Ο Μπαμπινιώτης Κώστας Μασαλής νέος πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαίμαχων ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ Αγίου Κωνσταντίνου

Μετά της εκλογές πού διεξήχθησαν στης 14/10/2020 το νέο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαίμαχων ποδοσφαιριστών της Α.Ε.Κ Αγίου Κωνσταντίνου συγκροτήθηκε ως εξής:


Πρόεδρος: Μασαλής Κων/νος.
Αντιπρόεδρος: Πάνου Κων/νος.
Γενικός Γραμματέας: Ροδίτης Αρτέμης
Ταμίας: Μακρυγιάννης Βαγγέλης.
Δημόσιες Σχέσεις: Σιάτρας Παναγιώτης.
Μέλοι: Μολωνης Θωμάς. Μπουτακογλου Γιώργος.

Συνεχίζουμε αυτό που ξεκινήσαμε πριν 4 χρόνια να προσφέρουμε πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο και κάνουμε αυτό που μας αρέσει να παίζουμε ποδόσφαιρο.

Ο Συγχωριανός μας Κώστας Μασαλής είναι ο νέος πρόεδρος του του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαίμαχων ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ Αγίου Κωνσταντίνου. Ο Κώστας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Α.Ε.Κ .Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου, από τα ιδρυτικά στελέχη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαίμαχων ποδοσφαιριστών της Α.Ε.Κ και με μεγάλη εμπειρία στα πολιτιστικά δρόμενα καθώς και με μεγάλη αγάπη για τον Σύλλογο και για τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Μπαμπίνη ΙΝ: Καλή δύναμη Καλή επιτυχία Κώστα καθώς και στο υπόλοιπο Δ/Σ

πηγη:facebook

Σαν σήμερα .Η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου

Μετά την καταστροφική μάχη του Πέτα για τους έλληνες επαναστάτες (4 Ιουλίου 1822), ο Ομέρ Βρυώνης και ο Κιουταχής, επικεφαλής 11.000 ανδρών, κατήλθαν χωρίς αντίσταση στην κοιλάδα του Μεσολογγίου, την οποία απέκλεισαν από ξηράς (25 Οκτωβρίου). 

Μαζί τους βρέθηκαν και οι οπλαρχηγοί Βάλτου και Ξηρομέρου, Γεώργιος Βαρνακιώτης, Γιαννάκης Ράγκος, Γώγος Μπακόλας, Γεωργάκης Βαλτινός και Ανδρέας Ίσκος, που είχαν δηλώσει υποταγή στους δύο πασάδες.

 Ο Γιουσούφ Πασάς με τον στόλο του συμπλήρωνε τον αποκλεισμό της πόλης από τη θάλασσα. Το Μεσολόγγι εκείνα τα χρόνια ήταν το οικονομικό και πολιτικό κέντρο της Δυτικής Χέρσου Ελλάδας (σημερινής Δυτικής Στερεάς Ελλάδας).



Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και ο Μάρκος Μπότσαρης με τα λείψανα του εκστρατευτικού σώματος του Πέτα ανέλαβαν την υπεράσπιση της πόλης. Το Μεσολόγγι ήταν ευπρόσβλητο από ξηράς και προστατευόταν από ένα χαμηλό περιτείχισμα κατασκευασμένο στις αρχές της Επανάστασης. Η δύναμη των πολεμιστών δεν υπερέβαινε τους 700 άνδρες, ενώ χρειάζονταν τουλάχιστον επταπλάσιοι υπερασπιστές. Στους προμαχώνες δεν υπήρχαν παρά μόνο 14 πυροβόλα. Τα πολεμοφόδια και τα τρόφιμα μόλις έφθαναν για ένα μήνα. Η θέση των πολιορκουμένων ήταν απελπιστική.
Στο στρατόπεδο των πολιορκητών υπήρχε διχογνωμία για το σχέδιο ενεργειών. Ο Κιουταχής και ο Γιουσούφ υποστήριζαν την άμεση κατάληψη του Μεσολογγίου με έφοδο. Ο Ομέρ Βρυώνης ήταν της γνώμης να το καταλάβουν δια συμβιβασμού, προκειμένου να διατηρηθεί η πόλη αλώβητη για τις ανάγκες του στρατού, μετά την ερήμωση της Αιτωλοακαρνανίας.
Τελικά, επικράτησε η γνώμη του Ομέρ. Οι πολιορκούμενοι εξέλαβαν ως θείο δώρο την εξέλιξη αυτή. Άρχισαν ατέρμονες συζητήσεις περί συμβιβασμού, αναμένοντας τη βοήθεια που είχαν ζητήσει από την Πελοπόννησο και τα νησιά. Πράγματι, στα μέσα Νοεμβρίου στολίσκος από 11 πλοία υπό τον Ανδρέα Μιαούλη διέσπασε τον θαλάσσιο αποκλεισμό του Μεσολογγίου. Αποβίβασε 1000 άνδρες υπό τους Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Ανδρέα Ζαΐμη και Κανέλλο Δεληγιάννη και προμήθευσε με τροφές και πολεμοφόδια τους υπερασπιστές του. Τότε, οι πολιορκούμενοι διαμήνυσαν στους Τούρκους πασάδες, ότι αν θέλουν το Μεσολόγγι να έλθουν να το πάρουν.
Η κατάσταση στο στρατόπεδο των πολιορκητών δεν ήταν καλύτερη από αυτή τον πολιορκουμένων. Τα πολεμοφόδια και τα τρόφιμα άρχισαν να ελαττώνονται και οι προμήθειες νέων κατέστησαν δυσχερείς. Έτσι, οι πασάδες αποφάσισαν έφοδο, αφού είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος με τις διαπραγματεύσεις. Η επίθεση προγραμματίστηκε για τη νύχτα της 24ης προς 25η Δεκεμβρίου, με την ελπίδα ότι οι μαχητές θα εγκατέλειπαν τους προμαχώνες και θα πήγαιναν στις εκκλησιές για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Όμως, το σχέδιο της επίθεσης είχε διαρρεύσει στους μαχητές του Μεσολογγίου από τον ελληνικής καταγωγής γραμματικό του Ομέρ Βρυώνη, Γιάννη Γούναρη, κι έτσι η φρουρά παρέμεινε στις θέσεις της πανέτοιμη για την επίθεση.
Κατά την έφοδο, οι Οθωμανοί υπέστησαν πανωλεθρία και οι δύο πασάδες αποφάσισαν να λύσουν την πολιορκία στις 31 Δεκεμβρίου 1822, επειδή κυκλοφορούσαν έντονες φήμες ότι έφθανε εναντίον τους ο Οδυσσέας Ανδρούτσος. Κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους στην Ήπειρο, νέα δοκιμασία περίμενε τους καταπονημένους Οθωμανούς. Στην προσπάθειά τους να διαβούν τον πλημμυρισμένο Αχελώο, πολλοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Τα υπολείμματα των δυνάμεων του Κιουταχή και του Ομέρ Βρυώνη έφθασαν σε κακή κατάσταση στις 21 Φεβρουαρίου 1823 στο Κραβασσαρά (σημερινή Αμφιλοχία) και στη συνέχεια πέρασαν με πλοία στην Πρέβεζα.
Η καταστροφή του οθωμανικού στρατού προκάλεσε την αποτυχία της εκστρατείας των δύο πασάδων κατά της Δυτικής Ελλάδας. Η επιτυχία των Ελλήνων έγινε μεγαλύτερη, καθώς μετά την αναχώρηση των Οθωμανών από το Μεσολόγγι, ενώθηκαν με τους επαναστάτες οι οπλαρχηγοί Ανδρέας Ίσκος και Γεωργάκης Βαλτινός, που είχαν προσχωρήσει στο τουρκικό στρατόπεδο. 
Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, με νωπά τα γεγονότα στο μυαλό του, αναφέρεται στην πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου και την καταστροφική διάβαση του Αχελώου από τους Τούρκους στο ποίημα του «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», που έγραψε το Μάιο του 1823 (στροφές 88-121).

Η ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ.Με αφορμή τη γέννηση Πάμπλο Πικάσο σαν σήμερα το 1881 (Του Γιάννη Γερογιάννη)

 

Η ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ. Με αφορμή τη γέννηση Πάμπλο Πικάσο σαν σήμερα το 1881.Ένα μικρό αφιέρωμα στην βελανιδιά της Γκουέρνικα..

Στο κέντρο της πόλης υπήρχε μία βελανιδιά πανέμορφη και εντυπωσιακή. Καθώς η πόλη δέχτηκε τις επιθέσεις του δικτάτορα αντιστάθηκε και έγινε σύμβολο της αντίστασης.

Η κωμόπολη είχε 5.000 μόνιμους κατοίκους, αλλά και δεκάδες δημοκρατικούς πρόσφυγες. Βρισκόταν στο στρατηγικό δρόμο για το Bilbao.


Η Γκουέρνικα και ιδιαίτερα αυτή η βελανιδιά είχαν γίνει το σύμβολο της αντίστασης καθώς εκεί συγκεντρώνονταν κάτοικοι και οι επιτροπές της κωμόπολης για να συνεδριάσουν και να καθορίσουν την αντίστασή τους ενάντια στον δικτάτορα Φράγκο… Επιπλέον, η Guernica ήταν σημαντική για τους Βάσκους γιατί στο κέντρο της πόλης όπου υπήρχε η βελανιδιά, συνήθιζε να συνεδριάζει η Βουλή τους.

Οι δικτατορικές δυνάμεις του Φράγκο δεν μπόρεσαν να κάμψουν το φρόνιμα και την αντίσταση των δημοκρατικών. Ανέθεσαν αυτό το έργο στους Γερμανούς Ναζί, όπου με πειραματικές μεθόδους και βομβαρδισμούς “ευρείας κλίμακας” εναντίον αμάχων ισοπέδωσαν την πόλη.

Το κίνητρό τους αποτυπώνεται με κυνική σαφήνεια στις σημειώσεις του φον Ριχτχόφεν, διοικητή της ναζιστικής λεγεώνας “Κόνδωρ”, ο οποίος ανέλαβε την αποστολή.
Μετά την ισοπέδωση της ιστορικής βασκικής πόλης γράφει χαρακτηριστικά: “Εισακούονται ακόμη οι κραυγές των αμάχων που εκλιπαρούν για κατάπαυση των εχθροπραξιών. Όταν καταστρέφονται πόλεις, …. όταν ένας ολόκληρος πληθυσμός αποδεκατίζεται από τις βόμβες και τις φλόγες, είναι αδύνατον ο εχθρός να συνεχίσει τον πόλεμο.». Αυτό το έργο αποτύπωσε κι ο Πάμπλο Πικάσο στο πιο διάσημο έργο του Πρόελαιογραφία διαστάσεων 3,49 x 7,77 μ., μέσα από την οποία περιγράφεται η βιαιότητα και η ανανδρία προς τον άμαχο πληθυσμό. Στο σκηνικό του θανάτου, παρουσιάζονται τα θύματα διαμελισμένα (άνθρωποι, ζώα και γυναίκες που κλαίνε, κρατώντας νεκρά μωρά ανάμεσα σε κατεστραμμένα κτίρια). Ο Πικάσο επέλεξε το άσπρο-μαύρο χρώμα για να περιγράψει με γλαφυρότητα την κυνική πραγματικότητα. Όταν οι Γερμανοί εισήλθαν στο Παρίσι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και ξεκίνησαν την λεηλασία έργων τέχνης, ένας Γερμανός αξιωματικός έδειξε σε φωτογραφία το συγκεκριμένο πίνακα στον Πικάσο και τον ρώτησε: -Αυτό το έργο είναι δικό σας; Κι ο Πικάσο απάντησε: -Όχι, κύριε. Αυτό είναι το δικό σας έργο!

Γιάννης Γερογιάννης

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Δ/Σ του Συλλόγου Απανταχού Αστακιωτών (Πρόεδρος ο Χρήστος Μπόνης)

                


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ

   Συνήλθε σήμερα σε συνεδρίαση το σώμα των εκλεγμένων μελών που προσήλθαν από τις αρχαιρεσίες της 18 Οκτωβρίου
Μετά από διαβουλεύσεις και εισηγήσεις μεταξύ των μελών,
                η νέα σύνθεση του Δ/Σ είναι η εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ               ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΤΙΝΟΥ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                         ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ             ΒΙΚΥ ΣΟΥΡΛΑ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ   ΓΚΕΛΥ ΤΑΠΡΑΤΖΗ
ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΜΜΕ και SOSIAL MEADIA     ΛΕΥΕΤΕΡΗΣ ΚΑΡΑΧΡΗΣΤΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ                                         ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ
ΜΕΛΗ                                         ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ
                                                     ΕΛΕΥΕΘΡΙΑ ΚΡΙΘΥΜΟΥ

Μετά και την κατά το καταστατικό προβλεπόμενη διαδικασία , τα μέλη του Δ.Σ ενημερωθήκαν πάνω σε προγραμματισμένες δράσεις που είχαν ξεκινήσει από το προηγουμένη Δ.Σ., με σκοπό να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό .

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΣΤΑΚΟΥ: Ευπρεπισμό του πάρκου του Αστακού

 



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΣΤΑΚΟΥ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.

 

Μετά και την έλευση των οκτάμηνων και την οργάνωση τους σε ομάδες εργασίας, σε συνεννόηση με την δημοτική αρχή και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, προχωρήσαμε σε ευπρεπισμό του πάρκου του Αστακού και θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας σε όλο τον οικισμό.

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΣΤΑΚΟΥ

 

ΑΡΕΤΗ ΓΡΙΤΣΙΠΗ






















Καθαρισμοί και χλωρίωση δεξαμενών στον Βάρνακα και στο νέο δίκτυο Αρχοντοχωρίου στον Λύσιμο.

 

water analysis

 
Ημερομηνία, 25/10/2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.
 
Στην Τοπική Κοινότητα Βάρνακα και στην Τοπική Κοινότητα Αρχοντοχωρίου στο Λύσιμο (νέο δίκτυο), θα πραγματοποιηθεί διακοπή νερού τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου και ώρα 08:00 π.μ. προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού και χλωρίωσης των δεξαμενών και του δικτύου ύδρευσης.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση.
 
Εκ του Δήμου Ξηρομέρου
.....................................................................................................................