Σπιτικές γεύσεις .....Πέστο βασιλικού από τον Ανδρέα Θεοδώρου (βιντεο)

Πέστο βασιλικού με σπαγγέτι, μια γρήγορη συνταγή αλλά και νόστιμη από το Butcher's kitchen. Διάφορες συμβουλές για την πέστο και τα ζυμαρικά. Είναι μια συνταγή όπως την κάνουν στην νότιο Ιταλία. ΥΛΙΚΑ: - 200ml ελαιόλαδο - 100 γραμμάρια βασιλικό - 2 σκελίδες σκόρδο - 50 γραμμάρια κουκουνάρι - 25 γραμμάρια καρυδόψιχα - αλάτι, πιπέρι - 50 γραμμάρια παρμεζάνα FACEBOOK: https://www.facebook.com/butchers.kit... INSTAGRAM: https://www.instagram.com/butchers_ki..

Bαθυαβάλι: Η ομορφότερη παραλία της Αιτωλοακαρνανίας(video Δραγαμεστο Νεα)


Λίγα χιλιόμετρα από την Πάλαιρο περνώντας την Πογωνιά φθάνουμε στην ομορφότερη παραλία της Αιτωλοακαρνανίας. Το Βαθυαβάλι, βρίσκεται μετά τον Αϊ Γιάννη και το Βαρκό, και μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν αποκομμένο και ήταν γνωστό μόνον στους ιστιοπλόους, αφού είναι ένα ήρεμο απάγκιο για τα τουριστικά σκάφη.

Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου ΤΟ 40ΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΑΖΕΤΑ

 
       Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του Χρήστου Γαζέτα θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, στις 10.00 το πρωί και στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα Πειραιά.

       Η οικογένεια καλεί όσους επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του.

xiromeronews

Το έθιμο της Φανουρόπιτας


Η φανουρόπιτα είναι παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου οπότε και η πίτα δίνεται στους πιστούς σαν ευλογία.



 Δεν περιέχει βούτυρο, είναι λοιπόν ένα κέικ λαδιού και οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της πίτας τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν. Η πίτα σύμφωνα με την παράδοση είναι για την την συγχώρεση της μητέρας του Αγίου, που ήταν μια αμαρτωλή γυναίκα πολύ σκληρή με τους φτωχούς.
Τα υλικά πρέπει κατά την παράδοση να είναι μονός αριθμός, κατά περιοχή εφτά, εννιά ή έντεκα υλικά. Τα υλικά πρέπει να είναι όλα νηστίσημα, γι' αυτό και δεν περιέχει ελαιόλαδο αλλά φυτικό λάδι. Τα βασικά / συνηθέστερα υλικά είναι: αλεύρι, φυτικό λάδι, ζάχαρη, χυμός πορτοκάλι, μπέικιν πάουντερ, καρύδια, σταφίδες. Άλλα υλικά μπορεί να περιλαμβάνουν κανέλαγαρίφαλο, σόδα και νερό.
Στην πιο απλή της εκδοχή η φανουρόπιτα έχει μονο 7 υλικά, όσα και τα μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η ονομασία προέρχεται από τον Άγιο Φανούριο. Το έθιμο της πίτας γίνεται παραδοσιακά από ορισμένους Χριστιανούς Ορθόδοξους ώστε να φανερώσει ο Ά­γιος σε κάποιον κάποια δουλειά ή ένα αντικείμενο που χάθηκε ή κάποια χαμένη υπόθεση. Επίσης, γίνεται προκειμένου να έχει κάποιος υγεία (σύμφωνα με τη δοξασία), ενώ στην Κρήτη, την Κύπρο και άλλες περιοχές, η φανουρόπιτα φτιαχνόταν για να βρουν οι ανύπαντρες κόρες γαμπρό.

https://el.wikipedia.org

Με δύο νέους Αντιπεριφερειάρχες διευρύνεται το σχήμα διοίκησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας



Με την προσθήκη δύο Αντιπεριφερειαρχών, διευρύνεται το σχήμα διοίκησης της Περιφερειακής Αρχής, έπειτα από απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που προβλέπεται στο νομοθετικό πλαίσιο.
Ειδικότερα, Αντιπεριφερειάρχες ορίστηκαν οι μέχρι πρότινος Βοηθοί Περιφερειάρχη και συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Φίλιας Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ο Δημήτρης Νικολακόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού.
Το υπόλοιπο σχήμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παραμένει ως έχει κι έπειτα από τις νέες προσθήκες, διαμορφώνεται ως εξής:

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στη Δυτική Ελλάδα την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020



Στην κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλή) θα βρίσκεται η Δυτική Ελλάδα την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας όπως αποτυπώνεται στον επισυναπτόμενο ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς. 

.....................................................................................................................