ΕΥΧEΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΡOΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛOΓΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘHΝΑΙΣ ΚΑΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟY ΣΤΑΝΙΑΤΩΝ. ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡOΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚOΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔIΑΣ ΣΥΛΛOΓΩΝ ΒAΛΤΟΥ ΣΠYΡΟ ΚΑΡΑΔHΜΑ


Αγαπητοί συμπατριώτες .Εύχομαι το φως της Ανάστασης να φωτίζει πάντα η ζωή μας και να μας οδηγήσει στο δρόμο της αγάπης και της αλληλεγγύης.
ΚΑΛH ΑΝAΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛO ΠAΣΧΑ.

Πασχαλινές ευχές από τον Παναγιώτης Στάικο


Εύχομαι ολόψυχα σε όλους σας και τον καθένα ξεχωριστά
Καλή Ανάσταση με υγεία , προσοχή και αισιοδοξία για χαρούμενο και ευλογημένο Πάσχα με τις οικογένειές σας , για να είμαστε όλοι καλά και του χρόνου να γιορτάσουμε όλοι μαζί το Ελληνικό Πάσχα , όπως εμείς ξέρουμε .!!!!


Με αγάπη
Dr. Παναγιώτης Στάικος

ΜΠΑΜΠΙΝΗ :Μεγάλη Πέμπτη, Σήμερον κρεμάται επί ξύλου(Αναδημοσίευση)


Με κλειστές τις εκκλησίες λόγω 

απαγόρευσης ... για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού Covid-19 )

Αναδημοσιεύουμε παλαιότερες αναρτήσεις ...Με κατάνυξη και θρησκευτική μεγαλοπρέπεια παρακολούθησαν οι Μπαμπινιώτες στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου τα πάθη του Κυρίου χοροστατούντος του ιερέως Κων/νου Φλωρόπουλου.(2018) & πατήστε 2017

42,7 εκατομμύρια ευρώ σε 768 παραγωγούς της Δυτικής Ελλάδας

Υπογράφτηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, η ένταξη 768 φυσικών και νομικών προσώπων και συλλογικών οργάνων στο υπομέτρο 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. 
Το συνολικό ύψος δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 42.767.892,74 ευρώ και θα εξυπηρετήσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της Περιφέρειας.

Επίσης, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενδικοφανών προσφυγών του υπομέτρου 4.1 του ΠΑΑ 2014-2020, με απόφαση του Περιφερειάρχη θα ενταχθούν επιπλέον επενδύσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις πρόσθετου ύψους δημόσιων επενδύσεων 5.000.000 ευρώ περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατατέθηκαν 1244 προτάσεις Σχεδίων Βελτίωσης, ύψους 127.389.745 ευρώ με συνολική δημόσια δαπάνη  70.161.884 ευρώ.

Ο Σύλλογος Χοβολιοτών Αστακού, πάντα με διάθεση προσφοράς.


Ακόμη μια εξαιρετική δράση από τον Σύλλογο Χοβολιοτών Αστακού, με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς. Εργασίες ευπρεπισμού στο Εσχατολάγκαδο της πόλεως μας/ Με την καθοδήγηση του Προέδρου κ. Γιώργου Βασίλα.

Δ/νση Υγείας - Π.Ε Αιτνιας.Οδηγίες προς τους καταναλωτές για την ορθή προμήθεια και διαχείριση αγαθών λόγω του ιού COVID-19




Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από το άτομο που νοσεί είτε  μέσω βήχα ή φτερνίσματος ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού, μέσω μολυσμένων χεριών και μολυσμένων επιφανειών  και να οδηγήσει σε λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Δεν υπάρχουν σαφείς επιστημονικές ενδείξεις για τη μετάδοση του ιού μέσω των τροφίμων. Όμως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις υψηλής μεταδοτικότητας του ιού και ενδείξεις παραμονής στις διάφορες επιφάνειες για λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες. Για την διακοπή της διασποράς του κρίνεται μεταξύ άλλων απαραίτητη η διατήρηση υψηλού επιπέδου ατομικής υγιεινής αλλά και υγιεινής του περιβάλλοντος χώρου, επιφανειών και αντικειμένων. 

Διαρκείς έλεγχοι από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Π.Δ.Ε

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής γνωστοποιεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω των εορτών του Πάσχα, και παρά την δύσκολη χρονική συγκυρία εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας πραγματοποιούν σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες (ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) ελέγχους στην αγορά κρέατος με στόχο την διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων ζωικής προέλευσης, αλλά και την προστασία από την απάτη. 

Η παρουσία κτηνιάτρων της Περιφέρειας στην αγορά και κυρίως η συνεχής παρουσία στις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις διασφαλίζει την συνέχιση της εφοδιαστικής αλυσίδας του κρέατος στηρίζοντας και την πρωτογενή παραγωγή του τόπου μας. 

Συγκεκριμένα έχουν πραγματοποιηθεί ήδη πάνω από είκοσι έλεγχοι σε σημεία λιανικής πώλησης κρέατος της Περιφέρειας και δέκα έλεγχοι σε εμπόρους χονδρικής πώλησης. 

Σε δύο περιπτώσεις έγιναν κατασχέσεις τροφίμων ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση. Η παρουσία των κρεοσκόπων στις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις είναι συνεχής, καθώς η λειτουργία των σφαγείων είναι ολοήμερη.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Ευχές για το Πάσχα από τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Αλυζίας κ. Πάνο Παληογιάννη.


Το Αναστάσιμο φως να φωτίζει τις ζωές όλων μας και να μας χαρίζει υγεία, ευτυχία, αισιοδοξία και επαγγελματική προκοπή.

Ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Αλυζίας
Πάνος Παληογιάννης

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ: Τα κόκκινα αυγά


Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη,  Δρ. Κοινωνικής Λαογραφίας

Ανάστασ’ είναι σήμερα! Παιδιά, γυναίκες, γέροι
Κόκκινο αυγό στην τσέπη τους, χρυσό κερί στο χέρι…
Κ. Βάρναλης

     Το αυγό συνδέθηκε με τον κύκλο της ζωής και χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο σε πολλές θρησκείες. Αργότερα, η χρήση του ως συμβόλου πέρασε και στη χριστιανική θρησκεία. Συνδέθηκε με το Πάσχα και την Ανάσταση.
Προέλευση του εθίμου: Για την προέλευση του εθίμου των κόκκινων αυγών υπάρχουν διάφορες παραδόσεις.
       Μια παράδοση αναφέρει: τη στιγμή που οι Εβραίοι φώναζαν «το αίμα αυτού(του Χριστού) εφ’ ημάς και επί τα τέκνα ημών» [=το αίμα του Χριστού να πέσει πάνω μας και πάνω στα παιδιά μας!], τότε στα σπίτια τους όλα τα τρόφιμα που είχαν για το Πάσχα βάφτηκαν κόκκινα. Και τ’ αυγά φυσικά. Για ενθύμηση αυτού του θαύματος οι χριστιανοί από τότε τα πασχαλιάτικα αυγά τα βάφουν κόκκινα.

Πασχαλιάτικες ευχές από τον Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχοντοχωρίου «Η Ζάβιτσα».


Διανύοντας την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Χριστού μας, σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα. Ο Χριστός ας μας δώσει την δύναμη για την δική μας ανάσταση, από το σκοτάδι στο φως.

Ζωντανό ,πανέμορφο το Πάσχα στο χωριό Αλλά εμείς «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ .Γράφει ο Παναγιώτης Ηλ.Χολής




Ας πάμε λίγο πίσω και για την ακρίβεια κάποιες δεκαετίες πίσω το χρόνο. Ο τόπος είναι φυσικά το χωριό και να δούμε, όσο μπορούμε βέβαια, πως προετοιμάζονταν τα νοικοκυριά για τον ερχομό της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα.
Μετά την Κυριακή των Βαΐων, άρχιζαν οι προετοιμασίες.
Από τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκίναγαν οι εργασίες καθαρισμού και στολισμού του σπιτιού.

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη... Tο έθιμο το«κάψιμο του Ιούδα»


Από νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης οι νέοι του χωριού της Μπαμπίνης Ξηρομέρου, μάζευαν μεγάλες στοίβες από φρύγανα και ξερά κλαδιά, κάνοντας ένα μεγάλο σωρό στο προαύλιο του σχολείου μας

Στο 6ο ευαγγέλιο οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα και από το το ιερό βγάζουν τον εσταυρωμένο, εκείνη την ώρα γινόταν και  το κάψιμο  του Ιούδα. 

Το έθιμο αυτό στο χωριό μας  κρατάει μέχρι και στις μέρες μας.


(δυστυχώς φέτος λόγω των  αυστηρών μέτρων με απαγόρευση ... για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού δεν θα πραγματοποιηθεί)








Foto: Αρχείου Μπαμπινη ΙΝ

Το Άγιο Πάσχα-Μεγάλη Πέμπτη


H Εκκλησία θυμάται τον Μυστικό Δείπνο. Το Θείο Δράμα κορυφώνεται και η υμνογραφία της ημέρας είναι σχετική με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και το θάνατό Του... 

H Εκκλησία θυμάται τον Μυστικό Δείπνο.
Το Θείο Δράμα κορυφώνεται και η υμνογραφία της ημέρας είναι σχετική με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και το θάνατό Του.
Το βράδυ ψάλλεται στις εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής και διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια. Ανάμεσα στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς. Στις εκκλησίες της Ζακύνθου, η περιφορά του Εσταυρωμένου γίνεται μετά το 11ο Ευαγγέλιο.

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...
Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,
ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται,
ο των αγγέλων βασιλεύς.
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται
ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.
Ράπισμα κατεδέξατο,
ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.
Ήλοις προσηλώθη,
ο Νυμφίος της Εκκλησίας.
Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου.
Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.
Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.
Τα 12 Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης συγκροτούνται κυρίως από περικοπές των Ευαγγελίων του Ιωάννη και του Ματθαίου. Εν περιλήψει τα 12 Ευαγγέλια: Τελευταίες νουθεσίες του Ιησού στους μαθητές του… «Αγαπάτε Αλλήλους». Ο τελευταίος αποχαιρετισμός. Προσευχή του Ιησού. Προδοσία του από τον Ιούδα. Σύλληψη του Ιησού και μεταφορά του «Από τον Άννα στον Καϊάφα». Δίκη του Ιησού από τους Αρχιερείς. Άρνηση Πέτρου («Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με»). Ο Ιησούς ενώπιον του Πιλάτου, στο Πραιτώριο. Προσπάθεια του Πιλάτου να απελευθερώσει τον Κύριο, αλλά εμπρός στην αποφασιστικότητα των Φαρισαίων υποχωρεί. «Βαραβάν ή Χριστόν;» Ο Πιλάτος «Νίπτει τας χείρας του». Ο Ιούδας μεταμελείται και επιστρέφει τα «τριάκοντα αργύρια» στους Αρχιερείς, οι οποίοι τα έβαλαν στον «Κορβανά» (ταμείο του Ναού). Απαγχονισμός Ιούδα. Πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά και Σταύρωσή του με δύο ληστές. Ο Ιησούς αφήνει το πνεύμα επί του Σταυρού. Μεταμέλεια του ενός ληστή, που ζητά από τον Κύριο να τον θυμηθεί στη βασιλεία των Ουρανών. Ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας ζητά από τον Πιλάτο το Σώμα του για να το θάψει. Ταφή του Ιησού και σφράγιση του Τάφου του από τους Αρχιερείς και Φαρισαίους.

Έθιμα

  • Την ημέρα αυτή ξεκινούν οι προετοιμασίες στα ελληνικά σπίτια για τον εορτασμό της Ανάστασης. Οι νοικοκυρές ζυμώνουν λαμπροκουλούρες, πλάθουν πασχαλιάτικα κουλουράκια και βάφουν κόκκινα αυγά. Το αυγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού. Σε κάποια μέρη συνηθίζουν να τοποθετούν το πρώτο κόκκινο αυγό στο εικονοστάσιο του σπιτιού για να ξορκίσουν το κακό.
  • Στην Πάτμο γίνεται αναπαράσταση του «Μυστικού Δείπνου» στην κεντρική πλατεία της Χώρας, όπου ο ηγούμενος της ιεράς μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου πλένει τα πόδια 12 μοναχών, όπως έκανε και ο Ιησούς με τους μαθητές του.
  • Στη Σκιάθο, τα παιδιά του νησιού γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, κρατώντας καλαμένιους σταυρούς στολισμένους με λουλούδια της άνοιξης και τραγουδούν τα κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής.
  • Στο Λιτόχωρο Πιερίας το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στολίζονται οι επιτάφιοι, που φτιάχνονται από ανύπαντρες κοπέλες, οι οποίες όλη τη Σαρακοστή φτιάχνουν λουλούδια από ύφασμα.
  • Στα Κουφονήσια, μετά το τέλος της ακολουθίας των Παθών, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην εκκλησία και στολίζουν τον Επιτάφιο με άνθη, ενώ μια γυναίκα ψάλλει το «Μοιρολόι της Παναγίας». Οι γυναίκες της περιοχής παραμένουν στην εκκλησία κοντά στον Επιτάφιο μέχρι το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.
  • Στη Σίφνο, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα παραδοσιακά «πουλιά της Λαμπρής» (πασχαλινές κουλούρες σε διάφορα σχήματα ζώων και πουλιών) στολισμένα με κόκκινα αυγά. Κατά την εσπερινή ακολουθία, όταν ο ιερέας διαβάσει το Έκτο Ευαγγέλιο, οι νέοι και οι νέες φεύγουν από την εκκλησία για να ανάψουν τα καντήλια των ξωκλησιών. Επιστρέφουν αργότερα για να στολίσουν τον Επιτάφιο.

Πηγή: https://www.sansimera.gr


.....................................................................................................................