ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΑΚΗΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΠΟΑΥ

                                        

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZpVpccBq_pjytrn7DFHkygQDdmyxXl2P-gBJDNCsK54vsjv7v9fOa7ytVVtM3cDt6xXaxTGsTAlYoDa3-mMTQA6dC0HD4AIg_OOsLHszAZgnLwOxLDZveo_mO_BvtF9QP7wHd3v9I9hY/s640/astakinoi.png



           ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ 

ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

Πληροφορηθήκαμε τόσο από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης όσο και από ανακοίνωση του Δήμου Ξηρομέρου για την πρόθεση της πολιτείας να ιδρύσει «Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ)» στο χώρο που περιλαμβάνει τις Εχινάδες Νήσους, τη παράκτια ζώνη από τον Αστακό έως το Μύτικα και τα νησιά Κάλαμο και Καστό. 

Η διαδικασία για τη δημιουργία ΠΟΑΥ είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν.

Το Δεκέμβριο του 2013 διοργανώσαμε εκδήλωση στην Αθήνα. Αναφερθήκαμε μεταξύ άλλων στις υποδομές, την οικονομία και το περιβάλλον της περιοχής του Δήμου. Κάναμε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα αυτό και ζητήσαμε την εγρήγορση της Δημοτικής Αρχής. Ήταν παρόντες και υποψήφιοι δήμαρχοι και σύμβουλοι για τις δημοτικές εκλογές που έγιναν τον Μάϊο του 2014.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την πρόσφατη απόφασή του 87/17-8-2020 εκδήλωσε την πλήρη αντίθεσή του στη δημιουργία της ΠΟΑΥ αυτής.

Εκφράζουμε την συμφωνία μας στην απόφαση αυτή. Θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες του.  


Οικολογική Δυτική Ελλάδας .Ανακοίνωση για ιχθυοκαλλιέργειες Αμβρακικός 2020

 


Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Πάτρα 18 Σεπτεμβρίου 2020


Η Περιφέρεια συμβάλλει στο τέλος του Αμβρακικού! 


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καυχιέται για την αύξηση των ιχθυοκαλλιεργειών μέσα στον κλειστό κόλπο του Αμβρακικού


Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ενέκρινε την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στον Αμβρακικό Κόλπο, που σηματοδοτεί την αύξηση της επιβάρυνσης του Κόλπου. Αγνοώντας τον θεσμικό του ρόλο, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Δημητρογιάννης σημείωσε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος «επισπεύδει τις αναπτυξιακές προοπτικές». Είναι αυτός ο ρόλος της; Και με ποιο τίμημα;


Θυμίζουμε ότι ο κλειστός Αμβρακικός Κόλπος βρίσκεται κυριολεκτικά σε οριακό επίπεδο, με το μεγαλύτερο μέρος του να υποφέρει από ανοξικές συνθήκες, λόγω του τεράστιου οργανικού φορτίου που επιφέρουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στις γύρω περιοχές (λιπάσματα, κτηνοτροφικά και άλλα απόβλητα) και οι ήδη πολλές ιχθυοκαλλιέργειες. Αυτή η κατάσταση απειλεί όχι μόνο την άγρια ζωή αλλά και την παραδοσιακή φυσική αλιεία στον κόλπο και τις λιμνοθάλασσες – μια δραστηριότητα που στηρίζει πολύ περισσότερες οικογένειες από ότι οι κλωβοί. Η μόνη λύση ήταν η μείωση αν όχι η συνολική απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών. Αντί γι αυτό, επιλέχθηκε η σημαντική αύξηση της δυναμικότητας κατά τουλάχιστον 40% και ο υπερδιπλασιασμός της έκτασης (από 465 στρ σε >1.000).


Ο καθ’ ύλην αρμόδιος να κρίνει την κατάσταση του περιβάλλοντος στον Αμβρακικό Κόλπο, ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού, απέρριψε την ΣΜΠΕ κρίνοντας ότι, με εξαίρεση την καλλιέργεια οστράκων, ο κόλπος δεν μπορεί να ανεχτεί περαιτέρω επιβάρυνση (αναφέρει ότι ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος του Κόλπου είναι μια «Νεκρή Ζώνη»). Οι δήθεν «ασφαλιστικές δικλίδες» είναι άνευ ουσίας, αφού αγνοούν την αρχή της πρόληψης και αφορούν απλή «παρακολούθηση» και «καταγραφή» της κατάστασης.


Αν οι υδατοκαλλιέργειες ήταν αληθινά βιώσιμες, οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θα προβληματίζονταν για την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Αφού πληρώνουν πρώτοι το κόστος της καταστροφής - όπως έχει ξαναγίνει στον Αμβρακικό με μαζικούς θανάτους ψαριών στους κλωβούς. Ωστόσο ενδιαφέρονται μόνο για γρήγορη εκμετάλλευση και κερδοφορία. Όταν έρθει η κατάρρευση, μπορούν να πάνε αλλού, αφήνοντας πίσω έναν κατεστραμμένο Αμβρακικό.


Καλούμε την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας να αντιληφθεί τον ρόλο της και να διαφυλάξει την οικολογική ισορροπία. Οι υδατοκαλλιέργειες δεν είναι «αθώος πρωτογενής τομέας» που έχει ανάγκη ειδική μεταχείριση. Είναι επιθετικές βιομηχανικές εκτροφές που επιτυγχάνουν οικονομικές «επιδόσεις» απλά επειδή δεν πληρώνουν ούτε λογοδοτούν για το μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος που επιφέρουν. 



Κώστας Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακός σύμβουλος

697 676 8074 


Με επιπλέον 15.000.000 ευρώ ενισχύει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το νέο «Εξοικονομώ»

 



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020


Δελτίο Τύπου

Με επιπλέον 15.000.000 ευρώ ενισχύει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το νέο «Εξοικονομώ»

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, με το ποσό των 15.000.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» ενισχύει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το νέο κύκλο του Προγράμματος «Εξοικονομώ», το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται εντός του προσεχούς Νοεμβρίου. 

Κατανοώντας τις ανάγκες των πολιτών της Περιφέρειας και την αυξημένη ζήτηση που υπήρξε στον προηγούμενο κύκλο του Προγράμματος, με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι να μην καταφέρουν τελικά να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό, η Περιφέρεια αποφάσισε την σημαντική ενίσχυσή του σε πόρους, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αξιοποίησή του από τους πολίτες και τους επαγγελματικούς κλάδους της περιοχής.

Ο Περιφερειάρχης, δήλωσε: «Οι πόροι της Περιφέρειας είναι πόροι για την κοινωνία και πρέπει να αξιοποιούνται προς όφελος των πολιτών με κάθε δυνατό τρόπο. Το Πρόγραμμα “Εξοικονομώ”  απέδειξε την αξία και την αποδοχή του, προσφέροντας πολύτιμες ενισχύσεις ενεργειακής αναβάθμισης των οικιών και αποτελώντας παράλληλα, έναν πολύτιμο οικονομικό πνεύμονα για πληθώρα επαγγελματιών της περιοχής μας. Για τον λόγο αυτό, αποφασίσαμε την επιπλέον χρηματοδοτική ενίσχυση του Προγράμματος, προκειμένου να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της Δυτικής Ελλάδας».

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπου Μπονάνου για την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ

 



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Δελτίο Τύπου

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπου Μπονάνου για την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ



Η 21 Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα  Νόσου Alzheimer  (Αλτσχάιμερ), με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης  αλλά και την καταπολέμηση του στίγματος για την ομώνυμη νόσο. 


Η γήρανση του πληθυσμού της γης έχει οδηγήσει σε αυξημένη εμφάνιση εκφυλιστικών νοσημάτων, όπως είναι η άνοια που αποτελεί κατάληξη διαφόρων χρόνιων παθολογικών καταστάσεων του εγκεφάλου, με συχνότερη αιτία εμφάνισης τη νόσο Alzheimer. Η κύρια μορφή αναπηρίας στην τρίτη ηλικία για τη χώρα μας, αφορά τη νόσο Αλτσχάιμερ, με την οποία εννοούμε ένα σύνολο συμπτωμάτων που μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης και προβλήματα με τη σκέψη, την επίλυση προβλημάτων, ή την γλωσσική επικοινωνία. 


Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας αρμόδιος για θέματα υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer  δηλώνει:


«Σε μια περίοδο που καλούμαστε όλοι να μεταβάλλουμε τον τρόπο που ζούμε την καθημερινότητά μας, έτσι ώστε εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον  νέο κορωνοϊό (COVID-19) να είναι όσο το δυνατό πιο ασφαλείς, για μερικούς συνανθρώπους μας, αυτή η νέα πραγματικότητα καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη. Όμως, δεν πρέπει να νιώθουν πως είναι μόνοι. Εξειδικευμένοι κοινωνικοί φορείς που εκπροσωπούν τα άτομα με νόσο Alzheimer και τις οικογένειές τους, παρέχουν συνεχώς πληροφόρηση και βοήθεια, συμβουλευτικές υπηρεσίες, φροντίδα στο σπίτι και άλλων ειδών προγράμματα φροντίδας. Εμείς , θα υποστηρίξουμε με κάθε πρόσφορο μέσο,  το πολύτιμο έργο αυτών των φορέων αλλά και θα συμβάλλουμε με διάφορα προγράμματα ώστε να ωφεληθούν τόσο οι οικογένειες των ατόμων με άνοια όσο και ο γενικός πληθυσμός. Η πρώιμη διάγνωση δίνει τα χρονικά περιθώρια ενημέρωσης, αποδοχής της κατάστασης, διατήρησης της ποιότητας ζωής και προγραμματισμού για το μέλλον όλων αυτών των ατόμων.  Όλοι μας οφείλουμε να βοηθήσουμε τα άτομα με νόσο Alzheimer να συμμετέχουν, να εισακούονται και να απολαμβάνουν μια αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση, χωρίς στίγμα».


Συνεχίζεται η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στον Αστακό που έχει σταματήσει την λειτουργία των αντλιοστασίων.

 

diakopineroy1792020

https://www.dimosxiromerou.gr/
 
Αστακός, 18.9.2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.
 
Ενημερώνουμε ότι η διακοπή ηλεκτροδότησης στον Αστακό συνεχίζεται. Όπως έχουμε ενημερωθεί από την ΔΕΗ υπάρχουν σοβαρές βλάβες στο δίκτυο της, με κόψιμο καλωδίων και πτώσεις σε κολώνες.
Με τους τεχνικούς της η ΔΕΗ προσπαθεί και κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να ανταποκριθεί στις πολλαπλές βλάβες. Δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση ότι σήμερα θα μπορέσει να επισκευάσει τις πολλές βλάβες και να ηλεκτροδοτηθεί κανονικά ο Αστακός.
Τα αντλιοστάσια του Αστακού στα Λιβανέικα και Μαργωνέικα δεν τροφοδοτούνται με ρεύμα και η ύδρευση στην πόλη έχει διακοπεί και περιμένουμε από τα συνεργεία της ΔΕΗ να δώσουν ρεύμα.
 
Εκ του Δήμου Ξηρομέρου

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020


Δελτίο Τύπου

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (5/2020) της ΕΜΥ/ΕΜΚ, που δημοσιοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αναφέρει ότι επικαιροποιείται το έκτακτο δελτίο της 16ης Σεπτεμβρίου 2020 με αριθμό 4 και με βάση τα νεότερα στοιχεία, ισχύουν τα  εξής:

  1. Την Παρασκευή (18-09-2020) ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι
    οποίες θα συνοδεύονται από πολύ θυελλώδεις ανέμους θα επηρεάσουν τα
    νησιά του Ιονίου - από την Λευκάδα και νοτιότερα - την Πελοπόννησο,
    τη Στερεά Ελλάδα - κυρίως την κεντρική - και την Εύβοια. Στα νησιά
    του Ιονίου τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή
    εξασθένηση προς το βράδυ. Στην Αττική οι βροχές και οι καταιγίδες θα
    ενταθούν το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά
    διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην περιοχή της
    Εύβοιας έντονα φαινόμενα θα έχουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς
    το Σάββατο.

  2. Το Σάββατο (19-09-2020) θα συνεχίζει να επηρεάζεται το νότιο
    Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά, ενώ ανάλογα φαινόμενα
    θα σημειωθούν στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τα
    φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την
    ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.

    3. Την Κυριακή (20-09-2020) έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν, μέχρι
    νωρίς το πρωί τη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη.


Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και
την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).


Έντονα καιρικά φαινόμενα – Γενικές Οδηγίες

  • Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

  • Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

  • Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.

  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.

  • Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.

  • Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.

  • Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.


Μόλις περάσει η κακοκαιρία

  • Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.

  • Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε

  • Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

  • Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).

  • Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

  • Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.

  • Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

  • Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.

  • Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.

  • Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).

  • Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.

  • Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.

  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.

  • Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.

  • Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

► ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

  • Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

  • Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.

  • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

  • Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

  • Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

► ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Πώς να εκτιμήσετε την απόσταση από μια καταιγίδα

  • Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3 ώστε να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.

  • Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η απόσταση είναι ενδεικτική καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.




ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

  • Ελέγξτε τον τρόπο στερέωσης διαφημιστικών πινακίδων που τυχόν έχετε αναρτήσει.

  • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης

  • Προφυλαχθείτε αμέσως. Μην εγκαταλείψετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.


Ανακοίνωση - Ενημέρωση Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαμπίνης "Χριστόδουλος Παμπλέκης"

 




Ο πολιτιστικός Σύλλογος Μπαμπίνης " Χριστόδουλος Παμπλέκης " από ιδρύσεως του έχει κάνει αναμφισβήτητα στο χωριό μας βήματα πολιτισμού, οικολογίας, και το κυριότερο, επικοινωνίας μεταξύ των Μπαμπινιωτών. 


 Είναι η παράδοση μας, είναι η αλήθεια μας, είναι συμβολή και έργο, όλων των Διοικητικών Συμβουλίων του Συλλόγου μας.

 Πολλοί Μπαμπινιώτες, επώνυμα και ανώνυμα, έχουν προσφέρει ηθική και οικονομική στήριξη.

 Προς τούτο, έχει καταξιωθεί στη συνείδηση πολύ μεγάλης μερίδας Ξηρομεριτών, σαν Σύλλογος ενότητας, προσφοράς και πολιτισμού.

 Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, στα μέλη και το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μπαμπίνης, για την παραχώρηση στο Σύλλογο μας, για χρήση, χωρίς αντάλλαγμα, του οικοπέδου του, με της επί αυτού διορόφου οικοδομής (πρώην αποθήκη).

 Ο Σύλλογος μας άρχισε και συνεχίζει την ανακαίνιση του παραπάνω κτιρίου, ώστε να γίνει πολυχώρος πολιτισμού.

 Ήδη ο πρώτος όροφος, με συνδρομές Μπαμπινιωτών και την βοήθεια του Δήμου Ξηρομέρου (τοποθέτηση μεταλλικών θυρών και παραθύρων), ανακαινίστηκε και λειτουργεί ως ΑΙΘΟΥΣΑ ΥΛΙΚΩΝ του Λαογραφικού Μουσείου (Αίθουσα όπου συνεχίζεται η παράδοση υλικών λαϊκής παράδοσης).

 Το ισόγειο του κτιρίου θα ανακαινισθεί και θα λειτουργεί, ως Αίθουσα Εκδηλώσεων, Τέχνης και Πολιτισμού.

 Τέλος ευχαριστούμε τους Μπαμπινιώτες, όλους μαζί και έναν - έναν ξεχωριστά, για την ολόθερμη άδολη στήριξή τους.

 Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, συνεργάζονται ισότιμα, με τον απαιτούμενο σεβασμό και με συγκεκριμένα καθήκοντα για την επίτευξη των στόχων του Συλλόγου μας.

                                            ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Στο μάτι του κυκλώνα δεν κουνιέται φύλλο: Γράφει η Αγγελική Ζαχαριά*


Ο κυκλώνας είναι μία βιαιότατη στροβιλοειδής ατμοσφαιρική διατάραξη, που χαρακτηρίζεται από σφοδρούς θυελλώδεις ανέμους, πυκνές νεφώσεις, καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες, ενώ οι άνεμοι κοντά στο κέντρο αποκτούν ταχύτητα που φτάνει και τα 350 χιλιόμετρα την ώρα. Παρ' όλα αυτά στο κέντρο του κυκλώνα υπάρχει μία μικρή περιοχή ακτίνας ενός χιλιομέτρου περίπου, η οποία ονομάζεται μάτι του κυκλώνα και όπου οι άνεμοι είναι πιο ασθενείς ή επικρατεί νηνεμία.

Λέγοντας, όμως, σήμερα για κάποιον ότι βρίσκεται "στο μάτι του κυκλώνα" εννοούμε ότι περνάει μία κρίση και βρίσκεται σε πολλή δύσκολη θέση και όχι, όπως θα περίμενε κανείς, το αντίθετο. Πιθανώς έδωσαν αυτό το νόημα στη φράση, παρασυρμένοι από τη φράση "έχω κάποιον στο μάτι", δηλαδή έχω γι'αυτόν εχθρικές διαθέσεις. Και επομένως, το "είμαι στο μάτι του κυκλώνα" γίνεται ισοδύναμο με το "με έχει στο μάτι ο κυκλώνας".
Η μεταφορική σημασία του όρου αποτυπώνεται πειστικά στους στίχους του Αργύρη Αράπη:
Τώρα σβήνω απ' το μυαλό μου την εικόνα σου,
τώρα ξέφυγα από το μάτι το κυκλώνα σου.
Τίποτα για σένα πλέον δεν αισθάνομαι,
κάνω βήματα μακριά σου κι όλο χάνομαι.

Από το βιβλίο μου "Ιριδισμοί της γλώσσας"

* Η Αγγελική Ζαχαριά γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας  Διοίκησης της Νομικής Αθηνών και του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής  Αθηνών.
Εργάζεται ως φιλόλογος και από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων. Οι «Σταλαγμοί Αρχαίας Σοφίας» είναι το πρώτο της πόνημα έξω από το χώρο των εκπαιδευτικών της ενδιαφερόντων. Προηγήθηκαν «Θέματα για Προβληματισμό και Αυτενέργεια στην Έκθεση» (1996), «Λεξικό Χρηστικών Ρημάτων της Αρχαίας Ελληνικής» (1998), «Λεξικό Χρηστικών Ρημάτων της Λατινικής» (1998), «Η Γραμματική του Ρήματος» (1998), «Ομήρου Οδύσσεια» (2000), «Λεξιλογικά Γυμνάσματα» (2001), «Ομήρου Ιλιάδα» (2002).

Σημείωση :  Η Αγγελική Ζαχαριά είναι κόρη της Θεοδοσίας Κυριαζή

Κείμενο: fecebook

.....................................................................................................................