επόμενο χρόνο χωρίς χρήματα . Μας ειδοποίησε να φέρουμε όλοι από ένα σακούλι καλαμπόκι σε αντιστάθμισμα της αμοιβής του , για το πρόωρο ενδεικτικό που θα μας έδινε.
 Δεν ανταποκρίθηκε ο πατέρας μου γιατί είμαστε 9 παιδιά στο έλεος της μεγάλης ανέχειας. Είχε πάρει την απόφασή του να με στείλει να συνεχίσω μετά τις διακοπές των εορτών το Γενάρη , στο σχολείο της Μαχαιράς στο διδάσκαλο Γεροπάνο . Θα έμενα όπως και έγινε στο εξάδελφό του Χρίστο Μπαρμπαρούση όπου εκεί είχαν πρόβατα και η διατροφή ήταν αρκετά βελτιωμένη. Πως όμως , να πήγαινα ξυπόλητος; Θα διασύρονταν το όνομα της οικογένειας . Ένας καβγάς τρικούβερτος άναψε στο ανδρόγυνο.
- Ε μαρέ Θωμά , πώς θα το στείλ ‘ς το πιδί στ’ Μαχαιρά ξ’πόλ’το; -
Δεν ντρέπεσαι γυναίκα, έχω χρήματα ; Πως θα τα πάρω αυτά τα παπούτσια; Αντάλλαξαν και άλλες κουβέντες πιο βαριές και μη ανακοινώσιμες. 
Τόση ισχύ είχε η συμπεριφορά του «νοικοκύρη» , που η μάνα μου με πήρε αργότερα παράμερα και μου λέγει : - Πες του πατέρα σου Αλέξανδρε με καλό τρόπο , (γιατί εμένα δεν με ακούει) να σου φτιάξει πρόχειρα παπούτσια από το τομάρι του γουρουνιού που θα σφάξουμε τα Χριστούγεννα . Τώρα είναι η ευκαιρία! Δεν είχε βλέπεις το θάρρος να το πει εκείνη. Λίγο αργότερα θα βρεθεί η ευκαιρία και θα απευθυνθώ με τις λέξεις : - Πατέρα σε παρακαλώ , δεν μπορείς να μου φτιάξεις ένα ζευγάρι γουρνοθηλιές (γουρνοτσάρουχα) από καμιά άκρη από το τομάρι του γουρουνιού ; ( που θα σφάξουμε ) έχουν και άλλα παιδιά στο χωριό –Μωρέ παιδί μου , το έχουμε να φτιάσουμε το σαμάρι του γαϊδάρου που είναι πληγιασμένο ένα χρόνο χωρίς καλό σαμάρι. Έτσι κρίνονταν η προτεραιότητα τότε . – Δεν πειράζει πατέρα αν δεν φτάσει ας πάω έτσι. Μετά την εκδορά φώναξε τον επιστήθιο φίλο και κουμπάρο του Χρήστο Καραμπέκιο γνώστη αυτού του είδους της υπόδησης , και όλος χαρά πήγα στο σχολείο του Μαχαιρά με τα καινούργια γουρνοπάπουτσα . 
 Στις συναντήσεις μας , με τα παιδιά της ηλικίας μου, διαπίστωνα ότι σε τέτοιο σημείο είχε φτάσει η πείνα και η ανέχεια , ώστε και τα τομάρια από τις σφαγές των χοίρων το χειμώνα του 41 φαγώθηκαν κρυφά από τα ίδια τα παιδιά παρά τις απαγορεύσεις των γονιών ,που το προόριζαν όλοι να το χρησιμοποιήσουν στη σαγματοποιία για τα σαμάρια των ζώων που ήταν εντελώς απαραίτητο για να τα προφυλάσσει από τις πληγές και να προσδώσουν σταθερότητα και ισορροπία στα φορτία.
Να η διήγηση , του και σήμερα εν ζωή Παναγιώτη Μπιτσώρη. - 
 Είμαστε πολλά παιδιά και είχαν περάσει οι γιορτές. Βλέπαμε το γουρουνίσιο τομάρι κρεμασμένο παράμερα στην άκρη στο χαγιάτι και το φέρναμε γύρω- γύρω. Με το σουγιά κρυφά έκοψα μια μέρα από το τομάρι ένα μικρό κομματάκι και το έβαλα στα κάρβουνα . Σε λίγο μοσχοβόλησε από το λίπος του όλο το δωμάτιο . Το φαγητό του ήταν τόσο ωραίο. Ακολούθησαν και τα άλλα παιδιά αλλά την ώρα που οι γονείς έλειπαν σε δουλειές ως που τελείωσε.
 Με τα γουρνοπάπουτσα, παρ’ όλες τις μικρο- πληγές που κάνουν στα πόδια και πιο πολύ στις φτέρνες, πέρασα μέχρι το 15 Αύγουστου του 1942. Οπότε ήρθε και για κείνα το τέλος. Συνόδευσα τη μάνα μου στο Λιγοβίτσι στη γιορτή της Μονής που είναι στο όνομα της Παναγίας. Αφήσαμε με άλλους συνεκδρομείς τα πράγματά μας σε μια ασφάκα , και μαζί με αυτά κρυφά στη ρίζα στο μέσον και τις γουρνοθηλιές μου , από προσταγή της μάνας μου : - Δεν πηγαίνουμε με τα ζγαρώνια στη Παναγία είναι ντροπή! Όταν επέστρεψα δεν τα βρήκα. Η μυρουδιά του λίπους που φέρνει η ζέστη του καλοκαιριού, είχε τραβήξει τους σκύλους οι οποίοι τα έφαγαν. 
Γύρισα ξυπόλητος στο χωριό. Με μια ακόμη πιο εξευγενισμένη μορφή έκανα χρήση του δέρματος του χοίρου , στην πρώτη τάξη του Εαμικού Γυμνασίου Αστακού τον Σεπτέμβριο του 1944. Μόνο σόλες . Τα φόντια από μαλλί , ήσαν πλεγμένα με το βελονάκι.
Από το  βιβλίο ΝΙΣΑΦΙ του Αλέξανδρου Κυριαζή.


Μπαμπίνη ΙΝ

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ: Ο οριστικός πίνακας πρόσληψης της ΣΟΧ 2/2020, για πλήρωση 1 θέσεως ΙΔΟΧ ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών (Κέντρο Κοινότητας).

 

proslipsis dimos xiromeroy 892017 
Αστακός, 22.12.2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.
 
Ο Δήμος Ξηρομέρου, μετά την δημόσια πρόσκληση της αριθ. ΣΟΧ 2/2020 (ΑΔΑ ΨΩ81ΩΚΖ-ΚΛΗ) προκήρυξης για πλήρωση 1 θέσεως ΙΔΟΧ ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών (Κέντρο Κοινότητας) διάρκειας ενός (1) έτους (https://www.dimosxiromerou.gr/nea-drastiriotites-dimou-ksiromerou/2948-proslipseis-sox2-1102020), ανακοινώνει τον οριστικό πίνακα κατάταξης των υποψηφίων.
 
Εκ του Δήμου Ξηρομέρου
Συν.:
Το πρακτικό του πίνακα πρόσληψης.
 
.....................................................................................................................