ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ: ''Ο ΜΥΡΩΝ ΤΗΣ ΛΥΚΙΑΣ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-Εντυπώσεις από Προσκυνηματικό ταξίδι εις τα Μύρα της Λυκίας στη Μικρά Ασία

                                                      
«  Είτα  την Λυκίων πόλιν, την μυρίπνουν τε και τρισόλβιον, εν ήπερ ο Μέγας Νικόλαος, ο του Θεού  θεράπων, αναβλύζει  τα μύρα  κατά  το της  πόλεως  όνομα».

(Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος)

       Από  μικρό  παιδί  αγαπητοί  φίλοι,  οι  λέξεις  αυτές  δεν ήσαν άγνωστοι σε  εμέ, ούτε ως  ρήση,  ούτε  ως  έννοια, καθώς στα  παιδικά μου  χρόνια  συνεπικουρούσα  τον εφημέριο εις το ιερό  του  καθήκον επί  δεκαετία(αν  και  συνέπεσε  αυτή  μου η επικουρία  με την υποδούλωση  του  Έθνους το 1941) παράλληλα  με τη σταθερή  επιλογή  των γονιών μας, να μας  εμπεδώνουν  εντέχνως τη χριστιανική αγωγή και  το σεβασμό  μας , στον πολιούχο  μας ΆγιοΝικόλαο.  
 
 Εις το ιερόν του αγίου Νικολάου άκουσα  το κροτάλισμα των  πολυβόλων από τα γερμανικά στούκας  το 1941  ανήμερα  του Πάσχα  επικαλούμενος  τη βοήθειά του  . 

Απέμενε  μόνο το  Προσκυνηματικό ταξίδι εις  τα Μύρα  της Λυκίας στη Μικρά Ασία,δια  να  ικανοποιήσω  το  θρησκευτικό  μου  κενό εν  τοις  πράγμασι.  Χάρη στην αγάπη δε του  αδελφικού  μου  φίλου ,τέως  εισαγγελέως κυρίου  Γεωργίου Μασσαλή , και  του  θρησκευτικού  μας συλλόγου, πραγματοποιήσαμε εξαήμερη  εκδρομή  στις αρχές  Δεκεμβρίου του 2012  εις  τα ιερά χώματα  της  Μικράς  Ασίας στο Νότιο τμήμα της  Τουρκίας,  όπου  δόθηκε η ευκαιρία  εις  τον κάθε  επισκέπτη  προσκυνητή,καθώς  διήρχετο τους  αρχαιολογικούς  χώρους να νοιώθει συγκλονισμένος, στοχαζόμενος τα ειρηνικά   έργα  των προγόνων μας , που μεσουράνησαν πλάι  στη θρησκεία  τους  Γένους  μας.   
Με σπαραγμό  ψυχής και με ρίγη ενθουσιασμού διαπιστώνεις ότι  όλα  τα αρχαία  ευρήματα, όπως Ναοί, στάδια, αγορές ,υδραγωγεία , αγάλματα  ,οικισμοί, φέρουν τη σφραγίδα  του Ελληνικού  πολιτισμού και  τα γράμματα  της ελληνικής αλφαβήτου, τα οποία  η Τουρκική προπαγάνδα εθελοτυφλούσα,διά ορισμένα  από αυτά, τα  αναφέρει  ως  Ρωμαϊκά  έργα παραβλέπουσα  την επ’ αυτών ελληνική  γραφή πριν από 2500 χρόνια. Μένει  κανείς με σαλεμένο  το νου  όταν στοχάζεται  ότι από τα  παράλια  της  Αττάλειας  και της Μαρμαρίδας μέχρι  την Σμύρνη  και πιο  πάνω  τη Κωνσταντινούπολη  των Παλαιολόγων, σε  ένα  μήκος  1700 χιλιομέτρων , με  τους αμέτρητους θαλασσίους  κόλπους και τις  εύφορες  πεδιάδες κατεχόντουσαν και  εκμεταλλευόντουσαν από  ελληνικά προοδευτικά  στοιχεία.Εις  μία τέτοια εύφορη   κοιλάδατην οποίαν διαρρέουν τρεις  ποταμοί,  εις  την ευρύτερη  περιοχή  του ΚΑΣ συναντά  ο προσκυνητής  τα  ΜΥΡΑ  της  ΛΥΚΙΑΣ. Σήμερα  αναφέρονται  με το όνομα   ΚΑΛΕ,το οποίον αντικατέστησε  προηγούμενο  που  ονομάζετο  ΝΤΕΜΒΡΕ. 
Το  όνομα  των Μύρων έλαβε κατά  το  Στέφανο Βυζάντιο  από μικρό  λευκό  λουλούδι  που  ανέδυε  άρωμα.  Ο  Στράβων  τοποθετεί  τα  Μύρα  σαν  την κυριότερη  πόλη  της Λυκίας.  Μετά  το  ταξίδι  του Αποστόλου  Παύλου, τα Μύρα  γίνονται Μητροπολιτική   έδραμε 33 επισκοπές.Ο Ναός  ευρίσκεται  εις  το  κέντρο  σχεδόν της  πόλης, περικαλλής  πελώριος, επιβλητικός, με την  αρχιτεκτονική  χείρα να  δημιουργεί  τρίκλιτη  Βασιλική, που απολήγει σε  παρεκκλήσια.Στο  κέντρο  του ναού  παραμένει  το παλαιότατο μαρμάρινο  δάπεδο με τα  ψηφιδωτά του ,  τις  ξεθωριασμένες  τοιχογραφίες και  τα τζάμια  στο ανατολικό παράθυρο.  
Σώζεται  η  μαρμάρινη  βάση  της  αγίας  τράπεζας πλαισιωμένη  από  τέσσαρες  κίονες  και  πίσω  αυτώντο σύθρονο Εντύπωση  προκαλεί και μεταφέρει  τον προσκυνητή ως  εν ονείρω  ζων ,η παντελής  απουσία  θυρών  και πυλών. Εις  τονότιο  τμήμα  του ναού , εντός  του  περιστυλίου υπάρχει  ο τάφος του Αγίου Νικολάου συλλημένος  .   Η σαρκοφάγος είναι συλλημένη  από  το  αριστερό  και  κάτω  μέρος  της. Τη σημερινή του  μορφή  ο ναός την έλαβε από τον αυτοκράτορα  του Βυζαντίου Κωνσταντίνο  Μονομάχο το  έτος  1043.Πειρατές  της Δύσης , μετέφεραν  το σκήνωματου αγίου εις το Μπάρι  της  Ιταλίας  το έτος  1087.μ.Χ. Τελευταία  λειτουργία έγινε  το  1922 λίγο πριν  τον  ελληνικό ξεριζωμό. ΄Επειτα έκλεισε  βαριά  η πόρτα  του  Τουρκικού  υπουργείου  πολιτισμού  , το οποίο  προστατεύει το  κτίσμα  σαν  μουσείο του . 
Τα  τελευταία  χρόνια (1983 ) επιτρέπει την επίσκεψη  και  λειτουργία διά τους  πιστούς   μόνο,κατά  την ημέρα  της  εορτής  του αγίου  ήτοι  την 6ην Δεκεμβρίου.Συγκινητική  ήταν η φετινή  Αρχιερατική  θεία  Λειτουργία εις  τη  βασιλική  του αγίου,χωροστατούντος  του Σεβ. Μητροπολίτου Μύρων κ.κ. Χρυσοστόμου και   πλειάδος  ακόμη  ιεραρχών εκπροσωπούντων το Πατριαρχείο και  άλλες  εκκλησίες  εν  οις  και  αρκετοί από  τη Ρωσική Ορθ.   εκκλησία.Ανάλογη και  η κοσμοσσυροή  των προσελθόντων  από  όλα  τα  μέρη  της  Ελλάδος  ως  και μεγάλο φιλόθρησκο  τμήμα  της  Ρωσίας  , το οποίο τιμά  ιδιαιτέρως τον άγιο Νικόλαο  τον οποίον  και  θεωρεί  προστάτη του . 
Οι  στιγμές  που επεκράτησαν κατά  τη θεία  λειτουργία ήσαν  στιγμές  συγκινητικές , ψυχικής  ανάτασης και μυσταγωγίας   καθώς  παρακολουθούσαμε όλοι  με κατάνυξη και αναμμένα  κεριά.Ας δούμε  τώρα με δυό  λόγια  την αφετηρία  και το έργο  του Αγίου Νικολάου  μέσα  εις  τα  στενά  όρια και  τον ολίγο χώρο που  μας  δίδει  αυτό  το φύλο του συλλόγου  μας. Βλέπει  το φως  της ζωής  εις  το μικρό  χωριό  Πάταρα,παραπλήσιο  των Μύρων. Ανδρώνεται κοντά  εις  το θείο του ηγούμενο  της μονής Ν. Σιών ,τον οποίο  και διαδέχεται αργότερα  ως  ιερεύς. Επίσκοπο  Μύρων τον συναντούμε λίγο  μετά ή  προς  το 300.μ.Χ.  να  πρωτοστατεί ημέρα  και νύχτα  εις  τον εκχριστιανισμό  της  κοινωνίας και  της  χριστιανικής  δομής  των Μύρων, τον οποίον  ολοκληρώνει  το  325.μ.Χ.  Μετά  το ταξίδι  του αποστόλου  Παύλου ,η θρησκεία  εις τα Μύρα  έγινε  αποδεκτή σχεδόν από το σύνολον των κατοίκων και  η  πόλη  έδρα  Μητροπολιτική. Οι χριστιανικές  δραστηριότητες  τόσες  πολλές  και  τόσον  μεγάλες,  ώστε  να  θεωρείται  προστάτης  των ορφανών, των ψαράδων,των αρτοποιών. Η παράδοση  αναφέρει  πολλά  θαύματα  του αγίου,  όπως  θεραπείες  νοσούντων, πλουτισμό  των πενήτων. 
   Το χριστεπώνυμο  πλήθος ανταπέδιδε έμπρακτα  προς  τον άγιο Νικόλαο την ευγνωμοσύνη του, βαπτίζοντας το  πρωτότοκο   παιδί  κάθε  οικογένειας το οποίο  και  έπερνε  το όνομα :Νικόλαος . Κοιμήθηκε και  ετάφη εις  τον χώρον της εκεί επισκοπής  το  έτος  330 .μ.Χ.Συγκινητική  η εφετινή  πρόσκληση  σε γεύμα μετά  τη Θεία  Λειτουργία ,  που ήτο   προσφορά  του Μητροπολίτου Μύρων Χρυσοστόμου  . Διανύσαμε  πεζή  αρκετούς  τουρκικούς  δρόμους  ως  που να φθάσουμε στο εστιατόριο,αδελφομένοι άδοντες με τις  εκατοτοντάδες  των Ρώσων , υπό  την κάλυψη φιλαρμονικής και  ελληνικών οργάνων  με  το  συγκινητικό  τραγούδι από τη γή της Ιωνίας   : από  ξένο  τόπο κ’ απ’ αλαργηνό.  Η ψυχική  αυτή  ανάταση  μας  κράτησε χαρούμενους και  εναπέθεσε  στις  καρδιές  μας την υποχρέωση  να  ξαναπάμε του Χρόνου.  Μέχρι  τότε, αφήνουμε στο  κατώφλι  της  Ιστορίας   μας, τον όμηρο ο οποίος  θα φωτίζει και θα  καταυγάζει  το  πνεύμα  του ΄Εθνους  μας, τους χιλιάδες  νεκρούς  μας, εις  τα Ιωνικά  χώματα  που  θα παραμένουν αδικαίωτοι  ήρωες για  πάντα  700 χιλιόμετρα  από τις  ακτές  του Αιγαίου και  τον άγιο Νικόλαο με  την εκκλησία του,  που έχει  τα Μύρα  της Λυκίας  και άφησε  μνήμη αγαθού, ενάρετου φιλανθρώπου και δραστήριου Ιεράρχη να παραμένει για  τους  κατοίκους  της Μπαμπίνης σύμβολο  αιώνιο και ακατάλυτης  αγάπης και ειρήνης.



Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

 


παγκόσμια ημερα ΑΜΕΑ
 
Ημερομηνία 2.12.2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.
 
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας. Η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες μέσω εθνικών, περιφερειακών και παγκόσμιων προσπαθειών, καθώς και η αύξηση της ευαισθητοποίησης.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς, στις Περιφέρειες, στους Δήμους και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.
Επιπλέον, η επέτειος αυτή, πέρα από τον ισχυρό συμβολισμό της, απαιτεί από όλους μας συστηματική αλλαγή νοοτροπιών και υιοθέτηση και εφαρμογή σύγχρονων και μόνιμων λύσεων στα προβλήματα των συνανθρώπων μας. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα θέματα των ΑμΕΑ πρέπει να θεωρείται δεδομένη, γιατί το δικαίωμα στη ζωή αποτελεί αξίωμα, που δεν έχει και ούτε επιδέχεται εξαιρέσεις.
Η ένταξη των ΑΜΕΑ σε μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνία παραμένει ένα σημαντικότατο ζητούμενο, μία μεγάλη ανάγκη.
Οι σημερινές κοινωνίες πρέπει να αγωνίζονται για τα δικαιώματα όλων των μελών τους και να δείχνουν έμπρακτα σεβασμό στη διαφορετικότητα. Όταν αυτός ο σεβασμός συνδυαστεί με τη διεκδίκηση, θα γεννηθούν η ελπίδα και η δύναμη που, με τη σειρά τους, θα δώσουν την ώθηση στις κοινωνίες να προχωρήσουν μπροστά και μόνο μπροστά. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την κοινωνία μας.
Οι συνάνθρωποί μας με ειδικές ανάγκες δίνουν, πολλές φορές, μάχη επιβίωσης κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, συνθήκες που δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν στη χώρα μας.
Τα άτομα αυτά έχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται και να προσπαθούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.
Ως Δημοτική Αρχή εστιάζουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία, δίνοντας έμφαση στην ισότιμη συμμετοχή τους στα κοινωνικά αγαθά, με τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και υποδομών. Έτσι μεριμνούμε για στοχευμένες περεμβάσεις διευκόλυνσης των μετακινήσεων των συμπολιτών μας ΑΜΕΑ, διεκδικήσαμε και πετύχαμε την ένταξη τον Μάρτιο του 2020 στο Φιλόδημος ΙΙ, για κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ στις σχολικές μονάδες, είχαμε τοποθέτηση ειδικής ράμπας seatrac από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην παραλία του Αστακού, με την στήριξη του Δήμου Ξηρομέρου, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν ίσες ευκαιρίες στην καθημερινότητα τους.
Σαν Δήμος Ξηρομέρου θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας προς την κατεύθυνση ισότιμης συμμετοχής και ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.
 
Εκ του Δήμου Ξηρομέρου

Συνάντηση του Δημάρχου Ξηρομέρου με τον Αστυνομικό Διευθυντή Αιτωλίας.

 

synantisi dimarxoy xitoemroy me dieyuynti astynomias
 
 
Αστακός 2.12.2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.
 
Συνάντηση του Δημάρχου Ξηρομέρου με τον Αστυνομικό Διευθυντή Αιτωλίας, Ταξίαρχο Νταλαχάνη Ιωάννη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2/11/2020.
Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η αντιμετώπιση της πανδημίας και η πρόληψη διασποράς του επικίνδυνου κορονοϊού COVID 19, στο μέτρο αρμοδιοτήτων Αυτοδιοίκησης και Αστυνομίας.
Επισημάνθηκαν τόσο τα γενικά μέτρα, όσο και τα ειδικότερα, που λόγω των εορταστικών ημερών (Αγίου Νικολάου) απαιτείται να αυστηροποιηθούν τα μέτρα και οι έλεγχοι.
Στα πλαίσια αυτά γίνεται για άλλη μια φορά ,σύσταση στους δημότες μας, να επιστήσουν την προσοχή τους στην πρόληψη διασποράς, να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό σε εκκλησίες, δημόσιες παρουσίες και κοινωνικές συναναστροφές. Οφείλουμε να βγούμε από αυτή την πανδημία όλοι μαζί.

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη Δογρή(videο Ανδρέας Κουτσοθανάσης)

 


Δεξιά του δρόμου Αγρινίου Θέρμου,διακόσια μέτρα πριν από τη Ντουγρή,βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.Ένας μικρός μονόχωρος,καμαροσκέπαστος ναΐσκος με ημικυκλική αψίδα ανατολικά.
Χτίστηκε με ασβεστόπετρες και άφθονο κονίαμα,ενώ στους αρμούς κατά διαστήματα τοποθετούνται κάθετα ή συνήθως σε οριζόντιες στρώσεις πλίνθοι.
Η στέγη είναι δίρριχτη,κεραμοσκέπαστη.
Στο νότιο τοίχο ανοίχτηκαν δύο νεότερα ορθογώνια παράθυρα,ενώ πάνω από τη χαμηλή δυτική θύρα σχηματίζεται τοξωτό αψίδωμα, όπου θα ήταν ζωγραφισμένη η εικόνα του Αγίου Νικολάου.
Παλαιότερα ο ναΐσκος ήταν κατάγραφος. Από την υγρασία όμως, τα συνεχή ασβεστώματα και τους καπνούς, οι τοιχογραφίες καταστράφηκαν ή καλύφθηκαν έτσι ώστε σήμερα ελάχιστα ίχνη χρωμάτων διακρίνονται στο κλειδί της καμάρας προς την πλευρά του ιερού. Αξιοπρόσεκτος είναι ο συλλογισμός του Τσαρούχη,ότι ο Άγιος Νικόλαος πρέπει να χτίστηκε πάνω σε παλαιότερο ναό που ερειπώθηκε ή εξαφανίστηκε από τις προσχώσεις που έγιναν σ'αυτό το χώρο. Η προφορική παράδοση αναφέρει ότι ο ναΐσκος χτίστηκε τον 16ο ή το αργότερο τον 17ο αιώνα.
Την άποψη αυτή ενισχύουν οι λιγοστές στρώσεις των οριζόντιων πλίνθων. Η εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου στις 6 Δεκεμβρίου. Πηγή:Βυζαντινή Αιτ/νία-Αθανάσιος Παλιούρας.

Οδηγία για την παράταση προθεσμίας υποβολής αίτησης χορήγησης του επιδόματος γέννησης.

 

epidoma genisis
 
Ημερομηνία 2.12.2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.
 
Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 4756/26-11-2020 (ΦΕΚ 235Α), οι δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης, οι οποίοι απώλεσαν μέχρι και 26-11-2020 την τρίμηνη προθεσμία υποβολής σχετικής αίτησης, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την χορήγησή του μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.
Η υποβολή αυτής της νέας αίτησης θα θεωρείται εμπρόθεσμη.
Να σας επισημάνουμε ότι τα ανωτέρω ισχύουν για πολίτες που απώλεσαν την τρίμηνη προθεσμία υποβολής της αίτησης ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ έως την ημερομηνία έκδοσης του νόμου, δηλαδή έως και στις 26 Νοεμβρίου 2020.
Επομένως, μόνον έως 31 Δεκεμβρίου 2020, ήδη νομιμοποιείστε να υποβάλετε ή να ολοκληρώνετε και να οριστικοποιείτε τις εκπρόθεσμες μέχρι την 26-11-2020 αιτήσεις.

3ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - Διαδικτυακή Συζήτηση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης

 


Διαδικτυακή Συζήτηση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης 


Διαδικτυακή συζήτηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων, την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 17:30.


Σκοπός της εκδήλωσης είναι να παρουσιάσουν οι εκπρόσωποι των αναπηρικών φορέων την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες.


Χαιρετισμό εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα απευθύνει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, αρμόδιος για θέματα υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος.


Επίσης χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της  Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum), Ιωάννης Βαρδακαστάνης και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων (Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν.), Γ’ Αντιπρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ, κ. Αντώνιος Χαροκόπος.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Οργανωτική Γραμματέας της Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν., κα Ίβαντσικ Ουλιάνα

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και το κοινό μπορεί να την παρακολουθήσει ζωντανά μέσω του Facebook στη σελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  https://www.facebook.com/pde.rwg/ και από την αντίστοιχη σελίδα της Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν. https://www.facebook.com/POMAmea.DE.NIN/live


.....................................................................................................................