Το αδιαχώρητο στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Μαχαιριωτών Αθήνας(φωτο)








Σε ένα όμορφο περιβάλλον πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 το μεσημέρι με μεγάλη επιτυχία και με πολύ  κόσμο  ο ετήσιος χορός του Συλλόγου  Μαχαιριωτών ,  στο κέντρο διασκέδασης ''CABANA'' 

 Οι Μαχαιριώτες  και οι φίλοι τους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα και επιβραβεύοντας όπως όλα δείχνουν, τις προσπάθειες του Συλλόγου, γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο του κέντρου.......   και γλέντησαν με την ψυχή τους ως αργά το βράδυ.

Στράτος Αγρινίου(video Ανδρέας Κουτσοθανάσης)

Η Στράτος είναι κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας δίπλα στον ποταμό Αχελώο, σε απόσταση περίπου 10 χλμ από την πόλη του Αγρινίου.
Κατά την αρχαιότητα υπήρξε η σπουδαιότερη πόλη ολόκληρης της Ακαρνανίας. Κατά την παράδοση, σε αυτή την πόλη γινόταν η στρατολόγηση των Ακαρνάνων και η συγκρότηση τους σε στρατεύματα. Από εκεί πήρε και το όνομα της, αφού Στράτος σημαίνει συγκέντρωση στρατεύματος. Η παλαιότερη ονομασία ήταν Σουροβίγλι ή Σωροβίγλι και το χωριό βρισκόταν στο λόφο της αρχαίας πόλης στρατηγικά τοποθετημένο.
Ο Γάλλος περιηγητής Leon Heuzey το αναφέρει ήδη από το 1856 ως αγροτοποιμενικό συνοικισμό μεγάλων αρχόντων. Από το 1871 και ύστερα παρουσιάζεται ως χωριό με λιθόκτιστες διώροφες οικοδομές για την ανέγερση των οποίων αρκετές φορές χρησιμοποιήθηκε και υλικό από τα αρχαία οικοδομήματα.
Μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση του 1960, το 1962-1963, μεταφέρθηκε νοτιότερα, επί της Εθνικής οδού για να πραγματοποιηθούν ανασκαφές οι οποίες ανέδειξαν το χωριό με μεγάλα ευρήματα που φυλάσσονται σε μουσεία της ευρύτερης περιοχής. Δίπλα στο χωριό και στη θέση της γέφυρας του Αχελώου κατασκευάστηκε το Υδροηλεκτρικό φράγμα του Στράτου την τέταρτη κατά σειρά λίμνη του Αχελώου που δημιούργησε την ομώνυμη τεχνητή λίμνη.

Δείτε το εκπληκτικό VIDEO του Ανδρέα Κουτσοθανάση

Σήμερα Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου.Άνοιξε το Τριώδιο

Η περίοδος του Τριωδίου, είναι μία Εκκλησιαστική περίοδος δέκα εβδομάδων, που ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Μέσα στην περίοδο αυτή περιλαμβάνεται και η Μεγάλη Τεσσαρακοστή καθώς και η Μεγάλη Εβδομάδα.
Την πρώτη εβδομάδα γίνεται «κατάλυση στα πάντα», δηλαδή τρώγεται ελεύθερα κάθε φαγητό ακόμα και την Τετάρτη και Παρασκευή. Για το λόγο αυτό ονομάζεται «ελεύθερη» ή «απόλυτη».
Την δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου γίνεται «κατάλυση στα πάντα» όλες τις ημέρες, εκτός της Τετάρτης και Παρασκευής. Την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας, στην Ελλάδα υπάρχει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, κατά την οποία καταναλώνονται κρεατικά, δεδομένου ότι μετά από τρεις ημέρες αρχίζει ουσιαστικά η νηστεία.
Η τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου, είναι αυτή της Τυροφάγου ή Τυρινής, οπότε όλες τις ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αυγού, των ψαριών και φυσικά του ελαιολάδου, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία.
Από την τέταρτη εβδομάδα, με την Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

 Βικιπαίδεια

ΜΠΑΜΠΙΝΗ: Αναδρομή στο παρελθόν άπλωμα στέγνωμα σιταριού

Ασχολίες κατοίκων του χωριού μας από το παρελθόν, στην παραπάνω φωτογραφία η Κωνστάντω Ράπτη απλώνει  το σιτάρι στην αυλή για να στεγνώσει .

Λέγανε οι παλιοί «Ο Αύγουστος πουλά κρασί κι ο Μάης πουλά σιτάρι» (δηλ. Από τον Αύγουστο μπορείς να καταλάβεις αν θα είναι καλή η παραγωγή κρασιού, όπως κι από το Μάη μπορείς να καταλάβεις αν θα παραχθεί πολύ σιτάρι)

Ευχαριστούμε για την φωτο την εγγονή της Κων/να (Ντίνα) Γ.Τασούλη
.....................................................................................................................