Home / Archive for 08/03/20
Εγκαινιάστηκε ο Σ.Μ.Α. (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) Αστακού. Στόχος η βελτίωση της ποιότητα ζωής των δημοτών μας.
Αστακός 3.8.2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.
Μετά από πολλά χρόνια, ολοκληρώνεται ένα έργο που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής των δημοτών μας και την διαχείριση των απορριμμάτων.
Με μεθοδικές κινήσεις, υπομονή και επιμονή, στις 3/8/2020, εγκαινιάστηκε ο Σ.Μ.Α. (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) Αστακού.
Στην προσπάθεια αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ιδιαίτερη μνεία οφείλω να κάνω στον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας – Περιβάλλοντος - Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, που στήριξε το εγχείρημα, κ. Δημητρογιάννη Λάμπρο. Τους υπηρεσιακούς παράγοντες τις Περιφέρειας και κυρίως την κ. Γαλούνη Βασιλική, τον Πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ Παλαίρου, κ. Κασόλα Αθανάσιο, τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων Ακτίου - Βόνιτσας και Ξηρομέρου. Παράλληλα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την ειδική συνεργάτη του Δήμου κ. Κούση Λαμπρινή, για τις εργατοώρες που δαπάνησε για την επίτευξη του στόχου. Τους Αντιδημάρχους του Δήμου Ξηρομέρου και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Παληογιάννη Παναγιώτη και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Γερόλυμο Σωτήριο, που υπερέβαλαν εαυτούς.
Επίσης τον ενεργό πολίτη και φίλο Χολή Παναγιώτη για την δωρεά των θάμνων για την απαραίτητη φύτευση.
Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου. Σαν νέα δημοτική αρχή στοχεύουμε στην επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας δομικά.
Ο νέος Σ.Μ.Α. αποτελεί μέρος ενός ουσιαστικού σχεδιασμού στη διαχείριση των απορριμμάτων. Παράλληλα, τρέχουν διαδικασίες για προμήθεια νέων οχημάτων -απορριμματοφόρων, νέων κάδων απορριμμάτων, έναρξης έργου ανακύκλωσης και ενίσχυση της υπηρεσίας καθαριότητας. Η κυκλική οικονομία στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ψηλά στην ατζέντα μας, δημιουργώντας συνθήκες αειφορίας και ανάπτυξης.
Γιάννης Λέων Τριανταφυλλάκης
Δήμαρχος Ξηρομέρου
Related Posts :
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας, η αποκατάσταση και ανάδειξη τριών αρχαίων θεάτρων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
Σημαντικά έργα πολιτιστικής κληρονομιάς στην Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας χρηματοδοτούνται με το συνολικό ποσό των 3,2 εκατ. ευρώ, καθώς με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Πρόκειται για έργα αποκατάστασης και αναστήλωσης των αρχαίων θεάτρων, Στράτου, Πλευρώνας και Οινιαδών. Και τα τρία μνημεία σώζονται σε κακή κατάσταση, αφού έχουν υποστεί θραύσεις, αλλοιώσεις και διαθλάσεις, ενώ οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται έχουν στόχο την προστασία, την ανάδειξη και την επανάχρησή τους.
Ειδικότερα, το αρχαίο θέατρο του Στράτου είναι το μεγαλύτερο από τα αποκαλυφθέντα θέατρα του Νομού και με το έργο «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Στράτου » προβλέπονται να υλοποιηθούν μεταξύ άλλων, ανασκαφικοί καθαρισμοί και αποχωματώσεις, διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου, εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης στο κοίλο, στις κλίμακες ανόδου, στο σκηνικό οικοδόμημα, στην ορχήστρα και στα αναλήμματα του θεάτρου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1,6 εκατομμύρια ευρώ.
Το θέατρο της αρχαίας Πλευρώνας αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέατρα της Αιτωλίας, τόσο λόγω της μοναδικής θέας που προσφέρει προς τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, όσο και λόγω μιας σημαντικής κατασκευαστικής ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει. Το επίμηκες σκηνικό οικοδόμημα εφάπτεται στην εσωτερική παρειά του τείχους και του οχυρωματικού πύργου, ο οποίος συμπληρώνει τη λειτουργικότητά του και πιθανόν χρησίμευε ως αποδυτήρια των ηθοποιών. Στην αρχική του φάση κατασκευάστηκε ως βουλευτήριο. Το κτήριο της σκηνής περιλαμβάνει το προσκήνιο, το οποίο ήταν διώροφο και στην ισόγεια πρόσοψη έφερε έξι πεσσοκίονες με θύρα στο κέντρο και από τρία ανοίγματα δεξιά και αριστερά για την τοποθέτηση ζωγραφικών πινάκων (σκηνογραφία), τα παρασκήνια, δύο εξωτερικές κλίμακες και τις παρόδους με τοξωτό υπέρθυρο. Με στοχευμένες παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, θα αντιμετωπιστούν αφενός προβλήματα φθοράς του δομικού υλικού του μνημείου, αφετέρου με την ολοκλήρωση των αναστηλωτικών εργασιών θα αποκατασταθεί η μορφή του σε τέτοιο βαθμό ώστε να βελτιωθεί η αναγνωσιμότητα και ο διδακτικός ρόλος του για τους επισκέπτες.
Εξάλλου, με 700.000 ευρώ χρηματοδοτείται η «στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Οινιάδων», όπου θα υλοποιηθούν απαραίτητες εργασίες, αναστήλωσης και προστασίας των διαβρωμένων βραχωδών επιφανειών (κοίλο) και των κατακερματισμένων ή ρηγματωμένων λίθων και αρχιτεκτονικών μελών του θεάτρου με σφραγίσεις (ενέματα με ειδικό κονίαμα), συμπληρώσεις (με μέλη από φυσικό ή τεχνητό λίθο) και συγκολλήσεις. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν επεμβάσεις αποξήλωσης, εξυγίανσης της θεμελίωσης και ανάταξης εδωλίων, εργασίες διαμόρφωσης των τοπικών εξομαλύνσεων στο κοίλο, αποκατάσταση και συμπλήρωση των αναλημμάτων των παρόδων, αποκατάσταση αρχιτεκτονικών μελών, διδακτική τοποθέτησή τους και ανάδειξη της κάτοψης του σκηνικού οικοδομήματος, συμπλήρωση του λίθινου πλαισίου της ορχήστρας με νέα μέλη και επίστρωσή της με ειδικό κονίαμα και τέλος, διευθέτηση των όμβρων υδάτων για την προστασία του θεάτρου. Το αρχαίο θέατρο θα αποδοθεί στους επισκέπτες του έχοντας διασφαλιστεί η προστασία και διατήρησή του.
Με αφορμή τις αποφάσεις ένταξης, ο κ. Φαρμάκης δήλωσε τα εξής: «Η ανάδειξη της πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας αποτελεί προτεραιότητα της περιφερειακής Αρχής, όχι μόνο γιατί αποτελεί ένδειξη σεβασμού του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού προς τον αρχαίο, αλλά και γιατί είναι μία δράση ουσιαστικής εξωστρέφειας που αποσκοπεί στην ενίσχυση του πολιτισμικού και τουριστικού προϊόντος. Με άλλα λόγια, η ιστορία και ο πολιτισμός, αποτελούν τα μεγάλα κεφάλαια της Δυτικής Ελλάδας. Και τα κεφάλαια αυτά, οφείλουμε να τα αναδείξουμε και να τα αξιοποιήσουμε».