ΜΠΑΜΠΙΝΗ: Στο πέρασμα του χρόνου(φωτο)




Με το φωτογραφικό φακό  κοντοσκέκομαι μπροστά τους, σκεπτόμενος  τους ανθρώπους που έζησαν στα σπίτια αυτά και σήμερα παραμένουν ερειπωμένα και  παρακμάζουν εγκαταλελειμμένα στο χρόνο.

Ερειπωμένα, μισογκρεμισμένα ... και απομεινάρια από πέτρινα  σπίτια που μαρτυρούν πως άλλοτε έσφυζαν από ζωή.

Έργα που θωρακίζουν την Αιτωλοακαρνανία αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας


Σημαντικά έργα που θωρακίζουν την Αιτωλοακαρνανία και ενισχύουν τα επίπεδα ασφαλείας των περιουσιών και των κατοικημένων περιοχών, δρομολογούνται έπειτα από αντίστοιχες αποφάσεις που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020.
Ειδικότερα, εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο τρόπος δημοπράτησης του έργου: «Συντήρηση– Αποκατάσταση Υφιστάμενων Αντιπλημμυρικών Έργων και καθαρισμοί ρεμάτων Αιτωλοακαρνανίας, ετών 2020-2022» προϋπολογισμού 9.600.000,00 ευρώ, που είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2020. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι διαγωνιστικές διαδικασίες.
Αντιστοίχως το Σώμα ενέκρινε τις τροποποιήσεις των τεχνικών δελτίων για δύο έργα, αυξάνοντας παράλληλα και τον προϋπολογισμό τους. Πρόκειται για τις αποκαταστάσεις από την θεομηνία που έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία τον Οκτώβριο του 2016, στο πλαίσιο του οποίου θα εκτελεστούν εργασίες ύψους 2,2 εκατ ευρώ, αλλά και το έργο αποκατάστασης ζημιών και βατότητας της 15ης Επαρχιακής Οδού στη θέση Καστονόρεμα. 
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο έργο η αρχική σύμβαση είχε προϋπολογισμό 247.592,52 ευρώ και αφορούσε την αποκατάσταση ζημιών και βατότητας με την κατασκευή ειδικού έργου αντιστήριξης των πρανών εκατέρωθεν της οδού σε μήκος 350μ, ανακατασκευή του υπάρχοντος οδοστρώματος και έργου διευθέτησης της κοίτης του ρέματος, το οποίο δημιούργησε τα κατολισθητικά φαινόμενα και τις βλάβες. Ακολούθως η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων ΠΕ Αιτωλ/νίας, εισηγήθηκε να εκτελεστούν εργασίες οι οποίες κατέστησαν αναγκαίες και περιλαμβάνουν

  • Στη χ.θ. 0+210, κατασκευή στραγγιστηριού που θα παραλαμβάνει τα ύδατα του υδροφόρου ορίζοντα και κατασκευή οπλισμένου επιχώματος της οδού, εδραζόμενου σε στρώση συρματοκιβωτίων.
  • Στην αρχή του έργου, κατασκευή επενδεδυμένης τριγωνικής τάφρου, αποκατάσταση βλαφθέντος οδοστρώματος, με οδοστρωσία και ασφαλτικά και κατασκευή τοίχου αντιστήριξης πρανούς επιχώματος από οπλισμένο σκυρόδεμα. Με τις συμπληρωματικές εργασίες, ο συνολικός προϋοπλογισμός του έργο διαμορφώνεται σε 284.205,75 ευρώ. 

Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στη Δυτική Ελλάδα την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Στην κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλή) θα βρίσκεται η Δυτική Ελλάδα και την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας όπως αποτυπώνεται στον επισυναπτόμενο ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς. Υπενθυμίζεται ότι και σήμερα Δευτέρα στη Δυτική Ελλάδα είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο 01.09.2020 προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 3) σε:
  • Αττική, Στερεά & Δυτική Ελλάδα
  • Θεσσαλία, Ήπειρο & Γρεβενά
  • Πελοπόννησο & νησιά Ιονίου
  • Έβρο, Χίο, Σάμο, Ικαρία & Δωδεκάνησα
  • Ηράκλειο & Λασίθι


Εξαιτίας της υψηλής επικινδυνότητας, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά..
Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λόγους καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναρτήσει στο site της (www.pde.gov.gr/gr/), όλες τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την προστασία τους από πυρκαγιά, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου.
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, παρακαλείστε να ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ:ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΝΕΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ



ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ξεκινάμε αισιόδοξα και ελπιδοφόρα το όμορφο αθλητικό και όχι μόνο ταξίδι μας για την νέα αγωνιστική περίοδο στα αθλήματα TAE-KWON-DO KAI KICK BOXING...

Ο Σύλλογος θα είναι ανοιχτός ΔΕΥΤΕΡΑ - ΤΡΙΤΗ - ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ από ώρες 16:30 - 22:00 Μ.Μ και ΣΑΒΒΑΤΟ 10-12 ΠΜ Για έναρξη μαθημάτων και εγγραφών..

Για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία μπορείτε να καλείτε από σήμερα το 6951 648726..

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ..
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ.. ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ..!!

Κλειστό σήμερα το Διοικητήριο της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνει ότι το Διοικητήριο της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, θα παραμείνει κλειστό σήμερα Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, έπειτα από τον εντοπισμό θετικού κρούσματος Covid-19 σε υπάλληλο.  
Προχώρησαν ήδη οι διαδικασίες για την απολύμανση όλων των χωρών, ενώ αύριο Τρίτη 1Σεπτεμβρίου 2020 το σύνολο του προσωπικού θα υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση ανίχνευσης κορωνοϊού.




Καραϊσκάκης Ξηρομέρου:Επικίνδυνο αυλάκι στο χωριό..(ΦΩΤΟ)


Με το κείμενο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν πεζοί και αυτοκίνητα μέσα στο χωριό Καραϊσκάκης απ' το συγκεκριμένο αυλάκι που παραμένει στην ίδια κατάσταση εδώ και χρόνια.
Έχει αποτελέσει στο παρελθόν και αιτία ενός τουλάχιστον ατυχήματος παιδιού με ποδήλατο που είχε ως συνέπεια την παραμονή του σε νοσοκομείο.
Παρακαλούμε λοιπόν την δημοτική αρχή του τόπου να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να κλείσει το συγκεκριμένο αυλάκι πριν γίνει η αιτία ενός πάλι σοβαρού ατυχήματος





























Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου ξεκινούν την λειτουργία τους οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ξηρομέρου.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι η  λειτουργία των Παιδικών Σταθμών Αστακού, Φυτειών και του Βρεφονηπιακού Σταθμού Κανδήλας για το σχολικό έτος 2020-2021 θα ξεκινήσει την  3η  του μηνός Σεπτεμβρίου, ημέρα Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμοδίων η λειτουργία  των  παιδικών σταθμών θα είναι καθημερινή  και το ωράριο είναι από τις 07:00π.μ. – 15:00 μ.μ., με ώρα προσέλευσης από 07:00π.μ.- 09:00π.μ. και ώρα αναχώρησης από 13:00 μ.μ. έως 15:00 μ.μ. (εάν αλλάξει κάτι ως προς το ωράριο θα υπάρξει νέα ανακοίνωση).
Από αύριο 1η Σεπτεμβρίου ημέρα Τρίτη όλοι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς μας σταθμούς θα βρίσκονται κανονικά στην θέση τους, όπου την ημέρα αυτή καθώς και την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί απολύμανση και σχολαστικός καθαρισμός όλων των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, διαμόρφωση και τακτοποίηση  των αιθουσών και προετοιμασία για το συσσίτιο σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έτσι ώστε οι παιδικοί μας σταθμοί να είναι καθόλα έτοιμοι για να υποδεχτούν με ασφάλεια τους μικρούς μας φίλους την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι:
1)   Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών είναι προαιρετική.
2)   Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.

Καλή & Δημιουργική Σχολική Χρονιά με υγειά!
                              
                                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ



                                                ΠΟΛΥΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ



ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ στον ΑΣΤΑΚΟ





ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ στον ΑΣΤΑΚΟ
ΣΕ ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ στα τηλ.
6978991032 - 6978991025- 2646042538

Η συρματογέφυρα και το καρέλι στον Εύηνο(video Ανδρέας Κουτσοθανάσης)


O συνοικισμός Κάτω Δοσούλα Χρυσοβίτσας, περιοχή που είναι περισσότερο γνωστή ως “Καρέλι” από την αντίστοιχη κατασκευή (καρέλι), που ήταν αρχικά το μοναδικό μέσο για διάβαση του ποταμού στο σημείο αυτό, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς στον Εύηνο. Το «καρέλι» είναι ένα ξύλινο κουτί που στηρίζεται με 4 καρούλια σε 2 χοντρά σύρματα, στερεωμένα σε σταθερές βάσεις εκατέρωθεν των οχθών του ποταμού. Το κουτί, μέσα στο οποίο μπαίνουν ένα ή δύο άτομα, κινείται με τη δύναμη των χεριών πάνω στα σύρματα από τη μία όχθη ως την άλλη. Εδώ, λοιπόν, λειτουργεί και σήμερα ανακαινισμένο και λειτουργικό “καρέλι”, ενώ δίπλα υπάρχει λειτουργικό συρμάτινο γεφύρι. Στην περιοχή αυτή μάλιστα δεν υπάρχει άλλου τύπου γέφυρα για να περάσει κάποιος στην απέναντι όχθη του ποταμού, στον Άνω Κάμπο Στράνωμας, οπότε το πέρασμα από το συρμάτινο γεφύρι ή από το καρέλι αποτελεί τη μοναδική λύση για όποιον θα ήθελε να βρεθεί στην απέναντι όχθη κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, πλην της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς τότε υπάρχει δυνατότητα διέλευσης του ποταμού και με αυτοκίνητο μέσω προσωρινής κατασκευής. Καθένας, λοιπόν, που θα ήθελε να αποκομίσει μια τέτοια εμπειρία από διάβαση ποταμού με καρέλι ή μέσω συρμάτινου γεφυριού, δεν έχει παρά να επισκεφθεί την Κάτω Δοσούλα στον Εύηνο. Η ομορφιά που προσφέρει το τοπίο τόσο στην εν λόγω θέση όσο και επί των διαδρομών που οδηγούν εδώ (η μία παραποτάμια, μέσω Θέρμου – Αβαρίκου και η άλλη μέσω Θέρμου – Κάτω Χρυσοβίτσας) είναι σπάνια. Στον χώρο αυτόν μάλιστα υπάρχει δυνατότητα για βασικές εξυπηρετήσεις των επισκεπτών (καφές και φαγητό), ενώ και στην απέναντι όχθη του ποταμού προς την πλευρά του Κάτω Κάμπου Στράνωμας, υπάρχει οργανωμένος χώρος αναψυχής. Η διαδρομή από εδώ συνεχίζεται, είτε με αυτοκίνητο μέσω χωμάτινης διαδρομής είτε πεζοπορώντας, ως τη μεσαιωνική γέφυρα της Αρτοτίβας. Πηγή:Δήμος Θέρμου.

Κυκλοφόρησε του νέο τραγούδι του συμπατριώτη μας ΘΑΝΑΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΛΟ με τίτλο - ''Τα δυο σου μάτια''(video)




Μουσική: Θανάσης Αναγνωστέλος & Armando Dhimitri Στίχοι: Θανάσης Αναγνωστέλος 
Κλαρίνο: Valadis kora 
Μπάσο: Dani iordanov Remix mastering: Armando Dhimitri Ενορχήστρωση: Armando Dhimitri Ηχογράφηση mixi mastering : Athens city studio emigranti http://www.radiomakrinia.blogspot.gr/ video creation by Χριστίνα Μπλίκα


                   

Να θυμίσουμε ότι ο συμπατριώτης και φίλος Θανάσης Αναγνωστέλος από το Αετό Ξηρομέρου τα πρώτα βήματα του στο τραγούδι τα ξεκίνησε από τη Μπαμπίνη τραγουδώντας σε πανηγύρια  και σε εκδηλώσεις  του χωριό μας. 
Σε κάθε κάλεσμα της Μπαμπίνης είτε ως τραγουδιστής είτε ως παρουσία είναι πάντοτε κοντά μας.
Ευχόμαστε στον Θανάση πάντα επιτυχίες -Καλοτάξιδο το νέο του τραγούδι. 
.....................................................................................................................